maaliskuu 29, 2024, 13:24:36 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Filago

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Filago 2017
helmikuu 05, 2017, 19:22:59 ip
Koska tapana on aloittaa nämä päiväkirjat lajikelistauksella niin laitanpa minäkin.

Talvehtimassa on tänä vuonna ollut vähänlaisesti kasveja, johtuen ikkunalaudat tyhjentäneestä syksyisestä putkiremontista talossamme. Nyt onneksi sitten pitäisi pärjäillä 50 vuotta ilman vastaavaa liikennettä ikkunoiden tienoilla. Aikaisemmin olen talvehdittanut villit ja rocotot, lisänä satunnaisesti muita. Nyt sitten tilan puutteen takia päätin uudistaa täysin jo hieman turhan isokokoisiksi ja rähjäiseksi päässeen rocoto-valikoimani.

Eli porukkaa on valmiina kevättä odottamassa seuraavat lajit/lajikkeet:

Lanceolatum, kaksi aikuista koko ajan tuottavaa yksilöä.

Tovarii, yksi aikuinen marjova yksilö. Keräsin juuri talteen viime kauden sadon: 3 kypsää punaista ja yksi vihertävän puolella kuivanut marja, tällä hetkellä talvisatoa tasan yksi, mutta hyvän kokoinen marja vihreänä. Kasvi kukkii koko ajan, mutta tekee marjoja harvakseltaan.

Flexuosum, yksi aikuinen, ja yksi viime syksynä idätetty. Nuori tekee nyt ensimmäisiä nuppujaan, emo kukkii lajinsa mukaisesti ihan koko ajan, joten pian pitäisi siementuotannon nousta ihan uusille urille, kun on perheessa 2 yksilöä.

Rocoto Red, monta vuotta vanha, luulee kevään tulevan pian kasvuspurtista päätellen.

Peppadew, vanha uskollinen.

Japanista viime keväänä saaduista siemenistä kasvatettu Annuum (pussissa oli vain merkkejä, pitänee selvittää merkitys, että saa kasville jonkun muun nimen kuin "Japanin kynttilä", tekee hedelmät ylöspäin suuntautuneina klustereina, ja jatkanut sadon tuottoa koko talven. Leikkasin pienemmäksi ja otin sisään kypsyttelemään, mutta ei voinut heittää pois, kun ehti aina tekemään uudet raakileet ennenkuin ehti keräämään vanhat pois. Tienannut paikkansa lampun alla, vaikka onkin maultaan ihan peruschili, ruoanlaittokamaa.

Bhut jolokia, ainut talvehtimaan otettu chinense, bonsain alku.

Duke pequin, vanha uskollinen, ainakin 5 talvea nähnyt, menetettiiin tänä talvena.. kypsytti suurinta satoa ikinä, sai sen valmiiksi, ja yhtäkkiä kuivi pystyyn. Siksi hän löytyykin nyt idätettyjen listalta. Ei voi luopua lajista joka tekee satoa ympäri vuoden ja kasvaa kauniinmuotoiseksi puskaksi.

Ja nyt siis kesää varten idätetty paljon, mutta ihan kaikki ei suostunut itämään... Listaan tähän vain ne, mistä on jo vähintään multaan asti istutettu sirkkataimi.

Annuumit.

Duke pequin, korvaamaan entinen vakioasukas.
Jalapeno, x sukupolvea sitten ollut gaucho. Näitä tulee useita, koska ei voi olla ilman täytettyjä jalluja.
Minipaprika, punainen. Koska karkkiakin pitää olla.
Hegyes Erös Paprika, siemenketjukirjeestä kokeiluun. uusi
Numex twilight, koristeeksi pihalaatikoihin.
Bolivian rainbow, sama kuin yllä.
Beaver Dam, pitkästä aikaa.
Chiluacle Negro.
Poblano Ancho.
Guajillo.
Meksikolainen mulato, paikan päältä tuotujen jälkeläinen x polvessa.

Baccat.

Campane/Bishops hat, mökkilajike josta ei enää tietoa alkuperäisestä nimestä... pääasia että ihanan rapeita ja makeita.
Lemon Drop, pitkästä aikaa saatu itämään, kiitos KP78.
Sugar rush orange, siemenketjukirjeestä. uusi
Bacca Blondie, siemenketjukirjeestä. uusi
Aji Melocoton, siemenketjukirjeestä. uusi
Dulce dolor, siemenketjukirjeestä. uusi

Chinenset.

Cajamarca. Chilivaari sai vakuuttumaan, että pakko edes kerran kasvattaa. uusi
Chichen icha. uusi
Embassy naga, siemenketjukirjeestä. uusi
Trinidad scorpion, aina pitää yrittää, vaikka yleensä tehnyt minulla hyvin huonosti satoa.
Goronong, jotain varmaakin pitää olla.

Pubet:

Perniöstä viime kesänä ostettu kullankeltainen iso makea rocoto paikallista tuotantoa, (ei Penalta kuitenkaan) tätä on pakko saada lisää.
Turbo pube, korvaamaan entinen.
Rocoto orange, korvaamaan entinen.
Rocoto peru punainen, korvaamaan entinen.
Montufar, siemenketjukirjeestä, olen mainoksen uhri. uusi.

Pubet ja Chinencet laitoin itämään jo tammikuun alussa, muut jokunen viikko sitten.

Lajikkeet on suunnattu siihen todellisuuteen, että todella tulisia ei kannata olla liikaa taimia tai lajikkeita, koska niitä ei ehdi syömään sitä määrää, mitä pahimmillaan onnistuu saamaan. Nimimerkillä nagaa turha kasvattaa edes joka vuosi tässä perheessä. Mutta tänä vuonna on se vuosi, kiitos sille joka oli laittanut Embassy nagaa ketjukirjeeseen, syksyllä selviää, eroaako entisistä.

