maaliskuu 28, 2024, 09:57:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juurrutusgeeli vs. Vesilasissa juurruttaminen

Aloittaja GynZi, kesäkuu 04, 2016, 10:59:20 ap

« edellinen - seuraava »

GynZi

Tulipa tässä muutama viikko sitten tilailtua juurrutusgeeliä, ajatuksena että sillä saisi Aji Cristalia lisättyä vähän nopeammin hydroa varten kun tajusin ettei mulla ole sitä kasvamassa kuin yksi kasvi tänä vuonna. Tasan kolme viikkoa sitten laitoin kaksi latvaa kahteen geelillä täytettyyn kivivillakuutioon, ja kuutiot jäätelörasian kannen päälle jossa oli vähän vettä pohjalla. Kasvit kyllä molemmat pysyivät hengissä, mutta viikko sitten kyllästyin ja nyppäsin toisen latvan pois kuutiosta vedellä täytettyyn shottilasiin. Nyt viikkoa myöhemmin shottilasissa oleva kasvi on kasvattanut valkoiset juuripatit leikkuukohdan tienoille, geelissä oleva ei vieläkään mitään.

Onkos muilla vastaavanlaisia kokemuksia geelin hyödyttömyydestä, vai sattumaako vain? :D
Artesaanirakastelija

Vuorikaskas

kesäkuu 04, 2016, 15:46:01 ip #1 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 08, 2016, 14:55:36 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Onko vedessä seisovassa kivivillakuutiossa sitten sopivat oltavat?  Eikö se ole turhan kostea?  Sopivan lämmintä pitäisi myös olla ja mielellään lämmönlähde alla.  Kannattaa huomioida että haihtuminen viilentää ja kasvihuone päällä estää tätä.

Toisaalta vesilasissa kosteus on myös "erinomainen" :-)  Mutta oliko lämpötila sama?  Ja saihan sekin juurrutushormonia itseensä ensin.  Vai mitä sellainen geeli oikein on..


Mulla alkoi juuri juurrutus sorassa ja kokeeksi jätin juurrutushormonin pois kolmesta.  Pistokkaita on yhteensä kymmenen, Lemon Droppeja.  Seitsemän on kastettu Clonex merkkiseen aineeseen.  Sora on Rainbow kevyt kissanhiekkaa, joka on moler-savea.  Sora-astiassa on reikiä pohjassa.  Rei'itetty muovipussi muodostaa kasvihuoneilmaston.

Vaan enpä tiedä miten tuo onnistuu ja saanko järjestettyä sopivat tasaiset olosuhteet. Ehkä olisi varminta viritellä pikku lamppu niille sisätiloihin.





Pajuvesi olisi luonnollinen juurtumista edistävä aine. Tuoreita ohuita pajunoksia sentin kahden pätkiksi lasi täyteen ja vettä siihen.  Liottuaan 1-2 vuorokautta vesi on valmista.



edit.  lisäyksiä


GynZi

Samoissa olosuhteissa nuo ovat koko ajan, shottilasi kuution vieressä. Lämpöä ja valoa on molempia riittävästi ja näissä olosuhteissa on aina onnistunut juurrutus ennenkin. Nyt tosiaan ihan mielenkiinnosta tilasin tuon juurrutusgeelin, jos nyt vaikka sattuisi nopeuttamaan juurtumista yhtään mutta vaikuttaisi vain hidastaneen..
Artesaanirakastelija

Vuorikaskas

kesäkuu 04, 2016, 16:17:08 ip #3 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 04, 2016, 16:22:18 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Nopeesti googlasin geelin ja ilmeisesti laitoit kuution reiän täyteen sitä.   http://puutarhatonttu.verkkokauppaan.fi/tuote/138316/Roott-juurrutusgeeli-150ml/  Oletan että se on erilaista ainetta kuin Clonex rooting hormone, jota ei kuulemma kannatakaan laittaa paljoa. 

