Aloittelija kyselee chilin talvettamisesta

Aloittaja annesurfs, elokuu 19, 2006, 19:16:58 ip

« edellinen - seuraava »

Touho-serkku

Aamulla Kempeleessä -5C ikkunan korkeudella. Saa nähdä miten kukkapenkki annuumien kävi...

Sauli Särkkä

Oulunsalon etuna, vaikka onkin lähellä Kempelettä, on meri.

Terassilla yön alin (vielä aamulla sama) +1,2C. Kasvarin lämpötilaa en vilkaissut, mutta sehän selviää, kun kohta jaksan vilkaista.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

calm

Kaijonrannassa ikkunalaudalla yöllä -3,5 astetta. Ikkunan alapuolella cb:ssä olleista kasveista vain yksi otti kunnolla nokkiinsa. Fatalii ja C04271 eivät näytä piitanneen pakkasesta mitään, ducth-habanero f3 vaikuttaa vähän vetelältä ja C04539 on suurimmaksi osaksi rupsahtanut, kuolee varmaan kokonaan pois. Multakasvit nostelin sisälle yöksi - liikaa raakoja marjoja tuhottavaksi.

Doe_J

Aamulla -2, katsotaan miten koekaniinin käy. Toistaiseksi kohtalaisen normaalin näköinen Cayenne.

annesurfs

Enpäs tajunnutkaan, miten paljon niitä on.  Vievät tilaa kyllä ihan tosissaan.

Kunnon chiliviidakko!!

Valtasivat keittiön kaapin päällisen, ikkunalaudan JA puolet ruokapöydästä.

Taas tyhmä kysymys...kävi mielessä, että jos selviävät tästä talvesta, kasvavatko ne ensi kesänäkin?  Siis....kuinka isoja niistä voi tulla?   :shock:

Elän toivossa, että vastaus on "eiväthän ne enää isommiksi kasva"....

ilmr

anne, vaihda ne pienempään purnukkaan niin ei hirmusti kasva :-)

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Enpäs tajunnutkaan, miten paljon niitä on.  Vievät tilaa kyllä ihan tosissaan.

Kunnon chiliviidakko!!

Valtasivat keittiön kaapin päällisen, ikkunalaudan JA puolet ruokapöydästä.

Taas tyhmä kysymys...kävi mielessä, että jos selviävät tästä talvesta, kasvavatko ne ensi kesänäkin?  Siis....kuinka isoja niistä voi tulla?   :shock:

Elän toivossa, että vastaus on "eiväthän ne enää isommiksi kasva"....


Jollet leikkele niitä, joistakin ystävistäsi voi hyvin voidessaan tulla "aika isoja"! :) Pienikokoisiakin chilejä on; esim. Thai, Bolivian Rainbow ja monet chinenset jäävät useimmiten alle metrisiksi. Baccatumit, Frutescensit ja Pubescensit, sekä monet villichilit ovatkin sitten usein oikeasti isoja... Niiden kohdalla parinkin metrin kasvukorkeus ja melkoinen leveys eivät ole lainkaan harvinaisia, päin vastoin. Suuret baccatumit (ja eräät muut) voivat kasvaa aina yli nelimetrisiksi pikku puiksi... :)

Älä kuitenkaan pelästy tuosta liikaa! ;) Saksia kannattaa käyttää. Samaten, lajikkeiden oikealla valinnalla voi ratkaista monta ongelmaa. Jättiläisiä kuten esim. "Starfish" tai "Aji Amarillo" ei ehkä kannata sisäoloihin kasvattaa niin mahtavia kuin lajikkeina ovatkin. Koetan lisätä Infernon lajikekuvauksiinkin oikeaa tietoa kasvien koosta.

annesurfs

Nyt epäilisin, että joku juksaa, mutta eihän Aji Inferno semmoista tee....

Siis alkuperäisoloissaan voivat kasvaa 2 - 4 m korkeiksi, eiks??  Eiks?  Ei niin kuin Suomessa, sisällä?

Minkä kokoisia teillä on livenä?

Vaikka....eihän se mittään, sitten vaan chilit lattialle kasvamaan, jos niin hyvin käy....ja sit voin vissiin jo myydä chilejä kiloittain lähikauppaan...he heh!

Mitäs arvelet, jos annan niiden tehdä satonsa valmiiksi ensin (jos suostuvat) jos sitten vähän trimmailen niitä?  Saisivat paremmin aurinkoa per kasvi kun olisivat pienempiä.  Vai annanko julman luonnonvalinnan tehdä tehtävänsä, kyllähän sitä tilaa elinvoimaisimmille sittenkin jää enemmän....

Vai...päättelenkö vain, että ei ne ihmiset ja kissat niin paljoa tilaa tarvi, tila on yliarvostettua!   :P

JartsaP

Kyllä niitä voi talvea varten leikellä vaikka hyvinkin rajusti, eivät siihen kuole.

