Viola Afrikan paprika + keskustelua ruoasta, ravinnosta ja elintarvikkeista

Aloittaja Filago, tammikuu 31, 2010, 16:02:05 ip

« edellinen - seuraava »

Filago

tammikuu 31, 2010, 16:02:05 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 02, 2010, 03:25:07 ap käyttäjältä Filago
Viola tuorejuustoihin on ilmaantunut ainakin hankolaisille uusi "Afrikan paprika". Valmistusaineissa vars. juuston lisäksi aineksena mm. paprika, kirsikkapaprika ja chili. Pakkauksen kuvassa komeileekin tämä "kirsikkapaprika". Ensin mietin että mikä ihmeen kirsikkapaprika, mutta ilmeisesti Valiolla ovat keksineet, että kirsikkapaprika on parempi nimitys kuin "mieto kirsikanmuotoinen chili", "Unkarilainen tulinen kirsikka -chili" (Hungarian hot cherry), "Kirsikkapommi -chili" ( Cherry Bomb),  tms. ;). Ja kun kerran Afrikkaan tuotteen nimessä viitataan, niin tuleehan sitä mieleen kuuluisa herkku Peppadew'kin. Tosin sen olisivat varmaan laittaneet kauppanimellään, jos sitä olisi mukaan saatu? No se nimestä, onhan Aji Cristalitkin kaupassa "maustepaprikoita" eikä chilejä...

Päästään makuun. Joka on aivan erinomainen sellaisenaankin ( ei tietenkään tulinen, elkää hetkeäkään luulko), mutta tuote on loistava pohja omille tuoreille chileille. Tuotteen mausteet tukevat nimenomaan makeita chilin aromeja. Eli omasta mielestäni, jos tapana on tehdä itse chilisulatejuustoa lisäämällä maustamattomaan tuorejuustoon/sulatejuustoon omia chilejä, tällä pohjalla saa parempaa. Tai voitelee leivän tällä, sitten asentaa päälle ne habaviipaleet...

Niin ja sitten se koko idea. Että Valio uskaltaa tehdä kamaa, jossa on oikeasti, tunnistettavasti roipittavissa seasta paprikan lisäksi chilin riekaleita. Vaikka olisikin mieto chili. Ja oikeastaan juuri erityisesti se, että tehdään tuote, jossa on hyvänmakuista tuoretta chiliä, eikä mitään cayennejauhetta tuomassa persoonatonta poltetta. Ollaan tajuttu, että chilissä on myös maku, eikä vain polte. Siksikin pitäisi tukea ostamalla, mutta kyllä mä tätä meinaan tukea ihan maun takia ;).

Terveisin Filago, joka suunnittelee chilijuustokakkua illanistujaisten suolapalaksi.. voi tehdä versiot mieto ja ei niin mieto

edit: muutin otsikon vastaamaan ketjun aihetta...
#163

Kilp

Kuinkas tämä noin maunsa suhteen eroaa Violan "Paahdettuun Chiliin"?

tonttu

Ainakin tulisuus on huomattavasti heikompi tässä afrikan versiossa... Paahdettu chili oli sitä luokkaa, että appiukolla nousi savu korvista. Tota Afrikkalaista söisi varmaan jo mielellään.

Ryhis

Meinasin kirjoittaa tästä tuotteesta jo syksyllä kun havaitsin sen saapumisen lähi-alepaani. Jätin kuitenkin kirjoittamatta koska mielestäni tuote oli niin uskomatonta paskaa, ettei maksanut vaivaa edes haukkua sitä. Suomalaisena kuluttaja olen tottunut maksamaan itseni kipeäksi "ruuasta" joka on prosessoitu kaiken tunnistuskyvyn ulottumattomiin. Viola Afrikan Paprika vetää kuitenkin ehdottomasti pisimmän korren tuorejuustoissa, joka ei ole tuorejuusto, maistu tuorejuustolle tai edes sille paprikalle.

Lisäksi ko tuotteen konsistenssi muistuttaa enemmän märkää räkää kuin tuorejuustoa.

Ihmettelin kovasti violan ala-arvoista käytöstä niin leivän päällä kuin ruuanlaitossa. Mutta sitten oivalsin, muistini oli tehnyt tepposet. Tuorejuusto jonka kanssa olin aikaisemmin työskennellyt ravintola-alalla olikin Hovia. Muisto jotenkuten oikeasta tuorejuustosta lämmitti mieltäni niin, että violat lensi metrin kaaressa roskikseen.