GynZi

Joo, eli siis tota ROOT!T -geeliä. Kasvit kyllä pysyy hengissä siinä, eli geeli pitää varren kosteana ja siirtää nestettä mutta mitään juurtumista ei tapahdu  ???
Artesaanirakastelija

kasvattaja

Nft:tä varten, kun otin pistoja Lemon dropista ja Piri piristä sekä Goats weedistä käytin Advanced nutrients JuicyRoots -geeliä. En tiedä mitä muiden juurrutusgeelien tuote etiketissä lukee. Tämä tuote sisältää Auksiinia ja Vitamine B1.
Kastoin tuoreen leikkauspinnan geeliin, jotta varteen ei muodostu ilmalukkoa estämään nesteiden virtausta. Sama syy pätee esim. Ruusujen vesipinnan leikkaamiseen ennen maljakkoon laittoa. Laitoin pistot matalaan vesilasiin pieneen kivivillakuutioon, tai pelkästään vesilasiin. Molemmissa tapauksissa laitoin muovipussin päälle luomaan kasvihuone olosuhteet. Paikkana ikkunalauta jossa saivat hajavaloa. En muista juurtumisprosenttia, mutta niitä pistoja tuli sen verran että lahjoitin niitä kolmeen eri otteeseen työ- ja opiskelukavereille.
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

Vuorikaskas

kesäkuu 05, 2016, 08:42:31 ap #6 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 05, 2016, 08:56:23 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Se on ihan perusteita pistokkaissa (opetettu vuosikymmeniä puutarha-alan oppilaitoksissa), että leikatessa laitetaan välittömästi veteen.  Jos pistokas ehtii olla ilmassa ja on kuiva ja lämmin ilma, hyvin nopeastikin voi lehtien kautta haihtua niin paljon että leikkuukohta vetää "tyhjää" itseensä.  Tärkeintä on oikeat olosuhteet juurrutuksessa ja vaikeissa tapauksissa voi saada onnistumissuhdetta nostettua pajuveden tai muitten hormonien avulla.   Juurtumisherkkyys vaihtelee monista tekijöistä riippuen, laji, lajike, jopa yksilö,  ravinnetila kasvissa yms.

Clonex rooting hormone pakkauksessa  (jota huomasin myös  geeliksi kutsuttavan netissä) on ohjeena kastaa leikkauksessa välittömästi tähän aineeseen. Itse laitan veteen, jolloin tuskin idea tai markkinointi-idea (rootit) geelin muodostamasta pysyvästyä kerroksesta siinä toteutuu, vaan vain juurtumista edistävät aineet siinä tullevat käyttöön.  Tää Clonex tuntuu olevan myös hyvin veteen liukenevaa ja kun sitä oli hiukan mulla pullosta kaadettuna ja siihen märkiä päitä kastelin, se muuttui äkkiä hyytelömäisestä ihan juoksevaksi.  Pakkauksessa lukee että contains 4-indol-3-ylbutyric acid 3g/l.  Olisiko tää sitten samaa kuin pajuvedessä tai samankaltaista? https://fi.wikipedia.org/wiki/Auksiini

Vuorikaskas

Miksi vesilasi?  Miksei bubleri eli deep water culture? Tuolla neuvottiin "sairaalabubleria".   Potilaat kuvassa, suurin korkeus noin 70 cm.  Mitä eroa pistokkaisiin oikeastaan...



chilimieli

Clonex toimii kivivillakuutiossa- ja mullassa paremmin, kuin pelkkä vesilasi oikein käytettynä.
Edelleen mielestäni paras juurrutustapa on bubbler/rainforest miedoilla ravinteilla. Tähän asti juurtunut pistokkaat erittäin nopeasti vähällä vaivalla. Bubblerissa juurtuu myös kovempivartiset pistokkaat, kuten vanhemmatkin kahvipensaan oksat. ;)
Juurruttaessa kannattaa vain huomioida, että pistokkaan leikkuupinta saa jatkuvasti roiskeita, muttei kuitenkaan ui itse ravinnevedessä.

Vuorikaskas

kesäkuu 06, 2016, 10:36:21 ap #9 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 06, 2016, 10:40:05 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - kesäkuu 06, 2016, 09:59:24 ap
Edelleen mielestäni paras juurrutustapa on bubbler/rainforest miedoilla ravinteilla. Tähän asti juurtunut pistokkaat erittäin nopeasti vähällä vaivalla.


Onko tietoa, mikä on juurtumisvaiheen optimi happamuudelle? Mittasin juuri pH7, onko hyötyä alentaa?  EC näytti 0,9.

