Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - miiksuli

Sivuja: [1] 2 3 ... 17
1
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
« : Elokuu 19, 2018, 20:16:54 ip »
Hommasin testiin  full spectrum 30W E14 lamppuja. Oikea kulutus on 7-7,2W. Painoa näille on 56-63 grammaa (riippuen mitä revisionia). Hintaa näille reilu neljä euroa. Huomattavasti parempi jäähdytysteho verrattuna 28W malleihin jotka painaa vain 40 grammaa 6,4-6,6W kulutuksella. 9-9,4% isompi kulutus ja massaa 40-57% enemmän. Pitäs olla pitkäkestoisempia. Hintaeroa on noin euro, kolmanneksen kalliimpi. En ole ehtinyt testaa valotehoa näistä mutta ihan massan puolestakin parempi valinta. Pitää kokeilla vielä perus valkoisia ja lämminvalkoisia LED spotteja miten näiden kompinaatio toimii kasveille. Ainakin valo on ihmissilmälle miellyttävämpi perus spoteilla. Parikymmentä tälläistä olisi 140W seinästä ja hintaakin reilusti alle satanen. Toki ne varjostimet/kannat näihin vielä. Näitäkin voi kasvattaa "loputtomiin" eikä tarvitse "järeätä" jäähdytystä kunhan ilmakiertää huoneessa.

Out of stock monesta paikkaa. Löytyy myös E27 mallit jos niistä tykkää.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=30w+full+spectrum+e14&_sacat=0

30W-45W malleissa on eniten UV:ta, IR:ää, valkoista suhteessa punaiseen/siniseen. 45W mallilla oli parempi suhde mutta menee sen verran isoksi jo että on vaan E27 kannalla. Itselle sopii parhaiten E14.

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miikan uusi kausi, köh
« : Elokuu 19, 2018, 11:22:03 ap »
Peach Bleederit on nyt pari kuukauden ikäisiä. Aika rimpuloita vielä. Varsi jääny tommoseks naruksi. Pituutta molemmilla noin 15 cm. Eläny nyt pari viikkoa pelkästään keinovalolla. Pahoittelut huonosta valaistuksesta. Vielä yhden ruukun vaihdon ajattelin laittaa peach bleedereille ja sitten saa talvehtia siinä tammikuulle asti.


Äidille luovuttamat chilit voi hyvin. Aika moni tekee noista jo satoakin. Kolme tai neljä kuudesta tekee satoa.


Mulla taas yks viidestä ja se on tepin x lemondrop. Osassa marjoista pieniä näppylöitä.

3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miikan uusi kausi, köh
« : Elokuu 18, 2018, 12:12:05 ip »
Tepin x Lemondrop alkanut tekee satoa. Kauan siinä menikin. Saas nähdä millaista ehtii tulla. Äipälle antamat osa baccatumeistakin alkanut tekee satoa. En tiedä vielä mitkä niistä alkanut satoamaan. Tiukille menee.

Goat's Weed:lla on runsas kasvuvauhti päällä. Alkanut tuoksumaan mustaherukalta ja kukinta kohta alkaa. Saas nähdä muuttuuko tuo tuoksu samanlaiseksi kuin Bhut Jolokialla, herukka muuttui tuoreeksi kurkuksi ja meloniksi.

4
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Lannoittaminen
« : Elokuu 15, 2018, 22:33:55 ip »
Moi

Mites tuo puutarhakesällä lannoittaminen kun kasvatan kookoskuidussa ja ohjeen mukaan pitäisi 0,5 teelusikallista 10l vettä mullassa ja vesiviljelyssä 1tl taimen ensimmäisellä elinkuukaudella :O olen aikasemmille antanut jotakuinkin multaan sunnitellun määrän hiukan yli ,mutta ajattelin nytten kysäistä miten se pitäisi oikeasti annostella kun uudet ovat jo tulossa ;)
Riippuu onko lannoitettua kookosta vai ei ja toki taimien iästä. Mutta EC mittareita saa halvalla niin ei tarvi arpoa kuinka vahvaa lientä antaa. Mutta teelusikallinen vielä ihan hyvä 10L kohden jos lannoittamatonta kookosta. Hiljaa hyvä tulee. Liikaa kun pistää laittamaan niin juuret kärsii ja sitten kärsii yläpää.


