maaliskuu 28, 2024, 15:58:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Capsicum Lanceolatum

Aloittaja Tiemuh, joulukuu 29, 2011, 11:11:13 ap

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

joulukuu 29, 2011, 11:11:13 ap Viimeisin muokkaus: joulukuu 30, 2011, 20:55:07 ip käyttäjältä Aji Inferno
Paprikakasvien suku jakaantuu kahteen olennaisesti erilaiseen haaraan, joiden alkuperästä ollaan yhä montaa mieltä. Tämän hetken tiede arvelee, että paprikoiden kehitys luonnossa johti geneettiseen muutokseen, jossa alkujaan 24-kromosomisista paprikakasveista muotoutui 26-kromosomisia. Valtaosa näistä "uusista" lajeista syntyi Brasilian itärannikon sademetsiiin, mutta ainakin pari valitsi myös aivan erilaisen suunnan: pohjoisen.

Etelä-Amerikan mantereen pohjoispuolelta tunnetaan kaksi tieteen vahvistamaa 26-kromosomista paprikakasvia. Toinen on Keski-Amerikan ylängöillä harvinaisena kasvava, tiedeyhteisöä erittäin voimakkaasti hämmentänyt capsicum rhomboideum (c.ciliatum), jota ei pitkään - ennen geneettisiä tutkimuksia-  pidetty capsicum -kasvina lainkaan. Toinen on pitkälti samoilla seuduilla kasvanut, mutta nykyään luonnosta hävinnyt ja käytännössä ilmeisesti sukupuuttoon kuollut capsicum lanceolatum.

Capsicum lanceolatum on jo kertaalleen julistettu sukupuuttoon kuolleeksi kasviksi. Tutkija Bosland seurueineen löysi kuitenkin pari kasvia Guatemalan vuorilta, ja kaikki harrastajapiireissäkin kiertävät siemenet ovat siten suoria tai lähes suoria jälkeläisiä näistä kasveista. Voidaan olettaa, että viimeisetkin luonnonvaraiset Lanceolatumin yksilöt Guatemalassa ovat tuhottuja maanviljelyksen alle. On perusteltua syytä olettaa, että kasvattamamme c.lanceolatumin taimet ovat ainoita ja viimeisiä tämän hienon kasvin yksilöitä maailmassa.

Lanceolatum on suhteellisen kompaktin kokoinen kasvi, josta silmään pistävät chilipaprikaksi hyvin pitkänmalliset, kapeat, tummat, kiiltävät lehdet. Se on matalakasvuinen tuuhea pensas, eikä näytä olevan erityisen altis suomalaisille ötököille. Lanceolatum on itsepölyttyvä, ja sen paprikaksi kohtuullisen suurikokoiset kellokukat ovat violetin valkoiset. Vastaavia ei ole muilla kuin kenties aivan äärimmäisen harvinaisilla villeillä paprikalajeilla, jos niilläkään.

Aji Infernon sanat: puhumme luonnossa lähes varmasti jo sukupuuttoon kuolleesta kasvista, jonka aivan viimeisten yksilöiden jälkeläisiä meillä on kunnia kasvattaa. Puhumme kasvista, jota emme mitä suurimmalla todennäköisyydellä tule koskaan eläessämme enää näkemään luonnossa. 

Älä heitä tämän kasvin taimia tai siemeniä pois.

Älä suhtaudu tähän kevyesti.

Jos saat kunnian kasvattaa tätä kasvia, tee se kunnioituksella ja sydämellä.

t: A. Inferno


ALKUPERÄINEN VIESTI:

Tästä ei näköjään ole olemassa omaa topikkia. No nyt on, vaan saavat muut tehdä tuon "virallisemman" kuvauksen jos haluavat. Ensimmäinen kysymys on itämisestä. Olosuhteissa joissa kymmenkunta muuta villiä ja villihköä chiliä on itänyt ei näy itämisen merkkejä lanceolatumissa. Kaikki muut ovat itäneet jo ajat sitten, mutta kaksi kuukautta ei ole riittänyt lanceolatumille. Tiedän että tuo ei ole vielä pitkä aika villin idätyksessä, mutta kun kyseessä on uudet siemenet ja verrattuna muiden hyvään itämiseen alan menettää toivoni. Toivon menettäminen tässä tapauksessa tarkoittaa sitä että itselläni on vahva tunne "mutu" näiden tuhkamunaisuudesta, itämiskelvottomuudesta. Jos siemenet olisivat vaaleita, ne varmaankin olisivat mustasilmäisiä, eikä se johdu niiden suhteellisesta pienuudesta (tappelu?), vaan muista geneettisistä ominaisuuksista, joiden takia ovat jo kerran yrittäneet tehdä lajina katoamistempun. Voisin laittaa uusia siemeniä itämään, mutta koska haluan saada ensimmäisenä vuotena satoa, tuntuu ettei kausi enää välttämättä riitä uuteen idättelyyn. Idätän siis Vaarin lauttasydeemillä. Päivisin n.26-29c ja öisin siirrään välillä lauttaa n.15-20c oloihin. Kuinka kauan teillä on idätys näillä kestänyt? Olen ainakin ymmärtänyt ettei satoaminen näillä ole itsestään selvyys, vaan olosuhteiden pitää olla edes sinne päin oikeat. Onko valistuneita veikkauksia sopivista tempuista joilla C lanceolatumin saa satoamaan. Eli mitä vaatii? Pitääkö ilmanpainetta säätää, painovoimaa keventää tai El Niño ilmiötä että kukinta onnistuu?

