huhtikuu 18, 2024, 04:12:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - johniemi

1
Meillä on keittiössä pari ylimääräistä halogeenispottia joiden alle voisi laittaa kasvustoa. Onkohan tällaisiin spotteihin saatavilla kasvivalopolttimoita? Jos kyllä, mistä?

2
Mikä mahtaisi olla mielestänne paras jalapeno? Leikitään että pitäisi kasvattaa vain yhtä jalapenoa niin mikä se olisi? Tulisuutta jalapenosta tehtäviin ruokiin/kastikkeisiin saisi ottaa muistakin lajikkeista mutta jalapenon maku siis pitäisi kaivaa yhdestä ainoasta lajikkeesta. Mikä se silloin olisi?

Itsellä tulossa Jalapeno Tam ja Jalapeno Numex Pinata koska ne tuntuivat ihan ok:lta lajikekuvauksissa mutta makukokemusta ei näistä vielä mulla ole.
3
Paikallisessa kiinalaisessa ravintolassa on mahtavan makuista chilikastiketta, todennäköisesti itse tehtyä. Chili on siinä pienenä murskeena öljyssä ja haluaisin nyt selvittää mikä voisi olla se salainen ainesosa joka tekee tästä niin hyvän makuisen. Hankala varmaan tätä kautta kertoa miltä tuo maistuu mutta jos joku kokki tai kulinaristi edes arvaisi niin siitä voisin lähteä kokeilemaan. Chilikastikkeessa on mielestäni voimakas suolainen/umamin maku. Voiko olla kalakastike / osterikastike? Jostain muistelen kuulleeni että mustapaputahnaakin käytetään. Voiko kala/osterikastikkeella tai mustapaputahnaa sekoittaa öljypohjaiseen chilikastikkeeseen siten että se säilyy kuukausia?

Toivottavasti joku saa tästä jotain koppia :) Jotenkin pitäisi nyt pähkäillä mikä hitto tuossa kastikkeessa tekee hyvän maun ja tehdä sen jälkeen sitä itse. Yritin ostaa kastiketta, eivät myyneet. Yritin udella mitä tähän laitetaan, sain vastaukseksi hymyn.
4
Aloitin chilien "kasvattamisen" jo helmikuussa 2015 mutta kesän 2015 aikana ylilannoittamistani riukukepeistä osa katkesi jo syystalvella 2015 sisään tuonnin jälkeen kissojen kynsissä ja lapsen kourissa. Opin ensimmäiseltä kasvukaudeltani sen että chilit tarvitsevat enemmän leikkausta ja vähemmän typpeä mitä niille annoin. En tajunnut kasvatuksesta oikeastaan mitään ja harmitti kovasti kun heitin lopulta viimeisetkin juurimädän, ylilannoituksen ja alivaloituksen tappamat ruukun pohjat roskikseen marraskuussa 2015. Teki mieli kylvää heti uudet mutta oli mieli niin maassa kun olin kuitenkin kymmeniä tunteja panostanut kasvatukseen ja kaikki meni reisille ettei ollut minkäännäköistä motivaatiota jatkaa harrastusta.

Jokusen kuukauden lueskelin asioita ja helmikuussa 2016 aloitin "tosissani" chilien kasvatuksen. Ostin heti kärkeen kunnon lannoitteet, hyvälaatuiset altakasteluruukut, parvekerasiat, chilikirjan ja tietenkin lisää siemeniä. Alkusyksystä ostin kaksi kpl isoja(?) 60cm kahden putken loisteputkivalaisimia talvea varten.

Aloitin vuoden 2016 sadon siis siemenistä n. helmikuussa 2016 tietäen että lipsahti vähän liian myöhälle mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan - ja nyt on hyvä tekosyy ostaa valaisimet kun jäisi kausi muuten niin lyhyeksi :) Kesällä 2016 taimista sai jäädä muistaakseni 8kpl sisälle koska enempää ei puolison mielestä mahdu ja loput yli 20kpl lähti ulos aluksi kasvihuoneeseen ja siitä ikkunalaudalle yhteensä kolmessa isossa parvekelaatikossa. Ajattelin että ulkotaimet menevät varmasti pilalle, jos ei tuuli revi palasiksi niin aurinko polttaa tai joku kirvakerttupunkki syö kasvin atomeiksi. No, näin ei käynytkään ja ulkokasveista kaikki kasvoivat tummanvihreiksi, isoiksi ja voimakkaiksi - kun taas sisällä olevista kasveista yksi kuoli, seitsemän on vielä jäljellä ja kaikki näistä sisäkasveista ovat kalpeita, pieniä ja honteloita.

Nyt joulukuussa 2016 meillä on sisäkasvatuksessa n. 25 chiliä keinovalon alla ja tavoite hakea baccatumeilla ja chinensellä ympärivuotista satoa, annuumit ovat nyt lepäämässä valon lähellä mutta ei alla, toivottavasti meni oikein. Tästä itseasiassa olen laittanut kysymyksenkin tuonne aloittelijat- palstalle...

Olen niin suuruudenhullu tässäkin että tosiaan laitoin kerralla 10-12 eri lajiketta kasvamaan, ja minulla ei ole edes hajuakaan mistä lajikkeesta itse pidän. Kaupan jalapenot ovat hyvän makuisia, tosin turhan tulisia. Samoin habanerot mutta kun ne ovat jo ihan sairaita tulisuudeltaan, kuka hullu niitä pystyy syömään?!? :) Tämän takia minulla onkin aika paljon mietoja lajikkeita mm. Tam Jalapeno, Pink Habanero, Hot Tomato, Aji Fantasy jne. Lisäksi laitoin kasvamaan ainakin Cheiro Roxaa, Aji Cristalia, Cajamarcaa, Lemon Dropia ja muita tulisempia lajeja, en tosin tiedä yhtään miksi, varmaan siksi että niistä tulee kauniin näköisiä? En siis ihan suoraan sanottuna edes muista ulkoa mitä olen kasvattamassa, sitä varten on tikut jokaisen kasvin edessä. Enkä edes halua syödä mitään ökytulisia chilejä mutta näitä nyt kasvattelen kun kiva harrastus tuntuu olevan :D

Tänään törmäsin ohimennen netissä lajikkeeseen nimeltä West Indian Yellow Habanero ja tuohan voisi olla vielä hyvä lisä minun kokoelmaani... *vink vink* jos jollain olisi siemeniä niin olen kiinnostunut. Olen tehnyt kaupan chileistä muutaman kerran erilaisia sweet chili- kastikkeita sekä etikkachilejä jotka ovat kyllä olleet oikein hyviä joten kaikki omat podini (jos niitä nyt joskus tulisi) menevät saletisti em. käyttöön. Totta kai jos jotain muitakin ruoanlaittoideoita tulee niin käytän chilejä silloin niihinkin. Meinasin kokeilla tulisimmilla chileillä sitä että poistan siemenet ja ehkä vähän siementen ympärillä olevaa maltoakin ja teen sitten lopusta esim. säilykettä, katsotaan jos tulisuus tasaantuisi sillä tavalla noissa minulle liian tulisissa lajikkeissa (esim. Aji Cristal, Lemon Drop).