GynZi

Hm, vesilasiin siirretty pistokas on kasvattanut jo selkeästi nähtävät juuren alut, kun taas kivivillassa majaileva ei tee mitään. Tää alkaa kyllä vaikuttamaan mielenkiintoselta :D
Artesaanirakastelija

KP78

Suosittelen Root!t juurrutussieniä. Orvokeista kokeillut pistokkaita ottaa, sieneen geeliä tippa leikkauspinnassa. Ovatpa jopa hengissä pysyneet ja kukkineet ennen juurien kasvattamista. Välillä tuloksia tullut vain kun leikannut uudestaan ylempää.

Vuorikaskas

kesäkuu 17, 2016, 12:39:20 ip #12 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 17, 2016, 12:42:46 ip käyttäjältä Vuorikaskas
13.6. eli reilussa viikossa näytti jo aika hurjalta, kun lehtiä oli niin paljon pudonnut. Juuria ei näkynyt ja leikkuupäät näyttivät vähän repaleisilta.  Clonexia saaneissa huomasin kuitenkin jonkinverran vaalennutta muutosta ehkä juurtumisen alkua mutta ei paljoa leikkuukohdassa vaan varressa. Panin kaikki edelleen takaisin.



Nuo olivat turhan viileässä eli 20 asteessa, mutta varsin voimakkaan loisteputkivalon alla.  Kasvihuoneessa taas on ongelmana olosuhteiden sääriippuvuus.



16.6. otin ne taas ylös ja leikkasin päät uudestaan.  Lisäksi otin parista kasvista uusia pistokkaita, jotka ovat nuoria versoja kasvin tyven läheltä eivätkä kukkivia. Uudet ovat pieniä Hot Lemon (Lemon Drop) 3kpl ja pitempiä Peruvian Giallo Arancio 2 kpl.  Näille annoin Clonexia.



Pitää koittaa järjestää  lämpimämmät oltavat ettei tarvitse kuukautta odotella.


Vuorikaskas

kesäkuu 17, 2016, 12:48:03 ip #13 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 17, 2016, 13:02:47 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: GynZi - kesäkuu 07, 2016, 19:29:39 ip
Hm, vesilasiin siirretty pistokas on kasvattanut jo selkeästi nähtävät juuren alut, kun taas kivivillassa majaileva ei tee mitään. Tää alkaa kyllä vaikuttamaan mielenkiintoselta :D


Otos on kyllä pieni päätelmien tekoon.   Vesilasissa juurruttamiseen on sellaisia ohjeita, että laakeassa ja matalassa astiassa voisi olla parempi jotta veden pinta-ala ilmaan on suuri jolloin happea on paremmin vedessä.   Myös veden vaihtoa neuvotaan tekemään usein, mikä jokapäiväisenä varmaan korvaa astian muodon (ainakin tyypillisessä hanavedessä).  Ja tosiaan sekin seikka, että sulla molemmat verrokit sai geelin hormonia.  (kai siinäkin geelissä sitä on?)

Vuorikaskas

kesäkuu 21, 2016, 16:09:20 ip #14 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 21, 2016, 17:37:51 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Kyllästyin jo tuohon kissanhiekkakokeeseen. Hankalaa oli pitää sopivat olosuhteet siinä.  Ei liiankaan kosteana mutta kuitenkin niin että kestävät hyvää valoa lakastumatta.  Ja lämmintäkin pitäisi olla, muttei liian kuumaa.



Tsekkasin siis tilanteen ja hormoni johtaa 1-0!   Ilman hormonia jääkin tässä kokeessa nollille, koska olivat niin huonona että heitin pois. Sen sijaan on vielä viisi hormonia saanutta alkuperäistä  (4.6. ja ketjun toinen viesti) edelleen odottamassa juuria nyt sitten uudessa juurrutuslautassa, jonka keksin. En toki kuvittele etteikö monet muutkin olisi saman keksineet aiemmin!  :D  Lautta on tarkoitettu bubbleriin kellumaan ja se on jonkinlaista retkipatjan tapaista solumuovia. 





Hidasta puuhaa on. Tähän mennessä siis 17 vuorokautta mennyt.   Muutaman lisää tästä satsista uskon vielä juurtuvan.  Näitähän oli  7 kpl  (+ kolme jotka eivät saaneet hormonia).




