Kasvatus ja yleinen chilitieto => Chililajikkeiden arvostelut => Aiheen aloitti: Anonymous - huhtikuu 14, 2005, 15:34:28 ip

Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Anonymous - huhtikuu 14, 2005, 15:34:28 ip
Mikä on milestänne maukkain chili?
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Aji Inferno - toukokuu 19, 2005, 21:41:06 ip
Äärettömän vaikea kysymys! Chilejä kun on niin täysin eri makuisia, ja jotkut muuttuvat esim. vasta kuivattuna parhaimmilleen...

Mutta jos tuoreista chileistä puhutaan, niin joitakin omia suosikkejani sellaisinaan popsittaviksi:

- Chilaca (capsicum annuum)
- Poblano (-"-)
- Guajillo (-"-)
- Aji Dulce (capsicum chinense)
- Aji Panca (-"-)
- PI-260567 (capsicum baccatum)
- PI-281320 "Aji Cristal" (-"-)
- White Wax (-"-)
- Capsicum flexuosum (villichili)
Otsikko: maukkain chili
Kirjoitti: ChaiN - syyskuu 19, 2007, 12:30:38 ip
pitääpä se eka viesti pistää tällekki foorumille..

maukkain chili mitä mulla tällä hetkellä kasvaa taitaa olla "sweet wrinkled old man". myös early jalapeño on makuisa..  :lol:
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Herra 47 - syyskuu 20, 2007, 18:22:00 ip
enpä osaa sanoa on montakin hyvää lajiketta uusin tosiaan watermelon joka yllätti mehukkuudellaan ja maullaan...
lemondrop ja aji cristal myöskin ja monia muita baccoja

mutta mutta yksi on kuitenkin yli muiden... miitissä calmin tarjoamat fataliit ovat jostain syystä ollut maukkain ja paras chili mitä olen syönyt...
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: cornell - syyskuu 21, 2007, 00:15:07 ap
^Kattelin siinä sivussa kun jäbä söi sen Fassen... ei mitään mutinoita tahi kuolausta... tää on tosi hyvän makunen!... oot tainut saada liikaa suolaa puuroon lapsosena  :lol:

Noh, Cornellin chilihistorian kaikkien aikojen ykkönen on.... Lucan Murupi Doce -chinense... se miedompi versio... nannaa ja herkkua... ei tulinen lainkaan...
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: calm - syyskuu 21, 2007, 14:30:13 ip
Lainaus käyttäjältä: "herra 47"mutta mutta yksi on kuitenkin yli muiden... miitissä calmin tarjoamat fataliit ovat jostain syystä ollut maukkain ja paras chili mitä olen syönyt...

Täytyy myöntää, että itsekin olen noista ihmeissäni. Kun on vuosikaudet katsonut muiden sätkimistä fataliin parissa, niin sitten kun lopulta saa kasvatettua omia ja toteaakin ne varsin hyvän makuisiksi (toki ihan perskuleen tulisiksi), on ihmetys jonkinasteinen. Eihän ne pahoja olleetkaan kuin poltteeltaan. Ilmanmuuta paras chinense mitä olen kasvattanut.
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: kocmok - lokakuu 16, 2007, 19:29:26 ip
Piti avata uusi topikki tälle, mutta päätinkin lisätä tän tänne.

Nyt kun taimeni ovat jo jonkin verran kasvaneita, tuli mieleeni kysymys, miltäs nämä lajit maistuvat? Eli jos on käytännön kommenttia Turbo Puben, Aji Benito, Pimenta do Cheiron tai Lemon Dropin aromiin, niin olisin tyytyväinen.

Lisäksi suunnitelmana olisi kevääksi laittaa kasvamaan joku vähän eksoottisempi laatu, mahdollisimman maukas (ehkä makeahko) ja vähemmän tulinen, onko ideoita?

