huhtikuu 16, 2024, 08:06:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tarvitaan podeja tutkimuskäyttöön

Aloittaja PP, syyskuu 24, 2014, 18:28:26 ip

« edellinen - seuraava »

PP

syyskuu 24, 2014, 18:28:26 ip Viimeisin muokkaus: syyskuu 28, 2014, 17:49:35 ip käyttäjältä PP
Tällaiselle aiheelle ei ole sopivaa aluetta, mutta laitan ensin tänne.

Aion toteuttaa pienimuotoisen tutkimuksen chileissä olevien eri kapsaisinoidien vaikutuksesta tulisuuden kokemukseen. Tarkoitus ei ole tutkia kapsaisinoidien määrää vaan eri kapsaisinoidien suhteellisia osuuksia eri lajeissa ja lajikkeissa ja niiden vaikutusta tulisuuden tuntemuksiin. Tunnettua on, esimerkiksi että monet annuumit ovat hyökkäävän ja terävän polttavia kun taas rocotoissa on "pehmeä" tasaisesti nouseva ja laskeva polte vaikka se voi olla voimakas.

Näin alussa suunnitteluvaiheessa en tiedä tarkalleen, mihin tutkimus päättyy. Vähintään saan mittaustietoa kapsaisinoidien jakaumasta, parhaimmillaan tuloksista tehdään tieteellinen artikkeli. Saatan myös määrittäää kapsaisnoidien absoluuttisia määriä, mutta se ei ole päätarkoitus. Jos alustavat tulokset tukevat teoriaa, mukaan saattaa tulla aistinvaraisia kokeita tulisuuden kokemisesta. Joka tapauksessa raportoin tuloksista myös täällä siinä määrin kun se on mahdollista eli vähintään tiivistetysti, toivottavasti laajemmin.

Ensimmäiset mittaukset tehdään luultavasti lokakuun aikana ja jatkosta päätetään sitten. Koska kausi etenee vauhdilla kohti loppua ja on monilla jo loppunut, pyydän tutkimusnäytteitä nyt. Itselläni on tarpeeksi chilejä, mutta tutkimuksen laadun parantamiseksi olisi hyvä saada samoja lajikkeita useammalta kasvattajalta. Alla lista lajikkeista, joita aion käyttää, jos saa kustakin 2-3 lahjoitusta. Isopodisista lajikkeista riittää podi tai kaksi, pienemmistä muutama podi. Podien tulee olla lajikkeelle tyypillisen näköisiä ja kokoisia ja peräisin kasvista, jonka sato on todettu lajikkeelle tyypillisen tuliseksi. Voin hakea podit pk-seudulla, ne voi ottaa mukaan lauantain miittiin tai tuoda minulle kotiin tai töihin (ja saada korvaukseksi rocotoja).

Aji Cristal 3/3
Lemon Drop 2/3
Bonda Ma Jacques 3/3
Biquinho 2/3
Rocoto Montufar (PI 585273) 3/3
Rocoto Peru Cusco 2/3
Serrano 2/3
Goat's Weed 3/3

Laittakaa ilmoittautumiset tähän, jotta lajikkeiden kertyminen näkyy kaikille. Myös kysymykset mieluusti tänne. Huomautan vielä, että tässä ei saa tuloksia omien chiliensä kapsaisiinimäärästä, koska mittaukset tehdään keskiarvoisista sekoitetuista näytteistä.

Max_7Pot

Millä sinä mittaukset teet? Oletko hommannut massaspektrometrin vai miten mittukset tehdään?

PP

Lainaus käyttäjältä: Max_7Pot - syyskuu 24, 2014, 18:36:30 ip
Millä sinä mittaukset teet? Oletko hommannut massaspektrometrin vai miten mittukset tehdään?