Paljon parempaa tulee kun ostaa creme bonjour-tuorejuustoja ja ymppää niihin oman valintansa mukaiset mausteet. Esim. Bih-jolokia jauhetta ja Löylyä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MikaK

Viola vs. creme bonjour-kisassa Viola vie voiton kasvissyöjien keskuudessa, kun muistaakseni Violasta puuttuu liivate tai jokin muu eläinpohjainen raaka-aine, mikä cremestä löytyi. Kaverikin on kasvissyöjä, niin joka kerta joutunut hänelle soittamaan, että kumpi se nyt olikaan mitä voi ostaa, jos on tulosa kylään.

Täytyy käydä kokeilemassa tuota Paprikaa tai ainekin vilkaisemassa tuotesisältöä, kun Valiolta näköjään ne puuttuvat netistä.

tonttu

Lainaus käyttäjältä: MikaK - helmikuu 01, 2010, 11:10:08 ap
Viola vs. creme bonjour-kisassa Viola vie voiton kasvissyöjien keskuudessa, kun muistaakseni Violasta puuttuu liivate tai jokin muu eläinpohjainen raaka-aine, mikä cremestä löytyi. Kaverikin on kasvissyöjä, niin joka kerta joutunut hänelle soittamaan, että kumpi se nyt olikaan mitä voi ostaa, jos on tulosa kylään.

Täytyy käydä kokeilemassa tuota Paprikaa tai ainekin vilkaisemassa tuotesisältöä, kun Valiolta näköjään ne puuttuvat netistä.


Ei ehkä liivatetta, mutta:
Eläinperäistä juoksetetta sisältävät Valion tuotteista Valio Vanilla rahkaherkut ja -vaahdot, Valio Polar rahkavälipalat, Valio Profeel cottifrutit, Valio Viola -tuorejuustot, Valio Profeel -tuorejuustot, Valio luomuedam, Valio maustettu ruokakerma 3 juustoa, Valio juustomestarin kastike, Valio maitorahkat sekä osa tuontijuustoista.

Tuolta poimittua: http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Palaute/Usein_kysytyt_kysymykset/ravitsemus31102006172209#5090268

Itsekkin oli kasvissyöjä viitisen vuotta. Sitten muutin tänne landelle ja käännytys alkoi. Paikallisessa pikkukaupassa, kun on koko kaupan pituinen lihatuotehylly, pari metriä satunnaisia vihanneksia ja perusjauhot ym. Edes kasvishernekeittoa ei valikoimiin saa saati sitten itämaisia matskuja. Kiitos S-ketjun tilauslistojen ehdottomuuden.

Pakkohan siinä oli lihaa ruvetaa syömään, kun ei oikein laadukasta kasvisruokaa pystynyt tekemään. Eikä kyllä hirveesti harmita. 5v kasvisyöjänä laajenti kyllä ruokatuntemusta todella hyvin, joten se ei missääntapauksessa mennyt hukkaan.

MikaK

Hitto, taas muistin väärinpäin. No, edelleen soitan etukäteen kaverille että miten se nyt taas olikaan, kun ei pysty muistamaan kumpi lajike sisältää eläinperäistä raaka-ainetta.

Filago

helmikuu 01, 2010, 13:56:42 ip #7 Viimeisin muokkaus: helmikuu 01, 2010, 14:00:49 ip käyttäjältä Filago
Ei Räyhäkäs näemmä tykännyt. En nyt lainaile, mielipide-ero tuli selväksi. Jotenkin arvasinkin, että muilla on hienompi makuaisti kuin täällä maalla. Varsinkin jos ei ole kyse tappotulisesta, ja jos sitä vielä tekee massavalmistaja suurelle yleisölle. Niin eihän se voi maistua hyvältä. Vaikka olisi sama pohja mitä silloin aikoinaan myytiin Hovin nimellä. Itse muuten en ole niin välittänyt siitä Paahdettu Chili versiosta.. ei siksi, että se olisi liian tulista *virn, vaan siksi, että se on kevytversio, jossa rasva on korvattu vatkatulla vedellä tms. Tää Afrikan paprika on siis sitä rasvaista versiota, nk. normaalia.