Lopuksi vielä, tossa on tota siemen-arsenaalia kertynyt parin vuoden aikana siihen malliin että pitäisi kysyä kuinka pitkään noi säilyy itävässä kunnossa?
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: snu - lokakuu 17, 2007, 07:33:37 ap
Lainaus käyttäjältä: "kocmok"Lopuksi vielä, tossa on tota siemen-arsenaalia kertynyt parin vuoden aikana siihen malliin että pitäisi kysyä kuinka pitkään noi säilyy itävässä kunnossa?


Kuivassa reilusti kymmenen vuotta, eli ei kiirettä...
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: hejkki - lokakuu 26, 2007, 14:40:40 ip
Lainaus käyttäjältä: "snu"
Lainaus käyttäjältä: "kocmok"Lopuksi vielä, tossa on tota siemen-arsenaalia kertynyt parin vuoden aikana siihen malliin että pitäisi kysyä kuinka pitkään noi säilyy itävässä kunnossa?

Kuivassa reilusti kymmenen vuotta, eli ei kiirettä...


Joku sanonut että yli 30 vuotta voisivat säilyä jos oikein säilyttää. mutta itellä ei ole kokemusta niin pitkästä ajasta ;)
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Mapa - lokakuu 28, 2007, 11:07:07 ap
Lainaus käyttäjältä: "hejkki"Joku sanonut että yli 30 vuotta voisivat säilyä jos oikein säilyttää. mutta itellä ei ole kokemusta niin pitkästä ajasta ;)


Sehän olisi vaikea olla idättämättä niitä :lol: !
Otsikko: Maukkaimmat kuivatut?
Kirjoitti: Haxxas - heinäkuu 30, 2008, 22:29:57 ip
Nostellaas vähän tätä ketjua ja kysytään:
Mikä on mielestäsi maukkain lajike kuivattuna ja jauhettuna?

Itse olen sen verran aloittelija että satoa ei ole oikein kunnolla riittänyt kuivatukseen asti. Parhaat kokemukset ovat tulleet siis kaupan keltaisesta habanerosta, joka osoittautui punaista toveriaan vielä maukkaammaksi ja erinomaiseksi jauheeksi.
Otsikko: Maukkain lajike?
Kirjoitti: PetriPetri - syyskuu 11, 2008, 03:22:00 ap
Jos naamakirjahommia harrastatte, niin arpokaa tuosta (http://apps.facebook.com/unrated/quiz.php?q=40804).
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 04, 2018, 19:24:57 ip
Hei haloo! sehän on Aji Cristal, tiätysti ...  ;D

Tulipa nostettua aika vanha ketju. Kiinnostava tuo eka Infernon kommentti: Maukkaimmat chilit chilaca ym annuumit ja aji panca mm.
On vähän ajat ja tavat muuttuneet  ???

Mulla tuo AC on kyllä kestosuosikki. Sellaisenaan syötynä en kyllä ole löytänyt voittajaa kohta 10v maistelleena. Ainahan ensivaikutelmana joku makea ja maukas -monesti mieto- ihastuttaa, mutta niitä tulee ja menee. Starfishin maku saattaisi hyvin kilpailla AC'n kanssa, mutta mä en oikke tykkää siitä ylläripoltteesta mikä sitten aina iskee kun sitä podia nakertaa ... tunnustan  :-\ .. Onhan sitten toki Naga Morichin hedelmäinen maku kohdallaan tietysti. En ehkä kuitenkaan jatkuvasti söisi ...

