toukokuu 14, 2024, 17:26:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Aloittelijan kertomuksia, osa 1.

Aloittaja Vee-ille, helmikuu 26, 2009, 22:52:07 ip

« edellinen - seuraava »

Vee-ille

Juu, elikkäs aloitin tän oman chiliharrastuksen tilaamalla Pulju.netistä noin vuosi sitten Dave's Ultimate Insanitya pullollisen, sitten viime jouluna hommasin putelin Daven Privaatti Reserviä, ja ihan hetki sitte Chilikauppa.fistä CaJohnin tuotteitta ja Dragons Bloodia. :)

Tän hienon keskustelufoorumin hoksasin joskus kuukausi sitte, nyt viimein sain tehtyä itelleni profiilin tänne. Tuoreita chilejä en oo vielä päässy maisteleen ku ovat niin hakusalla täällä pohojammaalla, mutta tarkoitus olis jostain saada ostettua niitäkin :)

Vuoden aikana on tuota chilipäätäki tullu jo jonnin verran, Ultimate Insanitya menee jo helpolla teelusikallinen irvistelemättä, samoin CaJohnin Kymppiä oon napannu ruokalusikallisen ilman suurempia tuskia ja äsken tein itelleni uuden ennätyksen, teelusikallinen Private Reserveä juomatta, jälkikäteen tietenki otin maitoa ja viiliä ettei masu vallan pala karrelle.

Myös johonki miittiin olis tarkotus tulla hengaileen ku semmonen tilaisuus tulee, kiva tavata samanhenkistä väkeä ja maistella uusia soosseja ja ehkä sieltä haalia tuoreita chilejä purtavaks! :D

Aji Inferno

Voi Pyhä Sylvi! Siis, olet vetänyt absoluuttisen karmean makuista Dave's Insanity Saucea - ja vielä sen jälkeen olet chilin ystävä! =)

Loistavaa! Niin, vähemmänkin väkivaltaisia ja brutaaleja teitä chilin maailmaan löytyy...  Eipä silti; näistä helvetinmoisista "supersooseista" juuri tuo Insanity oli omakin ensikokemukseni 90-luvulla! Ja että se oli kamalaa ainetta!

Ennen kuin lankesin chileihin ja päädyin pystyttämään maamme luullakseni ensimmäisen chilisivuston, Infernon, päädyin jossain jenkkien villissä lännessä tutustumaan kastikkeeseen nimeltään "Sontava"...

Se on habanerokastike.

Sen taustalla on hieno, joskin väärä tarina jostain piruparasta, joka oli älykkäästi päättänyt kulkea yksin läpi Sonoran aaveiden ja henkien täyttämän autiomaan Meksikossa. Lycka till! Mutta kaveri kuulemma päätyi, henkihieverissä, johonkin onnettomaan koppiin eli asuntoon Sonorassa. Siellä ystävällinen isäntä/emäntä kysyi: "Näytätte aika kuolleelta, señor! Haluaisitteko jotain juotavaa?" Tämä antisankarimme (joka mitä varmimmin oli suomalainen!) totesi: "Juu, ihan mitä vaan! Kunhan pian!"

Ja kuten virallinen tarina menee, nälkään ja janoon kuoleva sankarimme totesi mukin saatuaan: "Ah! Miten upea aromi ja täyteläinen jälkimaku! Minun on pakko kutsua tätä juomaanne nimellä Sontava! Sillä vain se kuvaa tuotteen aromia ja makua!"

Kuten tiedämme, tuo on täyttä hevonpaskaa! Vierailija oli taatusti suomalainen ja odotti vain kunnon viinaryyppyä tai olutta! Kun kaverille työnnettiin sitten eteen jotain hienoa habaneropaskaa, suomalainen otti KUNNON ryypyn - ja hetken päästä totesi: "MITÄ HELVETIN SONTAA????!!!!!!!"   - ja niin legendaarinen "Sontava" kastike oli saanut oikean nimensä...

