huhtikuu 16, 2024, 06:54:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pavlan kausi 2014

Aloittaja Pavla, huhtikuu 03, 2014, 11:42:37 ap

« edellinen - seuraava »

Pavla

Locato (C. pubescens) voi mainiosti. Aika iso muutos edelliseen kuvaan kolmisen kuukautta sitten.



Kukkia ja podeja pukkaa ihan kivasti. Opin tänään, että chileille on hyvin tavallista, että jopa saman lajikkeen sisällä on kukkia, joissa on eri määrä terälehtiä. Mielenkiintoista.  :) Perehdyin asiaan katsottuani seuraavaa kuvaa. Siinäpä yksi esimerkki.



Leikkasin huonoimmassa kunnossa olevan rimpulaoksan pois pari kuukautta sitten ja vaikutti siltä, että kasvi nautti siitä. Oksia ja lehtiä alkoi ilmestymään enenevissä määrin. Ja toki luonnonvalon lisääntymisellä oli oma merkityksensä.



Löysin tänään Locatosta kirvan. Mäntysuopaa!!  >:( Mahtaako sellaista kesää ollakaan, ettei tuholaisia löydy jostain puskasta.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Pavla - heinäkuu 22, 2014, 18:59:41 ip
Löysin tänään Locatosta kirvan. Mäntysuopaa!!  >:( Mahtaako sellaista kesää ollakaan, ettei tuholaisia löydy jostain puskasta.


Kirvoja on joka kesä. Niistä on aika helppo päästä eroon, kun toppaa sen homman heti alkuunsa. Etsi täältä foorumilta hakusanalla herpiilisidi, niin varmaan alkaa löytyä ohjeet moiseen.

Pavla


Pavla

Petenerossa (C. chinense) on ensimmäiset kypsät podit ja lisää kypsymässä. Nuppuja on paljon, joten uskoisin, että sadosta tulee ihan kohtalainen.




Ensin oltiin raakileita...


...ja sitten alettiin kypsymään

Pavla

Alkaa pikkuhiljaa olla kaikissa chileissä kypsyviä podeja. Sitten pitäisi päätellä mikä sopisi mihinkin kokkaukseen.

Ajattelin kokeilla tehdä ihan perussinappia, johon ei tule kananmunaa tahi kermaa, jolloin varmasti säilyy pidempään. Mutta mikähän kypsyvistä chileistä olisi paras vaihtoehto? Olisko jollakin kokemusta tai mutua?

Joo?
- Fatalii
- Petenero

Ehkä?
- Moruga Scorpion (Tykätään miehen kanssa Kipusinapista (sis. nagaa), voisko tästä saada samantapaista?   ;D)
- Locato
- Rocato

Ei?
- Trepadeira Werner (Menis aromit hukkaan)
- Aji Norteno (Liian mieto, parempaa sellaisenaan syötynä)
- Mysteeri-baccatum
- Goat's Weed, on syöty sen verran, että en halua sitä nyt testata tähän. Sato kuivumassa sitä mukaa kun kypsyy
- Pequante (Talvetettu kärvisteli kevään, vasta kohta kukkimassa)

Rähinä-Reetta

Luulisin että Moruga Scorpion on ihan pätevä lähtökohta "kipusinappia" ajatellen.  ;D

Pavla

Dodii. Tänään keräsin 23 g kypsyneitä palleroita. Hyvin näkyy kylmä alkukesä Petenerossa.


Rocato (C. chinense), Fatalii (C. chinense), Locato (C. pubescens) ja Petenero (C. chinense)

Valitsin sitten lopulta Peteneron sinapin tekoon. Sen maku oli kyllä aika vekkuli yllätys. Habaneromaisen kirpsakka ja hedelmäinen, mutta myös hieman karvas ja metallinen.

Pavla

Ai kamala, että iski himo! ;D Silppusin Locaton maustamattoman Philadelphian sekaan ja levitin sitä uunituoreen maalaissämpylän päälle. Levitettä jäi ja se kummitteli jääkaapissa koko illan. Pitihän se sitten syödä loppuun varrasleivän kanssa! Onneksi uutta satsia on kypsymässä useampi podi!

