toukokuu 11, 2024, 18:15:52 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

jewe

Lähes kaksi vuorokautta kestänyt savustus-sessio on nyt takana ja ihan hyviltä nuo chilit näyttää, tuosta ne menee sitten taas mössöihin joten lopputulos näkyy sitten myöhemmin.
Omenapuukiekkoja tuli vaihdettua aika tasaisesti parin tunnin välin, tosin öisin oli kuuden tunnin vaihtoväli. Lämpötila oli kaapissa aika tasaisesti vajaat +6 astetta joten varsinaisesta kylmäsavustuksesta nyt oli kyse.

masaiman

syyskuu 04, 2011, 21:13:50 ip #181 Viimeisin muokkaus: syyskuu 04, 2011, 21:25:20 ip käyttäjältä Mattson
Lainaus käyttäjältä: Nondo - syyskuu 04, 2011, 20:02:57 ip
Tuleeko se kauhea kanuuna savusta vai onko tapana naukkailla aina savustaessa?




Tuli omatkin silit käytyä kahdeksan aikaan siirtämässä savukaapista kuivaimeen. Savunhaju oli viime kertaan nähden huomattavasti voimakkaampi, joskaan ei välttämättä niin miellyttävä kuin viimeksi. No, aika näyttää ensi viikon aikana tuleeko tosta syömäkelpoista...

Remotecontrol

Tuli panostettua nyt sitten ja ostettua bradley. Ei jaksais ruveta satoa savustamaan pilipalivehkeillä ja lopputulosta arvuuttelemalla. Kallis hankinta, mutta laadukas ja luotettava ja lopputuloksen kannalta loistava.

SK

No onhan se kivempi jännittää, että tuleeko omista virityksistä mitään. ;)

Tässä minun pilipaliviritys. Savusampo ostettu, muuten kasasin tuon tarvikkeista mitä kotoa löyty.



Lämmöt pysyi just alle 30 asteen, kun ulkolämpötila oli 15-20 astetta.

masaiman

Mikäs siinä, tuohan on ihan toimivan näköinen kapistus. Onko sulla tosssa katossa mitään tuuletusräppänää vai annatko vaan tulla raoista ulos?

Jos parannusehdotusta saa heittää niin hanki rosterinen kalansavustus- tms. Laatikko, 2x100mm.hormilaippaa ja sellanen ~1,5m hormiputki mikä on ostettaessa kasassa ja vedetään auki. Laita savusampo siihen laatikkoon ja poraa alas takaseinään reikä sille hormilaipalle. Sit kun vielä asetat ne niin että kaappi on poydällä tms. Korokkeella ja savulaatikko alempana niin kaapin sisälämpö pysyy ulkolämmön kanssa tasoissa kun sen hormin pinta-ala jäähdyttää savua. Takaan että yllätyt tervan yms. Klöhnän määrää joka sinne putkeen kondensoituu.
Yks kysymys on pakko heittää: miks toi ovi on saranoitu ylhäältä?

SK

syyskuu 06, 2011, 23:18:46 ip #185 Viimeisin muokkaus: syyskuu 06, 2011, 23:35:12 ip käyttäjältä Nondo
No tämä oli versio 1.3 ja paranneltavaa jäi paljon.
Oven saranoiden kanssa tuskailin aikani. En saanu ovesta tiivistä.
Niin laitoin saranat ylös ja ruuvasin oven aina neljällä ruuvilla kiinni, joka kiekon vaihdossa.
Ja pitihän tohon lopulta laittaa ilmastointi teippiäkin. :-[

No jos chilijauheesta erottuu mukava savu aromi, niin hyvä. Lopputulos ratkaisee, ei se miten se on tehty.

E: Ei ole tuuletus räppänää. Olisi varmaan parempi tuottaa savu erillisessä laatikossa ja johtaa se toiseen. Irrotin vanhasta pc.stä tuulettimia ja ajattelin ne vielä tohon laittaa
kierättämään ilmaa. Pitää vaan hommata sopiva muuntaja/virtalähde.

Herra 47

kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Pahakeijo

Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka ?

Chilitatti

Uskaltaakos tollaista savusampoa tai vastaavaa laitetta hommata kun asustelee kerrostalossa? Tuli vaan mieleen että kiva varmaan palokunnalle/isännöitsijälle tehdä selvitystä kulinaristisesta harrastuksestaan.  ;D

srgi

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - lokakuu 24, 2011, 12:40:24 ip
Uskaltaakos tollaista savusampoa tai vastaavaa laitetta hommata kun asustelee kerrostalossa? Tuli vaan mieleen että kiva varmaan palokunnalle/isännöitsijälle tehdä selvitystä kulinaristisesta harrastuksestaan.  ;D