Kirjahyllylläni on Sontava-pullo todisteena. :)

escargo

Kesällä saa toivon mukaan taas noita Fataliin chilejä kaupoista. Pohjanmaalla ainakin Vaasan kivihaan citymarketti otti valikoimiinsa ja kun pyyntöjä oli tullut muualtakin niin Kesko otti valikoimiinsa eli k-ketjun liikkeiltä kannattaa pyytää. Tuoreita voi tilata kotiin myös penalta joka ilmoittelee tuolla Torilla toivottavasti tänäkin kesänä.
#300

Vee-ille

En oo maistanukkaan alkuperäistä Insanityä, siis sitä jossa on musta etiketti, vaan sitä punaetikettistä joka on viritetty versio tosta alkuperäisestä.

Ja selvisi muuten eilen aamuyöllä ihan toden teolla mitä on jälkipoltot, heräsin siihen että maha oli aivan mielettömän kipeä, kipu oli jotain aivan infernaalista, äkkiä varovasti kipitellä jääkaapille juomaan litra maitoa kahdella kulauksella, siitä vartti ja alko olo pikkusen tasottuun. Sen jälkeen sitte heittämään hiestä märkä paita pyykkikoriin ja tyytyväisenä nukkumaan takas, tosin vieläkin tuntuu pieni polte. ;D

Ja nämä reaktiothan syntyivät tosiaan muutama tunti siitä kun olin ''nauttinut'' teelusikallisen Dave's Private Reserveä, miljoonan scovillen myrkkyä  ;D

Watt

maaliskuu 02, 2009, 20:40:17 ip #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2009, 20:43:31 ip käyttäjältä Watt
Kerrotaan nyt itsekin pieni tarina  :D
Aina olen chileistä pitänyt ja monta vuotta ostellut jos jonkin moisia chilejä. Purkissa, kuivattuna, tuoreena, ulkomailta. Ikinä en ole oikein tabascosta tykännyt mutta kebab pizzeriassa oli sitten Mona Lisa (tai jotain sinnepäin) merkkistä tabascon tyylistä kastiketta, jotenkin paremman makuista ja sillä sitten tuli läträiltyä siihen asti kunnes viron matkalta tarttui mukaan todella oranssinen ja herkullisen näköinen kastike missä oli 50% Scotch bonnet chilejä ja Habaneroa. Mitä lie Eestissä valmistettua myrkkyä, mutta oli todella hyvää. Muistan ne monet hampurilaiset jotka sain pilalle kyseisen kastikkeen avulla, silti ne syötiin vaikka hampaat irvessä. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niinkuin virolainen habakastike.

Ilman sooseja pärjäili taas jonkin aikaa kunnes tuoreet habanerot pistivät silmään Citymarketin hyllyllä. Oli pakko ostaa kaksi kappaletta ja eiköhän se toinen tullut syötyä jo Citymarketin parkkipaikalla kokonaisena. Onneksi en joutunut ajamaan, automatka oli muutenkin jo tuskaa pelkääjänpaikalla kärvistellessä ilman mitään millä olisi pystynyt lievittämään poltetta. Vatsaa väänsi yöllä mukavasti ja seuraavana päivänä paskottiin kaktuksia. Sen jälkeen tullut käytettyä habaneroa paljon ruoanlaitossa, hyvän makunsa ja runsaan tulisuuden ansiosta.

Kaupan habanerosta pistin pari siementä kasvamaan ja sainkin kasvatettua 2 todella punaista habaneroa. Tuli maukkaat ja tuliset habanerot.
Pitkän aikaa tehnyt mieli ostella jotain tulisempia sooseja kun ei tuo tabasco oikein lämmitä ja maistuu suoraan sanoen paskalle. Vieläkään en ole tilausta saanut tehtyä, mutta tiuhaan tahtiin tulee City Marketeissa kytättyä tuota Pain 100% soosia, mitä ei ole vielä löytynyt.