Jos aletaan sitten vertailemaan mausteena erilaisissa ruoissa, niin menee hankalaksi, kun eri ruokiin sopii niin erilaiset chilit. Paljaaltaan, viipaleina leivällä, tai salaatissa ei löydy AC'n voittajaa ... Vai löytyykö muka  ??? ??? ??? ( ;))
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: MRgreen - helmikuu 05, 2018, 09:05:40 ap
Aji Amarillo ja rocotot, kauden Perun-rocotoilta odotan paljon. Jos kuitenkin pitää sanoa sellainen lajike missä on potkua ja makua niin Naga Morich. Ja tietty kaikki muut hyvänmakuiset chilit  :D
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 05, 2018, 12:47:31 ip
Niin-juu. Aji Amarillo kyllävaan pärjää hyvin AC'llekin. Se vaan on hankalampia kasvatettava kun on niin hidas kypsyttelemään hedelmiään. Niitä ei paljon kesän aikana maistella, kun AC tekee kypsää podia pitkin kesää. Onhan sekin yksi tekijä arvostelussa ... [[tässä kyllä ei kysytty parasta chiliä vaan parasta makua .. totta]]

Rocotoita oon kasvatellut jo monta vuotta, mutta en ole siitä kovin erinomaista, hehkuttamisen arvoista makua löytänyt. Ne vaan on niin komeita, että pakko on kasvatella! Chilin sekaan oon niitä pilkkonut usein ja pari kertaa kokeillut uunissä juustotäytteellä: Ryöppäämällä niistä saa sellaisia että pystyy oikeestikin syömään (=nälkään)

Nyt on tulossa kolme uutta pubea Jeweltä: Rocoto Cuzco Manzano amarillo, Rocoto Picante san Camillo ja Rocoto Peru Rojo ... Kaksi ensimäistä kohtuullisen mietoja ja sopivia tuoreena syötäviksi ... saapas nähdä. Tuon Rojon odotan olevan jokseenkin sama kuin vuosia kasvattamani Rocoto Red Peruvian ...

Nagasta saa maailman parasta jäätelön kastiketta, joka sopii myös vohveleille, lätyille ym: ½kg Pirkka pakastemansikoita + 1-2kpl kokonaista nagaa [siement pois] blenderiin ja maun mukaan sokeria, eli ½-1 dl ... Njammm. Voi lisätä vaniljaa tai minttua sekä jotain aji-chilejä tuomaan tuoksua ...
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Vuorikaskas - helmikuu 05, 2018, 18:09:29 ip
Piriz. (Capsicum baccatum) Selvästi samaa perhettä kuin Trepadeira Werner.  Piriz oli viimeksi oikein ylikypsä kun siitä siemeniä otin tähän asti syksystä viileässä huoneessa ruukkuineen kuivuneena/homehtuneena.  Muutama hedelmä joukossa ei ollut kuivunut eikä homehtunut.   Ai että.  :chili: :thumbup: :right:

Locato on yksioikoisempi maultaan ja poltteeltaan. Se on rokotopaprika.  Hyvä kyllä, pitempään ollut suosikkina.

Aji Cristall mulla kasvoi joskus kerran, mutta en päässyt erityisemmin makuun.  Pitäisi varmaan tutustua jokus uudestaan siihen.  Silloin en tykäänyt ja se oli jotenkin pahan hapanta vain. Mutta ei ollut riittävä maistelu silloin.

Peruvian Giallo Arancio on mainio ollut.  Siinä on kuivattunakin ihmeellisen hyvä aromi.

Mutta pidetään nyt toi eka mainittu.   Saattaahan siinä vaikuttaa kokemuksen läheisyys, mikä on luonnollista.  Tuorekäyttö oli myös tämän vastauksen näkökulma.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Vuorikaskas - helmikuu 05, 2018, 18:33:34 ip
Maut ylipäätään taitaa olla mitä suurimmassa määrin hyvin huonosti muistettavia sillä lailla viivallelaittomielessä.  Makuelämykseen vaikuttaa myös niin monet muuttujat.   

Eikä sekään tuo mitenkään objektiivisempaa vertailua jos maistelisi peräkkäin eri esimerkkejä.  Kumpaa maistaa ensin, kas siinäpä pulma.  Et voi nollata itseäsi muuta kuin ehkä seuraavaksi päiväksi jollain lailla samanlaiseen tilanteeseen.  Ja sitten tulee taas se muisti keskeiseen asemaan, mutta toki toistot auttaa sekä se jos erot vertailtavissa ovat selkeitä.

