maaliskuu 29, 2024, 06:53:20 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Vanhana mitä merkillisimpien tietokonekokoonpanojen kokoojana aina Atari ST-ajoilta asti, oli taas sitten "pakko" parin vuoden tauon jälkeen päivittää oma kotistudiokone...

Koska en pidä Intelin mafiamaisista toimintatavoista ja toisaalta olen ollut erittäin tyytyväinen tämän kilpailijan, AMD:n tuotteisiin jo lukemattomia vuosia, prosessorivalmistajasta ei ollut epäilystä.

Mutta millainen päivitys? Koska ystäväni tarvitsi aiemman, aivan loistavasti palvelleen AMD tuplaydinkoneeni musastudiokäyttöön, edessä oli kysymys: millainen kone uskollisen palvelijan korvaajaksi?

Päätin kokeilla neliydinprosessoria, koska vaikkei moisista sähkösyöpöistä juuri olekaan iloa normaalikäytössä, ne kyllä ovat erinomaisia esim. raskaassa videon käsittelyssä, jota välillä tarvitsen.

Prosessoriksi valitsin pienellä riskillä AMD:n Phenom X4 -sarjan toiseksi raskaimman mallin 9850BE, jonka etuna on se, että käyttäjä saa vapaasti luukuttaa vehkeestä ulos niin paljon gigahertsejä kuin uskallus ja laite sallivat. Tosin, pienellä jekulla, minkä opin vasta käytännössä...

En halunnut säästää liian paljon emolevyssä. Kokemus on osoittanut liian karvaasti, mitä se yleensä merkitsee. Tehokkaan QuadCoren tapauksessa riski esim. virransyötön heikkoudesta olisi liian suuri. Niinpä valitsin Asusin M3N-HT/Deluxe emon, joka pohjautuu Nvidian uuteen 780a piirisarjaan. AMD:n oma 790 piirisarja olisi ollut tavallaan houkuttelevampi, mutta Nvidia-valintaa puolsi jälkimmäisen selvästi parempi USB-suorituskyky.

Muistien hankinnasta meinasi tulla painajainen. Halusin DDR-2 1066 laatua 2 tai 4 gigatavua, mutta kaiken 1066 muistin saatavuus näytti syystä tai toisesta olevan olematonta. Verkkokauppa.com myi pelkkää "eioota", kuten myös haluamistani jäähdytinosista. Onneksi Jimm's PC Store pelasti. Kaikkea löytyi - ja halvemmallakin...

Vähän mietitytti se, toimisivatko tilaamani Mushkinin muistit emolevyn kanssa. Mutta peli oli käynnissä! Jäähdytyksen päätin hoitaa tällä kertaa Noctuan systeemeillä yleensä käyttämieni Zalmanien sijasta. No, osat tulivat - ja oli totuuden hetki...

Kokoaminen oli aika hankala kokemus. Noctuan giganttisen kokoinen cpu-jäähdytin ei ole varsinaisesti vaikea, muttei missään nimessä helppokaan asennettava. Tein samalla aloittelijamaisen virheen, josta tulen maksamaan kauan, ellen suosiolla pura ja asenna konetta uudelleen: laitoin liikaa Noctuan sinänsä hyvämaineista piitahnaa... Tämä virhe tuottaa aina lisää lämpöä - ja kuten myöhemmin huomasin, lämpöä tämä kone totisesti osaa kehittää ilman hölmöilyjäkin! ;)

Ensimmäinen käynnistys. Tuulettimet lähtevät käyntiin ja emolevyn valo syttyy. Toiveikkuutta! Sitten tuulettimet äkkiä sammuvat ja kaikki on hiljaista. "Ei helvetti, muistit tai jokin muu eivät sitten vaan toimi yhteen?!" Epätoivoa. Mutta hetken miettimisen jälkeen kone piippaa iloisesti ja lähtee käyntiin enemmittä ongelmitta. Se oli ilmeisesti vain analysoinut itseensä liitetyt oheislaitteet ja lopulta hyväksynyt ne.

Mushkinin muistit näyttävät pelaavan erinomaisesti laitteen kanssa ja saan ne toimimaan vielä suurimmalla mahdollisella nopeudellaan ongelmitta. Hyvä! Laite tuntuu vakaalta. Sitten Windows XP:n asennus... (Vistaan en kokemusteni perusteella vielä kajoa ilman teloituskomppanian rohkaisua).

Kaikki kävi lopulta melkein liiankin nopeasti ja helposti; ainoa murheenkryyni oli ilmeisesti remonttipölystä vahingoittunut korppuasemani, joka ei tahtonut millään suostua lukemaan XP:n vaatimia RAID-ajureita. Kun nuo ajurit saatiin diskettiasemasta lopulta sisään, kaikki kävi ongelmitta.

