Kaikessa yksinkertaisuudessaan, miten tehdään tabascon tapaista maustekastiketta ilman tabascoa. Onnistuuko se iha mistä tahansa chileistä? Ja kuinka kauan tuollasen saa säilymään.
Tassa on yksi resepti tabascon tapaiseen soosiin. Aito tabasco vanhennetaan kuten monet muutkin courmee tuotteet tammitynnyreissa.
Pidempaan sailytettavissa sooseissa on tarkeaa puhtaus prosessoidessa ja reseptin riittava happamuus, mika estaa pilaantumisen.
-------------------------------
Louisiana Style Hot Pepper Sauce
150ml of distilled clear(white) vinegar
1 teaspoon sea salt
500g cayenne peppers
This is a taste of the south. First de-seed and chop the hot peppers. Simmer together with the vinegar and salt for ten minutes. Now blend in a food processor to a paste.
This fiery sauce should be sealed in sterilized glass jars and 'aged' for about 12 weeks before use. It will keep for many months (maybe years?), but once opened, it will keep for a few days in the fridge, so best to make a big batch and batch it up in lots of small jars at the outset.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Simmer together with the vinegar and salt for ten minutes.
Eikös tämä vaihe tuoksu melko...hmm...mielenkiintoiselle? Onko kenelläkään ensikäden kokemusta tämmöisen soosin tekemisestä?
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Lainaus käyttäjältä: "svalli"Simmer together with the vinegar and salt for ten minutes.
Eikös tämä vaihe tuoksu melko...hmm...mielenkiintoiselle? Onko kenelläkään ensikäden kokemusta tämmöisen soosin tekemisestä?
-Sale
Onhan noita chilejä etikassa keitelty eikä tuoksu ollenkaan pahalle. Nokkaan kyllä menee kiitettävästi jos kovin nuuskii :twisted:
Voisko joku suomentaa tuo mulle. Englannin opiskelu vasta 7.luokan tasolla joten on paljon sanoja jota en ymmärrä tuosta
.
Louisiana Style Hot Pepper Sauce
= Louisiana-tyylinen soosi
150ml of distilled clear(white) vinegar
= 150 ml tislattatua, kirkasta (valkoista) etikkaa (väkiviinaetikkaako? kö?)
1 teaspoon sea salt
= 1 teelusikallinen merisuolaa
500g cayenne peppers
= puoli kiloa cayenne-chilejä
This is a taste of the south. First de-seed and chop the hot peppers. Simmer together with the vinegar and salt for ten minutes. Now blend in a food processor to a paste.
= Tämä on "etelän maku". Poista pippureista siemenet ja paloittele ne. Keitä chilejä miedolla lämmöllä yhdessä etikan ja suolan kera 10 min. Sekoita yleiskoneella/survimella/tms. sopivalla vehkeellä tahnaksi.
This fiery sauce should be sealed in sterilized glass jars and 'aged' for about 12 weeks before use. It will keep for many months (maybe years?), but once opened, it will keep for a few days in the fridge, so best to make a big batch and batch it up in lots of small jars at the outset.
= Tämä tulinen kastike tulee säilyttää steriloidussa lasipurkissa ja kypsyttää n. 12 viikon verran ennen käyttöä. Kastike säilyy useita kuukausia suljetussa purkissa, mutta avattuna vain muutaman päivän, jääkaapissa, joten on parasta tehdä isompi satsi kerralla ja säilöä soosi pieniin purkkeihin.
-Sale
Voisiko tuon soosin muuten pakastaa vaikka jääpalarasioissa? Sieltä vaan sitten ottaisi chililiemikuution aina, kun tulisi tarve polttaa naamansa :twisted:
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Voisiko tuon soosin muuten pakastaa vaikka jääpalarasioissa?
Mikä jottei. Sitten ei tarttis lisätä edes etikkaa eikä suolaa. Tehosekoittimella jauhaa tuoreet chilit pienen vesitilkan kanssa 'kuraksi', minkä sitten pakastaa. Keittäminenkään ei olisi sitten tarpeen.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Voisiko tuon soosin muuten pakastaa vaikka jääpalarasioissa?
Mikä jottei. Sitten ei tarttis lisätä edes etikkaa eikä suolaa. Tehosekoittimella jauhaa tuoreet chilit pienen vesitilkan kanssa 'kuraksi', minkä sitten pakastaa. Keittäminenkään ei olisi sitten tarpeen.
Thanks, ma'am. Ja eikun hommiin :arrow: :wink:
Mehiläistarhaajan vaimona lisään aina lusikallisen hunajaa joukkoon - se ei imellä liikaa, mutta ikäänkuin irrottaa lisää makua...
Savustetuista habaneroista tuli aivan uskomattoman hyvä soosi. Lisäsin siihen tipan vanilijauutetta, kokeilun vuoksi.
Tuossa aiemmin mainitsin tuosta tavaran pakastamisesta. Sen myös tein, soosasin chilit ja lisäsin joukkoon tipan oliiviöljyä. Setti jääpalarasioissa pakkaseen...ja sieltä tarvittaessa pannuun.
Nyt olen kahdesti kokeillut toimivuutta, toimii muuten jauhelihan kanssa ällistyttävän hyvin 8)
LainausLainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"
150ml of distilled clear(white) vinegar
= 150 ml tislattatua, kirkasta (valkoista) etikkaa (väkiviinaetikkaako? kö?)
Vinegar on viinietikkaa. Osaako svalli sanoa, mikä on siellä rapakon takana viinietikan etikkahappopitoisuus? Ainakin paikallinen väkiviinaetikka on muistaakseni miedompaa (5 vs. 10 %).
