huhtikuu 18, 2024, 03:07:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hiiligrillit

Aloittaja Kaltsu, heinäkuu 01, 2010, 21:50:59 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

heinäkuu 17, 2014, 20:05:51 ip #60 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2014, 20:44:48 ip käyttäjältä MiM
Joo, eihän nuo kalliita ole. Pitäisi sitten vielä vain rakentaa kunnollinen tuulisuoja. 10 metriä korkealla kalliolla, meren äärellä kun kesäisin grillaan. Hiili toimii muuten tuulessakin erinomaisesti, polttaa vain hiukan ylimääräistä, kun saa suljettunakin hiukan happea.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

ChIlIDoG

55cm weber pallogrilli kopio 795SEK eli noin 80-85€. Pitäs vain käydä tutkiin weberiä että onko paljon "laatu" eroa

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - heinäkuu 03, 2010, 13:48:16 ip
Kävin K-raudassa hemistelemässä ja mukaan tarttui Weberin 47 cm grilli, kun oli sopivasti tarjouksessa. Isompi olisi tietysti ollut parempi, mutta ei sillä hetkellä ollut muuta kuin tuo 47 cm malli ja kyllä tuokin riittävältä vaikuttaa. Tarttee sanoa että on TODELLA laadukasta työtä, aivan toista mitä vastaavat "huoltsikka" grillit. Uskoisin että rahat ei mene hukkaan kun sijoittaa Weberin grilleihin. Ei muuta kuin grillaan...


Neljä vuotta sitten ostin. Kovassa käytössä ollut. Kesät ja talvet pihalla. Edelleen täysin iskussa. Weber laatua. En voi muuta kuin suositella.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Miquel

6kg Puuppolalaisen limousine -härän briskettiä varattu! Melko röyhkeän hyvää evästä tiedossa!  :)

Upouudella DIY smokerillani tulikin jo viikonloppuna puuhattua pulled porkkia, paljas liha joka aluksi injektoitiin ja hierottiin mausteilla sekä kypsennettiin reilun 11h savustimessa 110-130 asteen lämmössä...  Suussasulavaa! :P
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

Tuli sitten heräteostoksena hankittua 47 cm Coline, kun se oli Clasussa puoleen hintaan. Saman kokoinen kuin vanha melkein puhkiruostunut K-kaupan grilli, mutta ainakin kolme kertaa painavampi, ja huomattavan paljon syvemmällä hiilitilalla. Eli kaikenlaisten smokerien, BBQ-grillien miettiminene siirtyi taas hamaan tulevaisuuteen.

Mites te yleensä käytätte tuota syvää hiilitilaa? Laitatteko ohuesti hiiliä pohjalle ja jätätte reilusti ilmaa hiilten ja grillattavan väliin, vai teettekö paksut hiillokset? Epäsuora grillaus pitäisi ainakin toimia tuon syvyyden takia huomattavan paljon paremmin.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Epäsuora toimii siten että teet mahdollisimman kompaktin keon hiilistä pallogrillin toiseen laitaan ja ladot paistettavat jutut toiseen äärilaitaan ritilälle. :) Siinä auttaa juurikin pallon iso koko, oma 57cm weber imaisee pari kiloa wingsejä niiden joutumatta suoralle lämmölle. 
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Köpä

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 04, 2014, 20:02:08 ip
Epäsuora toimii siten että teet mahdollisimman kompaktin keon hiilistä pallogrillin toiseen laitaan ja ladot paistettavat jutut toiseen äärilaitaan ritilälle. :) Siinä auttaa juurikin pallon iso koko, oma 57cm weber imaisee pari kiloa wingsejä niiden joutumatta suoralle lämmölle. 


Tai sitten hiilet/briketit molemmille reunoille ja grillattava keskelle, alla esimerkki parin talven takaa.




Weber on kallis, mutta kerrankin rahalle saa oikeasti vastinetta.

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Köpä - elokuu 12, 2014, 18:15:44 ip
Tai sitten hiilet/briketit molemmille reunoille ja grillattava keskelle, alla esimerkki parin talven takaa.


"Kiertoilma"

Söpö pallo! Sain hallitukselta luvan hankkia 57cm master touchin, kun otin limen värisen. Ei onneksi kysynyt paljonko maksoi ;D ...Mutta mistäs moisen koukkutellingin saa tuohon kylkeen? :)


Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

Tuli taannoin innostuttua barbequeen ihan toden teolla. Nyttemmin kaupan valmiskasslerit ovat vaihtuneet erinäisiin pakasteisiin kun lihaa hankitaan käsittelemättömänä ja tukkukokoisina. Tällähetkellä sopivaa vapaapäivää odottelee mm. 6kg limousine -härän briskettiä sekä 2,5kg kassler! ...4kg wingspakkausta unohtamatta  8)

Vietän laatuaikaa paviljongissa joka sijaitsee etupihallani. Porukasta puuttuu muurikka, jonka sivutasollinen jalusta on vielä toistaiseksi rakenteilla.