Siku

Pistin itseasiassa viikko takaperin Aji Infernolle privalla pyynnön, että tekisi samanlaisen aloituksen tälle, kuin mitä on muillekin tehnyt. Ovat niin pirun opettavaisia ja mukavia lukea.

Itsellä on tähänmennessä 2/4 siementä itänyt. Aikaa meni molemmilla kuukauden ja kahden välillä.
Toinen itäneistä oli lautalla n. 28c lämmössä, häntä tuli mukavasti esille, sellainen sentin pitkä siimamainen, läpinäkyvähkö. Ei niinkään valkoinen mitä isommissa siemenissä on nähnyt. Siihen se kuitenkin jäi. Häntä oli lautalla toista kuukautta, mutta mitään ei tapahtunut. Lopulta taisi mädäntyä pois tai muuten vaan irrota.
Nyt on toista kuukautta ollut sama tilanne kivivillassa itäneelle. Häntä esillä ei muuta.
Onko muilla vastaavanlaisia idätyskokemuksia tästä, vai onko aina kasvanut kiltisti kunhan on hännän saanut pihalle? Kypärän jumiutumiset tietenkin erikseen.

Lautalla ja villassa on kummassakin vielä yksi siemen. Idätysaikaa tullut juuri kolmea kuukautta täyteen, mutta silti uskon, että niillä on vielä potentiaalia. Olkoot siellä vaikka kesän yli, ei ne paljoa tilaa vie.

Aji Inferno

Joo, ei ole unohtunut se lancyn esittely - vain vaiheessa, sorry! Mutta lyhyesti: se on aika normaali villichili idätyksen ja sadon suhteen. Eli vähän hankala... Kantsii toimia aivan kuten muiden Villeen kanssa, eli siemen multaan tai ehkä villakuution sisälle, ja sitten vaan odottelua kuukauden pari verran. Ei liikaa kosteutta muttei saa idettyään kuivuakaan. On itsepölyttyvä muttei kovin satoisa tai helposti kukkiva sillä tavalla.

Siku

^Ehkä jopa ymmärrettävää, että joillain saattaa olla välipäivinä muutakin tekemistä, kuin foorumille kirjoittelu? ^^

Ilmeisesti on työn alla tuo esittely. Ellei sitä valmistuttuaan pysty siirtämään tämän topicin aloitusviestiksi, niin ehkä sillä voisi aloittaa kokonaan uuden, johon voi sitten vaikka tämän topicin keskustelut kopioida. Ihan siitä syystä, että se nyt vaan on niin pirun toimivaa kun on hyvä infoikkuna heti alussa (helposti löydettävissä) ja sen alla keskustelua aiheesta.

Nojoo just my 2 cents.

Aku

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - joulukuu 29, 2011, 11:11:13 ap
.....


Voisit koittaa viilata C. lanceolatumin siemenen kuorta, tai liottaa siemeniä muutaman tunnin - itselläni iti lance melko nopeasti tämän käsittelyn jälkeen. Samaa keinoa käytin Capsicum rhomboideumille. Rhombon siemenet olivat makoilleet lähes pari kuukautta lautalla, ne itivät sen jälkeen kun viilasin kuorta hieman ohuemmaksi.