Vinegar on viinietikkaa mutta viinietikka ei ole distilled eli tislattua :) Veikkaisin että tuo tarkoittaa nimenomaan väkiviinaetikkaa ja määrästä päätellen 5 -prosenttista...
Tätä kun pääsee kesän jälkeen tekemään Nagoista. On siinä itkussa sitten pitelemistä loppusyksyn grillijuhlissa :twisted:
Lainaus käyttäjältä: Sauli Särkkä
Eikös tämä vaihe tuoksu melko...hmm...mielenkiintoiselle? Onko kenelläkään ensikäden kokemusta tämmöisen soosin tekemisestä?
-Sale
Joo, tuoksahtaa alussa kun viinietikan kaataa kuumaan kattilaan, mutta metodi on kuitenkin aika yleinen ruuanvalmistuksessa.
Keittiökommenttina Brasiliasta kuulin muuten, että suola pehmentää chilin makua ja on siksi suositeltavaa, vähän kuten sokeri pyöristämään tomaatin makua.
Väkästelin tuossa tänään soosia hiukka tuota reseptiä modifoiden. Raaka- aineena käytin kaupan punaisia habaneroja kun ei vielä omaa satoa tänä vuonna ole.
Oliskohan noita ollut jotain 12 kappaletta painoltaan ehkä ~100 grammaa perattuna , ehkä hiukka enemmän, olivat aika isokokoisia.
Siemenet pois ja paloiksi. Keittoliemeksi sekoitin 1/3 kupin ( joo tiedän, brittimitta, mutta muuta ei ollut. Ehkä pikkasen vaille desilitra) puoliksi vedellä laimennettua väkiviinaetikkaa ( 10%) . Sekaan reilu teelusikallinen merisuolaa ja ehkä 2 teelusikallista hunajaa.
Kovasti näytti olevan vähänlaisesti nestettä, eivät habat edes peittyneet kunnolla joten heitin toisen mokoman vesi/etikkaliuosta sekaan. Kymmenisen minuuttia annoin muhia ja sauvasekoitin kehiin. Kovasti näytti paksulta joten lisäsin sekaan vielä ehkä noin vajaan desin keitettyä vettä, jonka jälkeen soosi alkoi viskositeetiltaan vaikuttaa enemmän tabascon kaltaiselta.
Yhteensä sitä oli 3 desilitraa. Sain nätisti 4 kpl 0.65 dl:n pulloa täytettyä ja vielä vähän jäi maisteltavaksikin. Saavat nyt sitten muhia muutaman viikon niin nähdään mihin maku asettuu.
Nyt kun pullot ovat jäähtyneet niin soosi on jonkin verran paksuuntunut mutta edelleen vaikuttaa kohtalaisen juoksevalta joten eiköhän siitä ihan kelpo tabascoidia tule.
Ja lopuksi tärkein. Maku. No ainakin minun suuhuni tuotos maistui kirotun hyvälle, kohtuu samanlaista kuin kaupan tabasco, ehkä pikkasen tulisempaa ja aromikkaampaa, johtuisko habaneroista. Naapuri kun maistoi niin valitteli että silmälasit huurtuvat. :)
Stormcrow
Lainaus käyttäjältä: "Stormcrow"Kovasti näytti olevan vähänlaisesti nestettä, eivät habat edes peittyneet kunnolla joten heitin toisen mokoman vesi/etikkaliuosta sekaan. Kymmenisen minuuttia annoin muhia ja sauvasekoitin kehiin. Kovasti näytti paksulta joten lisäsin sekaan vielä ehkä noin vajaan desin keitettyä vettä, jonka jälkeen soosi alkoi viskositeetiltaan vaikuttaa enemmän tabascon kaltaiselta.
Kannattaa lisätä se etikka vasta keittämisen loppuvaiheessa, sillä keitettäessä se haihtuu paljon vettä nopeammin ja siten liemen etikkapitoisuus (ja samalla säilyvyys) pienenee.
Tammilastuja vois heittää tuommoisen soossin sekaan. Maku oletettavasti paranisi, kun pari kuukautta antaisi vaikuttaa.
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Tammilastuja vois heittää tuommoisen soossin sekaan. Maku oletettavasti paranisi, kun pari kuukautta antaisi vaikuttaa.
Mistä saa tammilastuja? :D
(Tammesta nähtävästi, mutta pitääkö kaataa puu?)
muistaakseni viinitarvikeliikkeissä on myynnissä tammilastuja...
Mä höyläsin ihan käsihöylällä amerikkalaisesta valkotammesta - tulee laadukkaampaa, kun nämä viinitarvikeliikkeiden kutterinlastut. Ohueen lastuun tulee enemmän pinta-alaa.
Nämä tammethan eivät ole saman makuisia. Ainakin siiderin kypsyttämiseen tuo valkotammi osoittautui erinomaiseksi valinnaksi.
Jos tuollaista kypsyttämistä meinaa, niin pitäisi tehdä varmuuden vuoksi siten, että kypsyttäisi vahvassa etikkaliemessä ensin tammen kanssa muutaman kuukauden. Sitten voisi keittämällä / vedellä lantraamalla lieventää etikkapitoisuutta.
Tein uudet kynnykset tuosta am. valkotammesta. Sitä on vielä muutama ylijäämäpala. Jos kiinnostusta kokeiluille on, niin voisin tuota höylät lastuiksi ja myydä omakustannushintaan. Mitään edukastahan tuo ei ole, kuutiohinta siellä >2000 EUR:n luokassa.