maaliskuu 29, 2024, 12:34:34 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Seppo

Lähinnä tuossa kiinnostaa hinnan ohella se pieni koko. Sitä vanhaa jääkaapin rotiskoa on ikävä säilöä mökillä ahtaissa oloissa.  ::)

Tietysti savugeneraattori olisi sikäli kätevä, että sen saisi kiinni mihin vain sopivaan pönttöön, johonkin pienempäänkin. Toisaalta pikku-Bradleylla onnistuisi kuumasavustuskin.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Seppo - heinäkuu 01, 2013, 22:47:28 ip
Lähinnä tuossa kiinnostaa hinnan ohella se pieni koko. Sitä vanhaa jääkaapin rotiskoa on ikävä säilöä mökillä ahtaissa oloissa.  ::)

Tietysti savugeneraattori olisi sikäli kätevä, että sen saisi kiinni mihin vain sopivaan pönttöön, johonkin pienempäänkin. Toisaalta pikku-Bradleylla onnistuisi kuumasavustuskin.


Tovin leikittyäsi kaipaat tilavampaa savustinta. Melkoisen varma juttu. Todennäköisesti myös savustustulos on suuressa parempi.
Jääkaappihan on ulkona ja sille voi rakentaa oman kopin näkösuojaksi.

Huru-ukko

Savu-Sampo on halpa ja käytetty jääkaappi ilmainen. Toisen saa Chilitarvikkeesta.

Seppo

Jääkaapin romua en halua riesoiksi ainakaan tässä vaiheessa. Jos joskus olisi omakotitalo asumismuotona, niin sitten miksipä ei. Nyt ei mökillekään oikein järjellisesti mihinkään sellainen mahtuisi varastoitavaksi. Ehkä vaihtoehtona jollain aikajänteellä iso Bradley niin on kasvunvaraa harrastuksessa tuohon pieneen verrattuna.

Sitä odotellessa joku Savu-Sampo tai vastaava ProQ ja joku sopiva pönttö ja harjoittelee savustusta syssymmällä kun kelit viilenevät. Jos homma alkaa kiinnostaa ja chilinkasvatus joskus jotain tuottaa ihan oikeasti, niin sitten parempia vehkeitä.

Täti-E

Savustuskysymyksiä.

Ketjua selailin ja ohjeita on miljoonia joista nyt yritin kasata sellaista jonka mäkin pystyisin toteuttamaan. Eli asiaan: Ystävä lupasi antaa mulle käyttöön savustuspönttönsä (ilmeisesti kaupunkilaisille suunnattu sähkösavustin). Nyt luin topicista että lämminsavustus ei ole maun kannalta se paras vaihtoehto vaan pitäisi hoitaa homma kylmänä.

No asiaa tutkin hieman lisää ja törmäsin tähän  Pro Q- kylmäsavustimeen. Ymmärsinkö oikein että asia hoituisi tuolla laitteella ja kaverin pöntöllä?

Mikä puru sopii hommaan parhaiten ja mikä on savustusaika jos kyseinen kombinaatio edes on mahdollinen?

Kiitos jos kerrotte. Mitään DIY rakentamisohjeita en nyt tällä kertaa kaipaile koska tarkoitus olisi hoitaa homma commandon tehokkuudella ja nopeasti  ::)

Miquel

Uskoisin että lopputuloksena on lämminsavustettua chiliä tuollakin keinoin sillä proQ palaa kytemällä, eli hehkuu, niin kuumana että sulattaa surutta esimerkiksi jääkaapin pohjan kun sen sinne laittaa ilman että savunkehittimen alla on jotain palamatonta, kuten kivilaatta.  :)

Putkimallinen sähkösavustin lämpiää proQ.lla varmasti niin kuumaksi että kättä polttaa.


Yritä hankkia suurempi kaappi/laatikko jossa savustuksen suoritat, isommassa tilassa lämpö ei karkaa niin korkeaksi. ProQ täyslatingilla kytee 12tuntia ja siihen soveltuu käyttöohjeen mukaan ainoastaan sen oma sahajauhonsa jota myy ainakin honkkarit ja motonetit.

