maaliskuu 29, 2024, 07:34:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Habaneroja

Aloittaja Aketza, heinäkuu 06, 2010, 21:53:40 ip

« edellinen - seuraava »

Aketza

Olenko muuten ymmärtänyt oikein, että "tunnetuista" habaneroista 2 tulisinta ovat
1. Red Savina ja
2. Caribbean red?

Olisi todella hyödyllistä, jos joku kokoisi habaneroista selvän listan ja laittaisi ne vaikka vahvuusjärjestykseen. Ja tuohon olisi myös kätevä pieni selitys jokaisesta lajista, jos joku vaan siis jaksaa.

PS. Inferno, onko Yellow Habanero sama kuin Orange habanero?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 15:29:54 ip... Olisi todella hyödyllistä, jos joku kokoisi habaneroista selvän listan ja laittaisi ne vaikka vahvuusjärjestykseen.

Jos olet enemmän tämän foorumin kirjoituksia lukenut, lienet havainnut, että tulisuudessa on suuria vaihteluja samassakin kasvissa puhumattakaan sitten eri viljelymenetelmillä. Kaikki ovat siis vain noin-arvoja, jotka saattavat heitellä ainakin kaksinkertaisiksi tai puoleen mitatusta.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/07/scovillet-ja-tulisuustaulukot.html

Jos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.



Tuossa juuri kaupan punaista ''habaneroa'' söin mikrohampurilaisen välissä ja maku erot
verrattuna tuohon keltaiseen ovat kyllä kuin yöllä ja päivällä.
Toinen tuoksuu todella hedelmäiseltä,niinkuin olisi hedelmäkori naaman edessä.
Maku myös on todella hedelmäinen-
Toinen on taas paljonkin isompi,mutta tuoksuu melkeinpä pahvilta omaan nokkaan
ja vaikka tulisuutta löytyy molemmista saman verran niin ehkä ennemmin sitä oranssia
kuitenkin ruokaan tunkisin. :D
Ja on muuten tosiaan jo kasvamassa pink habaneroa ja Fataliita kans,idätin ne tosin
armotta liian myöhään ,mutta ajattelin olla jo hyvissä ajoin ens kaudelle valmiina.

Aketza

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ip
Jos olet enemmän tämän foorumin kirjoituksia lukenut, lienet havainnut, että tulisuudessa on suuria vaihteluja samassakin kasvissa puhumattakaan sitten eri viljelymenetelmillä. Kaikki ovat siis vain noin-arvoja, jotka saattavat heitellä ainakin kaksinkertaisiksi tai puoleen mitatusta.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/07/scovillet-ja-tulisuustaulukot.html

Keskustelualueella viettämäsi kokonaisaika: 1 päivää, 13 tuntia ja 58 minuuttia.
Joten, tiedän. Tuon perusteella siis ei voida sanoa, että Red Savina on vahvin "habanero"? Eli, omasta mielestäni nämä listat kannattaa tehdä sen perusteella, kuinka paljon on suurin mitattu lukema. En halua tietää, kuinka mieto syömäni chili voi olla, vaan haluan tietää mitä se voi olla, jotta voin varautua siihen...

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ipJos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html

Olen lukenut. Mutta, jos olen jonkin asian käsittänyt kokeneempien chilin kasvattajien puheesta, niin sen että chilien nimityksissä on suuri epävarmuus. Esimerkki. Joku on nimennyt Caribbean Red Habaneron "Caribbean Red Habaneroksi". Pitäisikö se muuttaa, koska laji on periytynyt habanerosta, mutta ei ole se ainoa oikea habanero? Siksi voi mielestäni puhua Habaneroista, ei Habanerosta.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 16:45:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ipJos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html

Olen lukenut. Mutta, jos olen jonkin asian käsittänyt kokeneempien chilin kasvattajien puheesta, niin sen että chilien nimityksissä on suuri epävarmuus. Esimerkki. Joku on nimennyt Caribbean Red Habaneron "Caribbean Red Habaneroksi". Pitäisikö se muuttaa, koska laji on periytynyt habanerosta, mutta ei ole se ainoa oikea habanero? Siksi voi mielestäni puhua Habaneroista, ei Habanerosta.


