toukokuu 14, 2024, 10:16:00 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Physalis!

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 05, 2011, 19:31:49 ip

« edellinen - seuraava »

Oletko kasvattanut näitä:

Ananaskirsikka (physalis peruviana)
49 (74.2%)
Tomatillo (p. philadelphica)
19 (28.8%)
Lyhtykoiso (p. alkekengi)
13 (19.7%)
P. acutifolia
0 (0%)
P. nicandroides
1 (1.5%)
P. pubescens
4 (6.1%)
P. heterophylla
1 (1.5%)
P. hederifolia
0 (0%)
P. crassifolia
1 (1.5%)
P. minima
0 (0%)
P. grisea
4 (6.1%)
Muu (mikä?)
3 (4.5%)
P. pruinosa
5 (7.6%)

Äänestäjiä yhteensä: 66

Aji Inferno

Aika yleisiä ovat, ananaskirsikkaa taitaa löytyä ihan puutarhaliikkeistä, ehkä jopa marketeista. Tomatilloa helposti postimyynnistä. Lyhtykoison voi toisinaan hakea naapurin puutarhasta - on villiintynyt ainakin eteläiseen Suomeen. :)

Seppo

Minä ostin ihan Prismasta ensi kesän kasvatuksia varten Lord Nelsonin pussittamia ananaskirsikan siemeniä. Aika yleinen siemen on.

IceQueen

Lainaus käyttäjältä: Seppo - heinäkuu 31, 2013, 22:37:30 ip
Minä ostin ihan Prismasta ensi kesän kasvatuksia varten Lord Nelsonin pussittamia ananaskirsikan siemeniä. Aika yleinen siemen on.
Kiitos tiedosta, tarviipa poiketa Terrassa katsomassa löytyiskö!


Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2013, 17:31:30 ip
Aika yleisiä ovat, ananaskirsikkaa taitaa löytyä ihan puutarhaliikkeistä, ehkä jopa marketeista. Tomatilloa helposti postimyynnistä. Lyhtykoison voi toisinaan hakea naapurin puutarhasta - on villiintynyt ainakin eteläiseen Suomeen. :)


Naureskelin tätä  postausta aamulla, eihän täällä ole koskaan näkynyt moista kasvia kuin lyhtykoiso...
Tunnin päästä nauratti vielä enemmän, koiralenkillä ensimmäisen naapurin (300m) rauniopuutarhassa semmoinen kasvaa siinä traktoriuran vieressä. Istutettu toki, mutta muutaman päivän päästä siitä lähtee kypsä koiso mukaan  :).

               Kiitos neuvosta !.

IceQueen

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 01, 2013, 11:01:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2013, 17:31:30 ip
Aika yleisiä ovat, ananaskirsikkaa taitaa löytyä ihan puutarhaliikkeistä, ehkä jopa marketeista. Tomatilloa helposti postimyynnistä. Lyhtykoison voi toisinaan hakea naapurin puutarhasta - on villiintynyt ainakin eteläiseen Suomeen. :)


Naureskelin tätä  postausta aamulla, eihän täällä ole koskaan näkynyt moista kasvia kuin lyhtykoiso...
Tunnin päästä nauratti vielä enemmän, koiralenkillä ensimmäisen naapurin (300m) rauniopuutarhassa semmoinen kasvaa siinä traktoriuran vieressä. Istutettu toki, mutta muutaman päivän päästä siitä lähtee kypsä koiso mukaan  :).

               Kiitos neuvosta !.
Hah hah! Niin se on, että monesti ei jotain asiaa huomaa, ennen kuin siitä on mainittu tai on ollut puhetta...

Juso

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 31, 2013, 17:06:33 ip
Voisikohan noita tomatilloja käyttää tomaattien asemasta chilisooseihin...?.

Seuraavana on listalla savurocoto tahna, täytynee siinä tehdä pieni erä tomatilloilla. Ja raakoja taitaa joutua käyttämään. Aika paljon on jo niitä, joista suojuslehdet on alkaneet kuivamaan. Eivät vielä kypsiä?.

Keittäminen taitaa poistaa solatiinin  :o?.

Olisiko kellään kokemusta tomatillosörsseleistä ?....


Myrkyllinen aine on nimeltään solaniini, ja sitä ainakin kun viime vuonna asiaa pengoin, ei ole hedelmissä, mutta kyllä kaikkialla muualla kasvissa. Tomatillo suositellaan kuitenkin aina kypsennettäväksi ja käy hyvin kaikkiin sörsseleihin ja esim pataruokiin sekaan lisäkkeiksi. Paahtamalla valmistettu Salsa Verde on herkkua kaikkien maistaneiden mielestä.