Sopivaan savustusaikaan en myöskään osaa ottaa kantaa, tämä riippuu toki paljolti käyttämästi savustuslaatikon/kaapin koosta sekä siitä että kuinka savuisia chileistä on tarkoitus tulla. Summassa omalla kylmäsavustimellani, joka on muokattu metrin korkuisesta jääkaapista, kokeilisin 6 tuntia.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

masaiman

Epäilen vahvasti proQ:n myös tukehtuvan sellaseen peltipönttöön, ei oo kummonen homma ottaa joku vanha isohko loota, laittaa vaikka pihalaatta sinne pohjalle ja viritellä joku ritilähässäkkä sinne sisälle. Ja tietysti tarvittava määrä ilman sekä tulo että menoaukkoja...

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Mattson - elokuu 26, 2013, 23:12:57 ip
Epäilen vahvasti proQ:n myös tukehtuvan sellaseen peltipönttöön, ei oo kummonen homma ottaa joku vanha isohko loota, laittaa vaikka pihalaatta sinne pohjalle ja viritellä joku ritilähässäkkä sinne sisälle. Ja tietysti tarvittava määrä ilman sekä tulo että menoaukkoja...


Kirjottelinkin tästä, mutta deletoin pois sitten kuitenkin. :D
En ollut täysin varma notta vaatiiko kyteminen juurikaan happea?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Kokonaisia chilejä olisi tarkoitus savustella. Ei kokemusta, eli onko parempi ensin savustaa ja lopuksi kuivata jos on kuivattavaa, tai ensin kuivata ja sitten savustaa.... :o?

PP

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 28, 2013, 13:18:26 ip
Kokonaisia chilejä olisi tarkoitus savustella. Ei kokemusta, eli onko parempi ensin savustaa ja lopuksi kuivata jos on kuivattavaa, tai ensin kuivata ja sitten savustaa.... :o?


Ensin savustaa, koska tuore chili ottaa paremmin makua savusta ja lisäksi kuivuminen alkaa savustuksen aikana, jos ilmankierto on hyvä tai käyttää savustimena toimivaa jääkaappia.

masaiman

Ja muotoilun vuoksi pannaan nyt vielä varmistus että vedä ne ainakin halki joskin varmaan sen jo arvasitkin... Siivuihinhan tietty ottaa enempi savu kun on enempi pinta-alaa, on sitten lajista kiinni kannattaako muuta kuin halkasta.

Jahvetti

Tuollainen ProQ-savunkehitin ei happea tarvitse juuri nimeksikään, eli ei missään nimessä tukehdu. Mutta lämpötila varmaankin jossakin putkisavustimessa karkaa käsistä, ellei sitten pakkasella yritä savustaa. Tosin silloin voi kyty hyytyä ns. antikatalyysin vuoksi, on kuitenkin niin olematon palokuorma. Isohko pahvilaatikkokin ajaa savustuspöntön virkaa tällaisen savunkehittimen kanssa oikein hyvin, myös kosteuspuoli pysyy paremmin hanskassa kuin peltipöntössä. Kertakäyttöinen tosin, mutta halpa. ;)
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

ihmo

laitampa minäkin vaatimattoman korteni kekoon savuamaan  :D

noviisina pähkäilin satoni säilömistä kun ei sitä oikein paljon jäänyt jäljelle kesän syömingeistä 

noin litra kolmea eri lajiketta (mitään tietoa/muistoa notta mitä lajia)

eli laiskan ratkaisu savustettu jauhe  sivuja kun tutkailin niin vaikkutti sekin pirun vaivalloiselta ja aikaavievältä  siis oikomaan mutkia

puuhuoneesta kuiva leppäklapi siitä 20cm pätkiä ja kirveellä pienemmiksi vähän isompia kun harjanvarsi näitä siis noin 20cm halkaisijaltaan nippu

pari kieppiä foliota ympärille pieniä reikiä tökittiin pakettiin sitten kaasugrillin polttimen päälle savuamaan kituvalkealla