Juu ei ole lanoitettua kookosta ja ihan pieniä taimia alle kuukauden ikäisiä. Hämännyt vaan tuo puutarhakesän ohje kun on multaan ja vesiviljelyyn kerrottu määrät että onko kookoksessa sitten niiden välissä. Mites tuo ec mittari käytännössä toimii en ole oikeestaan ikinä siitä mitään katsonut? Liittyy varmaan jotenkin siihen kuinka ravinteet liukenevat kasville :o
EC mittaus on sähkönjohtavuutta vedessä. Vesi itsessään ei johda lähes ollenkaan sähköä vaan kaikki muu siellä.

5
Mikäs mahtaisi olla kun lemon drop on tossa aika kauankin jo kypsytellyt useaa kymmentä podia, mutta nyt on pudotellutkin niitä raakoja?
Onko jotain puutosta vai öttiäisiä. En ole mielestäni mitään kirvoja tms seittejä löytänyt...

https://s33.postimg.cc/uuwerra73/IMG_20180814_190056.jpg
Missä noi kasvaa? Veikkaan kylmempää säätä, ylikastelu ja ravinteiden saanti viileässä. Valokin alkaa jo hupentua.
Kasvihuoneen lattialla. Lämmöt pysynee yli 10ssä. Olen kyllä laittanut edelleen PKää 10L kasteluveteen jonkin verran. Eikä tuo kyllä ole kertaakaan lehtiäkään roikottanut ja kastellut olen samaan tahtiin muiden kanssa.

Voipi olla että mulla jäi vähän se 40 asteen ja jokapäiväisen kastelun rytmi päälle. Pitänee rauhottua kastelun ja lannoittelun kanssa. Kiitoksia. Kokeillaan..
Valo vois olla yks kanssa. Itellä oli todella satoisaa bhut jolokian kanssa sisällä eteläikkunalla LED valojen kanssa. Onkohan kukaan käyttäny LED valoja kasvareissa?

Wikistä poimittua

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight

Edit. Linkki lisätty.

6
Mikäs mahtaisi olla kun lemon drop on tossa aika kauankin jo kypsytellyt useaa kymmentä podia, mutta nyt on pudotellutkin niitä raakoja?
Onko jotain puutosta vai öttiäisiä. En ole mielestäni mitään kirvoja tms seittejä löytänyt...

https://s33.postimg.cc/uuwerra73/IMG_20180814_190056.jpg
Missä noi kasvaa? Veikkaan kylmempää säätä, ylikastelu ja ravinteiden saanti viileässä. Valokin alkaa jo hupentua.

7
Goat's Weed. Iästä nyt en osaa enää sanoa. Se kituutteli monta viikkoa sirkkalehtien kanssa ennen kuin alkoi kasvamaan. Kasvu oli tällä todella hidasta kun oli GHE Floralla ihan aluks, nyt saanu vaan neudorffia ja merilevää useamman viikon ajan.

Pituutta noin 35 cm. Alko haaroittumaan 30-31 cm kohdilla. Onkos nuo käpristyneet lehdet liiallista vettä vai ylilannoitusta? Alustavana toimenpiteenä annoin vesihuuhtelun tuolle kasvualustalle. Tuli aika tymäkkää lannoitusta. Lorisi 2,5 EC:tä. Noin vahvaa antanut korkeintaan aikuisille isoille chileille. Kissakin ehtiny käydä nappaamassa aikasemmin pari lehteä.