Huru-ukko

Muistelin kyllä että noita tomatillojakin ei voi syödä raakana, se oli hiukan epäselvää täytyykö ne kypsentää vielä erikseen. Aika hullua, jos myrkyllistä marjaa myytäisiin, mutta myydäänhän niitä sieniäkin...
Täällä on asiasta puhetta:
Karviaiskoiso & Tomatillo
Physalis peruviana & Physalis philadelphica
Toisinaan kaatopaikkojen liepeillä ja joutomailla saattaa tulla vastaan ruokakaupan hedelmäosastolta tuttu karviaiskoiso, joka tunnetaan myös kauppanimillä ananaskirsikka, kapinkarviainen ja kapinmarja. Tämän lyhtykoison eteläamerikkalaisen sukulaisen lehdet ovat herttatyviset, teriö kellertävä ja oranssinkeltaista marjaa suojaava verhiö vaatimattoman kellanruskehtava. Karviaiskoiso on monivuotinen.
Yksivuotinen tomatillo muistuttaa kukiltaan karviaiskoisoa. Tomatillo on meillä harvinainen viljelykasvi. Nimensä se on saanut espanjankielestä, jossa tomatillo tarkoittaa pientä tomaattia. Tomatillon 'tomaatit' eivät ole syötäviä ilman kypsentämistä.

Tosin tässäkään ei mainita voiko kypsiä silti syödä kypsentämättä.
Mutta ei kolme kypsää tomatillo purplea ainakaan vuorokauden aikana ole ihmeempiä tehnyt  ;).
Onpahan ainakin viimeinen vuosi kun noita vesiviljelyssä kasvatan... Eilen jouduin nostamaan kantta 5 senttiä ylöspäin, jossa verkkoruukut ovat, ja vetämään mustaa muovia Huru-lootan ympärille estääkseni auringon pääsyn juuristoon...

Juso

Kyllä voi syödä raakanakin näköjään Mausta ei ole takeita. Suomessa kun ei juuri kasvateta eikä saatavissa kaupoissa niin kaikenlaista juttua on liikenteessä ja tämä suosituskin aina kypsentää. Mutta myrkyllisyyteen se ei liity vaan makuun.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 01, 2013, 22:18:34 ip
Kyllä voi syödä raakanakin näköjään Mausta ei ole takeita. Suomessa kun ei juuri kasvateta eikä saatavissa kaupoissa niin kaikenlaista juttua on liikenteessä ja tämä suosituskin aina kypsentää. Mutta myrkyllisyyteen se ei liity vaan makuun.


Näköjään. Hyviä linkkejä ruokaohjeisiin sieltä löytyi myös  :).

Juso

Tuossa Salsa Verde-ohje joka on pariin kertaan testattu. Voi normaaliin tapaan laittaa ja sulkea uunissa kuumennettuihin purkkeihin ja tuntuu säilyvän ainakin vuoden. Kannattaa paahtaa eikä keittää ja sitten pelliltä kaikki talteen.

Huru-ukko

Tänään siirsin physaliksien (6kpl) Huru-lootan pois varjostamasta maassa kasvavia pubeja ja tomskuja. Samalla siitä varisi aika kasa tomatilloja, ja keräsin ne + kuivuneet suojalehdet omistavat pois. Purplea, verdeä ja peruvianaa. 850 g.
Tein ne tuolla ohjeellasi soveltuvin osin. Jalapenot korvasin tummuneilla kuudella Rocoto Costa Rica Redeillä. Niissä oli kivasti potkua, ja salsaankin sitä tuli aika tavalla.
Mutta yllättävän hyvää se oli, ajatellen tomatillon makua muuten....

KP78

Mitenkäs kypsä tomatillon hedelmä kypsennetään? Kattilaan kiehumaan tunniksi?
Ja aavistuksen sivuraiteelle, mutta kertoo suomalaisesta keittiöosaamisesta: vaniljatangosta pitää raaputtaa siemenet kattilaan (koska uskomuksen mukaan maku tulee siemenistä, vrt. chilien tulisuus on siemenissä) ja sitten halkaistut vaniljatangot sekaan. Todellisuudessa vanilliinia kuitenkin lienee eniten juurikin siinä fermentoituneessa siemenkodassa, eikä siemenissä taida juurikaan olla aromia joten siemenet voipi raaputtaa biojäteastiaan tai sitten kokeilla sattuisiko jokin siemen sittenkin lähteä itämään kasvattaen Vanilla Planifolia-orkidean.

Huru-ukko

KP78, lukaise tuo Juson linkki.

Huru-ukko

elokuu 05, 2013, 13:32:09 ip #114 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2013, 13:34:05 ip käyttäjältä Huru-ukko
Tänään purin kameralta kuvia pois, ja löysin nämäkin.




Kotoinen Physalis alkekengi...



Raaka-aines. Nämä ovat Physalis purplea, verdeä ja peruvianaa. Yhtään lyhtykoison marjaa ei ole mukana.



