Nyt kun on tullut seurattua tuota LED kokeisua sivusta, niin hyötysuhde LEDeille kasvaa verrattuna normaalivalaistukseen verrattuna myös siitä, että nuo LEDit "vilkkuvat". Päällä/pois päältä jaksot seuraavat toisiaan 4kHz taajuudella, joten jopa siitä LEDien vähästä käyttämästä energiasta näin säästyy vielä puolet.
Ja sitten tähän perustelua fotosynteesistä, miksi tuo "vilkkuminen" ei huononna kasvien kasvua, vaan päinvastoin parantaa sitä ->
Fotosynteesi tapahtuu kahdessa jaksossa, joista ensimmäinen on valoreaktio, jossa osa muunnetusta valoenergiasta sitoutuu ATP-molekyyleihin, NAPDH-molekyyleihin ja osa käytetään veden hajottamiseen vedyksi ja hapeksi. Happi poistuu jäteaineena, O2 - molekyyleinä. Syntyy kemiallista energiaa, joka on sitoutuneena ATP- ja NADPH-molekyyleihin, ja vetyä pelkistykseen, joita kasvi käyttää seuraavassa vaiheessa. Toista jaksoa kutsutaan pimeäreaktioiksi eli Calvinin kierroksi. Siihen ei enää tarvita valoenergiaa, koska tämä on jo valoreaktiossa muunnettu jatkossa käytettävään muotoon, tosin tämäkin vaihe syntyy valoisalla, valoreaktioiden välittömänä jatkona. Pimeäreaktioissa fosforihappoon sitoutuneet sokerityyppiset yhdisteet muuttuvat toisiksi monien entsyymien ansiosta, jolloin lopputuotteena syntyy sokereita ja muita orgaanisia aineita. Tämän syntymiseen kasvi tarvitsee hiilidioksidia, sekä energiaa (ATP ja NADPH) aiemmasta vaiheesta. Calvinin kierrosta palaa valoreaktioihin NADP+- ja ADP-molekyylejä, jotka muutetaan valoreaktioiden seurauksena taas uudelleen ATP- ja NADPH-molekyyleiksi. Valoreaktiot ja pimeäreaktiot siis tarvitsevat toinen toisiaan, eivätkä ne tapahdu toisistaan riippumatta.
Natikkaa tai ESL ei samalla tavalla pystykään "vilkuttamaan", joten periaatteessa puolet valaisuenergiasta menee niistä kasvien kasvumielessä "hukkaan".