Siistein uusi juttu on rakentamani "Ugly drum smoker" jolla mikä tahansa sitkeä ruhonosa antautuu suussasulavaksi sitämukaa kun tunnit kuluvat!

Pöntön ajatuksena on siis kypsentää ja samalla savustaa valittu liha miedossa 110-130 asteen lämmössä, jolloin lihan rakenne hajoaa mehukkuuden kärsimättä. Kuvittele kielesi päällä esimerkiksi 14h omenapuulla savustettu pulled pork...  8)


"UDS"




Mikäli aihe on täysin vieras voisimme samantein tutustua pönttöön paremmin. Klikkaamalla kuva suuremmaksi.


Hanki pannalla varustettu, kannellinen 200l "rasvatynnyri"
Ensimmäinen vaihe on polttaa pönttö eroon kaikesta pintamaalista.



Liiterissä projektin menestyksen takaamiseksi uhriksi ilmoittautui tällainen veijari! Huomaa lakissa olevat tomaatit ja chilit jotka hän vei mennessään lepytelläkseen savustuksen hyvät henget. ;)
Kasaa siis pönttö puolilleen halkoja ja tee ihan älytön nuotio!



Polttamisen, kevyen epäkeskohionnan ja pesun jälkeen jäljelle pitäisi jäädä siisti pönttö.


Periaatekuva. Pöntön pohjalle siis rakennetaan tuhka-astia, brikettikori, vesiastia sekä ritilä lihalle. Putket sivuissa ovat tuloilmalle ja kannessa poistoilmalle. Näiden vetoa säätelemällä muuttuu lämpötila; mitä enemmän hiillos saa happea ja iloisemmin palaa niin sitä kuumempi pöntön sisälämpötila. Vesiastia estää suoran lämmön nousun hiillokselta lihalle ja haihtuessaan samallalisää kosteutta sekä jäähdyttää pöntön lämpötilaa. Nappaapa tuo mukavasti myös esimerkiksi siasta liukenevat rasvat.  Huomaa myös digitaalinen lämpömittari joka on ehdoton apuväline! :)


Loppuun muutama projektikuva:


Pintamaalia vailla


Brikettikori/tuhka-astia -yhdistelmä.


Jotka lukittuvat toisiinsa näppärästi hahloissa kulkevilla kolmella pultilla.









Jotakuinkin näin. Olin uskossa että rakennuskuvia olisi ollut puhelimella enempi, vaan toisin kävi. Sivuseikkoja! ::)

Vaihtoehto on myös hankkia kaupallinen versio, joka on hiukan arvokas mutta siitä välittämättä aivan erinomainen vehje!
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4148/cnrxn/Weber-Smokey-Mountain-Cooker-57-cm-savustusgrilli-lampomitta


Kiinnostaako jotakuta jos kerron miten tällä kypsennetään liha? :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

Hieno pönttö 8) Välillä kyllä kadehtii niitä joilla on osaamista ja työkaluja itserakentamiseen.

Minkä takia olet nostanut nuo tuloilmaputket noin ylös? Onhan ne tietenkin mukavampi säätä, kun ei tarvitse kumartua, mutta löytyykö joku toinenkin syy?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Arvasit juuri oikein. Netti on täynnä jenkkien ohjeita joissa nuo korvataan esimerkiksi 1/2"" kuulaventtiileillä. En hetkeäkään miettinyt että millainen miellyttää omaa silmää, kun hahmottelin päässäni miltä pöntön alalaidasta törröttävät pronssihanat näyttäisi.  ;D

Ja pituus liittyy nimenomaan siihen ettei tarvitse kumarrella. Toki tukevasti jos nuo hitsailee kiinni niin kaiketi menevät kantokahvoina sitten...
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Köpä

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 14, 2014, 00:33:58 ap
Lainaus käyttäjältä: Köpä - elokuu 12, 2014, 18:15:44 ip
Tai sitten hiilet/briketit molemmille reunoille ja grillattava keskelle, alla esimerkki parin talven takaa.


"Kiertoilma"

Söpö pallo! Sain hallitukselta luvan hankkia 57cm master touchin, kun otin limen värisen. Ei onneksi kysynyt paljonko maksoi ;D ...Mutta mistäs moisen koukkutellingin saa tuohon kylkeen? :)


Meinasin kanssa ottaa limen värisen, mutta onhan tuo vaaleansininen nyt huomattavasti miehekkäämpi  ::)
Koukkuteline on ihan Weberin oma lisävaruste, löytyy vaikkapa K-raudasta tai Baukkarista.

Seuraavaksi hankintalistalla Smokey Mountain Cooker, vastaavasta näemmä jotkut osaavat tehdä todella hienon tynnyriversion!

tai sitten:
http://www.texasbbq.fi/

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Köpä

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 14, 2014, 11:01:00 ap
Oletko jo tähän tutustunut? http://www.kodin1.com/shop/fi/kodin1/hiilisavustin-ja-grilli-5894217--malli


Katos vaan, en tuota ole huomannut.
Miten laatu verrattuna tuohon Weberin vastaavaan, weberin ostaessa tietää että saa hyvän ja kestävän pöntön?