8
Pistäs mulle noita PI 322717 siemeniä? :) Tarviin niitäkin muutaman aidon varastoon. Jos haluut vaihtaa johonkin niin löytyy omista bhut jolokia keltainen/valkoinen ja sitten lukuisia muita ostettuja siemeniä.

9
Mulla olis vielä noi Prik Kee Noo thaikku chili. Onko sekään frutescens? Jotain kuvia löysin kukista muttei ollu vihreetä. Vaan ihan kirkkaan valkoiset isot kukat jotka niias alaspäin. Ekirike siemeniä löytys, onkos se nyt villi frutescens?

10
En kauheasti ole muuten tuota nokkosta ehtinyt käyttämään mutta taitaa sisältää pieniä määriä oksaalihappoa. Löytyneen myös pinaatista, raparperista ja ketunleivästä. Itse välttelisin kasveja jotka sisältää tuota ellei chilit sitten rakasta oksaalihappoa. Tosiaan jos pH alenee ja pysyy siellä 5-6,5 niin raudan, mangaanin, boorin ja kuparin/sinkin saanti on parhaimillaan. Raudan lähellä siellä 5 pH:ta.

Minusta kummallinen ajatus että chili olisi kuin ihmisen elimistö oksaalihapon suhteen. Sisuskalut on aika lailla erilaiset!    (Vai mistä syystä epäilet että siitä olisi chilille jotain haittaa?)
Tuliko sitten aivopieru. Mutta jotenkin sain sellaseisen kuvan että oksaalihappo ei ole hyvästä kasveille vaikka osa kasveista sitä tuottaakin. Täytyy tutkia lisää onko tässä mitään perää.

11
Mutta onko nyt sitten tuo tehrani chili sitten frutescens vai jotain ihan muuta?
Netin perusteella en löytänyt vastausta, mutta vahva veikkaus on annuum.
Jos sinulla se kukkii, asia pitäisi selvetä. Fruten kukkanuput taipuvat alaviistoon, kukat ovat pieniä ja vihertäviä (annuumilla valkoisia, usein isompia) ja kukkavarsi oikenee ylös, kun raakile alkaa kasvaa.
Chiliwikissä esimerkiksi Piri Pirin kohdalla löytyy kukkakuvia: http://chiliwiki.fi/index.php?title=Piri_Piri
Hupenee nämä mun frutescensin siemenet :( Noilla kriteereillä mulla ei ole nyt yhtäkään aidosti oikeata c. frutescensia. En ole vielä ehtiny kasvattaa näitä.

12
Neljä viikkoa tullu täyteen neudorffilla ja merilevällä. Tos kuvas ei oikein hyvin näy mutta toisella näyttäis olevan hieman kurttuset uudet lehdet. Kuitenkin nää on epästabiilit ja nuorta sukupolvea vasta niin kaikki mahdollista.


13
Frutescensista oon kuullut (lukenut) hyväksi tuntomerkiksi, että hedelmissä on kypsänä märkää sisällä, jopa ihan nestettä: näin oli Tabascossa. Oli aika ikävä leikata pientä kypsää podia vähän tylsällä veitsellä. Jotenkin se(kin) ruiskaus aina osuu silmään ..  ??? Toinen frute mulla on ollut Piripiri, jota epäilin kyllä joksikin annuumiksi. Toki senkin kasvutapa oli hyvin tukeva ja eleli monta vuotta ... Se ei tehnyt niitä märkiä hedelmiä siis ..   :-\
Jännä. Annuumitkin tuntuu olevan oikein mehukkaita. Mutta pidetään mielessä. Menee ensi vuoteen uudet kasvatuksen. Löytyneen muutama uusi laji jonka pidän hengissä.

14
Ei tommonen 5kk vanha vielä mitään tee.

Myöhemmin laitetut chinenset satoaa kyllä täällä.  Tuo NPK suhde 2-2-4 taitaa olla päin honkia.


ed. Tässä nää mun myöhäiset chinenset, kun ajattelin uudistaa paria suosikkilajikettani.  Vaikka tältä siementoimittajalta tuli mitä tuli, on nuo ainakin chinensejä.   Itämään laitettu 3.4. ja litran purkkeihin istutettu 26.4.  Vielä ei ole kypsynyt, mutta ei ole kaukana.   Ruukut 8,5 ja yhdellä 11 litraa.


