toukokuu 11, 2024, 14:51:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2011

Aloittaja jewe, joulukuu 06, 2010, 20:26:27 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Tämän ja ensi viikon aikana olisi tarkoitus saada huone tyhjäksi eli viimeiset podit kerättyä ja kasvit kompostiin että pääsee siivoamaan. Kovin kauan neljän jälkeen ei näe podeja kerätä jos päivänvalossa haluaa jotain tehdä.
Viimeiset Aji Cristalit ja osa jäi vihreiksi.


Rocotoja tuli kypsänä enää alle kaksi kiloa mutta sen verran mahtuu savukaappiin viikonlopuksi muhimaan. Vihreitä olisi vielä turhankin paljon jäljellä mutta ei ne kyllä enää tuolla kypsy.

kalat69

kerää kuitenkin ne vihreet ja pidä pöydällä kypsymässä niinku tomaatteja. suurin osa vaihtaa väriä ihan hetkessä, ja niissä on kyllä maku kohallaan vaikka rocotojauheeksi. tai pakastat ne teet rocotosämpylöitä talvella. ei ne ihan niin hyviä oo ku puskassa kypsyneet, mutta kyllä niitä silti kelpaa syödä ;)


2010- 2013 hallituksen jäsen

jewe

Noi rocotosämpylät on kokonaan unohtuneet tässä hässäkässä tältä syksyltä. Osa pubeista on varmaan järkevää laittaa pakkaseen kun nyt on mennyt vähän sen kaavan mukaan että aina kun ei ole jaksanut tehdä jotain mössöä tai savustaa niin sitten olen kaikki muut chilit lykännyt kuivuriin ja jauheeksi. Mites noi chilit yleensä kypsyykö nekin paremmin omenan kaverina lautasella kuten tomaatitkin ?

Ja tuohon mössökatraaseen tuli tänään hulppean kahden purkin verran uutta salsaa ja tuote on suora kopio toisten päiväkirjasta, mutta eiköhän näitä eri versioita saa kokeilla.
Ihan hyvänmakuista jo tässä vaiheessa vaikkakin aikast mietoa ja tumman väristä johtuen siitä että suurin osa jalluista ei suostunut millään kypsymään. Etiketin kuvassa on muuten kaikki jallut jotka on noissa kahdessa pikkupurkissa eli atomeiksi meni. :D


Tämän vuoden paksuin Jalapeno ja jossain foorumilla taisi olla oma ketjukin jonne noita haluttiin näytille, mutta pistetään nyt ainakin tähän kun ei jaksa hakea.

kalat69

no tuopa oli hyvä kysymys että kypsyykö ne omenan kanssa parhaiten...? ei hajuakaan kun en oo ikinä kokeillu, mutta luulis sen nopeuttavan. tosin muutenkin ne vaihtaa yllättävän nopeesti väriä parissa päivässä. meillä on niitä pakastettu ihan puolikkaina, siemenet vaan pois ja pakkaseen, on sitte helppo heittää joko sämpylään taikka keitellä hilloa joskus talven pimeinä iltoina kun ei muutakaan tekemistä keksi ;)


2010- 2013 hallituksen jäsen

Hyde

Juu..kyllä ne kypsyy nopeammin omenan tai banaanin kans.

Huru-ukko

Näin ainakin väitettiin eräässä ohjelmassa televisiossa, kypsä hedelmä kuulemma tuottaa etyleenikaasua, joka kypsyttää muutkin. Samaa kaasua käytetään teollisesti, kun raa'at hedelmät saapuvat Kituniemeen.
Omena, päärynä ja ja luumut olivat yhden http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/772265 lehtijutun mukaan parhaat ko. tarkoituksessa.

jewe

Niin rupeaa olemaan tämäkin kausi taas kohta taputeltu loppuun. Kasvarissa on enää Bhut Jolokia, yksi amppelimanzano ja Lemon Drop nämä saa olla tuolla vielä ensi viikon loppuun kun kerran tuottavat vielä satoa ja viikon päästä lauantaina on edessä huoneen siivous ja pesu sekä kasvualustojen vaihto. Kaikki muut chilit lähteneet autuaammille maille. Lämmitystäkään ei ole enää huoneessa ollut kuluneella viikolla.


Ja vielä viimeinen kuva tuosta yli neljäsataa podia tuottaneesta dropista jossa taas keltaista väriä riittää. Ensi viikonloppuna nuo menee vielä savustukseen kun tänä viikonloppuna oli ohjelmassa pari vuorokautta kestänyt rocotosavustus.