Lainaus käyttäjältä: MikaK - helmikuu 01, 2010, 12:26:12 ip
Hitto, taas muistin väärinpäin. No, edelleen soitan etukäteen kaverille että miten se nyt taas olikaan, kun ei pysty muistamaan kumpi lajike sisältää eläinperäistä raaka-ainetta.


Senkin olen käsittänyt väärin, mikä on eläinperäinen raaka-aine. Kun Violan valmistusaineet alkavat että "Ainekset: pastöroitu maito, kerma, mausteseos (paprika, kirsikkapaprika, vesi, chili, väkitenuetikka, ruohosipuli,.." niin tarvitseeko mennä edes avaamaan niitä loppuosan E numeroita, ( enkä muistaisikaan mikä on liivate), kun jo ekana olevat maito ja kerma tulevat eläimestä, ovat siis eläinperäisiä... Vai joko sitä on keksitty maitoa ja kermaa, joka ei ole eläinperäistä?

Filago, joka menee ja ja ostaa silti juustokakkuunsa mieluummin Hovia elikäs nykyään Violaa, kuin Creme Bonjouria (joka on ihan ok, ei vaan sovi juustokakkuun), ja jonka valmistusaineet muuten menevät näin:

Crème Bonjour Ruohosipuli tuorejuusto
Ainesosat:
Kerma, hapate, rasvaton maitojauhe, suola (1,2 %), mausteet (sipuli, ruohosipuli, valkopippuri), liivate, stabilointiaine (guarkumi), säilöntäaine (kaliumsorbaatti).

Eli ainakin Creme Bonjour sisältää liivatetta...

ps. "Elokuussa 2006 muutettiin Hovi-tuorejuustojen nimi Violaksi." Historiaa Valiolta. Ilmeisesti resepti muuttui Räyhäkkään herkälle maulle sopimattomaksi nimenvaihdossa?

#163

MikaK

Mennään nyt aiheenvierestä kun aloitin siellä kulkemaan. Kaveri syö juustoa ja juo maitoa, mutta karttaa liivatetta, mikä on tehty pienistä vasikoista tjsp. Mikälie lakto-ovo-kasvissyöjä :)

Tänään piti vierailla kaupassa ostamassa ainekset tuliseen soosiin, joten jos koukkaisikin tuorejuustohyllyn kautta matkalla vihannesosastolle.

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: MikaK - helmikuu 01, 2010, 14:52:27 ip
Mennään nyt aiheenvierestä kun aloitin siellä kulkemaan. Kaveri syö juustoa ja juo maitoa, mutta karttaa liivatetta, mikä on tehty pienistä vasikoista tjsp. Mikälie lakto-ovo-kasvissyöjä :)

Tänään piti vierailla kaupassa ostamassa ainekset tuliseen soosiin, joten jos koukkaisikin tuorejuustohyllyn kautta matkalla vihannesosastolle.
tuli kans kokeiltua tuota sellaiset 5 vuotta. sitten aloin metsästämään. ootko kysyny meinaako kaveris samaa?  ;D

Ryhis

Kyllä hovia käytettiin ennen ja nimenomaan juustokakuissa. Hovista tehtiin myös kaikki ns. "talon levitteet", eli maustamattomattomaan hoviin milloin pestoa, milloin yrttejä, milloin chiliä jne.

Olen muutaman kerran ostanut myös maustamatonta violaa ja se on - luoja nähköön - aivan eri kamaa kuin tuo Hovi. Hovi oli aromikasta, kuohkeaa ja siinä oli tuorejuustomainen vähän hapan ja rasvainen maku. Hovin rakenne myös pysyi vatkattaessa ja esillepantaessa.

Maustamaton Viola maistuu lähinnä jääkaapin seinältä, eli ei miltään. Enkä meinaa, että afrikan paprikan pitäisi automaattisesti olla tappotulista, mutta kyllä se voisi jollekin MAISTUA. Nykyisellään siinä ei ole makua eikä ollenkaan poltetta. Jos verrokiksi vedetään creme bonjourin "Taco" maustettu (mitä vitun maku "taco" edes on???) niin siinä on sentään yritystä, polte jää ehkä mustapippurin tasolle mutta maussa on selvää ryhtiä ja sieltä maistuu paprika jostain takaa. Jos eläisi pelkällä jäävedellä viikon pari ja sitten söisi afrikan paprikaa purkista voisi maistaa jotain. Ehkä.