Sen voi tietenkin (onneksi) aina huomata ja sanoa, että miltä tuntuu kun sitä maistelee. Jälkeenpäin tulee aina toisenlaiset jutut.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 05, 2018, 18:52:46 ip
Kuten sanottua, niin 10v aikana on tullut kasvateltua ja maisteltua vaikka mitä, ja hetkellisesti ihastunut moneen makuun. AC on silti pitkässä juoksussa aina ollut 1-valinta jos sitä on saatavilla, kun kaipaa hyvöä chiliä leivälle tai salaattiin ...

Viime keväänä unohdin idättää ajoissa AC'ta joten ostin pari taimea nimeltämainitsemattomasta kaupasta. Ne kasvoivat omituisenkin nopeasti, tukeviksi ja isoiksi puskiksi ja tuli tavallista isompia ja paksumpia tylppiä punaisia podeja. Maku ei ollenkaan edes muistuttanut sitä AC'ia johon olen oppinut. Oli selvästi tulisempaa, vähemmän makeaa. Eivätkä olleet raakanakaan läpikuultavia vaaleita ("cristal"), niinkuin kuuluu. Ammattiviljelijöilläkin voi olla väärää tai epäpuhdasta lajiketta ...

Tänä vuonna idätän omista varmasti(?!) oikeista siemenistä .... Meni melkein kesä pilalle mökillä. Onneksi oli Aji Goldenia joka oli hyvä korvike AC'lle ..
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: pemu - helmikuu 24, 2018, 17:23:36 ip
Habanero on minusta todella hyvän makuinen ja scorpion ja scorppari kuiva mausteena todella pätevä
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - helmikuu 24, 2018, 18:38:56 ip
Maukkain lajike jos ei vaadita että olisi hyvä se maku, on ainakin yhtenä Goats Weed ...  ??? .. Moniko on maistanut tuoreena ..  :'(
Sekin on kuivattuna jauheena ehdotonta elittiä, oikeesti suorastaan namimauste! Tuoreena yksi myrkyllisimmän makuisista luonnon tuotoksista!

Mulla kesti 5 vuoden harjoittelun ennenkuin opin edes sietämään Habaneron, ja yleensäkin chinensejen maun. Mun suuhuni se maistui jotenkin "kemialliselta". Sitten kun maistelin Nagaa, järsin oikein uhmalla koko podin, niin opin tykkäämään siitä aromistakin. Sain herätyksen!

Vähän samma juttu, kun maistelee ekaa kertaa viinaa, whiskyä tai konjakkia: Yöks-pyöks ... burp .. ja kääk!
Sitä makua oppii arvostamaan vasta, kun on alitajunnassa koeteltu tieto että siitä tulee "kiva olo" ..  ;) .. (luulen)
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Vuorikaskas - helmikuu 24, 2018, 19:06:16 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 24, 2018, 18:38:56 ip
Maukkain lajike jos ei vaadita että olisi hyvä se maku, on ainakin yhtenä Goats Weed ...  ??? .. Moniko on maistanut tuoreena ..  :'(
Sekin on kuivattuna jauheena ehdotonta elittiä, oikeesti suorastaan namimauste! Tuoreena yksi myrkyllisimmän makuisista luonnon tuotoksista!

Mulla kesti 5 vuoden harjoittelun ennenkuin opin edes sietämään Habaneron, ja yleensäkin chinensejen maun. Mun suuhuni se maistui jotenkin "kemialliselta". Sitten kun maistelin Nagaa, järsin oikein uhmalla koko podin, niin opin tykkäämään siitä aromistakin. Sain herätyksen!

