maaliskuu 29, 2024, 06:46:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tauti ! - Chileihini iskenyt omituinen tauti?

Aloittaja Janne, huhtikuu 05, 2002, 14:00:58 ip

« edellinen - seuraava »

Janne



Testaan vaan kuvan laittoa. Ilmeisesti täytyy olla paikka kuville wepissä, josta ne tänne linkataan.

Tuossa on muuten kuva yhdestä sairaasta yksilöstä, laitan pian kuvia tilanteen kehittymisestä. Aluksi olin melkein varma (konsultoituani asiantuntijoita), että kyseessä on TMV, eli tobacco mosaic virus. Nyt näyttää kuitenkin paremmalta, lannoituksen lisääminen (+kalkki & magnesiumsulfaatti) korjasi lehtien värin ja kasvun, mutta kippuraisuutta on edelleen monissa puskissa. Kuvassa oleva laji on tabasco. Muutenkin juuri Tabasconi kärsivät pahiten, muista lajeista mm. Tricolor Variegated ja Red Squash saivat samanlaisia oireita.



Edited By Janne on April 23 2002 at 13:58
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Janne

Omia, maallikon pähkäilyjä mikä voisi moista aiheuttaa:

- "näkymätön" ötökkä. Mitään jätöksiä, syöntijälkiä tms. vihjeitä elukasta ei ole. Tähän en usko.

- Ravinnepuutos. Typpi ei kuitenkaan liene kyseessä, koska vaaleneminen on noin epätasaista. Multana on turvehiekkaseos, jonka pussin kyljessäkin kehotetaan lannoittamaan jo viikon kuluttua taimettumisesta, eli todella miedosti peruslannoitettua.

- PH-ongelma, varoiksi lisäsin myös puutarhakalkkia kasteluveteen. Kalkkihan tasaa PH:n, mutta ei nosta sitä yli 7:n, eli on aika turvallista käyttää.

- Virustauti. Pahin vaihtoehto, eikä vieläkään poissuljettu.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tekla

Janne, kuinka kasviesi tila kehittyy? Olisiko uusia kuvia saatavilla? Vaikka kasvien sairastuminen on ikävää, on mielenkiintoista kuulla kokemuksia ongelmista ja pohdintoja syistä ja seurauksista.

Minulla kaksi talvehtinutta chiliä kärsii ilmeisesti magnesiumin puutteesta. Osassa lehdistä lehtisuonit ovat vihreitä, niiden välit vaalean vihreät - kellanvihreät. Pikkuhiljaa lehti kuivuu osittain ja putoaa pois. Kellastuminen alkaa lehtien kärjistä ja reunoilta. Kukkia putoaa jonkinverran, mutta kasvi kuitenkin kukkii koko ajan ja tuottaa reippaasti palkoja. Oireet alkoivat vuoden vaihteessa eivätkä korjaantuneet mullan vaihdon myötä. Syynä ehkä se, että vaihdoin mullan vanhaan ruukkuun, joten uutta multaa ei mahtunut kovin paljoa. Multa on kaktusmulta/mustamulta seos suhteessa 60/40. Aiemmin seos ei ole tuottanut ongelmia. Nyt epäilen, että mustamullan osuus pääsi ehkä liian suureksi ja multa on liian väkevää? Suunnitelmissa on suurempi ruukku ja laihempi multa. Kalkin ja magnesiumin lisäys?

Kasvieni lehdet eivät näytä samalta kuin kuvissasi, mutta sinunkin pohdinnoistasi tuo ravinnepuutos (magnesium, kalkki, niiden epätasapaino?) vaikutti todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Mosaiikkiviruksen mahdollisista lähteistähän lähes kaikki olivat poissuljettuja. Ei ötököitä, siemenet luotettavasta lähteestä, ei tupakoitsijoiden käpälöintiä, puhdas kasvualusta...

