Ruoanlaitto ja ravintolat => Sadon säilöntä ja käsittely => Aiheen aloitti: miau. - elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip

Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: miau. - elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip
Ohjeita etikkasäilöntään kaipaan, voiko chilejä säilöä samaan malliin kuin kurkkuja?
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Janne - elokuu 15, 2005, 15:56:59 ip
Ilman muuta, itse olen säilönyt mm. viipaloituja lemon droppeja ja aji cristaleja etikkaan. Etikasta, vedestä, suolasta ja sokerista vaan oman maun mukainen liemi ja ripaus atamonia mukaan niin säilyy varmasti. Baccatumien hedelmäinen ominaismakukin säilyy kivasti tuollaisessa suhteellisen neutraalissa liemessä.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: mau - syyskuu 15, 2005, 19:24:39 ip
LainausJanne Maa Elo 15, 2005 3:56 pm:  
Ilman muuta, itse olen säilönyt mm. viipaloituja lemon droppeja ja aji cristaleja etikkaan. Etikasta, vedestä, suolasta ja sokerista vaan oman maun mukainen liemi ja ripaus atamonia mukaan niin säilyy varmasti. Baccatumien hedelmäinen ominaismakukin säilyy kivasti tuollaisessa suhteellisen neutraalissa liemessä.

Sokerin sijaan suosittelisin hunajaa -  makeuttta ja makua samalla. Viipaloidut Aji Cristalit tässä perusliemessä ovat uskomattoman maukkaita menneen kesän sulomuistoja, mutta säilyvät huonosti - purkki tyhjenee yhdellä istumalla. En ole käyttänyt säilöntäaineitakaan...  :lol:
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jassu - syyskuu 15, 2005, 19:38:09 ip
Olisiko jollain neuvoa jonkunmoinen "perusliemi" säilömiseen? Aloitus "oman maun mukaan" on hieman hankalaa jos ei ole mitään hajua paljonko mitäkin pitäisi pukata edes suunnilleen :) Joku osviitta voisi auttaa...
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: mau - syyskuu 15, 2005, 20:03:13 ip
Hyväksi koettu  kokoonpano:
purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos...  :lol:
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Janne - syyskuu 15, 2005, 21:35:08 ip
tuo "oman maun mukaan" on tosiaan ihan hyvä resepti vaikka kuulostaakin epämääräiseltä :)

Itse en ikuna laittaisi noin paljoa makeutta (3dl etikkaa / purkki hunajaa)  mutta varmasti monen mielestä oikein sopiva määrä. Eli maku kannattaa kyllä hakea itse jo siinä liemen keittelyvaiheessa.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: mau - syyskuu 17, 2005, 02:32:11 ap
Tuota noin, hunajaa taisi olla 1 dl, ei prk...  :oops:
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Janne - syyskuu 17, 2005, 13:11:30 ip
Lainaus käyttäjältä: "mau"Tuota noin, hunajaa taisi olla 1 dl, ei prk...  :oops:

OK, kuulostikin hivenen imelältä:)

Korjasin sen tuohon reseptiisi.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tarja - syyskuu 21, 2005, 18:57:56 ip
Voisiko laittaa chilit kokonaisiana vai onko viipalointi välttämätöntä? Iso sato, menee hirveesti aikaa jos viipaloi...
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: TheBigX - syyskuu 21, 2005, 19:23:53 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tarja"Voisiko laittaa chilit kokonaisiana vai onko viipalointi välttämätöntä? Iso sato, menee hirveesti aikaa jos viipaloi...

Voi laittaa kokonaisina, mutta silloin kannattaa rei'ittää esim. cocktail-tikulla.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snaappo - syyskuu 25, 2005, 15:40:55 ip
Jos hunajan sijaan käyttää sokeria niin paljonko sitä tulisi laittaa?
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: mau - syyskuu 25, 2005, 20:00:34 ip
Hunaja on makeampaa kuin ruokosokeri, joten sokeria tarvitaan enemmän, jos haluaa yhtä imelää. Kun tuo resepti on muutenkin noin "näppituntumalla", suosittelisin. että lisäät sokerimäärää ihan oman makusi mukaan. Hunajalla on tosin muita, mm. säilyvyyteen vaikuttavia ominaisuuksia, joita sokerilla ei ole.

http://honeybee.helsinki.fi/ainejarj/sampsa/lehti/298/hunaja.htm
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Sahkolaite - kesäkuu 08, 2006, 23:53:38 ip
Tein kokeilun korvaamalla hinajan intiaanisokerilla (raakasokerilla), saa nähdä vaikuttaako säilyvyyteen/makuun. Väriä se ainakin muutti lievästi koska on tumman ruskeaa ainetta.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Ju - lokakuu 19, 2006, 10:24:09 ap
Lainaus käyttäjältä: "mau"Hunaja on makeampaa kuin ruokosokeri, joten sokeria tarvitaan enemmän, jos haluaa yhtä imelää. Kun tuo resepti on muutenkin noin "näppituntumalla", suosittelisin. että lisäät sokerimäärää ihan oman makusi mukaan. Hunajalla on tosin muita, mm. säilyvyyteen vaikuttavia ominaisuuksia, joita sokerilla ei ole.

http://honeybee.helsinki.fi/ainejarj/sampsa/lehti/298/hunaja.htm


Pöytäsokeri on makeampaa kuin hunaja joten sitä tarvitaan pienempi kalorimäärä saman makeuden saavuttamiseksi
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: svalli - joulukuu 07, 2006, 17:16:27 ip
Vihdoin ja viimein sain purkitettua viimeiset raakana poimitut annuumi chilit. Aika kaun ne olivat säilyneet muovikassissa viileassa autotallissa. Muutama oli mennyt pehmoisiksi, mutta suurin osa oli viela ihan hyviä. Siitähän on jo melkein kaksi kuukautta kun jouduin ne poimimaan ennen ekaa pakkasta. Niitä on käytetty tuoreena ruuanlaitossa aina tarpeen tullen, mutta totesin etten saa kaikkia käytetyksi ennen kuin pilaantuvat, joten säilöin ne eilen ilalla etikkaliemeen.