Lisäksi vanhan kunnon Hovin kuohkean rasvainen rakenne on hukattu jonnekin ja nykyinen tuote muistuttaa lähinnä hyla-kermasta tehtyä vaahtoa. Äkilliset liikkeet saavat koko hutun muistuttamaan appiukon tapettiliisteriä. Ja koska rakenne on niin vetelä, et saa siitä kauniisti tarjolle. Se ei myöskään levity leivälle vaan pikemminkin leipä täytyy tahria violalla.

Viola saattaa kelvata juustokakkuun tms. mutta mielestäni juustokakussa pitäisi olla se tuorejuuston "hapahko" maku. Ja tosiaankin, sanon tämän vain kymmenen vuoden ravintola-alan kokemuksella, henkilökohtaisella tasolla minulle on aivan sama mitä paskaa kokkailuihinne laitatte.

LainausJotenkin arvasinkin, että muilla on hienompi makuaisti kuin täällä maalla.


Tätä en olisi tässä keskustelussa odottanut näkeväni, vanha kunnon "helsingin herrat-kortti" nykäistään esiin. Aika alhaista. Muuta stadiin tai lopeta se itkeminen. Ja viimeksi kun tarkistin niin Suonenjoen S-marketissa oli ihan sama valikoima kuin Siltasaaren S-marketissa. Ehkä jopa parempi.

Ja voin hienostuneen aristokraattisen makuaistini puolesta sanoa vielä sen verran, että punaista lihaa en koskaan osta Helsingistä vaan eräästä pikkukaupasta eräässä kymmenen tuhannen asukkaan kylässä, puolentoista tunnin ajomatkan päästä etelä-esplandista. Ihan siitä syystä, että liha on tuoreempaa, puhtaampaa ja paremman makuista. Ja tosiaan, loppukaneettina kerrottakoon, etten todellakaan ajele koko päivää lihan perässä vaan syön sen paikan päällä. Vietän "maalla" aikaa.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

tonttu

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 01, 2010, 15:21:52 ip



LainausJotenkin arvasinkin, että muilla on hienompi makuaisti kuin täällä maalla.


Tätä en olisi tässä keskustelussa odottanut näkeväni, vanha kunnon "helsingin herrat-kortti" nykäistään esiin. Aika alhaista. Muuta stadiin tai lopeta se itkeminen. Ja viimeksi kun tarkistin niin Suonenjoen S-marketissa oli ihan sama valikoima kuin Siltasaaren S-marketissa. Ehkä jopa parempi.



Kuka ton sano? En makuaistin hienoudesta tiedä, mutta on sitä kyllä melkoiset erot valikoimassa. Salet ym on maitokauppoja. S-marketti on aika ala-arvoista. Eipä sieltä saa edes yhtä sorttia papukahvia ja muistakin erikoistuotteista saa vain haaveilla. K-supermarketissa on sentään kalatiski, josta saa paikallista kalaa ja joitakin shushitarpeita, erittäin jees siis.

Mutta silti. Muutaman kerran vuodessa, kun pääsee lepuskin, taikka jumbon sittarissa käymään, niin siellä menee muuten sitten tovi kierrellessä :-) Jumbossa todella laaja kahvivalikoima ja Lepuskin sittarissa mielestäni paras juustotiski, jos kaubamajaa ei lasketa. Muutenkin hyllyiltä löytyy aina yllätyksiä.

Ja koitappa löytää täältä muuta, kun pirkan mietoa chiliä. Viimeksi, kun tarkistin, niin melkein jokainen s-markettikin kauppasi näitä herkkuja pk-seudulla.

Toisaalta Kangasmäen highland nimiseltä tilalta saa haettua vasta teurastettua Highlanderin lihaa :-) Koitappa tätä löytää pk-seudulta. Mutta kyllä ne liha ja kalaherkuiksi menee ainakin keski-suomen spesiaalit.

Ja sitten tuohon juoksutteeseen, eläinperäinen juoksete on tehty vasikan vatsalaukusta. Eli vatsalaukun syöminen on ok, mutta aivomassa ei? No joo, jos noita e numeroita rupee tosissaan tutkimaan, niin eipä paljon syötävää jää. Sitten jotkut sanoo, että natriumglutamaatti, eli arominvahvenne on pahasta jne. taas katoaa aineita. Yksi ihan oikeasti vaarallinen aine on fruktoosiglugoosisiirappi, eli jenkkilän ylituotantomaissista tehty makeutusaine, tätäkin on aika monessa paikassa.