Virusta ei voi tietenkään sulkea pois, mutta noita ravinneongelmia pystyy varmasti saamaan helpommin aikaiseksi kuin virustartuntaa. Nämä ajatukset ovat mutu -pohdinnan ja ahkeran surffailun tuloksia. Olisi kiva kuulla muiden mielipiteitä asiasta.

Aji Inferno

Paprikat ovat, sanoisinko, "oikukkaita" kasveja parhaimmillaankin... Niiden hyvillä ja kehnommilla hetkillä ei ole välttämättä kovin näkyvää, tai ainakaan hyvää syytä. Itse en, yli 6 vuoden chilihullutuksen jäljiltä, ole kovin peloissani virusten ja muiden tautien suhteen (ehkä olisi syytä)...

Tärkeä kysymys on: ovatko kasvin kaikki lehdet huonon näköisiä? Eikö uutta silmua ole tulossa? Onko kasvi vieläpä mallia c.annuum? Ei ötököitä? Silloin on syytä huoleen; chili-itsemurha saattaa olla käynnissä, syynä ehkä liika kastelu, ehkä liian voimakas multa, ehkä jotain muuta. Välillä tuntuu kuin c.annuumeilla olisi sisäinen ajastin, joka ottaa kasvilta nirrin oikeana aikana, teet sitten mitä teet...

Minusta kuvan lehdet olivat vanhoja, liikaa valoa saaneita lehtiä, eivät välttämättä tautisia. Chilin sisäkasvatuksen ongelma: ne saavat talven mittaan yleensä aivan liian vähän valoa, jolloin kevätaurinko tappaa talvilehdet. Jos kasvi muuten voi hyvin, ei kannata huolestua.

Toinen, etenkin EI-c.annuumeille tyypillinen ilmiö on lehtien alituinen vaihtuminen vuoden mittaan. Koska useimmat chilit ovat ikivihreitä, monivuotisia kasveja, ne myös vaihtavat lehtiään ikäänkuin "lennossa". Vähän kuin meikäläinen syksyinen lehtipuiden ruska, mutta hillitympänä, ympäri vuoden. Iso kasvi voikin vaihtaa melkoisen määrän lehtiään, ja näyttää siten heikkokuntoiselta, vaikka voikin aivan hyvin.

Vihoviimeisenä: oman kokemukseni mukaan kirvat ja etenkin vihannespunkit ovat chilin enemy #1. Jos lehdet alkavat näyttää omituisilta, silloin on aika hyvä syy olettaa että jompikumpi pikku tappaja on asialla. Inferno-saitilta löytyy tähän tilanteeseen ohjeita.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Tärkeä kysymys on: ovatko kasvin kaikki lehdet huonon näköisiä? Eikö uutta silmua ole tulossa? Onko kasvi vieläpä mallia c.annuum? Ei ötököitä?

Minusta kuvan lehdet olivat vanhoja, liikaa valoa saaneita lehtiä, eivät välttämättä tautisia.

Huonot lehdet ovat lähinnä uusimpia, jotka ovat kippuraisia ihan alusta asti. Pahiten "tauti" iski Tabascoihin, myös Squashit ja parit muut ovat kärsineitä. Kuvan lehdet ovat ihan uutta kasvustoa.
Tässä kuva vajaan viikon takaa. Tilanne ei pahemmin ole muuttunut, useimpiin kasveihin palasi väri lannoittamalla ja pahimmat kippurat aukesivat mutta tältä näyttää edelleen.



Seuraavaksi kalkitsen hiukan puskia, kasvualustana kun on halvin turvehiekkaseos, joka saattaa olla hapahkoa. Eikä kalkki ainakaan pahaa tee, lisäsin sitä kasteluveteen myös lannoituksen yhteydessä, ja kuka tietää vaikka sekin olisi osaltaan auttanut.