Vähän samma juttu, kun maistelee ekaa kertaa viinaa, whiskyä tai konjakkia: Yöks-pyöks ... burp .. ja kääk!
Sitä makua oppii arvostamaan vasta, kun on alitajunnassa koeteltu tieto että siitä tulee "kiva olo" ..  ;) .. (luulen)


Totuttu käsite meni uusiksi kun maukkauden huipulla on eniten mitä tahansa makua.  :o     Yäk kuinka maukas!   ;D


Totesin viimeksi kun hain uuden hapanchilikastikepurkin kellarista ja valitsin toista erää, että oli kaikkein parasta. Piti ihan tarkistaa muistiinpanoista mitä siinä oli.   Erilaisia baccatumeja annuumien kanssa ja myös tulettomia laimennoksena. Olin sieltä käyttänyt toista laatua jossa chinencet oli baccatumien sijaan.  Poltteen voimakkuuden eroa ei niissä kastikkeissa ole.   Chinensen polte on usein mun suuhun valkopippurisen ohuen pistävää.   Kyllä 'makunystyröissäkin' on perinnöllisiäkin eroja, kuten happaman kokemisen tutkimuksissakin on todettu (puolukka karpalo).

Mutta se mikä on usein tai muuta yleistävää, ei kuitenkaan taas pidä paikkaansa joskus toiste eikä tietenkään aina. Chinensemaistelut on melko alkutekijöissä mulla ja muutamia suosikkeja on löytynyt.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Vuorikaskas - maaliskuu 01, 2018, 19:56:32 ip
Kuten aiemminkin tässä mainittu, kuivatut on taas oma alueensa.  Aika vähän toistaiseksi olen eri chinensejä silleen käyttänyt.  Uusin erinomainen juttu oli Habanero Red Mayan lautaselliseen keittoa laitettuna.  Oli ainakin vaihtelun vuoksi mainiota, mutta luulenpa että pääsin jo vihille siitä mitä niin monet sanovat.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: DiscoKai - maaliskuu 03, 2018, 13:02:32 ip
Jo edelläkin mainittua Aji Cristalia arvostetaan meidänkin perheessä. Varsinkin kuivattuna.

Tuoreena ja grillattuna viime kesänä ykköseksi nousi Lemon Drop

Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: ÖrkkiPaska - kesäkuu 27, 2018, 13:28:50 ip
Aji Panca Lima C.chinense. Mielestäni tuoreena, kuivattuna ja soseena todella maukas chili. Suosittelen. :thumbup:
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Chilijamppa - kesäkuu 27, 2018, 14:00:03 ip
Tällä hetkellä varmaankin Aji golden. Tulisuus sitä luokkaa että voi syödä suoraan puskasta vaikka, maku on mukavan raikas ja hedelmäinen. :thumbup:
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - kesäkuu 27, 2018, 15:07:43 ip
Aji Cristal on ollut kestosuosikki. Tuntuu vaan nykyään olevan vähän liikaa vaihtelua. Oon käyttänyt omia siemeniä, muiden siemeniä, ostochileistä tallennettuja ja tilasimpa uudelleen Fataliiltakin. Tiäähäntä onko om maku muuttunut...
Viime parina vuotena suosikki tuoreena ollut A Amarillo. Naga tietysti maustekäytössä. Heinän Penan Aji Pabca mutantit toissajesänä olivat jätti-isoja, mietoja ja maukkaita ..  Itsellä ei niistä oikein oo tullut satoa (siemenet siis otin talteen) .. Isot miedot annuumit (Ancho, Beaver Dam) ovat myös paprikan sijasta erinomaisia ruoanlaitossa. Ei ole yhtä maukkainta chiliä ...
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: jussa - kesäkuu 27, 2018, 23:02:26 ip
Aji cristal on kyllä ihan hyvä, niitä on nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa  ;D
Suosikkini on kuitenkin aji norteno, siinä on ihan omanlaisensa maku, en osaa sitä tarkemmin kuvailla. Aji amarilloa pitäisi jossain kohtaa päästä maistelemaan. Tuskin sitä itse alan kasvattamaan kun aji nortenokin kasvaa parvekkeella pitkästi yli kaksi metriseksi ja aji amarillon kai pitäisi kasvaa vieläkin isommaksi.