Jatketaanpa sitten vuodatusta. ;)  Tässä puhutaan nyt kahdesta aivan eri asiasta. Habanero on todellakin yksi ainoa, tietynlainen capsicum chinense -lajin lajike, eivätkä nuo muut "habanero" nimellä esiintyvät veijarit omaa välttämättä mitään suoraa yhteyttä tuohon alkuperäiseen habaan. Ovatpahan vain c.chinense -chilejä, joille joku on antanut paremmin myyvän habanero-nimen. Tämä puhtaasti markkinointimiesten keksimä "uusi" nimeämistapa on nyt sitten levinnyt niin, että kun puhutaan habanerosta, puhutaan itse asiassa c.chinense -lajin chilistä. Eli habanerosta on tullut monien suussa synonyymi chinensepaprikalle! Se taas on yhtä älytöntä kuin jos puhuisimme kaikista annuum chileistä vaikkapa Cayennena tai Pepperonina. Itse asiassa, vähän noin onkin tapahtunut chilimenneisyydessä, pimeänä keskiaikana, jona ruokaohjeissa käskettiin laittamaan ruokaan vaikkapa yksi "punainen chili". Lajikkeesta siis viis väliä, koska tuolloin ei ajateltu (= tiedetty) niissä olevan maullisia tms. eroja.

Eli: jos nyt menemme taas samaan epätarkkaan yleistämiseen nimikkeissä, alkuperäinen ja ainutlaatuinen Habanero menettää merkityksensä, eikä kukaan tiedä mitä sen nimikkeen alta löytyy. Parempi minusta vain puhua chinensepaprikoista ja jättää haban nimi oikealle haballe. Mutta "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu. Alkuperäisen maku ja tulisuus ovat kyllä tiedossa, mutta koska nuo "muut", väärin nimetyt lajikkeet ovat kaikki mitä ovat, jokainen maistuukin erilaiselta ja tulisuus vaihtelee samaten nollasta helvetilliseen.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalopenoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip... "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalapeñoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)

Tämä nimitaistelu on tosiaan jo hävitty.
Siemenkauppiaat nimeävät miten milloinkin, muotivirtausten mukaan. Kun Habaneroja on yhdenkin siemenkauppiaan listoilla toista sataa ja jallujakin parikymmentä, ei siinä auta suomalaisen kasvattajan rypistely. Emme me voi noita nimiä muuttaa.

Onko muuten sitä aitoa Jalapenoa saatavissa jostakin siemeninä?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 18:42:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip... "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalapeñoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)

Tämä nimitaistelu on tosiaan jo hävitty.
Siemenkauppiaat nimeävät miten milloinkin, muotivirtausten mukaan. Kun Habaneroja on yhdenkin siemenkauppiaan listoilla toista sataa ja jallujakin parikymmentä, ei siinä auta suomalaisen kasvattajan rypistely. Emme me voi noita nimiä muuttaa.

Onko muuten sitä aitoa jalapeñoa saatavissa jostakin siemeninä?


Eipä voida, ei. Voidaan enintään olla lisäämättä yleistä kaaosta ja väärää informaatiota asioissa.

Se on myös se kuuluisa "kysyntä ja tarjonta". Harrastamiseen kuuluu osana halu keräillä juttuja, eikä sitä silloin aina niin välitä siitäkään, onko mikä aitoa ja mikä ei. Ei noita naga- ja habaklooneja tehtailtaisi sillä lailla, ellei jengi haluaisi kokeilla vaikka sinikeltatäplikästä naurusaarten habaa... Jos se vaikka olisikin jotain erityistä. ;)  Niin homma toimii ja kauppa käy.