Sen sijaan jalapenoja ei ole koskaan ollut liikaa, eikä meksikolaisia mole-kastikkeen osasia, eikä mietoja muitakaan. Eikä rocotoja. Ja koristekasvitkin omalta osaltaan tarpeellisia... Siemenketjukirje kävi pitkästä aikaa luonani, ja verotin sitä monen uuden baccan kohdalla pari siementä, koska kuulostivat todella kiinnostavilta. Tulee kokeiltua uutta, kiitos kaikille näiden lajikkeiden kirjeeseen lisääjille :), sieltähän se kaivattu Montufarkin löytyi.

Mutta siinä sitä listaa, jatketaan päiväkirjailuja kunhan kasvavat edes sen verran, että eivät näytä kaikki samanlaisilta.

Filago, jolla on ensi kesänä jo toista kertaa ihan oikea pieni kasvihuone käytössä, vaikkakin enimmäkseen tomaatteja varten ja chilit muovin alle tai ulos.. näette sitten
3
Aika aloittaa uusi vuosi ja uusi päiväkirja.

Tänään tein katsauksen ikkunalaudoilla, leikkelin joitain kasveja ja päätin aloittaa kevään sikäli, että luonnonvaloporukka sai kevään ekat lannoitteetkin, vähäsen vain.

Pink habanero päätti sitten kuolla. Leikkasin syksyllä tapiksi kuten muutkin, kasvua tuli kuten muihinkin, mutta kun välillä olivat vähän kuivempina, hän olikin päättänyt kuivattaa vartensa. Ja tänään sit katsoin oisko eläviä silmuja, niin ei ollut. Muut vieressä ok. Onko muilla samanlaisia kokemuksia, että joku Chinense olisi herkempi talven pimeydelle ja kuivuudelle kuin toinen? Nimittäin samassa valossa, samalla kastelulla, vieressä, Bhut Jolokia oli avannut varkain muutaman kukan. Ei niistä luonnonvalossa vielä raakileita varmaan tule, mutta kertoo auringon palanneen.

Pienempi Prae oli myös vähän himpulassa kunnossa, joten suunnitelmani luopua isosta ja alkaa elellä vain pistokaslähtöisen nuorison kanssa siirtyi, joudun odottamaan, että pikkuinen varmasti alkaa kasvaa kunnolla.

Toisaalta, jos melkeen 30 kasvia talvehtii ja vain yksi menetetty, niin ei tää nyt kovin paha talvi, Pink habakin ehti tuottaa sadot ja siemenet, joten uuden voi kylvää jos haluaa uuden.

Uusia en ole vielä kylvänyt yhtään mitään, olen miettinyt, onko vanhojen lisäksi tarpeen muita kuin Baccoja ja Annuumeja ulkokasvatukseen kesäkaudelle, ja ne ehtii ihan hyvin laittaa helmikuun puolella. Chinenseille olisi tilaa sanotaan max kaksi uutta, koska sen enempää talvehtimistilaa ei ole vapaana ensi talveksi, olettaen, että vanhat jaksaa kesän yli jne... Ehdotuksia?

Ennestään Chinensejä on tuolla ikkunoilla mm.
White Bullet Haba ( veteraani),
7pot ( riittoisa),
Bhut Jolokia ( ei ehtinyt kunnolla sadota viime kesänä, saa uuden mahdollisuuden näyttää mikä on chilejään),
Congo ( Bluesmanin siemenpussin peruja, yllättävästi väri Hangossa oranssi, ei tummanpunainen, mutta mehukas ja satoisa),
Maya Pimiento ( ei vastannut toiveita satoisuuden suhteen, ja aika mieto, mutta selvinnyt tämän talven yli melkein varjossa, sellaisiakin Chinensejä tarvitaan.. Aji Infernolle pohjoisikkunalle?),
Beni Highland ( vaihtui Limon tilalle talven yli pidettäväksi, vastaava keltainen makean hedelmäinen, mutta ehkä jopa varmatoimisempi),
Peruvian Chinense ( ei ehtinyt kunnolla, saa uuden mahdollisuuden todistaa tehoaan).

Siemeniä olis vaikka mitä, mutta ehkä eniten houkuttelisi Habanero Brown. Tai Cameroun. Sitä Scorpparia en ole edelleen saanut hommattua, ehkä se on niitä, joista aina fantasioi ja ikinä ei tule. Mutta ehtiihän sitä tilatakin jos joku keksii ehdottaa jotain mikä on pakko saada.

Ja jos sorrun ruinaamaan jostain jonkun kiinnostavan villin, se tila menee sit siihen.

Mökille tulee tänä vuonna sitten paljon niitä kaikkia viime kesänä testattuja, eniten toki niitä mistä tuli paljon satoa, sekä uusia testattavia, listaa laitan kunhan kylvän.

Filago, Chinensen valinta ongelmissa
4
Viola tuorejuustoihin on ilmaantunut ainakin hankolaisille uusi "Afrikan paprika". Valmistusaineissa vars. juuston lisäksi aineksena mm. paprika, kirsikkapaprika ja chili. Pakkauksen kuvassa komeileekin tämä "kirsikkapaprika". Ensin mietin että mikä ihmeen kirsikkapaprika, mutta ilmeisesti Valiolla ovat keksineet, että kirsikkapaprika on parempi nimitys kuin "mieto kirsikanmuotoinen chili", "Unkarilainen tulinen kirsikka -chili" (Hungarian hot cherry), "Kirsikkapommi -chili" ( Cherry Bomb),  tms. ;). Ja kun kerran Afrikkaan tuotteen nimessä viitataan, niin tuleehan sitä mieleen kuuluisa herkku Peppadew'kin. Tosin sen olisivat varmaan laittaneet kauppanimellään, jos sitä olisi mukaan saatu? No se nimestä, onhan Aji Cristalitkin kaupassa "maustepaprikoita" eikä chilejä...