Lillen

Omien lancejeni tarina:

Sain podin tai kaksi Wille:ltä. Siemeniä niissä oli TODELLA paljon. Makua ei juurikaan ollut. Taisin pistää tusinan noita siemeniä lautalle. Kaikki itivät ,mutta tilanpuutteen takia säästin ainoastaan 6 kpl. Tällähetkellä lanceni ovat about 5cm pitkiä ja jäljellä minulla on 3kpl. Loput olen jakanut tutuille.
Siemeniä oli niin paljon ja on jonkin verran edelleen ,että vaihdoin niitä toisiin villien siemeniin. Jos ensi kesän kasvattelu tuottaa hyvin satoa voin lancen siemeniä halukkaille jakaa tai vaihtaa.

Voihan Aji Inferno tehdä uuden ketjun (kunhan hänellä on siihen aikaa) ja siirtää nämä viestit sitten sinne, vai...?

Tiemuh

joulukuu 29, 2011, 18:50:40 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 12, 2012, 22:07:12 ip käyttäjältä Tiemuh
Älkää pojat viesteistänne huoliko. Kyllä ne säilyy tässäkin topikissa vaikka Herra Inferno tekisikin uuden alun ja siinä käytäisiin uusi keskustelu.

Taisan koittaa ABK esittämää ideaa hieman vielä modattuna. Koitan liottaen ja hioen käsitellä siemeniä ja vedän isolla riskillä kovia lämpötilan vaihteluita ja reilua lämpöä. Jos itävät niin toivottavasti nopeasti, jos eivät niin jääköön myöhäiseksi idätykseksi tai ensi kauteen. Sen merkitys minulle muodostuu lähinnä koska olisi ensimmäinen 26 kromosoniseni ja kuolleista nousseena kunnioitettava kasvattaa. Saisinpa myös lisää tietoa Capsicumien moninaisuudesta.

J.K Päädyinpä kuitenkin idättelemään ihan normaaliin tapaani. Mikäs kiire tässä, valmiissa maailmassa.

cuski

Jeps minulla olisi useampi kuivattu podi siemenineen (en ole vielä testannut itävyyttä) pistoja jaettu kaikille jotka halusivat. Nyt talveksi typistetty emokasvi otti nokkiinsa ja päätti kuolla, ihan ihme ottaen huomioon rontin käsittämättömän kestävyyden kaikelle.
Onneksi saan takasin pistoja omista pistoista :)
Mikäli joku haluaa siemeniä yv on ystävä (ja ei en jaksa laittaa varsinaista jako/myynti topikkia)

rasse


popcornmaker

Eka satsi lanceja itivät hyvin ja nopeasti lautalla.. siirsin multaan kun kaikilla vielä kypärä päässä.. Sinne kuolivat. Siirsinkö liian aikaisin vai pitäisikö yrittää suoraan multaan laittaa siemenet? Kypärää yrittää kastella että pehmenee? Huomenna varmaan ekat chinenset laitan itämään ja samalla lancea olisi tarkoitus taas yrittää.

Willelle kiitos siemenistä  ;D. Hyvin itävät, mutta en vaan ilmeisesti osaa :-[

wille

Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - tammikuu 06, 2012, 22:26:19 ip
Eka satsi lanceja itivät hyvin ja nopeasti lautalla.. siirsin multaan kun kaikilla vielä kypärä päässä.. Sinne kuolivat. Siirsinkö liian aikaisin vai pitäisikö yrittää suoraan multaan laittaa siemenet? Kypärää yrittää kastella että pehmenee? Huomenna varmaan ekat chinenset laitan itämään ja samalla lancea olisi tarkoitus taas yrittää.

Willelle kiitos siemenistä  ;D. Hyvin itävät, mutta en vaan ilmeisesti osaa :-[


Eipä kestä! Kokeile suoraan multaan vaan. Pitäisi kypärän irrota helpommin, kun on vähän enemmän vastusta kuin lautalla. Sen kypärän kastelu tosiaan auttaa myöskin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

popcornmaker

Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 08, 2012, 10:04:28 ap
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - tammikuu 06, 2012, 22:26:19 ip
Eka satsi lanceja itivät hyvin ja nopeasti lautalla.. siirsin multaan kun kaikilla vielä kypärä päässä.. Sinne kuolivat. Siirsinkö liian aikaisin vai pitäisikö yrittää suoraan multaan laittaa siemenet? Kypärää yrittää kastella että pehmenee? Huomenna varmaan ekat chinenset laitan itämään ja samalla lancea olisi tarkoitus taas yrittää.

Willelle kiitos siemenistä  ;D. Hyvin itävät, mutta en vaan ilmeisesti osaa :-[


Eipä kestä! Kokeile suoraan multaan vaan. Pitäisi kypärän irrota helpommin, kun on vähän enemmän vastusta kuin lautalla. Sen kypärän kastelu tosiaan auttaa myöskin.