Uusi ongelma ilmestyi pariin kasviin, ensin Tomatilloihin (ei siis chilejä...), jotka kuolivat kaikki kolme. Nyt näyttää myös parissa chilissä olevan sama vika. Eli lehdet ovat nuutuneen oloisia ja tuntuvat käteen "nahkamaisilta", venyviltä. Valoa vasten katsoessa niissä on selviä ohuita, melkein läpinäkyviä alueita. Miten pieniä ne elukoita niihin oikein voi tulla kun ei näy mitään, edes jätöksiä suurennuslasillakaan. Vai mahtaako tämän syynä olla epätasainen kastelu tms....
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Hmmm... mulla on ollut sama vaiva, mikä se sitten onkin. Se voisi olla myös "yhdistelmävaiva". Ylimmän kuvan lehdet näyttävät tosiaan ensisilmäyksellä "palaneilta", liikaa valoa saaneilta, mutta alempi kuva kippuraisine lehtineen mietityttää enemmän. Oletko aivan varma siitä ettei kasveissa ole punkkeja? Niitä ei oikein paljaalla silmällä näe, ja ne sekä syövät/imevät lehdet nahkeiksi, laikuittain vaaleiksi, että myös saavat lehdet menemään kippuraan. Tsekkaapa tilanne; lievä punkkitartunta näkyy usein tosiaan vain siitä, että lehdet alkavat näyttää "omituisilta". Kun tilanne pahenee, näky onkin sitten vaikuttava, liiankin... Kaikkialla hämähäkinseittiä, ja kasvi kuollut pystyyn. :(

Janne

Silloin kun homma alkoi, annoin heti pyretriinikäsittelyn ja parin viikon sisällä kahteen otteeseen mäntysuopaa.
Nytkin olen silmät sirrillä yrittänyt hakea merkkejä tuholaisista mutta ei vaan näy mitään.  Mulla on joskus ollut niitä seittipunkkeja ja ainakin silloin ilmeni myös mustaa röhnää (punkin p@skaa ?) lehdissä.
Pitänee silti myrkyttää vielä kerran (ja uusiksi taas viikon päästä...)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tekla

Kiitos Jannen uuden kuvan ja Tommin muistia virkistäneiden punkkikommenttien, chilini saattavat selvitä punkki-iskusta!

Pähkäilin niin kovasti vanhojen annuuumieni ongelmia (päädyin ravinnepuutokseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen), että taimien tarkastelu jäi vähemmälle.

Jannen uudesta kuvasta tunnistin pari tämän kevään chinenseä ja annuumia, samanlaisia kippuralehtiä. Ryhdyin tarkastelemaan taimia suurennuslasilla enkä löytänyt kippuralehdille mitään erityistä syytä. Mutta, samalla tuli katsottua muutkin taimet ja löysin punkit! Chilit suihkuun, tolua, myrkkyä ja sadattelua.

Minä en laiskuuttani tyhjentänyt vanhoja ruukkuja syksyllä. Punkit tietenkin talvehtivat parvekkeella ruukuissa ja ehtivät lähteä liikkeelle ennen kuin tyhjensin ruukut. Ulkoilemassa olleet chilit saivat tartunnan ja nyt voin vain syytellä itseäni, myrkyttää punkkeja ja toivoa parasta. Että pitää ihmisen välillä olla tyhmä!  :(

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Tekla"Jannen uudesta kuvasta tunnistin pari tämän kevään chinenseä ja annuumia, samanlaisia kippuralehtiä. Ryhdyin tarkastelemaan taimia suurennuslasilla enkä löytänyt kippuralehdille mitään erityistä syytä.