Suurin osa chileistä oli sellaisia raakana tumman violetteja, joiden tarkkaa lajia en tiedä.  Tänä aamuna huomasin, että vielä illalla suhteelisen väritön liemi purkeissa oli muuttunut punaiseksi. Olisiko se tullut niistä violeteista chileistä, jotka olivat vaalenneet aikalailla? Menettävätköhän ne violetit värinsä kokonaan? Kirjava chiliseos oli purkitettaessa kivan näköinen, mutta nyt se alkaa olla hailakka. Toisaalta värimuutos ei varmaankaan vaikuta makuun, joten väliäkös sillä...
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: AirMan - syyskuu 02, 2007, 21:12:02 ip
Onko maun tai säilyvyyden kannalta merkitystä, tekeekö säilömisen kuumalla vai kylmällä etikkaliemellä?
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tupakka - syyskuu 02, 2007, 22:45:45 ip
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Onko maun tai säilyvyyden kannalta merkitystä, tekeekö säilömisen kuumalla vai kylmällä etikkaliemellä?


Jos kovin kuumaa liemi on niin lievää kypsymistä voisi olettaa tapahtuvan ja sitähän harvoin toivotaan. Säilyä saattaa sensijaan hieman paremmin jos kuuma liemi nirhaa hieman enemmän pöpöjä.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: svalli - syyskuu 02, 2007, 23:03:26 ip
Kuumentamattomat etikkasäilykkeet pitää säilyttää jääkaapissa ja ne eivät säily yhtä kauan kuin kuumennetut.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: AirMan - syyskuu 03, 2007, 18:52:57 ip
Kokeilinpa tällä kertaa kuumalla liemellä. Mummon pepperonit menivät melko pehmeän näköisiksi ja osa kokonaisina säilötyistä suorastaan hajosi, eli ainakaan silmää ei tämä kokeilu miellytä. Pitää tarkistaa maku, kunhan ehtivät jäähtyä ja muutaman päivän makuuntua.

Edellisen kylmällä liemellä tehdyn kokeilun pepperonit ovat alkaneet imemään poltetta samaan purkkiin säilötyistä apacheista, vaikka vähän aikaa säilömisen jälkeen olivatkin vielä täysin tulettomia. Samaa soveltaen voi siis yhdistää tulisia pieniä chilejä paksujen paprikoiden kanssa samaan liemeen ja saada aikaan paljon tulista syötävää.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: AirMan - syyskuu 05, 2007, 20:13:36 ip
Maku oli kuuman liemen säilykkeissä ihan hyvä, mutta rakenteeltaan ne muuttuivat sitkeiksi ja pehmeiksi. Lisäksi tuli mielenkiintoinen yllätys. Joko mummon pepperoneissa on valtavia tulisuusvaihteluita (osa ei ole ollenkaan tulisia ja toiset vaativat kyytipojaksi purkillisen maitoa) tai sitten hänen kasvihuoneessaan kasvaa kahta ulkonäöltään hyvin samanlaista, mutta tulisuudeltaan aivan eri tasoista lajiketta. Ehkä edellisessä kylmän liemen kokeilussa polte ei tarttunutkaan tulisemmista chileistä, vaan jotkut olivat jo valmiiksi polttavan tulisia.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Stoppari - syyskuu 03, 2008, 11:07:31 ap
Tulipas ostettua aikaisemmin Heinän puutarhan Jalapenoja, pari kiloa, ja säilöin ne etikkaan.Liemen ohje ihan etikkapullon kyljestä. Liemi vaan lämpimänä viipaleitten päälle, ja kannet kiinni.Purkit meni umpioon, ja sitten hieman odottelua, ja maistelemaan parinviikon päästä...Maku oli aika karu, mutta ei paha.MUTTA nyt kun aikaa on purkituksesta mennyt pari kuukautta, maku on ihan toinen, en koskaan ole saanut näin hyvää jalapenoa...uskomatonta, miten maku voi muuttua.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - syyskuu 21, 2008, 16:41:20 ip
Itse olen vuosia käyttänyt
Meiran mausteseos kasvisten ja sienten säilöntään,
paprika, sipuli, chili, valkosipuli yms yhdistelmille, ja herkkua on tullut.
tänä vuonna kokeillut sitten samaa pelkälle chilille, ja eka mix satsi ainakin ihan ok mun suussani. nyt tein pelkälle  Jalapenolle ja odotan muutaman viikon niin teidän mikä on tulos.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Bermann_7 - syyskuu 21, 2008, 22:30:07 ip
mä tein joku pari viikkoa sitte kaks purkkia lemon drop säilökettä.... laitoin aika reippaat mausteet, vähä niinku tollasta fusionkitchen--makumaailmaa hain  :wink:

eli, LD viipaleina, kaneli, neilikka, muskottipähkinä, hunaja, suola, pippuri + nvalkosipuliviipaleita. lisäks toiseen purkkiin yks sipuli. viinietikkaa käytin koska siinä on kivempi maku.

viä en oo avannu, vähä kyl houkuttelee.... antaa ny viä muhia, vai mitä? eiks se oo ainaki kuukausi ennen ku kannattaa korkata?
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Bermann_7 - syyskuu 21, 2008, 22:51:10 ip
Ouu...

sellanen kysymys tuli tossa mieleen.... onko joku muu laittanu valkosipulia säilökkeisiin? ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?

katoin just noita purkkeja... vähä friikin näköstä, kun kaikki valkosipulin palat näyttäs olevan ihan sinisiä.... LD:t on normi keltasia, sipuli vaaleata ja purkin pohjalla jotai valkosta "hyhmää"/sakkaa....

vähä epäilyttävää...
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Volitans - syyskuu 21, 2008, 22:55:14 ip
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?


Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Itselleni on jäänyt epäselväksi, mitä tuossa tapahtuu - saattaa olla jotain tekemistä hapen kanssa tai sitten ei... Joku entsyymi?
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rince - syyskuu 22, 2008, 08:31:20 ap
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?


Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Taitaa sisältää niitä antosyaaneja (http://fi.wikipedia.org/wiki/Antosyaanit), ne vaihtavat väriä happamuuden mukaan.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: NaokiSoma - syyskuu 22, 2008, 10:44:52 ap
Lainaus käyttäjältä: "Rince"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?

Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Taitaa sisältää niitä antosyaaneja (http://fi.wikipedia.org/wiki/Antosyaanit), ne vaihtavat väriä happamuuden mukaan.

Kirjoittelin tästä johonkin joskus viime joulun tienoilla, kun noita etikkasäilöttyjä valkosipuleja silloin lahjaksi laittelin. Silloin tosiaan tuli etsittyä tietoa siitä, miksi sellaista tapahtuu (jotta kaikki sukulaiset eivät ole sairaalassa heti joulunpyhien jälkeen ;)).

Syy oli se, että valkosipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotka voivat kuparin kanssa reagoidessaan muodostaa sinistä tai sinivihreää rikkisulfaattia. Kuparia riittää hyvin pieni määrä ja sitä löytyy yllättävistäkin ruoka-aineista, mm. jauhoista, ravintorasvoista, pähkinöistä, lihasta ja joistakin juustoista.

Myös aminohapot värjäävät valkosipulia happamissa oloissa. ->
Lainaus käyttäjältä: "America's Test Kitchen Newsletter, September 2004"Under acidic conditions, isoallin, a compound found in garlic, breaks down and reacts with amino acids to produce a blue-green color. Visually, the difference between garlic cooked with and without acid can be dramatic, but a quick taste of the green garlic proved that the color doesn't affect flavor.
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hyeena - marraskuu 05, 2008, 01:19:21 ap
Tein tuossa jokin aika sitten about tuollaista etikka-hunaja-valkosipuli sailontaa chileille.
Purkit vietti reilun vartin 125 asteisessa uunissa ja taytettiin kuumalla liemella yli tayttoon asti. Lisaksi liemen sekaan eksyi hieman atamonia.

Ensimmaisen yon (illalla tein) purkit vietti hamarassa ja viileassa nurkassa huoneen lammossa, taman jalkeen laitoin purkit viileakaappiin (hiukan lampimampi kuin jaakaappi, mutta vain hiukan).

Purkkien ja korkkien yhteensovituksessa oli hieman ongelmia, semperin ja piltti ja mikalie purkkien ja kansien mentya taysin sekaisin.

Ilmeisesti tasta johtuen laittaessa viileakaappiin noita huomasin yhden purkin "popanneen", laitoin kuitenkin senkin sinne.

Nyt sitten herasi kysymys etta uskaltaako tuon purkin sisaltoa syoda vai ei?
Yleensa nuo "popanneet" lentaa suoraan makeen, mutta nyt tuo kylmasailytys+atamoni houkuttelee aloittamaan tuolla purkilla (jattaen ne kunnolliset myohempaa tarvetta varten)..
Otsikko: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - marraskuu 05, 2008, 16:37:47 ip
olen vuosia tehnyt erilaisia mössöjä myös pilttipurkkeihin joissa korkkeja ei saa kunnolla kiinni, mutta kun ne on huolella pesty, steriloitu uunissa ja kuumaa mössöä sinne laittaa niin ei ole mielestäni mitää ongelmaa vaikka korkki poppakkin! syö se purkki vaikka ekaksi!
herkkuhetkiä sinne  :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Inca - tammikuu 21, 2009, 13:31:47 ip
Mulla kävi taas niin, että kaiken vaivalloisen ja isohajuisen etikankeittelyn ja parin viikon odottelun jälkeen unohdin koko chilisäilökkeen jääkaappiin, ja kun muistin sen noin puolen vuoden päästä niin en ollut varma onko se enää syömäkuntoista. Sitten meni vielä kokonaiset puolitoista vuotta ja lopulta heitin koko purkin menemään. Sinne meni suurin osa sen vuoden sadosta  :D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 14:14:31 ip
Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Erityisen hienoja ovat mietoon etikkaliemeen kokonaisina säilötyt "Joulun kellot" (http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg49588#msg49588), Campane chilit. Mutta kuten tuoreessakin, polte on sisällä siementen kiinnikkeissä ja suuri osa chilistä on mietoa. Luulin maun tasaantuvan muutaman kuukauden säilönnässä, mutta ei.

Kapsaisiinihan ei ole vesiliukoista. Kermakastikkeessa maku tasaantuu hetkessä, mutta vaikuttaako silloin maidon ainesosat vai rasva? Öljysäilykkeitä en ole kokonaisista chileistä tehnyt, joten en tiedä, miten ne siihen reagoivat.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 21, 2009, 14:53:50 ip
etikka liuottaa kyllä kapsaisiinia ja tasoittaa tulisuutta... näin ainakin itsellä... tulee hyvää haba sailykettä kun laittaa esim 1/5 - !/4 tuletonta chinenceä esim aji dulce amarilloa tai pink habaneroa ja sit 1/5 - 1/4 jotain tulisempaa esim hot paper lantern yms

tai sitten laittaa baccaa chinenseä ja rocotoa sekaisin haluamassaan suhteessa... maut ja tulisuus sekoittuvat hyvin