Päästään makuun. Joka on aivan erinomainen sellaisenaankin ( ei tietenkään tulinen, elkää hetkeäkään luulko), mutta tuote on loistava pohja omille tuoreille chileille. Tuotteen mausteet tukevat nimenomaan makeita chilin aromeja. Eli omasta mielestäni, jos tapana on tehdä itse chilisulatejuustoa lisäämällä maustamattomaan tuorejuustoon/sulatejuustoon omia chilejä, tällä pohjalla saa parempaa. Tai voitelee leivän tällä, sitten asentaa päälle ne habaviipaleet...

Niin ja sitten se koko idea. Että Valio uskaltaa tehdä kamaa, jossa on oikeasti, tunnistettavasti roipittavissa seasta paprikan lisäksi chilin riekaleita. Vaikka olisikin mieto chili. Ja oikeastaan juuri erityisesti se, että tehdään tuote, jossa on hyvänmakuista tuoretta chiliä, eikä mitään cayennejauhetta tuomassa persoonatonta poltetta. Ollaan tajuttu, että chilissä on myös maku, eikä vain polte. Siksikin pitäisi tukea ostamalla, mutta kyllä mä tätä meinaan tukea ihan maun takia ;).

Terveisin Filago, joka suunnittelee chilijuustokakkua illanistujaisten suolapalaksi.. voi tehdä versiot mieto ja ei niin mieto

edit: muutin otsikon vastaamaan ketjun aihetta...
5
Wild Chiles / Tovarii, any special hints for growing?
tammikuu 16, 2010, 23:45:17 ip
I got some seeds of Capsicum Tovarii from MasaT. And sowed them on December 3rd. Today I have a first one germinated :). Like 1 mm of root showing, finally, after six weeks. And now the questions. As I'm hoping to get that one to come out of its seedcover without trouble, and after that to grow into healthy plant. Are there any hints from people who have had this species before with success? I'm growing my chilies in soil, no experience of hydros at all. And I planned to grow this one similar way.

Filago
6
No niin, uusi vuosi, uudet idätykset.

Tänään otettu kuva lampun alta kertoo, miksi muistin, että on aika idättää Pubet.

Rocoto Chile de Seda ei ole ymmärtänyt, että lampun alla on huonosti valoa ulkoilmaan verrattuna, kuiva ilma, ja kirvoja. Siis lisää hyviä syitä innostua tästä lajikkeesta mainion maun lisäksi.


By filago at 2010-01-11

Idätykseen pääsi 7 eri laatua Pubescenseja, päätin itävyyden antaa ratkaista mitä kesällä pihassa kasvaa:

Chilivaarille olen kiitollinen Rocoto Peru Puno Markista, 2 kpl itämässä.
Bluesman lahjoitti seuraavan eli Manzano Rojon, 2 kpl tulilla.
Penalta Heinän puutarhan Canario, kokeessa mukana 1 siemen.
Jeweltä saatu TurboPube, 1 siemen.
Fataliilta tilattu Red Peruvian Rocoto, 1 siemen.
Pepperkingin Rocoto Chile de Seda, tarkoitus saada näin toinenkin yksilö tätä laatua, 1 siemen.
Fataliilta myös CAP 1486, C. Pubescens, 1 siemen.

Samassa laatikossa on vielä Tovariit, hyviltä näyttävät, mutta ei ituja.

Kunhan laatikko vapautuu näistä, sitten on aika miettiä Chinensejä...

Filago, joka sai joululahjaksi läpinäkyvän keraamisella koneistolla varustetun chilimyllyn, nyt siellä on iloisesti sekaisin eri värisiä ja tulisuusasteisia, joka pyöräytys on arpajaiset... osuiko Nagaan vai lemon Droppiin.
7
Tilasin Pepperkingiltä siemenet viime talvena, kasvattelin taimen lampun alla ulkoilemaan, ja nyt lopulta on päästy maistamaan. Kuten kuvauksissa netistä löytyy, hedelmä on kauniin kirkkaan keltainen, munan muotoinen ja keskikokoinen. Jostain muistelen lukeneeni, että keltaiset Rocotot ovat nimeltään Canarioita, mutta tämä siis myytiin nimellä Rocoto Chile de Seda.


By filago at 2009-11-24

Tuoksu on herkullinen, tyypillinen, saa yksistään aikaan kuolausta ja aavistuksen tulisuudesta. Hedelmänlihaa on ohuemmin verrattuna esim. Rocoto Red:iin, mutta silti mehukas ja täynnä "rakkuloita". Tulisuus on erittäin keskiverto, ei lyö yli muista herkullisista aromeista. Ja sitten tärkein, maku: Tämä maistuu monivivahteiselta ja raikkaalta, mukana makeutta, paprikaiset ja hedelmäiset aromit sekoittuvat. Lämpö tulee hiukan viiveellä, varsinkin runsas mehu on jopa tulisen puolella. Yksinkertaisesti: tuoreena nautittuna tähän mennessä ylivoimaisesti maukkain maistamani Pube. (Vaikkei niitä nyt niin montaa eri lajiketta ole maistettu, ja taipumukseni pitää enemmän makean tulisista kuin pelkästään tulisista vaikuttaa mielipiteeseeni...) Kunhan sato kuivuu, pääsen vertailemaan ominaisuuksia kuivattuna.