(Oli muuten kiva mennä saunaan hikilenkin jälkeen, kun huuliin oli vissiin jäänyt kapsaisiinia ja hiki levitti sen ylähuulen ja nenän väliin. Ihanan raikas olo nenän alla saunassa, ei tiennyt palaako vai jäätyykö, tunne oli melko voimakas. Uusi koivun tuoksuinen saunatuoksu ei kyllä tuoksunut mun nenään yhtään!  :D)

Pavla

elokuu 04, 2014, 09:52:46 ap #28 Viimeisin muokkaus: elokuu 08, 2014, 09:11:22 ap käyttäjältä Pavla
Ekat Morugat kypsyi...Tehtiin sinappia...Vähän olis voinut reilummin laittaa chiliä, mutta hyvää on näinkin "vähän miedompana". En vielä uskaltanut maistaa Morugaa sellaisenaan, pelkkä veitsen nuolaisu riitti. Senkin polte kesti kiitettävän aikaa. Ehkä seuraavaksi uskaltaa jo puraista.  ;)


Pavla

Kirjoittelin blogin puolelle tuon sinappireseptin. Nami.


Pavla

Goat's Weed (C. annuum) näyttää voivan mainiosti vähän vähemmälläkin suoralla auringonpaisteella. Tuo nurkka on suorassa auringonpaisteessa vain parisen tuntia. Jouduin jo vähän tukemaan vartta, kun koko kasvi alkoi nuokkumaan uhkaavasti. Podeja on kehittymässä huima määrä, paljon enemmän kuin viime vuonna, kun kasvi oli vieläkin vähemmällä valolla itäikkunalla ja kausikin alkoi myöhemmin. Uusia kukkia avautuu jatkuvasti. Sanoisin, että todella helppo kasvatettava, joka viihtyy pienemmässäkin ruukussa. En ole nähnyt yhtäkään kirvaa tai muuta tuholaista siinä koskaan (tässä kannattaisi koputtaa puuta). Petenero (C. chinense) tuntuu houkuttelevan chileistäni eniten kirvoja.



Lueskelin risteytyksistä ja kiinnostuin asiasta sen verran, että kokeilen risteyttää GW:n ja Trepadeira Wernerin (C. baccatum). Ainakaan vielä podi ei ole pudonnut, vaan kasvaa pikku hiljaa.

Pavla


56 g herkkua kerätty (Locato & Trepadeira Werner)

Samalla saksin Locatoa jo alas. Muutama podi on vielä kasvamassa, joten antaa niiden vielä kypsyä ennen tynkäämistä.

Locaton kukasta löytyi kapea pitkulainen musta vipeltäjä. En osaa arvioida mikä mahdollinen tihulainen on kyseessä (ripsiäinen?). Täytynee siis vähän miettiä miten käsittelen puskat kun tuon ne sisään.

Pavla

Olisiko jollakin enemmän kokemusta Petenerosta (C. chinense)? Satoa on tulossa sen verran, että siitä saisi pari soosia tai melko paljon kuivamaustetta. Kumpaa suosittelisit?

Pavla

Ripsiäisarvelu piti paikkansa aiemmassa viestissä. Pitihän nekin kohdata.

Pavla

Leikkasin kaikki talvetettavat chilit ronskisti alas ja laitoin oksat kypsyttelemään maljakoihin. Öttiäisten takia pesin kasvit juurineen mäntysuopavedessä ja leikkasin ainakin isoimmat lehdet pois. Sitten jännätään mikä on selviytymisprosentti.


Fatalii kävelee mullan päällä

Chilivaari

Hieno on Fatalii leikattuna.
Jos tuolla juurien päissä on riittävästi ohuita juuria, saattaa se selvitäkin.
Älä kastele liikaa. Juuri nyt se ei ime paljoakaan. Runsaasti kastelemalla viileässä tilassa juurimädän saa aikaiseksi multaviljelyssäkin.

Pavla

Kiitos! Pieniä juuria on kyllä, toivottavasti tarpeeksi. Tässä juuri mietin kastelinko kaikkia uudelleen ruukutettuja liikaa. Kastelin sen takia niitä melko reilusti, kun en ole viikkoon kotona. Täytynee ainakin sanoa miehelle, ettei kastele lisää ainakaan muoviruukuissa olevia.

Chilioni

Todella kauniit juuret olet saanut jätettyä tuohon mullan pintaan.  :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Pavla

Kiitos Chilioni. :)

Tein Aroniahyytelöä. Tää oli mahtava uusi tuttavuus! Sopii varmasti hemmetin hyvin jonkun kovan vahvan juuston kanssa. Marjoja on puskissa vielä todella paljon, joten vielä voisi tehdä lisää. Mahtaisikohan tähän sopia joku chili...Täytynee testata!!

Pavla

Tein Mango-ananas-Fataliikastiketta viime viikolla. Sehän sopi esim. Brien kanssa hyvin. Kaikkea pitää testata.  :P



Bonchikin voi hyvin, uutta kasvustoa tulee esiin. Ainoa, joka ei ole osoittanut elon merkkejä on Locato. Kai sille vielä pitää hetki antaa armonaikaa.