Chinensen tyypillinen kukkainen/parfyymimainen maku on myös minulle mieleinen, mutta yleisesti niiden tulisuus on minulle vähän liikaa että viitsisi enemmän niitä syödä. Tykkään ihan kaupan habaneroista ja tykkäsin CGN-21500:n maustakin. Tykkään myös esimerkiksi brown bhutlahin mausta, mutta jostain syystä nagan makuun en ole vielä päässyt. Kovin montaa toki en ole syönytkään  ::)  Koitin viime kesänä kasvattaa tulettomiakin chinensejä, mutta eipä niistä yhtään kunnon podia tullut. Tämän kauden ainoa chinense on HYL ja siitä näyttäisi ainakin pieniä raakileita tällä hetkellä löytyvän.

Niin ja kyllä minulle pubetkin kelpaavat, ne ovat yleensä maultaan mukavan pehmoisia ja tulisuus on hyvin miellyttävän oloinen, vaikkakin voi olla aika kova. Kovin erityisiä makuelämyksiä ne eivät kuitenkaan vielä ole tarjonneet. Ehkä vielä jonain päivänä.

Meinasin jo lopettaa kirjoittamisen, mutta mainitaan nyt vielä annuumit. Pidän kohtuu makeista paksulihaisista annuumeista, kuten mm. leek.

Muita lajeja olen aika vähän päässyt maistelemaan (paitsi tabasco soosia).
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: miiksuli - heinäkuu 21, 2018, 20:36:48 ip
Mun vähäisellä kokemuksella Bhut Jolokia Yellow. Hapatettuna ja soseena. Tulisuus helvetillinen mutta maku samaa tasoa. Melkein jokaiseen ruokaan joka kaipaa kunnon tulisuutta. Chili con carne tai vaikka munakkaaseen piristystä. Hapanero kanssa ihan kelpo hapatettuna ja maustettuna. Suosittelen hapata chilisi ja (mausta) käytä. Kattoo nyt jos ensi vuodeksi saisi aikaiseksi enemmän mietoja lajikkeita niin kokemus kasvaa.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: karvainen - syyskuu 08, 2018, 23:39:38 ip
Charapita pieninä paloina tuoreena leivän päälle👍
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: johniemi - lokakuu 01, 2018, 20:16:24 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - kesäkuu 27, 2018, 15:07:43 ip
Aji Cristal on ollut kestosuosikki. Tuntuu vaan nykyään olevan vähän liikaa vaihtelua...


Aji Cristalista tuli mieleen oma AC kokeilu kun ensimmäinen AC puskani tuotokset maistuivat todella oudolta (saatoin muuten threadinkin asiasta tehdä). Tunkkainen, multainen sivumaku joka ei poistunut vaikka huuhtelin lannoitteet pois toista poditusta varten.

Nyt kasvamassa toinen AC uudesta siemenestä ja maku on "ihan ok". Vielä aikaista arvioida koska pari podia vasta puskasta saanut mutta siis tuo paha sivumaku on poissa. Eli vaikka lajike on tunnettu ja stabiili niin aina on mahdollisuus että siemen on elinkelvoton mutantti tai vahinkoristeymä... ja maku sitten samasta lottolapusta arvottu :)

