Noniin... Tarkoituksena olisi laittaa tänne reseptejä joita olen itse testannut ja todennut hyviksi, ja joita todennäköisesti tulen käyttämään uudelleen. Ainakin pääasiallisesti olisi myös tarkoitus pysyä on-topiccina, eli chiliaiheisissa resepteissä.
Ensimmäinen pläjäys on ruoka, joka on suomalaisissa koulu- y.m. suur-keittiöissä raiskattu niin pahasti, että kukaan ei mitä ilmeisemmin halua puhua koko aiheesta. Itse asiassa en ole edes näillä foorumeilla nähnyt tätä koskevaa threadia. Puhun siis chili con carnesta. Tämä yksinkertainen, helppotekoinen, hyvänmakuinen ruoka, jonka nimessä ollaan tarjottu puoliraaksi keitettyjä perunoita ja pavuilla kustannusoptimoitua jauhelihasoosia joka, ei ole chiliä nähnytkään.
"Chili con carne" tarkoittaa yksinkertaisesti "chiliä lihan kanssa" ja siitä kuvauksesta tulisi jo olla kohtalaisen selvää mitkä ainesosat ovat päärooleissa. Chili con carneen ei kuulu perunaa! Eikä riisiä. Pavut ovat sallittuja joskaan eivät pakollisia. Salaattia tai vaaleaa leipää voi tarjota chili con carnen lisukkeeksi, mutta sekään ei ole mitenkään välttämätöntä. Koostumukseltaan chili con carnen tulisi olla kiinteä "patamainen" eikä löysä "kastikemainen".
Chili con carnesta on tietenkin olemassa lukemattomia eri versioita. Tämä on minun versioni. En väitä sen olevan paras, mutta hyvä, nopea ja helppo kylläkin. Ja ne suurkeittiöversiot se hakkaa mennen tullen. Tähän käytettän melko paljon säilyketavaraa mikä puolestaan tarkoittaa että, tämä on loistavaa ruokaa tehdä esim. retkellä tai mökillä missä ei ole sähköä.
4 hengelle:
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa (tai 1 purkki nötköttiä jos mökillä/retkellä)
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tölkki (70 g) tomaattipyrettä
1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
1 lihaliemikuutio
2 tl juustokuminaa
1 rkl paistorasvaa (Jos käyttää nötköttiä, se tulee automaattisesti bonuksena )
runsaasti tuoretta keskitulista-tulista chiliä (tai 1 pieni paprika ja chilijauhetta)
suolaa
1. Silppua sipuli, valkosipuli ja chilit
2. Laita paistorasva noin 3 litran kattilaan ja kuumenna.
3. Laita kuivamausteet (suolaa lukuun ottamatta) kattilaan ja anna paistua hetken. (Varo kuitenkin polttamasta.)
4. Lisää liha ja ruskista. Jos käyttää nötköttiä se kannattaa läpipaistaa oikein kunnolla jotta maistuisi millekään.
5. Lisää sipulisilput ja tuorechili/paprika ja paista vielä hetki.
6. Lisää kaikki purkkitavarat ja murenna lihaliemikuutio sekaan.
7. Anna kiehua hissukseen kannen alla 20-30 minuuttia välillä sekoittaen ja suolaisuutta/tulisuutta tarkistaen.
8. Tarjoile sellaisenaan ja nauti.
Ensimmäinen pläjäys on ruoka, joka on suomalaisissa koulu- y.m. suur-keittiöissä raiskattu niin pahasti, että kukaan ei mitä ilmeisemmin halua puhua koko aiheesta. Itse asiassa en ole edes näillä foorumeilla nähnyt tätä koskevaa threadia. Puhun siis chili con carnesta. Tämä yksinkertainen, helppotekoinen, hyvänmakuinen ruoka, jonka nimessä ollaan tarjottu puoliraaksi keitettyjä perunoita ja pavuilla kustannusoptimoitua jauhelihasoosia joka, ei ole chiliä nähnytkään.
"Chili con carne" tarkoittaa yksinkertaisesti "chiliä lihan kanssa" ja siitä kuvauksesta tulisi jo olla kohtalaisen selvää mitkä ainesosat ovat päärooleissa. Chili con carneen ei kuulu perunaa! Eikä riisiä. Pavut ovat sallittuja joskaan eivät pakollisia. Salaattia tai vaaleaa leipää voi tarjota chili con carnen lisukkeeksi, mutta sekään ei ole mitenkään välttämätöntä. Koostumukseltaan chili con carnen tulisi olla kiinteä "patamainen" eikä löysä "kastikemainen".
Chili con carnesta on tietenkin olemassa lukemattomia eri versioita. Tämä on minun versioni. En väitä sen olevan paras, mutta hyvä, nopea ja helppo kylläkin. Ja ne suurkeittiöversiot se hakkaa mennen tullen. Tähän käytettän melko paljon säilyketavaraa mikä puolestaan tarkoittaa että, tämä on loistavaa ruokaa tehdä esim. retkellä tai mökillä missä ei ole sähköä.
4 hengelle:
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa (tai 1 purkki nötköttiä jos mökillä/retkellä)
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tölkki (70 g) tomaattipyrettä
1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
1 lihaliemikuutio
2 tl juustokuminaa
1 rkl paistorasvaa (Jos käyttää nötköttiä, se tulee automaattisesti bonuksena )
runsaasti tuoretta keskitulista-tulista chiliä (tai 1 pieni paprika ja chilijauhetta)
suolaa
1. Silppua sipuli, valkosipuli ja chilit
2. Laita paistorasva noin 3 litran kattilaan ja kuumenna.
3. Laita kuivamausteet (suolaa lukuun ottamatta) kattilaan ja anna paistua hetken. (Varo kuitenkin polttamasta.)
4. Lisää liha ja ruskista. Jos käyttää nötköttiä se kannattaa läpipaistaa oikein kunnolla jotta maistuisi millekään.
5. Lisää sipulisilput ja tuorechili/paprika ja paista vielä hetki.
6. Lisää kaikki purkkitavarat ja murenna lihaliemikuutio sekaan.
7. Anna kiehua hissukseen kannen alla 20-30 minuuttia välillä sekoittaen ja suolaisuutta/tulisuutta tarkistaen.
8. Tarjoile sellaisenaan ja nauti.