maaliskuu 29, 2024, 07:36:53 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sitrukset

Aloittaja Proudfoot, maaliskuu 05, 2011, 22:14:49 ip

« edellinen - seuraava »

hurjatar

Nohevimmat ilmeisesti erottaa osan ihan lehtien ulkonäön perusteella, mutta hankalimmissa tapauksissa tuoksusta voi päätellä jotain. Sitruunapuun lehti ainakin  tuoksahti sitruunalle vähän kun sitä hieraisi. Appelsiini- yms. sitruspuista ei ole kokemusta.  :-X
Hullu puutarhuri hosuu, isot sakset käsissään. Leikkaa joltain jalan, joltain nenän, joltain koko pään.

aropupu

maaliskuu 25, 2011, 14:21:27 ip #41 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 25, 2011, 14:25:37 ip käyttäjältä aropupu
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 25, 2011, 11:23:48 ap
Pystyykö noita sitruslajikkeita erottamaan toisistaan muutaman vuoden ikäisinä?
Googlen kuvahaulla en ainakaan löytänyt erottavia tuntomerkkejä appelsiinin ja sitruunan välille. Meillä on nimittäin appiukolta peritty sitrus, jonka lajista ei ole varmuutta. Ehkäpä hedelmät sitten kertovat.


Lajeja pystyy kait ainakin jossain määrin tunnistamaan lehtien mallin perusteella.



Lehtiruodin siiven (kuvassa "petiole") koko/malli sekä lehden sahalaitaisuus tai sen puute ovat tuntomerkkejä. Joillain lajeilla (esim. sitruuna) on lehdissä pieniä valkoisia pilkkuja, joillain kasvin piikikkyys voi toimia tuntomerkkinä. Kukat luonnollisesti auttaisivat tunnistusta myös.



Greipin lehtiä (vasemmassa yläkulmassa terve ja muissa jotain vikoja). Lehtiruodin siipi on selvästi erottuva. Appelsiinilla siiven pitäisi olla selvästi kapeampi. Kirjan mukaan sitruunalla siipeä ei ole, vaan siiven tilalla on pieni "liuska". Omasta kaupan sitruunan siemenistä peräisin olevasta kasvistani olen koittanut tuota "liuskaa" tunnistaa mutta minusta sillä on selvästi tuollainen siipi, tosin erittäin kapea sellainen. Vaaleat pilkut on kyllä lehdissä. Liekö risteytynyt jonkin kanssa tai sitten en vain osaa lukea tuntomerkkejä. Kasvi ei tosin ole vielä kovin iso.

Hedelmä tietysti olisi paras tuntomerkki, mutta siinä saat odotella tovin. Jos kasvi on siemenestä kasvatettu, saattaa sen oikein hyvällä hoidolla ja tuurilla saada tekemään hedelmää 5-10v ikäisenä. Jos kyseessä on esim. greippi, ei siitä todennäköisesti hedelmää tule suomen oloissa koskaan saamaan. Sitrukset myös ristiinpölyttyvät ilmeisesti helposti keskenään ja niitä yleensä viljellään samalla alueella monia lajeja/lajikkeita, joten kaupan hedelmistä saa myös risteytyneitä siemeniä joista saattaa sitten tulla ihan mitä vain. Joidenkin siemenettömiksi jalostettujen lajikkeiden (esim. klementiinin) siemenet, joita niistäkin siis välillä löytyy, ovat aina ristiinpölytyksen tulosta ja näistä kasvaa aina nimenomaan sitä "mitä sattuu". Tosin tähänkin sitten liittyy vielä tuo sitrusten ominaisuus tuottaa niitä monialkioisia siemeniä josta aikaisemmin tässä ketjussa puhuttiin.

Jos kasvi ei ole siemenestä kasvatettu vaan jostain taimi/kukkakaupasta ostettu, on se erittäin suurella todennäköisyydellä joko kalamondiini, sitruuna tai kumkvatti. Juuri muita ei valmiina kasveina ilmeisesti suomessa myydä, tosin jotkin Plantagenit yms tapansa mukaan myyvät nämäkin sitten minkä sattuu "miniappelsiinipuun" tai vastaavan nimellä. Nämä ovat yleensä vartettuja, vartoskohdan pitäisi näkyä varressa. Näistä voikin sitten saada jo hedelmää ihan muutaman vuoden ikäisenä.