No, millainen kone syntyi? Odotusteni mukainen?

Kyllä ja ei. Suorituskyvyssä ei ole valittamisen sijaa. Kuumenemisessa sen sijaan on paljonkin. Luulin nimittäin olevani aika kokenut kettu hiljaisen ja viileänä käyvän tietokoneen kokoajana. Totuuden nimessä, ei AMD Phenom käy mitenkään mahdottoman kuumana silloin, jos sitä ei yritä ylikellottaa. Jos esim. itse hyväksyisin standardin 2.5 GHz nopeuden, laite käy kyllä lämpimänä, muttei kohtuuttoman sellaisena...

Mutta kun... Phenom BE-malleissa *on* varaa enempäänkin. Ja niinpä oli itsenikin pakko kokeilla. Ihmettelin alkuun aikani,  miksei prosessori nopeutunut vaikka mitä asetuksia säätelin. Syy on selkeä: AMD:n "Cool & Quiet" aktiivinen virransäästöteknologia on aivan mainio arkikäytössä - mutta ylikellottamiseen se ei sovellu.

Vasta kun (hampaita kiristellen) kytkin virransäästötoiminnot BIOSista pois, aloin nähdä mihin tämä prosessori todella pystyy...

Kirjoitan tätä nyt 3 Ghz nopeudella, cpu lämmön ollessa 59 astetta (ilman siis minkäänlaisia virransäästötoimintoja). Jouduin lisäämään prosessorin käyttöjännitteen 1.4 volttiin, mutta toden sanoakseni, uskon että vähempikin olisi riittänyt. Ja samoin uskon, että varaa (kokonaisnopeudessa) ylöspäin olisi myös reippaasti.

Eli lopputulos? 3 gigahertsillä toimiva AMD Phenom on aika helkkarinmoinen tykki tietokoneeksi, kunhan sen rakentamisessa ottaa huomioon pari asiaa: 1) laadukas kotelo ja sen jäähdytys sekä 2) mieluiten 8-vaiheisella virransyötöllä varustettu laadukas emolevy.

Ajoin piruuttani joitakin testejä. Toiset antoivat loistavia tuloksia yli Intelin tämän hetken huipun, toiset taas heikompia. Näiden arkkitehtuurien vahvuudet ovat selvästi erilaisia.

Nämä AMD:n huippuvehkeet ovat tavallaan oma juttunsa. Keskivertokäyttäjälle suosittelenkin AMD Phenom 9750 tai alempia suorittimia. Ne käyvät viileinä ja ovat silti käytännössä melkein yhtä tehokkaita kuin tämä 9850BE tai sen uudempi veli 9950BE.

Tupakka

Ihan nyt kohtuu suoraan sanoen on asia vaan niin, että tällä hetkellä Intel on vaikka kuinka paljon edellä prosessoreissa.. sekä piirisarjoissa.

Etenkin jos haluaa hiljaisen ja viileän koneen, pitäisi Intel olla ilmiselvä vaihtoehto. Itseasiassa sen pitäisi olla se ainoa muutenkin. Syy? Ihan vaikka ensimmäiseksi valmistustekniikka. Amd:n 65 nanometrin tekniikka ei millään voita Intelin 45nm tekniikkaa em. toivotuissa ominaisuuksissa.

Hinta-teho-suhteenkin kärkisija on valitettavasti(tai no.. eipä siinä mitään valitettavaa omasta mielestäni ole, kun en mitään "Mafiamaisia toimintatapoja" ole huomannut) Intelin hallussa. Jos vertailua halutaan niin oikeastaan tasan samaan hintaan parempaa suorituskykyä olisi tarjonnut Intelin Q6600-malli. Testikuva by Muropaketti. Q6600 on tosin 65nm-tekniikalla myös.

Ylikellottamistakin näytät harrastavan ja perinteisesti sen ovat mahdollistaneet parhaiten Intelin piirisarjat. Asia on sitten taas päinvastoin nForceilla. Ja se näyttäisi näkyvän kellotustuloksissakin. Q6600 olisi voltteja nostamatta todennäkösesti kellotunut samoihin ja hienoisella volttinostolla pitkälle 3 gigahertsin paremmalle puolelle(~3,4ghz pitäisi tulla helposti).

Sitten muuta kommenttia. Muistivalinta hieman ihmetyttää. Halvat mushkinin(tai oikeastaan minkä tahansa muunkin valmistajan) 800mhz muistit olisivat kyllä venyneet tarpeeksi. Kaikenlisäksi, tuolla pienellä taajuuserolla ei ole käytännössä mitään merkitystä, muussa kuin HC-ylikellotuksessa.

