Kirjoittaja Aihe: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla  (Luettu 44258 kertaa)

Poissa Vuorikaskas

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1258
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #60 : Huhtikuu 23, 2018, 10:35:43 ap »
Jos vasta odottaa käymisen alkamista, voihan suolaa lisätä jos tuli virhe määrään.  Mutta eihän toi nyt tuhoon tuomittu ole noinkaan.. .vielä.  :-) 

Lämpötiloista ja bakteerikannoista  kannattaa lukea ajatuksella "porkkanatiedosto" edeltä. Siinä on tietoa, mikä huonommista esityksistä puuttuu.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 23, 2018, 10:39:25 ap kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa miiksuli

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 434
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #61 : Huhtikuu 23, 2018, 10:57:27 ap »
@Vuorikaskas

Käyminen on jo alkanut. Oon kyllä tehny suolakurkkuja hapattamalla ja ihan maukkaita tullu. Tosiaan sillo oli enempi suolaa. Nyt tuli joku aivopieru.  Pitää lukasta kunhan kerkee.

Poissa miiksuli

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 434
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #62 : Toukokuu 05, 2018, 22:20:22 ip »
14 vrk antanu olla.  Vaikuttaa ihan lupaavalta. Yllättävän hyvin näyttäis pysyneen kasasssa chilit. Veikkaan että liikaa mausteita ja muuta niin peittää chilin oman maun vaikka varmaan ihan hyvää soosia tulossa. Jostain ne pohjat pitää kuitenkin hakea. Omille chileille varmaan tulee ihan vedettyä suolaa, sokeria ja ehkä tippa sitruunaa.

Edit. pH 4,3. Aika hapanta. Sopiva suola. Sopivat mausteet. Antaa nyt vielä olla jos sais sinne alle neljään kun ihan mahdollista. Liemi maistui hyvältä  :thumbup: Tuoksu aromaattinen ja hapan.

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 10, 2018, 14:42:07 ip kirjoittanut miiksuli »

Poissa miiksuli

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 434
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #63 : Toukokuu 10, 2018, 14:39:35 ip »
Nyt on sitten purkitettu. Tein enemmänkin tommosta tahnaa. Happamuus ei ollu vuorikaskaan oman soosin tasoa. Maku ei niin kompleksikaan mutta mausteet toimii. Vähemmän suolaakin kuin vuorikaskaan soosilla. Poltetta enemmän ja hedelmäinen. Pitää antaa vielä tekeytyä. Noukin vain chilit ja jätin suurimmat sipulit ja valkosipulit laittamatta pohjalta. Ihan näin pienelläkin ajalla saa jo ihan maistuvaa soosia. Tulee jatkossakin säilöttyä parhaimmat chilit näin ja tai sitten kuivattamalla.


Poissa miiksuli

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 434
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #64 : Kesäkuu 01, 2018, 18:04:55 ip »
Nyt on sitten bhuttiki pistetty puteliin ja jääkaappiin. Sitruksinen ja hedelmäinen. Ihan naturellina siellä jos suolaa ja sokeria ei lasketa. Tulisuus noh vaikea sanoa mutta sanoisin että jotain poppamiehen scorpionin tasoa, ehkä jonkin verran alle. Nyt ei ole scorpion soosia jääkaapissa niin vaikea tehdä vertailua. Mutta ihan käyttökelpoista. Oliko mulla vähän päälle 200 grammaa ja 20-30 ml vettä. Osa tulisuudesta laimenee veteen. Tähän voisi kyllä yhdistää jotain muutakin chiliä. Täytyy vielä kuivattuna kokeilla.


266ml puteli

Poissa miiksuli

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 434
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #65 : Heinäkuu 26, 2018, 19:44:52 ip »
Maku ja väri syventynyt. Tuotteessa ei mitään vikaa. Pitänyt jääkaapissa 0-5 asteessa. Eipä ole kauheasti tullu "käytettyä". Kuin fairia. Muutama pisara riittää. Loistava ja riittoisa tuote. Melkein joka ruokaan tätä voi heittää. Parhaiten toimii niissä ruoissa kun halutaan simppeliä tai paljon tulisuutta.



Vielä rinnalle haba soosi. Väri aavistuksen syventynyt. Tämä on ihan naturellia. Bhut jolokiaan lisäsin LactoBacillusta.


The Call Rupert Brooke
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 26, 2018, 19:59:14 ip kirjoittanut miiksuli »

Poissa Vuorikaskas

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1258
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #66 : Heinäkuu 27, 2018, 14:44:11 ip »
Funtsinut jos keräisi pakkaseen että saisi isomman astian kerralla sitten tulemaan.  Pienin hapatusruukku mulla 5kg.  Oisko siitä haittaa?
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Juso

  • Tepin
  • ****
  • Viestejä: 795
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #67 : Lokakuu 03, 2018, 16:17:53 ip »
2 vuoden kypsyttelyn jälkeen otin tänään tässä http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14566.msg315677#msg315677 kuvatun mukaisesta omakehittämästä hapatussysteemistä noin pari kiloa chinense sour mashia talteen. Laiskuuttani en ole siihen koskenut, mitä vettä harvakseltaan vesiluukkoon lisännyt, vaan eipä tuo enää alun jälkeen juurikaan kylmäkellarissa huvennut. Tuote oli muuttunut varsinkin pinnasta suht tummaksi eli ruskean- oranssin sävyiseksi. Täysin pilaantumatonta, eli teoria toimii käytännössä, ja kaasut suojaavat pintaakin, joka ei totaalisti ole nestepinnan alla, hyvinkin pitkään.

Jo tuoksu paljasti että nyt on ainutlaatuisesta herkusta kysymys. Vaimo totesi sokkotestissä "nyt on jalo tuoksu", ja epäili että on ne savustettu kevyesti ensin. Ei ole, vaan hapatuksessa maku/"bouquet" paranee, pehmenee ja syvenee. Maku iskee heti ja hyvä polte pehmeästi perässä. Ihan tarkkaan en muista mitä chinenselajiketta mutta veikkaisin orange habaa tämä alunperin oli. Eli postauksen pointti on että ei välttämättä kannata muutaman kuukauden päästä  (jos on isompi satsi) laittaa vielä pakkaseen vaan antaa kypsyä, kuten alkuperäinen jenkkiartikkelin mistä tämän valmistuksen kopsasin, kehoittikin. Yhtä vanha rocotoerä on vielä testaamatta, ja näistä menee suuri osa nyt pakkaseen ja laitoin uutta  tulille eli 2.5 kiloa HYLiä happanemaan. Nämä riittävät siihen asti kun parin vuoden päästä avataan kansi ja ihmetellään sitä makua.

Poissa Jame

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Goat's Weed
  • ****
  • Viestejä: 859
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #68 : Joulukuu 09, 2018, 19:09:11 ip »
Ensimmäinen satsi hapanchili tehty ja koemaistettu. Hapanta on ja tuoksuukin happamalta. Myös aika tulista kun käytti chileinä Peru Cuscoa ja Pino Oiva Orangea vaikka tuli laitettua kaupan keltaistaja oranssia vihannespaprikaa  makua laimentamaan. Neste purkissa oli kirkasta mutta "venyvää" / limaista. Ilmeisesti näin käy jossain olosuhteissa. Googlettamalla slimy brine löytyi jotain juttua aiheesta

https://fermentersclub.com/funky-fungi/
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Poissa PP

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Moderator
  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7011
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #69 : Joulukuu 10, 2018, 13:15:10 ip »
Ensimmäinen satsi hapanchili tehty ja koemaistettu. Hapanta on ja tuoksuukin happamalta. Myös aika tulista kun käytti chileinä Peru Cuscoa ja Pino Oiva Orangea vaikka tuli laitettua kaupan keltaistaja oranssia vihannespaprikaa  makua laimentamaan. Neste purkissa oli kirkasta mutta "venyvää" / limaista. Ilmeisesti näin käy jossain olosuhteissa. Googlettamalla slimy brine löytyi jotain juttua aiheesta

https://fermentersclub.com/funky-fungi/

Huomasin viime viikolla, että tulossa oleva rocotosatsi on mennyt tuollaiseksi. En ole maistellut enkä mitannut vielä. Toivottavasti ei ole pilalla.

Juttu väittää, että se limaisuus häviää ennenpitkää kun bakteerikanta muuttu. Minulla se ilmestyi muutaman viikon viileässä vaiheessa, kun purkki oli 15-17 asteessa.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 10, 2018, 13:20:40 ip kirjoittanut PP »

Poissa Jame

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Goat's Weed
  • ****
  • Viestejä: 859
    • Profiili
Vs: Hapanchili eli chilin säilöminen hapattamalla
« Vastaus #70 : Joulukuu 10, 2018, 19:24:03 ip »

Huomasin viime viikolla, että tulossa oleva rocotosatsi on mennyt tuollaiseksi. En ole maistellut enkä mitannut vielä. Toivottavasti ei ole pilalla.

Juttu väittää, että se limaisuus häviää ennenpitkää kun bakteerikanta muuttu. Minulla se ilmestyi muutaman viikon viileässä vaiheessa, kun purkki oli 15-17 asteessa.

Minäkin uskaltauduin tuota eilen ja tänään syömään jutun perusteella, vaikka koostumus olikin "semisti slimy". Maku oli kuitenkin hyvä enkä vielä ole ainakaan mitään vatsanväänteitä saanut. pH täytyy vielä mitata. Oma satsi oli ensin jonkun nelisen päivää sisällä huoneenlämmössä ja sen jälkeen reilun neljä viikkoa puolilämpimässä tallissa. 1/3 on nyt jääkaapissa kannellisessa lasipurkissa ja loput pakkasessa.

Hauskoja muuten nuo tabletin oikoluvun keksimät uudet lajikkeet: Pino Oiva Orange tunnetaan yleisemmin Puno Pica Orangena  ;)
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.