Miquel

elokuu 14, 2014, 14:12:07 ip #74 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2014, 14:14:51 ip käyttäjältä Miquel
Jaa... Hiukan yllätyin kun ystäväni puoleen käännyin asian suhteen. Tuomio oli tyly: "Rebel oli, kaksi kertaa riitti" "Ruostuu mm. pystyyn"  ;D

Ilmeisesti se laatutuote on vain laatutuote. Ja toisaalta, kestäähän weber varmaan loppuiän. :)
Tsekatkaa kaverin blogi jota itse lueskelen kuin raamattua, myös weber vs. rebel -juttu on kuulemma tulossa: http://www.kauhukeittio.fi/
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Köpä

Lainaus käyttäjältä: Miquel - elokuu 14, 2014, 14:12:07 ip
Jaa... Hiukan yllätyin kun ystäväni puoleen käännyin asian suhteen. Tuomio oli tyly: "Rebel oli, kaksi kertaa riitti" "Ruostuu mm. pystyyn"  ;D

Ilmeisesti se laatutuote on vain laatutuote. Ja toisaalta, kestäähän weber varmaan loppuiän. :)
Tsekatkaa kaverin blogi jota itse lueskelen kuin raamattua, myös weber vs. rebel -juttu on kuulemma tulossa: http://www.kauhukeittio.fi/



Eli hinta korreloi laatua, panostan Weberiin jatkossakin.

Kiitos linkkivinkistä, ei ollut tuttu aiemmin. Täytyy lukea huolella, ensivaikutelma ...hmmm... herkullinen!

Täältä olen aika monta reseptiä kokeillut:
http://bbqpitboys.com

MiM

Lainaus käyttäjältä: Köpä - elokuu 14, 2014, 18:24:04 ip

Täältä olen aika monta reseptiä kokeillut:
http://bbqpitboys.com

Now, that's some serious food porn  8)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Millaista brikettiä käytätte? Hakusessa olisi hyvä, muttei suomesta kaiketi saa?  ???
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

longi

Moi

Miguelilla komee tynnyrigrillihärpäke. Kuinka kauan tossa korilinen hiiliä/brikettejä palaa? Tarviiko lisäillä polttoainetta jos esms. parikiloa paahtokylkeä tahtois mureaksi saada? Ja miten se lisätään onko erillistä luukkua vai pitääkö yläkautta purkaa kaikki ensin edestä pois?

Itse savustelin eilen saaristolaismallisella savustimella juurikin tuota siankylkeä siis sitä paksua missä on kunnolla läsää. Aikaa otti omassa pöntössä 8 timmaa. Hyvää oli, leppähalkoja käytin lämmönlähteenä. Huussissa oli aluksi 110° C lasissa pari ekaa tuntia ja sitten pudotin 95-100° ja viimeinen tunti 140° C.

Nyt mullakin etsinnässä tynnyri josta pitäs tehdä keypäppigrilli. Eli tynnyri tulee pystyasentoon ja siihen pienet jalat ja kylki auki. sisälle kolme - neljä eri ritilää jossa hiiliä ja niiden eteen varras pystyyn siihen vartaaseen sitten liha (lammas) siivuja pirusti ja vartaaseen moottori joka pyörittää "norsunjalkaa"

Täytyy dokumentoida projekti kunhan starttaa ja laitta vaikka DIY osastolle kuvia.

-longi-

Miquel

Nyt on asiallisen kuuloista toimintaa! Go go!  8)

Smokeriin laitetaan noin puolikoria brikettiä ja mentorini mukaan sillä "ajaa" jopa 10h koskematta, mutta normaalitilanne on sellainen että kori vaatii hiukan "ravistelua" noin 6 tunnin välein, koska brikettien sekaan kertyvä tuhka alkaa tukaduttamaan hiillosta. Mitään ei lisätä, tai siihen ainakin pyritään ja romppeet on purettava edestä pois jos tähän operaatioon ajaudutaan.

Tämä ei kuitenkaan ole kuin parin minuutin homma ja kun kori innostuu uudelleen palamaan kunnolla niin lämpötilakin pomppaa takaisin hetkessä. :)

pari kuvaa:


Briketit ja firespices -savustuspalat brikettien joukkoon. Sekaan myös halkaistuja sipuleita; näistä lähtevä tuoksu saa naapurisi aivan järjiltään.  8)



Piipusta noin viisitoista brikettiä keon päälle ja asetellaan keskelle sievästi, sytytys taisi olla nimeltään minion -menetelmä, eli siis hiillos syttyy ylhäältä edeten alaspäin hiiiiitaaaaasti.



PS. Tarvitseeko sähkövarrasrakennelmasi komponentteja? Saattaisi jotain "käyttöön sopivaa" löytyäkin...  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0