Huonoja puolia kasvissa ovat ylettömän pitkäksi venynyt kausi, jota Suomen kesä ei tänä vuonna auttanut. Sekä maistuvuus etanoille, kausi olisi lyhentynyt merkittävästi, elleivät etanat olisi syöneet ensimmäisiä raakileita järjestään. Mutta muuten.. en valita yhtään, ja yksilöni pääsee ensi vuonna jatkamaan eloaan suurempaan ruukkuun, ehkä jopa idätän hänelle kavereita. Ja kasvatustavallani kasvin kokokin pysyi sopivana.

Suosittelen. Mitenkäs teillä muilla kasvoi?

Filago
8
Näyttää siltä, että pitkäaikainen fantasiani erään lajikkeen suhteen toteutuu Lahden miitissä, kun saan käsiini muutaman himoitsemani siemenen. Siksi itse olenkin jo valmiiksi täysin tyytyväinen miitin antiin, korkeintaan käyn kuolaamaan jonkun lupailemia villi-pistokkaita.

Mutta koska tuolla toisessa ketjussa oli puhetta siitä, että monikin kaipaisi esim. Ulupican siemeniä, niin aloitampa tällaisen "toiveiden tynnyri" -ketjun. Itse olen tuomassa mainittuja Ulupica/Rocopica siemeniä. Muutakin luonnollisesti on, mutta pakkaamista helpottaa jos tietää, mikä jotakuta ehken kiinnostaisi.

Jossain oli mainintaa Goats Weedistä (se Annuum, joka on vaalean karvan peitossa, hedelmät pystyjä ja mustia ennen kypsymistään punaisiksi, maku legendaarisen paha ) mielenkiintoisena kasvina. Sain sitä itse viime kesänä yhdistyksen postituksessa, ja luonnollisesti katson velvollisuudekseni jakaa eteenpäin siemeniä. Tähän mennessä puskassani on vasta yksi aivan kypsä hedelmä ( jonka siemeniä mm. lupasin vaihdossa siitä fantasialajikkeestani), mutta uskoisin, että ennen miittiä niitä ehtii muuttua mustasta punaiseksi useampiakin, täysikokoisia mustia on jokunen ollut täydessä koossa hyvän aikaa. Niitä voinee sitten ihmiset itse kuivailla maisteltuaan mitä ovat saamassa...

Toinen lajike, jota mielelläni levitän laajemmaltikin on alunperin Naoki Somalta saamani Limo (hedelmältään kirkkaan keltainen Chinense, tylppäpäisen kolmion muotoiset hedelmät). Se on tuottanut kirvoista huolimatta varmaa ja hyvänmakuista satoa, kertaheitolla lempi Chinenseni, josta kaveritkin tykkäävät. Ei liian tulinen, numeroista en tiedä, mutta selkeästi miedompi kuin vaikkapa Golden Habanero. Ja ihana aprikoosin/vadelman sävyinen maku. Laitoin siemeniä kuivamaan hedelmistä, jotka kasvoivat keväällä sisällä hyönteisten ulottumattomissa.

Sitten tietenkin Naga morich, johon on tullut aika kivasti hedelmää ulkonakin. Nagaa taitaa olla jo kaikilla, mutta siltä varalta, ettei ole, pitänee senkin siiduja ottaa mukaan. Voihan niitä aina vaikka pureskella jos ei muuta keksi ;).

Sen sijaan se, mitä kaikilla ei ole: Chocolate jolokia. Ensimmäinen ( sisällä käsin pölytetty) punaruskea hedelmä vaihtoi väriä juuri, ja se on muuten pelottavan näköinen. Tavan Nagaa isompi ja tylpempi, suorastaan tynnyrimäinen möykky, jossa pinta kauttaaltaan niiden näille supervahvoille tyypillisten pikkumöykkyjen peitossa. Hmm.. pitää varmaan laittaa päiväkirjaosioon kuva? En mene arvailemaan montako siementä em. jättihedelmässä on, avaan sen vasta kun varmasti täysin kypsä. Toivotaan että paljon :). Useampia hedelmiä tästä lajikkeesta ei millään ehdi kypsyä nyt tähän miittiin mennessä, pelkään pahoin. Mutta jos (tai kun?) joku haluaa näitä, niin mielelläni niitä kristillisesti jaan. Itsekin sain siemenet henkilöltä, joka auliisti antoi omista vähistään.

Mitähän muuta. White Bullet Haba on ollut ilahduttava tuttavuus, tekee marjoja koko ajan, joten siitäkin ajattelin levittää ilosanomaa tuomalla runsaasti siemeniä. Omani ovat kotoisin Fataliilta ja tekevät täysin valkoista satoa (Chilimaailmassa ko. lajike kuvissa kellertävä).

Niin ja Baccat, niitä minulla on enimmäkseen samoja mitä kaikilla. Otan mukaan viime kesän sadon siemeniä.

Ja Annuumeista: Niitä tavallisia löytyy. Tämän kesän uudet eli Black Hungarian ja Black Pearl: Hungarian luultavasti ehtii, paljon täysikokoisia mustia, jotka olleet jo piiitkään täydessä koossa. Eli miittiaikaan varmaan jo punaisia (toiveikkaana..).. Pearl ei ehdi, kaikki kolme yksilöäni parvekelaatikossa ovat paitsi kauniita, myös vasta kukkimassa :(. ( mutta syksyllä niitäkin on ( mikä itseluottamus, eikös vaan ;) ), ja posti kulkee ).