Paria metriä ovat suurimmat mulla hiponeet, tosin aika harva kasvi on niinkään isoksi kasvanut. Jonkun baccan kohdalla ongelma tosin onkin, että vaikka yksittäiset versot voivat olla sen kaksi metriä, niin niitä pitää tukea ja kieputella ympäriinsä, ovat melkein kuin jotain köynnöksiä. Kun taas chinenset tuntuvat olevan haluttomia kasvamaan ylöspäin, mutta sivuille päin kasvavat oikeinkin mielellään (tästäkin on poikkeuksia).

annesurfs

Jos tarve tulee leikata, niin onko väliä, mistä kohtaa leikkaa....kun joissain puissa ja muissa on tosi tarkkaa, montako silmua tms jää.....?   :oops:

Muuten, KIITOS teille kaikille, jotka jaksatte auttaa hyvin tietämätöntä aloittelijaa!!   :)

JartsaP

Klorofylliin postasin keväällä tämän kuvan "hiukan" leikellystä rocotosta:

En minä ainakaan edes tiedä mistään silmujen määristä tms. ja hyvin ovat heränneet henkiin leikkelyn jälkeen.

annesurfs

Luulin jotain vähäsen kasveista tietäväni, esim. että kasvia ei voisi leikata rangaksi, jossa ei ole oksia eikä lehtiä, mutta JartsaP osoitti tämän luuloni vääräksi.

Vähänkö on outoa!

Miten ihmeessä se yhteyttää yms mitä kasvit harrastaa....että pelkkä runko herää henkiin taas keväällä?  Sitten tulee oksia ja hedelmiä vaikka millä mitalla?  Ei jää bonsai-chiliksi?

Oon kyllä ihan ihmeissäni.

Tässäkin on siis kaksi "koulukuntaa" (ainakin), että chilit typistetään talveksi tai sitten annetaan rehottaa?

No, ei ole vielä mulle ajankohtaista, kun satoa vasta kypsytellään.

Isäntä on alkanut napsia ruokiin sieltä chilejä, tosi kiva syödä omia!

JartsaP

No joo, mä en kuulu mihinkään koulukuntaan, molempia menetelmiä olen kokeillut, sekä "siltä väliltä" myös, kaikki toimivat yhtä hyvin. Mutta rankaan eivät esim. punkit iske, joten tavallaan se voi olla hyväkin tapa. Toisaalta, sitten kun pienet, uudet lehdet ilmestyvät, on kasvi varmaan tavallista herkempi, luulisin.

Kyllä tuossa jo muutaman viikon jälkeen oli uusia oksia ja lehtiä. Kukkia tuli satamäärin, mutta kuten jossain jo valittelinkin, hedelmiä on tulossa vain yksi tai kaksi, ilmeisesti joko siksi että se olisi tarvinnut pubescens-kaverin, tai siksi että erityisen kuumana kesänä kasvarissa oli ehkä rocotolle vähän liian kuumaa, olisi pitänyt varmaan roudata se ulos kukkimaan.

Tuossa kuva kasvin latvasta kuukautta myöhemmin (21.4.06)

Sekä huono kuva kasvista kesältä 14.6.


Olen testannut tapille leikkaamista myös annuumin kanssa, toimii sekin, eli ei ole vain pubescensille sopiva toimenpide. Kyseinen annuum muuten talvehti tapille leikattuna, puolittain unohdettuna makkarin lattialla (itäikkuna) ilman mitään lisävaloa, ja oli silti seuraavana keväänä hengissä... Mulla on vähän tapana joskus "kiduttaa" kasveja, toisaalta mielenkiinnosta nähdä, miten ne kestävät, toisaalta laiskuudesta. Siis silloin, kun niiden melkeinpä toivoisi kuolevan, mutten suorastaan raaski kompostiinkaan kantaa. Kellari-tepin -kokeilukin oli vähän saman tapainen juttu, koska en kasvia halunnut sisään enkä raaskinut poiskaan heittää, kannoin sen maakellariin, josta keväällä kannoin sen kasvariin, ja kyllähän sekin selviytyi käsittelystä, siis monen kuukauden ajan pimeässä, viileässä kellarissa säilytyksestä.

JartsaP

Tässä vielä uunituore kuva kellarissa talvehtineesta tepinistä. Kukkia ja raakileita on. Huomaa myös aivan liian pieni purkki! Mikään ei tätä kasvia tunnu lannistavan, sitkeä pahus!

Hups, kuva meinas jäädä kyydistä.

