huhtikuu 16, 2024, 08:31:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Ksantaani(kumi)

Aloittaja Tommx, lokakuu 23, 2008, 10:34:50 ap

« edellinen - seuraava »

Tommx

Tuossa kyselisin tästä säilöntä aineesta joka on bakteerikäymisellä sokerista
tehty. Vaikuttaako ksantaani mitenkään makuun. Ainetta tuntuu olevan tabascon tapaisissa kastikkessa lähinnä sakeuttamisaineena.
Tommx

tellie

Siltä varalta että asia vielä kiinnostaa, niin olen käyttänyt ksantaania töissä erinäisiin tarkoituksiin, enkä sen kokemuksen perusteella kyllä keksi, miten ksantaania voisi käyttää säilöntäaineena. Jo pieni pitoisuus johtaa sellaiseen hyytelömäiseen sotkuun että oksat pois, ja ksantaanigeelit ovat unohdettuna alkaneet puskea hometta jokseenkin nopeasti. Kysymyksessä ei tosin ollut elintarvikkeissa käytetty laatu.

Jos tavoitteena on saavuttaa säilyvyyden sijasta ennemminkin sakeutta, niin siihen käy pektiini. Sitä saa ns. perimätiedon mukaan apteekista jauheena, jos ei halua sokeriseoksessa ostaa. Tiedä jos saa ksantaaniakin. Mikäli säilöntäaineet ovat enneminkin plussaa kuin miinusta, niin hilloamisaikaan marketeista saa erilaisia hyytelöimisvalmisteista (esim. Melatin), jotka eivät myöskään sisällä ainakaan suuria määriä sokeria.