Mittaukset tehdään nestekromatografia-massaspektrometrialla ja mahdollisesti muilla täydentävillä tekniikoilla. Teen töitä ko. systeemien kanssa päivittäin.

chipe

Olet varmaan perehtynyt aihetta sivuaviin mahdollisiin aiempiin tutkimuksiin? Oma tietämykseni rajoittuu yhteen Wikipedia-sivuun, jonne päädyin siksi että juuri opetit että kapsaisinoideja onkin useampaa tyyppiä ;D.

Tuolla kuitenkin mainitaan että kuudesta tyypistä kaksi on muita tuplaten tehokkaampia ja muiden osuus jää aika vaatimattomaksi. Samalla mainitaan että asiaa olisi jollain tapaa tutkailtu ja miedoilla seoksilla noissa tosiaan olisi havaittu erityyppistä poltetta mutta vahvemmilla eroa ei havaittu. Tuossa kohtaa nyt ei ole ihan selvää lähdeviitettä että miten asiaa nyt tarkalleen ottaen on tutkailtu.

Voisikos tuo kenties indikoida sitä että ainakin aistinvaraisia eroja voisi olla helpompi havaita miedommilla lajikkeilla jos nuo voimakkaat kapsaisinoidityypit kenties jyräävät isompina pitoisuuksina muut helposti alleen?

Miquel

Multa löytyisi tutkimukseen bondaa, montufaria ja aji cristalia.  Postitse pelattaisiin näiden kanssa. :)

Jos laitat gaucho jalapenon mukaan porukkaan niin uskoisin tuota löytyvän moneltakin kasvattajalta, mukaanlukien allekirjoittanut.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jame

No listan kahta ensimmäistä saat täältä. Mutta missä ovat listalta ne tosituliset chinenset?

Mikähän olisi terävän tulinen annuumi? Omista ehdottaisin Prairie Firea mutta en ole ihan varma lajimäärityksen oikeellisuudesta. Toinen voisi olla Goat's Weed mutta omani ovat vasta kypsymässä eli mustia tässä vaiheessa.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

bluesman

Gaucho ei käy tutkittavaksi sillä saman yksilön podeissa saattaa olla kymmenkertainen tulisuusero. Noin yksi kymmenestä podista on voimakkaan tulinen.
Minulta löytyy Goat´s weed sekä Lemon drop. Peito de moca on sama kuin Biquinho niin sekin löytyy. Peru Cusco myös.

PP

Lainaus käyttäjältä: chipe - syyskuu 24, 2014, 19:07:45 ip
Olet varmaan perehtynyt aihetta sivuaviin mahdollisiin aiempiin tutkimuksiin? Oma tietämykseni rajoittuu yhteen Wikipedia-sivuun, jonne päädyin siksi että juuri opetit että kapsaisinoideja onkin useampaa tyyppiä ;D.


Olen tutustunut aiempiin tutkimuksiin, mutta se prosessi on vielä kesken ajanpuutteen vuoksi. Kapsaisinoidiprofiileja on mitattu, mutten ole löytänyt ainakaan vielä artikkelia, jossa ne olisi kytketty tulisuuden tyyppiin.

Lainaus
Voisikos tuo kenties indikoida sitä että ainakin aistinvaraisia eroja voisi olla helpompi havaita miedommilla lajikkeilla jos nuo voimakkaat kapsaisinoidityypit kenties jyräävät isompina pitoisuuksina muut helposti alleen?


Varmaankin näin. Toisaalta rocotot ei ole kovin mietoja, mutta tulisuus on silti erityyppistä kuin muilla lajeilla.

PP

Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 24, 2014, 20:11:30 ip
Multa löytyisi tutkimukseen bondaa, montufaria ja aji cristalia.  Postitse pelattaisiin näiden kanssa. :)

Jos laitat gaucho jalapenon mukaan porukkaan niin uskoisin tuota löytyvän moneltakin kasvattajalta, mukaanlukien allekirjoittanut.


Postitsekin kelpaa ja voin maksaa postikulut. Gauchoa ajattelin alunperin, mutta hylkäsin sen Bluesmanin sanomasta syystä.