(Näistä vain kaikkein pienimmät oli kissanhiekassa muovin alla.)




http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.msg330595#msg330595




GynZi

Tämäpä on mennyt mielenkiintoiseksi, nyt vesilasissa oleva pistokas on pysäyttänyt juurten kasvatuksen ja kivivillassa oleva on aloittanut kasvattamaan hurjaa vauhtia :D Auttamatta noi on jo myöhässä, mutta katsotaan nyt loppuun asti  ::)
Artesaanirakastelija

Vuorikaskas

kesäkuu 22, 2016, 17:21:06 ip #16 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2016, 17:26:41 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: GynZi - kesäkuu 21, 2016, 19:34:48 ip
Tämäpä on mennyt mielenkiintoiseksi, nyt vesilasissa oleva pistokas on pysäyttänyt juurten kasvatuksen ja kivivillassa oleva on aloittanut kasvattamaan hurjaa vauhtia :D Auttamatta noi on jo myöhässä, mutta katsotaan nyt loppuun asti  ::)


No mutta, kun kyseessä ei ole vesikasvi, varsinkaan seisovan veden,  miksi viivyttää hyviin kasvuolosuhteisiin siirtämistä heti kun juuret alkavat kasvaa?   Lisäksi meinaan että tarviihan se jo ravinnettakin, ainakin hyötyisi siitä kuten enemmästä valosta mitä se juurien ansiosta kestää jo paremmin.

Wolfman

Tuolta jostain toisesta ketjusta jäänyt mieleen että valo saattaa hidastaa juurtumista (jollain oli kaljatölkkiin tökätty kasvattanut juuria hyvin). Eli lehdille sopivasti valoa ja se varren alapää pimeässä voisi toimia hyvin, tuo Vuorikaskaan lautta voisi toimia paremmin jos se olisi lähes sen astian kokoinen ettei reunoilta pääse juuri valoa vesitilaan. Olisi toisaalta loogista jos nimenomaan pimeys/valonpuute edistäisi juurien muodostumista, luonnossahan kasvien kannattaa tehdä juuria siihen mullan alla olevaan kohtaan eli pimeys voi (kosteuden yms. ohella) vaikuttaa tuohon.

Vuorikaskas

heinäkuu 07, 2016, 15:39:26 ip #18 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 08, 2016, 16:43:46 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - kesäkuu 17, 2016, 12:39:20 ip


16.6. otin ne taas ylös ja leikkasin päät uudestaan.  Lisäksi otin parista kasvista uusia pistokkaita, jotka ovat nuoria versoja kasvin tyven läheltä eivätkä kukkivia. Uudet ovat pieniä Hot Lemon (Lemon Drop) 3kpl ja pitempiä Peruvian Giallo Arancio 2 kpl.  Näille annoin Clonexia.



Alkuperäisistä ei enempää juurtunut.  16.6 leikatuista uusista 2 kpl Peruvian Giallo Arangio bongattu juuret 2.7.  Nuo olivat olleet lautassa 21.6. alkaen.  Samoin pari lautan vanhempaa ja suurempaa yritti kehitti juuri mutta lautan päälle eikä alle. Alla lähinnä pehmeni, vaikka ilmapumppu ja hohkakivi oli melko tehokas.


Mulla oli tuo lautta varsin kirkkaassa valossa alapuoleltaankin.  Lämpötilaltaan se oli kesäilmojen armoilla ja muutaman tunnin se sai suoraa auringonvaloa päivällä.  Oli ihan kesäiset ilmat. edit.  ei kun joo, olihan siellä  pikku 25W akvaariolämmitinkin viileitä tunteja varten. 
20.6. pH 6,7 EC 0,9 
2.7.  pH 8 ja neljä edellisen kuvan pistokkaasta olivat vähän juurtuneet.  Useimmat muut pehminneet joko jo aiemmin tai viimeistään tähän mennessä.  Kokeilu päätetty.

sorrii

Kommentoimpa tätä, kun on aika tuoreita kokemuksiakin ...

Itse oon ensimmäiset pistokkaat ottanut jostain Chinensestä tai Aji Brownista [=Panca?]
Ne lähtivät kasvuun yksinkertaisesti tökkäämällä kosteaan multaan. En muista vuodenaikaa. =>Aloittelijan tuuria ...