Eli et löytänyt niistä kippuralehtisistä punkkeja? Onko ne vieläkin saman näköisiä?
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Hyvä että punkkihälytys pelasti ainakin jotain; ne pirulaiset ovat aina yhtä salakavalia - siihen ei totu koskaan...  :angry:

Eri suvuilla ja lajikkeilla, muuten, näyttää olevan hyvin suuria eroja ötökkäsietoisuudessaan. Tässä joitakin vuosien varrella saatuja havaintoja:

- Serrano: täysin mahdoton, oikea punkkimagneetti!
- Jalapeño & useimmat muut C.Annuumit: hyvin arkoja punkeille
- Tepin: aavikkovillichilinä selvästi vahvin Annuum.
- C.Chinense: selvästi edellisiä vastustuskykyisempiä. Sekä kirvat että punkit kyllä iskevät, mutta vasta Annuumien jälkeen, eivätkä kasvit kuole lainkaan yhtä helposti.
- C.Frutescens: eivät ötököiden suosiossa, jos muuta syötävää löytyy. Paljon vahvempia kuin Annuumit.
- C.Baccatum: eivät ötököille mieluisia. Vahvoja kasveja.
- C.Pubescens: yli 6-vuotias Rocotoparini ei ole muistaakseni koskaan saanut vakavaa ötökkäepidemiaa, edes niinä talvina joina lähes kaikki muut chilini kuolivat. Kirvat iskevät, mutta kasvi ei ole niistä suuremmin moksiskaan.
- C.Cardenasii: kirvat pitävät, muutoin aika helppo.
- C.Praetermissum: kirvat iskivät vasta kuudentena kasvuvuotena, punkit eivät pidä. Hyvin sitkeähenkinen kasvi, ei hätkähdä vähästä.
- C.Exile: ei ole vielä kelvannut ötököille.

...Houkutus olisi suuri väittää etteivät meikäläiset punkit ja kirvat oikein "tajua" kaikkein eksoottisimpien ja isokasvuisimpien chilien päälle. Niin tai näin, silloin kun ötökkäarmeijat kylvävät kuolemaansa annuumien ja joidenkin toisten chilien keskuudessa, nuo jättiläiseni saavat yleensä olla melko rauhassa, tai ainakin niin rauhassa ettei tarvitse panikoida. Vähän myrkkyä ja vesisuihkua, ja taas mennään...

Tekla

Janne, kippuralehtisissä ei ollut punkkeja ja lehdet ovat yhä samanlaisia.

Toistaiseksi punkkien uhrit ovat kaikki c. annuumeja.

Kummallista viime kesänä oli se, että punkit hyökkäsivät parvekkeella lähes kaiken muun kimppuun, mutta jättivät chilit rauhaan. Täytyy tänäkin kesänä kokeilla joitain houkutuskasveja, joskaan niitä ei montaa partsille mahdu.

Tekla

Taimien "mysteeritauti" etenee, epätoivo kasvaa... Nyt osa taimistani näyttää samalta kuin Jannen ekassa kuvassa. Ylimpiin lehtiin tulee vaaleita, kuin palaneita, kohtia (ei auringon polttamaa). Ensin huomasin oireen c. chinenseissä, tänään jo muutamassa c. annuumissakin.

Minulla on ilmeisesti kasvualustana samaa turve-hiekkaa kuin Jannella. Olen seostanut sitä kaktusmultaan ja osittain myös mustaan multaan. Lannoitan silloin tällöin Kekkilän kastelulannoitteella.

Janne, mikä on tilanne? Ovatko taimesi parantuneet? Poistiko kalkki-magnesium käsittely ja lisälannoitus ongelmat? Mitä lannoitetta käytät, kuinka usein?

Vuosi sitten kasvattelin chilejäni tyytyväisenä lähinnä tuurilla. Nyt, kun mukana on hirveästi intoa ja suuret odotukset, tulee koko ajan takapakkeja. :(

Aji Inferno

Tekla, millaisessa paikassa kasvavat? Aurinkotilanne? Ovatko lehdet enimmäkseen kunnossa? Jos nypit huonot pois, tulevatko uudet heti huonoina?

Varo liikaa lannoittamista; chili tykkää vaatimattomasta, ja kuolee esim. mustamultaan...