Koisot halkaistu pelille. Mukana oli myös valkosipulia ja tavallista sipulia, sekä 6 kpl Rocoto Costa Rica Rediä  paahtumassa 200* parikymmentä minuuttia. Ei ollut jalapenoja.



Mössö valmista nautittavaksi.
Tämä on tehty Juson ohjeen mukaan. Hyvää tuli.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: KP78 - elokuu 03, 2013, 10:12:31 ap
Mitenkäs kypsä tomatillon hedelmä kypsennetään? Kattilaan kiehumaan tunniksi?
Ja aavistuksen sivuraiteelle, mutta kertoo suomalaisesta keittiöosaamisesta: vaniljatangosta pitää raaputtaa siemenet kattilaan (koska uskomuksen mukaan maku tulee siemenistä, vrt. chilien tulisuus on siemenissä) ja sitten halkaistut vaniljatangot sekaan. Todellisuudessa vanilliinia kuitenkin lienee eniten juurikin siinä fermentoituneessa siemenkodassa, eikä siemenissä taida juurikaan olla aromia joten siemenet voipi raaputtaa biojäteastiaan tai sitten kokeilla sattuisiko jokin siemen sittenkin lähteä itämään kasvattaen Vanilla Planifolia-orkidean.


Osuit naulan kantaan tässä! Orkideoiden siemenet eivät sisällä geneettisen materiaalin lisäksi mitään ylimääräistä, siemenen kuorikin on yleensä vain muutaman solun paksuinen. Vaniljan siemenet ovat orkideamaailman suurimpia, mutta vaniljan makua niissä on saman verran kuin chilin siemenissä kapsaisiinia. Toisin sanoen sen verran kuin mukaan on tarttunut.

Vanilja-aromi on monimutkainen kemiallinen yhdiste jonka esiastetta on eniten vaniljan kukinnon juuressa. Kun kukka pölyttyy, tippuvat terälehdet pois ja kukinto kuroutuu siemenkodaksi. Kun kypsä siemenkota käsitellään ja fermentoidaan, muuttuu vaniljan esiaste meidän kaikkien tuntemaksi vaniljaksi. Halkaistussa siemenkodassa näkyvät "karvat" tai "ruoteet" sisältävät kaikkein eniten vaniljaa. Kodat kannattaakin raapaista rikki ennen käyttöä.

Tuohon siementen irtiraaputtamiseen en ole vuosien saatossa keksinyt muuta syytä, kuin että ravintolassa saadaan tuotteeseen mustia pilkkuja todisteeksi siitä, että maku tulee oikeasta vaniljasta eikä synteettisestä vanilliinista.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Huru-ukko


Physaliksien risukasa..... Juuristolla on ongelmia sopia tuonne Huru-lootan pohjalle. Uusia kukintoja ei synny kuin hiukan, mutta nuo tomatillot kuitenkin pysyvät kiinni ja kypsyvätkin.... Ainoa mikä kasvaa kunnon vihreää, on Physalis peruviana.
Vesiviljelyyn tämä ei enää mene, aivan liian iso ja aivan liian iso juuristo. Ehkä muuten, näkee sitten talvella paremmin...

Juso

elokuu 10, 2013, 20:29:45 ip #117 Viimeisin muokkaus: elokuu 10, 2013, 21:13:45 ip käyttäjältä Juso
Luulin ettei mitään hedelmiä kasva, nyt alkoi pudotella kellastuvia ja onhan niissä sisällä sellaisia pikkurillin pään kokoisia.
Mikäköhän mahtaa olla vikana, viime vuonna samoista siemenistä kasvoi suuria?

Joka tapauksessa: ei ikinä enää mihinkään "sisätiloihin". Kontissa taivas on pimennyt eikä mahdu kulkemaan.

Huru-ukko: hyvältä näyttää ja normaalin kokoisilta. Tuon mössön maun muistelo kehoittaa kuitenkin jatkamaan.

Huru-ukko

Nyt olen keräillyt maahan pudonneet talteen, poistin suojuslehdet ja huuhtaisin lämpimällä vedellä.



Hiukan on väri alkanut vaihtumaan, voisi kai olettaa että värjäytyneet on purpleja. Ja vihreät verdejä.
Purpleni taitavat silti olla hiukan raakoja vielä

Täällä on viherpiipertäjien sivulla kuvat molemmista lajikkeista, ja linkki salsa verden tekoon kolmella eri tavalla samasta reseptistä

Dendrochili

Onko tuo Ananaskirsikka hyvä Latvoa, jos meinaa tuoda sisälle? Ajattelin kokeilla talvetusta. Meinaan, että tuheentuuko ja piristyykö kasvu kuinka paljon latvomisesta, ym. Karsimisesta?