En nyt tähän hätään löytänyt netistä mitään tolkullista lähdettä noille tuntomerkeille mutta joitain yleisimpiä lajeja on kuvattu Eva Rönnblomin kirjassa "Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta" joka saattaisi löytyä jostain lähikirjastostasi.

Chilivaari

Eipä ihan selvinnyt varmaksi tälläkään. Appelsiinia voisi veikkailla.
Pikkuinen siipi on lehtiruodissa uusilla lehdillä, mutta vanhoilla ei mitään. Se hävinnee kasvun loputtua ja lehden paksuuntuessa. Piikkejä on. Pilkkuihin en kyllä ole kiinnittänyt huomiota, kun ne lehdet ovat aika huonossa kunnossa muutenkin ja kasvi kuivunut muutamaan kertaan talven mittaan.

Tuo on appiukon viime vuosituhannella siemenestä kasvattama ja meillä nyt vuosikymmenen asunut. Se kukkii parhaillaan erittäin hyväntuoksuisin kukin. Nekin näyttävät kuvissa samoilta appelsiinilla ja sitruunalla.

aropupu

Tuo em. kirja sanoo sitruunasta että "Kauniit, hyvälle tuoksuvat kukat ovat nupullaan ollessaan vaalean roosan värisiä, karmiinin punaiseen vivahtavia. Sitruunan kukat ovat suurempia kuin appelsiinin, jonka kukat ovat pieniä ja aivan valkoisia", Piikkejä on kait käytännössä lähes kaikilla lajeilla, koko ja määrä lähinnä vaihtelee. Tämän enempää en kyllä osaa auttaa, mutta jos kyseessä kerran on toistakymmentä vuotta vanha kukkiva sitrus niin eiköhän siinä jotain toivoa hedelmistäkin jo ole. Rehu pihalle vaan, sitten kesällä kun on oikeasti lämmintä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: aropupu - maaliskuu 25, 2011, 15:44:15 ip"Kauniit, hyvälle tuoksuvat kukat ovat nupullaan ollessaan vaalean roosan värisiä, karmiinin punaiseen vivahtavia.


Kiitti asiantuntemuksesta. Veikkaillaan nyt sitruunaa. Kyllähän noita nuppuja voi hyvinkin roosaksi kuvailla ja isoja ovat kukat, mielestäni.

aropupu

Mistään mitään tietämättä, siihen suuntaanhan nuo kukat viittaisivat. Toivottavasti pääset syksymmällä keittelemään jo täysin omaa tuotantoa olevaa sitruuna-lemon drop-hilloa :)

Lainaus käyttäjältä: chilivaariPilkkuihin en kyllä ole kiinnittänyt huomiota, kun ne lehdet ovat aika huonossa kunnossa muutenkin ja kasvi kuivunut muutamaan kertaan talven mittaan.


Pilkut ovat siis sitä kokoluokkaa että saat suunnilleen laittaa nenäsi lehteen kiinni ennen kuin näet ne. Sitruksia ei muuten sitten saisi päästää täysin kuivaksi ollenkaan.

hurjatar

Tänään viimein vaivauduin riipimään kaksoset erilleen. Eivät ole kuin viisisenttisiä naskaleita ja muutama oikea lehti on jo tuupattu maailmaan. Juuristoakin oli ihan mukavasti jo, mutta olivat niin puumaisen vahvat että ongelmaa ei ilmennyt. Eivätkä ihme kyllä olleet yrittäneetkään sekaantua toistensa juuriin.
Nyt kun vaan tietäisin kumpikohan heistä olisi nohevaa jättää itselle. Olishan se hienoo jos hamassa tulevaisuudessa sais kukkia ja hytelmiäkin. Jännää muuten että vaan toinen pikkutaimista tuoksuu.  ???
Hullu puutarhuri hosuu, isot sakset käsissään. Leikkaa joltain jalan, joltain nenän, joltain koko pään.

Niabo

hei tilasin limen siemeniä malesiasta ja mukana tulleessa lapussa luki että siemenet säilyy itävinä 45 päivää. Tietääkö kukaan voiko tää pitää paikkaansa etten voi myöhemmäksi jättää? Aattelin kyllä näitä nyt idätellä mut en ihan 15 kpl aatellu heti kärkeen laittaa :)

aropupu

Sitrusten siementen säilyvyys on todella huono, yleensä tunnutaan sanovan että säilyvät itämiskelpoisina n. kuukauden keräämisestä.

