maaliskuu 28, 2024, 10:16:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


HotVelo, ensimmäinen dokumentoitu kausi, 2013

Aloittaja HotVelo, tammikuu 08, 2013, 19:24:13 ip

« edellinen - seuraava »

HotVelo

Lienee aika näitä omia vaatimattomia kasvatuksia jo sitten esitellä.

Kasvukauden 2012 harjoitelmat ovat nyt talvetusvaiheen puolivälissä, ainakin jos ajattelee helmi-maaliskuun vaihdetta ajankohdaksi, jolloin kasvit saavat uudet mullat ja osa ehkä suuremmat ruukut. Siinä vaiheessa pitäisi päivänvalonkin jo tulla kolmen kasvivaloviritysten (kaksi koululaislamppua Megamanin 15W ESL:llä - nyt toisessa tosin jo 20W Airam 4000K sekä katosta roikkumassa Artcon kasvivalaisin) avuksi.



Aji Cristalit (taustalla) ja Rawitit ovat säilyneet olosuhteisiin nähden varsin vehreinä. Muutamien juurilla on vielä kirvasyöttejä, kuva on joulun edeltä, jolloin jätin syötit joulun ajaksi nähdäkseni olinko loppusyksyn kirvahyökkäyksestä jo päässyt eroon. Kun syöteistä ei puolentoista viikon joululoman jälkeen löytynyt kirvoja, oli niiden torjunta marraskuun lopulla ilmeisesti onnistunut.



Bolivian Rainbow't (edessä vasemmalla, takana oikealla) ja Naga Morichit eivät ole niin lehteviä, mutta nekin puskevat uusia lehtiä koko ajan vaikkakin rauhallisesti.

Kukkiakin melkein kaikki yrittävät väliin puskea, mutta sadotusta en aio yrittää enkä rohkaista tähän aikaan. Olkoot levossa vielä reilut puolitoista kuukautta.

Kuten näkyy kaikki ovat multaruukuissa, ja multakasvatuksessa on tarkoitus pysyä jatkossakin. Ensimmäiset vuoden 2013 uudet idätykset (C. chinense Black Naga 2x, Pink Habanero 2x) ovat olleet vajaan viikon turvebriketeissä. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, voivat ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyä turpeen alta tämän viikon loppupuolella tai seuraavan alussa.

Varsin olennainen lähtökohta jo tässä vaiheessa vuotta on se, että kaikkien kasvien on oltava kuljetettavissa toukokuussa kesäasunnolle, joten niin vanhojen kuin uusienkin pituuskasvu on pidettävä hallinnassa siihen saakka.


HotVelo

Taisin tuudittautua liian helppoon kasvukauden aloitukseen tänä vuonna. Vajaat kaksi viikkoa sitten itämään laitetuista Black Naga, Pink Habanero ja mysteerisiemenistä ei ole itänyt yksikään.

Luulen kyllä tietäväni syyn - idätysastiaan kuuluvaa sopivaa kantta ei löytynyt toissa viikolla, ja niinpä kosteuden haihtumiselta on suojannut erinäisiä kansiviritelmiä. Pahaa pelkään, että idätysbriketit ovat kuivassa kerrostaloilmastossa päässet suihkutuspullokostutusten välissä kuivahtamaan. Siinä on sitten kuivahtaneet mahdollisesti itämisen aloittaneet siemenetkin. Laitoin eilen huomattavasti tiivimmän viritelmän kunnon kastelun jälkeen brikettien päälle - ei kuitenkaan mitään umpiota toki. Odotan nyt vielä pari päivää tuloksia, mutta varasuunnitelmaan ja uuteen idätykseen on jo nyt varauduttava.

Niin, tuosta aloituksesta vielä: viime vuonna itävyysprosentti oli 100%, ja kaikki sujui liki täysin ongelmitta. Niinpä taisin lähteä vähän soitellen sotaan. Talvetettavat viime vuoden kasvatukset ovat sentään erittäin virkeitä, joten ei tämä ihan pelkkää synkkyyttä liene.


Kun ei uusista taimista ole kuvia, niin kaivoin mielen virkistykseksi kuvan loka-/marraskuulta. Siinä on Naga Morich pääsadon säilöntä käynnissä. Vakiomausteiden (rosepippuri, sinapinsiemenet jne) myös siivutettua valkosipulia ja inkivääriä menossa Nagojen kaveriksi pikkupurkkeihin.


HotVelo

Galileota mukaillen: Se itää sittenkin!