Tällä viikolla tuli vielä kivasti satoa yht.5,5 kg, tosin yli puolet sadosta oli vihreänä. Tämä päiväkirja vetelee myös nyt viimeisiään ja tavan mukaan vielä yhteenveto kaudesta tulossa varmaankin ensi viikonloppuna kun nuo loput puskat on tyhjennetty. Tulevaisuus on nyt hämärän peitossa vaikka ensi kauden kasvatuslistalle tuli haalittua yli 50 lajikkeen siemenet niin todennäköisesti "ensi kausi" alkaakin vasta runsaan vuoden päästä ja tuleva kesä jää lähes torsoksi mutta vedetään nyt ainakin kuukausi henkeä ja mietitään miten tämä jatko menee. ???

Siku

Jännä kuinka vasta yksittäiskuvasta tajuaa, kuinka komean kokoisiksi nuo kasvavat.
"Ensi kausi taitaa jäädä väliin" kuulostaa aina tositekijöiden suusta aina yhtä surulliselta. Toisaalta kyllähän Hessinkin "sapattivuosi" tarkoitti silti paljon enemmän, kuin monen muun normikausi.

Loistava kyllä tuo "ikean pastasiivilä bubbleri (?)" patentti. Muistan kun se joskus tsi osastolla esiteltiin, mutta vasta nyt näen sen oikeasti käytössä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: Siku - marraskuu 06, 2011, 21:35:44 ip
Jännä kuinka vasta yksittäiskuvasta tajuaa, kuinka komean kokoisiksi nuo kasvavat.
Loistava kyllä tuo "ikean pastasiivilä bubbleri (?)" patentti. Muistan kun se joskus tsi osastolla esiteltiin, mutta vasta nyt näen sen oikeasti käytössä.



Oikeastaan tuon Lemon Dropin todellinen koko paljastui itsellenikin vasta nyt kun kaikki muut kasvit lähti ympäriltä pois. Kieltämättä tuo Ikean siivilä on toimiva tuossa ämpärin päällä. Koskaan en ole noita rakojakaan tilkinnyt eikä levää ole muodostunut ravinneliuokseen. Viime vuonnahan noita oli useampiakin käytössä ja täältä foorumiltahan idea peräisin. Kesäkuun jälkeen en ole enää resoämpäriin päässyt katsomaan ja mielenkiintoista nähdä juuristo loppuviikolla kun kasvin purkaan. Todennäköisesti ämpäri on piukassa juuria kun vettäkään ei kauheasti enää ole mahtunut ja jatkuvasti joutunut ämpäriä täyttämään syksyn aikana.

Revenant

Eihän mitkään välivuodet tule kysymykseenkään! Edes rocotoja kasvihuone täyteen, jotta on rypäleille jotain seuraa sentään.
Tuo ikea siivilä on kyllä hyvä ajatus, mulla oli kansi omassa, mutta silti tuli levää! Harmi että niitä tuskin löytyy 20L kokoon, sillä niihin varmaan siirryttävä, alkaa olemaan liian juoppoja nuo bubblerikasvit keskikesällä. Salsahomma näyttää olevan hanskassa, miten on konvehtejen laita?  ;)
Enintään 300 merkkiä, jäljellä: 265

jewe

Kai noita konvehteja taas tulee tehtyä...sitten myöhemmin varmaan joulukuussa kun on paremmin aikaa. Tuskin niistä enää mitään tänne kun viime vuonna ihan tarpeeksi kuvia pistin suklaista ja saman kaavan mukaan aina tämä päiväkirja kulkee...

Tulipa vielä tuollainen "pallukat pellillä" kuva napattua ja kyllä siellä parissa päivässä ihan mukavasti on kypsynyt ainakin Lemon Dropit (kypsyneet ei kuvassa vaan siirretty jääkaappiin.)

jewe

Ja vielä ennen kauden lopullista yhteenvetoa tilastoja satomääristä joita nyt yritin ensimmäistä kertaa laskea eli tänään tuli viimeisetkin kasvit tyhjennettyä podeista ja ainoastaan parissa koristechilissä on hedelmiä mutta niitä en laske. Tuosta bubbleri Lemon Dropista tuli vielä 371 kpl podeja eli yhteismäärä on 795 kpl, ihan tarkka tuokaan ei ole kun ehkä parisenkymmentä tuli kerättyä ennen kuin päätin laskea ja nytkin kaikkia pienimpiä en jaksanut nyppiä.

Tämän kauden laskettu satomäärä on 27,8 kg

Todellinen määrä on vielä jonkin verran enemmän kun aloin punnita satoa joskus elokuussa ja juhannuksesta asti oli jo viikoittain grillattu isoja Leekkejä ja Homeraa ja tuoreena käytetty muitakin mm. Serranon satoa ei tullut punnittua. Lisäksi erilaista paprikaa tuli noin 3 kg jos annuumina haluaa laskee vielä tuohon joukkoon.

Tuosta määrästä rocotoja on 12,7 kg ja tuo lukema on erittäin tarkka kun ennen punnituksia tuli vain muutama pube käytetty. Joka tapauksessa kolmisenkymmentäkiloa tuli kuitenkin yhteensä satoa. Satomääriin olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen varsinkin rocotojen osalta kun tuostakin määrästä vain alle 2 kiloa jäi kypsymättä kasvissa ja varmaan ainakin puolet vihreistä vielä kypsyy sisällä. Ainakin tuo rocotojen kasvatus näyttäisi olevan kunnossa kun niitä tuolla amppeleissa olen pääasiassa kasvattanut. :)

Toni.A

Kieltämättä aivan loistava Rocoto vuosi sulla. Olet todellinen expertti noiden kanssa. Toki sulla on kausi ollut hieno muutenkin. Mitäpä olet mieltä tuon Serranon mausta? Omasta mielestäni aivan kärkipään kamaa, kun vertaa mihin vaan.

Ilo on ollut kyllä lukea sinun päiväkirjaasi ja mahtavia kuvia hienoine kommenteineen, joten eiköhän se jatkune ensikin vuonna! ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

jewe

Kieltämättä Serraano yllätti erittäin positiivisessa mielessä. Kasvi on itsessään kaunis ja ei tyypillinen annuumi, karvaiset lehdet ja sateenvarjomainen kasvutapa. Hedelmät oli tosi maukkaita ja taisin yksin syödä lähes koko puskan sadon tuoreena leipien päällä. ;D
Luulenkin että sopii juuri tuorekäyttöön, itse en ainakaan käyttänyt muulla tavalla.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 10, 2011, 18:08:23 ip
Kieltämättä Serraano yllätti erittäin positiivisessa mielessä. Kasvi on itsessään kaunis ja ei tyypillinen annuumi, karvaiset lehdet ja sateenvarjomainen kasvutapa. Hedelmät oli tosi maukkaita ja taisin yksin syödä lähes koko puskan sadon tuoreena leipien päällä. ;D
Luulenkin että sopii juuri tuorekäyttöön, itse en ainakaan käyttänyt muulla tavalla.
Nimenomaan tuorekäytössä ehdotonta eliittiä. Itse olen silpunnut melkein mihin vain ja ainoastaan tuoreeltaan. Ei tuo niin ole ötökkäherkkäkään, minä sitä kehutaan, kun kahtena vuonna on kasvattanut kohtalaista satoa. Mitä nyt lutikat piti lähes kaikkia kasveja ruokailu kenttänään. Katsotaan minkälaista satoa ja kasvua on ensikesänä.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

jewe

Talvi saa tulla.


Lemon Dropin jämät

jewe

Tämä kausi rupeaa nyt olemaan loppu. Eilen tuli laitettua viimeiset vihreät chilit kuivuriin ja olisi jonkinlaisen yhteenvedon paikka.
Kausi alkoi viime vuoden marraskuun lopulla rocotojen kylvöllä ja perässä tuli chinenset ja muut. Voisi sanoa että teemana tähän kauteen lähdettäessä oli kasvattaa syötäviä isokokoisia chilejä (annuumit) ja sitten nuo rocotot. Lajikkeita oli lopulta 24 kpl vaikka piti olla ensin jonkinlainen välikausi. Taimikasvatusvaihe meni hyvin ja maaliskuun alussa eli todella aikaisin taimet muutti kasvihuoneeseen ja siellä tulikin tehtyä ensimmäinen suurempi virhe sillä harvat chinenset olisivat saaneet jäädä vielä sisälle, sillä viileässä kasvarissa ensimmäiset kehittyneet podit olivatkin pieniä. Suurin osa pubeista meni amppeliin ja ne nauttivat viileästä ja valoisasta keväästä kasvihuoneessa.
Varsinainen katastrofi seurasi kesäkuussa kun kasvihuoneen chilit peittyivät miljooniin kirvoihin. Varmaan yhtään podia ei kesäkuussa kehittynyt ja kaikki kukat tippuivat pois eli osa sadosta meni taivaan tuuliin. Fiilikset oli sellaiset että olisi tehnyt mieli liekittää koko huone perustuksia myöten. Ihmeaine provado lopulta pelasti loppukesän ja kauden ja kaikki kirvat menivät atomeiksi eikä koko loppukautena enää ensimmäistäkään kirvaa huoneesta löytynyt. :o

Annuumeista Leek ja Homera tekivät ihan loppuun asti hurjaa satoa ja podit olivat isoja. Paljon noita grillattiin juhannuksesta ihan loppusyksyyn asti ja vieläkin on 5 punaista homeraa jääkaapissa. Baccoista Aji Cristal oli jostain syystä tosi myöhässä ja Queen Laurie oli pettymys. Sen sijaan bubblerissa kasvanut Lemon Drop oli lopulta kauden kohokohtia. Ei sen takia että podeja tuli yli 800 vaan siksi että kasvi jäi pahiten kirvojen kynsiin ja meinasi saada tappotuomion juhannuksena. Kirvojen hävittyä kukinta ja kasvu alkoi tosi myöhään heinäkuussa ja lopulta tuli valtavasti poodeja ja lähes kaikki sain vielä kypsäksi. Lannoiteohjelma heinäkuussa taisi osua nappiin.
Pubet tuotti komean yli 12 kilon sadon vaikka sielläkin oli muutama heikko laji joukossa. Kasvihuoneamppeleista kuitenkiin tehtiin tämän kauden pubesato. Manzano Rojosta tuli viitisenkymmentä podia ja CAP357:stä vieläkin enemmän mutta podit oli aika pieniä ja mitäänsanomattoman makuisia, toimi kuitenkin savusalsoissa muiden joukossa. Orange Rocotosta tuli uusi suosikki pubearsenaaliin ja Peru Puno Marki oli myös uutena mainio.
Chinensien kanssa meni aikatavalla pieleen ja olivat myös kirvojen suosiossa. Lopulta Eli Kocheen toinen satoaalto toi vajaat satakunta keskikokoista podia mutta scorpparista ei paljon iloa ollut ja parikymmentä podia sain sentään Bondasta, joka maultaan oli mitä mainioin chinense, Naga ei edes itänyt talvella eli chinenseistä ei jäänyt paljoa paukuteltavaa jälkipolville.

Kokonaisuutena kauteen olen kyllä erittäin tyytyväinen ja satoa tuli kuitenkin enemmän kuin olisi ollut tarvetta eli noin 30 kiloa ja siksi syksy oli taas erittäin työläs. Tässäpä yhteenveto tällä kertaa :)


jewe

Ensi vuosi on vielä täysin auki mutta varmaankaan montaa chiliä ei kasva, ei kehtaa edes kirjoittaa montako on mielessä. Kuitenkin yksi taimi on jo olemassa eli testiversio nimeltä pimeä Naga joka kasvaa olohuoneen kirjahyllyllä orkkideoiden katveessa ja saa vain luonnonvaloa jos kunnolla sitäkään, ruokailupuoli on kuitenkin taimella kunnossa.
Naga 2012 ?


Kolme vuotta foorumilla ja kolme päiväkirjaa...paljon on täälläkin muuttunut siinä ajassa ja kun ei ole itsellä mitä kasvattaa niin nyt voisi olla paikallaan myös pieni tauko foorumin suhteen, ehkä vuoden loppuun tai sitten ensi vuoden loppuun tai jotain siltä väliltä ?
Tähän päiväkirjaan ei varmaan enää tule lisää kuvia tai päivityksiä kun ei kerran ole oikeastaan mitään mitä laittaa joten kiitokset kaikille mielenkiinnosta tätäkin päiväkirjaa kohtaan, onhan täälläkin taas aika tavalla ollut käyntejä, mutta aika iso paketti tästä vaan taas on tullut.
Laitetaan vielä tämän päiväkirjan viimeiseksi kuvaksi ihan erilainen kuva vaikka tuosta toisesta harrastuksesta. :)

Huru-ukko

Hieno sato ja päiväkirjakin, tosin loppua eniten seurannut. Toinen harrastuksesi taitaa olla sama kuin minullakin, mutta ei ole köynnöstä vielä, vaan mustaherukkaa ja vadelmaa olen käyttänyt kotiviineihin. Tuliko tuosta Zilgasta hyväkin sato ja kuinka monta köynnöstä sinulla on?.

PP

Iso kiitos tästä ja aiemmista päiväkirjoista. Varsinkin pubeista olen saanut paljon oppia ja vinkkejä, olethan niissä foorumin ehdotonta kärkeä.