Toinen setti oli kun hävitin risupuskaksi muuttuneen Lanceolatumin ja otimpa siitä 10 pistokasta: Silloin taisin tökkiä ne kivivillakuutioihin, verkkoruukkuihin ja juurtumaan pieneen bubleriviritykseen. Käytin muistaakseni silloin jauhemaista juurrutus-ainetta [Neudorf]: Pyrittelin leikkauspinnat jauholla ja sirottelin sitä kuutioihin ja veteen:
Silloinkin suurinpiirtein kaikki juurtuivat. Vuodenaika: syksyllä  ;)

Ph'n oon aina säätänyt 5.5-5.8 kieppeille: Happamassa eivät bakteerit ym. viihdy niin hyvin.

Kolmas [muistaakseni] kerta oli kun laitoin tammi-helmikuussa 10-kunta Aji Cristalia ja Lemondroppia pieneen taimibubleriin: Silloinkin käytin sitä Neudorfin pölyä. Ajeista ~1/3 alkoivat tehdä juuria ~3 viikossa; 2/3-osaa kuivahtivat ja tyvi mätäni. Sitten loppuihinkin tuli kehrääjäpunkkeja kun olivat kasvamassa siinä bublerissa puoleen väliin kesää ....

Nyt viimeksi kokeilin pistokkaita taas bublerityyliin ja nyt Clonexilla siveltyinä C. Pubescens -lajeilla: Siinä oli pari Rocoto Riesen Yellow, Red Peruvian, Locoto Orange ja "Joku Pube". 3kpl noista lähti juurtumaan: 1kpl Red Peruvian ja 2kpl Locoto Orange. Locotot näkyivät olevan alusta loppuun kokoajan terveimmässä kunnossa ja niistä tuli täysin normaalin taimen näköisiä. Red Peruvian kitui aluksi, mutta lähti kasvuun hitaasti.

Yrittelin noissa ottaa pistokkaat sellaisista latvoista jotka näyttäisivät symmetrisiltä ja normaaleilta taimilta. Yleensä niistä oksan päistä tulee oksan näköisiä toispuoleisia. Locoto Orange oli siinäkin helppo, että syksyn leikkaaamisen jäljiltä sen uudet versot olivat kaikki sellaisia symmetrisiä taimen näköisiä valmiiksi ...

Päätelmä mulla on, että vuodenajalla on varmasti suuri merkitys: Talven jälkeen pistokkaan ottaminen on vaikeampaa: Kesällä ja syksyllä näyttäisivät kaikki lähtevän helposti juurtumaan. [on noita yksittäisiä pistokkaita tullut otettua puolihuolimattomasti ihan vaan tökkimällä pistot multaan!]
Clonexin tehosta en uskalla tehdä päätelmiä kovasti: Paras onnistuminen tuli jukka-palmulla jonka lyhensin kun alkoi kaatuilla. Se meni nappiin. Helpot juorut ja liljat olisivat onnistuneet varmaan ilmankin. Noissa bublereissa 1/3-onnistumissuhde on jo ihan tyydyttävä talven pimeällä. Luulen kyllä, että se onnistumissuhde olisi ollut yhtä hyvä ilmankin Clonexia!

Itsestään selvää on, että päällä on oltava joku minikasvihuoneen kupu tms. pitämässä kosteutta. Liian ärjyä valoa tai suoraa aurinkoa ei! Mulla paras on ollut kasvivalojen katveessa, hajavalossa ikkunan lähellä: Isojen juurella ...

Nopea pitää olla tietysti myös: Clonexia heti leikkauspintaan, tai pistokas vesilasiin heti. Selvästikin pistokas onnistuu parhaiten silloin kun on kasvu vahvimmillaan: Kesällä ja kesän jäljiltä ajoissa - tai sitten keväällä vähän myöhemmin kuin heti tammi-helmikuussa: Maaliskuun lopullahan näkyy kaikissa kasveissa kuinka kasvu pyrähtää käyntiin.

Joskus käy myös ns. munkki: Mä vein kerran muijalle koristeeksi ~15cm oksan piri-piristä jossa oli tosi nätit kukat. Sitä sitten piti eukko pienessä espressokupissa ruokapöydällä ja herätti ihmetystä että se vaan porskutti: Lopulta siihen surkeaan oksaan tuli kaksi kypsää hedelmää! Eipä tullut istutettua ollenkaan multaan. Joskus meni veteen vähän kasteluvettä jossa oli Puutarhan kesää miedosti. Se pikkuoksa eleli 3-4 kuukautta vesilasissa kunnes punkit sen tappoivat ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`