Black Naga ja Pink Habanero joiden idätysten suhteen olin jo heittämässä lusikan nurkkaan itivät sittenkin! Eilisiltana oli kummastakin lajikkeesta toinen siemen nostamassa hentoa vartta turpeesta ylös. Itävyysprosentti on nyt siis 50%, mutta odotan loppujenkin kanssa vielä joitain päiviä.

Eilen lähti idätykseen myös baccatumit Dulce Dolor ja Aji Fantasy, kumpaistakin kahdet kappaleet. Sitten jää jäljelle enää ehken helmikuun loppupuolella idätettäväksi C. annuum Ramiro. Oletan ainakin että Ramiro helmi-maaliskuun vaihteessa idätettynä ehtisi kesäksi kasvaa satoa tuottavaksi. Jos jollain on siitä kokemusperäistä tietoa kasvunopeudesta, niin otan kommentit kiitollisena vastaan.

Anonyymi

Viime kautena oma Ramiro kasvoi tosi nopeasti (heikosta valaistuksesta huolimatta), pituuttakin oli kevääseen mennessä puolet enemmän kuin muilla samaan aikaan idätetyillä annuumeilla, joten luulen että kerkeää helposti  :blank:

HotVelo

No niin, nyt alkaa ensimmäisen ja toisen idätys kierroksen saldo olla selvillä, yllätysten kera.

Itämisen eteneminen oli tähän viikkoon saakka tuskallisen hidasta. Olikin viittä vaille, etten mennyt itkemään 'Itämisen sietämätön hitaus' keskusteluun siemenkannan heikkoutta, kraanaveden pahuutta ja auringonpilkkujen puutetta.

Vaan onneksi en valitusvirttä ruvennut veisaamaan.

Tämän viikon alussa idätyslaatikko sai avukseen pienen pöytävalaisimen, missä oleva Airamin Neodym 60W kasvivalo antoi 10 tuntia päivässä paitsi valoa niin myös lämpöä. Ja lämpö se olikin, mitä itäminen oli kaivannut.

Uusia taimenalkuja nousi pintaan päivittäin, ja tähän iltaan mennessä oli esittäytymättä enää Fataliin yllätyssiemen briketissään.

Mutta mikäs olikaan se yllätys? Olin ottanut tammikuun puolivälissä uusiokäyttöön ne briketit, missä olivat itämättömäksi olettamani Black Naga ja Pink Habanero. Pöyhin silloin turvetta pinseteillä löytämättä siemenistä jälkeäkään, ja laitoin tilalle kahden Pink Habaneron siemenet. Tänään oli noissa molemmissa kahdet taimet nousemassa!  ::)

Eli tammikuun ensipäivinä itämään laitetut Naga ja Habanero odottivat vain kunnon olosuhteita - melkein kuukauden.

Nyt sitten saldo on:

C. chinense
  Black Naga 2/2
  Pink Habanero 4/4

C. baccatum
  Dulce Dolor 2/2
  Aji Fantasy 2/2


Tuplaidätysten kanssa on sitten ehkä reilun viikon päästä tietysti vielä tarkka paikka, kun taimet pitää pystyä irrottamaan briketistä kumppaninsa vierestä elämään omaa itsenäistä chilin taimen elämäänsä. Jos se onnistuu ilman tappioita, on kasvamassa minun ajallisiin ja muihin resursseiheni nähden taimia jo ihan riittävästi - Ramirot kun vielä ovat tulossa maaliskuun alussa. Mutta jos tulee tuntu, että Pink Habaneroja lipsahti vähän liikaa, niin kaipa niille taimina ottaja Jyvässeudulta tarvittaessa löytyy.

Summa summarum: Kannattaa uskoa kokemuksiin perustuvat ohjeet siitä, että lämpöä on oltava riittävästi ja kosteutta sopivasti, niin itäminen kyllä tapahtuu.

bluesman

 Joskus odottelu palkitaan. Yritäpä joskus villichilien idättelyä. Saattaa musta homeinen siemen jonka 4kk odottelun jälkeen päätit nakata kompostiin itää seuraavana päivänä.
Mukavannäköistä Nagansäilöntää. Yllättävän virkeitä talvetuksiakin.

HotVelo

Talvetettavienkin puolella on tapahtunut piristymistä - siitä kiitos menee tehostetulle valaistukselle. Jo vajaan kuukauden valokuuri on saanut aikaan tämmöiset muutokset




Kuva on jo 1½ viikon takainen Rawit ja Aji Cristal otos, ja viherkasvu on edistynyt vielä tuostakin.