Mutta niinhän se vähän on, että parempi, kun et kerro frendilles tästä juoksutteesta, niin voitte sit vieläkin syödä violaa :-) Creme bonjoureissa lukee kaikissa, et liivate, se ei siis käy.

Hovi oli tosiaan ennen parasta, jopa vegaaninkin kannalta.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 01, 2010, 15:21:52 ip


LainausJotenkin arvasinkin, että muilla on hienompi makuaisti kuin täällä maalla.


Tätä en olisi tässä keskustelussa odottanut näkeväni, vanha kunnon "helsingin herrat-kortti" nykäistään esiin. Aika alhaista. Muuta stadiin tai lopeta se itkeminen. Ja viimeksi kun tarkistin niin Suonenjoen S-marketissa oli ihan sama valikoima kuin Siltasaaren S-marketissa. Ehkä jopa parempi.

Ja voin hienostuneen aristokraattisen makuaistini puolesta sanoa vielä sen verran, että punaista lihaa en koskaan osta Helsingistä vaan eräästä pikkukaupasta eräässä kymmenen tuhannen asukkaan kylässä, puolentoista tunnin ajomatkan päästä etelä-esplandista. Ihan siitä syystä, että liha on tuoreempaa, puhtaampaa ja paremman makuista. Ja tosiaan, loppukaneettina kerrottakoon, etten todellakaan ajele koko päivää lihan perässä vaan syön sen paikan päällä. Vietän "maalla" aikaa.


No jopas.. kyllä meidän pitää ottaa käyttöön se sarkasmimerkki, kun mä en huomaa sun kaksimielisiä vitsejä, etkä sä jummarra mun "stereotypioilla" leikkimisiä.

Enkä muuten edes tiennyt että asut Helsingissä.. nyt pitääkin sitten nöyrtyä ihan toiselle tasolle helsingin herran edessä ;). Mutta jos vaikka ensi kerralla täällä etelässä liikkuessasi tulet kahville, voidaan sen kanssa nauttia kompromissina vaikkapa tuoreita chilejä puskista, niin ei tule tappelua. Korkeintaan makuasioita siitä onko Fatalii maukkaampi kuin Golden Haba.

Filago, joka loppujen lopuksi ostaa tuorejuustoa harvoin muuhun kuin juustokakkuun, enempi olen creme fraiche -addikti ruoanlaitossa
#163

Filago

Lainaus käyttäjältä: tonttu - helmikuu 01, 2010, 15:49:20 ip
Yksi ihan oikeasti vaarallinen aine on fruktoosiglugoosisiirappi, eli jenkkilän ylituotantomaissista tehty makeutusaine, tätäkin on aika monessa paikassa.


Tämähän menee mielenkiintoiseksi. Millä tavalla se on ihan oikeasti vaarallinen?

Filago
#163

Ryhis

No ei vaan. Ollaan kavereita. Itse käytän myös creme fraichea mutta rakastan smetanaa. Noh nehän ovat melkein samoja asioita.

Pyydän tosiaan anteeksi. Meikäläisellä on aika lyhyt pinna ja aggressiivinen kirjoitustapa ja se yhdistettynä tapaan kirjoittaa asiasta vain silloin kun asiasta todella tiedän on huono kombinaatio.

Lisäksi mä olen aika allerginen tuolle helsinkiläisyydelle. Mä nyt satun asumaan täällä ja satun olemaan useamman polven helsinkiläinen mutten ole koskaan (tätä tapausta lukuunottamatta) tuonut sitä esille missään koska en siedä ihmisiä jotka kulkevat repostelemassa syntyperällään/asunnollaan/autollaan/jne. se on mielestäni halpamaista, typerää sekä huonoa käytöstä.

Mutta, pidän kuitenkin kiinni siitä, että Viola on huonompaa kuin Hovi. Vaikka kyseessä on periaatteessa sama tuote, resepti on todennäköisesti vaihtunut nimenmuutoksen yhteydessä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

tonttu

Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 01, 2010, 15:58:10 ip
Lainaus käyttäjältä: tonttu - helmikuu 01, 2010, 15:49:20 ip
Yksi ihan oikeasti vaarallinen aine on fruktoosiglugoosisiirappi, eli jenkkilän ylituotantomaissista tehty makeutusaine, tätäkin on aika monessa paikassa.