Tuollainen käyttäytyminen on chileille kevätauringossa aika tavallista, eli välttämättä mikään ei ole suuremmin vialla. Varmasti en tietenkään tiedä, mutta jos kasvi ei näytä tilanteesta suuresti kärsivän, niin eipä haittaa.

Oma ultraharvinainen capsicum exileni Brasiliasta on kauttaaltaan... homeessa! Jo aikakin pari vuotta. Lehtiä tippuu alituiseen, ja näyttää pahalta. Ei kasvi silti tunnu tilanteesta hirveästi piittaavan, kasvattaa vain uudet lehdet homeen syömien tilalle! Aika vahvoja epeleitä nuo ovat, ainakin trooppisemmat lajikkeet. :)

Fatalii

Erinomainen tuo lista jossa luettelit chilejen ötökkäkestävyyksiä, Tommi!

Tollanen yhteenvetohan kannattais lisätä myös infernon jollekin sivulle näkyvään paikkaan....
Ainakin mun kohdalla täsmää  nuo lajikohtaiset herkkyydet täysin...

Annuumeista (useimmista) kun hankkiuduin eroon, niin ötökkäongelmat vähenivät kertaheitolla, muutamia tapauksia tosin vielä ilmeni... esim. purirassa (jonka suku on hiukan epävarma) ja perus Annuumissa Dutch chilessä, jota en kuitenkaan raaskinut heittää pois koska siitä on tulossa habanero-dutch risteytys...

Muita keinoja jolla ötököitä voi välttää/päästä niistä eroon ovat:
-Lämpötilan pudotus lähelle 20 astetta (chilit pärjäävät vielä hyvin)
-Päivittäinen (kerran tai useammin) lehtien suihkuttelu (ylä ja alapinnat)
-Suihkutus nostaa myös kosteutta... kostea & viileä ei ole vihannespunkeille lainkaan ihanteellinen ympäristö, toisin kuin kostea ja lämmin.
-Selvissä ötökkätapauksissa (kun niitä näkyy) kannattaa suihkuttaa kasvi KUNNOLLA vedellä ja useaan kertaan mäntysuopa/vesi seoksella, kun suihkuttelee useamman päivän ajan niin ongelmasta pääsee varmasti eroon (punkit tukehtuu)

Itse turvaudun myrkkyyn vasta äärimmäisessä hätätilanteessa (annuumin ollessa kyseessä on poisheittäminen yleensä viisain keino...)
Myrkystä on joskus aiheutunut (joillekin lajeille) kasvuhäiriöitä..  joskus pahojakin.

Lisäksi yhdestä kuvasta joka oli näkyvillä.... itselläni punkkitapauksissa lehdet yleensä käpertyvät alaspäin....

Tuonnäköistä jälkeä (nuoret lehdet käpertyy ylöspäin) olen nähnyt vain tapauksissa joissa on ylilannoitettu (typpi)... radikaalein näistä oli tapaus jossa mustassa mullassa ollutta annuumia lannoitettiin useaan kertaan viikossa...
Toisaalta itselläni oli yhdessä lajissa (nyt en muista missä :() tauti joka aiheutti myös vähän samannäköistä jälkeä...
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Tekla"Janne, mikä on tilanne? Ovatko taimesi parantuneet? Poistiko kalkki-magnesium käsittely ja lisälannoitus ongelmat? Mitä lannoitetta käytät, kuinka usein?

Nyt näyttää paljon paremmalta. Auringonvaloon totuttaminen on menossa ja kippurat ovat oienneet aika hyvin, uudet lehdetkään eivät enää ole läheskään niin rutussa.
Jos jotain pitäisi veikata näin jälkikäteen, niin kalkitseminen tuntui tekevän aika hyvää. Nuo valkoiset laikut taas saattoivat johtua ihan muusta, ehkä jopa auringosta, vaikkeivat kasvit silloin jatkuvassa suorassa paisteessa olleetkaan.
Lannoitetta en ole enää antanut lainkaan, siirtelin viikko sitten kasveja ämpäreihin ja uskoisin että uusi multa sisältää joksikin aikaa tarpeeksi ravinteita. Ainakin kasvit tuntuvat voivan hyvin. Ihan tavallista substralia annoin ajoittain, viikon tai kahden välein. (ennen ongelman ilmaantumisat paljon harvemmin, eli kyllä ne chilitkin lannoitusta tarvitsevat)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tekla