Hmm.. ehkä se on helpointa tosiaan raahata koko arkisto mukana... olisi kuitenkin kiva tietää jos jotain lajiketta kannattaa ottaa talteen siemeninä nyt tässä välissä ruokapöytään päätyvistä hedelmistä. Ja otan nyt jokatapauksessa aikaa siihen, että puran Rocopican kuivatuista marjoista paaaljon siemeniä. Kuivasin niitä kokonaisina, näyttävät ihan kuivatuilta karpaloilta ;). Niitä kun heittää mortteliin niin saa hyvää jauhetta, mutta en tietenkään laita siemeniä jauhelihakastikkeeseen murskattuna jos joku niille keksii käyttöä kokonaisina idätyslaatikossa.

Filago, joka ei ole päivittänyt päiväkirjaansa aikoihin, pitäisiköhän tehdä kuvausretki tuonne pihalle...
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Filagon vuosi 2009
tammikuu 12, 2009, 00:20:59 ap
Laji ja lajikekirjo tälle vuodelle alkaa hissuksiin kirkastua, vaikka edelleen on eräitten vanhojen kasvien suhteen epäselvää selviävätkö talvesta ja jos selviävät, saavatko ruukkua vai sankoa kesäksi.

Villit-osio on jo päässyt siemenvaiheen ohi:

Rocopica/ Ulupica, large koki syksyllä kevyen leikkauksen, jolla oli tarkoitus pienentää ja tuuheuttaa ennestäänkin kompaktia olemusta. Ei toiminut odotetusti. Tämän hetken tilanne on joka suuntaan rönsyilevä pehko, joka on lampun alla alkanut nuppuilla mukavasti. Saapas nähdä onko tiedossa kypsiä ennen kesää...

Praetermissum CGN-22795 kasvattaa vasta lehtiä, mutta voi hyvin toistaiseksi pienessä ruukussa.

Lanceolatum ensin itänyt yksilö pääsi juuri ekaan ruukkuunsa, on reilu 10 senttiä korkea ja alkanut haaroa lehtihangoista. Toisena itänyt muutti jo, viimeinen pahnanpohjimmainen asustelee vielä jukurttipurkissa ja etsii mahdollisesti omaa kotia, tosin en kyllä pane pahakseni kahtakaan yksilöä kasvamassa rinnan, ehkä pölyttäminenkin toimisi paremmin kahdella.

Pubescensejä minulla oli viime kesänä vain yhtä lajiketta, ja Rocoto Red jatkaa alasleikattuna lampun alla, kasvattelee nuppuja, mutta on vähän vaisun oloinen sisätiloissa. Pikkutaimena on tällä hetkellä "Locato Long Red", joka koki helikopterionnettomuuden taannoin: nuoremman pojan pieni kauko-ohjattava teki pakkolaskun taimien keskelle lähes traagisin seurauksin. Onneksi jo on alkanut ilmaantua uusia ehjiä lehtiä, ja taimien lähistö on nykyään lentokieltoaluetta. Ja ei kahta ilman kolmatta: itämässä, eilisiltana laitettuna vielä yksi lajike Rocoto Chile de Seda parin siemenen voimin.

Viimevuotiset Annuumit eli  Bolivian Rainbow, Yatsufusa, Fresno, markettiannuum F5 sekä Chilly Chili päätyivät syksyn tullen kompostiin, vain Short Yellow Tabascon leikasin tyngäksi ja annoin jäädä kokeeksi luonnonvaloikkunalle, missä tällä hetkellä on uutta kasvua, aikaisemmin useita kukkia ja nyt yksi kypsymässä oleva hedelmäkin. Aika hyvä suoritus näillä keleillä.
Tarkoitus on myöhemmin kylvää uusia Annuumeja, ja lajikkeiksi olen ajatellut Fresnoa uusiksi sankoon, Deliciasta uutena rohkeasti myös sankoon ja mahdollisesti Yatsufusaa "avomaalle" (eli kalliolla kun ollaan niin laatikkoon jossa on multaa...) istuttavaksi. Koristelajiksi tilasin juuri vaihtelun vuoksi Black Pearlin siemeniä, ja eräänlaisena koristeena tulee myös olemaan jo pikkutaimena ruukussa latvottuna kasvava Goats Weed.

Viimevuotisista Baccoista osa sinnittelee alasleikattuina luonnonvaloikkunalla, keväämmällä näkee sitten mitkä lajikkeet joutuu ehkä uusintamaan siemenestä. Pari sai uuden elämän kaverin luona Boncheina, LemonDrop ja Rainforest nimittäin. molommissa on runsaasti uutta kasvua, mutta Lemon Drop sopeutunut paremmin muutokseen. Pari lajiketta on, joita en meinaa enää laittaa, PI260560 teki turhan pieniä hedelmiä mietouteensa nähden, ja C02598 ei ollut myöskään omaan makuuni. Kaleidoskop vei turhan paljon tilaa, ja saa luultavasti pitää välivuotta.
Suunnitelmissa on keväämmällä huolehtia siitä, että ainakin LemonDropista, Rainforestista, PI441551:stä ja AjiCristalista löytyy elinvoimaisia taimia sankokasvatukseen. Myös, mikäli ikkunalla Aji Benito talvehtii onnistuneesti, saa jatkaa toki ruukkukasvina.
Uutena Baccana ajattelin kokeilla Aji Habaneroa, ja/tai Aji Amarilloa mutta satavarma en ole, onhan tässä aikaa yli kuukausi pähkäillä. Ja jos jollakulla on joku muu must-ehdotus niin kuuntelen kyllä kokemuksia. Haussa siis Liidelin muovin alla sankossa paljon hyvänmakuista kohtuullisen kokoista hedelmää tekevää lajike ;).