Ymmärtääkseni kaikki meksikossa kasvatettava "virallinen" jallu on ns. aitoa. Ja on siitäkin toki alalajikkeita, joissa on pyritty esim. tautien vastustukseen, aikaisuuteen, mietouteen, tms. Mutta rajat on virallisesti vedetty niille, jotka kaupallisesti jallua ja muutamaa muuta meksikon "alkuperäischiliä" viljelevät ja myyvät. Niinpä vähän kaikki jallut näyttävät ja maistuvat suurinpiirtein samoilta (niitä mietoja versioita tosin vähän ihmettelen), mitä ei todellakaan voi esim. habaneroista sanoa. Ja mitä tuohon nagaan tulee... En tiennyt itkeäkö, nauraako vaiko hankkia päiväkännit kun kuulin ensi kerran nagan värivariaatioista... Pakkohan niiden oli tulla...  Pelkkää puutaheinäähän se on, kuten tuo habapelleilykin, mutta kansa haluaa kasvattaa kymmentä eri "nagaa" - ja markkinat antavat mitä kasvattaa. Eli turha kai valittaa. ;)

Aketza

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip
Itse asiassa, vähän noin onkin tapahtunut chilimenneisyydessä, pimeänä keskiaikana, jona ruokaohjeissa käskettiin laittamaan ruokaan vaikkapa yksi "punainen chili".

Ei ole chilimenneisyyttä tuollainen, ei lainkaan. Katsoin tuossa joku päivä jotain purkkia, missä oli chili: Punainen chili 10 %, vihreä chili 5%. Tuotetta en muista.
Toinen hyvä esimerkki on chilitonnikala. Kyljessä lukee "punainen chili 2%". Tai chilikastikkeen ohje, minkä löysin netistä: 1 chili...

Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 15:29:54 ip
PS. Inferno, onko Yellow Habanero sama kuin Orange habanero?

Välillä puhutaan, että tuo oranssi on se aito habanero. Siltikin mainitsit tuossa aiemmin aidon habaneron olevan Golden tai Yellow habanero.

Ja vielä tuohon Aji Infernon uusimpaan viestiin:
Ehkä tässä olisi yksi asia, joka kannattaisi laittaa selvästi Infernon sivuille? Vaikka ihan omalle sivulle.

Aji Inferno

Toden totta. Pimeä keskiaika on keskuudessamme edelleen. ;)

Oranssi tai keltainen tai kultainen haba... samasta kasvista niissä puhutaan, on vaan taas markkinointi koettanut keksiä keinotekoisesti jotain erottelua. Aito haba on "oranssinkeltainen" (Infernossa siitä kuva) ja sen hedelmän muoto poikkeaa suuresti lähes kaikista muista chinensepaprikoista (suippo, ei "littana" eikä kovin epätasainen pinnaltaan). Ei liene mahdotonta, etteikö tuostakin olisi jalostettu jollain konstilla värimuunnoksia, mutta jos hedelmän muoto poikkeaa olennaisesti tuosta aidosta tapauksesta, silloin on turha puhua habanerosta. Se on silloin jotain Congon, Fataliin, Scotch Bonnetin, tms. kaltaista tavaraa. Oikeastaan arvelenkin, että suuri osa noista kaupan "mukahaboista" on jonkin sortin Scotch Bonnet -johdannaisia.

Voisihan sitä Infernoon asiasta sanasen pari päivittää... jollei muuten, niin keskustelua herättämään. :)

Aketza

Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 19:27:20 ip
Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange


Kuvan perusteella näyttäisi varsin aidolta tavaralta. :) 

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 20:06:54 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 19:27:20 ip
Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange


Kuvan perusteella näyttäisi varsin aidolta tavaralta. :) 


Suuri harmi ja puute ettei tuossa enemmän mainosteta sitä herkullista hajua ja makua joka hipoo jo täydellisyyttä.

linker



Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?

Ja miten voisi varmistaa lajipuhteuden, kun ensi vuonna haba kukkii?

nimimerkillä:
-kauden 2011 lajikkeita ihmetellen, runsaudenpulassa siementen suhteen mutta tila rajoittaa

.


Toni.A

Lainaus käyttäjältä: linker - lokakuu 10, 2010, 19:15:57 ip


Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?

Ja miten voisi varmistaa lajipuhteuden, kun ensi vuonna haba kukkii?

nimimerkillä:
-kauden 2011 lajikkeita ihmetellen, runsaudenpulassa siementen suhteen mutta tila rajoittaa

.