Amazonin Chipotlea ja very hot habaneroa ostin tuossa viime vuonna, chipotle soosi oli jotenkin pahahkoa, mutta marinadeissa erittäin hyvä. Very hot Habanero soosi oli hyvä pöytäkastike, mutta ehkä ihan vähän liian etikkainen. Pullokin tyhjeni nopeasti koska piti laittaa paljon jos halusi tulisuutta. Nyt kierroksessa Mama Africa's Habanero sauce, ja nyt alkaa suuntakin olemaan oikea näiden Amazonin soosien pettymyksen jälkeen! Nyt vain odottamaan koska saa tehtyä tilauksen ja iskettyä näpit oikeisiin supersooseihin!

8)
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com


Macc


jarzzo85


Macc


nebulus

Ostin ensimmäisen oikeasti tulisen chilituotteeni, Blairin Jersey Deathin, suunnilleen vuosi sitten. Koska pullosta annostelu ruokaan on kohtuullisen vaikeaa noin normaalia ravitsemuskäyttöä ajatellen, päätin turauttaa tuotteen jauheeksi. Eipä muuta kuin pullon sisältö entisen työpaikan pakastekuivuriin ja kuivuri pörisemään yön yli.
Tänä aamuna aukaisin kuivurin ja mukava tuulahdus pöllähti vastaan. :)
Kastikkeen paino oli laskenut noin 75-80%, eli scovilleja jauheesta irtoaa luokkaa 1500000. Maistamalla asian pystyi myös toteamaan.  ;D
Maku, mitä nyt ennen korvennusta ehtii havainnoimaan, on varsin mukava. Todennäköisesti blandaan tuosta osan paprikajauheella, jolloin sen voinee ottaa pöytämausteeksi.

Vee-ille

Noista Citymarketin chileistä on samansuuntasia kokemuksia, heti parkkipaikalla paketti auki ja semmonen keskikokonen ääntä kohden, eikä tietenkään mitään alkusammutusvälineistöä lähimaillakaan! Aika raju oli polte, 20min. piti hikoilla ja puhista autossa ennen ku pysty lähtee ajamaan :P hyviä ovat, Brunbergin suklaalevyyn silppusin kaks ja kyllä muuten tuli kiukkusta, mutta niin herkullista suklaatia :)

Xbow

Joskus 90-luvun puolivälissä tuli puolhuolimattomasti tilattua pizza, jossa oli sellaisia kivoja vihreitä paksuhkoja renkuloita. Jalapenoksi kutsuttiin yleisesti kebab pepperoneja, joten tämä oli varsin positiivinen ja kohtuu tulinenkin yllätys :) Ikävä vaan, että noiden, aitojen purkkijalapenosiivujen, saatavuus tuolloin oli melko heikkoa... Polttelihan se ensi alkuun, mutta lisää oli saatava :p Salsoja tai chiliketsuppeja ei oikeen voinut ostaa, kun saattoi mennä koko purkki iltapalana... Tällaisella jalislinjalla 90-luku sitten kului, tabascoa myös laitoin pizzan päälle kohtuu huolettomasti, kun vaan oli tarjolla.

90-luvun lopulla työkaverit vihjailivat sellaisesta 'kauhistuksesta' kuin habanero. Kuulemma joku kaveri sitä myös oli kasvatellut, maailman tulisimmaksi tituleerattu chili se oli ja 'kauhu' tarinat myötäilivät myös käsitystä. Valitettavasti tuoreeseen habaan en tuolloin tietoisesti vielä törmännyt.

Noo, 2000-luvun alussa, rapakon tuolla puolen, yksi työkaveri sattui myös pitämään tulisemmasta ruoasta. Etnisiä ruokapaikkoja, kuten myös 'aitoja' Tex Mex ravintoloita tuli kierreltyä, Texasissa kun oltiin. Jalapenon siivut olivat perus sälää, sai rohmuta monessa paikassa oman maun mukaan. Muutenkin mausteiden käyttö sielläpäin tuntui erikoisravintoloissa olevan selkeästi suomalaista linjaa rohkeampaa. Siellä sitten tuli koettua ensimmäiset 'ring of fire' elämykset, kun tuli syötyä Buffalo Wild Wingsin siipiä Blazin' kastikkeella. Oli huvittavan oloinen tilanne; minä siinä siipeä maistelin ja kummastelin, miksi muut seurailevat syömistäni, ei voi olla kovin kiinnostavaa, todellakaan... Noo, iski mukava jälkipolte, kalja ei auttanut, nöy, 15 minuuttia meni tuskaillessa, kunnes helpotti. Habaneropitoista oli kyseinen soossi, selkeästi tulisempaa kuin esim. täältä saatavat 'extra hot' siivet. Ei voinut oikeen muuta kun nauraa. Lisäksi aika ajoin esimerkiksi kiinalaisessa pikasafkassa oli sellaisia vekkuleita kokonaisia punaisia kuivachilejä. Muutama meni, mutta kaikki ei, vähän liikaa Chechuania oli minun makuun :p