Talvehtimisvalon alle on päässyt muutama Chinense: White Bullet Habaneron leikkasin pienemmäksi, ja se kukkii paraikaa hurjasti, tänään huomasin ekan kukan joka ei suunnittelekaan putoavansa. Cumari o passarinho oli jo valmiiksi kohtuupieni ja sai vain trimmauksen, mistä innostuneena on myös kukkimisvaiheessa, ja samoin huomasin tänään ekan hedelmänalun. Muut lampun alle päässeet ovat Golden Habanero ja Naga Morich, jotka toipuvat rankasta rungoiksi pätkäisyistä kasvattamalla vasta lehtiä ja nupun alkuja. Luonnonvalossa ja kirvojen kiusaamina ovat Fatalii, Red Savina, sekä Numex Suave Orange: katkaistut ja uudelleen hiljalleen lehtiä saaneet rungot. Long Choco Habanero ei selvinnyt katkaisusta kunnialla.
Pikkutaimina on jo pari Chinenseä lisääkin: Limo, joka tuntuu kaipaavan paljon valoa ja paljon lannoitusta, sekä Pimenta de Bode, joka kasvaa hitaasti. Idätyksiin pääsi mukaan myös Chocolate Jolokia, josta odotan korvaajaa Long Chocolle, jospa etanat eivät söisi tästä satoa yhtä hanakasti. Hidaskasvuinen, mutta tukeva tähän mennessä tämä suklaajolokia.
Eilen kylvin Chinensejä vielä lisääkin, vaikka oikeasti ei pitäisi olla tarvis: Pepperkingistä löytynyt lajike nimeltä 45er 2006, jonka pitäisi olla satoisa ja hyvänmakuinen. Siemenkirjeestä löytynyt Madame Jeanette. Kaiken varmuuden välttämiseksi idioottivarmaksi sadontekijäksi luvattu Orange Habanero. Ja Pepperkingin mainospuheen lumoissa hankittu hedelmäisen makuiseksi kehuttu Scotch Bonnet Trinidad Orange. Saa nähdä itääkö ja mitkä. Kun juuri olen päässyt kehumaan idätystä helpoksi hommaksi, olisi minulle aivan oikein, että mitään ei nousisi ;).

Mutta siinäpä nuo suunnilleen ovat. Voi olla, että jos onnistun saamaan piankin titukiaiseni Pimenta de Neydet, pitää sitäkin heti kokeilla. Ja mustan teeman mukaisesti saatan Black Pearlin kaveriksi laittaa myös Black Hungariania. Katsotaan nyt.

Filago, josta on mukavaa, että talvisatoa näyttää sittenkin ilmaantuvan ainokaisen lampun alle
10
Vuosi sitten hankin Fataliilta siemeniä nimellä Rocopica, samoin teki nikki Chilifellow. Omat siemeneni eivät itäneet, mutta sain sirkkataimen tuota kautta. Nyt uusi sukupolvi on itämässä/itänyt, ja yhtäkkiä huomasin, että Fataliin sivuilla kasvin nimenä on nyt :

Ulupica, Large (C. cardenasii var. pendulum). Aikaisemmin rocopican sukujuuret oli ilmaistu risteytyksenä, Rocopica (C. cardenasii x pubescens).

Kävin joskus sivulla, jossa joku esitti itse nimenomaan suorittaneensa kyseisen risteytyksen, ja siitä sai sen käsityksen, että maailmalla kiertävät Rocopicat olisivat peräisin häneltä.

Voisivatko ne jotka asioista tietävät (/osaavat paremmin ottaa selvää)kertoa, mikä tarina tässä nimenmuutoksessa on takana?

Filago, jonka 5 Rocopican siemenen koe-erästä iti eilen toinen, ja tänään tod näk kolmas, joten prosentti on nyt 40%, ja ehkä jo illemmalla 60%... yksi on mustunut ja ei varmasti enää idä, mutta kyllä noista silti pitäisi saada taimia aikaiseksi kun vaan kylvää tarpeeksi monta .. eikä odota sekuntikellon kanssa
11
Syksyllä idätetetyt kasvini alkavat olla nuppuiluiässä. Yleinen käsitys tuntuu olevan että liian varhainen seksuaalinen aktiivisuus pilaa chilin, ja nuput on syytä nyppiä vaikka kuukausien ajan ellei muu auta. Yhtä lailla joku voisi argumentoida ettei niitä luonnossakaan kukaan nypi, ja että jos kasvi ei ole kypsä kantamaan palkoja, nuput tippuvat itsekin.

Nyt saa tapella aiheesta ja antaa perusteluja, tarvitsen mielipiteitä avuksi omiin päätöksiin. Äänestysvaihtoehdot ovat karkeita, kannattaa kirjoittaa omista systeemeistä tarkemmin.

Filago, jonka omana tavoitteena on kohtuusato kohtuuvaivalla, kyse on vain siitä kuinka siihen sitten mahtaa päästä eri lajikkeilla ;)
12
Muut harrastukset ja elämä / Ruusuinen tarina
joulukuu 19, 2007, 01:49:34 ap
Kun tällä palstalla on näitä legendoja ikuistettu, niin pitääpä kertoa tämäkin pieni pikkujoulutarina.