Taikka siis toisinpäin mieluummin, mutta itsellenkin tuli sama asia yllätyksenä, kun ekaa tämänkauden kasvatuslistaani julkaisin aikaisemmassa päiväkirjassani. Molemmilla nimillä löytyy siemeniä, mutta en rupea idättelemään erikseen Orange Habaneroa enää, vaikka olisivatkin erilajikkeita. Maku on hyvä ja polte sopiva syödä Suddenia, vaikka suoraan puskastakin, mieluummin kuitenkin silppuan leivälle.

Tilaahan sulla näyttäisi olevan nyt enemmän, kuin reilusti. Pistät itämään vaan ja katsot, mitkä porskuttavat parhaiten ja loput jaat kavereillesi, taikka nakkaat talvella hankeen. Luulen kuitenkin, että et raaski!  ;)

Lajipuhtauden voi kai varmistaa, että laitat kevyen harsopussin kukkaan, taikka vähän isommin, mikä peittää useamman kukan ja mieluummin niihin, mitkä on ylempänä muista lajikkeista lähistöllä.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: linker - lokakuu 10, 2010, 19:15:57 ip
Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?


Tällä kohdin kysymykseni taitaa olla aiheeton, mutta kysynpä silti.
Kaupallisessa viljelyssä isoissa kasvihuoneissa käytetään usein jalostettua siementä, F1 hybridilajikkeita. Ne kasvavat hyvin kasvihuoneessa, kestävät ehkä paremmin tauteja ja varastointia, eli ovat ammattiviljelijälle hyvä sijoitus. Niiden siemenistä ei synny samanlaisia jälkeläisiä kuin kaupasta ostetut olivat. Jalapeñoista esimerkiksi saattaa tulla vaikka minkä muotoisia ja värisiä. Habanerot sentään muistuttavat habaneroa, mutta satoisuus tai maku saattaa muuttua. Lajikkeiden jalostajat keräävät jalostuskulunsa myymällä joka vuosi uudet siemenet.

Nyt se kysymys: Tietääkö kukaan varmuudella, onko Sudden Death hybridilajike? Useimmat meillä myytävät jalapeñot joka tapauksessa ovat. On turha syyttää Penaa, jos hänen chileistään otetuista siemenistä ei tulekaan hyvää satoa. Penahan myi chilejä, ei siemeniä.

Minusta kotitarveviljelijänkin kannattaa panostaa hyviin siemeniin. Pari euroa on mitätön hinta varmuudesta kun sentään kasvatusprosessi kestää puoli vuotta ja maksaakin aika tavalla enemmän. Esimerkiksi Habaneroa saa Fataliin ja Chilimaailman ohella myös Hyötykasviyhdistyksen luomusiemeninä.

linker

lokakuu 10, 2010, 21:10:48 ip #35 Viimeisin muokkaus: lokakuu 10, 2010, 21:13:03 ip käyttäjältä linker

Minulla on hyvät kokemukset markettihabaneroista ja -jalapeñoista otetujen siementen tuottamista chileistä.
Olivat molemmissa lajikkeissa samanlaisia elleivät huomattavasti parempiakin kuin ne alkuperäiset kaupasta
ostetut. Habanero varsinkin oli tuoksultaan todella  hedelmäinen verrattuna "isäänsä"
Heinän gauchot ja aji cristalit, joista otetut siemenet panen pian multiin, jäävät nähtäväksi. Mutta eiköhän niiistäkin
ensi syksynä jauhoa synny.

Olen jäljittänyt tuon marketti-haban, joka oli minulle ensikosketus "oikeisiin" chileihin, ja ensimmäinen
chili jonka sain itämään/kasvamaan/kukkimaan/podittamaan/kypsymään, alkuperää ja mahdollista yhteyttä
johonkin tiettyyn lajiin. "Via Nova - our chillies" - Habanero-punainen, jonka k-marketin hevi-tiskiltä joulun välipäivinä 2009
noukin ostoskoriini oli peräisin hollannista; Jäljet johtivat Valstar- nimisen tukkuliikkeen tilalle Poeldijk:iin hollantiin.
Jokusen sähköpostin jälkeen minulla on tieto että alkuperäinen lajike on Caribbean red... joksi tuota markettituotetta joku arvelikin.
ISO 9000- sertifiointi, EU, ja GMP ovat tällaisessa harrastuksen osa-alueessa mukavia käytäntöjä. Ja entinen työkaveri joka työskentelee hollannissa erään toisen alan laatupäällikkönä   :)

Noiden lajien kanssa on välillä ihmeissään, kun lukee ulkomaisia chilitietokantoja. Tuntuu että kaikilla on omat lempinimensä useimmille chileille jotka ovat suosituimpia kasvatettavia harrastajien keskuudessa. Varsinaista salapoliisintyötä, mutta sehän on pelkästään mukavaa ajankulua.