Ai niin, ja se oma suosikkilajike on CGN 21500.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: MRgreen - lokakuu 01, 2018, 20:56:50 ip
Trinidad Chocolate Scorpion
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: chilimieli - tammikuu 19, 2019, 20:38:33 ip
Helppo:
Aji cristal
Aji fantasy
Starfish
Hungarian hot cherry
Muoks; ..ja tietysti lemondrop
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: saok - tammikuu 20, 2019, 02:28:13 ap
Olen kyllä kammottava alottelija, ja ruokin chilini kookosessa peekoolla. Johtuneeko sitten siitä, että lemon droppini maistuvat lähinnä siltä kasalta mikä kerääntyy ruohonleikkurin sisäkoppaan?  Jalapeno samalla metodilla kyllä maistuu varsin raikkaalta ja paprikaiselta.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Jame - tammikuu 20, 2019, 08:57:13 ap
Lainaus käyttäjältä: saok - tammikuu 20, 2019, 02:28:13 ap
Olen kyllä kammottava alottelija, ja ruokin chilini kookosessa peekoolla. Johtuneeko sitten siitä, että lemon droppini maistuvat lähinnä siltä kasalta mikä kerääntyy ruohonleikkurin sisäkoppaan?  Jalapeno samalla metodilla kyllä maistuu varsin raikkaalta ja paprikaiselta.


Tuskinpa se puutarhan kesästä johtuu. Enneminkin vaikka muista kasvatusolosuhteista tai risteytymisestä. Tai sitten vain "makuasioista". Minun mielestäni LD on "ihan ookoo", mutta ei aiheuta mitään säväreitä kuten vaikkapa Aji Christal.

Ja kyllä kolmen kärkeen minun listallani mahtuu myös Rocoto Montufar.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: sorrii - tammikuu 20, 2019, 17:54:43 ip
Aji Cristal pysyy kyllä ainakin 3-kärjessä jo 10. vuotta. LD on mustakin ookoo, mutta joskus vähän kitkerä, baccatumien "parfyymimäinen" maku pukkaa myös liikaa läpi. Rocotojen makumaailmaan en ole minä varmaan päässyt ihan sisälle vaikka oonkin kasvatellut vuosia; varmaan siksi että ovat niin komeita. [[siis ne isot kutne Red Peruvian, Riesen ym.]] Minirocoto on ollut ihan pirteä viipaleina leivän päällä. Chinenset maistuivat mun suussa pitkään muoviliimalle [[=lapsuuden muisto Airfix -pienoismallien kanssa, kun sitä liimaa pääsi suuhun...  ???]]
Sitten joskus pitkän tauon jälkeen maistelin Nagaa ja tuli se "noniin-fiilis" ... Naga ja muutkin chinenset mansikkasmoothiessa jäätelön kanssa, on yksi parhaita makuelämyksiä ...

Ja sitten jotkut annuumit! Siitähän mulla koko chili-innostus lähti, kun yritin ensin kasvatella ramiro-paprikoita. Oon aina tykännyt tuoreesta paprikasta. Vähän kehittyneempi elämys siitä on Beaver Dam: Kerrassaan hauskaa leivänpäällistä renkaina aamiaspöydässä, jossa istuu pahaa-aavistamattomia vieraita ...  8) 8) 8)

Mulla pitempiaikainen 3'n kärki siis järjestyksessä: Paprika - AjiCristal /Amarillo myös - Naga ...

Puutarhan Kesän nimittäminen Peekooksi on vähän harhaanjohtavaa, kun on moniakin lannoitteita joiden etiketissä lukee PK - kukintalannoitteet, siis ...
(https://growgenius.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/canna-pk-13-14.jpg) (https://pavunvarsi.fi/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/k/pk-1.jpg)
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: miiksuli - tammikuu 20, 2019, 22:54:02 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - tammikuu 20, 2019, 17:54:43 ip
Aji Cristal pysyy kyllä ainakin 3-kärjessä jo 10. vuotta. LD on mustakin ookoo, mutta joskus vähän kitkerä, baccatumien "parfyymimäinen" maku pukkaa myös liikaa läpi. Rocotojen makumaailmaan en ole minä varmaan päässyt ihan sisälle vaikka oonkin kasvatellut vuosia; varmaan siksi että ovat niin komeita. [[siis ne isot kutne Red Peruvian, Riesen ym.]] Minirocoto on ollut ihan pirteä viipaleina leivän päällä. Chinenset maistuivat mun suussa pitkään muoviliimalle [[=lapsuuden muisto Airfix -pienoismallien kanssa, kun sitä liimaa pääsi suuhun...  ???]]
Sitten joskus pitkän tauon jälkeen maistelin Nagaa ja tuli se "noniin-fiilis" ... Naga ja muutkin chinenset mansikkasmoothiessa jäätelön kanssa, on yksi parhaita makuelämyksiä ...