Laitoin vähän myöhemmin tehokkaamman kasvuvalon myös Naga ja Bolivian Rainbow puolelle, ja sekin näyttää kovasti piristyneeltä - kuvissa enimmäkseen BR.





Mutta jottei totuus unohtuisi, ja että asian vierestäkin olisi vähän juttua, niin näitä ovat ne kasvit, joiden parissa talvisin eniten aikaa menee.




bluesman

 Taidat olla samaa kaliiberia kuin meikä kun tuo allekirjoituskin on Zapalta. On tullut kerättyä 15 ekaa albumia ja livenäkin pari kertaa nähty.
Sorry offtopic mutta loppuniitti oli tuo puukasakuva. Samaa hommaa harrastettu jo pitkän aikaa.
Hyvin oot saanut BR:nkin säilymään.

HotVelo

helmikuu 17, 2013, 23:43:22 ip #8 Viimeisin muokkaus: helmikuu 21, 2013, 08:10:54 ap käyttäjältä HotVelo
No niin, pari viikkoa on mennyt edellisestä päivityksestä. Sinä aikana ovat eniten huomiotani saaneet Pinoideae Pinus ja Piceoideae Picea suvun kasvit.

Capsicum kasvattien tilanne on muutamien tappioiden jälkeen tämä:

C. chinense

Naga Morich x2 (talvetettu)
Black Naga x1
Pink Habanero x4 (päivitys 21.2., menetetyksi laskemani taimi virkosi sitten kuitenkin vielä kasvamaan)

C. baccatum

Aji Cristal x2 (talvetettu)
Dulce Dolor x1
Aji Fantasy x2

C. annuum

Bolivian Rainbow x2 (talvetettu)
Rawit x2 (talvetettu)

C. *?*

Fatalii yllätyssiemen x1

Kaksi kuukauden viiveellä itänyttä chinenseä (Black Naga, Pink Habanero) hyytyivät sirkkalehtivaiheessa, ja sama tapahtui toiselle Dulce Dolorille. Muut tästä vaiheesta selvinneet ovat nyt hyvässä kasvussa, seuraavaan päivitykseen täytyy ottaa niistä kuvat mukaan.


HotVelo

Nyt on sitten muutama kuvan räpsäisi tämän kauden uudiskasvatuksista.



Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään:

Black Naga
Aji Fantasy
Aji Fantasy
Dulce Dolor
Pink Habanero (jo pariin kertaan menetetyksi tuomittu, vielä vaan sinnittelee)



Vasemmalta ylhäältä kuvassa kokonaisina näkyvät:

Pink Habanero
Pink Habanero
Fatalii yllätyssiemen
Pink Habanero (kurttasi ensimmäisen varsinaisen lehtiparinsa, toinen lehtipari jo normaalin näköinen, kolmas alullaan)

Kuvat ovat sen verran yläviistosta, en viitsinyt siirrellä ruukkuja kuvausta varten, että taimien kokosuhteita niistä ei kovin hyvin hahmota. Baccatumit kuitenkin ovat pituuskasvussa pyyhkäisseet kaksi viikkoa varhemmin itäneistä chinenseistä ohi niin että heilahti.

Miquel

Rohkeen kokoista ruukkua heti alkuun! :) Itse tulee nysvättyä kertakäyttömuki->8x8cm taimiruukku ennen kuin siirrän "noin isoon"
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Miquel - helmikuu 25, 2013, 13:22:21 ip
Rohkeen kokoista ruukkua heti alkuun! :) Itse tulee nysvättyä kertakäyttömuki->8x8cm taimiruukku ennen kuin siirrän "noin isoon"


Jep. Tiedostin asian kyllä, mutta oli ajatuksena ajan ja vaivan säästö, ja isojen brikettien kanssa olisi pienempi ruukku ollut enempi vain kosmeettinen siirto. Ja toisaalta kun taimet saavat viikottain olla omillaan 2-3 päivää, niin isoon multatilaan saa paremmin sidottua kosteutta.

Noilla saavat mennä kevääseen saakka, kunnes tulee siirto seuraavaan kokoluokkaa, missä pitäisi olla sadotuskelpoisia ja -kokoisia.

HotVelo

Mitään ihmeempiä ei ole tapahtunut kasvua lukuunottamatta. Iloisin yllätys oli se, että kasvit selvisivät viime viikon omin nokkineen olosta vahingoitta. Eivät kuivahtaneet eivätkä myöskään kärsineet ylikastelusta saatuaan useamman päivän vesiannoksen kerralla.