varsinaisen grillausritilän vuorasin vielä foliolla nottei tuu ylhäällä kuuma (tiiä sitten auttaako se)

sitten sato halki ja ylös "kylmäänpäähän" grilliä  1,5h tuli savua   

grillistä uunipellille ja emännän leipomusten jälkeen uuniin (uuni pois päältä) ehtoolla piti vielä kropsua paistaa notta tuli sitten tupla lämmitys  siä ne oli sitten yönyli ja olivat rapeita

tehosekoittimen kautta purkkiin  noin reilu desi tuli valmista

en koskaan ole maistanut vastaavia tuotteita mutta mulle kyllä maittaa on savuista ja tujua   :o

turaukko

syyskuu 06, 2013, 20:16:30 ip #273 Viimeisin muokkaus: syyskuu 06, 2013, 21:06:24 ip käyttäjältä turaukko
Savusampo + "puolikas" jääkaappi löysi tiensä tontille :) Onko tuohon savustusaikaan jotain yleispätevää ohjeistusta, kun tässä ketjussa näkyi olevan kaikkea muutamasta tunnista muutamaan päivään välisiä aikoja?

Tarkoitus olisi savustaa: Orange rocotoa, Canariota, Turbo pubea, Lemon Dropia, Aji Cristalia, Orange Habaneroa ja Poblanoa.

Huru-ukko

Makuasia....Minä savustin samalla kun kuivasin useamman päivän. Ohutseinämäisiä  tulisia voi varmaan savustaa vähemmänkin, 10-20 tuntia omasta mutusta tuntuen koska makua on tarpeeksi.


masaiman

BTW näin sattumalta motonetissä myytävänä Mustang-merkkisen "savusammon" eilen, hintaa taisi olla 29,90 ja muuntaja matkassa. Tekis mieli piruuttaan ostaa yksi ja kattoa onko siitä mihinkään.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 06, 2013, 22:02:46 ip
Makuasia....Minä savustin samalla kun kuivasin useamman päivän. Ohutseinämäisiä  tulisia voi varmaan savustaa vähemmänkin, 10-20 tuntia omasta mutusta tuntuen koska makua on tarpeeksi.




Aikalailla näin, rocotoja pidempään.

turaukko

syyskuu 08, 2013, 20:37:15 ip #276 Viimeisin muokkaus: syyskuu 08, 2013, 21:32:24 ip käyttäjältä turaukko
12h maltoin savustaa. Nyt on kuivurin vuoro pöhistä. Jonkin verran tuli kosteutta kaappiin. Tuosta ei liene haittaa olevan?

Kaapin sisälämpötila oli 14-18 astetta.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Mattson - syyskuu 07, 2013, 08:38:45 ap
BTW näin sattumalta motonetissä myytävänä Mustang-merkkisen "savusammon" eilen, hintaa taisi olla 29,90 ja muuntaja matkassa. Tekis mieli piruuttaan ostaa yksi ja kattoa onko siitä mihinkään.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 06, 2013, 22:02:46 ip
Makuasia....Minä savustin samalla kun kuivasin useamman päivän. Ohutseinämäisiä  tulisia voi varmaan savustaa vähemmänkin, 10-20 tuntia omasta mutusta tuntuen koska makua on tarpeeksi.




Aikalailla näin, rocotoja pidempään.


Mulla on just toi ja hyvin tuntuu pelaavan. 3,5vrk savustin harvalla kiekkojen vaihdolla jääkaapissa, niin tuli ainakin tuhdit savun aromit chileihin. Väliaikaisessa kaapissa jonka kyhäsin lastulevyistä tuolla savustus ei oikein onnistunut, mutta saattoi johtua siitä, että lastulevy huokoisena imi savut itseensä.
#816

JorgeXXX7

Savustan chilini ja muut Bradley Digital 4:llä. Kylmäsavustuksessa kylmäsavulaatikko väliin ja taas onnistuu.  ;)

masaiman

Onkos kukaan tehnyt Jalapeno-rocoto savujauhetta? Ens viikolla tulee Penalta pussi jalluja ja manzano rojoa ja ainakin osan jauheesta vois koittaa sekoittaa.