Niabo

okei, no ehkä mä sitte idätän noi kaikki ja jakelen sitte täällä eteenpäin tai kavereille :)

Coofdrad

Lainaus käyttäjältä: Niabo - huhtikuu 17, 2011, 18:30:28 ip
okei, no ehkä mä sitte idätän noi kaikki ja jakelen sitte täällä eteenpäin tai kavereille :)


Tilasitkos sinä niitä sieltä ebayn kautta? Täällä on muutama kysellyt mistä hommasin limen siemeniä. Paljon pulitit niistä 15 siememestä ja kauan kesti tulla?

Kommentoisin myös ylhäällä olevaa kuvaa missä ledet olivat vaaleita läikkiä täynnä. Uskaltaisin väittää, että kyseessä on raudanpuutos. Itselläni oli yksi kesä melonissa samanlaista ja osoittautui raudanpuutokseksi, mikä kylläkin on normaali oloissa harvinaisempaa. Puumaisillla kasveilla sitä voi esiintyä herkemmin.

Niabo

Joo, ebaysta tilasin! siemenet makso 1,99e ja postit 1,39e eli yhteensä 3,38. eipä tullu kalliiks :) toimituksessa meni n. 2vk

http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220752250445

Coofdrad

Lainaus käyttäjältä: Niabo - huhtikuu 18, 2011, 14:32:35 ip
Joo, ebaysta tilasin! siemenet makso 1,99e ja postit 1,39e eli yhteensä 3,38. eipä tullu kalliiks :) toimituksessa meni n. 2vk

http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220752250445


Hmm, mielenkiintoista. Toi on eri lajike kuin itselläni  ;)
Toivotaan, että itää hyvin.

coco

Ootteko laittaneet siemenet suoraan multaan vai onko ollu poppa konsteja käytössä?

ottulo

Lainaus käyttäjältä: coco - toukokuu 07, 2011, 10:19:55 ap
Ootteko laittaneet siemenet suoraan multaan vai onko ollu poppa konsteja käytössä?


Suoraan vaan. Jonkun aikaa siinä kestää, mut kyllä niitten pitäis sieltä nousta.

Azukki

Ite tein vähän kuin tässä ohjeessa http://www.mostlymaths.net/2009/06/lemon-seed-germination.html. Eli kastoin ja kuorisin ekan kerroksen siemenestä pois ja laitoin märälle talouspaperille minigrip-pussiin ja lämpimään paikkaan. Suurimmat osat siemenistä on itänyt jo viikossa.

coco

Täytyy ihan mielen kiinnosta kokeilla jos saisin itämää noilla konsteilla!

Numis97

Sitruksien siemeniäkö ei tarvitse kylmäkäsitellä? Suoraan hedelmästä multiin vain?

aropupu

Kylmäkäsittely on hieman pohjoisempien kasvien juttuja, sitrukset eivät sitä kaipaa. Itse olen pruukannut liottaa siemeniä muutamasta päivästä viikoon vesilasissa ennen multiin laittamista, tosin en tiedä onko tästä nyt varsinaisesti sitten loppujenlopuksi mitään hyötyä.

ladoga

Lainaus käyttäjältä: Ashrak - maaliskuu 19, 2011, 13:14:21 ip
Coolfardin päiväkirjasta sain idean ruveta itsekkin limenkasvattajaksi. Ebay siidut tilattu ja multiin menee heti kun saapuvat. Lajike on siis Thai Kaffir Lime. Mitään käsitystä kenelläkään kuinka isoksu tuo kasvaa?  ;D


Tuo on monissa Aasian maissa ihan perinteinen piha- ja ruukkukasvi. Kyllä se pieneksi puuksikin (muutaman metrin) kasvaa mutta usein pidetään tilanpuutteen vuoksi matalana puskana. Pitäisi tehdä kohtalaisesti satoa ruukussakin.

Kaffir limen lehdet ja hedelmien kuori ovat suosittu mauste Kaakkois-Aasiassa. Hedelmien sisus on aika kirpsakka ja mehua käytetään tietääkseni ainakin shampoona ja hyönteiskarkottimena.