tuota öljyn lisäämistä voisi kyllä kokeilla tänä vuonna... se voisi kyllä pyöristää makuja ja tulisuutta hieman
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 15:03:41 ip
Sinä olet paloitellut chilit? Siis rikkonut solukkoa. Minulla kellot olivat kokonaisia. Sen verran tein viiltoa, että vesi pääsi sisään.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 21, 2009, 15:07:09 ip
on ollut kokonaisiakin... mutta kun olivat samaa lajiketta niin en huomannut eroja kun pouli vuotta olivat liemessään
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: MasaT - tammikuu 21, 2009, 17:16:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 14:14:31 ip
Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Eikös noissa salaatinkastikkeissa käytetä molempia etikkaa ja öljyä?
Itse mietin chilien säilömistä suoraan viinietikkaan mutta nimimerkillä "mau" olikin jo tämän viestiketjun alussa sen tapainen ohje.
Kävin korkkaamassa juuri etikkasäilökkeen jossa on tuota samaa chiliä kuin chilivaarillakin. Lisäksi on porkkanaviipaleita ja aikas tulista
fataliin yllätys-baccatumia. Tuo tulisuus tuntuu leviävän enemmänkin tuohon liemeen mutta kyllä nämä "joulun kellot" ja porkkanaviipaleetkin sai siitä ihan mukavasti tulisuutta. Nam! ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilicutter - tammikuu 21, 2009, 20:53:56 ip

Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Kokeilin joskus oljyn laittoa etikkaliemen sekaan.
Öljy ei vaan sekoitu etikkaliemeen.Muistaakseni oli cayennee jota säilöin sillalailla.
Öljyyn tulisuus tarttui kyllä hyvin,oli tulisempaa kun ite chilit.
Mutta sen öljynhän voi käytää sitten muuhun tarkoitukseen.
Onhan noita oliivejakin pelkkään öljyyn säilöttynä,miksei chilejäkin voisi säilöä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Äpyli - helmikuu 16, 2009, 22:14:12 ip
Olen säilönyt kevyseti paahdettuja Chilejä rypsiöljyssä ja hyvin kestää nauttia tulista öljyä vielä 2 vuodenkin päästä säilömisestä."Normi" Sokerietikka liemeen säilönyt tuoreita sekä kuivattuja & paahdettuja chilejä valkosipulin kynsien sekaan ja ainakin 1½ vuotta säilyy avaamattomana.

Edit: Jos varmanpäälle pelaa niin PH 4 tai alle niin siellä liemessä ei elä enää mikään "pöpö", Veden ja öljyn huonompaa erottuvuutta toisistaan koettaisin vaikka jollain tärkkelyspitoisella "lisäaineella" parantaa...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Äpyli - helmikuu 16, 2009, 22:18:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - tammikuu 21, 2009, 20:53:56 ip

Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Kyllä voi... se öljy vaan nousee pintaan säilytyksessä mutta ei siitä muuta haittaa  tietääkseni ole!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Volitans - helmikuu 17, 2009, 01:56:41 ap
Öljy ja etikka eivät liukene keskenään, ne vain emulsioituvat. Ja emulsio taas hajoaa ajan kuluessa - ilman emulgointiaineita muutamissa minuuteissa jopa.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snu - toukokuu 23, 2009, 01:26:28 ap
Lainaus käyttäjältä: Äpyli - helmikuu 16, 2009, 22:14:12 ip
Edit: Jos varmanpäälle pelaa niin PH 4 tai alle niin siellä liemessä ei elä enää mikään "pöpö"


Mikäs pitäisi olla etikkapitoisuus, että tuohon pH 4:ään päästäisiin?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jamsteri - toukokuu 26, 2009, 23:42:04 ip
Lainaus käyttäjältä: snu - toukokuu 23, 2009, 01:26:28 ap
Mikäs pitäisi olla etikkapitoisuus, että tuohon pH 4:ään päästäisiin?


Pikainen laskutoimitus paljastaa, että 40 mg/l puhdasta etikkaa riittää. Eli siis 10 % etikkaa käytettäessä 0,4 g riittää hyvin tappamaan pöpöt. (Jos etikan %-pitoisuus tarkoittaa painoprosenttia eikä tilavuusprosenttia. Jos se onkin tilavuutta niin sitten on sormi suussa kun sen tiheys muuttuu erilaiseksi. Etikkahappo - vaikka heikko happo onkin - on sen verran vahva, että sitä ei tarvitse lisätä kovin paljoa, että pH:n saa neljään.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 00:57:39 ap
No eikös se riipu myös orkkisliuoksen puskuriominaisuuksista?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jamsteri - toukokuu 27, 2009, 11:28:00 ap
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 00:57:39 ap
No eikös se riipu myös orkkisliuoksen puskuriominaisuuksista?


riippuu tietenkin, mutta lähdin siitä oletuksesta, että etikan lisäksi siellä liuoksessa on vain chilit, mausteet ja suola. Ja nämähän eivät vaikuta. Sitten jos sinne on laitettu atamonia, niin se riippuu sen määrästä. Itse en tiedä, missä suhteessa atamonissa on bentsoehappoa ja natriumbentsoaattia, joten en osaa sanoa oikein mitään sen puskuriominaisuuksista.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 11:50:56 ap
Jep. Se on kyllä hyvin totta että tuskin siellä mitään kummempaa on. Mä tosin ajattelin että siellä olis vettä myös?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rince - toukokuu 27, 2009, 12:42:01 ip
LainausPikainen laskutoimitus paljastaa, että 40 mg/l puhdasta etikkaa riittää. Eli siis 10 % etikkaa käytettäessä 0,4 g riittää hyvin tappamaan pöpöt.

Ei näytä toimivan käytännössä aivan noin. Kokeilin laittaa tavallista väkiviinaetikkaa(10%) veteen, tässä tulokset:

puhdas kraanavesi: pH 8.1
2ml/litra = pH 5.00
4ml/litra = pH 4.55
6ml/litra = pH 4.35
8ml/litra = pH 4.23
10ml/litra = pH 4.11
12ml/litra = pH 4.03
14ml/litra = pH 3.98 (1.4 g/l etikkahappoa)

Wikipedian mukaan säilömiseen tarvittava happamuus on 4.6, ei 4.0.