Taimitarhani majailee keittiössä pitkän pöydän toisessa päädyssä parin insinöörilampun alla. Samalla pöydällä asuu myös suoraan runkoon ympätty ruusu, joka kesän rankan kukinnan jälkeen innostui chilien siivellä saamastaan hajavalosta sen verran, että kasvatti uusia lehtiä ja yhden nupunkin, joka aukeni sitten normaalissa järjestyksessä tyypilliseksi ruusun kukaksi.

Vietämme pikkujoulua, ja kavereita tulee kylään. Kaikille esitellään kasvit, niin chilit kuin orkideojenkin nykytila. Yksi kavereista istuu pöydän ääressä mietteliäänä hyvän tovin ja toteaa sitten: "Noissa chileissä on joissain aika kauniit kukat. Tuo yksi on melkeen yhtä nätti kuin ruusu." "Ai jaa? Mistä näistä sä niin kovasti tykkäät?", kysyn uteliaana. "No tämä." Ja osoittaa ruusua. "Ööö. Tota. Se ON ruusu." "Ai jaa? Ja mä sitten ihan suotta mietin tässä millanen palko tosta kukasta mahtaa tulla."

En sitten voinut antaa kotiin mukaan paria suosikkilajin siementä ;).

Mutta se jäi mietityttämään, että jos ruusu olisi chili, tulisiko siihen suunnilleen kiulukan muotoisia palkoja, vai jotain eksoottisempaa?

Filago, jolla on varovainen epäilys että white bullet habaan on ainakin yksi kukka tarttunut raakileeksi asti.. jeeee.. kuva ilmaantuu päiväkirjaan jos olen onnellisen oikeassa epäilyksineni
13
Harmillista tunnustaa olevansa blondi, mutta kun se taitaa muutenkin olla yleisesti tiedossa niin ei ole mainetta menetettäväksi.

Eli, siellä privaviestiosiossa on näitä laatikoita..

inbox: tää on selvä, siihen tulee ne mitä on muut laittaneet mulle, eikös?

sentbox: siellä majailee ne jotka itse joskus jollekulle laittanut, vai kuis?

mutta outbox: mitä ihmettä on viestit jotka on siellä.. ja miten olen mokannut kun ne eivät ole tupsahtaneet sentboxiin? ja oletettavasti eivät myöskään niille ihmisille mihin osoitettu? vai?

*huokaus

Filago, joka ei osaa edes privaa laittaa :(
14
Hei,

Ongelma lajikkeen Cumari o passarinho uusien lehtien kasvaminen esiin kellanruskean sävyisinä. Vanhemmiten vihreää alkaa hissuksiin lehtiin kertyä, mutta lehdissä myös "kuolioituneita" ruskeita kohtia, jotka nuoressa lehdessä ensin ilmaantuessaan aiheuttavat sen, että kasvaessaan lehti vääntyilee noiden kohdalta. Eli nyt taimen vanhemmat lehdet ovat jo vihreitä, mutta käppyräisiä, nuoret kellanruskeita.

Multa normaalia laimeaa kukkamultaa kevytsoralla lantrattuna, valona 20 w esl, kastelua kun kuiva. Muut samanikäiset mutta eri lajikkeita edustavat taimet, joukossa myös muita Chinensejä, pärjäävät samoissa oloissa hyvin.

Kuva löytyy päiväkirjaosiosta nimelläni olevasta ketjusta, tuoreimmasta postauksesta. Ajattelin ettei kannata tuplasti.. ja linkittääkään en osaa.

Filago, joka ei ole ennen kasvattanut chinensejä, ja sen kyllä huomaa ;)
15
Chililajikkeiden arvostelut / Yatsufusa
marraskuu 02, 2007, 16:24:03 ip
Siivosin kaappia, ja käsiin sattui kaksi pientä lasipurkkia, josta toisessa oli runsaasti siemeniä, toisessa vähän vähemmän kuivattuja palkoja. Molemmissa ihan itse liimaamani lappu Yatsufusa.

Palot olin aikoinani hankkinut tuoreina, kokannut minkä kerennyt, ja kuivannut loput. Ja ilmeisesti siihen aikaan perheeni vielä torbedoi yrityksiäni saada ruoka maistumaan joltain, koska siemenet oli eroteltu ja niitä oli kulunut vähemmän...

Maistoin palkoja ja siemeniä, ja ne ovat kuten muistinkin miellyttävää kokkaustavaraa, tasapainoinen maku ja sopivasti terää, eikä melkeen kymmenen vuotta lasipurkissa ollut niitä pilannut. Väri edelleen syvän tummanpunainen, viiniin vivahtava, ja kun heitin kahvimylluun kasan siemeniä ja palkoja, tulos oli mitä mainiointa juustoleivän päällistä.

Mutta nyt alkaakin sitten kysymykset.. googlailin sanalla Yatsufusa chili, ja osa lähteistä listaa sen frutescensiksi, osa annuumiksi. Sentään japanilaisesti alkuperästä lähteet yksimielisiä... Onko ainut keino selvittää laji kylvää pari siementä ja kasvattaa kukkiin asti?

Paloista ei voi juuri päätellä, tummanpunaisia, tulitikkua vähän pitempiä ja ohuehkoja, voisi sanoa juuri sellaisia minkä suuri yleisö näkee mielessään kuullessaan sanan chili.

Mutta kyllä tuosta mausta muistoja irtosi sen verran, että varmasti kokeilen josko vanhat siemenet innostuisivat peräti itämään.. raportoin sitten joskus ensi kesänä ;). Ellei joku jo heti osaa kertoa kaikkea ko. lajikkeesta.