Tämähän menee mielenkiintoiseksi. Millä tavalla se on ihan oikeasti vaarallinen?

Filago


Tosta katoin yhden dokumentin... Tuli kait Teemalta joku aika sitten. Elikkäs jenkkilän valtio tukee maataloutta, niin, että kaiken maissin ostaa valtio ennalta määrättyyn hintaan. Tämä hinta on niin alhainen, että sitä on viljeltävä järkyttäviä määriä, että maanviljelijä tulee toimeen. Olikohan se Reagan, joka viisaudessaa päätti, että miksi maksaisimme maanviljelijöille siitä, etteivät he viljele, kuten euroopassa vieläkin tehdään. Noh tästä alkoi buumi, että tilalliset raivasivat aina vaan lisää peltoa, olihan ostaja lopputuotteelle varma. Sitten geenimuunneiltiin maissista supersatoisa lajike, jota siis jenkkilä kasvaa keltaisenaan, erityisesti Minnesota ja Iowa.
Tässä geenimuuntelussa vähän pääsi unohtumaan maku, ja tuosta tulikin niin pahaa, ettei sitä pysty prosessoimatta myymään. Ylituotanto on järkyttävällä tasolla tämän syömäkelvottoman maissin osalta. Kyseeesä ei siis ole Sweet Corn.

Noh seuraavaksi piti keksiä minne tätä kamaa voidaan dumpata. Erittäin arveluttavan prosessin seurauksena keittämällä moneen kertaa maissimassa ja jopa lisäämällä happoja, saadaan tästä maissista erotettua fruktoosia, niin pahanmakuista ainetta, että laatta lentää, siis pelkästään. Noh kuitenkin tämä aine sekoitettuna mm. light limuihin ja mehukatteihin ym ym, saadaan maistumaan sokerilta. Tämä "sokeri" maksaa 1/10 normisokerin hinnasta.

Elikkäs ensimmäinen syy välttää tätä tuotetta on tuon maissin ylituotannon tukeminen ja toinen on tämänkaltaiset tutkimustulokset: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/?tool=pubmed
Eli tuo aine hämää elimistöä luulemaan, että se sai sokeria, kun totuus on, ettei elimistö pysty mitenkään hyödyntämään tätä mössöä. Seuraa lihomista ym ym.

Tuota syömäkelvotonta maissia myös pakkosyötetään ainakin jenkkilässä karjalle, kanoille ym. Olipahan tuossa tutkittu, että mäkkärin hampparipihvi on 97% tätä maissia, johtuen elukoiden yksipuolisesta ruokavaliosta.

Valitettavasti hieman etikettejä tiirailtuani huomasin, että ompas vaikea välttää, sitä kun on melkein jokapaikassa. Mehukatit jää kyllä jo hyllyyn, mutta muuten en jaksa stressata. Jollain tavalla täältä lähdetään, enkä usko, että lähtö tulee meitsille maissimössön takia.

Kuitenkin jenkkilän liikalihavuuden osalta voidaan jo osoittaa tätä ainetta syyttävällä sormella.

Oli muuten aika hyvin tehty dokkari, katteli ihan mielellään jo viihteelliseltä pohjalta, nimeä en muista, mutta kannattaa pistää korvan taakse, jos sattuisi tulemaan uusintana.

hakusanana High fructose corn syrup antaa perustietoa tästä maanmainiosta amerikankeksinnöstä :-)

tonttu

Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 01, 2010, 15:54:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 01, 2010, 15:21:52 ip


LainausJotenkin arvasinkin, että muilla on hienompi makuaisti kuin täällä maalla.


Tätä en olisi tässä keskustelussa odottanut näkeväni, vanha kunnon "helsingin herrat-kortti" nykäistään esiin. Aika alhaista. Muuta stadiin tai lopeta se itkeminen. Ja viimeksi kun tarkistin niin Suonenjoen S-marketissa oli ihan sama valikoima kuin Siltasaaren S-marketissa. Ehkä jopa parempi.