PP

syyskuu 24, 2014, 20:48:47 ip #9 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2014, 20:55:52 ip käyttäjältä PP
Lainaus käyttäjältä: Jame - syyskuu 24, 2014, 20:19:21 ip
No listan kahta ensimmäistä saat täältä. Mutta missä ovat listalta ne tosituliset chinenset?


Kaksi syytä jättää supertuliset pois: mittaukset on helpompia kun lajikkeeiden tulisuudet ei ole ääripäistä ja toiseksi aistinvaraiset kokeet supertulisilla menee hankalaksi, koska pitäisi pystyä maistelemaan useita lajikkeita.

LainausMikähän olisi terävän tulinen annuumi? Omista ehdottaisin Prairie Firea mutta en ole ihan varma lajimäärityksen oikeellisuudesta. Toinen voisi olla Goat's Weed mutta omani ovat vasta kypsymässä eli mustia tässä vaiheessa.


Goat's Weed kuulostaa oikein sopivalta. Podien ei tarvi olla vielä kypsiä vaan mukaan ehti hyvin ensi kuussa.

Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.

Jame

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:48:47 ip
Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.


No lisää  nyt vielä yksi Montufarkin listaan. Omassa ainokaisessa on 15 vielä vihreää podia, kai noista pari voi näin tutkijana kollegan tutkimuskäyttöön uhrata. Ehkä jopa vaihdat ne n kappaleeseen jotain toista rocotoa   ;)
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

PP

Lainaus käyttäjältä: Jame - syyskuu 24, 2014, 21:24:44 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:48:47 ip
Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.


No lisää  nyt vielä yksi Montufarkin listaan. Omassa ainokaisessa on 15 vielä vihreää podia, kai noista pari voi näin tutkijana kollegan tutkimuskäyttöön uhrata. Ehkä jopa vaihdat ne n kappaleeseen jotain toista rocotoa   ;)


Toki vaihdan, ja n on siinä kaksinumeroinen luku.

bluesman

 Toki minullakin on Montufar. Serranokin löytyy sekä Aji cristal. Jos pitää olla eri lähteestä kotoisin.

MiM

Tämähän on kiinnostava idea.  8)

Lemon-droppia löytyisi täältä (Itä-Helsinki) nyt kypsänä, mutta saat ehkä helpommin joltain luotettavammalta kasvattajalta, itse olen harrastuksen alkuvaiheessa, ja vielä sunnuntaista lähtien pari viikkoa ulkomailla.

Ymmärsinkö oikein, että aiot tehdä yhden yhdistelmänäytteen jokaisesta lajikkeesta? Eikö kuitenkin kannattaisi tehdä ainakin muutamista lajikkeista vertailu myös eri kasviyksilöiden välillä, jotta pystyt selkeästi osoittamaan että lajikkeiden väliset erot ovat sisäisiä eroja suuremmat (eli että mittaat muuta kuin "satunnaisvaihtelua")?

Miten muuten haluat näytteet kerättävän? Kaikki samasta kasvista vai mahdollisimman monesta  kasvista?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 24, 2014, 22:07:23 ip
Toki minullakin on Montufar. Serranokin löytyy sekä Aji cristal. Jos pitää olla eri lähteestä kotoisin.


No sitähän minäkin, että sinulla täytyy olla noitakin. Haluan kaikkia itseni lisäksi mieluusti kolmelta muulta, muttei väliä kuinka monta keneltäkin.

PP

Lainaus käyttäjältä: MiM - syyskuu 24, 2014, 22:42:10 ip
Lemon-droppia löytyisi täältä (Itä-Helsinki) nyt kypsänä, mutta saat ehkä helpommin joltain luotettavammalta kasvattajalta, itse olen harrastuksen alkuvaiheessa, ja vielä sunnuntaista lähtien pari viikkoa ulkomailla.


Sillä ei ole mitään väliä, että olet aloittelija, kunhan Lemon Drop näyttää ja maistuu oikealta. Mutta saan varmaan tuota ennen Lemon Dropit muualtakin.