Mielenkiinnolla kyselisin mitä muita osia koneeseen valitsit?

Henk.koht. suosittelen lähestulkoon kaikille tällä hetkellä Inteliä. Niin prossuissa kuin piirisarjoissakin. Ellei sitten välttämättä Nvidian SLI-ominaisuutta tarvitse.

Itse olen tässä piakkoin tilaamassa Saksasta settiä Q9450 ja Asus Rampage Formula(X48-piirisarja) -pohjalle. Näytönohjaimeksi on näillä näkymin tulossa pian julkaistava Radeon HD4870X2. Mushkinin halvat 800mhz muistit piisaavat aivan loistavasti, vaikka jonkunverran väylää ajattelinkin venyttää. 1:1 muisti-prossu-kelloasetuksilla pitäisi tuo prossu saada 3,2ghz ja se pitäisi tulla helposti. Lisäkelloja varten muistit venyvät kyllä sinne 850mhz-tienoille ilman ongelmia.

Tekstin laatu voi olla mitä on, mutta niin on kellokin jo melkein 7. Pitäis mennä nukkumaan.
Joo.

Aji Inferno

Niin, makunsa meillä kullakin. Minä puolestani suosittelen kaikille hyvien pitkäaikaisten kokemusteni perusteella vain AMD:tä. :)  

En ole lainkaan sitä paitsi samaa mieltä Intelin etumatkasta etenkään piirisarjoissa. AMD:n 780 sarja esim. on lukuisissa testeissä todettu tämän hetken ylivoimaisesti sekä suorituskykyisimmäksi, että energiataloudellisimmaksi vaihtoehdoksi esim. hiljaisen mutta tehokkaan kotiteatterikoneen rakentajalle. Netistä noita testejä löytyy googlaamalla helposti, jos jotakuta kiinnostaa.

Intelin bisnestoimintatavoista muuten kertoo tarpeeksi se, että mm. EU ja Etelä-Korea epäilevät vakavasti sen painostaneen laitevalmistajia ja jälleenmyyjiä olemaan käyttämättä ns. "kilpailijan" tuotteita. Kunnon mafiameininkiä. ;) Ja juuri sellaista, millaiseen en omia lanttejani tueksi anna. Kun kerran hyviä vaihtoehtojakin on.

Mushkinia ostin 1066 varianttina lähinnä, koska a) vain sitä oli saatavilla siedettävällä toimitusajalla ja hinnalla + b) Phenom pitää 1066:n antamasta kaistaboostista. Tuloksena onkin aika juhlava nopeus ainakin jos Sandran benchmarkeja on uskominen. Olisihan 800:llakin pärjännyt, mutta kokeilinpa nyt tällaista.

Että muita komponentteja... Vanhastaan olivat jäljellä Geforce 7900 GT näyttis, M-Audion AP192 studioäänikortti, 2 kpl WD Raptoreita Raid-0 asetelmassa sekä Samsungin terainen F1 ihmetys. Romputtimena vanha Plextor ja powerina Antecin 500 wattinen Earthwatts.

Näytönohjain tarvinnee jossain välissä päivittää. Varmaan itsekin päädyn tuohon AMD:n Radeoniin, mutta pikkuvelimalliin HD4850. Sen pitäisi riittää satunnaiseen Oblivionin pelaamiseeni. :)

Aji Inferno


Aji Inferno

Laskin prosessorin käyttöjännitettä ja samalla myös lämpötilat tippuivat ratkaisevasti. Nyt 4 x 3 GHz sujuvat vakaasti ja kohtuulämmöillä.

Musiikintekijänä en voi kuin ihmetellä AMD Phenomin muskelia todella järeiden softasyntikoiden ja äänenmuokkausefektien puolella. Rajoja ei tunnu löytyvän esim. studiotason Cubase 4 -ohjelmistossa lainkaan. Aiempi kokoonpanoni (AMD X2 4200+ kaksiydinjärjestelmä) hoiti suvereenisti ja hyvin vähällä melulla ja sähkönkulutuksella ongelmitta kaiken, mitä sille heitin. Tämä uusi systeemi on aavistuksen äänekkäämpi, vaikkei häiritsevässä määrin. Mutta potkua löytyy siinä määrin, ettei raskaimpienkaan ääniefektien kanssa tarvitse edes miettiä. Kone hoitaa helposti kaiken, mitä sille heittää. Suosittelen!

arse

Ei taida tietokonepelissä olla viattomia osapuolia.
Taitaa Ajikin ajaa koneessaan mafia-windowssia  :twisted:
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Tupakka

Milloinkas Aji on viimeksi kokeillut Intelin prosessoria? Tottakai Phenominkin muskeli tuntuu tuohon vanhempaan versioon verrattuna, mutta jos ei Intelin prosessoreja ole kokeillut niin mihin vertaat?