Ja voin hienostuneen aristokraattisen makuaistini puolesta sanoa vielä sen verran, että punaista lihaa en koskaan osta Helsingistä vaan eräästä pikkukaupasta eräässä kymmenen tuhannen asukkaan kylässä, puolentoista tunnin ajomatkan päästä etelä-esplandista. Ihan siitä syystä, että liha on tuoreempaa, puhtaampaa ja paremman makuista. Ja tosiaan, loppukaneettina kerrottakoon, etten todellakaan ajele koko päivää lihan perässä vaan syön sen paikan päällä. Vietän "maalla" aikaa.


No jopas.. kyllä meidän pitää ottaa käyttöön se sarkasmimerkki, kun mä en huomaa sun kaksimielisiä vitsejä, etkä sä jummarra mun "stereotypioilla" leikkimisiä.

Enkä muuten edes tiennyt että asut Helsingissä.. nyt pitääkin sitten nöyrtyä ihan toiselle tasolle helsingin herran edessä ;). Mutta jos vaikka ensi kerralla täällä etelässä liikkuessasi tulet kahville, voidaan sen kanssa nauttia kompromissina vaikkapa tuoreita chilejä puskista, niin ei tule tappelua. Korkeintaan makuasioita siitä onko Fatalii maukkaampi kuin Golden Haba.

Filago, joka loppujen lopuksi ostaa tuorejuustoa harvoin muuhun kuin juustokakkuun, enempi olen creme fraiche -addikti ruoanlaitossa


Hmm, onko minulla kaksimielisiä vitsejä?

Ja juu, en minä enää asu PK-seudulla. 22 vuotta elämästä tuli siellä vietettyä. Piisaa pitkäksi aikaa. Eikä viitsitä tapella eihän :-P

Tuossa sinun helsingin herrat lainauksessa ei vaan näkynyt lähdettä, sitä ihmettelin.

Filago

Lainaus käyttäjältä: tonttu - helmikuu 01, 2010, 16:33:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 01, 2010, 15:58:10 ip
Lainaus käyttäjältä: tonttu - helmikuu 01, 2010, 15:49:20 ip
Yksi ihan oikeasti vaarallinen aine on fruktoosiglugoosisiirappi, eli jenkkilän ylituotantomaissista tehty makeutusaine, tätäkin on aika monessa paikassa.


Tämähän menee mielenkiintoiseksi. Millä tavalla se on ihan oikeasti vaarallinen?

Filago


Noh seuraavaksi piti keksiä minne tätä kamaa voidaan dumpata. Erittäin arveluttavan prosessin seurauksena keittämällä moneen kertaa maissimassa ja jopa lisäämällä happoja, saadaan tästä maissista erotettua fruktoosia, niin pahanmakuista ainetta, että laatta lentää, siis pelkästään. Noh kuitenkin tämä aine sekoitettuna mm. light limuihin ja mehukatteihin ym ym, saadaan maistumaan sokerilta. Tämä "sokeri" maksaa 1/10 normisokerin hinnasta.

Elikkäs ensimmäinen syy välttää tätä tuotetta on tuon maissin ylituotannon tukeminen ja toinen on tämänkaltaiset tutkimustulokset: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/?tool=pubmed
Eli tuo aine hämää elimistöä luulemaan, että se sai sokeria, kun totuus on, ettei elimistö pysty mitenkään hyödyntämään tätä mössöä. Seuraa lihomista ym ym.

hakusanana High fructose corn syrup antaa perustietoa tästä maanmainiosta amerikankeksinnöstä :-)


Juu ei tapella, mutta otetaan uusiksi.

Fruktoosi on sokeri, joka on sen sinun ruokakaapissasi olevan sokerin eli sakkaroosin toinen rakenneosa. "Tavallinen sokeri" on puoliksi glukoosia, puoliksi fruktoosia. Elimistö hyödyntää molemmat. Juuri siitä tehokkaasta hyödyntämisestä seuraa lihomista, jos määrä on liiallinen. Tuo logiikka, että kun syö ainetta jota elimistö ei hyödynnä, siitä seuraisi lihomista on hiukan outo, vaikka olen sen kuullut ennenkin. Sillä logiikalla nälkää näkevissä maissa kannattaa syödä paperia koska elimistö ei hyödynnä selluloosaa, ja siitä seuraisi lihomista? Ja fruktoosia saa ostaa ihan kiteisenäkin, puhtaana, maku on hiukan makeampi kuin perussokerin, mutta en nyt sitten tiedä lentääkö laatta, ainakaan useimmilta ihmisiltä.