LainausYmmärsinkö oikein, että aiot tehdä yhden yhdistelmänäytteen jokaisesta lajikkeesta? Eikö kuitenkin kannattaisi tehdä ainakin muutamista lajikkeista vertailu myös eri kasviyksilöiden välillä, jotta pystyt selkeästi osoittamaan että lajikkeiden väliset erot ovat sisäisiä eroja suuremmat (eli että mittaat muuta kuin "satunnaisvaihtelua")?


Kyllä varmaan teen lajikkeen sisäistäkin vertailua juuri tuosta syystä. Voihan olla, että jo siinä tulee yllättäviä eroja. Pääosin tarkoitus on analysoida yhdistelmänäytteitä, jotta näyte- ja työmäärä pysyy kohtuullisena. Mutta tätäkään en suunnittele pitkälle ennen alustavia tuloksia.

LainausMiten muuten haluat näytteet kerättävän? Kaikki samasta kasvista vai mahdollisimman monesta  kasvista?

Sillä ei ole väliä. Laajaan kattavuuteen ei kuitenkaan pääse, mutta tällä keräämisellä saa toivottavasti keskiarvoistettua kunkin lajikkeen tuloksen.

Tästä ei tosiaan kannata odottaa mitään chilitiedettä mullistavaa. Katsotaan ensin taustatyö ja sitten alustava analyysi, jonka perusteella tehdään mahdollisesti laajempia mittauksia.

Jos kukaan ei tuo näytteitä miittiin, niiden toimituksesta/hausta voidaan sopia tarkemmin ensi viikolla.

chipe

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:43:46 ip
Olen tutustunut aiempiin tutkimuksiin, mutta se prosessi on vielä kesken ajanpuutteen vuoksi. Kapsaisinoidiprofiileja on mitattu, mutten ole löytänyt ainakaan vielä artikkelia, jossa ne olisi kytketty tulisuuden tyyppiin.


Täällä ainakin mainintaa yhdestä tutkimuksesta joka kuulostaisi haetunlaiselta:

LainausThe synthetic capsaicinoid vanillylamide of n-nonanoic acid (VNA), was administered to sixteen trained tasters by researchers Anna Krajewska and John Powers at the University of Georgia. The tasters compared the heat of VNA to the four natural capsaicinoids and the results were as follows.

The mildest capsaicinoid was nordihydrocapsaicin (NDHC), which was described as the "least irritating" and "fruity, sweet, and spicy." Next was homodihydrocapsaicin (HDHC), a compound described as "very irritating," and one that produced a "numbing burn" in the throat, which also was the most prolonged and difficult to rinse out.

The two most fiery capsaicinoid compounds were capsaicin (C) and dihydrocapsaicin (DHC), which produced burning everywhere from the mid-tongue and palate down into the throat. Evidently, all of the capsaicinoids work together to produce the pungency of peppers, but capsaicin itself is still rated the strongest.


Tutkijoiden nimillä varmaan jostain löytyisi varsinainen tutkimuskin ja tuo linkattu artikkeli on pätkä kirjasta The Chile Pepper Encyclopedia (William Morrow, 1999).

Tuossa pisti muuten silmään että aiemmin artikkelissa mainitaan että kapsaisiini (vaikuttaisi että siinä kohtaa puhutaan kaikkien tyyppien yleisnimestä eikä vain tuosta yhdestä kapsaisinoidityypistä) itsessään olisi mauton ("has no flavor") ja sitten tuossa kuitenkin kuvaillaan yhtä noista sanoilla "fruity, sweet, and spicy".

Miquel

Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa?  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jame

Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 25, 2014, 05:38:18 ap
Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa?  :D


Voi toki jotain jäädä mutta ei se pyretriini tai vastaava anna kromatografissa samanlaista piikkiä kuin kapsaisiini.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

PP

Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 25, 2014, 05:38:18 ap
Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa?  :D


Kuten Jame jo sanoi, periaatteessa kyllä, käytännössä ei. Torjunta-aineiden mittaaminen vaatisi niitä varten tehdyn menetelmän, eikä ne näy kapsaisinoideja mitatessa.