Menneen kauden Sudden Death- Habaneroni olivat peräisin yhdistyksen liittymis-siemenistä.


.

Tapionpoika

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - elokuu 02, 2010, 03:38:34 ap
itse olen ainakin todella tykästynyt tähän oranssiin habaan, juuri laskeskelin, että
4 l ruukussa kasvanut n. 50 cm korkea haba on tehnyt jo 57 podia,mikä on verrattuna
vaikka aji cristalliin tai tuohon marketti-annuumiin aivan huimasti. :P
AC on tehnyt vasta 25 podia ja on saman ikäinen/korkuinen ja m-annuum on tehnyt vasta
16 podia vaikka on n.70cm korkea,ja saman ikäinen kahden aiemmin mainitun kanssa.



Monen monta chinenseä läheltä ja kaukaa kasvattaneena, itse arvostan ehkä kaikkein eniten tuota "klassista" kuubalaista golden tai yellow habaneroa. Sen hedelmät poikkeavat lähes kaikista muista lähisukulaisistaan (Infernon sivuilta löytyy hyvä näyte) ja maku on aivan ehdoton. Pirun tulinen, muttei liian sellainen. Se on minusta klassikko, jota kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.

Nythän muoti-ilmiö on kasvattaa Nagaa (tai sen lukuisia käytännössä aivan samoja versioita eri nimellä). Naga Morich (tai mikä hyvänsä muu nimi) on siitä jännä chili, että se on eräänlainen "super-habanero". Vaikka tulisuutta on kymmenkunta kertaa enemmän (= helvetin paljon!), maussa on kyllä tiettyä sukulaisuutta. Naga on kyllä hyvä chili ruoanlaittoon, kunhan sitä käyttää ERITTÄIN varovasti! ;)  Mutta en silti sanoisi sen syrjäyttävän tuota aitoa perus-Habaneroa. Se kun on maultaan ja tulisuudeltaan se oikea klassikko. Sikäli, jos chinensejä kasvattaa, voisin ehdottaa vaikkapa: Golden Habanero, Naga Morich, Pink Habanero. Ja jos chinenset todella miellyttävät ja erityisesti niiden kirpeämpi aromi kiinnostaa, niin... Datil, Fatalii... ;)




Tietääkö joku, mistä tuon "alkuperäisen" (kuubalainen golden, yellow tms.) habaneron siemeniä voisi saada? Itsellä on muutama chinense kasvamassa, mutta kiinnostaisi kasvattaa juurikin tuota aitoa alkuperäistä. Habaeron ominaismaku yhdessä potkun kanssa tekee siitä mahtavan ruoanlaittochilin. Kuivattuna suosittelen pippurimyllyn läpi pizzan päälle esim. perus oranssia.

Ihan sama, vaikka kaupalliset versiot olisi sadokkaampia tai helpompia, on alkuperäisessä lajikkeessa kuitenkin eniten sitä fiilistä! \m/

pähkinänkuoressa: mistä saan alkuperäisen haban siemenen?

Chilivaari

Katsopa pari viestiä ylempää.
Uskoisin Hyötykasviyhdistyksen luomusiemenen olevan sitä. Sen nimessä ei ole lisäliitteitä. Tuota minulla kasvaa.

Tapionpoika

Jes, asia kunnossa. Hämäännyin taas tuosta "Länsi-intia" alkuperästä... Kolumbuksen erhe, ei minun ;)

Legoinsinööri

Tuli just mieleen, että kun ekoja kertoja kattelin eri lajikkeita oli habaneroista varmaan nimekkäimpänä esillä Red Savina ihan ennätyksensä takia. Varmaan siitä johtuen oli iskostunut päähän kuva että se olisi alkuperäinen haba ja muut ovat nimetty sen vanavedessä.