Chilinkasvatus kärsii naurettavasta oikeesta elämästä  ;D. Huomenna pakko chinenset laittaa itämään joten hieman viivästyneenä yritän myös lanceja.. Tällä kertaa suoraan multaan.

Masa.T

helmikuu 11, 2012, 00:08:21 ap #12 Viimeisin muokkaus: helmikuu 11, 2012, 06:15:59 ap käyttäjältä Masa.T
Tällä keskustelulla on unohtunut minun ja Filagon työ tämän lanceolatumin kasvattamisen lisääminen suomessa! Ne siemenet mitä tällä hetkellä liikkuu pitkin suomea on pääasiassa minun ja filagon yhteistyön aikaansaannosta. Fatalii ei siinä onnistunut!! Lukekaa hieman aikaisempia viestejä foorumilla!


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Masa.T - helmikuu 11, 2012, 00:08:21 ap
Tällä keskustelulla on unohtunut minun ja Filagon työ tämän lanceolatumin kasvattamisen lisääminen suomessa! Ne siemenet mitä tällä hetkellä liikkuu pitkin suomea on minun ja filagon yhteistyön aikaansaannosta. Fatalii ei siinä onnistunut!! Lukekaa hieman aikaisempia viestejä foorumilla!


Moni täällä on tosiaan tehnyt hienoa työtä asiassa. :) Itse sain Lancyn siemeneni aikanaan Fataliilta. Uskon, että jokainen meistä tekee voitavansa näiden hienojen harvinaisuuksien pelastamiseksi sukupuutolta. Kunnia teidän yhteistyöllenne, Masa T ja Filago - ja malja koko foorumimme työlle näiden hyvien juttujen puolesta! :)

CyberDog

Mullakin on tossa ikkunalla mahdollisesti jommalta kummalta saatu lance. En valitettavasti muista että keneltä se on tullut :/ Jos joku muistaa mulle lahjottaneensa sellaisen niin sanokoon HEP. On se satoakin silloin tällöin tehnyt ja olen niitä siemeniä jakanutkin joillekin. Nyt olen miettinyt että josko antais koko puskan eteenpäin...

Tiemuh

Hieno kuulla että siemeniä on kulkeutunut alunperin Suomeen useita eri reittejä.

Eipä tämä ollutkaan niin vaikea idätettävä kuin luulin ja aluksi tuntui. Ensimmäiset siemenet olivat kai hieman huonoja tai tapoin ne jollain virheellä. Toisesta idättelystä lähti ihan kohtuu hyvin siemeniä itämään. Siemenet ovat kuitenkin hyvin pieniä ja niissä on varsin pieni ravintovarasto. Itselläni alkoi kasvamaan idätys lautalla ensimmäisenä tapaus jossa kaksi siementä koskettivat toisiaan. Liekko toinen siemen antanut omaa ravintoaan toiselle. Hieman hankalia tuntuvat olemaan myös kypärästään irtoamisessa.

PK

Suhteellisen turha kasvateltava, muuten kuin kuriositeettina. Luonnonsuojelubiologisessa mielessäkään lajin kanssa puuhastelu on melkoista turhuutta. Jospa tuota omaa kasvia silti kituuttaisi tämänkin vuoden :)

tomppa,

Mielestäni ei ole yhtäkään lajiketta jota olisi turha kasvattaa, vai väitätkö että noitakin siemeniä on liikaa liikenteessä? entä onko kaikki tietämys tuosta kasvista jo saatu?
Päinvastoin on hienoa että näitä hieman harvinaisempiakin kasvatetaan ja pidetään yllä!

Ryhis

Hieno poika on lancelotti, varjostaa komiasti ikkunalaudalla!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Masa.T - helmikuu 11, 2012, 00:08:21 ap
Tällä keskustelulla on unohtunut minun ja Filagon työ tämän lanceolatumin kasvattamisen lisääminen suomessa! Ne siemenet mitä tällä hetkellä liikkuu pitkin suomea on pääasiassa minun ja filagon yhteistyön aikaansaannosta. Fatalii ei siinä onnistunut!! Lukekaa hieman aikaisempia viestejä foorumilla!




Kiitos siitä, että olette onnistuneet levittämään siemeniä jokaisen harrastajan saataville. Itsellänikin kasvaa lance, joka on juurikin Filagon jyvistä kasvatettu. Ja tuohon turhuuteen... Mikä tässä maailmassa nyt sitten olis niin tärkeetä? Lance on edelleen pirun harvinainen puska ja veikkaan, että jokaiselle kasvin siemenelle varmasti löytyis maailmalta ottaja.