Täytyi ihan maistaa noita liuoksia, pH 5 ei eroa kraanavedestä oikeastaan mitenkään, pH 4 on jo selvästi hapanta (kuin sitruunalla maustettua vettä) mutta ihan juotavaa.  ;D

Lisäys: Säilöntäresepteissä neuvotaan yleensä laittamaan n. 125 ml/l väkiviinaetikkaa, eli 12.5 g/l etikkahappoa  :o
Kai siinä on tarkoitus saada myös sitä etikkaista makua säilöttävään tavaraan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Janne - toukokuu 27, 2009, 13:00:36 ip
Kylläpäs menee tieteelliseksi :D
Mä laitan viinietikkaa yms. aineksia säilöntäliemeen aina vaan niin että maistuu hyvältä ;)
Ja hyvin säilyy, atamonia voi tosiaan ripauttaa sekaan jos haluaa.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 13:27:29 ip
Mä taasen haluaisin minimoida etikan tarpeen kun en siitä niin pidä :D

Ja tosiaan etikka tarve on luultavasti suurempaa kun tuossa jamsterin laskussa jos liuospohjana käytetään normaalia hana vettä. Ja se vieläpä vaihtelee asuinpaikan mukaan. Hanavesi siis sisältää vaihtelevan määrän kalkkia yms. muita puskuroivia aineksia.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jamsteri - toukokuu 28, 2009, 23:29:01 ip
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 13:27:29 ip
Ja tosiaan etikka tarve on luultavasti suurempaa kun tuossa jamsterin laskussa jos liuospohjana käytetään normaalia hana vettä. Ja se vieläpä vaihtelee asuinpaikan mukaan. Hanavesi siis sisältää vaihtelevan määrän kalkkia yms. muita puskuroivia aineksia.


Tämä tosiaan on totta. Itse laskeskelin siitä lähtökohdasta, että veden pH olisi 7. Mutta eihän se hanavesi olekaan tislattua. (Liikaa labrassa vietettyä aikaa? ::)) Oulunkin hanaveden pH taitaa olla jopa 8,5 tai jotain sinne päin.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: naga morich - toukokuu 29, 2009, 00:22:42 ap
Lainaus käyttäjältä: Jamsteri - toukokuu 28, 2009, 23:29:01 ip
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 13:27:29 ip
Ja tosiaan etikka tarve on luultavasti suurempaa kun tuossa jamsterin laskussa jos liuospohjana käytetään normaalia hana vettä. Ja se vieläpä vaihtelee asuinpaikan mukaan. Hanavesi siis sisältää vaihtelevan määrän kalkkia yms. muita puskuroivia aineksia.


Tämä tosiaan on totta. Itse laskeskelin siitä lähtökohdasta, että veden pH olisi 7. Mutta eihän se hanavesi olekaan tislattua. (Liikaa labrassa vietettyä aikaa? ::)) Oulunkin hanaveden pH taitaa olla jopa 8,5 tai jotain sinne päin.


Ok.

Hanavesiin lisätään myös klooria joten ph nousee siitäkin.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - toukokuu 29, 2009, 09:05:27 ap
ottakaa sitten huomioon että myös sen säilöttävän aineen ph:n pitää kans muuttua... Sehän nostaa tarvetta myös hiukan
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: CyberDog - toukokuu 29, 2009, 11:21:28 ap
Lainaus käyttäjältä: naga morich - toukokuu 29, 2009, 00:22:42 ap
Lainaus käyttäjältä: Jamsteri - toukokuu 28, 2009, 23:29:01 ip
Lainaus käyttäjältä: CyberDog - toukokuu 27, 2009, 13:27:29 ip
Ja tosiaan etikka tarve on luultavasti suurempaa kun tuossa jamsterin laskussa jos liuospohjana käytetään normaalia hana vettä. Ja se vieläpä vaihtelee asuinpaikan mukaan. Hanavesi siis sisältää vaihtelevan määrän kalkkia yms. muita puskuroivia aineksia.


Tämä tosiaan on totta. Itse laskeskelin siitä lähtökohdasta, että veden pH olisi 7. Mutta eihän se hanavesi olekaan tislattua. (Liikaa labrassa vietettyä aikaa? ::)) Oulunkin hanaveden pH taitaa olla jopa 8,5 tai jotain sinne päin.


Ok.

Hanavesiin lisätään myös klooria joten ph nousee siitäkin.


Kloorin saa häviämään seisottamalla/keittämällä vettä. Tai tässä uskossa ainakin olen itse. Kemiallisia perusteita mulla ei tohon ole. Joku voisi tuon vahvistaa... Mutta ainakin akvaariopuolella tätä kait käytetään.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: massmur - kesäkuu 06, 2009, 09:30:29 ap
Sain käsiini 3kg purkin Manoliton etikkasäilöttyjä jalapeñosiivuja. Kaikkea tuskin samalla kertaa saan vedettyä naamariin, joten pitäisi saada loput säilytettyä jossain. Metallitönkästä joka tapauksessa otan ne pois, mutta miten on säilyvyyden kanssa, jos vaan kaadan lopun sisällön enemmän tai vähemmän tiiviisiin purkkeihin? Jääkaappisäilytys taitaa olla ainut vaihtoehto?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snu - kesäkuu 06, 2009, 09:38:30 ap

Kaada loppu sisältö enemmän tai vähemmän tiiviisiin purkkeihin. Jääkaappisäilytys taitaa olla ainut vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snu - heinäkuu 11, 2009, 21:04:56 ip

Onko kenelläkään yhtään Hillox-pussia? Jos löytyy, niin voisiko siinä olevan ohjeen kirjoittaa tähän ylös. 200g pussissahan on Suola 77 % ja natriumbentsoaattia 6 %, niitä muita mausteita en chileihini tarvitse. Ajattelin tuosta ottaa suolan määrän, ja muuten siitä ohjeesta etikan ja sokerin määrän ja lisäillä Atamonia seokseen. Hillox-kurkuissa on mun mielestä makeus, etikkaisuus ja suolaisuus hyvässä suhteessa.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snu - heinäkuu 13, 2009, 16:14:35 ip

Ostin sitten itse tuota Hilloxia. Pussin kyljessä oleva ohje kuuluu näin:

4-5kg kurkkuja
6-8dl väkiviínaetikkaa
400-600g sokeria
2-2,5l kiehuvaa vettä
1 pussi Hilloxia, jossa siis on 154g suolaa, sinapinsiemeniä, 12g natriumbentsoaattia, maustepippuria ja valkosipulijauhetta.