Ylhäältä myötäpäivään:
Black Naga
Aji Fantasy
Aji Fantasy
Dulce Dolor
Pink Habanero



'Alarivissä' kolme eri kasvuvaiheessa olevaa Pink Habaneroa, toisessa rivissä Fataliin ylläri ja edellisessäkin kuvassa ollut Dulce Dolor.

Leikkasin tänään viime vuotisista Aji Cristaleista muutamia latvaversoja pistokkaiksi, ja laitoin vesilasiin kehittämään juuria. Saas nähdä onnistuuko. Muutama on tarkoitus yrittää juurruttaa vielä suoraan multaan.

Ramirot (C. annuum) on tarkoitus myös vielä laittaa itämään lähipäivinä.

HotVelo

No niin.

Nyt sitten päätös tiukasta lajikemääräkontrollista (<10) petti.

Syy lipeämiseen on peräisin jo muutamien kuukausien takaa. Meillä oli joulun tienoilla vieraita Australiasta - vaimon opiskelukaveri on naimisissa aussimiehen kanssa ja kävivät nyt toista kertaa yhdessä Suomessa. Siinä vietettiin aikaa laittaen hyvää ruokaa, lämmittäen savusaunaa ja maistellen ensimmäisen chilinkasvatuskauden säilöttyjä ja jalostettuja tuloksia.

Tänään oli sitten tullut Australiasta kirje. Kirjeessä oli paitsi normaaleja terveisiä ja valokuvia myös kolme siemenpussia.

Manzano orange (C. pubescens)

Big Jim (C. annuum)
- siemenpussin teksti mainostaa yhdeksi suurikokoisimmista chileistä (podi, ei kasvi), mieto

Hungarian yellow wax (C. frutescens?)
- tuo lajiluokitus ei kyllä täsmää sen kanssa, mitä vaikkapa chiliwikistä löytyy haulla tietoja

Siemenpusseissa olleet kylvöohjeet (suoraan avomaalle!) ja sopivat kylvöajankohdat (75-90pv satoon) eri lämpötilavyöhykkeillä olivat suomalaisittain hauskaa (?) luettavaa. Semminkin, kun meni muutama sekunti, ennenkö tajusin, että joulukuun suosittelu viileämmällä ilmastovyöhykkeellä kylvöajankohdaksi vastaa tietysti täällä pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuuta.

Näitä lähtee siis kohtapuoliin idätykseen yhdessä suunnitelmissa jo valmiiksi olleen Ramiron kanssa.

HotVelo

maaliskuu 19, 2013, 00:50:37 ap #14 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 19, 2013, 22:16:16 ip käyttäjältä HotVelo
Vanhojen kasvien multien vaihto alkoi viimein tänään. Uudet mullat ja myös ruukut saivat maanantaina molemmat Nagat ja toinen Rawit.



Keskellä Rawit ja laidoilla Nagat.

Vanhat ruukut olivatkin niin täynnä juurta, ettei ollut ihmekään, ettei luonnonvalon lisääntyminen ollut Nagoille enää lisää pontta tuonut.

Mullissa on nyt myös yksi Aji Cristalin pistokkaista.



Homma jatkuu tästä päivä kerrallaan ruukut/mullat uusien muiden vanhojen kasvien osalta (2x Aji Cristal, 1xRawit, 2xBolivian Rainbow).

Itämässä on vielä kauden viimeiset, kahdet kappaleet kutakin Australian tuliaista ja Ramirot.


HotVelo

Eilen aloitettu homma jatkui tänä iltana. Uuteen kasvuvoimaa antavaan multaan pääsivät Aji Cristalit ja toinen Rawit.

Tuuppasempa tähän piruuttani pari kuvaa itse 'rosessistakin'.


Rawit juuripaakkuineen vanhasta ruukusta pois nostettuna.


Siistitty ja pienennetty juuristo - puhdistettu ruukku odottaa asukasta taustalla.


Salaojituskerros pohjalla ja ruukun pohjareiän päällä tiilenpala estämässä murusia valumasta ulos.

Ja tässä illan työn tulos. Ruukkujen pikainen kierrätys jätti puhdistusajan minimiin - täytyy Ajien ruukkuja putsata ulkopuolelta vielä ruukutuksen jälkeen.


Aji Cristalit laidoilla, Rawit keskellä.