Purple Peach.  Vanhat mulla on tummempia lehdiltään.  Varsinkin oikeanpuoleisen podimuoto on hiukan erilainen kanssa.


Vanhat merkinnät ruukussa tällä syrjällä. Lajike myytiin Fatalii Brown/Chocolate Fatalii nimellä, muttei näytä siltä podeiltaan. Kaksi erilaista.  Toinen saattaisi ollakin vaikka pieniä podeja.
Juu, tuo tarvii enempi typpeäkin. Monet hyväksi todetut on suhteilla N1,5(+0,5)P 1(+0,1) K2(+0,5). Mun C. Chinenseillä meni tasan kaksi vuotta ennen kuin satoa alko tulee 18L ruukuissa kun käyttelen kookosta. Tuli muuten ihan super tulisiakin ja maukkaita. Ne aluks vaan kasvo ja kasvo mutta toisena vuotena siten kukat ei tippunutkaan enää pois. Lajike nimeltään oli Bhut Jolokia keltainen ja valkoinen. Valkoinen ei tuottanut satoa juurikaan mutta keltainen sitäkin kauheammin. Tuli yli 400 grammaa satoa yhdestä kasvista keväästä alku kesään.

15
Miksi chiliwiki sanoo Indian PC-1 annuumiksi kun muualla se on frutescens?
Ehkäpä siksi, että se tosiaan on annuum. Olen sitä monena vuotena kasvatellut ja aivan normiannuum se on. Tuotahan myytiin vuosikymmen sitten kaikenlaisilla eksoottisilla nimillä, Naga Jolokia esimerkiksi. Siitä minulla on pitkä tarina tammikuulta 2008:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852

Intiassa noihin aikoihin lähes kaikkia chilejä sanottiin frutescensiksi, se oli siellä annuumin vastine. Tuota virhettä jatkavat vielä monet siemenkauppiaat.

Indian PC-1 on paikallisessa maatalousyliopistossa kehitetty peltoviljelyyn tarkoitettu lajike. Omista parvekeviljelyistäni on paljonkin juttua blogissani. Tässä pari esimerkkiä:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/09/intialaiset-parjaavat-viela.html
http://chilivaari.blogspot.com/2015/10/indian-pc-1-ja-thai-hot-culinary-eroja.html
Mjoo kattelin noita sun perusteluitakin vielä. Kaipa sitten  C. Annuumi on. Onko noissa eroja? Jotain tietoa löysin että joku saattaa olla se C. Frutescens. Mutta onko nyt sitten tuo tehrani chili sitten frutescens vai jotain ihan muuta?

16
En kauheasti ole muuten tuota nokkosta ehtinyt käyttämään mutta taitaa sisältää pieniä määriä oksaalihappoa. Löytyneen myös pinaatista, raparperista ja ketunleivästä. Itse välttelisin kasveja jotka sisältää tuota ellei chilit sitten rakasta oksaalihappoa. Tosiaan jos pH alenee ja pysyy siellä 5-6,5 niin raudan, mangaanin, boorin ja kuparin/sinkin saanti on parhaimillaan. Raudan lähellä siellä 5 pH:ta.

https://www.worldofchillies.com/growing_chillies/growing-tips/chilli-plant-nutrient-guide/chilliplantnutrientguide.html
Lainaus
Iron plays an important function in the production of chlorophyll and enzymes. Deficiency causes stunted growth in chilli plants and is characterized by interveinal chlorosis, or the yellowing of leaves whilst leaf veins remain green. Affects the new growth. Chlorotic patches appear first but these can grow to cover the whole leaf. In extreme cases, leaf tissue becomes completely white.

There is usually sufficient iron in compost or soil for your plants needs. Iron deficiency is more commonly caused by a lock out of nutrients With iron, this could be high soil ph, high temperatures or excessive phosphorus in feed. Check and adjust as necessary.

Iron deficiency can be treated with chelated iron, commonly available in garden centres. Foliar spray at half the recommended dose. You will see the green start to flush back into leaves within a few days and, apart from any completely white patches, leaf tissue will completely recover. Be careful not to overfeed with iron as this can in turn can lock out phosphorus.

17
Miksi chiliwiki sanoo Indian PC-1 annuumiksi kun muualla se on frutescens? Ostin sen frutescenina muutenkin.

18
Pistäs kokeeksi tulille tosiaan tuo Biobizz fish-mix ja merileväuute setit, Biobizz näkyi olevan vielä tarjouksessa. Ohjeessa luki että 2-5ml/1 litra vettä mutta todennäköisesti selviää pitkään ihan tuolla asteikon alhaisimmalla lukemalla, jos käyttää jotain multaseosta sen kaverina.
kaupan uutetta vai itse teit?

Täh, kirjoitin että pistäs.. ::), eli pistäisitkö näin selkeämmin. Itse laittelen menemään ihan kemiallisten aineiden kanssa, vaikka osa lannoista sisältää jotain orgaanista tavaraa.
luin että listan. No emmä tähän aikaa vuodesta viitti enää uusia kokeiluja. Sain C. Eximium itämään niin menee niille tätä neudorffia.

No kerkeää sitä ensi vuonnakin kokeilla vaikka mitä, mutta sen olen tässä jo oppinut ettei kannata liikaa ruveta kokeilemaan eri tuotteita, jos olemassa olevat lannat toimivat itsellä riittävän hyvin omassa kasvatuksessa.
Joo, jos tää neudorff lähtee pelittämään niin saatan siirtyä tähän. Helpompaa kuin GHE Flora ja halvempaa. Odotusta vielä C. Eximiumin kanssa kun vasta itu vaiheessa. Ja jos näyttää siltä että ei tarpeeks kaliumia tai kalsiumia niin sitä saa monesta luonnontuotteesta helposti lisää. Oliko nyt merilevässä 0,22-2,8% kaliumia ja kalsiumia 0,43-0,9%. Basilikassa taas 2,63% kaliumia, 2,24% kalsiumia ja 0,089% rautaa. Nokkosessa taas eniten kalsiumia mutta hyvin vähän rautaa. Eli joku basilika+merileväuute kombo vois olla ihanteelinen ravintolisänä.

19
Pistäs kokeeksi tulille tosiaan tuo Biobizz fish-mix ja merileväuute setit, Biobizz näkyi olevan vielä tarjouksessa. Ohjeessa luki että 2-5ml/1 litra vettä mutta todennäköisesti selviää pitkään ihan tuolla asteikon alhaisimmalla lukemalla, jos käyttää jotain multaseosta sen kaverina.
kaupan uutetta vai itse teit?

Täh, kirjoitin että pistäs.. ::), eli pistäisitkö näin selkeämmin. Itse laittelen menemään ihan kemiallisten aineiden kanssa, vaikka osa lannoista sisältää jotain orgaanista tavaraa.
luin että pistän. No emmä tähän aikaa vuodesta viitti enää uusia kokeiluja. Sain C. Eximium itämään niin menee niille tätä neudorffia.

20
Pistäs kokeeksi tulille tosiaan tuo Biobizz fish-mix ja merileväuute setit, Biobizz näkyi olevan vielä tarjouksessa. Ohjeessa luki että 2-5ml/1 litra vettä mutta todennäköisesti selviää pitkään ihan tuolla asteikon alhaisimmalla lukemalla, jos käyttää jotain multaseosta sen kaverina.
kaupan uutetta vai itse teit?

Sivuja: [1] 2 3 ... 17