Lisäksi mausteiksi ehdotetaan tillin varsia, piparjuurta ja mustaherukan lehtiä, joiden soveltuvuudesta chilin kanssa samaan seokseen voi olla montaa mieltä.

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jones - heinäkuu 16, 2009, 11:51:45 ap

Tyhmä kysymys, mutta tuo kylmään liemeen säilöminen ei liene sen kummempaa, kuin antaa liemen jäähtyä, ennenkuin kaataa viipaleitten päälle  ::)

Ei hirveästi kiehdo ajatus jalapeno-etikka-muusista eli olisi mielekkäämpää, kun eivät kypsyisi / pehmentyisi kuuman liemen vaikutuksesta.

Jos ostan esim. tuollaisen ym Hillox-pussin ja keittelen siitä liemet, niin onnistunee ihan sillä? Purkit tieten desinfioidaan kuumassa, mutta tarviiko esim. lisätä atamonia tjms?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: snu - heinäkuu 16, 2009, 20:47:55 ip

Siinä on säilöntäaine mukana.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rince - syyskuu 03, 2009, 10:31:32 ap
Laitoin kuukausi sitten jalapenoja etikkaliemeen (muistaakseni sen 'virallisen' ohjeen mukaan eli n. 1 dl väkiviinaetikkaa per 1 kg lopputuotetta). Mittasin nyt liemen pH:n, se oli n. 3,4. Eli hyvin pitäisi säilyä.

Ja tässä vielä käyttämäni perusohje:

400 g chilejä
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: biblo - syyskuu 11, 2009, 21:55:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Rince - syyskuu 03, 2009, 10:31:32 ap
Laitoin kuukausi sitten jalapenoja etikkaliemeen (muistaakseni sen 'virallisen' ohjeen mukaan eli n. 1 dl väkiviinaetikkaa per 1 kg lopputuotetta). Mittasin nyt liemen pH:n, se oli n. 3,4. Eli hyvin pitäisi säilyä.

Ja tässä vielä käyttämäni perusohje:

400 g chilejä
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Ilmeisesti ihan tuoreesta chilistä kaikki on nämä säilökkeet veivannut?

Ihan varmistin että tuo kuivatus on melko turhaa?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Minbaari - syyskuu 12, 2009, 11:28:20 ap
Eilennä laitoin todella pienen erän chiliä säilöön. Tälläisellä reseptil:
Pilttipurkkiin
3kpl Sudden Death Habaa
2kpl Nagaa
8 Egyptiläistä viherpippurinmarjaa
suolaa
fenkolia
korianteria
sokeria
valkoviinietikkaa
Tätähän ei voisi edes kutsua säilömiseksi vaan joku ajattelee että, "v**** mikä pelle, minä laitoin juuri 2000kg C.Lanceolatumia etikkaan!"  ;D Mutkun piti noille jotain tehdä ennen kun homehtuvat...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rince - syyskuu 12, 2009, 11:32:07 ap
Lainaus käyttäjältä: biblo - syyskuu 11, 2009, 21:55:02 ip
Ilmeisesti ihan tuoreesta chilistä kaikki on nämä säilökkeet veivannut?

Ihan varmistin että tuo kuivatus on melko turhaa?

Juu, ihan tuoreita chilejä säilötään.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: biblo - syyskuu 15, 2009, 14:59:54 ip
Eilen meni nafti kilo sekalaisia säilöön vanhalla reseptillä.Näyttää olevan samanlainen repsu kuin Rincellä.

-1l vettä
-2dl väkiviinaetikkaa
-4tl sokeria
-2tl suolaa

Keittelin liemen ja kaadoin silputtujen chilien päälle.Pöydällä jäähtyi yön yli muodostaen tyhjiön ja tänään kylmään.

Chileinä oli lemon drop,homera?(joku annuum),orange flame ja aji cristal.Penan lähetyksestä olivat.

Annan maustua viikon-pari ja sitten maisteluun.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: tgr - syyskuu 19, 2009, 16:12:19 ip
Etikkäsäilöin tuolla perusliemellä, joka pariinkin kertaan ollut ketjussa esillä.
Täytin purkit piripintaan ja lisäilin nestettä, kunnes kuplien tulo oli lakannut. Kannet kiinni ja jäähtymään.
Kun säilykkeet olivat jäähtyneet ja kannet imeytyneet sisään, niin purkeissa onkin huomattavan paljon ilmaa - kuvassa nuoli "vesirajalla". Menikö homma munille?
(http://www.aijaa.com/img/b/00151/4905485.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=4905485.jpg)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rince - syyskuu 20, 2009, 11:27:49 ap
Lainaus käyttäjältä: tgr - syyskuu 19, 2009, 16:12:19 ip
Etikkäsäilöin tuolla perusliemellä, joka pariinkin kertaan ollut ketjussa esillä.
Täytin purkit piripintaan ja lisäilin nestettä, kunnes kuplien tulo oli lakannut. Kannet kiinni ja jäähtymään.
Kun säilykkeet olivat jäähtyneet ja kannet imeytyneet sisään, niin purkeissa onkin huomattavan paljon ilmaa - kuvassa nuoli "vesirajalla". Menikö homma munille?