Filago
16
Chilivaari toi esille asian jota itsekin olen joskus pohtinut, ja koska siihen olisi kiva saada selvyyttää kokeneemmilta, tuon sen tänne kysymys palstalle.

Tomaatteja kasvatettaessa suuri osaa aikaa menee varkaiden, näitten rasittavien sivuversojen nyppimiseen. Ideana ainakin mummollani, äiteelläni ym. muilla vanhoilla viisailla, että tomaatin ei anneta haaroa lehtien tyvistä, ja jopa päähaara katkaistaan kun "riittävä määrä" terttuja on saatu raakileiksi. Eli kasvattaja päättää, mikä on sopiva määrä hedelmiä kasville yrittää saada isoksi ja ehkä kypsäksikin ennen syksyä.

Kun taas chileillä tuntuu tavoitteena suorastaan olevan tuuhea monioksainen puska, jossa haaromiseen nimenomaan pyritään, tuloksena satoja kukkia, kymmeniä tai jopa satoja marjoja. Näin olen ainakin ollut käsittävinäni.

Onko chili siis jotenkin erilainen sen suhteen, eikö sitä rasita moneen suuntaan tapahtuva hedelmöiminen? Vai perustuuko tämä siihen, että chilit ovat monivuotisia ja joutavat kasvattamaan ne sivuversotkin ajan kanssa vahvoiksi, samoin "ylirunsas" hitaasti kypsyvä sato voidaan kypsytellä sisällä lampun alla?

Pohtii Filago tänä aamuna, ja muistelee että äitee kyllä oli lavassa kasvavien paprikoiden suhteen aivan yhtä tarkkana sivuversojen vaanimisessa kuin tomaattienkin kanssa, eikä raakileitakaan annettu tulla kuin yhden käden sormien verran per kasvi korkeintaan... maalaismaista tehottomuutta?
17
Chililajikkeiden arvostelut / Chilly chili
lokakuu 05, 2007, 17:03:00 ip
Chilimaailmasta sain tilaamieni Red savinoitten kylkiäisenä siemeniä lajikkeesta Chilly chili, annuum. Heitin itämään pari siementä niistäkin, ja nyt on sitten minulle ja kaverilleni kummallekin kasvi sirkkalehtivaiheessa. Onko joku kasvattanut tätä, miltä maistuu, helppo kasvattaa? Itäminen ainakin oli nopeaa ja sataprosenttista ;).

Filago
18
Huomasin päiväkirjapuolella, että aika monet tuulettelevat chilejään, ja että se nähdään välttämättömänä estämään pikkutaimien kasvaminen honteloiksi. Mulla kuitenkin blondin maalaisjärki kuvittelee, että valonpuute ois suurin syy siihen, että taimi venyy liikaa suhteessa varren paksuuteen.

Olettaisin että totuus on joltain siltä väliltä, että valo on tärkeää, ja ilman liike myös, että saadaan paikalle uutta tuoretta CO2 :ta syötäväksi.. Mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin auttaako se tuuletus sitten kuitenkin?

Ja nyt kun on saatu kysyttyä yleisesti, sitten siihen kaverilla olevaan.. eiku okei, siis meikäläisen omaan ongelmaan.. melko samoihin aikoihin reilu kuukausi sitten idätetyistä taimista PI260560, eka Baccatumini kuvittelee olevansa kirahvi, kaverit saman lampun alla eivät. Laitan kuvan päiväkirjaosioonikin, sinnekin voi neuvoa ne jotka ymmärtävät baccatumien metkuja.

Filago
19
Niin se aika lentää. Viisi viikkoa sitten kerroin toisessa ketjussa, että Fataliilta tilaamistani siemenistä ensimmäinen Bolivian rainbow oli itänyt, 6 päivän innokkaan odotuksen jälkeen. Ja tässä on nyt sitten ko. idun myöhemmät vaiheet alkamassa.. ikää siis reilu kuukausi ja ihan ekaa kertaa olen kuvaakin tähän laittamassa. Saa nähdä onnistuuko..



Kovasti haarookin jo, liekö boliviaaneille tyypillistä? Omat Annuumit lajia X ovat alkaneet tehdä haaroja tuonne alaoksistoon vasta kun yläpääkin tehnyt ensimmäisen kahtiajakautumisen... onko sille muuten joku termi? Sille jakautumiselle ekaa kertaa kahdeksi latvaksi?



Filago, jolle saa antaa neuvoja ( varsinkin hyviä sellaisia) ihan pyytämättäkin

edit: kuvat pieniksi klikattaviksi
20
Työkaverini on kotoisin Filippiineiltä, ja tässä lähiaikoina hän aikoo lähteä käymään kotikonnuillaan, useamman viikon reissulle. Juttelin hänen kanssaan chiliasioista matkamuistot mielessä. Ja hän lupasi tuoda Suomeen chilejä paikalliselta torilta, siemenineen luonnollisesti. Ajatus oli, että siinäpä sitten maistelen mitä haluaisin kylvää.

Mutta koska siellä valikoimaa on kuulemma hiukkasen enemmän kuin täällä, niin helpottaisi kovin jos täältä löytyisi vinkkejä minkätyyppistä kannattaisi pyytää tuomaan. Mikä olisi kiinnostavaa ja erilaista tai Filippiineille tyypillistä.. jne. Onko kokemuksia, tai uteliaita toiveita? Siemeniä varmaan on helppo jakaa muillekin jos jotain erityisen ihmeellistä sattuu tulemaan sieltä..

Filago, jolla varmaan tulee ahdasta jo olemassa olevillakin siemenillä, mutta ei malttaisi olla käyttämättä tilaisuutta saada varastoon odottelemaan jotain kivaa