Vihoviimeinen armonisku kajahti kohdalleni, kun kävin vuonna 2006 Thaimaassa. Ei ziisus kun oli maittavaa ruokaa, työkaveri vielä osasi tutusta ravintolasta tilata annokset enempi paikallista makua myötäillen. Voi sitä makujen sinfoniaa ja myös chilin rohkeaa käyttöä. Minua vietiin kuin litran mittaa, enää ei todellakaan ole paluuta takaisin :) Kyllä tosiaan tympes suomalaiset 'maustamis' tottumukset sen jälkeen. Ei muuta kun netistä aktiivisemmin etsimään chilitietoa. Kappas vaan, arvata saattaakin mihin törmäsin, tietty mm. Infernon sivut, Fatalii ynnä muu :) Eli joo, täällä suomessakin siis on ihmisiä, joille tulinen ruoka maittaa ja vallan mahottomasto chilitietoakin kaiken lisäksi. Eli siis bensaa vaan selkeisiin liekkeihin, menoahan se sit on.

90-luvulta lähtenyt ajatus omasta habanerosta sai kyllä nyt todellista tulta alle. Ei muuta kun etsimään sitä habaneroa ja eiköhän Eminent Foodsin lajitelmasta sellainen vekkuli oranssi löytynytkin. Siemenet talteen ja itihän ne lopulta. Se on menoa se, taitaapi Fataliin lausahdus 'Mähän varoitin' todellakin pitää paikkansa. Hullultahan ne chiliviljelykuvat näytti, mutta samanlaista on nyt ollut tääläkin :lol:

Nyt on sitten extreme kokemuksia muiden loistavien kulinarististen elämysten ohella tullut varsin mukavasti. The Source on koettu, Nagoi ja haboi pistetty hiivariin, jne jne... Tätä mukavaa chilieloa ryydittää muutamat ravintolat, jotka vihdoinkin uskaltavat laittaa myös oikeasti tulista ruokaa. Kyl sitä pienen ( ainakaan fyysisesti NOT ) ihmisen kelpaa.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Vee-ille

toukokuu 14, 2009, 20:32:19 ip #12 Viimeisin muokkaus: toukokuu 14, 2009, 20:34:10 ip käyttäjältä Vee-ille
No tota joo... Tänään iski kesken työpäivän aivan hirmuset jälkipoltot, pikkusen korjaamolla kattoivat ku pingoin sataa kahvihuoneeseen kippaamaan litratolkulla vettä ääntä kohti ;D varmaan puoli tuntia meni ennenku pystyin taas palaamaan töihin, hitto jos vaan olis ollu maitoa niin ois menny ohi paljo nopeempaa...  :(


E: Eikö se muuten oo just se rasva maidossa joka tuo helpotusta, kapsaisiini ei vissiin oo vesiliukosta?

Aji Inferno

Kapsaisiiniin auttaa maitotuote - ja ennen muuta viina! Oikeasti. :D

t-ph

Lainaus käyttäjältä: Vee-ille - toukokuu 14, 2009, 20:32:19 ip

E: Eikö se muuten oo just se rasva maidossa joka tuo helpotusta, kapsaisiini ei vissiin oo vesiliukosta?


Maidossa on kaseiini nimistä proteiiniä, joka hajottaa tehokkaasti kapsaisiinia.

Ja omista kokemuksista tulisinta on ollut Sabren OC-kaasu. 2 000 000 SHU, maistuu melkosen inhottavalle. En voi suositella ruuan laittoon  ;)