Liemen on kyllä tarkoitus peittää chilit. Voit ihan hyvin lisätä lientä purkkiin, ei sisältö siitä kärsi (ainakaan jos säilytät purkit viileässä).
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - syyskuu 21, 2009, 11:04:33 ap
minä antaisin kyllä tuon olla tuollaisena... Ei ne piloille mene tuossa... Viileässä annat olla vain... Tuolla jäljellä oleva happi on kuitenkin aika vähissä :)

Päällimmäiset kyllä saattaa kuivua ja nahistua mutta ei ne piloille mene

Enemmän tuo avaaminen ja täyttäminen minua arveluttais...
Pitäisi syödä pois ennen kuin ovat "kypsyneet" johon menee tuollaiset 2 kuukautta
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: tgr - syyskuu 21, 2009, 13:04:13 ip
Tein sitten kompromissin ja otin purkin auki ja lirautin kuumaa Atamonilla höystettyä etikkalientä piripintaan. Korkki kiinni ja hieman sekoitettuna takas viileään.
Tyhjiö palasi takaisin, eli korkki painui uudelleen alas. Katsellaan parin kuukauden kuluttua mitä tuolle kuuluu.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: bluesman - lokakuu 09, 2009, 01:11:37 ap
Tässä linkki päiväkirjaani jossa testi alkanut; http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6187.msg75775#msg75775
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: popcornmaker - elokuu 07, 2010, 13:20:39 ip
Tervis..

Ajattelin tänään hieman (ekaa kertaa) yrittää säilöä omia jalluja. Mutta sitten mulla on "iso" läjä noita lombardoja jotka ovat mitä oon maistanut niin käytännössä tulettomia.. Samalla kun tota etikkalientä väsään niin ajattelin noikin  lykätä purkkiin, mutta mitä mausteita noihin vois laittaa että hieman makua saisivat???.. Ei niitten tuliseksi tarvi muuttua, mutta jotain piristettä ehkä kaipaisivat.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: TunturiTiger - elokuu 07, 2010, 13:50:52 ip
Alkaa oleen kans tää homma ajankohtainen. Onko kellään ideoita etiketteihin? Ihan tavallinen teippi - kynä ei innosta. Olisko printteri - tarra-arkki parempi? Vielä kun joku näppärä osais tehdä hienoja etiketinpohjia printattaviks.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: popcornmaker - elokuu 07, 2010, 15:15:20 ip
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - elokuu 07, 2010, 13:50:52 ip
Alkaa oleen kans tää homma ajankohtainen. Onko kellään ideoita etiketteihin? Ihan tavallinen teippi - kynä ei innosta. Olisko printteri - tarra-arkki parempi? Vielä kun joku näppärä osais tehdä hienoja etiketinpohjia printattaviks.


http://media.photobucket.com/image/Canning%20pepper%20label/jamaster14/Hot%20Sauce/Habanero.jpg (http://media.photobucket.com/image/Canning%20pepper%20label/jamaster14/Hot%20Sauce/Habanero.jpg)

Aloin itsekin etsiä jotain etikettejä netistä purnukoihin.. Esim tuosta sais komean jos hieman kuvankäsittely onnistuu. Muokkaa isot tekstit jollain kivalla fontilla vastaamaan purkin sisältöä ja joko poistaa "tuoteselostuksen", tulisuus mittarin ja varoitukset tai oikein jos oikein fiilistelee niin muokkaa nekin sopivaks  ::).. Kehtais jo viedä tuliaiseksi kavereille. Esim google kuvahakua sanoilla chili, pepper, canning, label, tag.. Siis esim chili label tai muita yhdistelmiä niin jotain muitakin näytti löytyvän.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: linker - elokuu 07, 2010, 16:12:54 ip

Takaetiketiksi varoitus tartuntavaarasta:

(http://farm2.static.flickr.com/1102/4723264403_1675529d2c.jpg)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: popcornmaker - elokuu 07, 2010, 18:31:38 ip
Dodiin.. ekat chilit säilötty. Ohjeena tuo perus vesi, etikka, sokeri, suola litku kera atamon. Eipä noita hirveen montaa purkkia tullut, mutta kun tavoitteena oli näin ekalla kaudella saada edes yksi podi syötäväksi joka lajista joita keväällä kylvin niin kaikki on plussaa. Nyt ilmeisesti annan olla huoneenlämmössä vaikka aamuun ja sitten jääkaappiin vähintään pariksi viikoksi???
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - elokuu 07, 2010, 19:55:14 ip
vähintään pariksi kuukaudeksi... maku paranee tuon 1.5-2 kk:n välissä aika paljon ja jatkaa parantumista ainakin 6kk asti... siittä pidempää kokemusta ei ole ;)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Nizo - elokuu 07, 2010, 20:01:12 ip
Itse tein yhden vähän pienemmän purkin jonka korkkasin parin viikon jälkeen. Siitä sai maisteltua sillä aikaa kun odotti isompien purkkien valmistumista.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - elokuu 07, 2010, 20:06:27 ip
tuota taktiikkaa itsekin  ::)  ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Kimppu - elokuu 08, 2010, 22:23:33 ip
Pari purkkia tuli tehtyä etikka-chilimixejä, seassa oli niin paprikoita, pari puolikypsää habaneroa, muutama aji amarillo ja joe's longeja. Alkuperänen resepti oli 6 dl vettä, 1,5 dl etikkaa, reilu puoli desia sokeria, vajaa puoli desia suolaa ja pari ruokalusikallista hunajaa. Tämä löyty jostaki netin syövereistä, suolan määrä ihmetytti mutta kattellaan ja maistellaan...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Hegu - elokuu 09, 2010, 21:39:04 ip
Nyt itsekkin säilöin sadosta osan etikkaan. 2 oliivi purkkia tuli toisen hunajalla ja toisen sokerilla. Pääsee sit testaamaan onko eroa, molemmissa noin 15 palkoa pätkitty