Tästä keskustelusta olen saanut todella paljon hyvää informaatiota! Erinomaisia kysymyksiä, vinkkejä ja vastauksia!
Iso kiitos kaikille!

Kasveilleni kuuluu jo hyvää. :) Hätiköin siis hieman, mutta ovathan nuo chilit niin kovin rakkaita. Kippuralehtisyyteen löytyi pari todennäköistä syytä. Vaikka väitin, että vaaleisiin kohtiin lehdissä ei voi olla syynä aurinko, olin ilmeisesti väärässä. (Vertasin vioitusta tomaatin aurinkovioitukseen, joka näyttää hiukan erilaiselta). Varjostin taimia kokeeksi ja uusiin lehtiin ei enää tullut vaaleita läikkiä ja kuivumista. Erityisesti pienet chinenset osoittautuivat todella herkiksi paahteelle. Lehtien vaurioituessa ne menivät tavallista enemmän ryppyyn, siitä kippuraisuus.

Annuumien kippuralehtisyys paikantui Early Jalapeno -lajikkeeseen. Kippuroille ei löytynyt mitään syytä ja viikonloppuna näin, että myös äitini kasvattama Early Jalapeno (samoista siemenistä) oli kippuralehtinen. Kasvit ovat  hyvinvoivia, joten ehkä ne vain sattuvat olemaan lehdiltään vähän erilaisia.

Osassa taimistanihan oli punkkeja. Niitä ei ole näkynyt enää, mutta käsittelin varotoimiksi kaikki kasvit vedellä, toluvedellä ja Raidilla. Luulen, että erityisesti myrkkykäsittelyt olivat omiaan lisäämään lehtien herkistymistä auringon paahteelle.

Aji Inferno

Mukavaa, Tekla, että kallisarvoiset ystäväsi voivat nyt hyvin! :) Lienet oikeassa siinä että myrkyt vaikuttavat kasveihin, muuttaen niiden kasvua. En ole systemaattisesti menneinä vuosina asiaa seurannut, mutta jonkinlaisia epämuodostumia voi kyllä helposti syntyä. Välttämättä niistä ei ole sitten sen kummempaa harmia, eikä kaikkia lajikkeita tahdo kokonaan ilman myrkytyksiä saada kasvatetuksi (juuri Jalapeño ja etenkin Serrano ovat sellaisia, mutta ylipäätään useimmat annuumit).

P.s - on muuten kummallista ja kiintoisaa seurata nuorten taimien kasvua! Ainakin baccatumit, chinenset ja frutescensit näyttävät erilaisilta jo aika pieninä. Se on sitten kokonaan toinen juttu, mitä siitä sopasta sitten myöhemmin syntyy... Juuri tällä hetkellä mietityttää pari kolme taimeani, jotka eivät oikein näytä "oikeanlaisilta"... Esim. chinensenä kait enimmäkseen tunnettu Rocotillo yrittää kovasti napata kasvunopeusennätyksen baccatumeilta, ja lehdetkin ovat vielä kovin baccatumin oloiset, eli mitenkähän mahtaa olla... Jotenkin veikkaan että kesän mittaan tulee parin lajikkeen suku uudelleenmääritetyksi!