Ja sitten jotkut annuumit! Siitähän mulla koko chili-innostus lähti, kun yritin ensin kasvatella ramiro-paprikoita. Oon aina tykännyt tuoreesta paprikasta. Vähän kehittyneempi elämys siitä on Beaver Dam: Kerrassaan hauskaa leivänpäällistä renkaina aamiaspöydässä, jossa istuu pahaa-aavistamattomia vieraita ...  8) 8) 8)

Mulla pitempiaikainen 3'n kärki siis järjestyksessä: Paprika - AjiCristal /Amarillo myös - Naga ...

Puutarhan Kesän nimittäminen Peekooksi on vähän harhaanjohtavaa, kun on moniakin lannoitteita joiden etiketissä lukee PK - kukintalannoitteet, siis ...
(https://growgenius.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/canna-pk-13-14.jpg) (https://pavunvarsi.fi/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/k/pk-1.jpg)

Super tulisissa on kyllä sitä potkua myös maullisesti. Itse on noista punasista chileistä niin tykkää. Keltaset tai jotain sinnepäin ollu itelle ne maukkaimmat. Nyt uutena tuttavuutena Peach Bleeder kerman värinen. Ei niin sähäkästi iske maku kuin bhut jolokiassa mutta maku hienovarainen. Baccatumeista Peruvian Giallo Arancio ja PI260567 x Duke keltainen on maukkaita. Samantyylisiä maultaan. Mutta mulle tuo Giallo Arancio oli hieman maukkaampi. Pitää nyt ite kasvattaa ja tehdä lopullinen päätös. Ramiro keltainen on kyllä maukas ja oikein hyvä annuumiksi.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: Tommy66 - helmikuu 24, 2019, 21:10:17 ip
Itsellä Lemon Drop, perus-Habanero ja Habanero Limon ovat olleet normikäytössä parhaimpia. 

Tulisemmista Big Red Mojo on maistunut ja Gongo Yellow. Myös Naga toimii.

Miedoista Antep Aci Dolma ja Ancho Poplano ovat olleet suun mukaisia.Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: bluesman - helmikuu 24, 2019, 22:08:48 ip
 Naga Moritch
Aji Cristal
Tobago sweet (tulettomana versiona erottuvat upeat aromit selkeämmin kuin poltteellisella)

Tässä kolmen kärki, ei välttämättä järjestyksessä.
Voisin luetella vielä tusinan lajikkeita (mm. Pubet, Montufar ym. Flexu...) joita tarvitsen ihan makunsa vuoksi.
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: MorugaReaper - helmikuu 26, 2019, 12:12:31 ip

Tämänhetkiset suosikit järjestyksessä.

1. 7Pot Burgundy
2. Aji Amarillo
3. Naga Morich


Tällä kaudella ei Naga Morich valitettavasti itänyt. Aji Amarilloja on 14 kasvamassa ja 7 Pot Burgundyja 2.

Valitettavasti unohdin viimekauden 7Pot Burgundyn kellertävän värimuunnoksen tämän kauden idätyksestä. :-\ 
Otsikko: Vs: Maukkain lajike?
Kirjoitti: youngmatador - maaliskuu 04, 2019, 16:33:48 ip
Oma henkilökohtainen suosikki on tuo Aji Panca. :chili: :fire: