Kasvatus ja yleinen chilitieto => Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka => Aiheen aloitti: Feint - kesäkuu 26, 2013, 13:36:42 ip

Otsikko: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 26, 2013, 13:36:42 ip
Täältä ei tunnu löytyvän omaa keskustelua boncheista, vaikka juttua ja kysymyksiä aiheesta on siellä täällä ympäri forumia. Monella kuitenkin on näitä kasvamassa tai suunnitteilla, niin olisi mielestäni hyvä olla ketju tämän aihepiirin kysymyksille ja keskustelulle!


Fataliilta löytyy aiheesta melko kattava ohje kuvineen päivineen täältä http://www.fatalii.net/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=105


Millaisia bonsaita löytyy chilipäiltä? Onko suunnitelmissa tehdä uusia bonsaita esim. kuluvan kauden kasveista? Minkä ikäisiä ovat vanhimmat bonchit? Onko tiedossa hyviä vinkkejä näyttävämmän bonchin kasvattamisessa, tai vaikka paksumman varren kehittämiseen?


Omat bonsait ovat vielä toistaiseksi alkutekijöissään, eli kasvamassa kokoa perinteiseen tapaan. Lupaavin ehdokas on toistaiseksi Bolivian Rainbow, jonka varsi alkaa olemaan kohtuullisen paksu. C. rhomboideum on erittäin upea ja näyttää lupaavalta bonchilta, mutta varsi ei ole lyijykynää paksumpi, joten tekemistä riittää vielä ennen kuin tuon uskaltaa pätkiä sopiviin mittoihin.

Onko kukaan siirtänyt chiliä vesiviljelystä bonsaiksi? Miten saa esim. kivivillakuution pois suuren kasvin tyvestä? Entä saako vesijuurista muokattua puumaisia, näyttäviä juuria mullan pinnalle, vai täytyykö ne leikellä pois ja antaa kasvin kasvattaa ns. oikeat juuret tilalle?

Entä miten ja millä koristelette/aiotte koristella bonsain? Onko käytössä luonnonkiviä, sammalta, koriste-esineitä, vai jotain muuta?

Amerikkalaiselta chilifoorumilta sattui silmään myös bonchikilpailu, jossa siis osallistujat kilpailevat kauden komeimman bonsain kasvattamisessa. Mielestäni ajatus on jännä ja kilpailua ei koskaan ole liikaa, joten jos täältä löytyisi innostuneita osallistujia, voisin ensi kaudeksi järkätä epävirallisen ja leikkimielisen "vuoden bonchi"-kilpailun.

Fataliin puolella täällä on bonchi-osio englanniksi, mutta aktiivisuutta ei siellä hirveämmin ole.

http://chilifoorumi.fi/index.php?board=36.0
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 26, 2013, 13:49:11 ip
Jee. Hyvä threadi. Itse ulkoistin omat Bonsait olosuhteiden takia ja tarkoitus jatkaa Bonchi-linjalla.

Itsellä Bolivian Rainbow ja Black Pearl ekan kauden projektina, kumpaakin on useampi taimi kypsymässä että voi vähän harjoitella. Yksi Bolle on ollut aika jatkuvan leikkelyn kohteena, koitan saada sen paksuuntumaan ja tuuheutumaan, toistaiseksi se on edelleen aika ohut mutta tuntuu jykevöityvän pikkuhiljaa.

Villakuutioista olen pyrkinyt eroon siirtäessäni itänyttä siementä Pauliinaan tai hydroon. Rauhallisesti kun purkaa kuution niin pääsee helpommalla kun jos kasvilla alkaa olemaan kunnon juurakko.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 26, 2013, 13:55:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - kesäkuu 26, 2013, 13:49:11 ip
Villakuutioista olen pyrkinyt eroon siirtäessäni itänyttä siementä Pauliinaan tai hydroon. Rauhallisesti kun purkaa kuution niin pääsee helpommalla kun jos kasvilla alkaa olemaan kunnon juurakko.


Hehee... ::) olis voinu ehkä ajatella tätäkin asiaa 3kk aikasemmin, on meinaan pikkasen työlästä aikaa tiedossa kuutioiden kanssa. Osa on hydroissa, osa upotettuna multaan. Pitäis vielä koittaa saada chilit elävänä ulos kuutioista sen jälkeen kun ne on eka katkasta ja niiden juuret on leikelty.

Ensi kauden bonsaiprojektit tulee kyllä idätettyä kookoksessa tms ja varmaan pitää muutenkin kasvattaa ne muussa kuin hydrossa, jotta saa järeät juuret esille. Pääpaino on villeillä, jotka mielestäni sopivat erinomaisesti boncheiksi ulkonäkönsä ja kestävyytensä puolesta. Erityisesti Tepin(nähtyäni mm. akselssonin Tepinin) saa osakseen kovat odotukset  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - kesäkuu 26, 2013, 14:23:36 ip
Loistoketju ;)
Mulla on vasta harkinnassa ja haaveena oma bonchi, vaan kun ei ole vielä niitä siemeniä niin tyhjästä on paha nyhjästä... Seurailen kyllä mielenkiinnolla mitä, missä ja milloin tapahtuu. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 26, 2013, 14:27:41 ip
Villit jäivät itseltäni pääosin väliin kun yritin selvitä Siemenkirjeen paljoudesta. Tepin on itsellänikin hankintalistalla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - kesäkuu 26, 2013, 18:23:13 ip
Kivivillan saa ihan suht iisisti pois, kun antaa sen kuivua. Aluksihan se on törkysen näköinen, kun on siinä mullan pinnalla rumentamassa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 26, 2013, 23:42:43 ip
Tuli tuosta vesiviljelystä siirtymisessä Bonchiin sellainen kysymys että onko se nyt siirtymistä vesiviljelystä mihinkään? Siis kun itsekin kasvattanut Bonsaita kissanhiekassa niin eihän se eroa jostain perusdripperistä muuten kuin että dripperissä on pumppu joka antaa tarpeeksi vettä ja ravinteita, Bonsaissa kastelun yleensä hoitaa ihminen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 26, 2013, 23:51:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - kesäkuu 26, 2013, 23:42:43 ip
Tuli tuosta vesiviljelystä siirtymisessä Bonchiin sellainen kysymys että onko se nyt siirtymistä vesiviljelystä mihinkään? Siis kun itsekin kasvattanut Bonsaita kissanhiekassa niin eihän se eroa jostain perusdripperistä muuten kuin että dripperissä on pumppu joka antaa tarpeeksi vettä ja ravinteita, Bonsaissa kastelun yleensä hoitaa ihminen.


Tällä perusteellahan mullassa kasvattaminenkin on täysin sama asia ;)

Eihän tuossa oikeastaan mikään sinänsä muutu, mutta chili varmaan ottaan vähän itteensä kun vesijuuria leikellään armotta bonsairuukkuun sopivaksi, kasvi katkaistaan pieneksi kepiksi ja juurille on huomattavasti entistä vähemmän tilaa. Jos selviää shokista, niin ei mitään hätää. Pienoinen ongelma on se, ettei vesiviljellyillä kasveilla ole sitä ns. tavallista juurta juuri nimeksikään. Tai no, ongelmahan tuo ei sinänsä ole, mutta ne näyttävät puumaiset juuret olisivat bonchille omiaan.

Kuten esim. tuossa Fataliin ohjeessa:

(http://fataliiphoto.net/d/17923-2/gtepin13.jpg)

Hyvältähän nuo näyttävät. Kovasti haluisin itsekin kokeilla tuota kiven päällä törröttävää bonchia :)


Mitenkäs kauan muuten tollaset juuret kestää ilmestyä? Jos siis mullassa kasvattaa alusta asti, niin milloin alkaa löytyä kasveista noin paksuja juuria?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 27, 2013, 00:17:03 ap
Chilien kohdalta en uskalla sanoa mitään mutta noin perinteisillä Bonsai-menetelmillä tuo kuvan puu olisi noin 6 vuoden projekti.

Kasvit kyllä tekevät 'oikeita' juuria aika vauhdilla jos tarve on mutta nämä puutumiset ja chilien kasvuvauhti ovat vielä vähän hepreaa minulle.

Tuo oma Bolle joutuu kovaan kouluun eli sillä kokeilen miten pahasti sitä voi kohdella ennen kuin ottaa ja heittää lusikan nurkkaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 27, 2013, 00:26:12 ap
Chilit on käsittääkseni todella nopeita kasvamaan ja kehittymään, vaikka siinä puumaisessa varressa meneekin oma aikansa. Tai no, ei niinkään aikaa, mutta käytännössä edellyttää kasvilta riittävää kokoa. Mun bolle on itänyt aika tarkalleen 3kk sitten, korkeutta nyt 140cm ja leveyttä varmaan metrin verran, puumaista vartta(joskin edelleen vihertävää) n. 5cm. Paksuuttakin kaipaisi lisää, mutta on toi sillä osa-alueella paljon muita kasveja edellä. Oikeastaan paksuuden kanssa voi huijata valitsemalla pienemmän ruukun, jolloin kasvi näyttää suuremmalta.

http://www.raisiobonsai.com/

Tuolta löytyy mukava valikoima ruukkuja. Haluaisin bollen kohdalla kokeilla melko suurta ruukkua, ettei tarvitse ihan kauhean pieneksi sitä katkaista, mutta esim C. rhomboideumille(jolla on puumainen, mutta ohut varsi) tuollainen alle 10cm ruukkukin varmaan on riittävä. Ensi kaudella sitten kokeillaan kiven päällä kasvattamista ainakin Tepinillä ja koitetaan saada niitä näkyviä juuriakin aikaiseksi.

Mites muuten Dethlock(ja tietysti kaikki muutkin), kun olet noista bonsaihommista paremmin perillä, onko toi akadama hyvää tavaraa? Fatalii ainakin kehuu, että se pitää kosteutta huomattavasti paremmin itsessään, ollen kuitenkin sopivan ilmavaa juurille.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Seppo - kesäkuu 27, 2013, 07:19:39 ap
Eikös Akadama ole koostumukseltaan aika lähellä mm. rakastettua Rainbow Paakkuuntumatonta kissanhiekkaa. Hankintakanavat ovat mukavasti laajemmat Rainbowlla kuin Akadamalla. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - kesäkuu 27, 2013, 08:31:55 ap
Mielenkiinnosta kysäsen, mitä muuta tulee bonsain ruukkuun kuin tuota mm Sepon mainitsemaa paakkuuntumatonta kissanhiekkaa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 27, 2013, 11:26:53 ap
Ruukkuun voi laittaa kiviä, sammalta ja vaikka figuureja. :D

Mut joo, kasvualustana Rainbown paakkuuntumaton kissanhiekka on ihan ykkönen. Jos hifistelee niin pinnalle jotain 'kauniinpaa' kamaa. Akadamaa on hyvin samanlaista ominaisuuksiltaan mutta maksaa ja hankkiminen ei ole ihan niin helppoa.

Kissanhiekassa ja muissa vastaavissa on se ongelma että kasvi tarvitsee enemmän huomiota ja kastelua. Toisaalta kastelun uskaltaa jättää vieraalle/tutulle vaikka kesäloman ajaksi koska ruukkuun ei jää ylimääräistä vettä joten hukuttaminen on melkein mahdotonta. Multa/turve/hiekkasekoitusten kanssa kasteluväli pitenee mutta siinä on sitten mahdollisena ongelmana ötökät ja liikakastelu.

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - kesäkuu 28, 2013, 00:01:28 ap
Tätä olen vähän itsekkin kaipaillut tänne! Tällä hetkellä kasvarissa kehittyy semmoisia varsia, että pakko varmaan osa säästää boncheiksi  ::)
Tällä hetkellä siis omistain vain yhden, tuon jo em. Tepinin. (siidujakin vois vielä ehkä olla)
Monenmoista kokeilua on ollut, mm Nagaa, rawitia ja habaa bonchina, vaihtelevalla menestyksellä  ;D
mukavia ovat jokatapauksessa :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 28, 2013, 05:59:23 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - kesäkuu 28, 2013, 00:01:28 ap
Tällä hetkellä siis omistain vain yhden, tuon jo em. Tepinin. (siidujakin vois vielä ehkä olla)


Laatu korvaa määrän! Pitäis melkeen perustaa sille Tepinille oma fanikerho  8)


Laitoin äsken tilaukseen kymmenisen kappaletta erilaisia bonsairuukkuja, sekä pienen pussin akadamaa. Pääsee vähän ihmettelemään niiden kokoa/muotoa ja pähkäilemään mikä sopisi mihin. Pienimmät ruukut halkaisijaltaan 8cm, suurin taisi olla 15cm. Tuntuu todella pieneltä, mutta eihän sinne paljoa ole tarkoituskaan täytettä tulla. Pieni ruukku toivottavasti myös luo illuusion isommasta rungosta, jolloin kokonaisvaikutelma paranee :D


Mitäs mieltä porukat olis siitä bonchikilpailusta? Ajattelin, että tavoitteena voisi olla kehittää yhden kauden aikana(joulukuu 2013-joulukuu 2014?) bonchi siemenestä idättämällä etukäteen valitusta/valituista lajikkeista. Eli ilmoittautuessa kilpailuun valittaisiin vaikka 2 eri chiliä, joista kilpailuun osallistuva bonsai kasvatettaisiin. Siemeniä saisi sitten idättää haluamansa(tai etukäteen sovitun maksimin) määrän, koska osa ei luonnollisesti selviydy kauden läpi. Sääntöjä voisi kehitellä, jos innokkaita osallistujia löytyy ja homman saisi pyörimään ajoissa, jotta kaikki ehtisivät kyytiin :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: InkRose - kesäkuu 28, 2013, 07:36:30 ap
Tämäpä olisi hauska kisa itsellenikin. Ekalla kaudellahan mulla oli Lanceolatum-bonsai, mutta sekin oli hävitettävä begoniapunkkien myötä.
Tältä se näytti projektin alkuvaiheessa:
(http://aswatchmaking.com/gallery/Personal/Chili/IMAG1804_600x1002.jpg)

Lisää kuvia täällä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8794.msg163488#msg163488).

Eli tuo paksu, puumainen varsi oli about peukalon pään kokoinen. Sopivalla rajauksella ja riittävän pienellä ruukulla saa siitäkin kohtuullisen näköisen. Ei vaan pysynyt uusi kasvu oikein kurissa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - kesäkuu 28, 2013, 07:39:11 ap
Todella komeat juuretkin sillä! Miten isoksi se kasvoi ennen leikkelyä? Vai piditkö sen koko ajan kurissa leikkaamalla?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: InkRose - kesäkuu 28, 2013, 07:43:25 ap
Ei se koskaan tuosta maitopurkista ulos kasvanut. Muistaakseni helmi-maaliskuussa nousi sirkoille ja joskus kesäkuussa alkoi rääkki. Nuo isommat juuretkin ovat tyvestään vain 4-6 mm kuitenkin...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - kesäkuu 30, 2013, 12:03:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - kesäkuu 28, 2013, 05:59:23 ap
Mitäs mieltä porukat olis siitä bonchikilpailusta? Ajattelin, että tavoitteena voisi olla kehittää yhden kauden aikana(joulukuu 2013-joulukuu 2014?) bonchi siemenestä idättämällä etukäteen valitusta/valituista lajikkeista. Eli ilmoittautuessa kilpailuun valittaisiin vaikka 2 eri chiliä, joista kilpailuun osallistuva bonsai kasvatettaisiin. Siemeniä saisi sitten idättää haluamansa(tai etukäteen sovitun maksimin) määrän, koska osa ei luonnollisesti selviydy kauden läpi. Sääntöjä voisi kehitellä, jos innokkaita osallistujia löytyy ja homman saisi pyörimään ajoissa, jotta kaikki ehtisivät kyytiin :)


Joo, miksei.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 01, 2013, 12:26:46 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - kesäkuu 30, 2013, 12:03:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - kesäkuu 28, 2013, 05:59:23 ap
Mitäs mieltä porukat olis siitä bonchikilpailusta? Ajattelin, että tavoitteena voisi olla kehittää yhden kauden aikana(joulukuu 2013-joulukuu 2014?) bonchi siemenestä idättämällä etukäteen valitusta/valituista lajikkeista. Eli ilmoittautuessa kilpailuun valittaisiin vaikka 2 eri chiliä, joista kilpailuun osallistuva bonsai kasvatettaisiin. Siemeniä saisi sitten idättää haluamansa(tai etukäteen sovitun maksimin) määrän, koska osa ei luonnollisesti selviydy kauden läpi. Sääntöjä voisi kehitellä, jos innokkaita osallistujia löytyy ja homman saisi pyörimään ajoissa, jotta kaikki ehtisivät kyytiin :)


Joo, miksei.

Kyllä jotain tämmöistä pientä voisi olla, koittaisin varmaan myös väkertää hiukan jotain  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 12:44:06 ip
Onkos kukaan kasvattanut kotona sammalta ja jos, niin miten? Onnistuuko ihan vaan mullassa vaikka pienessä muovisessa "kasvihuoneessa" sotkemalla sammalta ja piimää keskenään ja maalailemalla sillä multaa? Tätähän täytyy olla syys/talvikautta varten valmiina, jotta voi koristella boncheja ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Seppo - heinäkuu 02, 2013, 13:34:11 ip
^ Voiskohan sitä kasvattaa vesiviljelyssä?  :P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 15:36:33 ip
Sammalta ja piimää tehosekoittimella tai emännän sauvasekoittimella mössöksi ja levitetään haluttuun pintaan. Pitää saada pysymään kosteana mutta ei saa päästää homehtumaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 15:41:02 ip
Ai joo, sammal tykkää kasvaa samoissa valaistusoloissa kuin mistä se on kerätty. Varjopaikasta otettu ei meinaa menestyä auringonpaisteessa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 16:05:33 ip
Mutta kasvaa ihan mullan päällä? Voisi laittaa pienen kerroksen multaa tuollaiseen pieneen muoviseen "kasvihuoneeseen" ja kasvatella siinä. Pitäisi olla helppo siirtää siitä bonsairuukkuun.

Haiseeko tuo, kun sotkee piimää ja sammalta ja läträä sitä märän mullan päälle?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 16:16:56 ip
Kyllähän se vähän tuoksahtaa ja jos pääsee homehtumaan niin sitten haisee. Itse olen yleensä laittanut siihen mössöön mullat sekaan ja tehnyt ohuen levyn. Olutta voi laittaa myös mukaan lorauksen. Kananmunaa lisäämällä sen saa tarttumaan pystypintoihinkin.

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 16:41:44 ip
Huoh :D voi olla pienessä paahteisessa yksiössä vähän riskialtista hommaa. Onnistuuko toi millään muulla kuin piimällä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 16:47:07 ip
Hajutonta versiota en äkkiseltään osaa neuvoa... Ei se mikään hirveä löyhkä kuitenkaan ole jos ei mene huonoksi ja silloin se pitää kuitenkin hävittää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 16:50:56 ip
Kaitpa se on pakko sitten kokeilla. Hyvällä tuurilla lähtee eukko menemään, sais lisää tilaa chileille ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 16:53:08 ip
 ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilitatti - heinäkuu 02, 2013, 17:16:52 ip
Tepinin rääkkääminen on täällä kans käynyt mielessä. Se varsi ei vielä ole kovin paksu mutta eiköhän se siitä kun pääsee privaattihydroon. 8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - heinäkuu 02, 2013, 17:59:59 ip
Sammalen siirto metsästä on ehkä helpoin tapa...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 18:05:43 ip
Joo mutta tässä kysyttiin kasvattamisesta. Se olisi liian helppoa hakea sammalta ja vaan pitää se hengissä kun siitä voi melkein samalla vaivalla tehdä ällöttävän kasvatusprojektin.

(Ei siis tullut mieleen että sopivan sammaleen voisi käyttää sellaisenaan...  :-[)

Sammaleen lisääminen eli leikkaamisesta tulleiden rakojen paikkaamiseen nopein tapa on käyttää tuota mössöä eikä se kasvattaminen niin vaikeaa ole. Sammaleen seassa olevat örkitkin kuolee tohon piimäkäsittelyyn.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 18:20:21 ip
Sammal on talvella aika jäistä ;) se ois tosiaan hyvää tavaraa bonchien koristeluun, saa sitä kasvamaan kivien, juurien ja jopa chilin varren päälle.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 18:26:37 ip
Krhm... no jos sen kävisi keräämässä tässä kesän aikaan jo koittaisi pitää hengissä. Tekee sen mössöhajustuksen sitten talvella niin paahde ei pahenna tilannetta. En tiedä miten tuo käyttäytyy jos sen vaan siirtää sisään, sisähommissa aina tehnyt tuon silppuamisen kautta. Ötökät itseäni mietityttää eniten, kasvatetusta sammaleesta ei ole noussut mitään öttiäisiä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 02, 2013, 18:31:39 ip
Miksei sitä myydä siemeninä, itiöinä, jauheina tms :( kaikkea ihmeellistä löytyy, mutta ei näin oleellista bonsain ainesosaa!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 18:37:19 ip
 ;D On sitä joskus näkynyt jauheena mutta ainakaan itse en saanut sitä elvytettyä sammaleeksi asti.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 18:39:23 ip
http://www.bonsaiofbrooklyn.com/products/supplies/j6356.html
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 02, 2013, 18:42:33 ip
Sammaleesta muuten sitten vielä se että jos sille sattuu kiima-aika samaan syssyyn kun pitäisi saada seesteinen minipuu kuvattua niin hupsheijaa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 03, 2013, 13:46:06 ip
^ Mitäs se kiimassa tekee?  :o


Tänään sain haettua tilaukseni postista. Perjantaina laitoin raision bonsaille tilauksen menemään ja se oli tiistaina kymmenen aikoihin perillä. Todella nopeaa ja hyvää toimintaa, vaikka aluksi hieman epäilinkin putiikin luotettavuutta. Vielä kun ois jotain laitettavaa noihin ruukkuihin... :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 03, 2013, 13:49:56 ip
Sammal kasvattaa sellaisia triffidi-mallisia 'pippeleitä', ei varsinainen kaunistus siinä vaiheessa ja kun varret kuukahtaa syntyy sellainen kuiva risukko.

(http://thumbs.dreamstime.com/z/flowering-moss-11849412.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 03, 2013, 15:02:02 ip
Onpahan luonnollisen näköistä :D

Tuli laitettua kokeeksi tuo kidutettu ylijäämä Malibu Purple bonsairuukkuun ja katkottua sitä taas ihan huolella. Surullinen tapaus, kasvanut kahteen otteeseen 30-40cm korkuiseksi ja kukkinut, mutta aina leikattu takaisin pieneksi. Katkaistu oksa jopa podittaa vesilasissa. 8cm ruukussa ollut alusta asti ja bonsairuukku on samaa kokoluokkaa, joten siinä mielessä ei moni asia muutu. Katkominen oli tällä kertaa aika perusteellista ja lehdistä nypin suurimman osan irti.

Ihan vaan vinkkinä niille, jotka meinaavat boncheja kasvattaa. Valitkaa hyvissä ajoin ne kasvit, jotka haluatte muuttaa boncheiksi ja idättäkää mullassa, kookoksessa tms. Kivivillan poistaminen jopa pienestä kasvista oli ihan saatanasta. Kasvi kärsii, kasvattajan mielenterveys kärsii, eikä tuo ainakaan paranna kasvin mahdollisuuksia selviytyä. Aika kovaa käsittelyä, että saa edes pienistä juurista revittyä irti suurimman osan kivivillaa. En uskalla edes kuvitella millaista tulee olemaan kaksimetrisen kasvin juurilla...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 04, 2013, 00:27:53 ap
Tepin nuppuilee, joten ensikaudelle voin ehkä jakaa lisää siemeniä halukkaille boncheja varten! One of my favourites!
(https://lh4.googleusercontent.com/-S9WgCQbVGCg/UchQ-T36McI/AAAAAAAAAzg/tplSs3gBXIE/s640/DSC02268.JPG)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 04, 2013, 00:44:40 ap
Toi on vaan niin hieno! Toivottavasti saat siihen kukkia ja podeja, tekee vaan upeammaksi tuon :)

Toi ois muuten aika lähellä fukinagashi-tyylistä bonsaita, eli näyttää siltä kuin tuuli olisi saanut sen kasvamaan yhteen suuntaan. Pienellä leikkelyllä se näyttäisi juuri siltä ja vielä kaupanpäälle antaa vaikutelman, että puu on meinannut kaatua tuulessa ja juuret ovat tulleet esiin :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 04, 2013, 00:57:59 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 04, 2013, 00:44:40 ap
Toi on vaan niin hieno! Toivottavasti saat siihen kukkia ja podeja, tekee vaan upeammaksi tuon :)

Toi ois muuten aika lähellä fukinagashi-tyylistä bonsaita, eli näyttää siltä kuin tuuli olisi saanut sen kasvamaan yhteen suuntaan. Pienellä leikkelyllä se näyttäisi juuri siltä ja vielä kaupanpäälle antaa vaikutelman, että puu on meinannut kaatua tuulessa ja juuret ovat tulleet esiin :D

Tässähän on ihan kehuista soikeana  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 10:05:14 ap
Jeps, pakko se on yrittää saada Tepin omiin kokoelmiin.

Toi tankki kruunaa asetelman. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 04, 2013, 11:06:56 ap
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 10:05:14 ap
Jeps, pakko se on yrittää saada Tepin omiin kokoelmiin.

Toi tankki kruunaa asetelman. :)

Thänks  8)
Juuri nyt se on tosiaan hieman räjähtäneempi, kun annan vähän kasvaa jos saisi muutaman marjan aikaiseksi!
Nuppuja pukkaa ainakin kymmeniä, eiköhän niistä muutama podikin tulisi  ::)
niiden jälkeen voi taas jatkaa leikkelyä  :)
Tarvitsee muuten aika tiheää kastelua, kastelen varmaan jokatoinen päivä nyt kun se on vähän isompi, kuivuu aika nopeasti, pelkkää turvetta vain alustana kun on..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 11:46:57 ap
Joo sehän niissä on kun purkki on pieni.

Kissanhiekassa olevat vaatii melkein sen kaksi lorausta päivässä.

Ajattelin itse askarrella jonkinlaisen mini ebbin että saisi Bonchit kasteltua alakautta. Päältäkastelu jättää ikävästi kalkkia ja suoloja soraan ja sammaleeseen. Vaatii vähän mietintää miten sen tekee siististi kun kasvien olisi tarkoitus olla koristeena ja puolet ruukusta peittävä muovikaukalo ei oikein sovi.

:o ...hetkonen... taisi tulla idea tai sitten tarttee käydä huussissa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 12:03:10 ip
No niin, tupakki ja kuppi kahvia ja idea tuntuu vieläkin toteutuskelpoiselta...

Elikkäs: Bonsairuukuissani on kaksi reikää pohjassa mutta tämä varmaan toimii yhdelläkin. Letku sisään reiästä, lenkille ruukun sisään ja ulos toisesta reiästä. Läpiviennit tiivistäen ja rei'itetään ruukkuun jäävä lenkki. Vettä sisään toisesta päästä ja palautetaan resoon tai jatketaan seuraavaan ruukkuun.  8) Nyt lähtee taas lapasesta...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 04, 2013, 12:51:44 ip
Mäkin just tänään kattelin noita bonsairuukkuja ja totesin että voisin kasvattaa jonkun rehun bubblerissa suoraan bonsairuukkuun. Sillon ei tarvis muuta kuin saksia kasvi ja juuret poikki kun haluttu koko saavutetaan ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 13:11:34 ip
Projektipalat pistetty tilaukseen. Kokeilen ensin yhdellä ruukulla toimintaa ja jos ei mene ihan reisille niin laajennan systeemiä.  ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 04, 2013, 13:21:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 04, 2013, 13:11:34 ip
Projektipalat pistetty tilaukseen. Kokeilen ensin yhdellä ruukulla toimintaa ja jos ei mene ihan reisille niin laajennan systeemiä.  ;D


Hyvä ettei lähde homma käsistä tän harrastuksen parissa  ::)

Mä tilasin tollasen muovisen aluslautasen johon menee 2-5 ruukkua muodosta ja koosta riippuen, sen pitäs toimia ihan hyvin kasteluun. Helpompi aina silloin tällöin puhdistaa aluslautanen kuin ruukkujen mullat sun muut :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: roippe - heinäkuu 05, 2013, 17:10:32 ip
Bonchin alkua, bolivian rainbow tämän kevään kasvatteja.
(http://kuvapilvi.fi/k/YcY8.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)

ja akselsonilta saatuja tepinin siemenistä viritelmä.
(http://kuvapilvi.fi/k/YcYp.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)

Katotaan sit syksymmällä muita ku pitää siirtää sisälle ja hommataan sitten tarpeelliset purkit...

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 05, 2013, 20:14:24 ip
Hyvin olet saanut BRn juuret puutumaan. Paas antaen tarkempia menetelmäkuvauksia.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 05, 2013, 20:17:23 ip
Tosiaan, nyt kerrot meille puumaisen juuren/varren salaisuuden! Toi näyttää paremmalta kuin mun parimetrisen bollen varsi :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: roippe - heinäkuu 05, 2013, 21:30:06 ip
Eli ihan normi idutus lautalla sit maitopönttöön ja kun on ollut jotain 10-15cm korkea niin airpottiin ja juuret pestynä kiven päälle. koko setti mullan alle ja sit ku kasvaa niin kaivanu juuria esille pikkuhiljaa. Tapoin muutaman br:n ku istuttelin suoraa kiven päälle, tais kivi hylkiä veden pois, kokeilin myös et laittaa lautalla olleen idun (Sirkkalehdet) myös kiven päälle niin kuolihan ne. Niin tapoin myös muutaman ac:nkin kivi-istuksella, eli vissiin kannattaa kasvattaa ensin et on kohtuu kokoinen (useita lehtipareja) ja sit juuret pestä ja laitta kivelle istuun. Sit on tuo et johtoa kehiin niin saa sit muotoiltua tuon kasvu suunnan. tuon aattelin kyl kääntää kyljelleen kun saan sen paremmin kehiin :D

Ei tuo airpot varmaan noita puujuuria tee, ilmeisesti tuo kivi on vaikuttanut tuohon. On tuossa toinen versio ilma kiveä ja kyl siinäkin on aika hyvät juuret(airpot) sit on viel 1 versio ihan lootassa mut en oo sitä kaivellut vielä esille. Ainakin kasvatuksen suhteen airpot rules mut taas kun ns kiduttaa noita niin ei voi verrata sinänsä, eli on väännelty jo junnusta asti suuntaan jos toiseen ja leikelty.

Kokonaiskuva br viidakosta, alle 50cm korkeita, latvottu ja väännelty suuntas jos toiseen.
(http://kuvapilvi.fi/k/Ycy2.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 05, 2013, 21:44:37 ip
Hyvän näköstä touhua kyllä! Mullakin on tässä yhtä jos toista mielessä mun chileille, mutta joudun kärsivällisesti odottamaan podien kypsymistä, jotta saan siemeniä talteen. Harmi vaan, että kaikkia on vain yksi per lajike, eli paljon ei ole varaa epäonnistua :(

Näyttäis sentään siltä, että mun rankasti leikelty ja kidutettu Malibu Purple selvisi. Ei mikään hieno bonchi, mutta tarkoitus olikin vain kokeilla kivivillan poistamista yms. C. rhomboideumin kolmea vartta aion taivutella yhteen ja sen jälkeen alaspäin, saa nähdä kuinka tuolle käy. Kiven päälle olisi myös tarkoitus istuttaa osa, varmaan täytyy ensin pitää aikansa isommassa ruukussa ja sen jälkeen siirtää bonsairuukkuihin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: roippe - heinäkuu 05, 2013, 21:56:13 ip
Täytyy itseä taputtaa selkää (molemmin käsin), pitkästä aikaa taas jotain rehuja kasvattelee niin tuntuu et menee ihan putkeen, pink habanerot (3kpl) puskee podia niin perusteellisesti, nagat(2kpl) pari podia jo ja paljon alkuja, sit ac (1) ihan jo tukossa podeista, ja fatalii puskee kans jo mukavasti (3kpl), eli ootellaan et sais jotain valmiiksi ennenkuin lappiin iskee lumet :P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 05, 2013, 22:25:38 ip
Hienoa nähdä että lähettämistäni siemenistä on tullut tulosta! Eka kuva, lähetin varmaan lähes 10 kirjettä.. :D
Tepin on kyllä hieno kasvi, ja sitkeä :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 06, 2013, 07:49:35 ap
Kauanko on Tepineillä yleensä kestänyt itää? Oma ei tahdo lähteä itämään :(

Villit näyttäisi varren ja lehtien puolesta olevan kaikkein parhaita tähän hommaan. Mun rhombon ohuet oksatkin on jo puumaisen ruskeita ja vihreää oksaa kasvaa vain katkotuista kohdista. Täytyy ensi kaudella panostaa villeihin jopa suunniteltua enemmän, ne kun ovat ainakin omasta mielestä kaikkein upeimpia ulkonäöltään ja siemenilläkin on arvoa lajien säilymisen kannalta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: roippe - heinäkuu 06, 2013, 12:48:57 ip
Mulla tais itää nuo tepinit ihan viikossa jos oikein muistan, akselsonille vielä että tuhosin ne ac:n siemenet ja muut oli pakko jättää jemmaan ens kautta varten, meinas homma karata käsistä :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 06, 2013, 13:09:11 ip
Muistaakseni Tepin ei ollut mikään superhidas itämään, mutta lämpötilanvaihtelu (yö/päivä) SAATTAA olla avain parempaan onnistumisprosenttiin :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Whili - heinäkuu 06, 2013, 13:21:57 ip
Viimme kaudella Tepin-siemenet menivät lautalle 5.11 ja ekat elommerkit 24.11, mutta sitten kasvu olikin julmaa.
Bontsiksi en kyllä Tepiniä laittaisi, voi olla aika vaikeaa pitää kasvu aisoissa. Mutta jos haasteita haluaa, niin..   8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 06, 2013, 13:48:31 ip
Annatte ihan liian hyvän kuvan Tepinistä :D ei mikään voi kasvaa niin hyvin!

10 päivää ollut itämässä Perun Tepin, jospa se vielä sieltä nousis.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Whili - heinäkuu 06, 2013, 15:12:52 ip
Toki Tepineissäkin on eri laijikkeita ja jotkut ovat hitaampia, mutta meikäläisen versio oli ainakin nuoruudessaan kasvukuningas.
Ja oli jokin toinenkin versio itämässä, jonka kuukauden odottelun jälkeen heivasin pois.

Bontziksi ehdottelin vaikka julman maukasta YPH (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12845.msg254812#msg254812) chinenceä.. 
Toki Bluesman onnistui tekemään tuostakin (http://chiliwiki.fi/index.php?title=Yellow_Pointed_Habanero) hirmupensaan  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 06, 2013, 16:25:49 ip
Itse nyt seurannut tuota melkein hukuttamaani Nagaa kun se alkoi kasvaa aika jännästi leikkaamisen ja elvyttämisen jälkeen. Lehdet on vähän isot Bonsaiksi mutta menisi varmaan Bonchina.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 06, 2013, 16:28:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 06, 2013, 16:25:49 ip
Itse nyt seurannut tuota melkein hukuttamaani Nagaa kun se alkoi kasvaa aika jännästi leikkaamisen ja elvyttämisen jälkeen. Lehdet on vähän isot Bonsaiksi mutta menisi varmaan Bonchina.


Nypit isot lehdet pois sitten kun se alkaa olemaan taas elävien kirjoissa, niin kasvaa pienemmät tilalle ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 06, 2013, 16:35:22 ip
(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1064983_540655229327755_891336453_o.jpg)

Tommonen se on. Selkeästi hengissä mutta kasvaa ihmeellisen toispuoleisesti.

Vasemmalla on ikkuna ja valoa muilla chileillä, yläpuolella Artco about 5 sentin päässä ja tämä kaveri kurvaa kuitenkin tuonne pimeän puolelle.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 06, 2013, 16:42:33 ip
Teet siitä ilmeisesti suoraan bonchia? Aika näpäkän näköinen tapaus! Mä varmaan karsisin tuosta alimmat lehdet ja ehkä jopa tuon oksan ja koittaisin keskittää lehtimassan varren puolivälin yläpuolelle. Riippuu tietysti ihan siitä, millaista tuosta meinaa. Lehdet ovat tosiaan liian kookkaat noin pienelle kasville, mutta toisaalta tuo on aika veikeää :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 06, 2013, 16:51:29 ip
En minä tästä Bonchia ajatellut, jouduin vähän elvyttämään sitä ja sen jälkeen se on kasvanut omissa oloissaan. Ja se on aika kippura joka suuntaan. Näyttää voivan sinäänsä hyvin niin en ole hävittänyt kuitenkaan. Tämä on siis luomu, ei suunniteltu kasvutapa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 08, 2013, 10:58:59 ap
Tässä tuo kokeilumielessä pilkkomani ylijäämärehu, Malibu Purple.

(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/p320x320/1011312_10200564961865676_109403300_n.jpg)

Uusia lehtiä ilmestyi muutamassa päivässä, joten äsken nypin kaikki vanhat pois. Liian pieneksihän tuo kasvi itsessään jäi ruukkuun nähden, mutta se ei taida enää kasvaa korkeutta kuitenkaan. Mitään oikeaa tyyliähän tuo ei tule ikinä edustamaan, se on vain koekappale jota kiusataan tieteen nimissä  8)


Edittiä. Tässä vielä saman kasvin aikanaan katkaistu varsi, jonka annoin vitsillä emännälle, mutta hän laittoi sen vesilasiin. Ensin kasvi kukki, sitten teki podin ja nyt vihdoin kasvatti juuria, joten annoin hänelle bonsairuukun, sakset ja akadamaa. Oiskohan tässä ainekset bonchiin? :D

(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/998332_10200565564080731_1949086626_n.jpg)


Tuo pallero keskellä on siis se podi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 09, 2013, 17:43:46 ip
Tartteis sitä sammalta koristeluun...

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/993905_10200572839902622_95446052_n.jpg)

Joka tapauksessa tämä yksilö ainakin selvisi kaikesta erittäin hyvin ja uutta kasvua ilmestyy nopeasti. Lähtisköhän toi vielä kukkimaan uudestaan kun lannottais reilusti  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - heinäkuu 09, 2013, 21:02:15 ip
Mahtavaa, että tälläinen ketju on perustettu! Ja mä ainakin osallistun kilpailuun :).
Kasvattelen montaa lajiketta bonchin kuvat silmissäni. Mun rhombo ei oo kyllä koolla pilattu mutta mahtavan tuuhea ja parhainta puumaisinta runkoa kasvattaa kyllä BR.

Olen laittanut muutaman kiven kylkeen tai päälle kasvavaa kokeilua tulemaan. En nyt ollut yhtään varma miten se parhaiten tehdään, levittelin juuria kiven ympärille, elmukelmua ympärille ja multaan..hengissä nää kokeilut ihme kyllä on. Nyt sitten mietityttää, että missä vaiheessa rupean kaivamaan juuria esiin, vielä en ole uskaltanut.

Siis pelkkääkö kissanhiekkaa voisi bonsai-rukkuun laittaa? Oisko se parempi kuin turve-hiekka-kissanhiekka yhdistelmä jos nyt ajattelee muutakin kuin liikakastelun vaaroja? Eikö siitä kissanhiekasta liukene mitään mikä olis epäsuotuisaa kasveille?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 09, 2013, 23:03:49 ip
Ihan hyvältä aihiolta näyttää Feint tuo sinun "keppisi" ;)
Jollain karulla tapaa jopa noine muutamine lehtineen näyttää omalla tavallaan coolilta  :P
Itse olen jostain syystä tykästynyt juurikin käyriin ja käppyröihin bonchivarsiin, ovat jotenkin hienolla tavalla kitukasvuisemman näköisiä  ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 10, 2013, 09:59:05 ap
Lainaus käyttäjältä: Milton - heinäkuu 09, 2013, 21:02:15 ip
Siis pelkkääkö kissanhiekkaa voisi bonsai-rukkuun laittaa? Oisko se parempi kuin turve-hiekka-kissanhiekka yhdistelmä jos nyt ajattelee muutakin kuin liikakastelun vaaroja? Eikö siitä kissanhiekasta liukene mitään mikä olis epäsuotuisaa kasveille?


Paakkuuntumaton kissanhiekka (Rainbow) on käsittääkseni savea. Ainoa haitta siinä on kevyt parfymointi mutta sekin lähtee huuhtelemalla/muutaman kastelun jälkeen. Eli on kasville turvallinen kasvualusta. Ja pinnallehan voi laittaa jotain muuta jos haluaa esteettisemmän lopputuloksen.

Paakkuuntuvalla kissanhiekalla kyllä sitten tappaa melkein kasvin kuin kasvin koska se tiivistyy saadessaan kosteata.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 10, 2013, 10:03:31 ap
Kävin itse täydentämässä sammalvaraston jos vaikka laittaisi yhden Bollen kuppiin.

Milläs tekniikalla olette noita lehtiä nyppineet? Kiskotteko lehden irti kasvista vai leikkaatteko ja mistä kohtaa? 
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 10, 2013, 10:43:48 ap
Onnistuu nyppimällä ja leikkaamalla. Mä leikkasin alimpia lehtiä juuren läheltä, mutta jätin ihan pikkasen sitä lehden vartta jäljelle siinä toivossa ettei uusia kasvais siihen kohtaan. Saa nähdä kuinka käy.

Tuo keppi on tosiaan vain koekappale, eikä se ole koskaan kasvanut yli 30cm korkeaksi. Jostain syystä kuitenkin teki ihan kohtuullisen varren. Bubblerissakin kasvaneella Malibu Purplella on paksuhko, violetti ja puumainen varsi. Harmi vaan kun juuria kasvaa varren paksuimmasta kohtaa :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 15:56:52 ip
Testailen vähän noiden chilien kanssa. BR jonka siirsin vesiviljelystä lecasoraan ja bonsaikuppiin alkoi tehdä puumaista vartta ja juuretkin näyttäisin 'puutuvan' ihan lupaavasti. Tänään kun tyhjensin Rainforestin chileistä hyötykasveja varten silppusin Stripen omaan puurnukkaansa mutta kun ei ollut kivaa kiveä mille sen istuttaisi tein tälläisen:

(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/883402_10200325670528002_879762630_o.jpg)

Aika näyttää miten käy...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 13, 2013, 16:48:47 ip
^ Hyvältä näyttää, kivi ei tosiaan ole se ainoa alusta bonchille :)

Mun Malibu Purple kehittelee uutta kasvua todella hyvää vauhtia. Tai no, uutta kasvua on lehtiparit ja puol senttiä vartta...ja nuppuja jokaisessa kärjessä :D

(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/1012206_10200598217297041_2003788862_n.jpg)


Nuput on tuloillaan, mutta eihän ne kuvissa näy tietenkään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 17:23:59 ip
Keksin (ehkä) hajuttomamman vaihtoehdon sammaleen tuotantoon kuin se piimä/bisse sotku...

Ph-down litkulla nesteen ph tarpeeksi alas?

Kokeilen about nyt, ei tullut mieleen ennen kuin unohdin ostaa piimää.

Muoks: Googlettimen mukaan piimä on valmista kun ph on 4,5 joten sillä mennään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 13, 2013, 18:15:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 17:23:59 ip
Keksin (ehkä) hajuttomamman vaihtoehdon sammaleen tuotantoon kuin se piimä/bisse sotku...

Ph-down litkulla nesteen ph tarpeeksi alas?

Kokeilen about nyt, ei tullut mieleen ennen kuin unohdin ostaa piimää.

Muoks: Googlettimen mukaan piimä on valmista kun ph on 4,5 joten sillä mennään.


Kerro sitten kun tiedät toimiiko! Toi ois mahtavaa jos sais pelittämään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 18:26:27 ip
Katsotaan kuin käy, sammal on aika hidas reagoimaan. Laitoin satsin tulemaan, huomenna haen (ehkä) piimää ja teen vertailun.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 14, 2013, 10:13:29 ap
Näyttäisi että sammaleen saa ehkä pysymään hengissä happamalla vedellä mutta on kyllä paljon hankalampaa käsiteltävää kuin piimämössö. Käyn tänään hakemassa hapanmaitoa ja jätän yhden kasvualustan pelkän veden varaan josko saisi jotain vertailukohtaa. Näyttäisi että sammaleessa elää nyt jotain örkkejä joten taidan pistää pihalle muhimaan. Sammal-piimä-kananmuna-mixistä ei ole koskaan ryöminyt mitään esiin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 14, 2013, 21:10:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 15:56:52 ip
Testailen vähän noiden chilien kanssa. BR jonka siirsin vesiviljelystä lecasoraan ja bonsaikuppiin alkoi tehdä puumaista vartta ja juuretkin näyttäisin 'puutuvan' ihan lupaavasti. Tänään kun tyhjensin Rainforestin chileistä hyötykasveja varten silppusin Stripen omaan puurnukkaansa mutta kun ei ollut kivaa kiveä mille sen istuttaisi tein tälläisen:

(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/883402_10200325670528002_879762630_o.jpg)

Aika näyttää miten käy...

Näyttää aika jännältä, kantsii nyt vaan vahdata ettei vaan kasvi kuivahda, en tiedä kuinka paljon sulla yltää juuret multiin tuossa?  ???
Itse olisin laittanut kasvin kasvamaan pääkallon silmästä  ;D ??? 8) ::) ;)
(jos siinä reikää edes on)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 14, 2013, 21:17:10 ip
Sain tästä jotain inspistä (ehkä) ...
Aloin miettimään, etä mitäs jos...  ::)
Tekisi pienoismallitalon jollain hitsinpimpulan turve/sammalkatolla, ja sitten bonchi siihen viereen? asia muhimaan... ::)
(http://pics.kuvaton.com/kuvei/bonsai_hobbit_home.jpg)
Toi taitaa muuten kasvaa ihan pelkän kiven päällä  :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 14, 2013, 21:20:07 ip
Toihan olis aivan törkeen hienoa :D Vaatis varmaan kohtalaisen ison alustan/ruukun ja aika runsaasti taitoa...


Tulee tosta muuten mieleen Hobitti/Sormusten Herra :D

(http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20100729175753/lotr/images/d/dc/Shire_dg7.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 14, 2013, 21:22:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 14, 2013, 21:20:07 ip
Toihan olis aivan törkeen hienoa :D Vaatis varmaan kohtalaisen ison alustan/ruukun ja aika runsaasti taitoa...


Tulee tosta muuten mieleen Hobitti/Sormusten Herra :D

Kuva oli nimellä Hobbit bonsai home, tai jotain sinnepäin, joten en ihmettele ;)
itse suunnittelin enemmän kuitenkin jotain hirsirakennustyylistä majaa siihen...  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 15, 2013, 12:40:57 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 14, 2013, 21:10:18 ip

Näyttää aika jännältä, kantsii nyt vaan vahdata ettei vaan kasvi kuivahda, en tiedä kuinka paljon sulla yltää juuret multiin tuossa?  ???
Itse olisin laittanut kasvin kasvamaan pääkallon silmästä  ;D ??? 8) ::) ;)
(jos siinä reikää edes on)


Ei valitettavasti ole silmissä reikiä. Toi on vaihdekepin bling-bling-nuppi jonka ostin Biltemasta 1990 kun sain ekan auton joka liikkui muulla kuin moottoriöljyllä. Siirtelin sitä aina uuteen autoon kunnes siirryin automaattiin.

Juuret vähän huolettaa itseänikin, testikasvilla ei ollut ihan toivotunlaista kasvustoa. Mutta toi nyt on testikappale muutenkin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 15, 2013, 12:44:09 ip
Tuosta hobbitti-bonsaista oli juttua netissä silloin joskus kun kakkososa tuli ulos ja se on tosiaan rakennettu litteälle kivelle.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 15, 2013, 13:01:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 15, 2013, 12:44:09 ip
Tuosta hobbitti-bonsaista oli juttua netissä silloin joskus kun kakkososa tuli ulos ja se on tosiaan rakennettu litteälle kivelle.

Mahtaa olla aika väkertäminen, kastelujen ja kaikkien semmoistenkin kanssa   :o
Puhumattakaan rakentamisesta, on kyllä todella hieno  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 15, 2013, 13:31:22 ip
Toi julkisivu oli kai joku valmis malli, maalaus ja kaikki muu oli sitten omaa tuotantoa. Puun alla oli muistaakseni jonkinlainen sieni, en ole varma olisiko ollut kivivillaa.

Muoks: muistin ihan väärin. No ei ollut eka kerta... tuossa linkki rakentamisesta:
http://www.bonsaiempire.com/blog/bag-end (http://www.bonsaiempire.com/blog/bag-end)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Horna - heinäkuu 16, 2013, 15:49:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 15:56:52 ip
Testailen vähän noiden chilien kanssa. BR jonka siirsin vesiviljelystä lecasoraan ja bonsaikuppiin alkoi tehdä puumaista vartta ja juuretkin näyttäisin 'puutuvan' ihan lupaavasti. Tänään kun tyhjensin Rainforestin chileistä hyötykasveja varten silppusin Stripen omaan puurnukkaansa mutta kun ei ollut kivaa kiveä mille sen istuttaisi tein tälläisen:

Aika näyttää miten käy...


aikas samassa vaiheessa mennään.. Aika näyttää :) Onnea yritykselle kuitenkin ja kiitos paljon hyvistä vinkeistä tässä threadissä
https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg (https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg)
Lemon drop, istutettu tuohon 3 päivää sitten ja kissanhiekassa kiven päällä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jantsa - heinäkuu 16, 2013, 16:12:43 ip
Jostain syystä tuo hobbittibonsai näyttää minusta lähinnä maan alle hautautuneelta traktorilta.

Asiasta kukkaruukkuun, Dethlockin kuvat eivät näy minulle ollenkaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 16, 2013, 16:14:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Horna - heinäkuu 16, 2013, 15:49:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 15:56:52 ip
Testailen vähän noiden chilien kanssa. BR jonka siirsin vesiviljelystä lecasoraan ja bonsaikuppiin alkoi tehdä puumaista vartta ja juuretkin näyttäisin 'puutuvan' ihan lupaavasti. Tänään kun tyhjensin Rainforestin chileistä hyötykasveja varten silppusin Stripen omaan puurnukkaansa mutta kun ei ollut kivaa kiveä mille sen istuttaisi tein tälläisen:

Aika näyttää miten käy...


aikas samassa vaiheessa mennään.. Aika näyttää :) Onnea yritykselle kuitenkin ja kiitos paljon hyvistä vinkeistä tässä threadissä
https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg (https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg)
Lemon drop, istutettu tuohon 3 päivää sitten ja kissanhiekassa kiven päällä.


Hyvältä näyttää! Minkä kokonen ruukku/chili tossa on? Vaikee arvioida kuvasta :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Horna - heinäkuu 16, 2013, 16:19:49 ip
Ruukku lienee 26cm/15cm ja kasvi itsessään n.20cm.. punkit söivät minulta 4 lemon droppia ja tuon sain pidettyä hengissä ainoana.. :) se eli oluttölkissä aikas tukevissa liemissä n. 3 viikkoa ja alkoi näyttämään elonmerkkejä.. Joten Bonchi (edit: koska oikeinkirjoitus ;)).
n. 1/3 juurista kuivahtanut tähän mennessä.. katsotaan säilyykö kaveri hengissä - olen pitänyt puutarhan kesä lannoitettua vettä aika korkealla jotta juurakko saisi mahdollisimman paljon sitä.. Tiedä sitten toiminko oikein vai en, mutta.. niinkuin sanoin, aika näyttää.. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 16, 2013, 16:30:16 ip
Toivottavasti selviää :) Kivan näköinen alku bonchille, olis hauska nähdä miten se kehittyy!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 16, 2013, 16:42:46 ip
Lainaus käyttäjältä: jantsa - heinäkuu 16, 2013, 16:12:43 ip
Jostain syystä tuo hobbittibonsai näyttää minusta lähinnä maan alle hautautuneelta traktorilta.

Asiasta kukkaruukkuun, Dethlockin kuvat eivät näy minulle ollenkaan.


Makujuttuja taas, Itse arvostan tuota käsityönäytteenä.

Jaa ei kuvat näy? Aika outoa. Onkohan muilla samoja ongelmia?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Horna - heinäkuu 16, 2013, 16:44:09 ip
Bonchi, Bonzai, Bonsai.. mikä se oikea termi nyt sitten on? Noinniinkuin suomeksi?

Btw, kuvat näkyy tänne oikein hyvin
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 16, 2013, 16:52:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Horna - heinäkuu 16, 2013, 16:44:09 ip
Bonchi, Bonzai, Bonsai.. mikä se oikea termi nyt sitten on? Noinniinkuin suomeksi?

Btw, kuvat näkyy tänne oikein hyvin


Bonsai, jos puhutaan oikeista bonsaipuista.

Bonchi, jos puhutaan bonsaityyppisistä chileistä, jotka harvemmin täyttävät oikeiden bonsaiden määritelmistä.

Bonzai, jos puhutaan japaninkielisestä huudahduksesta, jota ei kuitenkaan osata kirjoittaa oikein ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 16, 2013, 17:18:19 ip
Juuh. Ja Bonsai tarkoittaa ruukkukasvia, ei siis välttämättä puuta vaan ylipäätään kasvia joka kasvaa ruukussa joten siltä kantilta chilikin voi olla bonsai. Ilmeisesti Fataliin lanseerama termi Bonchi yksilöi kasvatettavan kasvin chileihin ja on ilmeisesti siksi käytössä täälläkin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 11:59:47 ap
Piti purkaa toi pääkalloprojekti, juuret on liian lyhyet. Tänään katsellut 'sillä silmällä' kasvatteja läpi ja saattaa olla että 7 Pot kokee kohta kovia... Stripen siirsin muualle toipumaan ja kasvattamaan juuria.

Sammaleen kanssa ei nyt jostain syystä meinaa onnistua, vesiprojekti meni homeeseen melkein välittömästi eli ilmeisesti piimä on kuitenkin hyvä tapa kasvatuksessa. Mutta noi piimäpohjaisetkaan ei nyt meinaa osoittaa mitään toipumisen merkkejä. Aika outoa, normaalisti olisi alkanut jo vihertää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 18, 2013, 16:01:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 11:59:47 ap
Piti purkaa toi pääkalloprojekti, juuret on liian lyhyet. Tänään katsellut 'sillä silmällä' kasvatteja läpi ja saattaa olla että 7 Pot kokee kohta kovia... Stripen siirsin muualle toipumaan ja kasvattamaan juuria.

Sammaleen kanssa ei nyt jostain syystä meinaa onnistua, vesiprojekti meni homeeseen melkein välittömästi eli ilmeisesti piimä on kuitenkin hyvä tapa kasvatuksessa. Mutta noi piimäpohjaisetkaan ei nyt meinaa osoittaa mitään toipumisen merkkejä. Aika outoa, normaalisti olisi alkanut jo vihertää.

Jossain sivulla oli juttua siihen tapaan sammalista, että kuivaa, murskaa, ja asettelee ja kastelee vain, ja siitä pitäisi pelkästään lähteä kasvamaan?  :o
Kuullostaa kyllä liian helpolta ollakseen totta, jotenkin :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 18, 2013, 17:47:13 ip
(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/1069959_10200629276113492_1016693568_n.jpg)

Vasemmalla uusin bonchitekele, Bolivian Rainbow. Tuo on katkottu parhaimmillaan parimetrisestä rehusta, varsi voisi olla paksumpikin. Siinä oli viisi oksaa, mutta yksi katkesi kun yritin taivuttaa sitä :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 18:03:12 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 18, 2013, 16:01:48 ip

Jossain sivulla oli juttua siihen tapaan sammalista, että kuivaa, murskaa, ja asettelee ja kastelee vain, ja siitä pitäisi pelkästään lähteä kasvamaan?  :o
Kuullostaa kyllä liian helpolta ollakseen totta, jotenkin :D


Kuivatus ei ole pakollista, se pitää vain saada hienoksi silpuksi ja kuivan saa murskattua sormin. Kananmunalla sen saa tarttumaan hankalampiin pintoihin. Jostain syystä oma yritys meni metsään, pitää kokeilla uusi satsi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - heinäkuu 18, 2013, 18:26:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 11:59:47 ap
Piti purkaa toi pääkalloprojekti, juuret on liian lyhyet. Tänään katsellut 'sillä silmällä' kasvatteja läpi ja saattaa olla että 7 Pot kokee kohta kovia... Stripen siirsin muualle toipumaan ja kasvattamaan juuria.

Sammaleen kanssa ei nyt jostain syystä meinaa onnistua, vesiprojekti meni homeeseen melkein välittömästi eli ilmeisesti piimä on kuitenkin hyvä tapa kasvatuksessa. Mutta noi piimäpohjaisetkaan ei nyt meinaa osoittaa mitään toipumisen merkkejä. Aika outoa, normaalisti olisi alkanut jo vihertää.


Meinasin itse kokeilla jossakin vaiheessa vastaavaa pääkalloprojektia niin, että kasvatan kasvin alusta asti kasvin sen päälle. Pääkallo on aluksi haudattuna kasvualustaan ja otan kasvualustaa vasta myöhemmin pääkallon päältä pois. Kaiken järjen mukaan juuristo on kasvanut riittävän pitkäksi, kun pääkalloa kaivaa vähän kerrallaan esille. Myöhemmässä vaiheessa istuttaisin pääkallon kasveineen bonsairuukkuun.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 23:32:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - heinäkuu 18, 2013, 18:26:10 ip
Meinasin itse kokeilla jossakin vaiheessa vastaavaa pääkalloprojektia niin, että kasvatan kasvin alusta asti kasvin sen päälle. Pääkallo on aluksi haudattuna kasvualustaan ja otan kasvualustaa vasta myöhemmin pääkallon päältä pois. Kaiken järjen mukaan juuristo on kasvanut riittävän pitkäksi, kun pääkalloa kaivaa vähän kerrallaan esille. Myöhemmässä vaiheessa istuttaisin pääkallon kasveineen bonsairuukkuun.


Tuo voisi kai periaatteessa onnistuakin.

Tein tänään 7 Potista tuohon pääkallon päälle uuden yrityksen, nyt on vahvaa juuristoa ja paljon. Stripen kohdalla huomasin juuriston olevan turhan niukka jo heti kättelyssä mutta pitihän se kokeilla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - heinäkuu 18, 2013, 23:47:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 23:32:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - heinäkuu 18, 2013, 18:26:10 ip
Meinasin itse kokeilla jossakin vaiheessa vastaavaa pääkalloprojektia niin, että kasvatan kasvin alusta asti kasvin sen päälle. Pääkallo on aluksi haudattuna kasvualustaan ja otan kasvualustaa vasta myöhemmin pääkallon päältä pois. Kaiken järjen mukaan juuristo on kasvanut riittävän pitkäksi, kun pääkalloa kaivaa vähän kerrallaan esille. Myöhemmässä vaiheessa istuttaisin pääkallon kasveineen bonsairuukkuun.


Tuo voisi kai periaatteessa onnistuakin.


Ainakin juuret mukautuis pääkallon muotoon mukavasti. Teoriassa. :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: SK - heinäkuu 19, 2013, 02:21:29 ap
Sammal näyttäisi kasvavan ihan itsestäänkin, kun kastelee.

(http://turja.kuvat.fi/kuvat/Kasvari+-13/IMG_2152.JPG/_smaller.jpg)
Cajamarja istuttettuna kiven päälle. Kivi on turpeeseen hautautuneena, niin juuret saa kasvaa sen ympärille kesän aikana.

(http://turja.kuvat.fi/kuvat/Kasvari+-13/IMG_2153.JPG/_smaller.jpg)
Tepinistäkin on ollut puhetta, niin minun mielestä se sopisi bonchiksi hyvin. Paksu runko ja pienet lehdet sekä marjat.
Eikä ole ollut mitään järkyttävää kasvua. Näyttäisi mäntykin kurkistavan juurten lomasta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: lumppujussi - heinäkuu 19, 2013, 06:26:40 ap
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 18, 2013, 23:32:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - heinäkuu 18, 2013, 18:26:10 ip
Meinasin itse kokeilla jossakin vaiheessa vastaavaa pääkalloprojektia niin, että kasvatan kasvin alusta asti kasvin sen päälle. Pääkallo on aluksi haudattuna kasvualustaan ja otan kasvualustaa vasta myöhemmin pääkallon päältä pois. Kaiken järjen mukaan juuristo on kasvanut riittävän pitkäksi, kun pääkalloa kaivaa vähän kerrallaan esille. Myöhemmässä vaiheessa istuttaisin pääkallon kasveineen bonsairuukkuun.


Tuo voisi kai periaatteessa onnistuakin.


En epäilisi tuon onnistumista lainkaan, tuo nimittäin tapa jolla ihan oikeatkin bonsai-kasvattajat homman hoitavat.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - heinäkuu 19, 2013, 10:29:32 ap
SK, annatko kiven olla turpeeseen haudattuna koko kesän ja paljastat juuret sitten kerralla? Itselläni samankaltainen projekti meneillään ja harkitsen kiven esiin kaivamista pikkuhiljaa, niin että juuret samalla puutuisivat. En vaan osaa arvioida millä aikavälillä tätä esiinkaivamista tekisin..Perus bonsaillahan kivi on haudattuna vuoden, kaksi.

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 19, 2013, 10:58:26 ap
Luulen että chileillä on aika paljon nopeampi  projekti, parissa kuukaudessa tapahtuu jo aika paljon. Voihan niitä juuria varovasti harjata esiin ja jos ei kasvu vakuuta pistää takaisin peittoon?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 19, 2013, 11:26:32 ap
Komea varsi Tepinillä. Omani ei tahdo itää :( Noh, tammikuussa uusi yritys.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: SK - heinäkuu 19, 2013, 12:29:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Milton - heinäkuu 19, 2013, 10:29:32 ap
SK, annatko kiven olla turpeeseen haudattuna koko kesän ja paljastat juuret sitten kerralla? Itselläni samankaltainen projekti meneillään ja harkitsen kiven esiin kaivamista pikkuhiljaa, niin että juuret samalla puutuisivat. En vaan osaa arvioida millä aikavälillä tätä esiinkaivamista tekisin..Perus bonsaillahan kivi on haudattuna vuoden, kaksi.


Kyllä annan kiven olla siellä koko kesän, enkä tee mitään. Eihän tuolle ole kasvanut kunnon runkoakaan, niin kasvi menisi nurin jos tuota alkaa kaivaa esiin.
Jos haluaa hyvän bonchin, niin ensimmäinen kesä kasvatetaan normaalisti ja nautitaan sadosta. Sitten vasta syksyllä katson mistä olisi aineksia bonchiksi.
Näin olen ymmärtänyt.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 19, 2013, 18:11:15 ip
Kuritin vähän BR nelikkoa... katotaan mitä tästä lopulta tulee  ;)
(https://lh5.googleusercontent.com/-5HtjACZHd-c/UelUEwuYBjI/AAAAAAAABGw/-gY9_Ps_a30/s512/DSC02311.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-zPN6wDQpcKI/UelT-cATv-I/AAAAAAAABGk/rLlMxHuna9s/s512/DSC02310.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-MVMWik5zIEQ/UelTZauVrPI/AAAAAAAABGI/ODQGBB_80aI/s512/DSC02309.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-HLkkR4uslFk/UelTZVmkCkI/AAAAAAAABGE/jKlcAAo_kjs/s512/DSC02308.JPG)
Vähän lettiä ;)
Kerrottakoon myös että Tepinissä on tulossa muutama marja :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-5-DXUvkcgfQ/UelUAJANsdI/AAAAAAAABGo/s5wbCDPm5iA/s640/DSC02312.JPG)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 19, 2013, 21:10:51 ip
 :o Sekö oikeasti taipuu noin hyvin vaikka on jo kokoa?

Toi Tepin pitäisi saada haalittua itsellekin, mielenkiintoinen lajike.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 19, 2013, 21:16:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 19, 2013, 21:10:51 ip
:o Sekö oikeasti taipuu noin hyvin vaikka on jo kokoa?


Mä en saanu ees oksia taivutettua 3kk vanhoissa kasveissa, sen verran jäykkiä olivat. Ne mitä yritin varovasti taivutella napsahtivat poikki. Maagiset tassut akselssonilla :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 19, 2013, 21:39:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 19, 2013, 21:16:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 19, 2013, 21:10:51 ip
:o Sekö oikeasti taipuu noin hyvin vaikka on jo kokoa?


Mä en saanu ees oksia taivutettua 3kk vanhoissa kasveissa, sen verran jäykkiä olivat. Ne mitä yritin varovasti taivutella napsahtivat poikki. Maagiset tassut akselssonilla :D


Lähinnä siittä vaan hupsistaheikkaa tein letin varsista, se on kattokaas se magic touch  ;)
Ei vaiskaan, on mullakin usein oksia poikki mennyt, ja noihinkin tuli useita vekkejä, mutta tuskin haittaavat kasvua.
Kurvit ovat noissa kuitenkin lopulta aika loivia.
Viimeistä vartta kuritin oikein kunnolla kun törkin sen muutamasta lävestä läpi, kun osaan tehdä lettiä vaan kolmella rungolla ;)
Laitoin heidät pykälää isompaan Pauliinaan ja vein kasvariin kasvamaan vähän ehkä runkoa vielä ennen syksyä,
ovat vähän varjossa kasvaneita...
Yhden toisen puskan kanssa aloittelen bonchi vaihetta tässä myös, kuvaa tulee kun (jos) hän herää henkiin..

Pistäppä Dethlock YV tepinistä, vois vielä löytyä..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 20, 2013, 12:32:17 ip
Tuli pikku idea tuosta pääkallosta ja siitä kun joku ehdotti silmäreikää istutuspaikaksi... minulla sattuu olemaan yksi oikea poron pääkallo nurkissa. Hmm...

Petteri Punakuono:
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1077675_546472335412711_602453851_o.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: lumppujussi - heinäkuu 20, 2013, 13:26:29 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 20, 2013, 12:32:17 ip
Tuli pikku idea tuosta pääkallosta ja siitä kun joku ehdotti silmäreikää istutuspaikaksi... minulla sattuu olemaan yksi oikea poron pääkallo nurkissa. Hmm...
Voi olla että lahoaa koko kallo aika nopsaan, jos alkaa märkää turvetta silmäkuopassa säilömään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 20, 2013, 13:33:07 ip
Joo, ei sitä varmaan ihan voi turpeella täyttää mutta jos ohjaisi kasvun silmäreiästä läpi tms. Toisaalta tuo on ollut hietikolla säiden armoilla aika monta vuotta, en tiedä onko siinä enää mitään mikä lahoaisi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 22, 2013, 16:08:12 ip
Tässä uusin viritelmä, ensimmäinen kokeilu kiven "päälle" istuttamiseen. Voipi olla kovaa kyytiä tuolle kasville, pidetään peukkuja että selviäisi :(

(http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/1017727_10200656694238928_1649341757_n.jpg)

(http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/546853_10200656693998922_638740502_n.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 22, 2013, 18:49:44 ip
Aika kosteanoloinen, kasteletko päältä? Itse upotan vesiastiaan vähäksi aikaa ja annan sitten valuttaa ylimääräiset nesteet pois ennen omalle alustalle palauttamista. Tulee vaan mieleen harsosääkset ja muut örkit jotka pitää kosteasta pintamullasta.

Hyvä aihio, kateeksi käy vartta kun omia kasvatan pienistä kasveista. Toivottavasti selviää käsittelystä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 22, 2013, 20:48:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 22, 2013, 18:49:44 ip
Aika kosteanoloinen, kasteletko päältä? Itse upotan vesiastiaan vähäksi aikaa ja annan sitten valuttaa ylimääräiset nesteet pois ennen omalle alustalle palauttamista. Tulee vaan mieleen harsosääkset ja muut örkit jotka pitää kosteasta pintamullasta.

Hyvä aihio, kateeksi käy vartta kun omia kasvatan pienistä kasveista. Toivottavasti selviää käsittelystä.


Jouduin kastelemaan mullan läpikotaisin tota tehdessä, aika pirun tarkkaa että saa tavaran pysymään ruukussa :D toi on siis tossa n. 2min vanha, just aseteltu paikoilleen jne. Multaa tossa on taas vain päällimmäinen kerros pitämässä kiviä paikallaan ja kasvia pystyssä, akadamaa sitten sen alla. Pitää ihan mielettömän hyvin vettä toi akadama, kehtaa käytellä noin pienissä ruukuissa surutta :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 22, 2013, 21:04:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 20, 2013, 13:33:07 ip
Joo, ei sitä varmaan ihan voi turpeella täyttää mutta jos ohjaisi kasvun silmäreiästä läpi tms. Toisaalta tuo on ollut hietikolla säiden armoilla aika monta vuotta, en tiedä onko siinä enää mitään mikä lahoaisi.

Ei hitto, äijähän on nero!  :D Nerokkaita ideoita vaan pukkaa koko ajan  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 22, 2013, 22:53:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 22, 2013, 16:08:12 ip
Tässä uusin viritelmä, ensimmäinen kokeilu kiven "päälle" istuttamiseen. Voipi olla kovaa kyytiä tuolle kasville, pidetään peukkuja että selviäisi :(


Eiköhän tuo, jos pientä juurta jäi vaan riittävästi, vaikkei tuossa hirveän montaa pääjuurta olekkaan.
Kasvi saattaa selvitä jopa yhdellä, josta tepinini on todiste. Muut juuret vain kuolivat kun eivät yltäneet multaan.
Tarkkaan pitää silmällä, ja lehtiäkin on noin monta niin helpompi tarkkailla esim vedensaantia :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 23, 2013, 04:53:59 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 22, 2013, 22:53:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 22, 2013, 16:08:12 ip
Tässä uusin viritelmä, ensimmäinen kokeilu kiven "päälle" istuttamiseen. Voipi olla kovaa kyytiä tuolle kasville, pidetään peukkuja että selviäisi :(


Eiköhän tuo, jos pientä juurta jäi vaan riittävästi, vaikkei tuossa hirveän montaa pääjuurta olekkaan.
Kasvi saattaa selvitä jopa yhdellä, josta tepinini on todiste. Muut juuret vain kuolivat kun eivät yltäneet multaan.
Tarkkaan pitää silmällä, ja lehtiäkin on noin monta niin helpompi tarkkailla esim vedensaantia :)


Lehtiä tulee aina jätettyä edes muutamia, jotta kasvista näkee helpommin sen reaktion ruukunvaihtoon ja leikkelyyn. Ainakaan ensimmäisen 12h jälkeen ei ole nuukahtanut, toivotaan että tämäkin villi jaksaa taistella.

Tulen varmaan vielä tulevaisuudessa lyhentämään tuota jonkun verran ja etsimään sille sopivamman kiven, jotta saan sen kunnolla kiven päälle. Tällä hetkellä se on lähinnä ilmassa kahden kiven välillä :/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: InkRose - heinäkuu 23, 2013, 22:07:10 ip
Taivutteluhommia helpottaa semmoinenkin, jos malttaa antaa kasvin vähän kuivahtaa janon puolelle ettei ole ihan niin kovat imujänniteet päällä. Ainakin taannoin (vuosi-kaksi sitten) joku oli ihmeen tiukkoja kurveja saanut tehtyä verraten tukeviinkin kasveihin sillä konstilla. Toki puutuneemmilla oksilla/varsilla ei juuri auta se jano enää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: IceQueen - heinäkuu 23, 2013, 22:14:26 ip
Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 23, 2013, 22:07:10 ip
Taivutteluhommia helpottaa semmoinenkin, jos malttaa antaa kasvin vähän kuivahtaa janon puolelle ettei ole ihan niin kovat imujänniteet päällä. Ainakin taannoin (vuosi-kaksi sitten) joku oli ihmeen tiukkoja kurveja saanut tehtyä verraten tukeviinkin kasveihin sillä konstilla. Toki puutuneemmilla oksilla/varsilla ei juuri auta se jano enää.
Kiitos tästä vinkistä, hyvä tietää jo tässä vaiheessa ennen kuin rupee oksia katkomaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 23, 2013, 22:17:32 ip
Hyvä tietää tässä vaiheessa, kun on jo katkonut kaikki oksat  ::)

Näyttäisi siltä, että Bolivian Rainbow ja C. rhomboideum selvisivät molemmat rääkkäyksestä. Rhombon tulen vielä istuttamaan uudelleen syvemmälle, jättäen mullan yläpuolelle vain muutaman juuren. Antaa nyt hetken aikaa palautua rääkistä ensin...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 30, 2013, 20:10:16 ip
Kuka kertoo miten tuollasen hobitinkolon kokoluokan lautasen ylijäämävesi hoidetaan veks? Alle joku lautanen mutta mikä kestäis tollasta 30 kg systeemiä? :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 30, 2013, 20:30:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 30, 2013, 20:10:16 ip
Kuka kertoo miten tuollasen hobitinkolon kokoluokan lautasen ylijäämävesi hoidetaan veks? Alle joku lautanen mutta mikä kestäis tollasta 30 kg systeemiä? :o


Jotain sellasta, tai mitään ylijäämävettä ei vaan ole. Tollaseen systeemiin uppoaa kohtuu hyvin vettä, eikä uutta kastelua tarvitse suorittaa ennen aikaisemman veden haihtumista. Siinä on luultavasti sen verran vähän kasvualustaa, ettei vesi jää liian pitkäksi aikaa lillimään mihinkään. Bonchit voi aika huolella kastella läpikotaisin, eikä vesi viivy ruukuissa paljon vuorokautta enempää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - heinäkuu 30, 2013, 21:01:47 ip
Noissa littanoissa on vedenpostoreiät ihan normaaliin tapaan. Todennäköisesti tuokin kastellaan, annetaan valua ja nostetaan sitten paikkaansa. Tuossa hobittibonsaissahan oli joku sieni sisällä joka pitää vähän vettä joten kokemuksen perusteella tietää paljonko ja kuinka usein tarvitsee vettä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 30, 2013, 22:07:37 ip
Jaa-a... Joku käytännöllisempi järjestely pitää kehittää noihin litteisiin reikien kohalle ettei tartte nostella niitä joka päivä... Muuten aion kokeilla lautasellisten ruukkujen kanssa mutta nuo "maastosysteemi-litteät ruukut" kiinnostaa erityisesti.  :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 30, 2013, 22:36:37 ip
Onhan ne hienoja juu!
Mulla on nyt yks pikkurojekti ihan ruukun pelkällä aluslautasella!  ::)
Vähän kun tulee enempi vihriää niin voisin koittaa ottaa jonkun kuvan siittä
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 31, 2013, 11:17:44 ap
Näissä isoista kasveista leikellyissä boncheissa on se hauska puoli, etteivät kasvit taida tajuta niiden koon muuttuneen leikkaamisessa. Satoava kasvi pyrkii leikkaamisen jälkeenkin tuottamaan satoa. Ainakin C. annuumien kanssa näyttäisi pätevän; Malibu Purplet ovat jatkaneet kukkien tuottamista heti ja samoin kävi Bolivian Rainbowlle.

(http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/q77/s720x720/21451_10200721195211412_942129453_n.jpg)

(http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/993960_10200721196251438_752912792_n.jpg)


Kannattaa muuten suunnitella bonchien muoto etukäteen aika tarkasti ja leikellä sitten sen mukaan. Mä sain karsia tosta Malibusta melkeen kaiken pois, kun siinä ei vaan ole mitään muotoa, eikä yhtäkään oksaa saa taivutettua mitenkään. Muissa yrityksissä taitaa olla vähän sama ongelma :/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - heinäkuu 31, 2013, 11:20:28 ap
Toi on mun mielestä ihan hieno! Tommosella vähälehtisellä tavalla! Jos haluaa puskamaisemman latvan niin sitten tietysti..
Tuota alasleikkaamista eivät juu tajua välttämättä, vaan satoa voi alkaa pukata nopeaan, jos vain olosuhteet muuten ovat kunnossa  :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 11:38:45 ap
Vois niputtamista kokeilla kahella tai jopa kolmella yksilöllä. Kannattaako Bolivian Rainbowta kasvattaa jos tahtoo muutaki ku koristeen? Fataliin kuvauksessa oli että jauheena menis mutta muuten olis aika... kelvoton.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 31, 2013, 12:06:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 11:38:45 ap
Vois niputtamista kokeilla kahella tai jopa kolmella yksilöllä. Kannattaako Bolivian Rainbowta kasvattaa jos tahtoo muutaki ku koristeen? Fataliin kuvauksessa oli että jauheena menis mutta muuten olis aika... kelvoton.


Ei kannata. Mutta jos koristeeksi raaskii yhden kasvin kasvattaa, ota se Bolivian Rainbow. Helppo, kiitollinen ja kaunis. Omani idätin maaliskuun lopuilla ja kolmessa kuukaudessa siitä kasvoi parimetrinen hirviö, joka kukki ja poditti aivan mielettömästi. Sitä kävi sukulaiset ja naapurit ihmettelemässä täällä, mutta jos yhtään kertoo mausta, niin keräsin talteen yhden podin, josta otin kuusi siementä ja annoin koko puskan podeineen äidilleni, joka on taiteilija ja halusi maalata sen :D

Bonchiksi tuo Bolivian Rainbow on myös hyvä. Kasvaa sen verta hurjaa vauhtia, että siihen saa kohtalaisen paksun varren ilman suurempia kikkoja. Näyttäisi suht helpolta rungolta bonchiin ja tulee olemaan myös pienemmässä koossa upea, kunhan kukkii ja tuottaa hedelmiä. Erityisesti keltaisena nuo hedelmät ovat upeita :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 12:26:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 31, 2013, 12:06:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 11:38:45 ap
Vois niputtamista kokeilla kahella tai jopa kolmella yksilöllä. Kannattaako Bolivian Rainbowta kasvattaa jos tahtoo muutaki ku koristeen? Fataliin kuvauksessa oli että jauheena menis mutta muuten olis aika... kelvoton.


Ei kannata. Mutta jos koristeeksi raaskii yhden kasvin kasvattaa, ota se Bolivian Rainbow. Helppo, kiitollinen ja kaunis. Omani idätin maaliskuun lopuilla ja kolmessa kuukaudessa siitä kasvoi parimetrinen hirviö, joka kukki ja poditti aivan mielettömästi. Sitä kävi sukulaiset ja naapurit ihmettelemässä täällä, mutta jos yhtään kertoo mausta, niin keräsin talteen yhden podin, josta otin kuusi siementä ja annoin koko puskan podeineen äidilleni, joka on taiteilija ja halusi maalata sen :D

Bonchiksi tuo Bolivian Rainbow on myös hyvä. Kasvaa sen verta hurjaa vauhtia, että siihen saa kohtalaisen paksun varren ilman suurempia kikkoja. Näyttäisi suht helpolta rungolta bonchiin ja tulee olemaan myös pienemmässä koossa upea, kunhan kukkii ja tuottaa hedelmiä. Erityisesti keltaisena nuo hedelmät ovat upeita :)

Jospa noita syötäväksikki kelpaavia boncheja keksii, niitäki on niin helekutin paljon että osais ens kaudella valita kymmenkunta parasta :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 31, 2013, 12:31:31 ip
Peruvian White Habanero on mun mielestä todella nätti. Pienet vihreät/valkoiset podit, pienet lehdet(boncheista joutuu aina poistamaan suurimmat) ja muutenkin kivan näköinen kasvi. Ongelma varmaan on se, että ainakaan mulla toi ei mullassa ja melko pienessä ruukussa(15cm halkaisija?) kasvanut riittävästi tehdäkseen puumaista vartta. Varmaan otollisissa olosuhteissa ja aikaisemmalla idätyksellä tuokin toimisi. Poltettahan tuossa riittää, eli hirveän suurta satoa sen ei tarvitse bonchinakaan tuottaa.

Rocato(C. chinense) saattaisi myös olla hyvä. Porukka on kehunut sen maun ja poltteen maasta taivaisiin ja podit näyttävät ainakin Fatalii Gourmet:n paketeissa pieniltä, ehkä kasvikin on melko pieni. Hyviä annuumejakin on kuulemma olemassa, vaikka niitä ei omalle kasvatuslistalle osunutkaan tänä vuonna. Black Scorpion Tongue on mielestäni ihan jees, poditkin on aika kivan värisiä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 12:53:31 ip
Tarkoituksena lähinnä NFT:stä ottaa kauden lopussa suosikit ja niittää matalaksi ja yrittää niistä kasvattaa boncheja. Muutamaa vois kokeilla alusta asti niputtamalla mutta tiiä tuota... Kuulemma voivat selvitä ku siirtää vesiviljelystä multaan mutta nähtäväksi jää... Ruukkukokoja aattelin ostaa noin 20 cm läpimittaisia ja muutama sellanen 48 senttinen maisemaboncheiksi   :D Taiteeton minä pääsee siinä vapaaksi vaikka uskon että eka yritykset tulee olemaan niin ja näin  :-\
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 31, 2013, 13:04:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 12:53:31 ip
Tarkoituksena lähinnä NFT:stä ottaa kauden lopussa suosikit ja niittää matalaksi ja yrittää niistä kasvattaa boncheja. Muutamaa vois kokeilla alusta asti niputtamalla mutta tiiä tuota... Kuulemma voivat selvitä ku siirtää vesiviljelystä multaan mutta nähtäväksi jää... Ruukkukokoja aattelin ostaa noin 20 cm läpimittaisia ja muutama sellanen 48 senttinen maisemaboncheiksi   :D Taiteeton minä pääsee siinä vapaaksi vaikka uskon että eka yritykset tulee olemaan niin ja näin  :-\


Kyllä selviää vesiviljelystä multaan siirrettäessä. Mulla ei, koputetaan puuta, toistaiseksi ole yksikään chili kuollut leikkaamisen ja siirron yhteydessä tai sen jälkeen. Yllättävän paljon kestävät ja yllättävän vähällä pärjäävät. Pari kohtuullista juurta riittää varsin hyvin ja vesiviljelyssäkin syntyy tuollaisia paksumpia, enemmän puumaisia juuria. Lähinnä se kivivillan poisto on mulla ollut ongelma, joutuu ikävästi rääkkäämään juuria kun sitä rapsuttelee irti kaikista koloista.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 13:24:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 31, 2013, 13:04:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 12:53:31 ip
Tarkoituksena lähinnä NFT:stä ottaa kauden lopussa suosikit ja niittää matalaksi ja yrittää niistä kasvattaa boncheja. Muutamaa vois kokeilla alusta asti niputtamalla mutta tiiä tuota... Kuulemma voivat selvitä ku siirtää vesiviljelystä multaan mutta nähtäväksi jää... Ruukkukokoja aattelin ostaa noin 20 cm läpimittaisia ja muutama sellanen 48 senttinen maisemaboncheiksi   :D Taiteeton minä pääsee siinä vapaaksi vaikka uskon että eka yritykset tulee olemaan niin ja näin  :-\


Kyllä selviää vesiviljelystä multaan siirrettäessä. Mulla ei, koputetaan puuta, toistaiseksi ole yksikään chili kuollut leikkaamisen ja siirron yhteydessä tai sen jälkeen. Yllättävän paljon kestävät ja yllättävän vähällä pärjäävät. Pari kohtuullista juurta riittää varsin hyvin ja vesiviljelyssäkin syntyy tuollaisia paksumpia, enemmän puumaisia juuria. Lähinnä se kivivillan poisto on mulla ollut ongelma, joutuu ikävästi rääkkäämään juuria kun sitä rapsuttelee irti kaikista koloista.

Toi oli kyllä aika paha... Lähteeköhän juuret verkkoruukusta pois ollenkaan? Kaippa se mini kivivillakuutio lähtee jotenki. Pystyykö akadaman korvaamaan lecasoralla ku Fataliilla ei sen käytöstä ollu mainintaa ???
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - heinäkuu 31, 2013, 13:36:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 13:24:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 31, 2013, 13:04:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 12:53:31 ip
Tarkoituksena lähinnä NFT:stä ottaa kauden lopussa suosikit ja niittää matalaksi ja yrittää niistä kasvattaa boncheja. Muutamaa vois kokeilla alusta asti niputtamalla mutta tiiä tuota... Kuulemma voivat selvitä ku siirtää vesiviljelystä multaan mutta nähtäväksi jää... Ruukkukokoja aattelin ostaa noin 20 cm läpimittaisia ja muutama sellanen 48 senttinen maisemaboncheiksi   :D Taiteeton minä pääsee siinä vapaaksi vaikka uskon että eka yritykset tulee olemaan niin ja näin  :-\


Kyllä selviää vesiviljelystä multaan siirrettäessä. Mulla ei, koputetaan puuta, toistaiseksi ole yksikään chili kuollut leikkaamisen ja siirron yhteydessä tai sen jälkeen. Yllättävän paljon kestävät ja yllättävän vähällä pärjäävät. Pari kohtuullista juurta riittää varsin hyvin ja vesiviljelyssäkin syntyy tuollaisia paksumpia, enemmän puumaisia juuria. Lähinnä se kivivillan poisto on mulla ollut ongelma, joutuu ikävästi rääkkäämään juuria kun sitä rapsuttelee irti kaikista koloista.

Toi oli kyllä aika paha... Lähteeköhän juuret verkkoruukusta pois ollenkaan? Kaippa se mini kivivillakuutio lähtee jotenki. Pystyykö akadaman korvaamaan lecasoralla ku Fataliilla ei sen käytöstä ollu mainintaa ???


Kyllä ne lähtee kun varovasti irrottelee ja katkoo. 97% juurista tulee kuitenkin olemaan "ylimääräsiä" :D

Akadaman pystyy korvaamaan esim. paakkuuntumattomalla kissanhiekalla. Lecasora taitaa olla liian isoa mukulaa, eikä taida pitää vettä kovin hyvin. Riippuu tietysti minkä kokoisia ruukkuja käyttää jne, mutta noi oikeat bonsairuukut on todella pieniä. Luultavasti siinä vaiheessa kun oot saanu verkkoruukut ja kivivillat pois juurista ja trimmannu vähän, joudut leikkelemään vielä suurimman osan pois, koska ne ei vaan mahdu ruukkuihin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 31, 2013, 13:46:15 ip
Jaa-a. Suunnittelin noin 20 senttisiä ruukkuja mutta kaippa niitä pitää silti trimmailla aika paljon pois, kokemusta ku vielä ei ole. Vain visioita  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 04, 2013, 10:21:03 ap
Onkohan mitään keinoa estää uuden kasvun synty varren alaosiin? Bolivian Rainbow alkaa näyttää ihan kivalta, mutta pelkään uuden kasvun ja sen jatkuvan poistamisen jättävän ikäviä jälkiä bonchin varteen  :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - elokuu 04, 2013, 10:23:57 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 04, 2013, 10:21:03 ap
Onkohan mitään keinoa estää uuden kasvun synty varren alaosiin? Bolivian Rainbow alkaa näyttää ihan kivalta, mutta pelkään uuden kasvun ja sen jatkuvan poistamisen jättävän ikäviä jälkiä bonchin varteen  :(

valoa pelkästään latvalle?  :o toteutus: vaikea  :-\ ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 04, 2013, 10:27:44 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - elokuu 04, 2013, 10:23:57 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 04, 2013, 10:21:03 ap
Onkohan mitään keinoa estää uuden kasvun synty varren alaosiin? Bolivian Rainbow alkaa näyttää ihan kivalta, mutta pelkään uuden kasvun ja sen jatkuvan poistamisen jättävän ikäviä jälkiä bonchin varteen  :(

valoa pelkästään latvalle?  :o toteutus: vaikea  :-\ ;)


Ajattelin ennemmin jotain liisteriä mitä voisi sivellä leikkaushaavoihin :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 06, 2013, 20:35:37 ip
Hop hop! Eikö kukaan oo viritelly boncheja viime aikoina?

Tässä ois C. rhomboideum istutettuna pienempään ruukkuun ja pätkittynä(juuri kun ehti kasvattaa uutta haaraa yms) sopivaksi

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/1150772_10200758272218314_51183493_n.jpg)

Pitäisi saada kunnollinen tausta jota vasten kuvata, ZenGrow ja kaikki krääsä hieman häiritsee  :-[

Lehdet ovat vielä tällä hetkellä kääntyneet väärään suuntaan ja oksista lähti kaikki uusi kasvu leikkelyn ohella. Toivottavasti jaksaa vielä kerran puskea uutta kasvua.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Horna - elokuu 07, 2013, 12:54:46 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 16, 2013, 16:14:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Horna - heinäkuu 16, 2013, 15:49:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 13, 2013, 15:56:52 ip
Testailen vähän noiden chilien kanssa. BR jonka siirsin vesiviljelystä lecasoraan ja bonsaikuppiin alkoi tehdä puumaista vartta ja juuretkin näyttäisin 'puutuvan' ihan lupaavasti. Tänään kun tyhjensin Rainforestin chileistä hyötykasveja varten silppusin Stripen omaan puurnukkaansa mutta kun ei ollut kivaa kiveä mille sen istuttaisi tein tälläisen:

Aika näyttää miten käy...


aikas samassa vaiheessa mennään.. Aika näyttää :) Onnea yritykselle kuitenkin ja kiitos paljon hyvistä vinkeistä tässä threadissä
https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg (https://www.dropbox.com/s/j811o0yjqlw8so1/2013-07-12%2019.15.00.jpg)
Lemon drop, istutettu tuohon 3 päivää sitten ja kissanhiekassa kiven päällä.


Hyvältä näyttää! Minkä kokonen ruukku/chili tossa on? Vaikee arvioida kuvasta :D


Lainaus käyttäjältä: Feint - heinäkuu 16, 2013, 16:30:16 ip
Toivottavasti selviää :) Kivan näköinen alku bonchille, olis hauska nähdä miten se kehittyy!


Siinä ei ollut mitään hauskaa nähtävänä.  :P Se pudotteli lehtiä yksi kerrallaan (vihreitä terveen näköisiä), kunnes mitään ollut jäljellä. Levääkin alkoi ilmaantumaan. Noh - tuo nyt lähti ihan vasemman käden yrityksenä, täytyy yrittää uudelleen ja kunnolla ensi kerralla.
Olettaisin että tein montakin virhettä:
1. Liian pieni juurakko
2. Jouduin pitämään vesirajan kivien yläpuolella jotta ylettyisi paremmin juuriin (tästä(kö?) syystä alkoi levää tulemaan)
3. Lannoitin puutarhan kesällä, mikä ei vissiin ole mitenkään ideaali lannoite..

Varmaan muitakin virheitä, en osaa sanoa kun kerran ensi kertaa pappia kyydissä! :)
Takapihalla kasvaa 20cm tammen taimi.. Hmm... ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 07, 2013, 14:17:53 ip
Luultavasti juuret kuivuneet kasaan eikä vesi ole koskaan päätynyt kasvin käyttöön. Yllättävän vaikeaa tuo kiven päälle juurruttaminen. Juuria ei tarvitse paljoa jäädä, yhdelläkin pienellä pätkällä pärjää, mutta niiden vähien juurien on sitten oltava terveitä ja hyviä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: IceQueen - elokuu 07, 2013, 14:53:49 ip
Meikäläisen bonchi-projekti on vasta alkuvaiheessa. ;) Nyt alkaa olla muutama lehti pari Bolivian Rainbown taimissa ja ajatus ois siirtää ne isompiin ruukkuihin. Sen verran mitä oon lukenut, niin oonko ymmärtänyt oikein et hyvä ois pistää mahdollisimman isoon ruukkuun, että sais mahdollisimman paljon juuria aikaiseksi? Ajattelin myös osaan pistää sen kiven jo valmiiksi sinne multaan juurien alle.

Ja on alkanut kypsyä ajatus siitä, että tämän kauden päätyttyä tuo Marblen taimi päätyy bonchiksi, jotenkin vaikuttais sopivalta kandidaatilta siihen. Siinä on vaan se ongelma, että on todella pienessä ruukussa ollut, joten kovin pitkiä juuria ei vielä ole.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - elokuu 07, 2013, 15:09:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 07, 2013, 14:17:53 ip
Yllättävän vaikeaa tuo kiven päälle juurruttaminen.

Jep, alkuun sen kiven kannattaa jättää syvälle mullan sisään ja bonchin juurineen myös. Kunhan on tottunut kasvualustaansa ja tervettä uutta kasvua tulee, niin voi pikkuhiljaa kuoria multaa pois pinnalta, kunnes tulee kivi ja juuret näkyviin. Jotkut aloittaa kiven/pääkallon päällä heti sirkkalehtisillä taimilla alkukaudesta.

Käykäähän tuolla fatalii.netin puolella lukemassa Lontoonkielistä Bonchi-topiccia. Fassen ohjeiden jälkeen tietty.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - elokuu 07, 2013, 15:18:47 ip
Lainaus käyttäjältä: IceQueen - elokuu 07, 2013, 14:53:49 ip
...Siinä on vaan se ongelma, että on todella pienessä ruukussa ollut, joten kovin pitkiä juuria ei vielä ole.

Mun habanerossa oli pitkät juuret, vaikka olikin kasvanut pienessä ruukussa. Kiertävät vaan ruukun pohjalla ympyrää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 07, 2013, 21:21:28 ip
Lainaus käyttäjältä: IceQueen - elokuu 07, 2013, 14:53:49 ip
Meikäläisen bonchi-projekti on vasta alkuvaiheessa. ;) Nyt alkaa olla muutama lehti pari Bolivian Rainbown taimissa ja ajatus ois siirtää ne isompiin ruukkuihin. Sen verran mitä oon lukenut, niin oonko ymmärtänyt oikein et hyvä ois pistää mahdollisimman isoon ruukkuun, että sais mahdollisimman paljon juuria aikaiseksi? Ajattelin myös osaan pistää sen kiven jo valmiiksi sinne multaan juurien alle.

Ja on alkanut kypsyä ajatus siitä, että tämän kauden päätyttyä tuo Marblen taimi päätyy bonchiksi, jotenkin vaikuttais sopivalta kandidaatilta siihen. Siinä on vaan se ongelma, että on todella pienessä ruukussa ollut, joten kovin pitkiä juuria ei vielä ole.


Juurien pituudella ei ole väliä. Oikeastaan millään ei ole väliä, mutta paksu runko on aika ehdoton. Tai no, sekin paksuus riippuu bonchin koosta ja lopullisesta ruukusta yms. Toi mun rhombo on paksuudeltaan jotain lyijykynän luokkaa, Fataliin suurimmat varmaan lähentelee 10cm paksuutta :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Skuikki - elokuu 09, 2013, 22:27:51 ip
Keväällä kun Aji Fantasyt valtas koko keittiön pöydän ja parvekkeella oli vielä pakkasta, päätin uhrata yhden fantasyn bonchikokeilulle.

Tältä näytti ruukuttamisen ja leikkauksen jälkeen:

(http://skuikki.1g.fi/kuvat/Kasvit/Chilit/Bonchi.JPG/_smaller.jpg)

Ja tänään räpsästy kuva:

(http://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1098310_10153111127695263_927713630_n.jpg)

Pitäisi hommata matala ja mieluummin ilman ylikastelureikää oleva bonsairuukku tuon nykyisen tilalle. Kynintä ja latvojen katkaisu olis kans paikallaan.. Puumainen varsi jää ruukun ja tässä kuvassa lehtien taakse piiloon.

Kasvi kukkii nyt ja yksi podi on jo tarttunut kiinni! Vaikuttaako tää bonsaihommeli myös podien kokoon? Olis aika ihmeellisen näköinen jos tuohon kasvaa yhtä iso podi kuin parvekkeen parimetrisiin fantasyihin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: IceQueen - elokuu 09, 2013, 22:33:30 ip
Lainaus käyttäjältä: Skuikki - elokuu 09, 2013, 22:27:51 ip
Keväällä kun Aji Fantasyt valtas koko keittiön pöydän ja parvekkeella oli vielä pakkasta, päätin uhrata yhden fantasyn bonchikokeilulle.

Tältä näytti ruukuttamisen ja leikkauksen jälkeen:

(http://skuikki.1g.fi/kuvat/Kasvit/Chilit/Bonchi.JPG/_smaller.jpg)

Ja tänään räpsästy kuva:

(http://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1098310_10153111127695263_927713630_n.jpg)

Pitäisi hommata matala ja mieluummin ilman ylikastelureikää oleva bonsairuukku tuon nykyisen tilalle. Kynintä ja latvojen katkaisu olis kans paikallaan.. Puumainen varsi jää ruukun ja tässä kuvassa lehtien taakse piiloon.

Kasvi kukkii nyt ja yksi podi on jo tarttunut kiinni! Vaikuttaako tää bonsaihommeli myös podien kokoon? Olis aika ihmeellisen näköinen jos tuohon kasvaa yhtä iso podi kuin parvekkeen parimetrisiin fantasyihin.
Yleensä bonsait tuottaa normaalikokoisia hedelmiä, joten sama pätee varmaan myös boncheihin.

Niinku tälleen. (http://www.123rf.com/photo_15662622_bonsai-miniature-apple-tree-with-a-ripe-apple-in-a-garden.html)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Skuikki - elokuu 09, 2013, 23:42:24 ip
Heh, no eipä siinä auta ku odotella. Aattelin antaa tämän bonchin appiukolle joululahjaksi. Toivottavasti saan sen kunnon edustuskuntoon joulua varten.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hunter - elokuu 11, 2013, 00:40:55 ap
Tuli itsekkin alotettua jonkin näköinen bonchi projekti. Taarkoitushan oli aloittaa tällainen vähän myöhemmin kun johonkin kasviin olisi kasvanutkunnon runko, mutta mielestäni eräs nagoistani oli aivan kamalan näköinen ja ei siitä olisi tällä kaudella enää mitään tullut joten saksin tuon melko matalaksi. Saa nähdä mitä tuostakin tulee vai tuleeko mitään. No ei ole niin vakavaa vaikka tämä nyt menehtyisi sillä roskiin se sellaisenaan olisi päätynyt.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - elokuu 11, 2013, 10:25:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Skuikki - elokuu 09, 2013, 22:27:51 ip
Pitäisi hommata matala ja mieluummin ilman ylikastelureikää oleva bonsairuukku 8<---------------------


Minkäs takia moinen ruukku? Bonsai on tosi helppo tappaa hukuttamalla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Skuikki - elokuu 11, 2013, 15:42:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - elokuu 11, 2013, 10:25:00 ap

Minkäs takia moinen ruukku? Bonsai on tosi helppo tappaa hukuttamalla.


Kyllä mulla ainaski nuin pienen juuritilan omaava ruukku kuivahtaa erittäin nopeasti. Riippuu tieten mitä alustaa käyttää. Myös ihan turhaan kasvattelee juuria pohjan reijästä pitkin pöytää.  Matalareunainen näyttää paljon paremmalta bonsaille kuin tuollanen korkea purkki.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - elokuu 11, 2013, 21:10:55 ip
Nyt olisi pari sopivaa bonsairuukkua naftaliinissa. Pari kasvia voisi uhrata noihin. Mutta mihin multaan/turpeeseen/kissinhiekkaan vai mihin ne kannattaa laittaa? Joku sekoitus vai kylmästi siihen paakkuuntumattomaan kissanhiekkaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 11, 2013, 21:24:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 11, 2013, 21:10:55 ip
Nyt olisi pari sopivaa bonsairuukkua naftaliinissa. Pari kasvia voisi uhrata noihin. Mutta mihin multaan/turpeeseen/kissinhiekkaan vai mihin ne kannattaa laittaa? Joku sekoitus vai kylmästi siihen paakkuuntumattomaan kissanhiekkaan?


Mulla on kivivillasiivut pohjalla reikien päällä, niiden päällä vähän akadamaa(kissanhiekka ajaa saman asian) ja sitten vaan multaa. Suosin edelleen kaktus/taimimultaa, sopivan hiekkaista ja helposti tiiviiksi taputeltavaa. Välillä on yllättävän vaikea saada juuret antamaan sen verran periksi, ettei koko rehu nouse mullasta ylöspäin. Bonsairuukuissa on oikeasti ihan törkeän vähän tilaa, erityisesti korkeutta niistä puuttuu. Puuvartisia juuria on aika hankala taivutella sopiviksi :/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 17:35:31 ip
Pikainen selvennys vielä tuosta bonsai-muutoksesta. Kasvaako lyhyeksi katkaistuun varteen edelleen yhtä suuret lehdet kuin täysikasvuiseen vai ymmärtääkö kasvi että vähempikin riittäisi ja näytttäisi paremmalta. ;) Esim. voiko Pink Habanerosta tehdä bonchin vai tekeekö se 15cm tynkäänkin kämmenen kokoiset lehdet? Niinkuin esim Orange Habanerosta löytyy bonchi-kuvia joissa pienet lehdet..?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - elokuu 12, 2013, 17:46:19 ip
Kämmenen kokoiset lehdet eivät tosiaan kuulu chileihin, paitsi taimivaiheessa ja ylilannoitettuihin. Ne pienenevät ihan luonnollisesti jo satoaikaan ja niukkaravinteisessa mullassa lehdet ovat pieniä isossakin kasvissa. Kääpiökokoisuus vaatii sitten jo kiusaamista nälässä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 12, 2013, 17:48:31 ip
Suurimpia lehtiä kannattaa nyppiä jatkuvasti irti, se pitää lehdet pieninä ja tuntuu myös innostavan kasveja kasvattamaan uusia lehtiä enemmän. Tietysti täytyy varoa, ettei kasvi menetä liian suurta osaa lehdistään kerralla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 18:44:41 ip
Okei.. Mun chinenset on sitten saanut jotain liikaa.. ::) Alkanut vasta haarautumaan ja kukkimaan ja silti lehdet on aika lähellä tuota kämmenen kokoa.. Meinasin toisen Pink Haban bonsaiksi kokeilla.  Tai sitten Pimenta Diomar, mutta on niin kalju varsi että pitäisi saada lehtiä varteen että uskaltaisi katkaista. Ja eiköhän toiseksi bonchiksi tule Malibu Purple tai Bolle...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 12, 2013, 19:20:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 18:44:41 ip
Okei.. Mun chinenset on sitten saanut jotain liikaa.. ::) Alkanut vasta haarautumaan ja kukkimaan ja silti lehdet on aika lähellä tuota kämmenen kokoa.. Meinasin toisen Pink Haban bonsaiksi kokeilla.  Tai sitten Pimenta Diomar, mutta on niin kalju varsi että pitäisi saada lehtiä varteen että uskaltaisi katkaista. Ja eiköhän toiseksi bonchiksi tule Malibu Purple tai Bolle...


Lehtien määrällä ei siellä varren alaosassa ole niin merkitystä, kunhan kasvupisteitä löytyy. Tietysti haara ja/tai pari oksaakin olisi hyvä olla.

Koputetaan puuta, mutta mä en oo toistaiseksi tappanut vielä yhtään chiliä katkomalla niitä ankarasti. Kaikki ovat lähteneet kasvamaan samantien uutta lehteä/oksaa, vaikka juuret ja varsi ovat saaneet kyytiä ihan urakalla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 19:42:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 12, 2013, 19:20:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 18:44:41 ip
Okei.. Mun chinenset on sitten saanut jotain liikaa.. ::) Alkanut vasta haarautumaan ja kukkimaan ja silti lehdet on aika lähellä tuota kämmenen kokoa.. Meinasin toisen Pink Haban bonsaiksi kokeilla.  Tai sitten Pimenta Diomar, mutta on niin kalju varsi että pitäisi saada lehtiä varteen että uskaltaisi katkaista. Ja eiköhän toiseksi bonchiksi tule Malibu Purple tai Bolle...


Lehtien määrällä ei siellä varren alaosassa ole niin merkitystä, kunhan kasvupisteitä löytyy. Tietysti haara ja/tai pari oksaakin olisi hyvä olla.

Koputetaan puuta, mutta mä en oo toistaiseksi tappanut vielä yhtään chiliä katkomalla niitä ankarasti. Kaikki ovat lähteneet kasvamaan samantien uutta lehteä/oksaa, vaikka juuret ja varsi ovat saaneet kyytiä ihan urakalla.


Okei.. Annan sitten jo kunnolla kyytiä Pimenta Diomarille ja laitan sun syyksi jos se ei siitä toivu.  ;) Meinaatko että kalju runko lähtisi lehtiä tekemään?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 12, 2013, 19:47:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 19:42:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 12, 2013, 19:20:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 18:44:41 ip
Okei.. Mun chinenset on sitten saanut jotain liikaa.. ::) Alkanut vasta haarautumaan ja kukkimaan ja silti lehdet on aika lähellä tuota kämmenen kokoa.. Meinasin toisen Pink Haban bonsaiksi kokeilla.  Tai sitten Pimenta Diomar, mutta on niin kalju varsi että pitäisi saada lehtiä varteen että uskaltaisi katkaista. Ja eiköhän toiseksi bonchiksi tule Malibu Purple tai Bolle...


Lehtien määrällä ei siellä varren alaosassa ole niin merkitystä, kunhan kasvupisteitä löytyy. Tietysti haara ja/tai pari oksaakin olisi hyvä olla.

Koputetaan puuta, mutta mä en oo toistaiseksi tappanut vielä yhtään chiliä katkomalla niitä ankarasti. Kaikki ovat lähteneet kasvamaan samantien uutta lehteä/oksaa, vaikka juuret ja varsi ovat saaneet kyytiä ihan urakalla.


Okei.. Annan sitten jo kunnolla kyytiä Pimenta Diomarille ja laitan sun syyksi jos se ei siitä toivu.  ;) Meinaatko että kalju runko lähtisi lehtiä tekemään?


Jos kasvupisteitä on jäljellä, lähes satavarmasti. Muutaman lehden olen jättänyt jokaiselle ihan vain nähdäkseni milloin kasvi tarvitsee vettä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - elokuu 12, 2013, 20:45:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 12, 2013, 18:44:41 ip
Okei.. Mun chinenset on sitten saanut jotain liikaa.. ::) Alkanut vasta haarautumaan ja kukkimaan ja silti lehdet on aika lähellä tuota kämmenen kokoa..


Kasvuvaiheessa mulla oli noissa muutamissa chinenseissä kahden kämmenen kokoisia lehtiä, mutta nyt sadontuotantovaiheessa kaikki lehdet jää sellaisiksi koivunlehden kokoiseksi tai ihan hieman isommaksi. Se on sinällään vain hyvä merkki, kasvu on voimakasta ja kasvi kasvattaa hurjan varrenkin yleensä sivutuotteena, mikä sitten bonchissa näyttää hyvältä. Mahdollisimman paljon valoa kannattaa antaa chileille alkuvaiheessa, kun kasvupisteet ovat varren alaosassa mahdollisimman tiheässä, bonsain muotoileminen on paljon helpompaa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - elokuu 12, 2013, 22:47:20 ip
Tässä on mulla yksi projekti, verrattain ohut runko, mutta päätin kuitenkin tehdä siitä pikku bonchin.
(https://lh3.googleusercontent.com/-_EQhJJhKI8E/Ugk5mGZt-II/AAAAAAAABPo/JbAzyyZ4Y-8/s512/DSC02357.JPG)
Itse kasvustollehan ei ole tässä vaiheessa vielä tehty mitään, mutta kohta voisi kyllä alkaa, hyvin siirtyi passiivihydrosta tuohon, ja juuritilastakin suurin osa on vain sammalen juuristoa/ tuommoista höttöä, juuri mitään muuta ei alle mahtunutkaan  ::)
Kyseessä jokin, jonka pitäisi olla Madame jeanette, ja ainakin podit olivat oransseja, mutta kumman muotoisia  ???
Reippaasti myöhemmin syksyllä (varmaan kuukauden päästä) alan kasvarin kasveja katkomaan, jos olisin sadot saanut pois siihen mennessä.
Niissä luvassa aivan toisen kaliiperin runkoja  ;)
Vieressä näkyy pari ison ulupican podia
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 14, 2013, 21:24:39 ip
Vihdoin sain haettua sammalta ulkoa. Minkäs verran tuohon uskaltaa sotkea kahvia? Ajattelin laittaa sammalet, kahvin ja mullan sekaisin ja toivoa parasta. Ja mikä osa sammaleessa on se, joka murskaamisen jälkeen lähtee kasvamaan kahvi/piimä/multamössössä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - elokuu 14, 2013, 21:28:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 14, 2013, 21:24:39 ip
Vihdoin sain haettua sammalta ulkoa. Minkäs verran tuohon uskaltaa sotkea kahvia? Ajattelin laittaa sammalet, kahvin ja mullan sekaisin ja toivoa parasta. Ja mikä osa sammaleessa on se, joka murskaamisen jälkeen lähtee kasvamaan kahvi/piimä/multamössössä?

Kai se lähtee kasvamaan melko tasaisesti jos on kasvaakseen ollenkaan? Ite aattelin sitte vaan yksinkertaisesti kerätä tarpeeksi ilman piimätemppuja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 14, 2013, 21:31:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - elokuu 14, 2013, 21:28:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 14, 2013, 21:24:39 ip
Vihdoin sain haettua sammalta ulkoa. Minkäs verran tuohon uskaltaa sotkea kahvia? Ajattelin laittaa sammalet, kahvin ja mullan sekaisin ja toivoa parasta. Ja mikä osa sammaleessa on se, joka murskaamisen jälkeen lähtee kasvamaan kahvi/piimä/multamössössä?

Kai se lähtee kasvamaan melko tasaisesti jos on kasvaakseen ollenkaan? Ite aattelin sitte vaan yksinkertaisesti kerätä tarpeeksi ilman piimätemppuja.


Toikin on vaihtoehto. Periaatteessahan se vaan tykkää kasvaa happamassa maassa(onko kukaan koskaan nähnyt paikkaa missä sammal EI kasvaisi?) ja olisi kiva saada pieni määrä kasvamaan ihan "varalle" jos kokeilee koristella boncheja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - elokuu 14, 2013, 21:34:54 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 14, 2013, 21:31:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - elokuu 14, 2013, 21:28:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - elokuu 14, 2013, 21:24:39 ip
Vihdoin sain haettua sammalta ulkoa. Minkäs verran tuohon uskaltaa sotkea kahvia? Ajattelin laittaa sammalet, kahvin ja mullan sekaisin ja toivoa parasta. Ja mikä osa sammaleessa on se, joka murskaamisen jälkeen lähtee kasvamaan kahvi/piimä/multamössössä?

Kai se lähtee kasvamaan melko tasaisesti jos on kasvaakseen ollenkaan? Ite aattelin sitte vaan yksinkertaisesti kerätä tarpeeksi ilman piimätemppuja.


Toikin on vaihtoehto. Periaatteessahan se vaan tykkää kasvaa happamassa maassa(onko kukaan koskaan nähnyt paikkaa missä sammal EI kasvaisi?) ja olisi kiva saada pieni määrä kasvamaan ihan "varalle" jos kokeilee koristella boncheja.

No jaa, mulla ei oo niin yhtään ongelmia ettiä tarpeeksi sammalta aivan sama mitä sorttia. Josta tuliki mieleen että saiskohan sulkasammalta kasvamaan bonchin kans... Sellanen vois olla jo aika überiä  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Mistelinoksa - syyskuu 01, 2013, 23:34:43 ip
Ensimmäistä kautta olen kasvatellut chilejä (ja yrttejä, tomaatteja, salaatteja ynnä muuta), ja hyvin ovat kasvaneet. Koska huushollissa asuu mm. yksi alle vuoden ikäinen täystuho, metristen puskien talvehtiminen turvallisesti sisätiloissa ei valitettavasti ole mahdollista... joten ne pääsevät kaikki neljä bonchi-käsittelyyn! Samoin yksi paprikoistani on niin kauniisti kieroon kasvanut, että se välttää biojäteastian ja pääsee bonsaikoulintaan. Ensimmäisen käsittelin jo tilanpuutteen takia, kuvia voi vilkaista blogistani jos kiinnostaa: http://katonen.blogspot.fi/2013/08/bonchi-eli-bonsai-chili.html

Kysyisinkin kokeneilta paria seikkaa - ensinnäkin, miten paljon tuota bonsaita nyt pitää kastella, entäpä lannoittaa? Tuo ensimmäinen koeyksilö on muutaman desin ruukussa, ei reikiä pohjassa. Sijoitus on avoimella etelä-länsi-ikkunalla (oikeastaan erkkeri), valoa ja lämpöä riittää niin paljon kuin se täällä Pohjolassa vaan on mahdollista. Leikatussa kasvissa oli hyvin lehtiä, ajattelin että annan niiden olla jonkin aikaa. Onko ok, jos alan trimmata rumempia isoja lehtiä vähitellen sitten, kun uusia lehtiä on alkanut versoa? Ajattelin ottaa varman päälle, että kasvi jäisi eloon, kun esteettisyyskin on kuitenkin vähän niin ja näin, kun vasta harjoittelen bonsai-trimmausta.

Entäpä, onko jo kiire käsitellä loputkin kasvit? Minulla kun ei ole keinovaloja, niin ovatko kasvien selviytymismahdollisuudet huonot, jos niitä alkaa silppuamaan myöhään syksyllä, kun valoa on enää vähän? Näissä muissa kasveissa ei olekaan yhtään lehtiä varren alaosassa. Auttaisiko mahdollisuuksia, jos ottaisin ainakin yhden niistä esikäsittelyyn parvekkeelta eteläikkunalle - trimmaisin lehtiä niin, että alaosa olisi paljaana valossa ja toivottavasti se innostaisi kasvia teettämään vähän lehtiä alaosaan. Vai kestäisikö siinä niin kauan, että hyöty olisi olematon suhteessa sillä aikaa vähentyneeseen päivänvaloon?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 02, 2013, 12:52:49 ip
Itse kastelen alkuvaiheessa reilusti, koska olen ajatellut että vedenottokyky ei ehkä ole parhaimmillaan runnelluilla juurilla ::)
Sitten kun alkaa uutta kasvua näkyä, niin vähemmän, kun näkee jo lehdistäkin veden tarvetta.
Vähän kun se on kasvanut, niin varsinkin pienissä ruukuissa kuivuu muutenkin melko nopeasti, joten mielestäni ei ole kovin helppo ylikastella, jollei nyt jokapäivä kastele multaa aivan märäksi.

Mulla on yleensä alasleikatut olleet kohtuu hyvällä valolla tai valaistuksella, ja se ainakin toimii hyvin. Jollei aivan pimeyttä ole, niin eiköhän ne siitä lähde. Hyvä on tietysti jos yhtään jää lehtiä, joista seuraila tilannetta :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 02, 2013, 13:37:21 ip
Riippuu toki valon ja lämmön määrästä tuo kastelu. Mä leikkasin kesän lopuilla(miten se nyt määritelläänkään) chilini alas ja ne saivat kovaa paistetta +30c lämmössä pitkin päivää, joten kastelukin oli sen mukaista. Tähän aikaan jos leikkaa, niin tuskin tarvitsee edes päivittäin kastella. Suosittelen rei'ittämään ruukun/kipon ja laittamaan aluslautasen sille, silloin voit kastella vähän huolettomammin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ChiliK - syyskuu 03, 2013, 15:49:40 ip
Soveltuuko mullan ja lecasoran fiftyfifty sekoitus alottelevalle bonsaille? Pitääkö osa bonsain juurista laittaa multasekoitukseen, ja osa jättää ilmaan vai kuinka?

E: kiitoksia nopeesta vastauksesta (Y)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 03, 2013, 16:10:36 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliK - syyskuu 03, 2013, 15:49:40 ip
Soveltuuko mullan ja lecasoran fiftyfifty sekoitus alottelevalle bonsaille? Pitääkö osa bonsain juurista laittaa multasekoitukseen, ja osa jättää ilmaan vai kuinka?


En ehkä ihan noin paljon laittais soraa, mutta omakohtaista kokemusta ei lecasta ole. Pelkällä mullallakin pärjää, mutta ei siitä sorasta ainakaan haittaa ole. Pääasia, että astian pohjassa on reikä, josta liika vesi valuu pois. Juurien kasvaessa takaisin pystyy sitten myös kastelemaan suoraan lautaselle.


Laitelkaas muuten kuvia bonchivirityksistä tänne, hauska katsoa myöhemmin millaista muutosta on tapahtunut!

Tässä mun Bolivian Rainbow, ei nyt täytä mitään oikean bonsain kriteerejä, mutta mielestäni ihan nätti kasvi.

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/1236460_10200930127954600_1744754006_n.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - syyskuu 03, 2013, 21:47:59 ip
Tämähän voi tietty olla makukysymys, mutta onkohan bonchin pieni ruukku oltava mielummin profiililtaan matala? Voisi kuvitella, että juurten lilluminen vedessä on silloin epätodennäköisempää, kuin korkeammassa ruukussa, mutta onko sitten turhan suuri riski tappaa kasvi kuivuuteen, kastelun unohtuessa..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 03, 2013, 21:54:28 ip
Lainaus käyttäjältä: hellacce - syyskuu 03, 2013, 21:47:59 ip
Tämähän voi tietty olla makukysymys, mutta onkohan bonchin pieni ruukku oltava mielummin profiililtaan matala? Voisi kuvitella, että juurten lilluminen vedessä on silloin epätodennäköisempää, kuin korkeammassa ruukussa, mutta onko sitten turhan suuri riski tappaa kasvi kuivuuteen, kastelun unohtuessa..


Omakohtaisella kokemuksella sanoisin, ettei bonchia noin vaan tapeta. Ruukkuun ei järjettömästi vettä mene ja kasvit ei todellakaan huku ihan hetkessä. Kuivuus ei tunnu boncheja vaivaavan yhtä paljon kuin isoja kasveja(hieman eri kulutus kai?), eli ei ne kuivuuteen kuole ellet unohda helteellä kastelua kokonaan. Kesällä saa kastella kerran päivässä, syksyllä ehkä joka toinen päivä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 03, 2013, 22:11:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - syyskuu 03, 2013, 16:10:36 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliK - syyskuu 03, 2013, 15:49:40 ip
Soveltuuko mullan ja lecasoran fiftyfifty sekoitus alottelevalle bonsaille? Pitääkö osa bonsain juurista laittaa multasekoitukseen, ja osa jättää ilmaan vai kuinka?


En ehkä ihan noin paljon laittais soraa, mutta omakohtaista kokemusta ei lecasta ole. Pelkällä mullallakin pärjää, mutta ei siitä sorasta ainakaan haittaa ole. Pääasia, että astian pohjassa on reikä, josta liika vesi valuu pois. Juurien kasvaessa takaisin pystyy sitten myös kastelemaan suoraan lautaselle.


Laitelkaas muuten kuvia bonchivirityksistä tänne, hauska katsoa myöhemmin millaista muutosta on tapahtunut!

Tässä mun Bolivian Rainbow, ei nyt täytä mitään oikean bonsain kriteerejä, mutta mielestäni ihan nätti kasvi.

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/1236460_10200930127954600_1744754006_n.jpg)


Nättihän tuo on. Harmi kun omissa kasveissa ei missään ole edes noin paksua vartta..  >:(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 03, 2013, 22:22:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - syyskuu 03, 2013, 22:11:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - syyskuu 03, 2013, 16:10:36 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliK - syyskuu 03, 2013, 15:49:40 ip
Soveltuuko mullan ja lecasoran fiftyfifty sekoitus alottelevalle bonsaille? Pitääkö osa bonsain juurista laittaa multasekoitukseen, ja osa jättää ilmaan vai kuinka?


En ehkä ihan noin paljon laittais soraa, mutta omakohtaista kokemusta ei lecasta ole. Pelkällä mullallakin pärjää, mutta ei siitä sorasta ainakaan haittaa ole. Pääasia, että astian pohjassa on reikä, josta liika vesi valuu pois. Juurien kasvaessa takaisin pystyy sitten myös kastelemaan suoraan lautaselle.


Laitelkaas muuten kuvia bonchivirityksistä tänne, hauska katsoa myöhemmin millaista muutosta on tapahtunut!

Tässä mun Bolivian Rainbow, ei nyt täytä mitään oikean bonsain kriteerejä, mutta mielestäni ihan nätti kasvi.

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/1236460_10200930127954600_1744754006_n.jpg)


Nättihän tuo on. Harmi kun omissa kasveissa ei missään ole edes noin paksua vartta..  >:(


Ei se paksu varsi ole pääasia, vaan miten sitä käyttää ;)

köhköh...eli siis, hienoja boncheja saa ohuellakin varrella, vaatii vaan erilaisen koristelun yms!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 03, 2013, 22:41:19 ip
Mä vaan oon aina tykänny vähä paksummasta... ???
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - syyskuu 04, 2013, 08:37:16 ap
Onpas täällä saatu paljon aikaan kuluneen kesän aikana, näyttää tosi upeilta jengin bonchit  :D

Tää on todella mielenkiintoinen keskustelu :) Tän kaiken innoittamana mun on kai laitettava oma BR kasvuun, jotta pääsen ns Ineen :D tähän threadiin....
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toby - syyskuu 04, 2013, 16:32:40 ip
Nyt ois muutama pikkuinen kitukasvuinen rääpälekasvi ruukussa joista vois bonchia askarrella. Mitäs lajikkeita suosittelette boncheiksi? Minkäslainen olis hyvä olla? AInakin vahva runko, sen minäkin tiedän, mutta mitä muuta? tarviis vähän apua viisaammilta...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 04, 2013, 16:53:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Toby - syyskuu 04, 2013, 16:32:40 ip
Nyt ois muutama pikkuinen kitukasvuinen rääpälekasvi ruukussa joista vois bonchia askarrella. Mitäs lajikkeita suosittelette boncheiksi? Minkäslainen olis hyvä olla? AInakin vahva runko, sen minäkin tiedän, mutta mitä muuta? tarviis vähän apua viisaammilta...


Kaikki käy. Annuumit tuntuvat olevan helppoja ja elinvoimaisia, samoin villit. Baccatumeilla tahtoo olla todella suuret lehdet, joten niiden kanssa joutuu kikkailemaan vähän enemmän. Periaatteessa parhaalta ja luonnollisimmalta näyttävät ne chilit, joilla on pienimmät lehdet ja marjat...vaikka olishan se hauskaa, jos bonchin hedelmä olisi kantajansa kokoinen ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 04, 2013, 18:44:20 ip
Paljon näkee myös noita eri habaneroja boncheina mutta baccatumeja en varmaan ikinä. Villimmät baccat varmaan menisi bonchinakin. Ainakin PEA... Varmaan parhaiten onnistuu paksuvartisesta joka olisi haarautunut suht matalalta ja olisi pienilehtinen ja tuottaisi pienempiä hedelmiä.  ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 05, 2013, 12:58:31 ip
Mä ainakin koitan valita pienimarjaisia lajikkeita varsinaisiksi boncheiksi, mutta toki varren paksuus on silti melkein nro1. Minun mielestäni pieni kasvi ei myöskään helposti tee jättimäisiä podeja, mutta katsotaan, sanoi lääkäri. Talveksi tulee varmaan muutamakin eri Naga-variaation bonchi  :P
Nyt työn alla tuo C.sp villichili. Alkaa pukkaamaan uutta kasvua! Jos viikon päästä olisi jotain pientä kuvattavaakin jo  ::) ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Quini - syyskuu 05, 2013, 17:50:32 ip
Pienimarjaiseen (tai semikokoiseen ihan miten vaan) olen myös itse päätynyt. Päätin talvettaa vain yhden chilin. JEP! Kyllä, ihan oikeasti. Kovasti on päänvaivaa aiheuttanut valinta monen hienon chilin välillä. Mutta nyt siis alkaa näyttää siltä että bonchiruukkuun muuttaa habanero white bullet, jonka idätin tammikuussa. Missään muussa muodossa kuin bonchina tulisi edes mieleen talvettaa sitä. Mutta nyt se saa tilaisuuden...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toby - syyskuu 05, 2013, 18:21:10 ip
Kiitos varsin vinkeistä vinkeistä. Mutta entäs ruukku ja juuritila? Pitääkö ruukun olla pieni ettei bonchi innostu kasvamaan kovin isoksi? Minkäslaisia kasvialustoja on kokeiltu bonchien kanssa? Multaan varmaan useimmat laittaa, mutta onko joku kokeillut soran tai vesiviljely tsydeemin avulla bonchia kasvattaa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 05, 2013, 19:27:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Toby - syyskuu 05, 2013, 18:21:10 ip
Kiitos varsin vinkeistä vinkeistä. Mutta entäs ruukku ja juuritila? Pitääkö ruukun olla pieni ettei bonchi innostu kasvamaan kovin isoksi? Minkäslaisia kasvialustoja on kokeiltu bonchien kanssa? Multaan varmaan useimmat laittaa, mutta onko joku kokeillut soran tai vesiviljely tsydeemin avulla bonchia kasvattaa?


Kasvattaa ensin haluamallaan tavalla(suosittelen vesiviljelyä) isoksi, sitten katkoo pieneksi. Ruukku voi olla mikä tahansa astia, minkä kokoinen tahansa, mutta pieniä ruukkuja toki suositaan. En lähde ottamaan kantaa siihen, pysyykö kasvi pienessä ruukussa pienempänä, koska sitä kuitenkin leikellään jatkuvasti.

Multaa ja jotain kevyttä sekaan; soraa, akadamaa, kissanhiekkaa, mitä vaan. Toistaiseksi olen ainakin itse onnistunut pitämään kaikki katkomani rehut elossa missä tahansa kasvualustassa. Vesiviljelykin varmaan onnistuisi, mutta se taitaa vähän taistella bonsai-ideaa vastaan :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Siku - syyskuu 09, 2013, 23:01:41 ip
Tapani mukaan spämmään samat kuvat kaikkiin sopiviin topikkeihin.
Alla C. lanceolatum ja C. tovarii bonchit. Saivat melko rankan käsittelyn, joten henkiin jäämisestä ei ole mitään takuita.

(http://1.bp.blogspot.com/-mwggc8hRLRc/Uity6ABBIHI/AAAAAAAABhg/-S-c7fYVVHs/s640/13090108.jpg) (http://3.bp.blogspot.com/-UEvp-834SeU/Uity6THe16I/AAAAAAAABho/Eguzd-4nx2M/s640/13090110.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 09, 2013, 23:10:26 ip
Ihailinkin jo noita, aivan törkeen upeat rungot villeillä  8) 8)

Minkä ikäisiä kukkasia noi on? Ja miten oot noi juuret saanut noin näyttäviksi?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Siku - syyskuu 09, 2013, 23:28:45 ip
Tovarii näyttäisi kotiutuneen (http://sikunchilit.blogspot.fi/2012/10/ctovarii.html) minulle 15.10.2012. En tiedä minkä ikäinen oli tuolloin. Ikää on siis reilu vuosi, mutta suurin kasvu on kesän ajalta.

Lance on itänyt 2012 kesäkuussa. Sillekin tämä oli siis käytännössä ensimmäinen kesä.

Pihalla ne ovat autopoteissa möllöttäneet siinä missä muutkin. Mitään juurien ylöskaivelua tai vastaavaa en ole tehnyt.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 09, 2013, 23:31:21 ip
Aika hurjia on nuo villit  :o Mullakin on lancet alkaneet näyttää pieniltä risukasoilta, mutta mitään vastaavaa en uskaltaisi edes odottaa. Motivoi pitämään nuo elossa, kun näkee tuollaisia kuvia :D

Tuottaako tovarii satoa? Käsittääkseni aika harvinainen villi, hieno chili bonchiksi ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Siku - syyskuu 09, 2013, 23:45:10 ip
Kyllä tovariista jokunen podi on irronnut ja oksillakin oli toistakymmentä kun sen teilasin. Ajatuksena kuitenkin saada se tuottamaan satoa hallitummissa olosuhteissa, koska en halua vahingossakaan levittää risteytyneitä siemeniä.

Boncheiluun edukasta tovariissa on sen todella nopea puutuminen. Toisaalta se taas kasvattaa rungon paksuutta todella hitaasti. Tuokaan ei ole kuin sentin luokkaa halkaisijaltaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toni.A - syyskuu 09, 2013, 23:53:51 ip
Millaista lannoitetta olet antanut Tovariille? Itselläni kasvi näyttää silminnähden hyvältä, mutta en ole onnistunut marjoja saamaan. Taitaa olla yksi valvoituimmista kasveista, mitä mulla kasvaa. Ehkä siis pitää jättää unholaan pitkäksi aikaa!  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - syyskuu 12, 2013, 17:24:10 ip
Mitä luulette, voisko Bhut Jolokiasta tulla sopiva runko bonchiksi "pienellä" hienosäädöllä? :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 12, 2013, 17:38:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Thiikeri - syyskuu 12, 2013, 17:24:10 ip
Mitä luulette, voisko Bhut Jolokiasta tulla sopiva runko bonchiksi "pienellä" hienosäädöllä? :o


Onnistuu varmasti. Lehtiä saa pienemmäksi poistamalla 1-2 viikon välein suurimmat lehdet, jolloin kasvissa on aina jäljellä vain nuoria, pienempiä lehtiä. Podien kokoon ei tosin juuri voi vaikuttaa, mutta muuten saa kyllä mistä tahansa chilistä bonchin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 12, 2013, 20:17:38 ip
Tänään taidan muutaman oluen voimin/jälkeen uskaltaa pari leikata bonchiksi. Ainakin toinen Malibu Purple ja kokeilen riskillä Pimenta Diomarin katkoa vaikka ei välttämättä rupea lehtiä tarpeeksi alhaalta kasvattamaan.. Lisäksi laitoin vielä yhden ruukun tilaukseen bollea varten.

(http://imageshack.us/a/img821/1527/mi79.jpg)(http://imageshack.us/a/img22/6130/8rli.jpg)

Näitä voisi sanoa harjoituskappaleiksi. Malibu Purple ja Pimenta Diomar jonka jätin pitemmäksi jos se alkaisi kasvattaa lehtiä tai haaroja vähän alempaa.. Vai kannattaisiko molempi vielä katkoa vaan lyhyemmäsi? Selvääko hengissä ilman lehtiä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - syyskuu 13, 2013, 12:22:17 ip
Bonsai-chilin alkukasvatuksessa kannattaisi tarjota mahdollisimman paljon valoa, jotta kasvin alaosastakin tulisi tuuhea. Kasvupisteet ovat lehtihangoissa ja vain niistä lähtevät uudet "oksat" kasvamaan. Jos lehtihankojen välillä on pitkiä välejä, niihin ei kasva lehtiä eikä uusia oksia, jäävät vähän kaljuiksi.

Jotkut chilit ovat selvinneet täydestä lehtikadosta, jotkut taas ovat kuolleet vähemmästäkin leikkelystä. Riippuu ilmeisesti niin paljon yksilöstä ja kasvin sen hetkisestä tilasta. Yleensä kyllä hyväkuntoiset ja terveet chilit kestää melko raakaakin operointia.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 14, 2013, 17:04:25 ip
Kuinkas tuo boncin lannoitus? Mitä ne syö? Varsinkin tässä vaiheesa kun on vasta projekti alkutaipaleella?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 14, 2013, 17:38:50 ip
Mä oon antanu samoja liemiä kuin muillekin, eli milloin mitäkin. Alussa oli enemmän lannotetta vedessä, kun muut kasvit vielä kasvatteli itseään/satoaan yms, nyt oon aika vähän lannoittanut ja hyvin pärjäävät. Todella, todella helppoja hoidettavia nuo pienet kasvit, parin viikon välein pätkii ylimääräiset oksat/lehdet pois ja kastelee muistaessaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: bluesman - syyskuu 15, 2013, 00:24:19 ap
(https://lh3.googleusercontent.com/-70YYiOWpA9w/TLrG_heOvzI/AAAAAAAACWE/-RF6zxyt9TA/s558/orange%2520habanero.jpg?gl=FI)


Syyskuu 2010, orange habanero.

(https://lh5.googleusercontent.com/-zj8K6OGA_9U/TRjEXYCX4BI/AAAAAAAACz8/Lgbx6Mn0YR4/s512/Habanero%2520sd%2520bonchi.jpg?gl=FI)

Tammikuu 2011.

(https://lh3.googleusercontent.com/-izJ_8KNu5j4/TZWrfUQky8I/AAAAAAAADjs/4jkHsc4-_RM/s512/Orange%2520haba%2520bonchi.jpg?gl=FI)

Huhtikuun alku  2011.

(https://lh6.googleusercontent.com/-Krc3ayitY7M/T2olmmopr1I/AAAAAAAAFq0/1ULbFLGYKdo/s512/Orange%2520haba%2520bonchi.jpg?gl=FI)

Huhtikuun loppupuoli 2011.

Tällainen bonchihistoria.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 15, 2013, 08:47:27 ap
Todella upea :) tehnyt jopa kokoonsa nähden ihan hyvän sadon! Näyttää pieneltä hedelmäpuulta tuo :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 15, 2013, 20:02:45 ip
(https://lh5.googleusercontent.com/-NZ_RneB20XA/UjXmMJJ_84I/AAAAAAAABcI/Edsr7qjm8ts/s512/20130915_134825.jpg)
Tämmöinen on uusin viritys, Trinidad Moruga Scorpion.
Yksi paksuimipia runkoja mitä mulla on, pari senttinen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 16, 2013, 08:45:43 ap
Hyvältä näyttää, muhkea keppi ;) onko sammal kasvatettu itse vai revitkö vaan tupot jostain? Mun sammalet ei oikeen menestyneet, eikä tahdo muutenkaan chilien ja sammalen kosteusvaatimukset osua yhteen. Päädyin rairuohoon, mutta jotain muutakin pitäisi keksiä multaa peittämään. Sellanen hieno hiekka(kuten merenrannalla) olis aika jees, ei vaan mitään hajua mistä sellasta hankkis.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - syyskuu 16, 2013, 08:50:39 ap
Hiekkaa kannattaa katsella akvaario/terrario-liikkeestä. Myös Tiimarissa on ollut vastaavaa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 09:11:28 ap
olen repinyt sammaleen metsänreunasta, ja myös ollut ongelmia sen kanssa, että sammal kuolee :(  miksiköhän näin? liian kuivaa ehkä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 09:15:48 ap
Sammal vaatii happamuutta alusteen =piimää. Säännöllisellä suihkuttelulla sen saa pysymään kosteana.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 09:17:26 ap
Ehkä sekin. Sammal vaatii happamen alustan. Voi olla ristiriidassa chilien kasvualustan kanssa.


Jahas... Samaa tarjotaan  :).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 09:21:26 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 09:15:48 ap
Sammal vaatii happamuutta alusteen =piimää. Säännöllisellä suihkuttelulla sen saa pysymään kosteana.

piimä kuullostaa sottaiselta ja hankalalta? kannattaisko sitä yrittää ujuttaa sammaleen alle? ei kai se ala haista siellä? :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 09:56:12 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 09:21:26 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 09:15:48 ap
Sammal vaatii happamuutta alusteen =piimää. Säännöllisellä suihkuttelulla sen saa pysymään kosteana.

piimä kuullostaa sottaiselta ja hankalalta? kannattaisko sitä yrittää ujuttaa sammaleen alle? ei kai se ala haista siellä? :o


Harrastus vaatii joskus uhrauksia  ::) ;).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 16, 2013, 10:59:58 ap
Suurin ongelma on tuo jatkuvan kosteuden vaatiminen ja pienempi valontarve. Multa sopivan kuivaa chilille, aivan liian kuivaa sammalelle. Eihän chilitkään ihan helposti huku, mutta ikkunalaudalla(auringossa) sais kastella kolmesti päivässä sammalen takia :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - syyskuu 16, 2013, 12:01:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - syyskuu 16, 2013, 10:59:58 ap
Suurin ongelma on tuo jatkuvan kosteuden vaatiminen ja pienempi valontarve. Multa sopivan kuivaa chilille, aivan liian kuivaa sammalelle. Eihän chilitkään ihan helposti huku, mutta ikkunalaudalla(auringossa) sais kastella kolmesti päivässä sammalen takia :(

Mulla osassa chilejä kasvaa sammalt  ihan luonnostaan. Taisi olla tuo luonnonturve. Sehän on kalkitsematonta j  lannoittamatonta. Ilmeisesti puutarhankesällä päältäkastelulla alkanut sammal kasvamaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 13:29:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 09:56:12 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 09:21:26 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 09:15:48 ap
Sammal vaatii happamuutta alusteen =piimää. Säännöllisellä suihkuttelulla sen saa pysymään kosteana.

piimä kuullostaa sottaiselta ja hankalalta? kannattaisko sitä yrittää ujuttaa sammaleen alle? ei kai se ala haista siellä? :o


Harrastus vaatii joskus uhrauksia  ::) ;).

Miten ois tuo kokis? Hapanta ainakin  ;D vois ehkä kokeilla :D (ja toivoa ettei kasvit kuole)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toby - syyskuu 16, 2013, 13:39:42 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 13:29:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 09:56:12 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 09:21:26 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 09:15:48 ap
Sammal vaatii happamuutta alusteen =piimää. Säännöllisellä suihkuttelulla sen saa pysymään kosteana.

piimä kuullostaa sottaiselta ja hankalalta? kannattaisko sitä yrittää ujuttaa sammaleen alle? ei kai se ala haista siellä? :o


Harrastus vaatii joskus uhrauksia  ::) ;).

Miten ois tuo kokis? Hapanta ainakin  ;D vois ehkä kokeilla :D (ja toivoa ettei kasvit kuole)

No sit ainakin tulis niitä uhrauksia... Kas kun et samantien oksenna niiden päälle :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 14:13:17 ip
Kahvia ja piimää 1:1 käyttävät nuo edistyneemmät bonsai-heput. Kokiksessa taitaa olla kasvun kannalta vähän väärät hapot.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 16:33:47 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 16, 2013, 14:13:17 ip
Kahvia ja piimää 1:1 käyttävät nuo edistyneemmät bonsai-heput. Kokiksessa taitaa olla kasvun kannalta vähän väärät hapot.

Mimmoisista määristä tässä mahdetaan puhua? Ja kuinka usein sitä pitäis lorotella sekaan  :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 16:49:11 ip
En tiiä, mutta itte laittasin kahviporojen päälle lusikallisen piimää ja sen sivelisin siihen mullan päälle.
Jos bonchia kastellaan alta, niin olisiko sellainen ajatus kuolleena syntynyt, että mullan päälle jotain kosteutta pidättävää esim. vaikka sanomalehteä, ohut kerros taas multaa johon on päälle ympätty vaikka tuo kahvin porot/piimä seos.
Tälläisen etu olisi että siihen voi kasvattaa/siirtää sen sammaleen muuallakin. Leikataan sanomalehdestä 10-15 sivua ruukun kokoiseksi, ja siihen aihioon leikataan viilto ja parinkymmenen millin reikä siihen, missä bonchin tyvi tai juuret on.

En oo ottanut mittään  ::).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2013, 22:08:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 16:49:11 ip
En tiiä, mutta itte laittasin kahviporojen päälle lusikallisen piimää ja sen sivelisin siihen mullan päälle.
Jos bonchia kastellaan alta, niin olisiko sellainen ajatus kuolleena syntynyt, että mullan päälle jotain kosteutta pidättävää esim. vaikka sanomalehteä, ohut kerros taas multaa johon on päälle ympätty vaikka tuo kahvin porot/piimä seos.
Tälläisen etu olisi että siihen voi kasvattaa/siirtää sen sammaleen muuallakin. Leikataan sanomalehdestä 10-15 sivua ruukun kokoiseksi, ja siihen aihioon leikataan viilto ja parinkymmenen millin reikä siihen, missä bonchin tyvi tai juuret on.

En oo ottanut mittään  ::).

Ootko ihan varma ette oo mitään maistellut ;)

Muttmutta, siis kahvin POROJA? eikä suinkaan kahvia (nestettä?)  ???
jatkokysymys: uusia vai käytettyjä (kahvin)poroja :D
Kai siittä jonkun litkunkin saisi tehtyä, jonka voisi lorottaa tuonne koloihin joita on jäänyt, kai se happamuus siitä leviää  ???
Pitäisi varmaan pian alkaa toimiin, ettei nämäkin sammalet pikkuhiljaa kuolisi :D  :(  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 16, 2013, 22:54:33 ip
Uudet porot on kuivia.... 8).

En tarkoittanut mitään 2cm kerrosta, vaan vaikka sotkee niitä piimän ja mullan sekaan. Siitä sitten paperin tai pahvinkin päälle....Täytynee kokeilla huomenissa jos muistaa.

Sitten jos siitä jotain kasvaa, niin tietty kastelu sitten nesteellä.

Tiedä sitten saisiko tuolla mitään kasvamaan tai edes pidettyä hengissä olemassa olevaa kasvustoa...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 08:22:04 ap
Hmm,kaippa tuota saisi vielä ujutettua tonne aseteltujen sammalien alle vielä... Ei muuta kuin piimäkaupoille ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 17, 2013, 08:34:37 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 08:22:04 ap
Hmm,kaippa tuota saisi vielä ujutettua tonne aseteltujen sammalien alle vielä... Ei muuta kuin piimäkaupoille ;)


Kaipa sammalelle kelpaisi ehkä parhaiten kasvualustaksi sama multa/sora/hiekka/hiesu/turve minkä päällä se siellä metsässä on kasvanut. Ei ainakaan kasvu olosuhteet muuttuisi siltä osin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 08:37:47 ap
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 17, 2013, 08:34:37 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 08:22:04 ap
Hmm,kaippa tuota saisi vielä ujutettua tonne aseteltujen sammalien alle vielä... Ei muuta kuin piimäkaupoille ;)


Kaipa sammalelle kelpaisi ehkä parhaiten kasvualustaksi sama multa/sora/hiekka/hiesu/turve minkä päällä se siellä metsässä on kasvanut. Ei ainakaan kasvu olosuhteet muuttuisi siltä osin.

Oikeassa lienet. Olenkin ottanut nuo sammalet sellaisena mattona, jolloin tavaraa on kyllä tarttunut mukaan, ja taisi enää kourallinen mahtua turvetta alle. Ehkä ihan seuraavaksi pitää kokeilla tuota pelkän metsämaan käyttöä  ;D
Mites tuo jos kastelee lannoitevedellä, voikohan sillä olla joku osansa tässä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 17, 2013, 08:56:05 ap
Voi. Osa sammaleistahan kasvaa ihan kivienkin päällä. Totuttelussa sisäilmaan pelkkä vesi saattaisi riittää.
Ainakin valta osassa sammaleita on ilmajuuret, eli kai ne ottavat ravinteet suoraan mullan päältä. Ei kalkkia, ei lannotteita.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 09:25:05 ap
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 17, 2013, 08:56:05 ap
Voi. Osa sammaleistahan kasvaa ihan kivienkin päällä. Totuttelussa sisäilmaan pelkkä vesi saattaisi riittää.
Ainakin valta osassa sammaleita on ilmajuuret, eli kai ne ottavat ravinteet suoraan mullan päältä. Ei kalkkia, ei lannotteita.

Pitäis varmaan sadevettä alkaa käyttää näihin  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - syyskuu 17, 2013, 10:00:52 ap
Eikun piimää hapatteeksi ja suihkupullolla pidät sen sammalen kosteana.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - syyskuu 17, 2013, 15:30:56 ip
Kuvasaastetta!
Bonchikärpänen on päässyt puraisemaan, ja emäntä kiikutti joku aika sitten bonsaikirjan, jossa on selostettu eri tyylejä ja kasvatusmetodeja varsinaisiin bonsaipuihin. Ehkä vähän suuntaa-antavia vinkkejä siitä voi hakea, mutta menee liian prohifistelyksi, jos pitää alkaa laskemaan oksien lukumäärää tiettyyn suuntaan katselukulmasta yms. Pääasia, että näyttää omassa silmässä hyvältä. Se oli uutta, että bonsaipuut voivat olla jopa kolmemetrisiäkin, eli niiden ei tarvitse olla pelkästään niitä 12cm korkeita..
(http://imageshack.com/scaled/800x600/823/zj1n.jpg)
Tepin pätkittynä, ja ollut sisällä nyt kolme päivää. Kasvupisteissä näkyy elämää, eli uudet lehdet alkavat tunkea läpi. Oksat on pätkitty niin että jokaisen oksan päässä on heti alaspäin osoittava kasvupiste.
(http://imageshack.com/scaled/800x600/845/jxcm.jpg)
Bolle, jonka oksastamisessa ei ole käytetty ollenkaan aivoja, vaan tarkoitus saksilla näyttää sille kasvun aikana, kuka on isäntä. Nyt kulunut yhdeksän päivää pätkimisestä.
(http://imageshack.com/scaled/800x600/694/c5kp.jpg)
Innokkaasti tuntuu bolle tunkevan nuppuja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 17, 2013, 16:07:18 ip
Onko jätkällä pinnalla jotain kaarnahaketta? Näyttää aika hyvältä :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - syyskuu 17, 2013, 16:17:27 ip
Orkideamullan nimellä taidetaan myydä tuota. Tarvitsi jotain laittaa mullan päälle, ettei tarvi alkaa tässä vaiheessa vuotta jo tappelemaan harsosääskien kanssa :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - syyskuu 19, 2013, 11:45:01 ap
Hyvältä näyttää :)

Mistäs tuollaisen bonsaikirjan sattuis löytämään käsiinsä? Onko minkäkielinen teos? :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - syyskuu 19, 2013, 15:16:51 ip
Eepos on sellainen kuin The Complete Practical Encyclopedia of Bonsai. Oli löytynyt lahden sokoksen kirjahyllystä. Niin ja kirja on lontooksi kirjoitettu.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 20, 2013, 20:00:03 ip
Hoi, bonchistit! Täällä on jo ensimmäiset aloittelemassa kautta 2014, joten nyt kaivattaisiin mielipiteitä ensi kauden bonchikilpailusta!

Ainakin seuraavat asiat olisi hyvä selventää:

1. Löytyykö osallistujia riittävästi? Kilpailu on näillä näkymin epävirallinen, joten järjestämisestä vastaan luultavasti minä ja lisäksi tarvitaan ainakin yksi puolueeton valvoja tms.

2. Voittajan ratkaiseminen. Tähän tarvittaisiin periaatteessa puolueeton raati, mutta luulen että me rehelliset suomalaiset kykenemme äänestämään voittajan yhdessä. Eli voittaja ratkaistaisiin foorumistien kesken äänestämällä; jokainen antaa äänensä mielestään parhaalle bonchille ja itseäänkin saisi toki äänestää. Rehellisesti siis.

3. Palkinnot. Mikäli riittävä suosio saavutetaan, olen suunnitellut kustantavani voittajalle palkinnon esim. Fatalii Gourmetin kaupasta. Tästä voisi keskustella osallistujien/kiinnostuneiden kesken tarkemmin.

4. Säännöt. Nämä olisi luonnollisesti hyvä olla olemassa hyvissä ajoin ennen kilpailun ja kauden alkamista, jotta epäselvyyksiä ei sitten ilmesty matkan varrella. Alla olisi oma ehdotus alustavista säännöistä, joihin kaivataan mielipiteitä ja mahdollisia ehdotuksia muutoksista.


Bonchikilpailu kausi 2014, säännöt:

1. Kilpailu käydään kaudella 2014, jonka alkamisajankohdaksi lasketaan 1.12.2013. Kilpailu päättyy 1.12.2014.

2. Kilpailuun osallistutaan enintään kahdella(2) Capsicum-suvun edustajalla, jotka ilmoitetaan osallistumishetkellä. Jokainen kilpailija valitsee siis lajikkeet etukäteen ja kylvää haluamansa määrän siemeniä. Esimerkki: "Osallistuja Paula Paprika, lajikkeet Bolivian Rainbow ja C. galapagoense." Kilpailun päättyessä ilmoitetaan äänestykseen osallistuva bonchi tai bonchit, enintään kaksi(2) kappaletta.

3. Kaikki kilpailuun osallistuvat kasvit tulee kasvattaa siemenestä kauden aikana (1.12.2013-1.12.2014)

4. Kilpailuun osallistuvista kasveista vaaditaan valokuvia kehityksen eri vaiheista(1 kuva/3kk).

5. Kilpailun voittaja ratkaistaan äänestyksellä, joka aloitetaan 15.11.2014. Kilpailuun osallistuvat kuvat boncheista tulee ilmoittaa tähän mennessä.

6. Voittajan(tai kolmen parhaan, riippuen osallistujamäärästä) valinta tapahtuu 1.12.2014 mennessä.

7. Voittajalle(tai voittajille) annetaan palkinnoksi etukäteen valitun verkkokaupan(esim. Fatalii Seeds, Fatalii Gourmet) tuote tai tuotteet.Oiskohan siinä suunnilleen kaikki? Ehdotuksia, muutoksia, yms vastaanotetaan! Ilmaiskaa myös halukkuutenne osallistua, niin saadaan käsitys osallistujamäärästä ja siitä, kannattaako nähdä vaivaa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - syyskuu 20, 2013, 21:51:14 ip
Allekirjoittanut ainankin lähtee tuohon mukaan. Kilpailukasvit voisi ilmoittaa varmaan sellaiseen aikaan, että on selvitty alkukauden kriittisistä vaiheista. Ettei käy niin että ilmoittaa pari kasvia, jotka on sirkkalehdillä, ja sitten molemmat päättääkin kupsahtaa. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 20, 2013, 22:07:35 ip
Lainaus käyttäjältä: hellacce - syyskuu 20, 2013, 21:51:14 ip
Allekirjoittanut ainankin lähtee tuohon mukaan. Kilpailukasvit voisi ilmoittaa varmaan sellaiseen aikaan, että on selvitty alkukauden kriittisistä vaiheista. Ettei käy niin että ilmoittaa pari kasvia, jotka on sirkkalehdillä, ja sitten molemmat päättääkin kupsahtaa. :)


Sen takia tuo lajikkeen nimeäminen, mutta vapaavalintainen määrä siemeniä. Käytännössä mahdollistaa siis idättämisen vaikka lokakuussa(2014), kunhan on ilmoittautunut mukaan ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - syyskuu 20, 2013, 22:26:47 ip
Ja mää oon varmuudella mukana tässä!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - syyskuu 20, 2013, 22:34:26 ip
Mukana ollaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - syyskuu 20, 2013, 23:56:26 ip
Mukana ollaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Seven - syyskuu 21, 2013, 00:33:53 ap
Voisin myös liittyä mukaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 21, 2013, 00:52:21 ap
Ohoh, täähän näyttää hyvältä! Tai siis pahalta, pitää säästellä rahaa palkintoihin  ::) Jaksoiko kukaan lukea sääntöehdotusta? Mitään lisättävää/muutettavaa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - syyskuu 21, 2013, 10:22:44 ap
Mukana ollaan!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 21, 2013, 12:04:08 ip
I'm in!
Mielestäni äänestystyyppinen voittajan valinta pitäisi toimia hyvin. Eihän nöyrät suomalaiset itseään äänestä ;)
Nyt pitääkin sitten alkaa tiukasti miettimään lajikkeita ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: x46900 - syyskuu 21, 2013, 15:53:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - syyskuu 21, 2013, 00:52:21 ap
Ohoh, täähän näyttää hyvältä! Tai siis pahalta, pitää säästellä rahaa palkintoihin  ::) Jaksoiko kukaan lukea sääntöehdotusta? Mitään lisättävää/muutettavaa?


Luin ehdotuksesi säännöiksi ja mielestäni esittämäsi säännöt on sekä selkeät, että mielekkäät.

Tapa jota esität kasvatuksen seurannaksi: eli lajin valinta etukäteen, kuva kerran kolmessa kuukaudessa - ja valmiilla tuotteella kilpailu - eli että vaaditaan koko prosessi tekee tästä kasvatuskilpailun - äänestäjä kykenee seuraamaan kilpailijoita siemestä valmiiksi bonchiksi asti, jolloin onnistuneen kuvan tai kasvin viimeisen trimmauksen merkitys vähenee (ei katoa, muttei tietysti tarvikkaan).

Ainoa mitä voisi vielä pohtia, että miten dokumentointi tehdään niin, ettei kuvat mene ihan sekaisin ja silpuksi (esim. yhden kasvin tarina yhteen viestiin) - ja mikä on äänestysjärjestelmä, niin ettei sitä ole liian helppo manipuloida.

Mutta hyvät säännöt, osallistunko itse? en tiedä vielä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - syyskuu 21, 2013, 22:44:29 ip
Mäkin voin osallistua
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: PK - syyskuu 22, 2013, 00:21:06 ap
Heh, oikotie onneen. Leikeltyjä tikkuja kivien päällä ja mitä lie virityksiä? Eihän tämä kilpailukaan ole minulta pois, mutmut.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hunter - syyskuu 22, 2013, 00:31:38 ap
Kaipa sitä voisi olla mukana.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chili-Touko - syyskuu 23, 2013, 12:07:05 ip
En ole paljoa foorumille kirjoitellut, mutta aktiivisesti lukenut...

Mutta ehdottomasti mukana tuossa kilpailussa, jos sellainen järjestettään. ...Pitääkin lähteä kellariin etsimään vanhoja Bonsai-kirjoja
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Seven - syyskuu 28, 2013, 23:41:42 ip
Onnistuisikohan eri chili lajikkeiden taimien sulauttaminen toisiinsa? Niin, että yhdessä bonchissa olisi vaikka kolmea eri chili lajiketta, joiden rungot olisivat sulautuneet yhteen tai ainakin tosi tiivisti toisissaan kiinni.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - syyskuu 29, 2013, 05:07:41 ap
Lähden mukaan. Säännöt mielestäni on mukavan väljät ja loppujen lopuksi kisa kai ratkeaa siihen viimeiseen, yhteen ja ainoaan kuvaan?

Tietysti pieni toive osaltani olisi että kilpailu painottuisi n.95% siihen kasviin, eikä itse asetelmaan. Italiasta tilattu 190€ maksava vilkkuva ja ilkeästi naurava kuminen pääkallo joka hengittää savua ja sylkee sammakoita on toki ihan kiva, mutta siis että annettaisiin silti eniten arvoa sen ohimosta kasvavalle chilille.  ;D
Silti mitään sääntöjä asetelman ulkonäköön/yksityiskohtiin/materiaaleihin ei mielestäni pidä asettaa!

Varmastikaan ei ole pois suljettua tuo Sevenin kyselemä tyyli, tosin niin että ruukussa olisi nykyisten sääntöjen mukaisesti se kaksi lajiketta.  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 29, 2013, 08:06:00 ap
Pääpainohan olisi tosiaan sillä kasvilla, mutta totta kai kokonaisuus ratkaisee. Hienoilla koristeilla, valolla ja kameralla saa aikaiseksi todella ison eron. Mielestäni ei pidä rajoittaa siihen liittyen mitään, koska rajaa on mahdoton vetää mihinkään.

Tuo usean kasvin kietominen yhteen onnistuu hyvin, kunhan jokaiselle kasville riittää tilaa ja ravinteita sekä valoa. Vesiviljely lienee optimaalisin siihen, ainakaan en itse saanut mullassa(20cm ruukku) kovinkaan hyviä tuloksia. Kilpailun kannalta tuo on vaikea asia, koska ainakin minun mielestäni lajikkeiden määrää tulisi rajoittaa jossain määrin.

Perustan kilpailulle ketjun piakkoin, toivottavasti ensi viikolla, jotta osallistumiseen jää reilusti aikaa ja kilpailu tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön. Kyseessä on kuitenkin vuoden kestävä, omistautumista ja vaivannäköä vaativa kamppailu, josta heikoimmat yksilöt tulevat karsiutumaan jo alkumetreillä, eivätkä vahvimmatkaan pääse helpolla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - syyskuu 29, 2013, 10:10:22 ap
Voisko noi kontrollikuvat tehdä niin että osallistuja kerää ne kaikki samaan viestiin? Siis niin että kauden lopussa kilpailuviestissä olisi kontrollikuvat kasvatuskaudelta ja sitten se viimeinen kilpailukuva. Ja mahdollisimman vähän muita viestejä niin että päästään keskittymään itse aiheeseen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - syyskuu 29, 2013, 12:55:43 ip
Lainaus käyttäjältä: Dethlock - syyskuu 29, 2013, 10:10:22 ap
Voisko noi kontrollikuvat tehdä niin että osallistuja kerää ne kaikki samaan viestiin? Siis niin että kauden lopussa kilpailuviestissä olisi kontrollikuvat kasvatuskaudelta ja sitten se viimeinen kilpailukuva. Ja mahdollisimman vähän muita viestejä niin että päästään keskittymään itse aiheeseen.


Toi olis hyvä systeemi, jos vaan porukka osaa ja jaksaa editoida postejaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: -V- - syyskuu 29, 2013, 20:49:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Seven - syyskuu 28, 2013, 23:41:42 ip
Onnistuisikohan eri chili lajikkeiden taimien sulauttaminen toisiinsa? Niin, että yhdessä bonchissa olisi vaikka kolmea eri chili lajiketta, joiden rungot olisivat sulautuneet yhteen tai ainakin tosi tiivisti toisissaan kiinni.


Eiköhän tuo onnistu. Tarkoitus olisi ensi kaudella toteuttaa tuo. Tavoitteen (sulautuminen) saavuttaminen tietyssä aikataulussa voi olla oma asiansa. Pienessä ruukussa sitä paksuutta ei kovinkaan vauhdikkaasti tule, eikä alunperin saa ihan uskomattomaan tiukkaan letitettyä. Tuossa ikkunalla on jossain parin litran ruukussa kaksi toisiinsa kieputettua kasvia vuodelta 2009 (muistaakseni), eikä mitään erikoista sulautumista ole havaittavissa. Tiiviisti ovat kyllä kiinni ja vähän muotoutuneetkin, varsilla paksuutta luokkaa lyijykynä. Toisaalla sitten majailee tänä vuonna letittämäni Bolivian Rainbow -kolmikko, jonka 2-3mm paksuisista varsista koostuvasta "rungosta" paistaa vielä päivä läpi. Hiljaa hyvä tulee.

Lähtökohdaksi kannattaa varmaan valita suurinpiirtein samaa vauhtia ja saman kokoisiksi kasvavat lajikkeet.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - lokakuu 01, 2013, 10:54:32 ap
Tosta sulauttamisesta..Viime keväänä sattui kämmejä noiden siementen kanssa ja vahingossa kiepautin pari tuntematonta (epäilen että Prairie fireä) ja Bolivian Rainbowta leteille kasvamaan. Bolle on jäänyt ihan altavastaajaksi, eli kaksi paksumpaa runkoa ja ohut rimpula joukossa. Nyt alasleikattu bonchikokelas ei ole paksuudella pilattu mutta testikappaleeksi ihan ok.
Millä runkoja saisi tiivistettyä toisiaan vastaan niin että sulautuminen olisi edes mahdollista? Kuparilankaa oli parin Rocoton ympärillä ja jätti kyllä kauheat raidat (mikä nyt olisi pitänyt tajutakkin, mutta tää chilien kasvutahti yhä yllättää..) Jotain kuminauhaa ehkä?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Dethlock - lokakuu 01, 2013, 10:57:37 ap
Kuminauha toimii. Itse leikannut mehupillin halki ja sitonut sillä varsia yhteen ja sekin tuntuu toimivan. Rautalanka on vähän hankala kun sitä pitäisi olla koko ajan säätämässä ettei uppoa runkoon.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Seven - lokakuu 01, 2013, 18:54:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Milton - lokakuu 01, 2013, 10:54:32 ap
Kuparilankaa oli parin Rocoton ympärillä ja jätti kyllä kauheat raidat (mikä nyt olisi pitänyt tajutakkin, mutta tää chilien kasvutahti yhä yllättää..) Jotain kuminauhaa ehkä?


Olisit sanonu vaan, että ne raidat oli tarkotuksenmukaiset koristeet.  8) Onnistuisikohan samanlaisella tekniikalla tekemmään jotain oikesti hienoja kuviota runkoon?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: -V- - lokakuu 01, 2013, 20:02:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Milton - lokakuu 01, 2013, 10:54:32 ap
Millä runkoja saisi tiivistettyä toisiaan vastaan niin että sulautuminen olisi edes mahdollista? Jotain kuminauhaa ehkä?


Pätkäistyllä kumilenkillä olen sitonut. Kovettuu (ainakin omat perusmallin punaiset) kyllä melko nopeasti, mutta melko nopeasti nuo rungotkin kohdalleen jämähtävät. Lopullinen tiivistyminen sitten paksuuskasvun myötä. Tämä, kuten jo aiemmin mainitsin, ottaa aikansa.

Liian kireälle sitä lettiä ei kannata yrittää punoa, tuppaavat meinaan napsahtamaan poikki nuo varret siinä touhussa (onneksi oli jo sopiva pätkä lettiä kasassa, pätkin loputkin varret samasta kohtaa ja siinäpähän haarautuivat).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hiilimonoksi - lokakuu 02, 2013, 00:01:55 ap
Onko tähän bonsain kasvatukseen suomenkielisiä ohjeita jossain?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 02, 2013, 00:25:49 ap
Löytyy painettuna Fataliilta: http://fataliiseeds.net/other-products (http://fataliiseeds.net/other-products)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hiilimonoksi - lokakuu 02, 2013, 21:12:37 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 02, 2013, 00:25:49 ap
Löytyy painettuna Fataliilta: http://fataliiseeds.net/other-products (http://fataliiseeds.net/other-products)


Pitäs vaa 15e ostella jotain että saa 1e maksavat ohjeet..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 03, 2013, 14:33:06 ip
Siittä sitten vaan siemeniä mukaan pakettiin!

P.S. se karkki-bhut Jolokia oli aivan käsittämättömän vastustamaton uutuus!

(http://fatalii.net/caramel_bhut_jolokia2.jpg)
http://fataliiseeds.net/new-products (http://fataliiseeds.net/new-products)
LainausCaramel Bhut Jolokia, C. chinense 3.70 €   

One of the best tasting super-hot varieties there is. Gladly, this one has a much nicer heat profile than ordinary Bhut Jolokia which tends to cause an unpleasant stingy heat into your throat. The aroma is best when used as fresh, but the powder also has a very powerful aroma which makes it a great seasoning for all kinds of cooking.
Also very quick variety to mature the pods, and there will be PLENTY. This one should be very popular amongst super-hot lovers which are after the taste too.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - lokakuu 03, 2013, 15:48:10 ip
Lainaus käyttäjältä: hiilimonoksi - lokakuu 02, 2013, 21:12:37 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 02, 2013, 00:25:49 ap
Löytyy painettuna Fataliilta: http://fataliiseeds.net/other-products (http://fataliiseeds.net/other-products)


Pitäs vaa 15e ostella jotain että saa 1e maksavat ohjeet..


Voin referoida tuon a4 kokoisen fataliin ohjeen, niin säästät eurosi:
-Idätä ja kasvata taimi
-Anna kasvaa isoksi kasviksi jotta saat vahvan rungon
-Pätki bonchikokoiseksi tyngäksi, trimmaa juuristo
-Istuta bonchiruukkuun
-Kasvata ja trimmaile.

Eipä tuossa lyhykäisyydessään mitään erityistä, normaalikasvatuksesta poikkeavaa ole.  :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 06, 2013, 14:08:03 ip
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14369.0


Bonchikilpailuun saa nyt osallistua! Osallistumisaikaa on reilusti, jotta myös ensi vuonna chiliharrastusta aloittavat käyttäjät ehtivät kilpailuun mukaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hiilimonoksi - lokakuu 06, 2013, 19:02:59 ip
Kuinka usein/paljon vasta istutettuja runkoja tulisi kastella?
Entä valmiita bonsaita?
Samat lisäravinteet kuin normi chilipuskillekkin?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 06, 2013, 19:04:52 ip
Lainaus käyttäjältä: hiilimonoksi - lokakuu 06, 2013, 19:02:59 ip
Kuinka usein/paljon vasta istutettuja runkoja tulisi kastella?
Entä valmiita bonsaita?
Samat lisäravinteet kuin normi chilipuskillekkin?


Mä pidin leikellyt kasvit ensin melko kosteana juurien kasvun "vauhdittamiseksi" ja sen jälkeen kastelen aina, kun multa/akadama on kuivaa tai lehdet roikkuvat. Samoja liemiä tulee käytettyä kuin muillekin ja näyttäisi toimivan. Talvella sitten vähemmän kastelua ja ravinteita, ellei ole käytössä tehokkaita valoja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - lokakuu 06, 2013, 19:44:43 ip
Kuinka usein ravinteita talvella ja mitä määriä esim. pkoota? Luulen, että lannoitin päin helvettiä viime talvena..Valot pitäis nyt olla kunnossa :).Mulla on kissanhiekkaa, multaa ja kaktusmultaa ruukuissa ja kerran viikossa on riittänyt uppokastelu mun bonsaille.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:05:21 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 06, 2013, 14:08:03 ip
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14369.0


Bonchikilpailuun saa nyt osallistua! Osallistumisaikaa on reilusti, jotta myös ensi vuonna chiliharrastusta aloittavat käyttäjät ehtivät kilpailuun mukaan.
Sellaista kysymystä tai muutosehdotusta: Voisiko nuo kaksi bonchi-lajiketta valita vasta siinä vaiheessa, kun näkee itävätkö edes? Olisin laittanut melko harvinaista jyvää lautalle, muttakun niiden itämisestä ei ole suuria haaveita. Eli jos eivät idä, kilpailu on sitä myöten siinä?

Eli pieni takaportti olisi pyynnissä nyt. Jos ei onnistu, laitan jotkut tylsät takuuvarmat itäjät ja räjähdysmäisesti kasvavat..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - lokakuu 07, 2013, 09:17:50 ap
Olikos niin, että 1.12 sai vasta laittaa itämään?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:20:24 ap
Lajikepohdiskelua.

Kilpailuosiolla oli jo jotkut valinneet kilpailulajikkeita. Ensi olin, et ei vittu, mut sit olinkin, et ei saatana, kun huomasin että siellä ruvetaan villiä Baccaa kasvattamaan. Okei nuo ovat räjähdymäisesti kasvavia, joten noista saa ohjailemalla ja trimmailemalla varmasti paksurunkoisia piiskoja, mut silti aika kunnianhimoinen, haastava valinta.

Itse lähden tavoittelemaan glooriaa villeillä ja ehkä jollain chinensellä. Tepin, rhombo ja lance tulivat ensimmäisenä mieleen, mutta taitavat olla jo monelle ns. perusheinää. Chacot, praet, c.sp:t, sekä villit frutet ja chinenset saanevat paikan loppumietiskelyyn. Harmina monessa on ohkaiseksi jäävä runko ja piiskamainen kasvutapa. Plussana näissä olisi tavanomaisuudesta poikkeaminen. En usko, että tätä kilpailua voitetaan rungon paksuudella, vaan omistautumisella ja ihan raa'alla työnteolla.

Pidätän oikeudet takinkääntämisiin ja viimehetken lajikemuutoksiin. Peesaukseen en sorru, mutta jos jotkin lajikkeet sattuvat ilmoittautumisen umpeutuessa olemaan jo jollakulla muulla, en päätöksiäni senkään vuoksi tule pyörtämään.  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:23:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Caide - lokakuu 07, 2013, 09:17:50 ap
Olikos niin, että 1.12 sai vasta laittaa itämään?
Niinhän se tais olla.

Ehdotan, että 1.12. pitää pistää siemenet itämään, mutta tässä vaiheessa lajikkeita saa olla viisi (5) kappaletta. 24.12.2013 mennessä pitää noista viidestä lajikkeesta valita ne kaksi kilpailulajiketta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - lokakuu 07, 2013, 09:25:30 ap
Mulla on ikävästi jo itänyt ja kovaa  vauhtia kasvamassa parhaat bonchilajikkeet. Täytyy jotain muuta kehitellä. Ajattelin yrittää sellaisilla lajikkeilla  mitä oli muutenkin tarkoitus kasvatella. Muutenkin ajattelin, että on kivempi kisailu  kun useampi osanottaja ja murskavoitto on aina  parasta, niin voin olla se murske.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 09:36:40 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:05:21 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 06, 2013, 14:08:03 ip
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14369.0


Bonchikilpailuun saa nyt osallistua! Osallistumisaikaa on reilusti, jotta myös ensi vuonna chiliharrastusta aloittavat käyttäjät ehtivät kilpailuun mukaan.
Sellaista kysymystä tai muutosehdotusta: Voisiko nuo kaksi bonchi-lajiketta valita vasta siinä vaiheessa, kun näkee itävätkö edes? Olisin laittanut melko harvinaista jyvää lautalle, muttakun niiden itämisestä ei ole suuria haaveita. Eli jos eivät idä, kilpailu on sitä myöten siinä?

Eli pieni takaportti olisi pyynnissä nyt. Jos ei onnistu, laitan jotkut tylsät takuuvarmat itäjät ja räjähdysmäisesti kasvavat..


Oikeastaan pointti oli siinä, että valitaan lajikkeet. Siementen määrän valitsee itse, eli sitä ei rajoiteta millään tavalla. Ymmärrän tosin myös tuon ongelman harvinaisten villien kohdalla.

Edit. Ja huomioittehan myös, että osallistumisaikaa on reilusti ensi vuoden puolelle! Tässä on se käytännön ongelma, ettei osallistujia pakosti ole montaa ennen viimeisiä hetkiä, jos porukka haluaa ensin varmistaa kasvien itävyyden.

Mitenkäs tuo kilpailun alkamisajankohta? Laitoin siihen 1.12.2013, jolloin koko kilpailun kesto olisi tasan vuosi. Kuitenkin osa on jo idättämässä chilejään, joten sääntöjen mukaan näillä kasveilla ei voisi kilpailuun osallistua. Kilpailun perimmäinen ajatus oli mahdollisimman näyttävän bonchin kasvattaminen tietyssä ajassa, tässä tapauksessa yhdessä kaudessa/vuodessa. Pitäisikö idätys sallia jo nyt, vai pysytäänkö tuossa 1.12.2013? Laskin vähän sen varaan, että porukat idättelevät ensimmäiset pubet sun muut joulukuun tienoilla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:43:30 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 07, 2013, 09:36:40 ap
Oikeastaan pointti oli siinä, että valitaan lajikkeet. Siementen määrän valitsee itse, eli sitä ei rajoiteta millään tavalla. Ymmärrän tosin myös tuon ongelman harvinaisten villien kohdalla.
Jep noita harvinaisempia ei montaa siementä ole, enkä siis yli kahta ole kerrallaan lautalle laittamassa. Taitaa jokatapauksessa olla liikaa etua muille, jos joudun viikkotolkulla noita idättämään, kun muiden kilpailukasvien rungot on jo vauhdilla paksuuntumassa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 09:47:45 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:20:24 ap
Lajikepohdiskelua.

Kilpailuosiolla oli jo jotkut valinneet kilpailulajikkeita. Ensi olin, et ei vittu, mut sit olinkin, et ei saatana, kun huomasin että siellä ruvetaan villiä Baccaa kasvattamaan. Okei nuo ovat räjähdymäisesti kasvavia, joten noista saa ohjailemalla ja trimmailemalla varmasti paksurunkoisia piiskoja, mut silti aika kunnianhimoinen, haastava valinta.

Itse lähden tavoittelemaan glooriaa villeillä ja ehkä jollain chinensellä. Tepin, rhombo ja lance tulivat ensimmäisenä mieleen, mutta taitavat olla jo monelle ns. perusheinää. Chacot, praet, c.sp:t, sekä villit frutet ja chinenset saanevat paikan loppumietiskelyyn. Harmina monessa on ohkaiseksi jäävä runko ja piiskamainen kasvutapa. Plussana näissä olisi tavanomaisuudesta poikkeaminen. En usko, että tätä kilpailua voitetaan rungon paksuudella, vaan omistautumisella ja ihan raa'alla työnteolla.

Pidätän oikeudet takinkääntämisiin ja viimehetken lajikemuutoksiin. Peesaukseen en sorru, mutta jos jotkin lajikkeet sattuvat ilmoittautumisen umpeutuessa olemaan jo jollakulla muulla, en päätöksiäni senkään vuoksi tule pyörtämään.  ;)


Yllätyin hieman itsekin, että ensimmäiset kolme, itseni mukaanlukien, olivat kaikki valinneet toiseksi lajikkeeksi baccatumin. Olisin luullut baccojen olevan vähiten suosittuja bonchikisassa ja annuumien ja villien suosion menevän katosta läpi. Itse valitsin Cheiro Roxan ja Trepadeira Wernerin sen takia, että ne ovat muutenkin kauden kasvatuksissa ns. ykkössijalla.

Valittu lajikehan ei lopussa vaikuta tulokseen. Toki kunniaa saa jostain harvinaisesta chilistä, mutta ulkonäkö ratkaisee. Ruukku, koristeet ja valokuvausvälineetkin vaikuttavat osaltaan voittomahdollisuuksiin, mutta pääosassa on kuitenkin itse chili. En yllättyisi, jos voittajaksi valikoituisi ihan perinteinen Bolivian Rainbow.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 09:51:36 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 09:43:30 ap
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 07, 2013, 09:36:40 ap
Oikeastaan pointti oli siinä, että valitaan lajikkeet. Siementen määrän valitsee itse, eli sitä ei rajoiteta millään tavalla. Ymmärrän tosin myös tuon ongelman harvinaisten villien kohdalla.
Jep noita harvinaisempia ei montaa siementä ole, enkä siis yli kahta ole kerrallaan lautalle laittamassa. Taitaa jokatapauksessa olla liikaa etua muille, jos joudun viikkotolkulla noita idättämään, kun muiden kilpailukasvien rungot on jo vauhdilla paksuuntumassa.


Vuosi on tolkuttoman pitkä aika ;) Sinuna laittaisin siemeniä itämään heti joulukuun alussa ja odottaisin ilmoittautumisen kanssa siihen asti, että taimet ovat varmasti selvinneet elossa. Jos siis edes itävät.

Onko tuo joulukuun alku liian myöhäinen ajankohta idätyksille, kun harvinaisia kasveja lähtee yrittämään? Alunperin olin miettinyt kisaa lokakuusta lokakuuhun, mutta päädyin tuohon joulukuuhun sen takia, että monet eivät välttämättä raaski katkoa hyvin satoavia kasvejaan ennen talvea. Näin kilpailuun osallistuvat kasvattajat eivät varsinaisesti menetä suuria määriä sadostaan, eikä vuoden uhraaminen kisalle tunnu niin ylitsepääsemättömältä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 10:18:01 ap
Eli siis ilmoittautua saa vielä joulukuun lopussa, kunhan siemenet on laitettu aikaisintaan 1.12. itämään? Hmm, pitäisiköhän vielä tuota vaihtoehtoa miettiä?

No katsellaan, mitä muut ovat mieltä näistä viimeisistä sääntöviilauksista.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - lokakuu 07, 2013, 10:58:59 ap
Ehkä tähän olisi ihan hyvä olla jokin aikaväli johon mennessä pitäisi olla itänyt. Juuri esim. 3-5 lajiketta itämään ja johonkin aikaan mennessä noista pitää valita ne kaksi. Saataisiin muitakin lajeja kuin Bolivian Rainbow tai Habaneero. Yhtään väheksymättä kumpaakaan bonchi-aihiona.

Omat valinatani tein niistä siemenistä mitä löytyy ja joita en ole ennemmin kasvattanut. Ja toki yritin vähän pienilehtisempiä valita. Voi olla riski, mutta jokatapauksessa nuo kuuluu ensikaudelle..  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 11:15:25 ap
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - lokakuu 07, 2013, 10:58:59 ap
Omat valinatani tein niistä siemenistä mitä löytyy ja joita en ole ennemmin kasvattanut. Ja toki yritin vähän pienilehtisempiä valita. Voi olla riski, mutta jokatapauksessa nuo kuuluu ensikaudelle..  ::)

Taitaa siemenet olla näistä lähtöisin:
(https://lh3.googleusercontent.com/-hQ-NZFcdP6Q/UIboDSivTPI/AAAAAAAAFeU/zA4bXncpzvI/s800/2012Loppusato%2520016.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-cksCmOpIQRI/UCZC9C3f4QI/AAAAAAAAEaM/fWRl3r3cXok/s512/Elokuu%252Bpihakuvat%2520349.JPG)
On todella nopeakasvuinen ja satoisa!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - lokakuu 07, 2013, 11:23:23 ap
Joo, taisi tulla sinun kirjekuoressa nuo PEA:t. Kokeillaan.  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 12:19:41 ip
Nyt kun nuo osallistumus- ja idätysajat nousivat tapetille, niin pitäisikö sitten muuttaa sääntöjä niin, että osallistua saa vuoden loppuun asti(tiputtanee matkasta ensi vuoden aloittelijoita) ja siemenet saa heittää itämään vaikka heti? Eli kilpailuaika olisi jo nyt käynnissä ja loppuu sitten 1.12.2014.

Huudelkaa mielipiteitä tänne niin saadaan säännöt ajoissa fiksattua, ei viitsi enää myöhemmässä vaiheessa alkaa vaihtelemaan niitä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 12:33:54 ip
Siemenet saa laittaa 1.11.2013 itämään. Kuva osallistuvien siemenien laittamisesta päivän lehden tahi chilifoorumin ylävasemmalla olevan pvm-klo-merkinnän ollessa taustalla  :D

31.12.2013 pitää noista siemenistä (kasveista) valita max kaksi lajiketta ja max kaksi kasvia(!) kilpailuchileiksi? Eli 1.1.2014 jokaisella on kaksi eri lajiketta tai kaksi samaa. Tai sitten vain yksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 12:39:47 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 12:33:54 ip
Siemenet saa laittaa 1.11.2013 itämään. Kuva osallistuvien siemenien laittamisesta päivän lehden tahi chilifoorumin ylävasemmalla olevan pvm-klo-merkinnän ollessa taustalla  :D

31.12.2013 pitää noista siemenistä (kasveista) valita max kaksi lajiketta ja max kaksi kasvia(!) kilpailuchileiksi? Eli 1.1.2014 jokaisella on kaksi eri lajiketta tai kaksi samaa. Tai sitten vain yksi.


Toi ylempi ois ihan jees, ehkä pikkasen natsi, mutta ihan jees :D

Alemmasta en ole ihan niin varma. Mun mielestä riittäisi, että rajoitetaan lajikkeiden määrä. Idätyksen sitten tekee haluamanaan ajankohtana ja tarvittaessa idättää kuolleiden tilalle uudet. Olin kaavaillut omat idätykseni tekeväni joskus tammi-helmikuussa, sillä jo kolmessa kuukaudessa voi saada riittävän varren boncheihin. Tuossa on se riski, että joskus maaliskuussa yhdelläkään kilpailijalla ei enää ole elävää kasvia jäljellä :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 12:53:31 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 07, 2013, 12:39:47 ipToi ylempi ois ihan jees, ehkä pikkasen natsi...

Ihan sivusta huutelen, kun en ole tätä ketjua seurannut, enkä tiedä säännöistä tätä sivua enempää, mutta älkää nyt liian tarkoilla päivämäärillä sulkeko suurinta osaa halukkaista ulkopuolelle.

Vahvan bonchi-aihion voi kasvattaa jopa muutamassa kuukaudessa, joten aloitukseen pitäisi varata aikaa ainakin toukokuuhun asti. Ehtisivät tämän aiheen vasta keväällä havainneetkin mukaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 13:09:23 ip
Lisäänpä tähän vielä, että trimmatessa ja leikellessä niitä eniten kuolee, joten olisiko viisasta sallia 2-3 kpl samaa lajiketta ihan vain varataimiksi, jos yhden leikkaa liian ronskisti ja se kuolee kesällä.
Voisi tulla parempia boncheja, kun voisi vähän riskeeratakin.
Vai kuuluuko uhkapeli kisan luonteeseen?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 13:29:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 12:53:31 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 07, 2013, 12:39:47 ipToi ylempi ois ihan jees, ehkä pikkasen natsi...

Ihan sivusta huutelen, kun en ole tätä ketjua seurannut, enkä tiedä säännöistä tätä sivua enempää, mutta älkää nyt liian tarkoilla päivämäärillä sulkeko suurinta osaa halukkaista ulkopuolelle.

Vahvan bonchi-aihion voi kasvattaa jopa muutamassa kuukaudessa, joten aloitukseen pitäisi varata aikaa ainakin toukokuuhun asti. Ehtisivät tämän aiheen vasta keväällä havainneetkin mukaan.


Juuri tätä hain alkuperäisillä säännöillä, joissa osallistumisaikaa on 1.4.2014 asti.

Lisäksi ilmoitus valituista lajikkeista riittää, eli uhkapeliä ei tarvitse idätysten kanssa harrastaa. Vaikka kasvit sattuisivat kuolemaan keskellä kesää, ehtii hyvin vielä kasvattamaan uudet ja osallistumaan kisaan. Riittää, että on ilmoittautunut ajoissa.

Mielestäni tuo kohta säännöissä on riittävän hyvä, lähinnä idätysten aloittaminen nyt mietityttää, koska osa porukasta aloittanee vaikeiden lajikkeiden idättämisen jo syksyllä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 13:58:04 ip
Löysinhän minä ne säännötkin.
Aloitusaika kait merkitsee taimelle tuloa, joten monta kuukautta idätysaikaa vaativat voi kylvää aikaisemmin? Jos ne tulevat taimelle ennen joulukuuta, voisi pyytää kuvan kanssa erikoislupaa osallistua kisaan. Ellei niissä ole joulukuussa selvää runkoa, ne voisi mielestäni hyväksyä. Kyse on kuitenkin harvinaisista villichileistä.

Loppupäätä venyttäisin. Jos rungon saa hyviin mittoihin syyskuussa, leikkaukseen ja uusien lehtien kasvatteluun jää kovin vähän aikaa. Joku haluaisi ehkä kukkia tai satoakin oksille ja siinä menee aikaa ja tarvitaan valoa. Eikö kasvatusaikaa voisi jatkaa vuoden loppuun? Jokainen saisi kuitenkin valita parhaan ajankohdan lopetuskuvalleen; vaikka kesällä, jos bonchi on silloin valmis. Väkisin ei siis tarvitsisi pitää kasvia trimmissä ja valoissa vuoden loppuun.

Jaa, yksi lisäys vielä. Kasvin koko eri vaiheissa olisi hyvä saada tietää. Korkeus ja rungon paksuus eivät kuvasta selviä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 15:43:21 ip
Kannatetaan Chilivaarin ehdotuksia!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 16:46:06 ip
Eli sallitaan idättäminen jo nyt kaikille. Periaatteessa lajikkeella ei sinänsä ole merkitystä, ts. harvinaisuuksista ei saa lisäpisteitä tai erikoisoikeuksia.

Siirretään kilpailu päättymään 31.12.2014. Tällöin voittajan äänestys alkaa 1.1.2015 ja voittajalle pyritään saamaan palkinto perille tammikuun aikana.

Kilpailuun osallistuvista chileistä ilmoitetaan vielä erikseen mitat(korkeus, rungon paksuus) viimeisten kuvien yhteydessä.Okei?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 17:31:52 ip
En minä ainakaan ehdottanut idättämisen aloittamista jo nyt.
Se johtaisi massiiviseen valontarpeeseen joulukuusta maaliskuuhun kun taimet kasvavat. Kyllä joulukuussa ehtii ihan hyvin ja tilannekin on tasaisempi keväällä aloittajiin nähden.

Mitat kiinnostavat minua joka vaiheessa (paitsi pikkutaimilla). Onhan kiinnostavaa nähdä, miten joku tekee nelimetrisestä chilistä vaaksan mittaisen bonchin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 07, 2013, 17:36:29 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 07, 2013, 17:31:52 ip
En minä ainakaan ehdottanut idättämisen aloittamista jo nyt.
Se johtaisi massiiviseen valontarpeeseen joulukuusta maaliskuuhun kun taimet kasvavat. Kyllä joulukuussa ehtii ihan hyvin ja tilannekin on tasaisempi keväällä aloittajiin nähden.

Mitat kiinnostavat minua joka vaiheessa (paitsi pikkutaimilla). Onhan kiinnostavaa nähdä, miten joku tekee nelimetrisestä chilistä vaaksan mittaisen bonchin.


Siis yritin sanoa, että siemenet saa laittaa itämään jo nyt. Tai 1.11.2013, jos halutaan joku tarkka päivämäärä. Silloin luulisi aikaisin aloittavien saavan kisaan mukaan haluamansa lajikkeet. Mitat voisivat tosiaan olla jokaisessa kuvassa, joita kasveista laitetaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 21:29:21 ip
1.11.2013 olis mun mielestä hyvä. Ei kai ennen kannata aloittaa?  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 08, 2013, 04:43:05 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 07, 2013, 21:29:21 ip
1.11.2013 olis mun mielestä hyvä. Ei kai ennen kannata aloittaa?  :D


Entä ilmoittautumisen päättyminen, pysytäänkö tuossa 1.4.2014? Silloin olisi puoli vuotta aikaa ilmoittautua ja ensi kauden aloittelijatkin kerkeisivät halutessaan mukaan.

Pidennetään kilpailua 31.12.2014 asti. Osallistuvat kuvat saa valita haluamaltaan ajalta. Lisäksi kuvien yhteydessä tulisi lisätä viestiin kasvien mitat.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 09, 2013, 10:23:22 ap
Oisko vielä ideoita tai mielipiteitä sääntöihin, vai lyödäänkö noi muutokset lukkoon?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - lokakuu 09, 2013, 19:10:55 ip
Alkaa säännöt kuulostamaan hyviltä. Jos aloituspäivä olisi tuo 1.11 niin tässähän pääsee kohta laittamaan siemeniä tulelle.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: tso - lokakuu 09, 2013, 19:27:41 ip

Öööhh??  Siis aletaanko nyt ylivuotisia rehuja ottamaan mukaan kisaan? Ei kai? No eikös sitten pidä valmiit Bonchit hyväksyä myös?

Ymmärsin ajatuksen, että tieten tahtoen lähdetään vuoden mittaiseen projektiin kasvattamaan SIEMENESTÄ mahdollisimman hieno Bonchi.

Ehdotan, että määrätään idätyksen D-day ja siitä kuvia kisaan ja deadline viimeiselle kuvalle.

Ellen sitte ymärtänyt koko ketjun ehdotuksia väärin, mikä ei kylläkään ole kovin yllättävää ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 09, 2013, 19:32:27 ip
Lainaus käyttäjältä: tso - lokakuu 09, 2013, 19:27:41 ip

Öööhh??  Siis aletaanko nyt ylivuotisia rehuja ottamaan mukaan kisaan? Ei kai? No eikös sitten pidä valmiit Bonchit hyväksyä myös?

Ymmärsin ajatuksen, että tieten tahtoen lähdetään vuoden mittaiseen projektiin kasvattamaan SIEMENESTÄ mahdollisimman hieno Bonchi.

Ehdotan, että määrätään idätyksen D-day ja siitä kuvia kisaan ja deadline viimeiselle kuvalle.

Ellen sitte ymärtänyt koko ketjun ehdotuksia väärin, mikä ei kylläkään ole kovin yllättävää ;)


Taisit käsittää väärin :D kaikki kasvit tulee kasvattaa siemenestä, mutta idätys saa tapahtua jo tämän vuoden puolella(uusi ehdotus 1.11.2013).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - lokakuu 10, 2013, 21:29:50 ip
Vähän offtopic, mut silti.. Tilasin maanantaina Raiso Bonsai kaupasta ruukun ja pari kpl saksia, ihan tätä kilpailua ajatellen.. Kauanko olette joutuneet odettelemaan tilaustanne keski määrin? Jos sieltä nyt on joku joskus tilannut mitn.

Tilisiirrolla maksoin, ja vielä näkyy että "pending".. Lähetin jopa verkkopankin kuitin spostilla heille..

Ei sillä että kiire ois, mutta yleensä on mennyt maksut perille päivässä-kahdessa jopa ulkomaille..

Ps. nyt tutkitaan siemen varastoja ja mietitään mitä ruvetaan laittaan tulille ens kuun alussa :)

Ja ainiin, mistä saa sitä ikkunoihin laittettavaa hyttysverkkoa halvalla ruukun pohjalle?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 11, 2013, 09:07:10 ap
Lainaus käyttäjältä: pajautus - lokakuu 10, 2013, 21:29:50 ip
Vähän offtopic, mut silti.. Tilasin maanantaina Raiso Bonsai kaupasta ruukun ja pari kpl saksia, ihan tätä kilpailua ajatellen.. Kauanko olette joutuneet odettelemaan tilaustanne keski määrin? Jos sieltä nyt on joku joskus tilannut mitn.

Tilisiirrolla maksoin, ja vielä näkyy että "pending".. Lähetin jopa verkkopankin kuitin spostilla heille..

Ei sillä että kiire ois, mutta yleensä on mennyt maksut perille päivässä-kahdessa jopa ulkomaille..

Ps. nyt tutkitaan siemen varastoja ja mietitään mitä ruvetaan laittaan tulille ens kuun alussa :)


Muistaakseni kesti kohtalaisen kauan tilauksen saapumisessa. Oiskohan vähän vajaa kaksi viikkoa joutunut odottelemaan. Toki menee pidempäänkin, jos rahat ei tahdo siirtyä niille ollenkaan. Tilauksia tuskin lähetetään ennen maksun varmistumista.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - lokakuu 11, 2013, 10:39:32 ap
Jees, olihan se sieltä lähtenyt liikkeelle..
Maltti on valttia, paitsi chilien kanssa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - lokakuu 11, 2013, 11:03:14 ap
Kauhuissani katselen kun viimevuotinen bolle, jolla jo ihanan paksu runko ja kesän jäljiltä tuuhea lehdistö tiputtaa nyt urakalla lehtiään!!
Oltuaan kesän ulkona isommassa ruukussa typistin taas juuriston kuukausi sitten ja laitoin pieneen ruukkuun. Nypin pois myös kaikki nuput, ettei turhaan niihin energiaa mene. Ollut nyt ikkunalaudalla, vielä ilman lisävaloa. Tiputtaa siis muitakin kuin vanhoja lehtiä..uusia, pikkuisiakin tippuu. Kastelen ainoastaan kun roikuttaa lehtiä, mitään lannoitusta en nyt ole antanut. Auttakee!
Kaikki muut samoissa olosuhteissa ulkona olleet ja tällä hetkelläkin majailevat chilit ovat tämän vuoden tulokkaita,  latvustosta ja juuristaan typistettyjä ja ne voivat kyllä hyvin..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - lokakuu 11, 2013, 11:08:55 ap
Mulla selvisivät oikein kivasti naga,7pod, tsmb ja lemondroppi.. veinne kyllä suoraan natikan alle makkariin, muutaman lehden LD pydotti, mutta muut jaksaa porskuttaa. 7pot rupes tekeen heti jopa uutta marjaa viikon sisään.

Varsinaisia boncheje noi ei oo, kun en ole jaksanut nyppiä noita isoja aurinko lehtiä pois, mutta puukolla laitoin reilusti poikki, sillai että jäi muutama hassu silmu jäljelle, ja 20cm vartta.

Tarviikin varmaan "hieman" harventaa noita tänään..

Ei kai se siihen kuole jos lehtiä tippuu ja edes jotain pientä uutta kasvua on havaittavissa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 11, 2013, 11:23:29 ap
Lainaus käyttäjältä: Milton - lokakuu 11, 2013, 11:03:14 ap
Kauhuissani katselen kun viimevuotinen bolle, jolla jo ihanan paksu runko ja kesän jäljiltä tuuhea lehdistö tiputtaa nyt urakalla lehtiään!!

Lehtien putoilu syksyllä on ihan normaalia, varsinkin kylmää saaneiden. Ne tippuvat ennen pitkää kaikki ja vaihtuvat uusiin. Jos oksatkin kuivuvat, sitten on jotakin vialla juuristossa tai leikkauskohdissa. Lehtiä kasvaa lisää. Nuokin raakit (http://chilivaari.blogspot.fi/2013/09/epatoivoinen-yritys-paasta-jauhiaisista.html) vihertävät jo kaikki, vaikka ei kahtakaan viikkoa ole vielä kulunut kynimisestä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 12, 2013, 10:53:53 ap
Päivitin nyt nuo kilpailun säännöt. Kilpailuaika on siis 1.11.2013-31.12.2014, eli idättämisen saa aloittaa jo ensi kuussa. Voittaja äänestetään vuoden 2014 loppuun mennessä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Thiikeri - lokakuu 15, 2013, 17:21:32 ip
Löysin sattumalta kirjastosta suomenkielisen bonsai-kirjan (Bonsai opas ruukkupuiden kasvattamiseen). :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: unenkuva - lokakuu 16, 2013, 10:40:16 ap

Onko lajiketta, josta ei voi/on hyvin hankala tehdä bonchia? Lombardo nyt kävi mielessä... Itsellä ei kokemusta ollenkaan bonchien tekemisestä, mutta kiinnostaisi kyllä. Vai onnistuuko se mistä tahansa lajikkeesta yhtä hyvin?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - lokakuu 16, 2013, 16:19:34 ip
Oma näkemykseni on että kaikki isokokoisia podeja tekevät lajikkeet on hankalia boncheina.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - lokakuu 16, 2013, 16:21:07 ip
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 16, 2013, 10:40:16 ap

Onko lajiketta, josta ei voi/on hyvin hankala tehdä bonchia? Lombardo nyt kävi mielessä... Itsellä ei kokemusta ollenkaan bonchien tekemisestä, mutta kiinnostaisi kyllä. Vai onnistuuko se mistä tahansa lajikkeesta yhtä hyvin?


Ehkä itsestäänselvyys, mutta marjan koko nyt ainakin rajoittaa.  :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - lokakuu 16, 2013, 17:56:58 ip
Mä sanoisin ainoan rajoittavan tekijän olevan kasvin varsi. Suurin osa chileistä kasvattaa tukevan varren, mutta löytyy myös pienempiä, enemmän pensas/köynnösmäisiä kasveja, joista on vaikeampi muokata bonchi. Ainakin muistaakseni C. tovarii on hidas kasvamaan ja näkemäni yksilöt ovat olleet erittäin pieniä, lähes maata pitkin kulkevia heiniä.

Tuo podien suuruus ei sinänsä mielestäni ole huono asia boncheille, lähinnä mielenkiintoinen. Kovasti tekisi mieli kokeilla kasvattaa bonchi, jonka podit ovat itse kasvia suurempia. Chilit eivät leikkaamisen jälkeen tunnu tajuavan omaa kokoaan, vaan mm. jatkavat kukkimista ja satoamista välittömästi leikkelyn jälkeen, joten olisi hauska nähdä mitä suurille podeille tapahtuisi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - lokakuu 16, 2013, 18:40:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - lokakuu 16, 2013, 17:56:58 ip
Mä sanoisin ainoan rajoittavan tekijän olevan kasvin varsi. Suurin osa chileistä kasvattaa tukevan varren, mutta löytyy myös pienempiä, enemmän pensas/köynnösmäisiä kasveja, joista on vaikeampi muokata bonchi. Ainakin muistaakseni C. tovarii on hidas kasvamaan ja näkemäni yksilöt ovat olleet erittäin pieniä, lähes maata pitkin kulkevia heiniä.

Tuo podien suuruus ei sinänsä mielestäni ole huono asia boncheille, lähinnä mielenkiintoinen. Kovasti tekisi mieli kokeilla kasvattaa bonchi, jonka podit ovat itse kasvia suurempia. Chilit eivät leikkaamisen jälkeen tunnu tajuavan omaa kokoaan, vaan mm. jatkavat kukkimista ja satoamista välittömästi leikkelyn jälkeen, joten olisi hauska nähdä mitä suurille podeille tapahtuisi.

Mulla kasvoi Thaichili, minkä kissa latvoi useaan otteeseen ja se jäi alle 15 cm korkeaksi. Kuitenkin oli joku kymmenkunta chiliä puskassa ja marjojen korkeus oli luokkaa 50% kasvin korkeudesta. Näytti aika hassulta. Osa marjoista osui maahan ja piti niitä aina hiukan avittaa.

Nyt ei tähän hätään löytynyt, kuin tällainen aika kökkö kuva:

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/1380777_607946549268188_509559240_n.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - lokakuu 16, 2013, 20:06:52 ip
Moruga Bonchi heitti veivin :(
Ei kestänyt askeettisia oloja 1w ledin alla ;)
Samoissa oloissa C.sp bonchi edistyy
(https://lh4.googleusercontent.com/-remnzIq93ig/Ul7FSDxFK3I/AAAAAAAABgo/j_RIUajUzUY/s512/DSC_0012.jpg)
Tyytyy muuten aikalailla vähään, tämä  :P vähän pitäisi taas leikellä...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: tcb1967 - lokakuu 20, 2013, 21:54:36 ip
Nyyppä kertoo: h e l v e t i n m o i s e n Pink Habaneron leikkasin tylysti n. 10 senttiseksi ja leikkasin juuria paljon. Nyt asustelee hetken pienessä (2dl) sinkkikipossa hetken ja sit oikeeseen bonzai-ruukkuun. On alkanut puskea jo uutta kasvustoa, eli hyvin menee. Kaksi muuta lajitoveria taisi ottaa itseensä kun olivat koko kesän olleet kasvihuoneessa ja joutuivat sisätiloihin kovan puukotuksen uhreiksi. Vielä ei anneta periksi 8)

edit. mikähän mahtaa olla kovapäisin (kestää parhaiten karsimista etc) lajike ajatellen tuota bonzai-juttua?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - lokakuu 21, 2013, 14:13:17 ip
Ficuksista ja pajuista (kyllä, paju) puhutaan että ovat lähes kuolemattomia, noita Ficuksia suositellaan bonsaiharrastajan ensipuiksi. Oma Ficus kuoli aikanaan täysin omien virheideni takia.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - marraskuu 01, 2013, 00:27:11 ap
Jokos joku laittaa siemenet itämään kilpailua varten? Taidan kokeilla kookosbriketeissä itse ensiviikolla..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 01, 2013, 00:29:56 ap
No jos ihan varovaisesti ripottelisi muutaman jyvän...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - marraskuu 01, 2013, 00:32:20 ap
käyn tässä siemeniä itekkin juuri läpi. tai noh, pari viikkoo jo pähkäilly, et mitä noista laittais :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 01, 2013, 22:02:06 ip
Kovasti houkuttelis, mutta pitäis keksiä vieläkin lisävaloa :( joku näppärä esl+runko olis kai helpoin, kunhan keksisi mitä/mistä hankkisi. Aika paljon joutunee saksimaan taimia, jos nyt jo erehtyy idättelemään...saatan silti huomenna pistää pari kivivillaa tulille :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Tiemuh - marraskuu 02, 2013, 00:27:47 ap
Taitaa siemenet pysyä vielä hetken kansiossa. Mutta kieltämättä uuden kauden aloitus alkaa sormia syyhyttää.
Otsikko: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: x46900 - marraskuu 02, 2013, 08:55:53 ap
^^haluun nähdä miten kivivilla palaa... XD
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 03, 2013, 22:37:59 ip
Tyhjensikö moni jo siemenpussejaan kilpailua varten? Mihin kasvualustaan roiskitte siemenenne ja millä tavalla meinaatte kasvattaa näin varhain idätettävät taimet?

Itse ajattelin lähteä liikkeelle idättämälle rehut kivivillassa, jotka sitten tökin isompiin kivivilloihin ja kasvattelen passiivisella vesiviljelyllä. Eli kastelen kivivillat. ZenGrowtkin ovat varalla, mutta alustavasti niitä käytän vain lamppujen takia.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - marraskuu 03, 2013, 22:41:12 ip
Itämisen jälkeen turpeeseen menee omat, vaikka niin vannoin että mullat hävitetään tämän katon alta. Täytyy harsosääskiä yrittää torjua vaikkapa reilulla kissanhiekkakerroksella.  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - marraskuu 03, 2013, 23:15:22 ip
mulla on kookoksessa itämässä atthemoment pwh ja manzano rojo. ostin säkin turvetta jota ajattelin kokeilla ekaa kertaa.. jos vaikka sekoittelis turvetta ja kookosta, kun tuntuvat olevan kovin samanlaista kamaa.. jugurttipurkeista muuttavat sit altakasteluruukkuihin kun juuret ei mahdu enään pikku purkkeihin..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 03, 2013, 23:25:30 ip
Mä laitoin siidut idätyslautalle ja varmaan huomenna vielä Zen grow saa yhdet kumpaakin, kun sen edelliset asukkaat taisi punkki syödä. Ajattelin kokeilla paria eri taktiikkaa kasvuvaiheessa ja yksi on laittaa se kivi juurien alle jo melko varhaisessa vaiheessa ja katsoa mitä tapahtuu. Tekisi mieli myös kokeilla pätkiä yksi kasvi sen verran hyvissä ajoin, että se saisi kantaa vielä sitten marjoja loppugeimeissä. Niin juu ja ne mitkä on idätyslautalla menevät ihan turpeeseen kasvamaan. Valon kanssa tekee hiukan tiukkaa jossain vaiheessa ja pitää asentaa vähän ledejä. Lomamatka vähän sekoittaa pakkaa ja toivotaan, että se klaarataan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 03, 2013, 23:32:46 ip
Siemenet heitin vesilaseihin ja multiin sit kun itävät, eipä oo vielä muista tavoista kokemusta eli näillä mennään  ;D Vesiviljely kyllä kiinnostaa kovasti ja tarkoitus olisi hommailla jonkinlaista myllyä sitä varten, kunhan budjetti antaa periksi:)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - marraskuu 03, 2013, 23:42:40 ip
Hydroilu on halpaa, 10ltr ämpäri, joku halpa ilmapumppu ja kivi letkun perään ja siinä se sit tais ollakkin.. kivivillaa ja verkkoruukkuja on varmaan kaikilla kaapit väärällään, vai? ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - marraskuu 03, 2013, 23:46:13 ip
ai niin, Ledfinlandilta tulossa yksi 90w ledi ihan vaan tätä skabaa varten. hulluilla ei oo halpoja huveja..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - marraskuu 04, 2013, 00:07:09 ap
Lainaus käyttäjältä: pajautus - marraskuu 03, 2013, 23:42:40 ip
Hydroilu on halpaa, 10ltr ämpäri, joku halpa ilmapumppu ja kivi letkun perään ja siinä se sit tais ollakkin.. kivivillaa ja verkkoruukkuja on varmaan kaikilla kaapit väärällään, vai? ;)


Kivivillaa ei tartte, verkkoruukunkin askartelee melkein mistä vaan kupista. :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 04, 2013, 00:33:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Jani M - marraskuu 04, 2013, 00:07:09 ap
Lainaus käyttäjältä: pajautus - marraskuu 03, 2013, 23:42:40 ip
Hydroilu on halpaa, 10ltr ämpäri, joku halpa ilmapumppu ja kivi letkun perään ja siinä se sit tais ollakkin.. kivivillaa ja verkkoruukkuja on varmaan kaikilla kaapit väärällään, vai? ;)


Kivivillaa ei tartte, verkkoruukunkin askartelee melkein mistä vaan kupista. :D


Joo varmaan tommoisella olis hyvä aloitella, luulis tuon mahtuvan budjettiinkin  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 12:21:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 03, 2013, 23:25:30 ip
Tekisi mieli myös kokeilla pätkiä yksi kasvi sen verran hyvissä ajoin, että se saisi kantaa vielä sitten marjoja loppugeimeissä.


Tuo on itseasiassa yllättävän helppoa! Katkot kasvin kun se vielä kukkii/podittaa, se jatkaa elpyessään siitä mihin jäi. Ne ei tunnu tajuavan omaa kokoaan  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 13:52:46 ip
(https://lh6.googleusercontent.com/-NXWjgo7PM38/UneGPb3hcFI/AAAAAAAAIr8/AshZksj1BnI/s512/2013_Marras4%2520078.JPG)
Hieman jälkijunassa peli auki!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 14:07:34 ip
Mordoraattori laittoi kisaketjut uusiksi! Näemmä nyt keskustelu ja ilmoittautuminen samassa(vanhassa) ketjussa ja puhdas osallistujalista omassaan  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:12:35 ip
Mulla lukee oikeat lajikkeet siellä omassa viestissä. Jalosteen viestissä on erheellisesti 7 Pot Yellow, vaihdoin sen jossain vaiheessa Brain Strainiksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 14:41:21 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:12:35 ip
Mulla lukee oikeat lajikkeet siellä omassa viestissä. Jalosteen viestissä on erheellisesti 7 Pot Yellow, vaihdoin sen jossain vaiheessa Brain Strainiksi.


jaolsten kopioi suoraan alkuperäisen ketjun ensimmäisen postauksen, siellä mä oon sun kohalle merkinnyt tuon 7 potin. Ilmeisesti oot myöhemmin vaihtanut sen toiseen, koska mä oon ehtinyt reagoimaan uusiin viesteihin todella nopeasti. jaolsten voisi vilkaista paljonko aikaa kului editointien välissä, noita kasvejahan ei oo tarkoitus vaihtaa enää ilmoittautumisen jälkeen. Jos on ihan minuuttipeliä niin päivitellään, muuten on vähän kyseenalaista.

Edit. Näin siis yleisesti ainakin. Tossahan ilmeisesti vaan mennyt seiskapadat sekaisin tai jotain?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:52:42 ip
Joo kyllä toss  voi olla editointien välissä enempikin aikaa  kun töissä näpyttelin kännykällä ensin ajatuksissani väärän lajikkeen ja  kävin editoimassa, kun huomasin erheen. Kuvittelin, että ilmoittautumispäivään asti olisi kuitenkin saanut vaihtaa tuota  mutta jos on sääntöjen vastaista, niin laitan uudet siemenet itämään pikimiten.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 14:56:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:52:42 ip
Joo kyllä toss  voi olla editointien välissä enempikin aikaa  kun töissä näpyttelin kännykällä ensin ajatuksissani väärän lajikkeen ja  kävin editoimassa, kun huomasin erheen. Kuvittelin, että ilmoittautumispäivään asti olisi kuitenkin saanut vaihtaa tuota  mutta jos on sääntöjen vastaista, niin laitan uudet siemenet itämään pikimiten.


Täytyy vähän funtsia tätä. Periaatteessa tossa nyt ei ole isoa vahinkoa käynyt ja lienee muidenkin mielestä ihan ymmärrettävä virhe. Menee vaan suht vaikeaksi jos kaikki alkaa muuttelemaan ilmoittamiaan lajikkeita mielivaltaisesti "jossain vaiheessa" :D

Käyn vaihtamassa ton oikeaksi, jaolsten varmaan fiksaa oman versionsa myöhemmin.

Edit. Tai ootas. Ootko montakin kertaa editoinut? Ton mukaan reilu kaks viikkoa edittien välissä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:58:58 ip
No ymmärrän. Ajattelin vaan  että jos on vaihdettu lajiketta ennen  kuin on edes kisa alkanut  niin olisi ollut ok. Jos kesken kisaa vaihtaa, niin eihän siitä mitään tule. Mutta ilmotelkaa miten on  niin laitan sitten tosiaan toiset siemenet itämään ja ei tuoss  ole isoa vahinkoa tapahtunut.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 14:59:37 ip
Mun mielestä voisi lajikkeet mennä lukkoon vasta tuohon kilpailutopicciin postaamalla. Ilmoittautumisia tulee kuitenkin pahimmillaan vielä huhtikuussa, joten niitä ei tässä vaiheessa pysty mitenkään kontrolloimaan.

Laitoin Feintille valvojan oikeudet tuonne kilpailuosiolle, saa sitten hoitaa moderaatiota siellä. Esim. sitä avausviestiä saapi päivitellä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:04:13 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 14:59:37 ip
Mun mielestä voisi lajikkeet mennä lukkoon vasta tuohon kilpailutopicciin postaamalla. Ilmoittautumisia tulee kuitenkin pahimmillaan vielä huhtikuussa, joten niitä ei tässä vaiheessa pysty mitenkään kontrolloimaan.


Eli mitenkäs tää Caiden tapaus? En osaa päätellä vastausta tosta :D

Ei oo siis tarkotus olla pottumainen, mutta samojen sääntöjen pitää päteä kaikkiin. Eli jos nyt vaihdetaan tuo Caiden ilmoitus(eikä kyse ole mun kämmistä tietojen siirtämisessä) niin kaikilla muillakin tulee olla oikeus lajikkeiden vaihtamiseen tässä vaiheessa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:04:31 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 04, 2013, 14:58:58 ip
Mutta ilmotelkaa miten on
Muokkasin sen brain strainiksi
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:07:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:04:13 ip
niin kaikilla muillakin tulee olla oikeus lajikkeiden vaihtamiseen tässä vaiheessa.
Jos joku kirjoittaa, että "hups, ei mulla ollutkaan Bolivian rainbown siemeniä, saanko vaihtaa Flexuosumiin?", niin mun puolesta saapi vaihtaa. Kunhan ei vaihda enää siinä vaiheessa, kun on kasvit jo taimella.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:09:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 04, 2013, 14:07:34 ip
Mordoraattori laittoi kisaketjut uusiksi! Näemmä nyt keskustelu ja ilmoittautuminen samassa(vanhassa) ketjussa ja puhdas osallistujalista omassaan  8)
Tuolla ilmoittautumistopicissa oli jo niin paljon shaissea, etten jaksanut sitä siivoilla. Ja muuten, säkin oot nyt tuolla mode.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:10:19 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:07:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:04:13 ip
niin kaikilla muillakin tulee olla oikeus lajikkeiden vaihtamiseen tässä vaiheessa.
Jos joku kirjoittaa, että "hups, ei mulla ollutkaan Bolivian rainbown siemeniä, saanko vaihtaa Flexuosumiin?", niin mun puolesta saapi vaihtaa. Kunhan ei vaihda enää siinä vaiheessa, kun on kasvit jo taimella.


Jotakuinkin samoilla linjoilla. Jatkossa saa heittää mulle privaviestiä, jos vaihtaa lajikkeita, niin pysyy lista ajantasalla. En viitsi kerran päivässä käydä kaikkia viestejä läpi varmistaakseni, ettei kenenkään mieli ole yön aikana muuttunut  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:11:30 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:09:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 04, 2013, 14:07:34 ip
Mordoraattori laittoi kisaketjut uusiksi! Näemmä nyt keskustelu ja ilmoittautuminen samassa(vanhassa) ketjussa ja puhdas osallistujalista omassaan  8)
Tuolla ilmoittautumistopicissa oli jo niin paljon shaissea, etten jaksanut sitä siivoilla. Ja muuten, säkin oot nyt tuolla mode.


Ihan hyvä noin, paljon selkeämpi tällä tavalla. Onko tarkoitus, että kaikki tekee esimerkin kaltaisen viestin siihen uuteen ketjuun? Vai koristeeksiko laitoit sen sinne? :D


Mikäli huomaa ilmoittautuneensa kisaan väärillä lajikkeilla, niin ilmoittautumisajan loppuun saakka saa vaihtaa lajikkeita. Laittakaa mulle näissä tapauksissa yksityisviestiä, niin saan tiedon muutoksista! Eikä mielellään vaihdella niitä lajikkeita huvin vuoksi, vaan vain jos esim. kyseisen lajikkeen siemeniä ei omistanutkaan, tai niitä ei vastoin odotuksia saanut siemenketjukirjeestä tms!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 04, 2013, 15:43:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:11:30 ip
Ihan hyvä noin, paljon selkeämpi tällä tavalla. Onko tarkoitus, että kaikki tekee esimerkin kaltaisen viestin siihen uuteen ketjuun? Vai koristeeksiko laitoit sen sinne? :D

Esimerkin vuoksi laitoin sen Chilivaarin kirjaileman templaten. Jokainen osallistukoon kisaan lainaa-painikkeella.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - marraskuu 04, 2013, 15:47:10 ip
Ites odottelen kaikessa rauhassa pari vuotta, että saan aikaan kunnon rungon ja nebarin (pintajuurakon), ennenkun osallistun kisaan. :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 04, 2013, 15:57:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Puromutka - marraskuu 04, 2013, 15:47:10 ip
Ites odottelen kaikessa rauhassa pari vuotta, että saan aikaan kunnon rungon ja nebarin (pintajuurakon), ennenkun osallistun kisaan. :D


Ei ihan täytä kisan vaatimuksia, mutta mikäs siinä!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - marraskuu 04, 2013, 18:11:20 ip
Niin siis... puhuin chileistä tuossa. Vai mitä tarkoitit tuolla "Ei ihan täytä kisan vaatimuksia, mutta mikäs siinä!"?   ???
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - marraskuu 04, 2013, 18:57:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Puromutka - marraskuu 04, 2013, 18:11:20 ip
Vai mitä tarkoitit tuolla "Ei ihan täytä kisan vaatimuksia, mutta mikäs siinä!"?   ???

(Tämänhetkiseen Chilifoorumin) kilpailuun ei kelpaa yli 2 vuotta vanha chili, säännöissä mainitaan "Idätyksen saa aloittaa 1.11.2013 ja voittajan valinta tapahtuu 31.12.2014"
Sitä varmaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - marraskuu 04, 2013, 19:38:07 ip
Aaa, tuossa on tuommoinen sääntö... noo sitten, eipä tullu vilkaistua :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 05, 2013, 15:02:40 ip
Kai olette huomioineet, että jatkossa kilpailuketjuun lisätyistä kuvista tai muista tiedoista ei tule päivitystä uusiin tai lukemattomiin viesteihin? Eli kasvukuvien lisäys jää helposti huomaamatta. Olisiko paikallaan pitää ilmoittautumisketjua tai vastaavaa sellaisena, johon voisi lisätä linkin, kun on merkittävää uutta lisännyt, malliin: lisäsin taimikuvan ja mitat ja linkki sinne.

Jaolstenille jo ehdottelinkin, että kisaketjun ensimmäiseen viestiin kannattaisi lisätä linkit suoraan osallistujaluettelosta kunkin osallistumisviestiin. Kohta nimittäin viestit ovat pitkiä ja täynnä kuvia, jolloin jonkun määrätyn kisailijan viestiä on hankala löytää.

Lisäksi ehdotin, että kasvatusmetodi tulisi kertoa jossakin kolmen kuukauden paikkeilla, niitä kun on niin erilaisia, multaa, kookosta, bubleria, NFT:tä jne. Samoin lopullisen bonchiruukun sisältö kiinnostaisi. Nämä voisi vielä kirjata mallipohjaan seuraavien osallistujien avuksi. Tai sitten kysellä, kun se aika tulee.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: shp - marraskuu 05, 2013, 15:23:09 ip
Itsellä ainakin tulee kasvatusmetodi vaihtumaan välillä, alkuun kivivilla/hydro, sitten jotain muuta ennen alasleikkaamista =)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 05, 2013, 17:00:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2013, 15:02:40 ip
Kai olette huomioineet, että jatkossa kilpailuketjuun lisätyistä kuvista tai muista tiedoista ei tule päivitystä uusiin tai lukemattomiin viesteihin? Eli kasvukuvien lisäys jää helposti huomaamatta. Olisiko paikallaan pitää ilmoittautumisketjua tai vastaavaa sellaisena, johon voisi lisätä linkin, kun on merkittävää uutta lisännyt, malliin: lisäsin taimikuvan ja mitat ja linkki sinne.

Jaolstenille jo ehdottelinkin, että kisaketjun ensimmäiseen viestiin kannattaisi lisätä linkit suoraan osallistujaluettelosta kunkin osallistumisviestiin. Kohta nimittäin viestit ovat pitkiä ja täynnä kuvia, jolloin jonkun määrätyn kisailijan viestiä on hankala löytää.

Lisäksi ehdotin, että kasvatusmetodi tulisi kertoa jossakin kolmen kuukauden paikkeilla, niitä kun on niin erilaisia, multaa, kookosta, bubleria, NFT:tä jne. Samoin lopullisen bonchiruukun sisältö kiinnostaisi. Nämä voisi vielä kirjata mallipohjaan seuraavien osallistujien avuksi. Tai sitten kysellä, kun se aika tulee.


Kaikki tuo on mahdollista. Olin ajatellut, ettei varsinaiseen kilpailuketjuun/postiin tulisi järjettömästi kuvia. Vaikka yksi edustava kuva per 3kk. Loput sitten päiväkirjoihin ja keskusteluun, sinne saisi sitten lätkiä vaikka joka kuvakulmasta fotoja. Erityisesti sitä ilmoittautumis/keskusteluketjua saa jatkossa käyttää ihan vapaasti omien päivitysten mainostamiseen. Toistaiseksi mielellään hieman rajoitetummin, etteivät ilmoittautumiset huku kokonaan idätyslauttakuvien sekaan :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 14, 2013, 10:23:18 ap
Ong mittää tapahtunu? Mulla itää jo kummatkin kilpailulajikkeet.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 14, 2013, 11:20:01 ap
Mulla iti kaikki 7 potit laakista ja nyt pukkaa häntää CGN 21500 kahdesta siemenestä. Vähän jännittää miten käy, kun kohta joutuu lähteä lomalle reiluksi viikoksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 14, 2013, 11:35:19 ap
2/2 Trepadeira Werneriä sirkoilla. 2/2 Cheiro Roxaa itää, mutta ei ainakaan eilen ollut vielä sirkkalehdet ilmestyneet. Tänään saattaa jo olla.

Valoa hankittu ja vesiviljelyt lähtee käyntiin heti kun mahdollista. Eipä nää kyllä bonchin muotoa ota ennen lokakuuta :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 14, 2013, 11:39:25 ap
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 14, 2013, 11:20:01 apVähän jännittää miten käy, kun kohta joutuu lähteä lomalle reiluksi viikoksi.

Äläpä huoli, multatestissäni 2008 pidin pikkutaimia kastelematta 2.5 desin mullassa 4 viikkoa ikkunalaudalla helmikuussa ilman lisävaloa ja kaikki kestivät sen, kasvoivatkin. Multa kuivui rutikuivaksi, mutta chilit vain rehottivat.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg41383#msg41383
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 14, 2013, 11:56:35 ap
Mitäs muuten taimet tykkää ikkunalaudoista talvella? Tuleeko niin paljon kylmää läpi ikkunasta, että ne kärsivät?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - marraskuu 14, 2013, 11:57:32 ap
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 14, 2013, 11:39:25 ap
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 14, 2013, 11:20:01 apVähän jännittää miten käy, kun kohta joutuu lähteä lomalle reiluksi viikoksi.

Äläpä huoli, multatestissäni 2008 pidin pikkutaimia kastelematta 2.5 desin mullassa 4 viikkoa ikkunalaudalla helmikuussa ilman lisävaloa ja kaikki kestivät sen, kasvoivatkin. Multa kuivui rutikuivaksi, mutta chilit vain rehottivat.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg41383#msg41383

Mites muuten, kun kaikki ei välttämättä kerkeä multiin, niin kauan mahtaa sirkkalehtinen itu viihtyä idätyslautalla? Kosteus ei sieltä karkaa, kun on kansi. Kannattaako kypäräpäinen jättää lautalle vai siirtää jo multaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 14, 2013, 12:42:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - marraskuu 14, 2013, 11:57:32 ap... kauan mahtaa sirkkalehtinen itu viihtyä idätyslautalla? Kosteus ei sieltä karkaa, kun on kansi.

Kestävät kuukauden kyllä, kunhan ei ihan pimeää ole.
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/02/kuukausi-odottelua-idatyslautalla.html

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 14, 2013, 12:43:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 14, 2013, 11:56:35 ap
Mitäs muuten taimet tykkää ikkunalaudoista talvella? Tuleeko niin paljon kylmää läpi ikkunasta, että ne kärsivät?

Vuotavat ikkunaraot voivat palelluttaa taimia. Tiivistä nyt ainakin alareuna ja mittaa lämmöt. Meillä on kolminkertaiset lasit, eikä ikkunasta hyökyvä kylmyys tunnu haittaavan. Tietysti lämpöisemmässä kasvaa nopeammin.
Kuumana paahtava patteri ikkunalaudan alla voi tehdä enemmän pahaa kuumentamalla juuret ja kuivaamalla ilman.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 14, 2013, 12:46:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 14, 2013, 12:43:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 14, 2013, 11:56:35 ap
Mitäs muuten taimet tykkää ikkunalaudoista talvella? Tuleeko niin paljon kylmää läpi ikkunasta, että ne kärsivät?

Vuotavat ikkunaraot voivat palelluttaa taimia. Tiivistä nyt ainakin alareuna ja mittaa lämmöt. Meillä on kolminkertaiset lasit, eikä ikkunasta hyökyvä kylmyys tunnu haittaavan. Tietysti lämpöisemmässä kasvaa nopeammin.
Kuumana paahtava patteri ikkunalaudan alla voi tehdä enemmän pahaa kuumentamalla juuret ja kuivaamalla ilman.


Kiitti vinkeistä, täytyy tutkia tilanne ja tehdä jotain parannuksia :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 15:14:46 ip
Yksi Inca red drop jo itänyt, ja toinen tuloillaan, mutta Calorossa ei mitään elonmerkkejä, eikä ole aiemminkaan juurikaan itänyt, mikähän siinä voi olla syy? Vesilasissa oli usean päivän, jonka jälkeen multaan minikasvihuoneeseen ja kosteutta sekä lämpöä on riittänyt, voisikohan olla lajikekohtainen juttu?  :o
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: bobster - marraskuu 14, 2013, 15:34:16 ip
Koita nostaa yöksi viileempään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 15:47:26 ip
Kuinka viileä olisi hyvä? Jääkaappi?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: bobster - marraskuu 14, 2013, 16:17:24 ip
Mikä sulla on idätyslämpätila nyt? Mulla oli vuosi sitten päivät 27- ja yöt 17 astetta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 16:49:46 ip
25 päivisin ja öisin varmaan noin 20:)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 14, 2013, 16:56:03 ip
Mun mielestä optimilämmöt kaikille lajikkeille on 30 päivällä ja 15 yöllä. Käytännössä pidän idätystä tällä hetkellä takan päällä, joten vuorokausittaista lämpötilanvaihtelua ei nyt ole. About joka kolmas päivä laitan toki takkaan tulen, joten lämpöä riittää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 17:02:44 ip
Pitänee etsiä sitten lämpimämpi paikka ja yöksi laittaa vaikka vetoisan ikkunan viereen minikasvihuone:) (eli vetoa ei tule suoraan, mutta viileämpi ilma viilentää sitä boksia)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 14, 2013, 17:05:19 ip
Liikaa kikkailua ja mietiskelyä. Siemenet alustaan, lämmintä vettä(ja ehkä loraus lannoitetta kivivilloihin) perään, kelmu päälle ja jatkamaan elämää. Siemenet itää parhaiten, kun niiden olemassaolon unohtaa hetkeksi. Jos ei laske tunteja kylvämisestä, niin aikakin kuluu siedettävällä nopeudella ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Milton - marraskuu 14, 2013, 17:10:46 ip
Mulla oli viimeksi idättämisen kanssa ongelmia, kun ei meillä missään ole tarpeeksi lämmintä ja se kesti ja kesti.. Nyt ostin kirppikseltä infrapunalämpölampun (retromalli). En nyt ole vielä ehtiny mittailemaan, millaista lämpöä se tuottaa mutta onko ihan tuhoon tuomittu idea? siis lämmittää peitetyt siemenet..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 14, 2013, 17:13:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Milton - marraskuu 14, 2013, 17:10:46 ip
Mulla oli viimeksi idättämisen kanssa ongelmia, kun ei meillä missään ole tarpeeksi lämmintä ja se kesti ja kesti..


Kai teillä nyt +20 on sisällä? Ei tää nyt oo mitään ydinfysiikkaa ainakaan peruslajikkeiden kanssa. Jotkut villit sitten erikseen, mutta nää normaalit tsilipippurit itää melkein missä ja miten tahansa. Mulla vajaan kahden viikon jälkeen itänyt 6/6 siementä ikkunalaudalla, jossa lämpötila on 18~22 välimaastossa 24/7.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 17:18:32 ip
On mullakin kaikki muut lajikkeet itäny oikeestaan sadalla prosentilla, mutta tuo Caloro ei jostain syystä meinää lähteä:) Mutta mutta antaa ajan hoitaa homma, eiköhän sieltä nyt yks kolmesta edes nouse kun pitää vaan mullan kosteana ja lämpimässä paikassa:)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 14, 2013, 17:28:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 14, 2013, 17:05:19 ip
Siemenet itää parhaiten, kun niiden olemassaolon unohtaa hetkeksi.
Tiedän, ettei mielipideasioista sopisi kiistellä, mutta nyt on vähän pakko.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 14, 2013, 18:01:05 ip
Jääkaapin päällä 31 lämmintä, loistavaa, yöks ikkunan eteen, toivotaan parasta:)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 14, 2013, 18:05:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Boonusmies - marraskuu 14, 2013, 18:01:05 ip
Jääkaapin päällä 31 lämmintä, loistavaa, yöks ikkunan eteen, toivotaan parasta:)
Kuin oppikirjasta, hyvä!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - marraskuu 14, 2013, 19:43:12 ip
PEA ei ole lähtenyt, mutta kaksi Charapitaa itää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ottulo - marraskuu 14, 2013, 23:10:20 ip
Täällä on lähtenyt Peruvian White Habat 5/6 ja Lemon Dropeista vain 1/6. Jos ei noi loput LD:t tunnu itävän niin saatanpa laittaa vielä uusiakin siemeniä.
Valoa annan tällä kertaa alusta asti ainakin melkein minimaalisen riittävästi, sillä eilen väsäsin kasvatushyllyn ja viritin siihen 125W ESLin... Ei tarvii olkkarissa muuta valoa!

(http://ottulo.kuvat.fi/kuvat/Kasvit/2014/DSC_8732.JPG?img=small) (http://ottulo.kuvat.fi/kuvat/Kasvit/2014/DSC_8732.JPG)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 15, 2013, 07:24:40 ap
Ihan mahtavaa kun kaikilla on jo marraskuussa kasa taimia :D tiedossa ikimuistoinen kausi, päiväkirjat täyttyvät jo helmikuussa kattoon kasvaneista chileistä!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: neural_rust - marraskuu 15, 2013, 17:26:56 ip
Täällä on PWH:t sirkoilla ja MR:n kuutioista näkyy snadisti vihreätä. Eiköhän tämä tästä lähde etenemään.  Vaihdoin verkkoruukut eri bubbleriin johon menee jopa 2.5ltr nestettä. Ei tarvii joka pv. olla täyttämässä..

(http://img.tapatalk.com/d/13/11/15/qu7emure.jpg)

(http://img.tapatalk.com/d/13/11/15/esy3yjug.jpg)

EDIT; Tulihan ne molemmat Rojotkin sieltä pintaan.
HappyHappyJoyJoy

Tämänpäivän tilanne teltassa;
(http://s5.postimg.org/bxwprasyb/Sirkoilla02_12_2013.jpg) (http://postimg.org/image/bxwprasyb/)
Oikealla PWH:t ja MRrät Vasemmalla..

Edit vielä.. Otin muutaman oluen, niin tuli sormisyyhy, joten päätin laittaa 10ltr bubblerin vitosen tilalle koska reissua pukkaa, niin pärjäävät ainakin sen 4-5pv. nostelin myös myrkkyjen määrää, kun juuret ovat ihan hyvin jo muodostuneet..

Kuvat; (sori spämmäys, oon vaan aikas innostunut tuon bonchijupinan kanssa juuri nyt...)

[img=http://s5.postimg.org/881oc56hf/10ltr2_led.jpg] (http://postimg.org/image/881oc56hf/)

[img=http://s5.postimg.org/5rzuyaoer/10ltr1.jpg] (http://postimg.org/image/5rzuyaoer/)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 16, 2013, 17:19:32 ip
Noniin kaksi yötä ikkunalla ja päivät jääkaapin päällä ja itihän se Caloro! Eli yö-päivä lämpövaihtelut olivat poikaa tuolle lajikkeelle (muut itäneet ilman 'erikoistoimia') Nyt vaan mietityttää, että onkohan mikään tilaamistani lajikkeista mitä niiden pitäisi olla, kun inca red drop paljastuikin annuumiksi, mutta se selviää sitten ajan kanssa. Pitänee tehdä muutos ilmoittamiini kisalajikkeisiin, kun sielläkin se Ird on, mutta vielä en voi sitä tehdä kun en tiedä mitä lajiketta se nyt sitten on  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - marraskuu 16, 2013, 23:52:37 ip
Itämistilanne:
Rhombo 1/6
Red Fire 3/3

Huomenna pääsevät järjettömän liioitellun valomäärän alle.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: eWELHO - marraskuu 17, 2013, 19:46:48 ip
Moi!
Onko Trinidad's Moruga Scorpion käypä lajike bonchiksi?  Minkä kokoinen ruukku olisi hyvä jos tuo yksilö on nyt metrinen pusikko ?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - marraskuu 17, 2013, 19:51:01 ip
Lainaus käyttäjältä: eWELHO - marraskuu 17, 2013, 19:46:48 ip
Moi!
Onko Trinidad's Moruga Scorpion käypä lajike bonchiksi?  Minkä kokoinen ruukku olisi hyvä jos tuo yksilö on nyt metrinen pusikko ?


Kaikki chilit käy boncheiksi. Scorpionit taitaa tehdä kohtuu isoja podeja, joten optimaalinen se ei välttämättä ole, mutta jos selviää leikkaamisesta, niin kyllä siitä bonchin saa tehtyä. Ruukun koko riippuu ihan siitä, kuinka pieneksi leikkaat kasvin ja paljonko juuria jätät sille.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - marraskuu 18, 2013, 21:15:28 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - marraskuu 17, 2013, 19:51:01 ip
Kaikki chilit käy boncheiksi.


En lähtis yrittämään esimerkiksi Starfishillä ja muilla jättikasvuisilla baccoilla... :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - tammikuu 12, 2014, 16:18:40 ip
Miten toimitte yleensä kivivillakuutiossa olevan yksilön kanssa, jos haluaa sille hienon juuriston? Voiko sen kivivillan jotenkin poistaa vai pitääkö se vaan peitellä mullan alle jotenkin?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Sihijuoma666 - tammikuu 12, 2014, 16:32:00 ip
Viimekauden bonchiaihioita ainakin vaikeutti kivivillakuutiot. Ruman juuriston seasta piti yrittää kaikki kivivillat nyppiä. Nyt Bonchikisaa varten poistin kivivillakuution ennekuin laitoin multiin. Hieman sai pelätä selviääkö Charapita tuosta operaatiosta mutta tokenihan tuo.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - tammikuu 12, 2014, 19:06:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - tammikuu 12, 2014, 16:18:40 ip
Miten toimitte yleensä kivivillakuutiossa olevan yksilön kanssa, jos haluaa sille hienon juuriston? Voiko sen kivivillan jotenkin poistaa vai pitääkö se vaan peitellä mullan alle jotenkin?


Nostaa sen kivivillan kasvualustan yläpuolelle niin, että juuret on kuitenkin hyvin siellä alustassa. Kivivilla kun on ilmassa, se kuivuu aika äkkiä ja se on suhteellisen helppo pinseteillä nyppiä pois sieltä juurien välistä. Onhan tuo vähän työlästä, mutta onnistuu.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - tammikuu 12, 2014, 21:17:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 12, 2014, 19:06:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - tammikuu 12, 2014, 16:18:40 ip
Miten toimitte yleensä kivivillakuutiossa olevan yksilön kanssa, jos haluaa sille hienon juuriston? Voiko sen kivivillan jotenkin poistaa vai pitääkö se vaan peitellä mullan alle jotenkin?


Nostaa sen kivivillan kasvualustan yläpuolelle niin, että juuret on kuitenkin hyvin siellä alustassa. Kivivilla kun on ilmassa, se kuivuu aika äkkiä ja se on suhteellisen helppo pinseteillä nyppiä pois sieltä juurien välistä. Onhan tuo vähän työlästä, mutta onnistuu.


Jep, näin. Onnistuu kyllä kivivillan ollessa märkäkin, mutta kaikkea on vaikea saada juurista pois. Helpoimmalla pääsee, jos jaksaa idättämisen jälkeen siirtää taimet pois kivivillasta. Siinä tosin on riski taimien menehtymisestä :/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - tammikuu 12, 2014, 22:16:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - tammikuu 12, 2014, 21:17:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 12, 2014, 19:06:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Caide - tammikuu 12, 2014, 16:18:40 ip
Miten toimitte yleensä kivivillakuutiossa olevan yksilön kanssa, jos haluaa sille hienon juuriston? Voiko sen kivivillan jotenkin poistaa vai pitääkö se vaan peitellä mullan alle jotenkin?


Nostaa sen kivivillan kasvualustan yläpuolelle niin, että juuret on kuitenkin hyvin siellä alustassa. Kivivilla kun on ilmassa, se kuivuu aika äkkiä ja se on suhteellisen helppo pinseteillä nyppiä pois sieltä juurien välistä. Onhan tuo vähän työlästä, mutta onnistuu.


Jep, näin. Onnistuu kyllä kivivillan ollessa märkäkin, mutta kaikkea on vaikea saada juurista pois. Helpoimmalla pääsee, jos jaksaa idättämisen jälkeen siirtää taimet pois kivivillasta. Siinä tosin on riski taimien menehtymisestä :/


Idättämistä ei kannata tehdä kivivillassa, jos ei aio kasvia myös kasvattaa kivivillan avulla. Idätykseen paljon parempi keino on esimerkiksi idätyslautta. Tai jos ei tykkää idätyslautasta, myös vermikuliitti toimii mainiosti. Miksi ei myös kookoskuitukin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Smy - tammikuu 23, 2014, 10:25:17 ap
Oon nyt innostunu tästä Bonchi hommelista ja oon yrittäny ahtaa tietoa siitä että miten sellaisen hienon saisi aikaan. Erityisesti haluaisin kauniin Bollen, mutta mietiskelin tuossa Fantasyakin. Haluaisin osallistua kilpailuunkin, mutta en tiedä uskallanko kun en ole koskaan Bonsaita, saati Bonchia nähnytkään :o Jännittää että osaanko kasvattaa edes isoja puskia enää kun se ihan ensimmäinen kausi jäi aika lailla harjoitukseksi ja viime vuonna aikaa ei ollut kuin yhden Bollen ja "kaupan" chilin hoitamiseen. Nekin reppanat kupsahtivat pakkasiin.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - tammikuu 23, 2014, 10:37:34 ap
Ei oo itselläkään mitään kokemusta bonchin kasvattamisesta, mutta lähdin silti kisaan mukaan:) Tässähän sitä oppii:P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ottulo - tammikuu 24, 2014, 12:01:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Smy - tammikuu 23, 2014, 10:25:17 ap
Haluaisin osallistua kilpailuunkin, mutta en tiedä uskallanko kun en ole koskaan Bonsaita, saati Bonchia nähnytkään :o


Sama täällä, en ole bonchia koskaan kasvattanut, chilejä muutenkin leikannut hyvin vähän. Katsopa vähän aiemmin tässä ketjussa mun linkkaama Fataliin sivu, siellä on hyvät ohjeet bonchin kasvatukseen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - tammikuu 24, 2014, 14:04:31 ip
Laitetaan nyt tänne näkyville tämänhetkinen tilanne Boncheilla:

(https://lh4.googleusercontent.com/-vImmIudlMEo/UuJCzehMEDI/AAAAAAAAJEU/5j-If7nZwGM/s720/2014_tammi24%2520293.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-z6V9FehYK3Y/UuJC0wPZ6sI/AAAAAAAAJEk/F02w1BGV0FM/s720/2014_tammi24%2520299.JPG)
Rhombo-Bonchi

(https://lh3.googleusercontent.com/-bCfnh3Sbnh8/UuJC0JYkPNI/AAAAAAAAJEc/TUuY_e2Niaw/s512/2014_tammi24%2520298.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-Ctiz9Mt7QdA/UuJC1q1iO_I/AAAAAAAAJEs/0ea8yKDiMpw/s720/2014_tammi24%2520302.JPG)
Red Fire-Bonchi
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hellacce - helmikuu 06, 2014, 15:15:22 ip
Jotenkin uskomaton tuo chilien sietokyky kääntelylle ja vääntelylle heti pienestä pitäen.

(http://imageshack.com/a/img706/3448/ceif.jpg)

Saas nähdä että kuinka varsinainen bonchi-kilpailuun osallistuja selviää hengissä. Tähän kasviin käytetty pelkkää rautalankaa, mutta kisabontsiin sen lisäksi on pienestä saakka käännelty myös kasvualustaa. välillä sivuttain ja välillä ylösalaisin.. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 21:31:55 ip
Suokaa tyhmä kysymys, mutten vastausta löytänyt haulla mistään.
Fataliin sivuilla sekä täällä foorumilla on puhuttu taimien yhdistämisestä bonchiksi. Samalla lajikkeella tämä on moneen kertaan todettu onnistuvan, mutta entä eri lajikkeiden fuusioituminen? Viihtyykö kaksi eri lajiketta samassa ruukussa yhteen kasvaneina?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - helmikuu 11, 2014, 21:38:07 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 21:31:55 ip
Suokaa tyhmä kysymys, mutten vastausta löytänyt haulla mistään.
Fataliin sivuilla sekä täällä foorumilla on puhuttu taimien yhdistämisestä bonchiksi. Samalla lajikkeella tämä on moneen kertaan todettu onnistuvan, mutta entä eri lajikkeiden fuusioituminen? Viihtyykö kaksi eri lajiketta samassa ruukussa yhteen kasvaneina?


Kokeilemalla selviää. Samoja lajikkeita yhdistellessäkin usein yksi taimista kasvaa muiden ohi, joten sitä lienee odotettavissa myös tuossa. Mahdotonta se tuskin on, mutta melko vaikeaa.

Kuvittelisin helpoimmaksi tavaksi idättää halutut siemenet vierekkäin kivivillassa vesiviljelyssä. Tarvittaessa leikkelee taimia, jotta ne pysyvät samoissa mitoissa. Varsia pitäisi myöhemmin sitten puristaa yhteen niin, että ne kasvaisivat toisiinsa kiinni ja ns. "fuusioituisivat" yhdeksi kasviksi. Pistokkailla tuo voisi myös onnistua melko kivuttomasti.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 23:47:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - helmikuu 11, 2014, 21:38:07 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 21:31:55 ip
Suokaa tyhmä kysymys, mutten vastausta löytänyt haulla mistään.
Fataliin sivuilla sekä täällä foorumilla on puhuttu taimien yhdistämisestä bonchiksi. Samalla lajikkeella tämä on moneen kertaan todettu onnistuvan, mutta entä eri lajikkeiden fuusioituminen? Viihtyykö kaksi eri lajiketta samassa ruukussa yhteen kasvaneina?


Kokeilemalla selviää. Samoja lajikkeita yhdistellessäkin usein yksi taimista kasvaa muiden ohi, joten sitä lienee odotettavissa myös tuossa. Mahdotonta se tuskin on, mutta melko vaikeaa.

Kuvittelisin helpoimmaksi tavaksi idättää halutut siemenet vierekkäin kivivillassa vesiviljelyssä. Tarvittaessa leikkelee taimia, jotta ne pysyvät samoissa mitoissa. Varsia pitäisi myöhemmin sitten puristaa yhteen niin, että ne kasvaisivat toisiinsa kiinni ja ns. "fuusioituisivat" yhdeksi kasviksi. Pistokkailla tuo voisi myös onnistua melko kivuttomasti.


Taidankin ensi keväänä kokeilla. :) Onko kukaan tiettävästi onnistunut kasvattamaan alusta asti yhteen kahta lajia?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - helmikuu 12, 2014, 17:15:17 ip
Voi *****. Ois aikasemmin hokassu niin ois voin itekki tehä kunnon bonchin ku laitoin ylijäämäitäjiä multiin... Ny onnistuis vaan pelkistä pink haboista mut kai neki on parempia ku ei mitkään  :-\ Ellei kaiva toisia ylös ja yhdistä...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:01:40 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 23:47:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - helmikuu 11, 2014, 21:38:07 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 11, 2014, 21:31:55 ip
Suokaa tyhmä kysymys, mutten vastausta löytänyt haulla mistään.
Fataliin sivuilla sekä täällä foorumilla on puhuttu taimien yhdistämisestä bonchiksi. Samalla lajikkeella tämä on moneen kertaan todettu onnistuvan, mutta entä eri lajikkeiden fuusioituminen? Viihtyykö kaksi eri lajiketta samassa ruukussa yhteen kasvaneina?


Kokeilemalla selviää. Samoja lajikkeita yhdistellessäkin usein yksi taimista kasvaa muiden ohi, joten sitä lienee odotettavissa myös tuossa. Mahdotonta se tuskin on, mutta melko vaikeaa.

Kuvittelisin helpoimmaksi tavaksi idättää halutut siemenet vierekkäin kivivillassa vesiviljelyssä. Tarvittaessa leikkelee taimia, jotta ne pysyvät samoissa mitoissa. Varsia pitäisi myöhemmin sitten puristaa yhteen niin, että ne kasvaisivat toisiinsa kiinni ja ns. "fuusioituisivat" yhdeksi kasviksi. Pistokkailla tuo voisi myös onnistua melko kivuttomasti.


Taidankin ensi keväänä kokeilla. :) Onko kukaan tiettävästi onnistunut kasvattamaan alusta asti yhteen kahta lajia?


En ainakaan muista nähneeni yhtäkään onnistunutta yhdistelmää. Mä kasvattelin viime vuonna kolmea lajiketta yhdessä, mutta niillä ei ollut riittävästi kasvutilaa(olivat n. 1,5l ruukussa) ja baccatum peitti alleen annuumit. Kaksi kolmesta kasvista kuitenkin teki muutaman podin, mutta missään vaiheessa noiden varret eivät kasvaneet yhteen, eikä varsissa muutenkaan ollut kehumista.

Fatalii oli ainakin C. rhomboideumeja saanut kasvatettua yhteen. Se yksi äärettömän hieno C. rhomboideum bonchi tuolla sivuilla on kahdesta yksilöstä kasvatettu. Uskoisin pienellä vaivannäöllä(ja tuurilla) onnistuvan useamman samantyyppisen lajikkeen yhdistämisen. Lajikkeet vaan kannattaa valita niin, ettei yksi tai useampi niistä kasvata massiivisia lehtiä(kuten C. baccatumeista ainakin Aji Fantasy) tai muuten vain valtaa tilaa muilta kasveilta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - helmikuu 12, 2014, 18:19:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:01:40 ip
En ainakaan muista nähneeni yhtäkään onnistunutta yhdistelmää. Mä kasvattelin viime vuonna kolmea lajiketta yhdessä, mutta niillä ei ollut riittävästi kasvutilaa(olivat n. 1,5l ruukussa) ja baccatum peitti alleen annuumit. Kaksi kolmesta kasvista kuitenkin teki muutaman podin, mutta missään vaiheessa noiden varret eivät kasvaneet yhteen, eikä varsissa muutenkaan ollut kehumista.

Fatalii oli ainakin C. rhomboideumeja saanut kasvatettua yhteen. Se yksi äärettömän hieno C. rhomboideum bonchi tuolla sivuilla on kahdesta yksilöstä kasvatettu. Uskoisin pienellä vaivannäöllä(ja tuurilla) onnistuvan useamman samantyyppisen lajikkeen yhdistämisen. Lajikkeet vaan kannattaa valita niin, ettei yksi tai useampi niistä kasvata massiivisia lehtiä(kuten C. baccatumeista ainakin Aji Fantasy) tai muuten vain valtaa tilaa muilta kasveilta.


Juu se on kyllä upea! Ainakin Bird's Eye Baby voisi olla tuohon sopiva, koska sillä on ainakin pikkuiset lehdet. Jos vastaavan annuumin laittais yhteen niin vois jopa toimia? Ainakin jos nopeammin kasvavaa saksii aina pysymään samassa tahdissa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:23:36 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 12, 2014, 18:19:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:01:40 ip
En ainakaan muista nähneeni yhtäkään onnistunutta yhdistelmää. Mä kasvattelin viime vuonna kolmea lajiketta yhdessä, mutta niillä ei ollut riittävästi kasvutilaa(olivat n. 1,5l ruukussa) ja baccatum peitti alleen annuumit. Kaksi kolmesta kasvista kuitenkin teki muutaman podin, mutta missään vaiheessa noiden varret eivät kasvaneet yhteen, eikä varsissa muutenkaan ollut kehumista.

Fatalii oli ainakin C. rhomboideumeja saanut kasvatettua yhteen. Se yksi äärettömän hieno C. rhomboideum bonchi tuolla sivuilla on kahdesta yksilöstä kasvatettu. Uskoisin pienellä vaivannäöllä(ja tuurilla) onnistuvan useamman samantyyppisen lajikkeen yhdistämisen. Lajikkeet vaan kannattaa valita niin, ettei yksi tai useampi niistä kasvata massiivisia lehtiä(kuten C. baccatumeista ainakin Aji Fantasy) tai muuten vain valtaa tilaa muilta kasveilta.


Juu se on kyllä upea! Ainakin Bird's Eye Baby voisi olla tuohon sopiva, koska sillä on ainakin pikkuiset lehdet. Jos vastaavan annuumin laittais yhteen niin vois jopa toimia? Ainakin jos nopeammin kasvavaa saksii aina pysymään samassa tahdissa.


Bolivian Rainbow, Malibu Purple ja Black Scorpion Tongue ovat varmaan myös sopivia. Noita oli itsellä viime vuonna ja kaikki suunnilleen samanlaisia kasvutavoiltaan ja kooltaan. Leikkelemällä toki pystyy pitämään kasvun tasaisena, mutta hyvän rungon saaminen edellyttää isoja chilejä, eli kasvun pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja runsaasti.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - helmikuu 12, 2014, 18:26:00 ip
Koitin myös viimevuonna (?  ???) kahta lajiketta samassa ruukussa em. ajatuksella, toinen jäi kitumaan ja toinen kasvoi ohi, ei toiminut  >:(
Ehkä enemmällä huomiolla, ja tarkemmilla valinnoilla....  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:29:19 ip
Toi luultavasti vaatii vesiviljelyä systeemissä, jossa ei ravinteesta, juuritilasta yms tule pulaa. Mullassa ei toiminut ja kaikki jäivät onnettomiksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jani M - helmikuu 12, 2014, 19:47:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Feint - helmikuu 12, 2014, 18:29:19 ip
Toi luultavasti vaatii vesiviljelyä systeemissä, jossa ei ravinteesta, juuritilasta yms tule pulaa. Mullassa ei toiminut ja kaikki jäivät onnettomiksi.


Vesiviljelyssä melkeinpä ainoa keino saada onnistumaan. Muuten toinen valtaa juuritilan kokonaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - helmikuu 13, 2014, 19:34:21 ip
Kui se sitte varsinaiseen bonchivaiheeseen? Juuret sen pitää kasvattaa uusiksi niin mietin sitä selviytymistä. Vissiin pitäs selvitä kohtuudella.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: eWELHO - helmikuu 13, 2014, 21:29:33 ip
Onko bonchin ruukun pohjassa olevat reiät välttämättömät?  :o mulla on suht iso ruukku.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 06:08:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 13, 2014, 19:34:21 ip
Juuret sen pitää kasvattaa uusiksi
Ei pidä
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - helmikuu 14, 2014, 07:47:37 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 06:08:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 13, 2014, 19:34:21 ip
Juuret sen pitää kasvattaa uusiksi
Ei pidä

Kai sen pitää ne ns. vesijuuret vaihtaa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 09:07:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 14, 2014, 07:47:37 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 06:08:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 13, 2014, 19:34:21 ip
Juuret sen pitää kasvattaa uusiksi
Ei pidä

Kai sen pitää ne ns. vesijuuret vaihtaa?
Ei pidä. Samoilla juurilla pärjää.

Mullassa tosin juuristoa tarvitaan suhteellisesti enemmän, että kasvi saa vettä ja ravinteita yhtä tehokkaasti kuin vesiviljelyllä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: eWELHO - helmikuu 14, 2014, 11:57:00 ap
Minkä perusteella ruukun koko valitaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Caide - helmikuu 14, 2014, 12:16:04 ip
Lainaus käyttäjältä: eWELHO - helmikuu 14, 2014, 11:57:00 ap
Minkä perusteella ruukun koko valitaan?

Tunnepohjan perusteella  ::) Eli jos näkee jonkun silmää miellyttävän ja sellaisen mikä kokonsa puolesta nyt mahtuu sinne minne se on tulossa? Kyllä mä ainakin olen ihan normi ruukkuja käyttänyt, missä kokoa parista litrasta ylöspäin.

Edit: olen käyttänyt noita, sitä isompaa versiota: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60207663/  (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60207663/) ei kai se väärin ole?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 14, 2014, 19:54:40 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 09:07:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 14, 2014, 07:47:37 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 06:08:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 13, 2014, 19:34:21 ip
Juuret sen pitää kasvattaa uusiksi
Ei pidä

Kai sen pitää ne ns. vesijuuret vaihtaa?
Ei pidä. Samoilla juurilla pärjää.

Mullassa tosin juuristoa tarvitaan suhteellisesti enemmän, että kasvi saa vettä ja ravinteita yhtä tehokkaasti kuin vesiviljelyllä.


Seuraavaksi mutuilua. Jos vesiviljelyssä kasvaneen kasvin siirtää multa bonchiksi niin vanhat juuret ei toimi kovin hyvin ja chili kasvattaa uusia erilaisia multaan paremmin sopivia juuria.  Eli mullassa ja vedessä kasvaa erilaisia juuria, jotka eivät toimi tehokkaasti kasvualustan vaihdossa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 21:49:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - helmikuu 14, 2014, 19:54:40 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 09:07:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 14, 2014, 07:47:37 ap

Ei pidä. Samoilla juurilla pärjää.

Mullassa tosin juuristoa tarvitaan suhteellisesti enemmän, että kasvi saa vettä ja ravinteita yhtä tehokkaasti kuin vesiviljelyllä.


Seuraavaksi mutuilua. Jos vesiviljelyssä kasvaneen kasvin siirtää multa bonchiksi niin vanhat juuret ei toimi kovin hyvin ja chili kasvattaa uusia erilaisia multaan paremmin sopivia juuria.  Eli mullassa ja vedessä kasvaa erilaisia juuria, jotka eivät toimi tehokkaasti kasvualustan vaihdossa.
Ei vaan ne vanhat vesijuuret vahvistuvat ja niistä tulee multajuuria. Ne samat juuret, edelleen, toimivat myös mullassa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 14, 2014, 22:30:50 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 21:49:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - helmikuu 14, 2014, 19:54:40 ip
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 09:07:13 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - helmikuu 14, 2014, 07:47:37 ap

Ei pidä. Samoilla juurilla pärjää.

Mullassa tosin juuristoa tarvitaan suhteellisesti enemmän, että kasvi saa vettä ja ravinteita yhtä tehokkaasti kuin vesiviljelyllä.


Seuraavaksi mutuilua. Jos vesiviljelyssä kasvaneen kasvin siirtää multa bonchiksi niin vanhat juuret ei toimi kovin hyvin ja chili kasvattaa uusia erilaisia multaan paremmin sopivia juuria.  Eli mullassa ja vedessä kasvaa erilaisia juuria, jotka eivät toimi tehokkaasti kasvualustan vaihdossa.
Ei vaan ne vanhat vesijuuret vahvistuvat ja niistä tulee multajuuria. Ne samat juuret, edelleen, toimivat myös mullassa.


Varmasti toimivat mutta kuinka hyvin? Eli ajatuksenasiko on että veisijuuri muuttuu multajuureksi? Toimiiko tällä logiikalla myös toisin päin? Eli multajuuri muuttuu vesijuureksi jos kasvualusta vaihtuu? Entä muuttuuko multajuuri vesijuureksi ja taas takaisin multajuureksi jos kasvualustaa muutetaan kaksi kertaa? Entä vesi - multa - vesi. Ja jos homma toimii jotenkin näin niin muuttuuko vesi juuri tehokkaaksi multajuureksi nopeammin kuin kasvaa uutta tehokasta multajuurta? 
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - helmikuu 14, 2014, 23:52:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - helmikuu 14, 2014, 22:30:50 ip
Varmasti toimivat mutta kuinka hyvin? Eli ajatuksenasiko on että veisijuuri muuttuu multajuureksi? Toimiiko tällä logiikalla myös toisin päin? Eli multajuuri muuttuu vesijuureksi jos kasvualusta vaihtuu? Entä muuttuuko multajuuri vesijuureksi ja taas takaisin multajuureksi jos kasvualustaa muutetaan kaksi kertaa? Entä vesi - multa - vesi. Ja jos homma toimii jotenkin näin niin muuttuuko vesi juuri tehokkaaksi multajuureksi nopeammin kuin kasvaa uutta tehokasta multajuurta?

:D

Vedestä multaan:
Vesijuuret vahvistuvat ja alkavat kasvaa, muuttuen samalla "multajuuriksi". Chilin muu kasvu pysähtyy, kunnes juuristo on  kasvin kokoon nähden riittävän iso siirtämään vettä ja ravinteita kasville.

Mullasta veteen:
Multajuuri ei enää muutu takaisin vesijuureksi, vaan multajuurista lähtee uusia hiusjuuria, eli vesijuuria, jotka pystyvät multajuuria tehokkaammin siirtämään ravinteita ja vettä kasville.

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Tiemuh - helmikuu 15, 2014, 10:45:32 ap
Noin minäkin sen olen suurin piirtein ajatellut. Hyvä kun tuli depatoitua ettei jää väärään uskoon.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - helmikuu 15, 2014, 11:09:03 ap
En epäile Jaolstenin sanomaa. Jos satut muistamaan mistä tämä tieto löytyy, viitsisitkö pistää linkin ko. aiheeseen.
Ihan vain tiedonjanoon, vaikka tieto lisääkin tuskaa  :o.
Mullasta veteen siirrettäessä olen sen huomannut itsekkin, että ruskeita vanhoja juuria löytyy syksylläkin....
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - helmikuu 15, 2014, 11:22:19 ap
Ihan omaa kokemusta tuosta on, en muista lukeneeni asiasta mistään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - huhtikuu 07, 2014, 17:36:26 ip
Kuinka kauan yleensä kestää, että kaksi toisiinsa kiedottua kasvia yhdistyy rungoistaan? Ja kuinka ne kannattaa sitoa toisiinsa, että tämä on edes mahdollista? Nimim. malttamaton...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Kakenero - huhtikuu 14, 2014, 17:12:26 ip
En nyt äkkiseltään searchia käyttämällä löytänyt vastausta kysymykseeni eli onko tuolla bonsairuukun muodolla kun ovat pääasiassa laakeita ja matalia jotain kriittistä merkitystä bonsai/bonchikasvatuksen suhteen?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - huhtikuu 14, 2014, 20:58:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Kakenero - huhtikuu 14, 2014, 17:12:26 ip
En nyt äkkiseltään searchia käyttämällä löytänyt vastausta kysymykseeni eli onko tuolla bonsairuukun muodolla kun ovat pääasiassa laakeita ja matalia jotain kriittistä merkitystä bonsai/bonchikasvatuksen suhteen?

Yleensä joudut leikkaamaan about 90% ison kasvin juurista pois, että ne mitenkään mahtuisivat bonsairuukkuun  ::)
Sitten ne runnotaan köh, siis asetellaan nätisti sinne bonsairuukkuun.
Ennen leikkausta kannattaa toki miettiä, jos haluaa bonchissa juuria näkyviin, että mitä leikkelee ja mistä kohdin :)

Eli höm, vastaus kysymykseen, jos ymmärsin oikein että pitääkö jo runkoa kavatettaessa ottaa tuleva bonsairuukku huomioon?
Itse en paljoa vaivaisi päätäni moisella. Mutta toisaalta jos on selkeä visio mimmoisen bonchista haluaa, voi siihen toki vaikuttaa kasvatuksen aikana.
Kuitenkin jos paksua runkoa haluaa, niin vaatii yleensä suuren kasvin, joka vaatii suuren juuritilan :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Althalus - huhtikuu 15, 2014, 10:20:00 ap
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/1797528_779154615430459_2288294685872118318_n.jpg)

Vähän haastettu boncheiluun! Luonto hallitsee tänkin touhun paremmin.  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Kakenero - huhtikuu 16, 2014, 13:19:39 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - huhtikuu 14, 2014, 20:58:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Kakenero - huhtikuu 14, 2014, 17:12:26 ip
En nyt äkkiseltään searchia käyttämällä löytänyt vastausta kysymykseeni eli onko tuolla bonsairuukun muodolla kun ovat pääasiassa laakeita ja matalia jotain kriittistä merkitystä bonsai/bonchikasvatuksen suhteen?

Yleensä joudut leikkaamaan about 90% ison kasvin juurista pois, että ne mitenkään mahtuisivat bonsairuukkuun  ::)
Sitten ne runnotaan köh, siis asetellaan nätisti sinne bonsairuukkuun.
Ennen leikkausta kannattaa toki miettiä, jos haluaa bonchissa juuria näkyviin, että mitä leikkelee ja mistä kohdin :)

Eli höm, vastaus kysymykseen, jos ymmärsin oikein että pitääkö jo runkoa kavatettaessa ottaa tuleva bonsairuukku huomioon?
Itse en paljoa vaivaisi päätäni moisella. Mutta toisaalta jos on selkeä visio mimmoisen bonchista haluaa, voi siihen toki vaikuttaa kasvatuksen aikana.
Kuitenkin jos paksua runkoa haluaa, niin vaatii yleensä suuren kasvin, joka vaatii suuren juuritilan :)


Taisin muotoilla kysymykseni vähän huonosti mutta tarkoitus oli siis kysyä että kun lähes kaikki bonsairuukut joita olen nähnyt on matalia ja laakeita niin onko sillä ruukun mataluudella jokin funktio vai onko enemmänkin esteettinen seikka? Kasvaako jo ruukkuun isketty bonchi siis varsinaisessa bonsairuukussa jotenkin erilailla kuin samankokoisessa normaalissa ruukussa?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - huhtikuu 16, 2014, 14:34:56 ip
Ruukku valitaan puun värin (jotkut ottavat myös kukkien värin huomioon), koon ja mallin mukaan, esmes "Waterfall" -tyylistä puuta ei laiteta matalaan ja soikeaan, koska se on epävakaa ja näyttää äärettömän typerältä. Raisio bonsaista löytyy hyvä valikoima erilaisia ruukkuja, jotka on lajiteltu muodon, tyylin ja koon mukaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: maurimöyrinen - huhtikuu 28, 2014, 23:30:04 ip
Onko mitään tietoa, että mistä lajikkeista pystyy boncheja kasvattamaan? Olen yrittänyt itse etsiä tietoa, mutta mitään spesifiä tietoa ei ole tullut vastaan.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - huhtikuu 28, 2014, 23:42:27 ip
Yleensä pienimarjaiset lajikkeet ovat hyviä, ja semmoiset mitkä kasvattaa tukevan varren, kuten suurin osa chinenseistä. Enpä nyt mikään bonchimestari oo mutta tämä näkemys itsellä asiasta:)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: maurimöyrinen - huhtikuu 29, 2014, 15:25:23 ip
mutta siis lajikkeesta, kuin lajikkeesta pitäisi pysty bonchi tekemään? Ja mitä ulkoäköön tulee niin, mielestäni fataliin sivuilla oli hieno kuva bonchista, jossa oli suurehkot punaist podit(naga?). Unelmoin vain siitä, että voisin kesken kokkauksieni ottaa habanero bonchistani podin leikkuulaudalle, ja maustaa ruokani sillä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - huhtikuu 29, 2014, 20:04:57 ip
Kyllä joo periaatteessa, itsekin tein Fresnosta missä myös ihan hyvän kokoiset podit :)
Otsikko: Annuumi ainakin
Kirjoitti: annu1 - toukokuu 01, 2014, 00:48:34 ap
Olen koittanut ohjeita joilla pitäisi syksyllä tehdä bonsai. Aika riskaabelia. Jos haluaa varmistaa ettei chili menehdy (ainakaan annuumi), kannattaa syksyn lähestyessä chiliä leikata varoen ja pikkuhiljaa. Kuudesta annumistani yksi selvisi näin: syksyn saapuessa katkaisin rungon ja jätin jäljelle jääneet "oksat" rauhaan ja samalla pienensin juuristoa ja huuhtelin sen ja istutin vähän pienenpään ruukkuun hiekka multa seokseen. Sen jälkeen odotin, että chili toipuu ja rupeaa kasvattamaan uutta versoa katkaistun latvan tilalle. Sen jälkeen lyhensin oksat ja pienensin taas juuristoa sekä istutin matalaan mutta laakeaan ruukkuun hiekka multa seokseen. Sitten katkoinkin latvoja koko talven ja lannoitin puutarhan punaisella. Nyt se kasvattaa jo yli metrin mittaisia sivuversoja ja raakileitakin on jo jokunen. Vaikka chilini on vasta vuoden vanha...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - toukokuu 01, 2014, 13:29:48 ip
Tuli mieleen toinen kysybys boncheihin liittyen. Olen muotoillut kahta ylivuotista chiliä rautalangalla fataliin ohjeiden mukaan. Ne ovat nyt olleet varmaan pari kuukautta tuollaisina. Missä vaiheessa rautalangat uskaltaa poistaa? Nuo kyseiset oksat eivät ole lähelläkään puutumista, vaan rehottavat edelleen vihreinä ja kasvattavat uusia haaroja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - toukokuu 28, 2014, 20:05:58 ip
Lainaus käyttäjältä: Zen - huhtikuu 07, 2014, 17:36:26 ip
Kuinka kauan yleensä kestää, että kaksi toisiinsa kiedottua kasvia yhdistyy rungoistaan? Ja kuinka ne kannattaa sitoa toisiinsa, että tämä on edes mahdollista? Nimim. malttamaton...

Lainaus käyttäjältä: Zen - toukokuu 01, 2014, 13:29:48 ip
Tuli mieleen toinen kysybys boncheihin liittyen. Olen muotoillut kahta ylivuotista chiliä rautalangalla fataliin ohjeiden mukaan. Ne ovat nyt olleet varmaan pari kuukautta tuollaisina. Missä vaiheessa rautalangat uskaltaa poistaa? Nuo kyseiset oksat eivät ole lähelläkään puutumista, vaan rehottavat edelleen vihreinä ja kasvattavat uusia haaroja.


Osaisiko kukaan vastata näihin? :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - toukokuu 29, 2014, 08:34:09 ap
Tuohon langoitukseen vastaan videolla https://www.youtube.com/watch?v=O52p9KOpKuc
Tuon Graham Potterin videoita kannattaa katsoa, ovat todella informatiivisia.  :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - toukokuu 31, 2014, 01:58:49 ap
Haha, kiitos! Selvästi on tuo video tullut tarpeeseen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ecoist - toukokuu 31, 2014, 02:43:54 ap
Moi.

Mulla on kaks pienestä pitäen samasta kivivillakuutiosta kasvanutta jalapeno Grandea. Jotka kasvaa edelleen aquafarmissa jalluja tuottaen. Alusta asti kiersin niitä varsia toistensa ympärille ja nyt niillä on jo ihan mukavan paksuinen yhdistelmävarsi. Kysymys kuuluu kuinka noi pitäs leikkaa satokauden loputtua jotta sais mukavan bonchin aikaseksi ja voiko noi huoletta leikkauksen jälkeen laittaa bonchiruukkuun vai pitääks ne ensin totutella multaviljelyyn jotenkin. Ei mitään kokemusta asian tiimoilta ja eka kasvatuskausi menossa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 08, 2014, 11:27:04 ap
Onko väliä mihin vuoden aikaan leikkaa kasvin alas ja laittaa bonsairuukkuun?
Meidän pimenta podi on niin tuskasen täynnä kirvoja että aateltiin pätkiä oksat pois ja ryhtyä tekemään siitä bonsaita.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - elokuu 08, 2014, 11:54:03 ap
Lainaus käyttäjältä: Viltsu77 - elokuu 08, 2014, 11:27:04 ap
Onko väliä mihin vuoden aikaan leikkaa kasvin alas ja laittaa bonsairuukkuun?
Meidän pimenta podi on niin tuskasen täynnä kirvoja että aateltiin pätkiä oksat pois ja ryhtyä tekemään siitä bonsaita.

Ei merkitystä, kunhan chili saa valoa tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 08, 2014, 20:56:33 ip
Löytyyks pk-seudulta mitään kauppaa mistä saa ostettuu ruukkuja vai pitääkö tilata netistä? Tänään kiertelin ja soittelin jokusen mestan läpi ja aika nihkeetä tuntu olevan.
Entäs toi ruukun koko? Milläs perusteella sitä lähdetään valitsemaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - elokuu 08, 2014, 22:49:43 ip
Täältä löytyy pienehkö valikoima  ::) (http://www.raisiobonsai.com/)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 08, 2014, 23:38:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 08, 2014, 22:49:43 ip
Täältä löytyy pienehkö valikoima  ::) (http://www.raisiobonsai.com/)


Tuolta joo kattelin mut ku en omista luottokorttia. Ymmärsin et vaatii semmosen.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - elokuu 09, 2014, 00:40:19 ap
Itse ostin bonsairuukun ihan Plantagenista.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 09, 2014, 09:42:43 ap
Lainaus käyttäjältä: Pavla - elokuu 09, 2014, 00:40:19 ap
Itse ostin bonsairuukun ihan Plantagenista.


Mä kysäsin eilen plantagen, viherpaja, kaaren prisma, kukkaralo ja bauhaus. Ei ollu missään.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - elokuu 09, 2014, 10:51:28 ap
Täältä löytyy ruukkuja sunmuita härpäkkeitä http://www.raisiobonsai.com/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Feint - elokuu 09, 2014, 14:08:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Viltsu77 - elokuu 08, 2014, 23:38:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 08, 2014, 22:49:43 ip
Täältä löytyy pienehkö valikoima  ::) (http://www.raisiobonsai.com/)


Tuolta joo kattelin mut ku en omista luottokorttia. Ymmärsin et vaatii semmosen.


"Mitä maksutapoja hyväksytte?
Hyväksymme kaikki yleisimmät luottokortit maksettaessa PayPalin kautta. Et tarvitse PayPal-tiliämaksaessasi.
Maksut pankkisiirrolla ovat myös tervetulleita. Pankkiyhteystiedot sekä maksun viitenumero lähetetään sähköpostitse, kun olet valinnut maksutavaksi pankkisiirron.

Jos et halua käyttää kaupan järjestelmää niin lähetä meille sähköpostia yksityiskohtaisesti tuotteista, joista olet kiinnostunut. Me mielellämme käsittelemme tilauksesi sinulle."


Luottokorttikaan ei tarkoita kirjaimellisesti luottokorttia, vaan kaikki kortit Visa Electronista alkaen käyvät. Tuolta olen itsekin ruukkuni tilannut, eikä mitään negatiivista sanottavaa ole.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 09, 2014, 21:42:45 ip
Avasin tollasen elisalompakon millä homma hoituu.
Tuolla nyt sit tosiaan riittää vaihtoehtoja.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Viltsu77 - elokuu 23, 2014, 14:05:45 ip
Semmonen tuli vielä mieleen, että milläs perusteilla toi ruukun koko valitaan?
Äkkiseltään aattelin jotain 25cm?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Puromutka - elokuu 25, 2014, 20:37:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Viltsu77 - elokuu 23, 2014, 14:05:45 ip
Semmonen tuli vielä mieleen, että milläs perusteilla toi ruukun koko valitaan?
Äkkiseltään aattelin jotain 25cm?


Suora lainaus eräästä kirjasta:

Ruukun valinta / Esteettisiä nyrkkisääntöjä
Tärkein esteettinen seikka on, että ruukku ja puu ovat samassa mittakaavassa. Suuri puu liian pienessä ruukussa tai päinvastoin tekevät kokonaisuudesta epäsuhtaisen, olivatpa ruukku ja puu sitten kuinka hienoja tahansa. Myös puun sijoittamisella oikeaan kohtaan ruukussa on suuri merkitys lopputuloksen kannalta.

-Puun rungon paksuuden tuli olla vähintään 1/3 ruukun reunan korkeudesta.
-Ruukun pituuden puolestaan pitäisi olla n. 2/3 puun korkeudesta.
-Laajalle leviävän puun ruukun leveyden pitäisi olla 2/3 - 3/4 lehvästön leveydestä.
-Tumma suorakulmainen ruukku vetää vähemmän huomiota puoleensa kuin kirkas lasitettu ruukku. Kukkien, rungon tai ruskan väri voidaan ottaa huomioon väriä valitessa.
-Lehtipuille käytetään lasitettuja ja värilliä ruukkuja. Ruukut voivat olla suorakaiteen, ovaalin, neliön muotoisia tai pyöreitä. Väreinä yleensä sininen, vihreän tai valkoisen eri sävyt.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - syyskuu 02, 2014, 19:30:45 ip
Itsellä Bonchit menivät pienempiin potteihin juurtumaan. Ruukkukoko tulee vielä pienenemään ja Rhomboa leikkaan vielä syksymmällä lisää..

(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10629664_10152685159169920_6102571337863835123_n.jpg?oh=3b324245d2ff2d10d80fca0f88d349e6&oe=5476C4B3)
(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10632813_10152685159324920_9213946455974158386_n.jpg?oh=73264cf47ec9ec83802767a7cd7c0dd6&oe=5478975B)
Red Fire

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10649462_10152685159519920_8217336462703456238_n.jpg?oh=8d42397fc2115b915d6750a47472edb8&oe=547FC7EA&__gda__=1416536767_cb7617fb844af4076d98ad82894728bc)
(https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10645080_10152685159789920_8625911803883787621_n.jpg?oh=05fb6eb2865387726190bc4147c77085&oe=546FA4D4)
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10649462_10152685159969920_1817933563831298301_n.jpg?oh=31f9604ab98f377e3292b5ce7ca0b139&oe=5474E580&__gda__=1416398742_e744ff2c5799155fdd4a656407c82d7e)
C. Rhomboideum
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - syyskuu 03, 2014, 04:12:38 ap
On siinä PJ:llä komeat bonchit! :) Etenkin Rhombo.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: 0lli - syyskuu 03, 2014, 10:50:22 ap
Tuossa Red Firen tokassa kuvassa ihan selvästi kasvot ja käsi osoittaa "eteenpäin!"  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 03, 2014, 13:59:07 ip
Tässä oma vaatimaton yritelmäni, eli Lanceolatum
(https://lh3.googleusercontent.com/-jjdynT13s8w/VAEY44If3TI/AAAAAAAAL2c/N0C5C81koSA/w552-h736-no/DSC_2866.JPG)
Pieneksi on jäänyt, mutta ehkä saan erilaisuudesta pisteitä  ???
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - syyskuu 03, 2014, 19:02:45 ip
Komeat rungot jaolstenin boncheilla! Olivatko nuo kuinka isoja silloin, kun ne leikattiin?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toby - syyskuu 13, 2014, 11:06:47 ap
Akselssonille tulee komea silmukka bonchiin! :o  Kauanko tuon pitää kasvaa että runko ja oksisto jäävät tuohon kyseiseen asentoon? Kuukausia? Vuosi? Pari vuotta?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 14, 2014, 11:12:49 ap
Lainaus käyttäjältä: Toby - syyskuu 13, 2014, 11:06:47 ap
Akselssonille tulee komea silmukka bonchiin! :o  Kauanko tuon pitää kasvaa että runko ja oksisto jäävät tuohon kyseiseen asentoon? Kuukausia? Vuosi? Pari vuotta?

Ei ne oo millään kiinni... ::)
Selvisi hengissä ja puskee jo uutta kasvua :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - syyskuu 25, 2014, 19:01:03 ip
Moro!
Kirjottelen ensimmäistä kertaa tänne! :) Kyhäsin 2-3 viikkoa sitten Habanerosta elämäni ensimmäisen bonsain, hyvin lähtenyt tekeen uutta kasvua. Osaatteko neuvoa että miten sitä uutta kasvustoa kannattaa lähteä karsimaan?
(http://kuvapilvi.fi/k/yWzm.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
Kannattaako suinkaan vielä koskea tässä vaiheessa uuteen kasvustoon? Pari isompaa lehteä olen nyppinyt pois, enempää en ole uskaltanut. Leikkasin myös tuon kuvan ottamisen jälkeen tosta pisimmästä oksasta vielä palasen, näyttää enemmän kompaktilta! Kannattaako suosiolla vielä odotella että uusilla oksilla on pituutta ja leikata vaan sitten tylysti ohuimmat ja tietenkin ylipitkät?

Ps. Saa nähdä miten onnistuu bonsairuukkuun siirtäminen!! :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - syyskuu 27, 2014, 16:28:13 ip
(http://kuvapilvi.fi/k/yW9C.png) (http://kuvapilvi.fi/k/)

Noni! Sama kasvi nyt uudessa ruukussa :) kävin ostaan ruukun Tampereen Chilitarvikkeesta, suosittelen sitä mestaa sielä on hyvät bonsairuukut ja hyvä valikoima muutenki kaikkea :)

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - syyskuu 28, 2014, 19:13:46 ip
(http://kuvapilvi.fi/k/yWdS.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)

Nonii jokos rupee oleen jo bonchin näkönen  ;) löysin vähän sammaltakin, toivottavasti pysyy sammaleet hengissä, bonchi mukaanlukien
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ChIlIDoG - syyskuu 28, 2014, 19:45:53 ip
Omat bonchi aihiot. Tänään siirretty NFT:stä kookokseen, joten katotaan jos pysyvät hengissä, niin sitten siirto pieniin ruukkuihin.

(https://lh3.googleusercontent.com/-iSINUE93cG0/VCgqC-YLiFI/AAAAAAAACAc/_ALdBS-MTQY/w958-h539-no/20140928_164929.jpg)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/w4niKk8Pj4ZmVZovMVf6q9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink (https://picasaweb.google.com/lh/photo/w4niKk8Pj4ZmVZovMVf6q9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink)

Muokkaus: Nyt pitäs kuvan näkyä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 29, 2014, 10:24:44 ap
Hienot juurakot  :)....Tutun näköiset ruukut  :o. Noita minäkin käytän....
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ChIlIDoG - syyskuu 29, 2014, 17:31:16 ip
Niin juu lajikkeet vasemmalta oikealla: 2xJalapeno Early ja Aji Fantasy
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - lokakuu 08, 2014, 21:17:27 ip
Osaako kukaan edes vähän neuvoa, miten bonchia kannattaa lähteä karsimaan ?? Oon nyt karsinut isoimpia lehtiä vähän väliä, koska toi bonchi tykkää kasvattaa lehdistä mielettömän isoja, oksia en oo leikannut yhtään. Nyt bonchissa on muutama uusi oksa kasvanut ja melkein kaikista oksista on isoimmat lehdet leikattu, mutta niiden leikattujen lehtien tilalle ei oo kasvanut uusia lehtiä yhtään. Oonko tehnyt ton karsimisen ihan väärin vai, että pitäisikö ne oksatkin karsia?? Toisaalta jos en kasvata yhtäkään uutta oksaa tohon niin se koko kasvi on ihan kalju kaikinpuolin. AARrrg...menee kyl hermo kun missään ei sanota selkeesti!  :(  :( Kaikkialla lukee vaan että "alussa bonchia kannattaa karsia paljon". Juu selvä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - lokakuu 08, 2014, 21:33:19 ip
Ei pelkkiä lehtiä, vaan oksat lehtineen. Eihän sellainen pelkkä ranka ole kummoisen näköinen. Itse se on ajateltava, millaiseksi sen bonchin haluat leikata. Ei sitä kuulu sen takia että niitä kuuluu leikata. Vaan sen takia leikataan, että saat siitä sellaisen kuin haluat.
Jotkut antaa bonchiaihion kasvaa reilusti leikkaamatta saadakseen siihen esim. paksun rungon.
Kuva olisi hyvä näille oikeille bonchimiehille, niin ne osaisi paremmin neuvoa....
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - lokakuu 09, 2014, 18:26:37 ip
Okei no kiitti vastauksesta, anto vähän näkökulmaa tohon karsimispuoleen :) Ei vaan päästä uutta kasvua 'valloilleen', pitää näyttää bonchille kuka on pomo :D mutta joo, kyllä tää tästä, ajan myötä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jaolsten - lokakuu 09, 2014, 23:30:48 ip
Itseasiassa niitä kaikkein isoimpia lehtiä kannattaa silloin tällöin poistella, jotta saa lehvästöstä pienilehtistä. Kasvamattomuus viittaisi muihin ongelmiin, kuten: Liian vähäiseen valoon, liialliseen kasteluun, liian vähäiseen/liialliseen lannoitukseen yms. Se kuva kertoisi paljon.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Miquel - lokakuu 10, 2014, 06:45:50 ap
Lainaus käyttäjältä: hkla - lokakuu 08, 2014, 21:17:27 ip
"alussa bonchia kannattaa karsia paljon"


(http://i26.photobucket.com/albums/c108/-miquel-/Chilit/IMG_9818_zps27c76973.jpg)

(http://i26.photobucket.com/albums/c108/-miquel-/Chilit/IMG_9927_zps23aa6424.jpg)

;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - lokakuu 10, 2014, 13:12:32 ip
Ja pitäisi olla varovainen niiden langotusten kanssa. Vaikka kuinka olin muka varovainen, onnistuin katkaisemaan yhden oksan. Mutta eiköhän samasta hangasta kohta ilmesty uusi oksa. (Kissa katkaisi toisen, kun jäi tarra-ansaan kiinni ja säikähti. Jäi kiinni verekseltään. ;D) Eli ilmeisesti niitä vääntelyitä ei olisi kannattanut ruveta tekemään heti kun oksa on 5 cm pitkä! Ainakin pitäisi olla ihan supervarovainen.

Itsekin olen leikellyt isoja lehtiä aika-ajoin pois ja niiden tilalle on lähes poikkeuksetta kasvanut uusia lehtiä. Valohoitoa yms. vaan oikeassa suhteessa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - lokakuu 10, 2014, 20:26:44 ip
(http://kuvapilvi.fi/k/yhh4.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
Tuon näköinen se on nykyään. Kuten huomaa, niin isompia lehtiä siinä vielä on, vaikka oon karsinut melkein ämpärillisen verran uudestaan kasvaneita :D Mitä ilmeisemmin voisi kuvitella, että bonchi on hyvissä olosuhteissa, kun lehdet tykkää kasvattaa isoksi (ja suht lyhyessä ajassa, leikkasin ton bonchiksi vajaa kuukausi sitten), mutta katsotaan miten tuo edistyy. Ja juu mullakin on jo yks oksa poikki :D Nojaa. kasvakoot uusia.

Ps. sain ostettua vihdoin merileväuutetta :)

(http://kuvapilvi.fi/k/yhhZ.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
Tolta se näytti joskus kuukausi sitten :D pikku risukasa!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Zen - marraskuu 01, 2014, 13:12:30 ip
Huomasin tässä siirrellessäni chilejä talvetusvalojen alle, että olin näköjään unohtanut rautalangat muutamaan jo viime vuonna katkaistuun bonchiin koko kesäksi :D Hups hups. Eivät näyttäneet kovin paljoa kärsineen tästä, koska oksat ovat kasvaneet enemmän pituutta kuin paksuutta ja langat olivat jo alunperin aika löysällä. Mutta ehkä ne voisi tässä kuitenkin joskus irroitella. Katsotaan, pysyvätkö oksat nyt hyvin kuosissa  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ecoist - marraskuu 14, 2014, 21:29:51 ip
Hei mistäs olette ostaneet noita tyylikkäitä ruukkuja/astioita Boncheillenne? Pääkaupunkiseudun kaupoista vinkkejä jos sais niin ois bueno.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - marraskuu 15, 2014, 05:49:21 ap
Lainaus käyttäjältä: ecoist - marraskuu 14, 2014, 21:29:51 ip
Hei mistäs olette ostaneet noita tyylikkäitä ruukkuja/astioita Boncheillenne? Pääkaupunkiseudun kaupoista vinkkejä jos sais niin ois bueno.


Chilitarvikkeessa (http://www.chilitarvike.fi/bonsai_ruukut) myydään paria ihan komeaa mallia, jos haluat paikan päältä löytää. Mutta suurin valikoima löytyy varmaan Raisio Bonsai and Gardenista (http://www.raisiobonsai.com/bonsai-pots-by-shape-1-c.asp), josta voi tilata postitse.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Kärsä Babar - marraskuu 15, 2014, 09:41:38 ap
Myymälöissä Chilitarvikkeella on ollut isompi valikoima kun nuo kaksi.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ecoist - marraskuu 15, 2014, 11:45:08 ap
Kiitokset, chilitarvikkeeseen ainakin käymään sitten.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Angaroth - joulukuu 15, 2014, 13:47:18 ip
Bonchini talvehtii ihan kohtalaisesti kasvivalojen loisteessa, mutta
sammal jonka istutin bonchin juurelle on ihan kuiva ja kuollut ja kaikki vihreä väri karannut sammaleesta.  :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - huhtikuu 06, 2015, 10:44:20 ap
Kyselempä, kun en jaksa koko ketjua lukeakaan nyt  :)

Mitenkäs mahtaa olla bonchin ravinteiden tarve?
-Kun leikkaan vanhan ison kasvin torsoksi, niin aloittaisiko lannoituksen lehvästön mukaan, kuten taimilla?
-Vähän lehdillä alkua = pikkutaimi sirkoilla; Vähän isompia lehtiä; 3-4 viikon taimet; kunnon tussu; vahva taimi vauhdissa ...
-Vai tarvitsisiko se torso lannoitusta kuten ennenkin isona kasvina ...

Tässä tapauksessa siis vesiviljelyn periaatteella: Litkujen vahvuus, EC, PPM

Onhan noita tullut oikealla [=huonommalla] kädellä tehtyä ennenkin, mutten ole juuri uhrannut ajatusta niiden hoitoon: osa on kuollut - toisista tullut hienoja terveitä pikku kasveja.

Nyt tuli leikeltyä jokunen talvehtinut kasvi tapiksi. Tabasco lähti heti kasvattamaan hulluna uutta lehvästöä. Toinen tätäkin komeampi runko aloitti hyvin, mutta näyttäisi nyt kuihduttavan noita silmujaan. Tuon tabasconkin lehdet näyttävät jotenkin huonoilta. Eivät ole terveen kiiltäviä jämäköitä lehtiä vaan ohuita ja hentoja ..
(https://qmwxag-dm2305.files.1drv.com/y2puEJTfGvDmn-QDMwoMrRxLX7FRI8eLWXBLWHHtdpwhl22L_bee_C--PnOlS7f19LAqWEPmnQxbE1bpzew7EHHvs8IEgMBYJB-4M-EEn6qaB9FKN-ARgogmoQF3cfXEuJ3ZKHygcCnlUKpsWlza6PrOg/Bonchit_WP_20150406_10_31_18.jpg?psid=1)

Alustana noissa on kookos/perliitti [3/1] .. Oon antanut litkuja kuten taimille ... EC ~1
Osaako joku mutuilla pitäisiköä lannoittaa esim. tyypillisellä EC 1.6 ohjeenmukaisella [Nutriforte, GHE ym] vaiko jollain miedommalla taimilitkulla edelleen ...

Ensiapuna varmaan huuhdon alustan pariin kertaan: Oma käsitys on että raviteita voi olla kerääntynyt alustaan liikaa ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Ukkopaha - huhtikuu 12, 2015, 12:50:57 ip
Itseä kiinnosta myös tuo bonchien lannoitus. Nyt on (muistaakseni) parin kuukauden ajan ollut Habanero leikattuna bonchiksi. Melko pian se lähti kasvattamaan lehtiä, mutta nyt kun lehdet ovat suurinpiirtein kynnen kokoisia, niin edistystä ei ole enään tapahtunut. En ole lannoittanut bonchia ollenkaan ja multana olen käyttänyt jotakin rainbowin kukkamultaa. Bonchia valaisee aamusta iltaan Airam Artco, jossa 20w esl. Muita ideoita miksi bonchi ei kasva?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Toby - huhtikuu 21, 2015, 20:31:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Ukkopaha - huhtikuu 12, 2015, 12:50:57 ip
Itseä kiinnosta myös tuo bonchien lannoitus. Nyt on (muistaakseni) parin kuukauden ajan ollut Habanero leikattuna bonchiksi. Melko pian se lähti kasvattamaan lehtiä, mutta nyt kun lehdet ovat suurinpiirtein kynnen kokoisia, niin edistystä ei ole enään tapahtunut. En ole lannoittanut bonchia ollenkaan ja multana olen käyttänyt jotakin rainbowin kukkamultaa. Bonchia valaisee aamusta iltaan Airam Artco, jossa 20w esl. Muita ideoita miksi bonchi ei kasva?

Hmmm... Jospa se tykkäisi vähän maistaa sitä lannoitetta?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: hkla - toukokuu 19, 2015, 20:21:41 ip
(http://kuvapilvi.fi/k/yimq.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)

siitä!!  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: m2 - kesäkuu 05, 2015, 15:16:42 ip
Komeeta settiä, hkla. Kivasti tuo selkeä sivuoksa, luo hyvin juurikin bonsaille tyypillistä vaikutusta. Siisti tapaus tuo bonchisi.
Itellä Boliwian Rainbow aihio kehittymässä, josko siitä nyt hyvää tulee. Tulee tietty kun jaksaa odotella ja hoivata, sopivassa suhteessa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: chilinerd - elokuu 08, 2015, 21:02:59 ip
Samaa mieltä edellisen kanssa. Ajattelin itsekin laittaa ensi kaudeksi nykyisestä orange habanerosta bonchin. Varren paksuus alkaa olla sopiva ja kantaosa on mukavan "puumainen". En tarkoita tässä eläintä  ;D. Oikein hieno on ruukkukin.

Kuinka lyhyeksi nämä kannattaa leikata, jotta optimoitaisiin hyvä kasvu ja ulkonäkö?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 01, 2015, 18:28:21 ip
Onkos kukaan tehnyt itse ruukkuja bonchille tai tuunannut jostain aluslautasesta/jälkiruokakulhosta tms? Tuli vain mieleen, kun itseä kiinnostaisi kokeilla jotakin virittää.  :P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 01, 2015, 19:33:07 ip
Bonchi kun ei ole kuitenkaan aito perinteinen bonsai, niin en ainakaan minä viitsi alkaa hommailemaan aitoja bonsai-ruukkuja: Saahan niitä Chilitarvikkeesta, Bauhausista, varmaan Plantagenista ja monesta muusta kaupasta - kalliilla hinnalla ...

Kerran ajattelin tilata siskoltani, joka harrastelee savitöitä, ja tekee kyllä hienoa "taidetta". Häneltä sitten on turha pyytää oman mallin mukaan tai muutenkaan mitään tavallista, ja kun toinen yrittää vähän liikaa, niin ei viitsi kysyäkään enää ...

Musta ihan kelvollinen bonchi tulee tavalliseen perinteiseenkin ruukkuun, kunhan ei ole liian iso eikä lannoittele liikoja ...

Itsellä muuten taitaa edelleen selvitä jatkoon [=talven yli] yksi Tabasco, joka on jo 4-vuotias. Tyvestä lähes 4cm paksu ...  8)
Eiköhän taas mennä 16cm pauliinaruukulla ja perliitti/kookos-alustalla ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 01, 2015, 19:42:29 ip
Minä mietin asiaa niin, että matalampi ruukku sopisi yleisilmeeseen oman silmäniloksi. Eli edelleen ideoita saapi heittää kehiin! Vähän jo sormet syyhyää päästä ensimmäisiä leikkelemään.  ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: fiba - syyskuu 01, 2015, 21:16:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 01, 2015, 19:42:29 ip
Minä mietin asiaa niin, että matalampi ruukku sopisi yleisilmeeseen oman silmäniloksi. Eli edelleen ideoita saapi heittää kehiin! Vähän jo sormet syyhyää päästä ensimmäisiä leikkelemään.  ;D


Jos viitsit maksaa postimaksuja, niin: http://www.raisiobonsai.com/ (http://www.raisiobonsai.com/)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: wipsu - syyskuu 01, 2015, 22:28:45 ip
Kuinka kauan kannattaa varata aikaa chilin rankasta syyskarsinnasta siihen että ehtii vielä ottamaan edustuskelpoisen kuvan chilistä bonchina? Ajattelin tämän vuotiseen bonchi-kisaan osallistua, mutta noita harjoitus kappaleita ei ole, että pitäs heti ekalla yrityksellä onnistua  :P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 04, 2015, 07:41:58 ap
Ei ollut kyllä pahan hintaisia kieltämättä tuolla Raisionbonsailla. Itse kiertelin viime perjantaina Ikeassa ja tällainen osui silmiin: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90258043/ Tuo aluslautanen oli yllättävänkin korkea, eli varmaan soveltuisi jossain määrin bonchille, mitä mieltä olette? Toki tuosta puuttuu reiät pohjasta, mutta kai järkevällä salaojalla saisi tuon ratkaistua. Tuota myydään varmaankin vain settinä ruukun kera, mutta varmaan tuolle ruukullekin käyttöä löytyisi... Onko muuten kukaan sahannut saviruukkuja, vai meneekö sirpaleiksi? Tyhmiä kysymyksiä näköjään irtoaa näin perjantaiaamuna kahvikupposen ääressä.  :-X

Muoks. Pienen surffailun jälkeen löytyi aika hienon näköinen kuppiloinen, jota taidan testata käytännössä: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00258900/
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Minnimi - syyskuu 04, 2015, 10:30:42 ap
Ihan ihan aloittelijana, mutta tavallisia bonsaita pari vuosikymmentä kasvattaneena, kyselisin mikä chileistä on paras kasvattaa mahdollisiman "oikeana" bonsaina? Chilit kasveina ovat ihan vieraita.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 04, 2015, 10:53:32 ap
Lainausmikä chileistä on paras kasvattaa mahdollisiman "oikeana" bonsaina?


Varmaan parhaita ovat Chinenset ja jalostetut koristechilit. Annuumit yleensä eivät ole kovin sitkeitä ja ovat arkoja tuholaisille ym. Kaipa tuo Annuum -nimikin tulee siitä etteivät oikein elä monivuotisina. Baccatumit olisivat sitkeitä kasveja, mutta luulen että vaikea pitää pituuskasvua kurissa. Sama juttu ehkä Pubescensilla ...

Itselläni on ollut useana kesänä Vienamista saatua mini-kokoista annuumia [=arvaus] joka kyllä pysyy kiitettävän pienikasvuisena ilman leikkelyäkin. Se toisaalta ei oikein kasvata komeaa varttakaan. Eikös oikeat bonsait kuitenkin kasvateta alusta asti bonsaiksi. Bonchi-käsite on tullut tietääkseni leikattuna talvehtiville chileille, jotka muistuttavat tietysti aitoa bonsaita talvella. Nehän yleensä sitten taas kasvavat reilusti kokoa keväällä ja kesällä, ja taas sadon jälkeen leikataan alas. Tuollainen bonchi mulla on yksi Tabasco, joka kait nyt kasvaa jo neljättä kesää. Se on ollut välillä 2m korkea puu kasvihuoneessa ja taas viime keväänä tuo oli 15cm tappi: pelkkä varsi. Tyvessä taitaa olla vahvuutta nyt ~3cm ja aion sen taas joskus talvella leikata ihan alas.

Oon muuten tuon tabascon kanssa huomannut, että talvettamisen kannalta varmaan viisainta on antaa kasvin elellä syksyn ja alkutalven pimeimmän, vaikeimman ajan melko isona, ja leikata se ihan alas vasta keväällä, kun taimiakin alkaa kasvattelemaan. Kuolemanriski on aina kun leikkaa ihan alas: se siis kannattanee tehdä, kun jo olosuhteet alkavat parantua. Kasvit näyttävät vaistoavan vuodenajat aika pimeässäkin nurkassa keinovalon alla jos eivät ole ihan umpikaapissa ...

IKEA ruukkuja oon ihan sujuvasti porannut kiviterällä [ilman iskua!] Löysin kerran sopivan kapean ja korkean ruukun yhdelle kasvilleni johon halusin reiän pohjaan. Aika helposti meni ainakin sellainen valkoinen Papaija -ruukku. Sekin näytti olevan materiaaliltaan tiilen punaista. Ei ehkä kuitenkaan ole ihan tavallista poltettua keramiikkaa, kun poraaminen tuntui melkein kuin kipsiä leikkaisi ... Varmaan noita "punasavisia" voisi kokeilla porata. Ja onhan noita keramiikkateriäkin ja jopa lasille ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 16, 2015, 15:06:10 ip
Tehdääs kyselyä, että ketkä kaikki leikkelevät boncheiksi rehujaan kauden pääteeksi? Olisi hirmuisen kiva päästä päiväkirjoja selailemaan ja ajatuksia vaihtamaan aiheesta! Tai ehkä tämä ketju aktivoituu? Muidenkin kuin Sorriin ja meikäläisentoimesta. :) Blogeja olen yrittänyt myös silmäillä. Kovin kiinnostava aihepiiri ja ajankohtainenkin jopa.  ;D Voisin yrittää saada jotain kuvatuksia omista viritelmistäni ladattua. Ongelmana lähinnä palstalle ladattavien kuvien säätö.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - syyskuu 16, 2015, 15:12:21 ip
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 16, 2015, 15:06:10 ip
Tehdääs kyselyä, että ketkä kaikki leikkelevät boncheiksi rehujaan kauden pääteeksi?


Ensimmäinen kokeilu menossa, ja on tuo sen verran hauskaa touhua että varmasti leikkelen jatkossakin. :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Mirka - syyskuu 16, 2015, 15:23:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 16, 2015, 15:06:10 ip
Tehdääs kyselyä, että ketkä kaikki leikkelevät boncheiksi rehujaan kauden pääteeksi?


Itse meinaan myös nykäistä bonchiksi kaikki riittävän isot chilit. Ensimmäinen (Aji Fantasy) teurastettu pari viikkoa sitten ja näyttää selvinneen hengissä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 16, 2015, 17:07:43 ip
Jaa-a..
Itsellä taas kova vääntö siitä, säästänkö hienot vanhat kasvini, ja sitten tietysti muutaman uuden; vaiko vihdoin pitäisin totaalihävityksen, että pääsisin eroon noista &@#$£¥+$!!'n ötököistä, jotka piiloutuu talveksi ja heräävät sitten herkuttelemaan keväällä, kun alkaa olla uusia nuoria ja mehukkaita taimia raiskattavaksi  ???   >:(

On nyt kolmena keväänä peräkkäin ilmaantunut ripsiäisiä (kalifornian?) ja punkkeja. Eivät ole kasvit kokonasn kuolleet, mutta joka kevät on vituttanut armottomasti, kun ne perkeleet ilmestyvät aina jotenkin odottamatta.

Jos (kun  ??? ) säästän kasveja, niin nyt ainakin putsaan, leikkaan; myrkytän ja huuhdon kaikki niim maam peresteellisesti, että varmaan aika iso osa myös kuolee ...

Saas nähä. Välillä on niin vituttannu, että ajattelin lopettaa kokonaan, ainakin vähäksi aikaa ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 16, 2015, 22:25:39 ip
Lanceolatum yrittää kovasti vääntäytyä tässä bonchiksi, hieman on kirvoja häiritsemässä mutta yritetään päästä eroon. Kuvaakin voisin yrittää johonkin saada. Pitää ottaa ensin  ::)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 17, 2015, 08:07:39 ap
Olen kovasti yrittänyt lueskella oikeita bonsaiblogeja ja saada käsitystä, että minkälaisiin muotoihin haluaisin noiden kanssa pyrkiä, kun sellainen "puuvarsi, jonka päässä on pöheikkö" -malli ei omaan silmään erityisen hienolta tunnu. Jonkunsorttista puolivesiputousta haluaisin lähteä yhdestä (C.annuum) Cheyennessä tekemään, ja yksi satoamaton Large Red Rocoto saa talvehtia myös bonchina, muoto selvinnee piakkoin. Ajattelin myös, että kun nämä on melkoisen nopeakasvuisia rehuja nämä chilit, että mitäs jos kerkiäisi jouluksi saada suhteellisen valmiinsuuntaisia boncheja ja antaisi muutamalle sitten joulukukkana? Olisi hieman erilainen ja ehkä vähän pitkäikäisempikin rehu sitten. Minulla on myös kasvatusnurkkaus, johon olen miettinyt jopa lisähyllyä ja ajattelin vähän tuunailla pöytää sillä ajatuksella, että hommaisin kivilaattakuvioitua muovimattoa alustaksi. Näinollen kosteus ei olisi ongelma ja aluslautasiakaan ei välttämättä tarvittaisi ruukkujen alle. Jos tuota kivikuviota nostaisi vähän korkeammalle seinälle, muodostuisi ihan tyylikäs taustakin rehuille. Akvaariossani on tuollainen "taustakuva" mustanpuhuvaa liuskekivikuviota ja tykkään kyllä kovasti. Onkos muilla millaisia kasvatuspöytä-displaytä? Toki tuo Ikean lasivitriini on myös kivan näköinen. Oma visioni olisi jossain elämänvaiheessa päästä miehen yhdestä ylimääräisestä sohvasta eroon työhuoneestani, jotta saisin tilalle jotain järkevämpää, kuten esim kasvatushyllykön ja sillee.  :P

Hommasin muuten kokeeksi kaksi tällaista: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00258900/ Ja kunhan saan alustan pöydälle, niin porailen reiät pohjiin. Nyt niissä majailee Rocoto ja Fikus, hydrosoralla salaojitettuna, ettei nyt vallan pääse vesi mädännyttämään juuria. Rainbow-kissanhiekkaakin pitäis varmaan hakea.

EDIT: Niin ja tällaiseen ajattelin sellaista vesiputousta yrittää saada Cheyennestä, istutettuna siis jo: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50288773/ Hieman arvokashan tuo ruukku ehkä oli, mutta ajattelin investoida, sillä ihastuin aivan totaalisesti tuohon ulkonäköön. Onhan sillä sitten käyttöä muutenkin, jossei bonchia majaile. Minusta ruukulla on tosi iso merkitys kyllä kokonaisuuden kannalta bonchille. Raisiosta kyllä tullee varmasti tilattua jossain vaiheessa myös.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Huru-ukko - syyskuu 17, 2015, 09:12:43 ap
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 17, 2015, 08:07:39 ap
Olen kovasti yrittänyt lueskella oikeita bonsaiblogeja ja saada käsitystä, että minkälaisiin muotoihin haluaisin noiden kanssa pyrkiä, kun sellainen "puuvarsi, jonka päässä on pöheikkö" -malli ei omaan silmään erityisen hienolta tunnu.   

Kysymykseen millainen on oikea bonchi ei ole kuin yksi vastaus.

Se on juuri sellainen kuin sen haluaa olla. Katselet sitä kasvia tai juurakkoa ja teet siitä sellaisen mihin sillä on mielestäsi parhaat edellytykset.

Oma makuni bonchien suhteen poikkeaa täällä olevasta käsityksestä, joka nähdäkseni suosii mahdollisimman paksua vartta.
Bonchit on miniatyyri puita alunperin, joihin kauneus tehdään leikkaamalla oksastoa/lehvästöä jotta siitä saadaan esille jotain; mitä se on on kasvattajan päätettävä itse.

Oma bonchi aihioni (Naga) saa vain uuden ruukun ja lehvästön leikkauksen pienemmäksi.
Se ei aivan vastaa sitä ihannetta jonka olen joskus asettanut tavoitteeksi, mutta suon sen itselleni   8).......

Suositeltavaa on myös perehtyä eri mahdollisuuksiin kuten Heltzyn pohdinnoissa käy selväksi.

Karate Kid 1:ssä on hyvä ohje ;)......

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 17, 2015, 09:53:33 ap
Huru-Ukko on oikeassa. Onneksi hilit kasvavat sen verran hurjaa vauhtia, että niitä voi leikellä aika surutta ja testailla erilaisia muotoja. Kasvavat kuitenkin umpeen, jos ei miellytäkään joku kokeilu. Täytyykin katsella muistinvirkistykseksi Karate Kid! "Wax on, wax off..."

Toki riippuu aivan kasviyksilöstä, että mikä on kaunista ja mikä ei. Ei se paksu runko mikään itseisarvo ole.  :P
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 17, 2015, 10:13:22 ap
Kyllä paksu vaan pitää olla. Ei muuten tarvitse niin iso olla  8) ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 17, 2015, 12:50:25 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - syyskuu 17, 2015, 10:13:22 ap
Kyllä paksu vaan pitää olla. Ei muuten tarvitse niin iso olla  8) ...


Krhm. http://www.hs.fi/fingerpori/s1349760242397  8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 17, 2015, 18:45:16 ip
Tykkään kun on omassa aihiossa kuhmurainen ja muhkurainen se juurakko ja rungon alapää :) Ei hirmuisen paksu, mutta pari cm kuitenkin, mikä on mielestäni hyvin riittävä :) Voisin koittaa postata kuvia sitten kun on vähän lehvästöä tullut, nyt silmuilla :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 17, 2015, 20:57:46 ip
Ilman muuta kuvia! En tiedä, että säästääkö porukat bonchikuvansa kisaan, kun täällä ei juuri kuvia näy. Itse en osallistunut kisaan, ehkä ensi vuonna sitten.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chiljonka - syyskuu 17, 2015, 22:30:30 ip
Ei varmaan monella vielä valmiita boncheja ole kun satokausi on vasta päättymässä(itsellä alkamassa).
Ja vielähän hyvin ehtii kisaan mukaan. :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - syyskuu 18, 2015, 07:55:32 ap
Valmiitahan niistä tulee tuskin koskaan ja varsinkaan, jos ne sitten taas keväälllä antaa rehahtaa isoiksi. Lähinnä kiinnostaisi ihan aihiokuvatkin. :) Aina olen oikeastaan ollut kiinnostunut bonsaista, niissä on jokin kummallinen rauhoittava tunnelma! Ja kun yhdistää intohimon chileihin, ollaan tosi lähellä optimia.  8) Ja kun niille on mahdollista tarjota suhteessa paljon enemmän valoakin kuin noille isoille rehuille. Pelkkää plussaa! Oh my. Olenpa fanaattinen.  :-X

(https://lh3.googleusercontent.com/mK1Qu9p_7ws6EsgRfbVdaYvj7BYUQbBX13pas97j0O97yqlovbDKdYjgqjBaIMW0gKT-owI3GKuvPPiP635kHhjFhJkDeVDqA1b99a_DP9dJ6FlGay5W_jnhquR6d62A9IdgueuX9eEQ_UN7C47xgbngh8z9c_qULSVdHJVcREUEABrRs-7ZAiUXo-1b33xtapypw6aChVP86S1jMmvpnMl0FFqcE0nQlasPLxsfeOzuBFwzAIzJmBt12B6zHQX5JvssC7t8mUmfXSEv6FPo5JxINWaM_c_zg0xVfylbF1mjlhMx1lF2DLzALFjdpBY0j8WzUhAwVRKoi6WeIRpQNmgPgh3PzwL2XxRiTCasER9v2Hbk7OQqeaxo42Cr7SivP0sSeI-j-ITm2Nv9lA8QMNu8SAL9ZwByFRZzR3Xcj0phe7kX4jPJdwJ9uPYi0UsfIAc2ARhgKLMGYxXxHMMtlQH0G1EEiaRSsJ9-chLqxP9LmzHecajXUChod2SfNHE2tA_x-uZPaZ1Om5i-JJtC4U7vEAFBtGDSdA6b2TmolAw=w727-h215-no)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 18, 2015, 09:01:35 ap
ehkä pitäisi sitten kuvaa laittaa ::)
Olipa hauska sarjakuva  ;D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - syyskuu 18, 2015, 17:04:25 ip
Ja päiväkirjaako pitäisi alkaa pitämään, että saa osallistua  ???
Mää en oo jaksanut koskaan aloittaa ...
..helppompi häiriköidä vaan siellä-täällä ... [mietimpä onko mun bontsit sen arvoisia  :-\]
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chiljonka - syyskuu 18, 2015, 23:03:20 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - syyskuu 18, 2015, 17:04:25 ip
Ja päiväkirjaako pitäisi alkaa pitämään, että saa osallistua  ???
Mää en oo jaksanut koskaan aloittaa ...
..helppompi häiriköidä vaan siellä-täällä ... [mietimpä onko mun bontsit sen arvoisia  :-\]

Kirjoitat kuitenki enemmän kun viestin päivässä niin ei kai pienen päivyrin pitäminen siinä missään tunnu :).
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Raumala - syyskuu 19, 2015, 23:44:50 ip
Tuossa mun aihio FG Jigsaw, kun en hennonut heittää kompostiinkaan. Hyvin on kasvupisteitä alas asti. ja nyt jo pukkaa silmun alkuja niistä. Muutaman päivän sisällä pitäs laittaa pieneen ruukkuun. Varsi noin 2 cm.

(http://i.imgur.com/sCakcBQ.jpg)

No niin sain laitettua pienempään ruukkuun. Vähän siistimmin leikattava vielä nuo oksienpäät.

(http://i.imgur.com/sPREvIm.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - syyskuu 24, 2015, 13:51:16 ip
(https://lh5.googleusercontent.com/-nYp1iUOeaYw/VgPUsDqEUHI/AAAAAAAAeSY/XOpG7Rt83js/w576-h865-no/Muokattu-09402.jpg)
Siinä tuo Sir Lance nyt on, toivottavasti näkyy  :D
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Raumala - syyskuu 24, 2015, 15:46:06 ip
Nyt valmis ja oksienpäät siistitty. FG Jigsaw.

(http://i.imgur.com/Ai89gtn.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: ChiliSiili - lokakuu 08, 2015, 07:48:33 ap
Tarkoitus olisi tämän vuoden kasvateista kokeilla tehdä muutama bonchi... mutta kun osa on jo valmiiksi sitä kokoluokkaa esimerkiksi Lemon Drop on vain 25-26 cm korkea ja korkeimmat on noin 50 cm eli niissä on jo leikattavaa. Onko mitään toivoa, että tuottaisivat sadon loppuun eli raakileet kypsyisivät ja kukan sisältä punkemaan alkavat kasvaisivat? Ovat siirtyneet sisään osalla valona http://www.chilitarvike.fi/loisteputkivalaisin_roott_t5_61cm_  (http://www.chilitarvike.fi/loisteputkivalaisin_roott_t5_61cm_) ja osa menee pelkällä luonnon valolla.

Siis kysynkin että kannattaako edes yrittää saada enään satoa mistään loppuu  vai uhraanko ne bonchi kokeiluun? Koitan saada kuvia laitettua päiväkirjaani viimeistään viikonlopun aikana...

Niin ja vaikka kuinka tavaan Chilikirjan ohjetta, niin arveluttaa säilyykö yksikään hengissä kesään tai edes kevääseen..
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Trioniska - lokakuu 11, 2015, 21:01:12 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliSiili - lokakuu 08, 2015, 07:48:33 ap
Tarkoitus olisi tämän vuoden kasvateista kokeilla tehdä muutama bonchi... mutta kun osa on jo valmiiksi sitä kokoluokkaa esimerkiksi Lemon Drop on vain 25-26 cm korkea ja korkeimmat on noin 50 cm eli niissä on jo leikattavaa. Onko mitään toivoa, että tuottaisivat sadon loppuun eli raakileet kypsyisivät ja kukan sisältä punkemaan alkavat kasvaisivat? Ovat siirtyneet sisään osalla valona http://www.chilitarvike.fi/loisteputkivalaisin_roott_t5_61cm_  (http://www.chilitarvike.fi/loisteputkivalaisin_roott_t5_61cm_) ja osa menee pelkällä luonnon valolla.

Siis kysynkin että kannattaako edes yrittää saada enään satoa mistään loppuu  vai uhraanko ne bonchi kokeiluun? Koitan saada kuvia laitettua päiväkirjaani viimeistään viikonlopun aikana...

Niin ja vaikka kuinka tavaan Chilikirjan ohjetta, niin arveluttaa säilyykö yksikään hengissä kesään tai edes kevääseen..


Jos ei ötököitä harmina niin anna palaa vaan kypsyttelyn kanssa ja kun ei järkevää satoa tulossa enää tai öttiäisiä ilmaantuu niin nips ja naps kompaktiin kokoon ja valon alle. Ylipäätään bonchit tai muuten vaan leikellyt tapaukset vain mahtuvat paremmin lisävalon alle ;)

Helppo keino on shoppailla ikeasta tertial työvaloja muutaman ja niihin vaikka bilteman 30W lamput kiinni niin auttaa kummasti ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Charles D. Ward - lokakuu 20, 2015, 19:03:44 ip
Haa, tuli latvottua 7kpl pusikkoa äsken ja muistin tämän topicin! Täytyy kurkkaa jos jompikumpi bird's eye selviää, niin kokeilen duunata siitä bonchin :)

ed. Kuinkas muuten, kun nyt jätin oksastoa 3-4 haaraa mitoiltaan 5-10cm. Tykkääkö kasvi kyttyrää jos leikkelen myöhemmin nuita oksia lyhyemmiksi?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - marraskuu 25, 2015, 11:00:32 ap
Hämmennetääns hiukan äijäporukkaa Kitch -koristellulla Pube-bonchilla.  :-*
(https://lh3.googleusercontent.com/FWlcH8MiS1Teb2eslVZaaXOmw7ky_1hFgwXDbaMd3ymibDAmbm5PraMV7X54AagqGz35TLx_UN_Pyxj-GJQfE-eCb7odcIsLFNY5crwYShbuZOdcAxrAIHboucyb53dMcdOkC43RehVUp4D_5GMWj6KkvQTj34ZajA5DcHzM68zqDuQAD_SFS9CpyeEiqMR-0NVlf5xoGhRwjMs6B4e6iIFO3cSFSu-4LQsthYJbCzQ-KLU4Ha2932EVnD00cNx2FP911cC2oorWg5O9WOEA64y03DOG8zTmnXPMw2PRADW8dwI1w03mlaX2njuN-9iZULDYJ70dg1buai6RbcmPuguefB9hK-yz5E4eEQdbjHlswixTUBCCQ1HSUtjrqHLqbvX-CuJdxOF5u5s_LNlw6mEswVLKysDSiCiNFbtEmizySrkfR-9RvwewUkG3srelpkMIBb9CAOTJjxO-iay43GXbwxuXlGjTmHUz8XYzUphi6lsXrC1tBblbgcZ_2Pr_SBJ9JiPn6xDjW7ia5ZNRbNl6o_Usq5OSTxQGnOwtBAA=s994-no)

*edit ja taas tää kuvan lisääminen vaan ontuu. Mä en ehkä kestä. Syy siihen, miksen pidä päiväkirjaa tällä foorumilla. Hermo ei vaan kestä. Täytyy yrittää säätää.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 25, 2015, 12:04:23 ip
Lainaus*edit ja taas tää kuvan lisääminen vaan ontuu. Mä en ehkä kestä. Syy siihen, miksen pidä päiväkirjaa tällä foorumilla. Hermo ei vaan kestä. Täytyy yrittää säätää.


Hyvinhän näyttää kuva olevan paikallaan ...
Googlen kuvien linkissä on aika pitkä se teksti, mutta mitässitten.

Mä itse pidän Googlessa yhtä kansiota nimeltään julkinen, jonka oon tiet määrittänyt julkiseksi. Sinne kopsaan kaikki julkaistavat kuvat. Tännä kun linkittää, niin ei siinä koossa tarvitse pihtailla: Mä ainakin laitan width=800 -vähintään ... Joskus jopa ~1200
Se ei vaikuta käsittääkseni mitenkään sivun latautumiseen, vaan alkuperäisen tallennetun kuvan reso.
Itsellä 2560x1440 monitorissa, jolloin tuollainen 400pix on kuin postimerkki ...

Googlen palveluissa tuo kuvien säilytys on vähän sekava systeemi. Jos käyttää Google Photos -palvelua, niin tallennustila on rajaton, kun ruksaa sinne asetuksen, että Google saa pakata ja säätää kuvia. Sitten jos ja kun tallentaa kuvia Google Driveen, niin ne tulevat näkyviin myös Google Photos -palvelussa. Photossa taa on optio, että se palvelu tallentaa Google Photos -kansion Driveen, jossa kuitenkin on ainakin joku rajoitus tallennustilan suhteen ?!? Ilmeisesti ne Google Photos kuvat on tallennettu todellisuudessa eri paikkaan, mutta näytetään kansiona Drivessä ...
Tätä sotkua sekoittaa vielä se, että Google+ -palvelussakin on kuvia -kuten Facebookissa. Siellä mä olen alunperin tehnyt sen Julkiset -kansion. Google+'aan siirretyt kuvat tulevat myös näkyviin Google Photos -palvelussa, ja jos siellä katsoo kuvia, niin voi helposti klikata nappia "siirrä kansioon" (tässä tapauksessa mulla se Julkiset kuvat) .... Julkisen kansion kuvan kun aukaisen, niin siitä voi kopioida sen URL'n helposti ja se linkki toimii foorumillakin.

Joskus oon miettinyt että missäköhän ne kaikki kolmen palvelun kuvat oikeesti ovat tallessa, ja ovatko nuo palvelut oikeesti edes eri palveluita ollenkaan .... Nykyään en jaksa miettiä, kun linkitys toimii ...

Aikaisemmin käytin täällä foorumissa Imageshack'ia monta vuotta, kunnes palvelun ehtoja kiristettiin ja esim. ulkoisen linkityksen saa vain maksamalla kuukausimaksua! Häipyi/häipyy sitten yli viiden vuoden aikana postauksiin linkitetyt kuvat ...

Vähän aikaa käytin MS'n OneDriveäkin, kun on Windows puhelin ja siinä hyvä kamera, josta menee jokatapauksessa varmuuskopiot pilveen. Microsoftkin jotenkin sotki sen palvelun niin ettei suoraa linkkiä voisikaan enää käyttää. Palasin siis Googleen ... Vaikka sekavaa on ...

*********Aiheesta:

Boncheja en oo itse varsinaisesti harrastellut. Aina on joku kasvi tullut leikeltyä talveksi ja pidettyä yleensä passiivihydrona säiliöruukussa. Talvetetuista kasveistahan satoa tulee helposti, enemmän ja nopeammin eli aikaisemmin.
Miinuspuolena tuossa talvettamisessa -varsinkin jos/kun kasvit ovat olleet kesällä ulkona- on että on niitä ötököitä aina kämpässä ja keväällä taimien kanssa on helisemässä!

Tänäkin vuonna on ollut harkinnassa että hävittäisin kaikki kasvit vähäksi aikaa, jolloin voisi aloittaa puhtaalta pöydältä niinsanotusti.
Nyt on kuitenkin käppä niin sekaisin -remontit kesken jne- että ei mitään kunnon suursiivoista saa tehtyä: Se on tässä kaaoksessa sama sitten vaikka on niitä ötökkäkasveja vähän ikkunoilla. Ensi syksynä ehkä sitten hävitän vanhat kasvit ja teen suursiivouksen  8)

Nyt on hyviä bonchi-aihioita tai muuten talvetettavaksi kelpaavia kasveja kotona 40kpl !!!
Osassa on vielä satoa oksilla reilustikin. Osa on leikattu alas ajat sitten, mutta ei istutettu uudelleen. Ulkokasvit [muovitunneleissa!] olivat viime kesänä melkein kaikki istutettuina Ventipotteihin (kookos) jotka upotin vain puoliksi maahan kesällä: Ne oli helppo kaivaa sitten myös talteen, ja sisälle kypsyttelemään. Siinä sitä on valitsemista nyt, kun oikeestaan kasvin talvettamisen kannalta varmaan olisi vaan parasta antaa niiden olla Venttipoteissaan. Keväällä vaan ei viitsisi mennä ostamaan neljääkymmentä uutta Ventipottia ...  ??? ??? ...
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - joulukuu 31, 2015, 11:57:34 ap
Sain viimein postattua omasta Bonchi-projektistani. Lisäkuvia löytyy täältä: http://foodandsome.blogspot.fi/2015/12/fatalii-bonchi.html

Tässä on noin parikymmentä marjaa, joista suurin osa vielä tässä vaiheessa raakoja:

(http://2.bp.blogspot.com/-3y3oKqbJX4Y/VoLJy6WgUYI/AAAAAAAAB5g/wIl8t9bndtQ/s700/Fatalii_Bonchi%2B%25283%2529.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chiljonka - joulukuu 31, 2015, 12:46:26 ip
Kaikki äkkiä osallistumaan bonchikilpailuun http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16145.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16145.0) ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Pavla - joulukuu 31, 2015, 12:54:51 ip
Ei ole mainintaa tämän vuoden päikyssä. Ainoastaan vuoden 2014 tiedoissa.  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: NPhoBiaz - joulukuu 31, 2015, 13:35:21 ip
Lainaus käyttäjältä: Pavla - joulukuu 31, 2015, 12:54:51 ip
Ei ole mainintaa tämän vuoden päikyssä. Ainoastaan vuoden 2014 tiedoissa.  ;)


Aloita päiväkirja tälle vuodelle, osallistu Bonchikisaan, ja poista tämä yhden postauksen päiväkirja voittajan valinnan jälkeen. ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - joulukuu 31, 2015, 14:06:00 ip
Jatkuuko/alkaako bonchikisa 2016?
Nyt olisi aihioita ainakin ...
Oli syksyllä ajatus talvettaa noita reilusti boncheina niin että saisi vähän satoa keväällä/talvella:
Säästin KAIKKI viime kesän chinenset ja jotain muitakin on huolimattomasti katkaistuna elossa: bolle, fishpepper, thai, vietnamin minichili, tabasco, pubeja ja isoja baccatumejakin ...
Oli syksyllä kyllä niin paljon kaikenmaailman elukoita, että viimehetken harkinta on edelleen josko hävitän kaikki. Toinen työläämpi vaihtoehto olisi leikata ja pestä kaikki; istutella hydrosoraan tms. ja vielä myrkyttää SumiAphalla, Super Raidilla, Provadolla [=original] ja vielä valmistautua sumuttelemaan Spruzitilla, Neemillä sekä Mantysuovalla ...  :o ... ehkä sitten ei olisi kämppä täynnä elikoita keväällä ...

Tein tuossa inventaariota mitä myrkkyjä löytyisi kaapissa. Kaikkia em. tököttejä on tullut heräteosteltua ... ja Rounduppia kaksi putelia on vielä siltä varalta etten saa noita kasveja muuten hengiltä  ;D ...

Hyvää vuodenloppua!
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 01, 2016, 20:18:04 ip
Ehdottomasti bonchikisailu käyntiin myös tälle vuodelle, nyt kun ei tarvitse tyytyä katsomaan kateellisena muiden kuvia vaan voi itse myös laittaa parastaan ;)
Todella hieno tuo Pavlan Fatalii! :o 8)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Alivakaa - tammikuu 04, 2016, 18:58:45 ip
Aji Fantasy

(https://lh3.googleusercontent.com/-GGSCyzWs2Vk/VojadySmvNI/AAAAAAAAATQ/pnP4QGTqC6Q/w117-h140-p/Aji_Fantasy_3_1_2016_1.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - tammikuu 04, 2016, 19:06:52 ip
LainausAji Fantasy


Kuvasta voisin uskoa yhtähyvin että esittää kirvaa .. esim.. (näkyy 15x15mm kokoisena mulla  ???)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Trioniska - tammikuu 04, 2016, 19:28:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Alivakaa - tammikuu 04, 2016, 18:58:45 ip
Aji Fantasy

(https://lh3.googleusercontent.com/-GGSCyzWs2Vk/VojadySmvNI/AAAAAAAAATQ/pnP4QGTqC6Q/w117-h140-p/Aji_Fantasy_3_1_2016_1.jpg)


Sain ykkösiä lisäämällä ihmeitä aikaan tuohon tiedostonimeen  :D

(https://lh3.googleusercontent.com/-GGSCyzWs2Vk/VojadySmvNI/AAAAAAAAATQ/pnP4QGTqC6Q/w1117-h1140-p/Aji_Fantasy_3_1_2016_1.jpg)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Alivakaa - tammikuu 04, 2016, 20:05:23 ip
Kiitti  :D. En oo taas vähään aikaan lisäillyt kuvia foorumeille ja tää on vähän säätämistä.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: akselsson1 - tammikuu 04, 2016, 21:11:19 ip
Hirveen nättejä boncheja! :)
Oma yritelmäni meni pimeydestä johtuen marraskuun paikkeilla kamalaan kuntoon, Ei ole kisakasviksi siitä... tällä kertaa  ;)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 04, 2016, 23:20:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - tammikuu 04, 2016, 19:28:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Alivakaa - tammikuu 04, 2016, 18:58:45 ip
Aji Fantasy

(https://lh3.googleusercontent.com/-GGSCyzWs2Vk/VojadySmvNI/AAAAAAAAATQ/pnP4QGTqC6Q/w117-h140-p/Aji_Fantasy_3_1_2016_1.jpg)


Sain ykkösiä lisäämällä ihmeitä aikaan tuohon tiedostonimeen  :D

Näyttää tuokin toimivan, mutta helpompi tapa on korvata juuri ennen kuvan nimeä oleva kenoviivojen väli (nyt: w117-h140-p) merkinnällä s800 tai muu sopiva kuvan leveys s:n perässä. Se riittää Googlelle. Ei siellä yleensä molempien sivujen pituutta mainita.

Komea on bonchi.

EDIT: Tarkemmin katsoen s säätää kuvan pisintä sivua, tässä tapauksessa korkeutta.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Helzy - tammikuu 05, 2016, 14:25:39 ip
No nyt on Alivakaalla hieno Bonchi! Todella herkullisen näköinen!  :-*
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: MiM - tammikuu 26, 2016, 21:27:27 ip
Tässä varsin mielenkiintoinen idea bonchille: Air-bonsai

https://www.kickstarter.com/projects/1280002828/air-bonsai-create-your-little-star

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 22, 2016, 21:27:40 ip
On kysytty joskus vuosia sitte (luultavasti ite kysyin) mutta vesiviljelystä bonsaiksi? Miten sen juurien uudestaan kasvattaminen tapahtu että se soveltuu takasi multaan?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Ezmo - heinäkuu 22, 2016, 22:40:35 ip
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 22, 2016, 21:27:40 ip
On kysytty joskus vuosia sitte (luultavasti ite kysyin) mutta vesiviljelystä bonsaiksi? Miten sen juurien uudestaan kasvattaminen tapahtu että se soveltuu takasi multaan?

Ei siinä pitäisi muuta olla kuin juurien trimmailu ja asettelu multaan. Vedestä multaan siirrossa ei pitäisi ongelmia olla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 24, 2016, 15:41:43 ip
LainausEi siinä pitäisi muuta olla kuin juurien trimmailu ja asettelu multaan. Vedestä multaan siirrossa ei pitäisi ongelmia olla.


Tokikin vähän on syytä varoa laittamasta heti 30cm päähän 600W natikasta ... jne.  ???
Aikansa se ottaa että kasvi sopeutuu ja juuret alkavat toimia. Talven tullen huoneilma voi olla tosi kuivaa, joten pienikin lehvästö vaatii kosteutta.

[[tässä kohtaa jo mentiikin sitten vähän offtopicciin... ]]

Mä olen hyvin sujuvasti istuttanut esim. bublerista kasveja multaan niin että oon laittanut ruukun alaosaan reilun kerroksen hydrosoraa kuin istuttaessa passiivihydroa ja sitten yläosaan tavallisesti multaa. Alussa pitänyt alaosan ihan märkänä. Tokikaan tuo ei toimi missään matalassa bonchiruukussa, eikä siinä musta ole sinansa järkeä, niinkuin ei mun mielestäni ole enää järkeä kasvattaa kotioloissa mullassa ylipäätään mitään  8) 8)

Vesiviljeltyjä kasveja on oikein kätevää ja turvallista talvettaa passiivihydrona. Niitä voi leikata bonchiksi ihan tavallisesti, mutta ruukku ja kasvualusta ei ole ihan oikeaoppista bonsaikasvatusta. Tarviiko olla?? Hydrosora- ja/tai perliitti-alustalla (kookoksessakin varauksella) passiivikasvatuksessa ei ainakaan pesi niin helposti ötököitä ja mun mielestäni hoito on paljon helpompaa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Michilin - heinäkuu 24, 2016, 18:53:17 ip
Jaa-a. En tiiä mistä johtu ku edellisellä kerralla passiivihydrossa pink habaneroista tuli ihan perseen makusia. Ihan oikeasti niin tunkkaisen makusia ettei niitä pystyny syömään. Johtuko mistä sitte, paha sanoa.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - heinäkuu 24, 2016, 22:30:05 ip
Riippuu perseestä. Taitaa rajoittua peuran p'seen mun kokemukseni ...

Mä jotenkin veikkaisin lannoitusta. Passiivihydrossa voi liemi väkevöityä aika rankasti, jos ei vaihda aika usein ja huuhdo alustaa. Pink Habanerosta en ole muutenkaan erikoisemmin pitänyt. Kasvattelin sitä silloin aika alussa kerran, jolloin en muutenkaan noiden Chinensejen päälle ymmärtänyt ... Naga muutti kaiken  ;)

Mä en ole pariin vuoteen satoa juuri yritellytkään saada talvella. Joskus aikaisemmin oli Lemondroppia passivina: se ainakin oli oikein maukasta. Samoin on ollut yksi Tabasco -puska varmaan jo 4 talvea, ja siinä aina vähän hedelmää. Pahaa sen piti kait ollakin ...

Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Vilfred - elokuu 20, 2016, 15:19:58 ip
Onkohan mitenkään mahdollista saada tehtyä Starfishistä bonchia? ;D Olis niin hyvä varsi ja juuret että tulis niin hyvä bonchi, mutta kun tolla on vähän tapana kasvaa pituutta niin paljon.  :(
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - elokuu 21, 2016, 12:23:32 ip
LainausOnkohan mitenkään mahdollista saada tehtyä Starfishistä bonchia? ;D


Onnea yritykseen ...  ???
Kuulostaa aika haastavalta.

Itsellä on ollut vähänkuin bonchina lemondrop [juuri mainittu passiivihydro] joka kyllä pysyi aika hyvin kurissa kohtuupienessä ruukussa, muistaakseni perliitti-alustalla. Onhan LD'lläkin taipumusta kiipeillä aika rankasti, mutta hyvässä valossa ja ahkeralla leikkelyllä sain sen pysymään matalana. Hedelmääkin tuli tasaisesti koko talven.
Voisin kuvitella mahdolliseksi jopa Starfishillä tuon, kun vaan leikkaa aina korkean latvan pois: Kaipa sekin sopeutuisi, kun pakotetaan ...

((Mä en ole viitsinyt SF'iä kasvattaa ekan kokeilun jälkeen: lasiparvekkeella ja pienessä 5m2 kasvarissa vaan ei korkeus riittänyt ja sato jäi pariin hassuun lituskaan))
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Vilfred - elokuu 21, 2016, 12:44:41 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - elokuu 21, 2016, 12:23:32 ip
LainausOnkohan mitenkään mahdollista saada tehtyä Starfishistä bonchia? ;D


Onnea yritykseen ...  ???
Kuulostaa aika haastavalta.

Itsellä on ollut vähänkuin bonchina lemondrop [juuri mainittu passiivihydro] joka kyllä pysyi aika hyvin kurissa kohtuupienessä ruukussa, muistaakseni perliitti-alustalla. Onhan LD'lläkin taipumusta kiipeillä aika rankasti, mutta hyvässä valossa ja ahkeralla leikkelyllä sain sen pysymään matalana. Hedelmääkin tuli tasaisesti koko talven.
Voisin kuvitella mahdolliseksi jopa Starfishillä tuon, kun vaan leikkaa aina korkean latvan pois: Kaipa sekin sopeutuisi, kun pakotetaan ...

((Mä en ole viitsinyt SF'iä kasvattaa ekan kokeilun jälkeen: lasiparvekkeella ja pienessä 5m2 kasvarissa vaan ei korkeus riittänyt ja sato jäi pariin hassuun lituskaan))


Eipä kai auta muutakun yrittää. :D Mullakin tällähetkellä Starfish yli 2m korkea mutta pistäny meneen teltan seinää pitkin. :D Tammikuussa laitoin itään ja nyt oon sellasen 20 podia keränny ja vielä on about 5 podia kiinni! :)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: VezQu - maaliskuu 01, 2018, 14:47:54 ip
Terve! Oon kasvatellu kahta numex twilighttia täs ja ne ois nyt tollasii 1.5l kokispullon korkusia --> https://www.dropbox.com/s/8w1guqmpuxzaif7/Photo%201.3.2018%2014.31.09.jpg?dl=0 .Oon tota bonchijuttua pyöritelly päässä ni jos noista lähtis bonchia tekemää ni miten mun pitäis jalostaa noita? Ehkä karsia oksia tjsp ?
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - maaliskuu 01, 2018, 15:27:38 ip
MUN mielestä bochin idea on lähinnä tapa talvettaa pienessä tilassa chilejä. Eli tähän aikaa vuodesta vähän outoa ...

Syksyllä kun on sato kerätty eikä haluaisi kasvia hävittää eikä toisaalta olisi tilaa ja tarpeeksi isoja valojakaan niitä kasvattaa syksyllä ja talvella, niin napsaistaan vaan varsi poikki sopivasti ja istutetaan pieneen alustaan. Sitten niukalla lannoituksella mutta muuten hyvällä hoidolla sitä pikkuista kasvatellaan. Sitten on joulun aikaan ja vielä tähänkin aikaan kevättä kokoajan tuoretta chiliä saatavilla.

Keväällä kun valo lisääntyy voi sen antaa taas alkaa kasvaa isoksi kesää varten. Monesti toisena ja kolmantenakin vuotena tulee sitten satoa nopeammin ja enemmän myös keväällä ja kesällä.

Toki jos haluaa pienen bonsai-chilin kesäksi ikkunalaudalle, niin voi nytkin pitää tuollaisen kasvin pienenä leikkaamalla, antamalla hyvää valoa ja niukkaa lannoitusta pienessä ruukussa tms.

Sitä kiertoa on aika haastavaa jatkaa kuitenkaan kovin montaa vuotta. Varresta tulee joka vuosi muhkuraisempi mutta on mu-tu että parin-kolmen talven jälkeen se kasvi ei sitten olekaan enää niin hyvä. Ehkä niihin vaan kyllästyy ...

Annuumit taitaa myös olla ehkä hankalimpia talvettamisessa muutenkin, kun ovat herkkiä ötököille ym. Luulen että parempi laji olisi joku chinense tai hillittykasvuisempi Aji. Mulla on ollut Lemondrop ja White Bullet Habanero sekä pari Biquinhoa jonkunlaisina boncheina ... niin ja Tabasco ...

((mä itse en ole varsinaista "perinteistä" bonchia koskaan kasvattanutkaan. Mä olen samaan tapaan tyngäksi leikattuja chilejä kasvatellut passiivihydroina. Sillä konstilla ainakin on ollut aika helppo pitää ne hengissä ja saada satoakin ... Luulen että jossain oikeaoppisessa hiekka-multa-sekoituksessa se on vaikeampaa))
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: jussa - maaliskuu 01, 2018, 23:35:49 ip
Tuolta oppia itse mestarilta: Fatalii (https://www.fatalii.net/Bonsai_Chiles_Bonchi)
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: Revontulinen - maaliskuu 08, 2018, 22:11:19 ip
Olisiko tämän foorumin bonchi-kansalla kokemusta baccatum-lajeista boncheina?
Minipuu kiinnostaisi muotona ja baccatumit kestävyytensä/vaatimattomuutensa vuoksi. Minä vasta aloittelen tätä chili-juttua (tai kasvejä ylipäänsä),  joten tahtoisin saada pidettyä kasvini elossakin.
Onko jotain tiettyä lajia joka sopisi tähän parhaiten?

Olen ymmärtänyt useimpien baccatumien olevan "rentoja" kasvutavaltaan eikä niinkään puumaisia, joten saako niille pakotettua säällisen rungon leikkaamalla ja kasvattelemalla?
Ajattelin saavuttaa bonchini helpompaan tyyliin ison kasvin pätkäisemällä, en "aidosti" taimesta kasvattamalla.
Otsikko: Vs: Bonchikeskustelu
Kirjoitti: sorrii - maaliskuu 09, 2018, 03:03:02 ap
Kokemusta ihan oikeesta bonchista ei juuri. Mutta oon talvettanut ja pitänyt pienenä leikkaamalla monenlaisia: lähinnä passiivihydrona.

Kerran oli Omnicolor. Se kasvaa hyvinkin puumaisesti. Pärjää aika pienellä valolla. On vielä aika koristeellinen kun on vaihtuvat värit hedelmissä. Hyvän makuinenkin, vaikkakaan ei mikään makea naposteluchili. Sitkeä pirulainen ...
Sain silloin aika kokemattomana siitä hedelmää pitkin talvea yhden 12W ledin voimalla. Baccatum = Aji; Aji Omnicolor