No, tämähän on vain kiintoisaa! :-)

Tyräkki

Minun sisällä kasvavalla "maistiaishabanerollani" on jokin ongelma. Nyt muutaman päivän ajan se on pudotellut lehtiään kiihtyvällä vauhdilla. Lehdet näyttävät täysin normaaleilta ja hyväkuntoisilta, ja sitten ne vain putoavat. Tämä vitsaus näyttää iskevän yhtäläisesti sekä suuriin vanhoihin, että pieniin ja uusiin lehtiin. Putoavat lehdet siis todellakin näyttävät aivan terveiltä ja vihreiltä pudotessaan. Edes niiden muoto ei ole mitenkään poikkeava tai esim. "käpristynyt".

Kasvi on muutenkin näyttänyt tähän asti oikein hyvältä ja on tuottanut satoakin koko ajan oikein hyvin, nytkin siinä on viitisentoista kypsyvää hedelmää ja runsaasti kukkia ja nuppuja. Korkeus n. 80cm ja latvuksen leveys n.90cm. Tällä hetkellä on lehdistä pudonnut ehkä vajaa kolmannes. Mitään öttiäisiä, pilkkuja, seittejä tms. ei näy, vaan kasvi näyttää edelleenkin terveeltä ja hyvinvoivalta, joskin nyt jo jokseenkin harvalta verrattuna aiempaan tiheikköön. Ai joo, onhan siinä näkynyt jonkinverran mauriaisia eli sokerimuurahaisia, (vanha talo ja sama murkkuongelma joka kevät)mutta eivät kai ne vahingoita kasvia, ainakaan näin.

Voisiko kenties olla kyse jonkinlaisesta puutoksesta tai kääntäen liikalannoituksesta? Kertokaa ihmeessä jos teillä on edes arveluja tämän "sulkasadon" aiheuttajasta, sillä olisi todella sääli menettää kaunis ja tuottoisa huonekasvi. Aivan vieressä kasvavilla paprikakasveilla ei moisia oireita ole vielä esiintynyt, kop kop.

Kasvin olosuhteista vielä sen verran, että lämpötila jokseenkin tasaisesti välillä 22-25c. Paikka eteläikkunalla ja lisänä 175w elohopeapurkauslamppu. Lannoituksena hevosvoimaa ruukunpohjalla ja lisänä hiukan kastelulannosta. (ohjeen mukaan) ???

Tyräkki

Viime yönä putosi sitten vielä lähes ämpärillinen lehtiä. kasvi on nyt lähes "kalju" ja näyttää hyvin surulliselta. :( Vain muutamia lehtiä ja 21 hedelmää siinä vielä sinnikkäästi roikkuu. (nyt ne oli helppo laskea) Mitä täällä oikein tapahtuu?

Aji Inferno

Ikävältä kuulostaa... :( Ihan heittämällä en keksi edes hyvää syyehdokasta, sillä aivan tuollaiseen en ole vielä koskaan törmännyt. Kaikenlaisia muita chili-itsemurhatapoja on kyllä nähty, useimmat c.annuumien taidonnäytteitä...

Jos on varmaa etteivät syyllisiä ole ötökät, mietin yhtä juttua... Tässä pari epätavallisen kuumaa päivää, jona sanottiin UV-säteilyn olleen keskikesän huipun tasolla, vahingoittivat ehkä puolta omista kasveistani selvästi. Tuollainen yhdistettynä ehkä jotenkin sopimattomaan lannoitukseen (chilit eivät keskimäärin pidä rikkaasta mullasta) voisi toimia jonkinlaisesta hätäselityksestä. Kasvisi on aika iso chinenseksi, mikä voisi viitata turhankin lannoitettuun maahan?

Tuli vielä mieleen: varmin tapa saada tuollainen joukkolehtituho aikaan on reipas suihkutus astianpesuaineliuoksella, mäntysuovalla, tai muulla ötököitä nitistävällä vastaavalla systeemillä. Ötökät kyllä kuolevat, mutta myös lehdet kuivuvat ja putoavat pois - ja siinä sitä onkin sitten ihmettelemistä... Kokeiltu ja huonoksi havaittu tapa päästä sekä kirvoista, punkeista että kasveistaan.  ???