Nyt vuoroaan odottavat vielä Bolivian sateenkaariyrtit. Ne menevät todennäköisesti 20cm altakasteluruukkuihin. Multatila pienenee nykyisestä, mutta altakastelulla oletan tahi toivon nestetasapainon pysyvän hallinnassa. Bolivialaisia minulla on tarkoitus vähitellen muotoilla muutenkin bonchin suuntaan - ei puhdasoppisella tavalla, mutta pikkuisiksi chilipuiksi kuitenkin.

HotVelo

Laitoin viikko sitten torstaina vielä yhden satsin itämään:

Manzano orange (C. pubescens) x2

Big Jim (C. annuum) x2
- toinen oli eilisiltana jo työntämässä versoa turvebriketistä


Hungarian yellow wax (C. annuum) x2

Ramiro (C. annuum) x2

Vähän myöhäistähän tämä on. Toisaalta voin valon päivä päivältä lisääntyessä ottaa keinovalaistuksen kokonaan pois tammi-helmikuun kasvatuksilta ja antaa sen näiden pienokaisten kasvuvaloksi kunnes ne alkavat kestää auringonvaloa.

Manzano Orange ei taida kyllä kesän aikana ehtiä satoa tuottaa - päätellen siitä, että pubeja on väki näemmä idätellyt seuraavaa kesää varten jo marraskuussa. Mutta kun siemeniä oli runsaasti kutakin lajia, niin ajattelin kokeilla kumminkin, eihän se mitään ota jos ei annakaan.

Nyt alkaa kohta vissiin meillä perheen sisäinen kasvatuskilpailu  ;D

Vaimolla on pikkuversoina nyt parit munakoisot - samana päivänä itämään laitetut kuin nuo yllä listatut chilit, tomaattia on tarkoitus laittaa itämään paria eri lajia tänään. Ja vähän myöhemmin lähtee sitten varmaan edellisvuosien malliin sen kymmentä sorttia erilaista basilikaa, rakuunaa, oreganoa ja ties mitä muuta yrttiä.

HotVelo

Bolivian Rainbow't muuttivat tänään Pauliinoihin. Olin hämmästynyt, kun nostin ne vanhoista sinkkiämpäriruukuistaan. Niiden juuripaakut olivat todella pienet verrattuna käytettävissä olleeseen tilaan.

Kertokaapa kokeneemmat, onko se niille tyypillistä? Muut uusiin ruukkuihin ja multiin vaihdetut kun olivat semmoisia, että niiden juuristoa sai vapaasti hieman käsitellä vaihdossa. Bolivialaisten kanssa tuli tunne, että jos liian kovalla kädellä koskee, niin ovat mennyttä chiliä.


Bolivialaiset 20cm Pauliinoissa. Jos olisin etukäteen tiennyt juuriston koon, niin pienemmät ruukut olisin ottanut. Vaan paha oli enää rypistää, kun juuripaakku oli jo pöydällä. Edessä toinen Aji Cristal pistokas multiin siirtyneenä.

Jani M

Helmikuussa idätetty bolivian rainbow oli kasvattanut litran juuritilansa ihan piukkaan juuria, kun tänään vaihdoin vastaavan kokoiseen ruukkuun. Itse kasvi hädin tuskin 20cm korkea ja pensasmainen. Olen kastellut sitä aika niukasti, jospa se on kannustanut kasvattamaan isomman juuriston, mene ja tiedä, mutta aivan normaalilta vaikutti muihin chileihin verrattuna kyllä.

Nightfrost89

Miulla taas on ollut enemmän vastaavanlaisia kokemuksia pienestä juuripaakusta. Aiemmin kasvattamani BR oli 5l ruukussa jota se ei täyttänyt juurillaan alkuunkaan vaikka koko kesän siinä sai olla. Koska katsoin että sillä ei ollut kiinnostusta isoon juuripaakkuun niin leikkelin hieman ja laitoin bonsai ruukkuun sen. Siinä kasvi kuitenkin kitui eikä pahemmin juuria kasvatellut. Nyt kasvi on siirretty tavalliseen litran ruukkuun jossa on turvetta enimmäkseen kasvualustana ja on siitä hieman piristynyt.

Alkuvaiheessa kastelin kasvia reilusti kun ajattelin että lannotevesi kannustaisi kasvattamaan juuristoa, mutta niin ei tosiaan käynyt.
Miekin siis päättelisin että kuivempi ja ilmavampi kasvualusta kannustaa juurien kasvattamiseen paremmin.