Muistan lukeneeni että savua tulee aika paljon ainakin kiekon vaihdon yhteydessä ja siks en oo ite tuota hankkinu kun kerrostalossa asustan.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - lokakuu 24, 2011, 12:40:24 ip
Uskaltaakos tollaista savusampoa tai vastaavaa laitetta hommata kun asustelee kerrostalossa? Tuli vaan mieleen että kiva varmaan palokunnalle/isännöitsijälle tehdä selvitystä kulinaristisesta harrastuksestaan.  ;D
En usko, että naapurit kauheasti tykkää kerrostalossa tuollaisenkaan savun hajusta, kun tupakkakin tuottaa vaikeuksia ja on varmasti monessa paikkaa kielettyäkin. Itse kyllä varmaankin laittaisin pienimuotoisesti silti savustumaan, vaikka varoituksenkin uhalla. Olenkin tässä ajatellut sellaista hommaavanikin. Helpottaa vaan kummasti, kun omakotitalossa asustelee. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Huru-ukko

lokakuu 24, 2011, 18:56:00 ip #191 Viimeisin muokkaus: lokakuu 24, 2011, 18:59:13 ip käyttäjältä Huru-ukko
Savusammolla savustaessa tosiaan pöläyttää savua kiekon vaihdon yhteydessä. Ei muuten jos jääkaappi on kunnossa.
ProQ merkkinen kylmäsavustukseen tarkoitettu laite tuottaa savua 10-12 tuntia kertalatauksella. http://www.savustintukku.fi/Kylmasavu.html tietoa ko. värkistä.

mexx

Olen tuolla ProQ:lla nyt pari satsia savustanut. Ensimmäisiä pidin kaksi varvia ja nyt toista satsia suhatessa 3 kertaa täytin. Todella hyvät savun maut antaa chileille, eikä tarvitse sähköjä vedellä vrt.sähkökolvi tms. Olen hankintaan tyytyväinen. Huoltoahan värkki kaipaa sen verran, että pesee sen käytön ja uuden täytön jälkeen hammasharjalla, muuten on reiät nokisavumöhnässä ja sammuu.
Pippurimyllyyn latasin savuPeteneroja ja aika pienelläkin määrällä antaa paljon savun makua puuroon nam.


Chilitatti

Tällanen ajatus tuli nuppiin että saako tervaskannon palasella aikaan hyvän makuvivahteen vai meneekö tervahöyrystetyt chilit yms kylmille kiville?

SK

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - marraskuu 01, 2011, 16:43:31 ip
Tällanen ajatus tuli nuppiin että saako tervaskannon palasella aikaan hyvän makuvivahteen vai meneekö tervahöyrystetyt chilit yms kylmille kiville?


En suosittele tervaskantoa tai havupuita yleensäkkään savustukseen. En tosin ole kokeillut, mutta varmaan ihan syystä tietyt lajit on vakiinnuttanut suosionsa savustuksessa.

Huru-ukko

Samoilla linjoilla Nondon kanssa. Tietysti jos pientä lastua seassa muiden purujen seassa koittaa ja niitä chilejä on paljon niin, kokeilla voi. Onhan niitä tervasnapseja ja viinakin......
             Jos kokeilet niin pistä ihmeessä pientä tietoa miten kävi.
Ps. Jotkut pitää savustetun kalan kanssa pientä katajan oksaa purujen seassa, itse mielestäni ainakin siikaan se saa vanhan (ja pakastetun) kalan maun. Mutta jos siitä pitää niin hyväähän se silloin on  ;).

Chilitatti

Juuri tuon takia kysyin kun ei ole mitään hajua asiasta ja ajattelin että joku on voinut tuotakin kokeilla. Joskus nuorempana muistan savustaneeni leppälastujen kanssa ja sinne sekaan laitoin hieman katajaa.

Sellainen kysymys että miten noi bradleyn kiekot käy yksiin savusammon kanssa ja jos käy niin miten usein ne tarvii vaihtaa? Sammosta lukiessani olen saanut sellaisen käsityksen että siihen laitetaan sahattu kalikka puristetun rouhelätkän sijasta.

Huru-ukko

Badleyn kiekoista ei ole mitään tietoa, mutta 6cmx6cmx6cm kuutiolla olen Savu-Sammon kanssa savustanut. Laiskuus siinäkin, sen voi kääntää neljälle kantille ennenkuin täytyy vaihtaa toinen. Ja 1 riittää kirren tai lohivileiden savustamiseen jääkaapissa.
Jotkut on tuunanneet Savu-Sampoa siten, että on otettu pois se metallinen tuhkapelti. Sitten on tehty tuki (esim. sopivan kokoinen putki) vastuksen yläpuolelle. Siihen putkeen on sitten etukäteen ladattu ohuita, ehkä 1cm, leppäkiekkoja. Koko komeus on asetettu vaikka tiiliskiven päälle jääkaappiin, ja vastusosa tiilen ulkopuolelle. Siihen alle mieluiten neliskanttinen vesiastia, johon hiiltyneiden osien pitäisi pudota. Uusi kiekko tulee tilalle.....Hommaa harrastaneet sanoivat että toimii pienten kokeilujen jälkeen. Muuta etuahan tuosta ei ole kuin että savustaminen käy kun olet töissä tai vaikka nukut.
Savu-Sampoon suositellaan halkaisijaltaan 6cm kiekkoa. Jos se Bradleyn kiekko tuottaa mieluisaa savua, niin vaihto kun on hiiltynyt sen verran ettei ettei savua. Kokeilemalla kaikki selviää, ja jollain voi olla tietoakin asiasta...

masaiman

Mullakaan ei kokemusta ole savusammosta, mutta mm. kolvin kanssa leikittyäni väittäisin ettei bradleyn kiekosta saane kovin kauaa savua sammolla. Veikkaisin et n. tunti max.