Kirjoittaja Aihe: Maukkain lajike?  (Luettu 12403 kertaa)

Poissa Vuorikaskas

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1216
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #20 : Helmikuu 24, 2018, 19:06:16 ip »
Maukkain lajike jos ei vaadita että olisi hyvä se maku, on ainakin yhtenä Goats Weed ...  ??? .. Moniko on maistanut tuoreena ..  :'(
Sekin on kuivattuna jauheena ehdotonta elittiä, oikeesti suorastaan namimauste! Tuoreena yksi myrkyllisimmän makuisista luonnon tuotoksista!

Mulla kesti 5 vuoden harjoittelun ennenkuin opin edes sietämään Habaneron, ja yleensäkin chinensejen maun. Mun suuhuni se maistui jotenkin "kemialliselta". Sitten kun maistelin Nagaa, järsin oikein uhmalla koko podin, niin opin tykkäämään siitä aromistakin. Sain herätyksen!

Vähän samma juttu, kun maistelee ekaa kertaa viinaa, whiskyä tai konjakkia: Yöks-pyöks ... burp .. ja kääk!
Sitä makua oppii arvostamaan vasta, kun on alitajunnassa koeteltu tieto että siitä tulee "kiva olo" ..  ;) .. (luulen)

Totuttu käsite meni uusiksi kun maukkauden huipulla on eniten mitä tahansa makua.  :o     Yäk kuinka maukas!   ;D


Totesin viimeksi kun hain uuden hapanchilikastikepurkin kellarista ja valitsin toista erää, että oli kaikkein parasta. Piti ihan tarkistaa muistiinpanoista mitä siinä oli.   Erilaisia baccatumeja annuumien kanssa ja myös tulettomia laimennoksena. Olin sieltä käyttänyt toista laatua jossa chinencet oli baccatumien sijaan.  Poltteen voimakkuuden eroa ei niissä kastikkeissa ole.   Chinensen polte on usein mun suuhun valkopippurisen ohuen pistävää.   Kyllä 'makunystyröissäkin' on perinnöllisiäkin eroja, kuten happaman kokemisen tutkimuksissakin on todettu (puolukka karpalo).

Mutta se mikä on usein tai muuta yleistävää, ei kuitenkaan taas pidä paikkaansa joskus toiste eikä tietenkään aina. Chinensemaistelut on melko alkutekijöissä mulla ja muutamia suosikkeja on löytynyt.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2018, 19:59:43 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1216
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #21 : Maaliskuu 01, 2018, 19:56:32 ip »
Kuten aiemminkin tässä mainittu, kuivatut on taas oma alueensa.  Aika vähän toistaiseksi olen eri chinensejä silleen käyttänyt.  Uusin erinomainen juttu oli Habanero Red Mayan lautaselliseen keittoa laitettuna.  Oli ainakin vaihtelun vuoksi mainiota, mutta luulenpa että pääsin jo vihille siitä mitä niin monet sanovat.
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa DiscoKai

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Chilaca
  • *****
  • Viestejä: 97
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #22 : Maaliskuu 03, 2018, 13:02:32 ip »
Jo edelläkin mainittua Aji Cristalia arvostetaan meidänkin perheessä. Varsinkin kuivattuna.

Tuoreena ja grillattuna viime kesänä ykköseksi nousi Lemon Drop