Luin tuon sinun linkkisi alta löytyvän tutkimuksen. Siinä ihmiset laitettiin juomaan makeutettuja juomia siten, että energiasta ainakin neljännes tuli joko pelkällä glukoosilla ( joka on yhtä teollisesti eristetty aine kuin fruktoosikin verrattuna perussakkaroosiin) tai glu-fru sekoituksella makeutetuista juomista. Yllättävästi (sarkasmimerkki) ihmiset lihoivat molemmilla tavoilla. Henkilöiden verenkuvaa ja rasva-aineenvaihdunnan tunnuslukuja tutkittiin monelta eri kantilta, ja saatiin monenlaisia eroja aikaiseksi, osittain samantapaisia vaikutuksia em. aineilla, osittain eri. Esim. lihotun rasvan kertymispaikoista saatiin eroa. Ja miesten ja naisten välille, mikä hiukan pistää pohtimaan ajatuksien yleistettävyyttä, jos sinun pitää tietää oletko mies vai nainen vai vaihdevuosi-iän ohittanut päättäessäsi, onko vaarallisempaa lihoa pelkällä ylettömällä glu määrällä, vai glu-fru sekoitteella. Tutkimuksen parhaiten yleistettävissä oleva anti onkin, että jos vedät jumalattomasti limsaa joka päivä, makeutettuna millä tahansa sokerilla, lihot ja terveysriskit kasvavat.

Jos siis haluaa välttää tutkimuksen takia fruktoosia koska se on "oikeasti vaarallista", niin tavis sokeri menee pannaan myös.. ja mm. hedelmät, joissa on luonnostaan fruktoosia.

Ja se arveluttavuus prosessissa, jossa mm. lisätään happoja.. mä teen samaa joka syksy, kun säilön chilejä etikkaan.

En ota kantaa siihen, onko Yhdysvaltain maatalouspolitiikka kertomasi mukaista, tai oikein, kun en asiaa tunne. Enkä siihenkään, onko nk. virvoitusjuomissa muutenkaan mitään järkeä. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että glukoosi-fruktoosi siirappi ei saa minun silmissäni vieläkään leimaa "oikeasti vaarallinen". Kun katsoo muutenkin vähän sen perään lihooko vai ei, niin en ole huolissani siitä, minne se rasva kertyisi jos kertyisi. Naisena tiedän muutenkin, että persaukseenhan se aina menee. Ja miehillä mahaksi. (Tarkoituksellinen humoristinen yleistys-merkki).  Jos pitäisi äkkiä valita joku oikeasti vaarallinen keittiöstä löytyvä, niin tappavimmasta päästä saattaisi olla suola-astia. Siinäkin tosin määrä on se mikä ratkaisee.

Terveisin Filago, joka lähettää tässä samalla Räyhäkkäälle myöntämisen sen suhteen, että koko ajanhan ne niitä reseptejään "parantaa", varmaaan Hovi/Violakin kokenut sitä. Valitettavasti. Pitääkin ostaa taas Philadelphiaa ja testata onko edes se samanlaista kuin juustokakkujeni alkuaikoina. Teollisuuden reseptien muokkaamisessa hankalimpana on nykyaikana sekin, että kohta kaikki on hylaa ja vähärasvaista. Se smetanakin varmaan kohta *virn. Toisaalta tietty kiva, kun ei tarvii tehdä kovin montaa versiota, jos tulee kamuja käymään ( paitsi allergisille ja vegaaneille, mun vegaanilasagne on maankuulua, ja kerran on yksi vegaani halunnut nähdä tuotepakkaukset, kun ei muuten uskonut että mm. soijamaidosta, tofusta ja soijarouheesta kasvisliemen kera saa niinkin uskottavaa geneeristä lasagnea).

#163

Kaltsu

Creme bonjour konjakki-pippuria ei oo voittanutta. Ei se miltään konjakilta maistunut, mutta hyvää se oli :P. Harmi kun ei tehdä enään :(.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

tonttu

http://ohjelma.yle.fi/ohjelmat/217550

Tää oli se dokkari, kannattaa kattoa, jos uusitaaan, tjsp.

En mä tosiaan ton pohjalta paljoa muuttanut, eipähän tartte light tuotteita vetää, kun en niistä muutenkaan tykkää yhtään.

Mut oli hyvä ohjelma.