Zombie

Mielenkiintoista että chilit voivat selviytyä tuollaisen kynimisen jälkeenkin... pitää kokeilla muutamalla annuumilla talven aikana (niillä jotka ovat kompostiin menossa). Sittenpähän näkee että kuinka sitkeitä pirulaisia ne oikeastaan ovat. siis talven tullen vain leikkelemään ja suorittamaan hyvin mielenkiintoista "tieteellistä koetta"... tuloksista kerrotakoon sitten aikanaan. Saas nähdä mitkä niistä jäävät eloon, jos vain kestävat sen tulevan leikkelyn :twisted:

annesurfs

Nynne chilit otti nokkiinsa, kun toin ne sisälle, tosi moni niistä näivettää nuput ja nupun karat ja tiputtelee niitä....nekin, mitkä oli vasta aikasessa kukintavaiheessa....Kun vähän ravistelen chilipuskaa niin huh huh mikä määrä nuppuja tippuu!

Kai kun sisällä on lämmin ja pimeä ja ulkona oli valoisaa ja viileää.

Jalapenot rupes tekeen tätä jo ulkonakin, mutta että noi muutkin....

Tarvii vaan toivoa, että kypsyttelevät hedelmänsä kumminkin valmiiksi, täällä odotellaan.

Pelkään hukuttavani ne, yleensä kastelen liikaa, alan nyt kastella vain joka toinen päivä ettei vain tule se juurilaho!

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Nynne chilit otti nokkiinsa, kun toin ne sisälle, tosi moni niistä näivettää nuput ja nupun karat ja tiputtelee niitä....nekin, mitkä oli vasta aikasessa kukintavaiheessa....Kun vähän ravistelen chilipuskaa niin huh huh mikä määrä nuppuja tippuu!

Kai kun sisällä on lämmin ja pimeä ja ulkona oli valoisaa ja viileää.

Jalapenot rupes tekeen tätä jo ulkonakin, mutta että noi muutkin....

Tarvii vaan toivoa, että kypsyttelevät hedelmänsä kumminkin valmiiksi, täällä odotellaan.

Pelkään hukuttavani ne, yleensä kastelen liikaa, alan nyt kastella vain joka toinen päivä ettei vain tule se juurilaho!


Joka toinenkin päivä voi olla liikaa, riippuen paljonko kastelet... Oikeastaan nyt kevääseen asti niitä kannattaa kastella vain kun lehdet alkavat vähän roikkua. Ainakin annuumit kun menevät lepotilaan eivätkä juuri vettä silloin kuluta...

annesurfs

Gaah, hyvä, että tuli puheeksi!

Kesällä kastelin joka päivä...  *runsaasti*......

Luulin, että joka toinen pv on harvoin, yritän siis hillitä kastelukättäni!   :)

Zombie

Mites sitten baccatumit ja chinenset talvehtivat noin yleensä?
Näyttää että nuo PI-441552 (baccatum) haluaisivat kaikesta karsimisesta huolimatta kukkia (olen varmaankin yli kuukauden nyppinyt nuppuja, ja silti niitä tulee aina vain lisää ja lisää), kannattaako antaa sen kukkia nyt kun talvi tulee? Ei ole antaa sille sitten lisävaloa ollenkaan... En jaksa enää alkaa nyppimään siitä niitä kaikkia kukkia, kun on muutenkin puskia josta saisi vahdata nuppujen poisto mielessä.
Tarvitsevatko chilit noin yleensä lisävaloa talvella, jos en aio kukittaa ja sadottaa niitä? Tuntuisi että silloin ei välttämättä niin kauheasti tarvitse lamppuja... Tarkoitus olisi karaista ne pimeyteen selviämiseen, ettei tarvitsisi hyysätä niitä kokoaikaa  :) . Aina hyysäillessä tulee paha kiusaus kastella niitä...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Gaah, hyvä, että tuli puheeksi!

Kesällä kastelin joka päivä...  *runsaasti*......

Luulin, että joka toinen pv on harvoin, yritän siis hillitä kastelukättäni!   :)


Riippuuhan se purkin koosta ja kaikenlaisesta... Mutta joka päivä on kyllä aika paljon, paitsi ehkä kaikkein kuumimpina kesän päivinä. :)

Altakasteluruukuissa aika hyvä sääntö on kesäisin kastella kun mittatikussa ei näy enää vettä (tai koho ei kellu). Talvisin riittää ikkunalautakasvatuksessa usein kastelu kerran viikossa tai kahdessa, ja silloinkin varovasti. Talviaikaan ei missään nimessä saisi "uittaa" etenkään annuumeja, eli päästää juuria olemaan koko ajan vedessä.

P.s: chilikasvin kunnosta antaa jonkinmoista osviittaa se, miten ahnaasti se juo vettä. Jos altakasteluruukun veden pinta ei näytä laskevan paljon tai ollenkaan pitkään aikaan, silloin jotain voi olla vialla (eikä siis kannata kastella ainakaan lisää - joskus jopa liian veden kaataminen pois ruukusta voi olla tarpeen...).