Tuosta Intelin monopoliaseman väärinkäyttösyytöksistä sanon sen verran, että onhan se tietysti väärin, mutta en menisi sen nojalla ostamaan selvästi huonompaa rautaa. Muutenkin, jos syylliseksi todetaan niin eiköhän ne mittavat sakot asian hoida. Turha sitä on hallaa itselleen alkaa tuottamaan sillä, että boikotoi parempaa tuotetta.
Joo.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Milloinkas Aji on viimeksi kokeillut Intelin prosessoria? Tottakai Phenominkin muskeli tuntuu tuohon vanhempaan versioon verrattuna, mutta jos ei Intelin prosessoreja ole kokeillut niin mihin vertaat?

Tuosta Intelin monopoliaseman väärinkäyttösyytöksistä sanon sen verran, että onhan se tietysti väärin, mutta en menisi sen nojalla ostamaan selvästi huonompaa rautaa. Muutenkin, jos syylliseksi todetaan niin eiköhän ne mittavat sakot asian hoida. Turha sitä on hallaa itselleen alkaa tuottamaan sillä, että boikotoi parempaa tuotetta.


Katsos, kun en pidä AMD:tä huonompana tuotteena - siinä ajattelumme ero. Inteliä olen hyvinkin käyttänyt tuoreimmissa muodoissaan, mm. uusissa Maceissa työhommissa. Toimivathan ne hyvin, mutta eivät ne parempia ole jos sitten eivät huonompiakaan. :)  Arkkitehtuurien edut ovat yksinkertaisesti erilaiset. Phenom on parempi mm. muistikaistaa vaativissa sovelluksissa, Inteleillä taas on omat etunsa.

Tällä hetkellä on jostain syystä "muotia" olla Intelin puolella, AMD:tä vastaan. Huomasin sen mm. tietyllä musafoorumilla, jolla asiallisetkin kysymykset kuitattiin tyyliin: "AMD on paskaa, älä tule tänne selittämään ennen kuin sulla on oikea tietokone!" Hupaisaa sinänsä, vielä hetki sitten samaiset isoviisaat olivat vannoneet AMD Opteroniensa nimeen. Hupaisaa oli sekin, ettei noita herroja kiinnostaneet mitkään todelliset benchmarkit tai ylipäätään asioista keskustelu. Niinpä, vaikka lukemattomat käyttävät laillani Phenomia musahommissa, kukaan ei uskalla kirjoittaa foorumilla asiasta. Tuloksena on välitön viha-postitus ja pilkka... Koettu on.

Phenomin ongelma ei ole itse tuote, sillä se on kyllä hyvä. Huonoa en ostaisi! :) Ongelma on lähinnä se, että siitä tuli jostain syystä prosuhistorian ehkä "epäcoolein" tuote, joka on todella paljon mainettaan parempi! AMD:n seuraavan piirisarjan SB750 lupaa nykyisillekin Phenomeille jopa 400 MHz nopeutusta nykyistä alemmilla jännitteillä. Anandtech on juuri testannut asiaa - ja homma todella toimii. Samaten, Phenom-tekniikkaan perustuvat Opteron palvelinprosessorit ovat testien mukaan yhä keskimäärin Intelin Xeonien edellä. Eli ei aivan surkeaa?

Pitänee kutsua sut kylään kokeilemaan ja chiliä maistelemaan - sillä esim. työpaikkani on täynnä atk:n teknologian huippuammattilaisia, joiden ostoslistoilla on kyllä ollut kiitettävästi juuri Phenomia. Tuskin vain tyhmyydestä. ;)

Mutta mielenkiintoisia kysymyksiä nämä ovat, juuri ottaen huomioon Intelin ja AMD:n arkkitehtuurien erilaiset vahvuudet!

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "arse"Ei taida tietokonepelissä olla viattomia osapuolia.
Taitaa Ajikin ajaa koneessaan mafia-windowssia  :twisted:


Onhan tuokin totta. Mutta "viallisuuden" asteissa on suuria eroja. Ja tuo artikkeli käsitteli aikaa ennen kuin AMD osti ATIn, eli se on Nvidian ja ATIn vanhoja puliveivauksia... En väitä, että AMD olisi välttämättä pulmunen, mutta ainakaan se ei ole jäänyt kiinni tai tullut julkisesti epäillyksi mistään törkeyksistä. Ehkä on niinkin, että paljon pienemmän kilpailijan on keskityttävä vain olennaiseen säilyäkseen pelissä mukana. Isolla on aina rahaa ja vaikutusvalta nitistää häiritsevät kärpäset muillakin keinoin. Pätee kaikkiin bisneksiin, ikävä kyllä...

On sitäpaitsi turha luulla, että maksaisin esim. Windows Vistasta euroakaan niin kauan kuin päteviä (!) vaihtoehtoja on. Jos ylipäätään koskaan. Nuo vaihtoehdot vain ovat se ongelma. Microsoft on päässyt siihen asemaan, että tiettyjen asioiden tekoon sille ei vain ole hyvää vaihtoehtoa. En pidä siitä, mutta haluan esim. pelata Oblivionia... Ei taida onnistua Linukalla... :(  

Tupakkakin saa kiittää Intelin nykyisestä iskukyvystä lähinnä kilpailua. Jätti joutui niin nöyryytettyyn asemaan kuumien ja tehottomien Pentium nelostensa kanssa, että joutui suorittamaan ryhtiliikkeen. Ilman pientä kilpailijaa, täällä pyöritettäisiin nyt 5 gigahertsin P4-koneita kilowatin virtalähteillä ja järjettömillä hinnoilla... Jokainen tajuaa, mitä tarkoitan. On äärettömän lyhytnäköistä ja typerää omalta kannaltamme tukea kilpailun katoamista. Vaikkemme sitten moralisoisikaan firmoja. ;)

arse

Markkina-aseman väärinkäytökset tuntuvat olevan pienessä osassa kun katsotaan millaista jälkeä elektroniikkayritykset saavat "kierrätyksen" saralla aikaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Guiyu . Jos maailman tuskailu kiinnostaa, kannattaa katsella semmoinen dokkari kuin exporting harm. Sinäänsä en ota kantaa kumpi on parempi AMD vai Intel, kilpailuasetelma luo tervettä pakkoa kehitykselle. Jotenkin vaan tuo Intel-vastainen suitsutus särähti korvaan. (ehkä siksi että itselläni on aina taas ollut intel-kone :))
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "arse"(ehkä siksi että itselläni on aina taas ollut intel-kone :))

Minulla on ollut yleensä tieto-kone :)
Mä olen ilmeisesti niin leipääntynyt atk-hommiin ettei alan teknologia herätä enää minkäänlaisia intohimoja suuntaan tai toiseen, varmaan nukahtaisin jos jotain Tietokone -lehteä pitäisi lukea. Hassua miten sitä muuttuu vuosien varrella, joskus tuli luettua kaikki alan lehdet ja artikkelit mitä käsiinsä sai. Muistan elävästi kun sain käsiini Mikrobitin ensimmäisen numeron, voi jösses kun se luettiin hiirenkorville. Saati vanhempi sanomalehden muotoinen Printti.
Vic-20 :ssä oli taikaa, nykyään nämä ovat (minulle) vain välineitä siinä kuin leivänpaahdin tai kaukosäädin ;)
Onko se sitten menetys vai positiivinen asia, tiedä häntä. Joka tapauksessa hauskaa että täältä löytyy alasta innostuneita, Aji Infernokin joka käsittääkseni on melko tovin jo touhunnut koneiden parissa tavalla tai toisella!
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

arse

Rautapuolesta en jaksa enää intoilla, ei ole aavistustakaan näytönohjaimeni megavetrexeistä ja vokseleista ja tiesmistä, prosessorin malliakaan ei muista sen tarkemmin kuin että joku core 2 duo se oli :). Linux sentään vielä jaksaa kiinnostaa, kotona käytän ainoastaan sitä. Töissä olosuhteiden pakosta on pääasiallisena työpöytänä windows, vaikka läppärissä ubuntu on sen rinnalla. Sentään konetta käynnistäessä Stallmanin ruma naama virnistää :). Ensimmäinen koneeni oli klassikko Apple Macintosh plus, sitä käytin vielä 94 bbs-surffailuun, kunnes joskus 90-luvun loppupuolella tuli kotiin ensimmäinen pc. Sillä kelpasi jo team fortressia pelailla netissä. Jo sillä tuli koitettua aikanaan Red Hattia, vaan se ei vielä iskenyt. Vasta XP:n saapumisen myötä siirryin lopullisesti linuxkäyttäjäksi. Se kun ei silloisessa koneessani soittanut musiikkia samaan aikaan kun surffasi nettiä. Takaisin ei ole enää tietä, MS-maailma tuntuu niin uskomattoman rajoittuneelta ja keskeneräiseltä. Linuxiin siirtymisen seurauksena on tullut myös opeteltua LAMP-ympäristöä, ikkunointisysteemejä, spostipalvelimia, scriptikieliä jne... Mukavan monipuolinen systeemi jolla saa ajan kanssa mitä tahansa aikaiseksi. Tällä hetkellä koneeni hoitaa myös digiboksin virkaa VDR:n avulla. Pelailuni olen hoitanut linuksiin siirtymisen jälkeen konsoleilla. Niitäkin on ollut/on nes, snes, xbox, wii.
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Chilivaari

Nostalgiaa.  :wink:

Vanhoja tuttuja merkkejä ja jopa konesotia kehitteillä.
Aina olen ollut sitä mieltä, että tietokoneen pitää palvella ihmistä, eikä ihmisen tietokonetta. Siksi olen pysytellyt kaukana niiden rakentelusta, virittelystä ja Windows käyttöjärjestelmästä. Suuret markkinaosuudet keräävät suuret haitat viruksien ja roskapostien muodossa. Olen siis yrittänyt pysytellä erossa isoista monopoleista. Ei se aina onnistu.

Vic-20 oli meilläkin ensimmäinen kotikone. Sitten Atari ST, kun Commodore alkoi esittää monopolin oireita Amigallaan. Atari ST:n aikoihin oli innokasta kerhotoimintaakin, kokoontumisia, kerholehtiä, keskustelupalstoja paljon ennen internettiä.

Kun Atarin taru alkoi hiipua siirryin Macciin, mutta sen kerhotoimintaan en mennyt mukaan. Ovat sen verran fanaattista faniporukkaa, että ei oikein istu minulle. Hyviä tietokoneita kuitenkin. Palvelevat ihmistä nöyrästi. Käytän tietokonetta paljon; videon tekoon, yhteydenpitoon, kuvien tekoon, kirjoitteluun... Se on kuitenkin vain työkalu.

Prosessoreista, näytönohjaimista tai megahertseistä en tiedä tuon taivaallista, mutta olen kyllä havainnut että Intel on astunut sinnekin inside. Joskus Atari-aikoina levitimme työpaikkojen tietokoneisiin pikku tarroja, joissa oli Intelin logossa etanan kuva ja teksti inside. Nyt tuo liero on ryöminyt minun Macciinikin. Nopeutta läppärissä riittää siitä huolimatta aivan tarpeeksi.  

Paljon kiinnostavampi puheenaihe kuin toimivan työkalun sisuskalut on vaikkapa Aji Indianin satonäkymät ja talvehtimistavat.  :lol:

Aji Inferno

Jeps, konesotia on ollut Vic 20 ajoista lähtien (muistan kyllä miten palavasti puolustimme aikoinamme porukalla Atari ST:tä ja Falconia "pahojen" PC:iden suhteen - ja nyt sitten naputan tätä PC:llä...). Ei silti, olen yhä rehellisesti sitä mieltä, että juuri Atari Falcon oli tavallaan paras käyttämäni tietokone koskaan - huimasti aikaansa edellä. Muistan vielä 80-luvun lopun kammottavat PC-viritykset...

Idealistihan meikäläinen oli silloin - ja on edelleenkin. Ei siitä taudista näytä parantuvan. ;) Pitäneekin hankkia lopultakin Che Guevara t-paita! :D ST-intoilumme ärsytti noina aikoina suunnattomasti ns. vakavia atk-ihmisiä, joille "kone on vain kone" - sekä (yllätys!) Intel-PC:n ylivoimaan uskovia harrastajia. Ja tänä päivänä chili-intoilu ärsyttää aivan samalla tavalla monia. Intohimoinen idealismi on äärimmäisen ärsyttävä asia, mutta antaapa ainakin väriä elämään! :)

Hombre

Itse olen käyttänyt amd:n prossuja k6:sta alkaen, ja nimenomaan siksi, että intelille tuli sen mukana kilpailua. Olen ollut tyytyväinen valmistajaan ja sen luomaan hintakilpailuun, ainakin tähän asti. Toivottavasti myös jatkossa:)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Itse olen käyttänyt amd:n prossuja k6:sta alkaen, ja nimenomaan siksi, että intelille tuli sen mukana kilpailua. Olen ollut tyytyväinen valmistajaan ja sen luomaan hintakilpailuun, ainakin tähän asti. Toivottavasti myös jatkossa:)


K6 oli metka prosessori. Sehän oli tietyissä asioissa selvästi Pentiumia nopeampi, mutta vastaavasti toisissa yhtä selvästi hitaampi. Tulee mieleen hiukan tämä nykytilanne Phenomin suhteen... K6:lla aloitin minäkin AMD-putkeni. Taisin omistaa kolmekin sellaista, 166 MHz:sta jonnekin 350:n tienoille.

Seuraava hankinta olikin sitten ikimuistoinen: K7 Athlon! Se oli kyllä todellinen tykkien tykki sinä aikana. Hurja laskentateho. Vaati kyllä aika hurjan jäähdytyksenkin. Tein kumminkin silloin ylikellotusennätykseni: Athlon 500MHz -> 900MHz ilmajäähdytyksellä. Olinkin hetken aikaa suomen pi-fast nopeusennätyslistan Top 10:ssä tuolla laitteella.

Athlon oli melkoinen nopeuspomppu K6:teen nähden, mutta vieläkin suurempi harppaus oli tuplaydintekniikkaan siirtyminen. Vaihto sinänsä tehokkaasta 2.4 GHz Athlonista X2 4200+ tuplaydinmalliin muutti käytännössä tapani käyttää tietokonetta. Enää ei tarvinnut esim. CD:n polton aikana miettiä uskaltaako tehdä jotain raskasta muuta.

Tämä uusi neliydinvehje Phenom ei ole suhteessa ihan saman kaliiberin päivitys, koska Windows ja useimmat ohjelmat eivät käytännössä hyödy yli kahdesta ytimestä. Mutta kyllä tiettyjä eroja huomaa ihan peruskäytössäkin. Esim. virustarkastusta ja vastaavia juttuja voi pitää huoleti päällä vaikka enkoodaisi HD-videota. Konetta ei saa ns. jumiin oikein millään, ellei jokin ohjelma bugaa pahasti. Todelliset kyntensä Phenom näyttää musa- ja videosoftilla, joiden nopeus käytännössä tuplaantuu tuplaydinkoneisiin nähden.

Heh, viimeinen ostamani Intelin prosu oli Pentium MMX, joka sitten korvautui nopeammalla K6:lla. Aika kiitää. ;)

Tupakka

Täytyy kyllä myöntää, että muistikaista on ainoa(tai ainakin yksi ainoista) eduista mitä AMD:lla prossujensa kanssa on. Syykin on käsittääkseni täysin selvä, Integroitu muistinohjain.

Tosin sekin etu on poistumassa piakkoin kun Intel julkaisee Nehalem-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit. Jos en aivan väärässä ole niin ovat ennakkotesteissä voittaneet helposti tulevat AMD:n 45nm Deneb-prosessorit.

Palvelinpuolta en juurikaan ole kattonut. Enkä varsinaisesti näitä prosessoreja muutenkaan mitenkään liikaa. Lähinnä keskittynyt viime aikoina näytönohjaimiin. Omassa käytössäni se potku koneeseen tulee nimenomaan juuri niistä.

Hassua, että olen Intelin puolella vaikka alla pyörii nimenomaan se pahamaineinen Pentium 4. Kuumana käy ehdottomasti, mutta ei tämä uutena tehoton ollut. Siihen aikaan käsitin, että tilanne oli kohtuu tasainen. Ja sehän oli periaatteessa ihan hyväkin juttu, kun nyt tästä kilpailusta puhuttiin.

Siinä käy kieltämättä helposti niin, että jos toinen firma saa yliotteen niin kehitys tyssää siihen. Mitäs sitä investoimaan uusiin arkkitehtuureihin ynnämuihin, kun edellinenkin sukupolvi hakkaa puoliksi konkurssissa olevan kilpailijan uusimman mallin. Toki tämä ei ole tilanne vielä, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, ellei AMD nyt onnistu tosissaan, kuten "tytäryhtiö" ATI teki viimeisimmillä Radeoneillaan.

Yksi asia, jonka vuoksi aktiivisesti olen seurannut Intelin tekemisiä on Larrabee-projekti. Ray-tracing on nykyiseen rasterointiin verrattuna huomattavasti edistyneempi keino renderöidä kuvaa, tosin vaatii sitten täysin erilaista tehoa ja koodia kuin mitä nykyisin.

Toinen oikeastaan päinvastainen juttu, jota olen kanssa seurannut on GPGPU-tekniikka, eli keskussuorittimen hommien siirtäminen grafiikkaprosessorille. Etenkin Nvidian PhysX ja CUDA -kikkailut kiinnostavat kovasti. Pitkään olen jo pohtinut, josko tehoja voitaisiin CPU:lle saada lisää rukkaamalla arkkitehtuuria enemmän GPU:maisempaan suuntaan.

EDIT: Muttamutta, täytyykin lähteä hakemaan uutta 24" näyttöä postista...  :wink:
Joo.

Aji Inferno

Tuota CPU:n ja GPU:n yhdistämistähän kovasti tutkitaan. En tiedä Intelin puuhia sillä saralla, mutta ainakin AMD on pitänyt siitä paljon melua ja aikoo tuoda lähivuosina kokonaan uudenlaisen arkkitehtuurin. Tuosta Intelin Larrabeesta liikkuu kovin kahdenlaisia "tietoja"; jos Nvidialta kysytään, kyseessä on pelkkä kallis vitsi. Mutta niinhän niiden odottaisikin sanovan. Eli saapa nähdä.

Heh, minullakin oli entisessä työläppärissäni Pentium 4, 2.8 gigahertsinen versio. Kone kävi niin kuumana, ettei sitä voinut oikeasti pitää sylissä. Akkukesto oli lähinnä vitsi - ja suorituskyky: sitä ei ollut. Vihasin sitä paskaa - ja se minua; vehje kuoli hiljattain yrittäessäni lisätä siihen muistia... ;)

calm

Laitetaanpa tänne nyt oma konehistoria kun kerran muutkin, ja nykyisien valintojen taustat.

C64 (1985) -> 286/12 (1989) -> 486DX2/50 (1992) -> P166MMX (1997) -> Athlon 600 (2000) -> P4HT 2,8 GHz (2004?) -> C2D E8400 3 GHz (2008).

Aiemmin kun on tullut ostettua lähinnä vain sellaisia vehkeitä missä teho/hinta-suhde on ollut ajankohtaan nähden huipussaan niin nyt viimeisimmissä hankinnoissa oli lähtökohta vähän erilainen. Kun tehoa nyt kaikissa vehkeissä riittää vaikka kuinka, niin ajatus oli saada lopulta hiljaisia koneita. Siispä valinta oli toukokuussa E8400 heti kun niitä kaupasta sai,  se kun käy kovin viileänä. Eipä ole yli +45 asteen lämpötiloja näkynyt vaikka miten kuormittaisi. Näytönohjaimena Nvidia 8800GT passiivijäähdytyksellä (ATI mahdoton valinta Linux-tuen vuoksi). Tulihan siitä paljon hiljaisempi kone kuin entisestä, mutta kun pakettina tilasin käsin kaikkia osia poimimatta, niin pari parannuskohtaa vielä olisi. Kovalevy ääntelee lukupäätä siirrellessä ja virtalähteen tuuletin puhisee. Nuo kun vielä jaksaisi korjata itse, niin jo alkaisi olla oikeasti hiljainen kone.

Samalla ostin uuden palvelimenkin kotiin, siitä tuli ihan oikeasti hiljainen sen lisäksi, että se on pieni ja vähäruokainen. Entinen vekotin huusi kuin sirkkeli (prossutuuletin, kovalevy, virtalähde). Intel D201GLY2 micro-ATX/mini-ITX-emolevy integroidulla Celeron 220 -prosessorilla, verkkokaupasta nykyisellään 56,90 e. Halpaa kuin saippua kaiken lisäksi. Sähkönkulutuskin varmaan tipahti murto-osaan entiseen teollisuuspc-runkoon verrattuna.

Inteliä siis kaikki - vähäisen lämmöntuoton ja/tai hinnan ja koon perusteella. D201GLY2 kyllä lämpenee sata-asteiseksi ilman mitään toimenpiteitä, mutta sen kai se on suunniteltukin kestämään, kun passiivisena pienillä siileillä myydään. Hitaan ja hiljaisen tuulettimen lisäämällä lämpötila kuitenkin pysyy hyvinkin kurissa.

Ja joo, ei näiden kanssa jaksa säätää enemmän kuin mitä pakollista on. Kun saa kaiken käyttökuntoon, niin ihan vähällä ei tule mitään päivitettyä, kun kuitenkin aina hajoaa joku paikka ja joutuu säätämään aina vaan lisää..

Aji Inferno

Hiljaisuus on minullekin aivan ykköskriteerejä koneessa. Olen saanut erinomaisia tuloksia matalan käyttöjännitteen AMD X2 -prosessorien kanssa; 2..2.4 GHz mallit, joiden tehomaksimi on 45 tai 65W, yhdessä esim. Zalmanin 9500 tai 9700 jäähdyttimen kanssa, ovat käytännössä täysin äänettömiä ja lämmötkin pysyvät jopa täydellä kuormalla alle 40 asteen. Hyvään peruskoneeseen suosittelenkin Gigabyten uutta, suorituskyvyltään loistavaa 780G piirisarjaan pohjautuvaa micro-ATX emoa yhdessä Athlon X2 4400:n tai 4800:n kanssa. Tehokoneessa myös X2 6000 toimii hyvin ja hiljaisesti 3 GHz:lla.