4 dl vettä
0.5 dl väkiviina etikkaa
0.5 tl suolaa
1 tl sokeria/ toiseen hunajaa

Ph:ta en jaksanut edes mitata mutta eiköhän tuo säily
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Kilp - elokuu 09, 2010, 23:24:36 ip
Itse tein pari pientä testieräpurkkia marttaliiton sivuilta kalastetulla reseptillä (http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/reseptit/?x46480=127774348), eli marinoituja valkosipulinkynsiä chilien seassa, mutta nyt näitä muita reseptejä katsellessa... Tulipahan laitettua väkiviinaetikkaa  :-[
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: bluesman - elokuu 10, 2010, 06:36:53 ap
 Noita etikettejähän on kiva väsäillä. Mulla on vanha Corel Draw jota käytän. Yleensä printtaan A4 arkille montaa eri kokoa ja suihkutan mattalakalla pariin kertaan molemmin puolin niin väri ei maakellarin kosteudessa valu. Sitten voi liitellä omia fotojaan ym. Päivämäärän voi laittaa eri lapulle niin ei tarvii pohjaa muuttaa joka päivä. Tässä hätäisesti väsätty esimerkki;

(http://lh5.ggpht.com/_L2NRhEx13OI/TGDIlfWbjfI/AAAAAAAABjI/CIoT_cxJMyM/s512/Hot%20salsa%20T%20sweet.JPG)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Nizo - elokuu 20, 2010, 20:27:05 ip
Tänään meni Penalta tilattua Aji Cristalia, Championia ja Sudden death habaa säilöön. Pariin purkkiin valkozibalin kera. Hyväksi havaitulla reseptillä, joka mm. biblon postauksessa on. Sokerin tosin korvasin parissa purkissa hunajalla. Pakkaseenkin riitti runsaasti, ja uomenna sitten Nagaa ja SD-Habaa uuniin kuivumaan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: ALIS123 - elokuu 27, 2010, 12:43:15 ip
Tämä nyt ei varsinaisesti liity chilin säilöntään mutta etikkasäilöntään kyllä. Onko kukaan kokeillut tehdä chilikurkkuja? Eli siis suolakurkku reseptillä mutta käyttää mausteena tuoretta chiliä, tarttuuko maku kurkkuun? Saisin tuoretta kurkkua suoraa maasta nostettuna ja vois kokeilla pari purkkia.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rundari - elokuu 27, 2010, 12:54:52 ip
Penallahan on nagakurkkua, ja onkin tosi hyvää. Ja nyt tuli itekkin kokeiltua tehä omaa versiota habanero kurkkua ja habanero valkosipuli kurkkua. Kattotaan tos jossain välis millasta tulee.
(http://www.roadrunner.1g.fi/kuvat/chili/s%C3%A4ilykkeet/PICT0178.JPG/_smaller.jpg)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Kaltsu - elokuu 27, 2010, 14:18:49 ip
Tein toisen maustekurkkupurkin tuoreen chilin kera. Vielä en ole päässyt maistelemaan, mutta uskoisin että hyvää on.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: cuski - elokuu 27, 2010, 15:53:01 ip
Chilit ja suolakurkut toimii jopa liian hyvin. Tuli viime kaudella tehtyä kaksi isoa purkkia ja molempiin liikaa chiliä > ei enää hyvää :( Tosin kaikki on suhteellista, mutta eivät uponneet edes meillä (yksi lohko kurkkua oli liikaa leivälle/mihintahansa). Uskomattominta oli että jopa cristalia voi laittaa liikaa o_O , 7pot ja habat nyt oli jo arviona että tulee tulista. Meillä sentään kaikessa on aina jotn chiliä kun laittaa ruokaa, mutta noista tuli jotain julmaa :)
Onneksi aina voi kokeilla mikä itselle maistuu/tuntuu hyvältä.

ps. pari purkkia kurkkuja kelle vaan kelpaa
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: keto - elokuu 27, 2010, 18:53:33 ip
Testasin tuota itse laittamalla ihan valmiiseen (kaupan) maustekurkkuviipalepurkkiin tuoreista 7podeista soseuttamalla tekemääni tahnaa. Tuli muuten aivan loistavaa tavaraa  ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: bluesman - elokuu 27, 2010, 21:34:39 ip
 Just vein kylmään ämpärillisen habasuolakurkkuja. Ämpärissä n.20 habaa, eri lajikkeita. Ja nyt tuli chilihapankaalista tällä kertaa hapanchiliä jossa vain pieni osa kaalia. Melko tujua tavaraa. On kuitenkin varsin oiva vaihtoehto ainaiselle etikan käytölle.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Kaltsu - elokuu 27, 2010, 21:37:42 ip
Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 27, 2010, 21:34:39 ip
Just vein kylmään ämpärillisen habasuolakurkkuja. Ämpärissä n.20 habaa, eri lajikkeita. Ja nyt tuli chilihapankaalista tällä kertaa hapanchiliä jossa vain pieni osa kaalia. Melko tujua tavaraa. On kuitenkin varsin oiva vaihtoehto ainaiselle etikan käytölle.


Etikka nuorentaa.  ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: keto - elokuu 27, 2010, 21:44:35 ip
Jepu jee. Kesäkurpitsaa näyttää olevan tulossa sen verran että seuraavaksi ehkä testataan zucchini-7pod-säilykettä  ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: ALIS123 - elokuu 28, 2010, 13:14:50 ip
Piti nyt ihan mielenkiinnon vuoksi testata joten kävin hakemas purkin euroshopper maustekurkkuja ja palottelin siihen pari aji cristalia, parin viikon päästä sit maistelemaan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: RikuS - elokuu 28, 2010, 21:14:05 ip
Tein tossa kaks viikkoa chilisäilönnän etikkaan (ekan sivun reseptillä). Meniköhän mulla homma reisille kun purkissa on ilmaa ja purkki on seissy huoneenlämmössä sen kaks viikkoa? Chilit on kuitenkin liemen peitossa ja näyttää suht ookoolta. Purnukkaa en oo avannut sen jälkeen, kun sen duunasin. Niin ja siellä ei ole ollenkaan vettä, niinkuin ei siinä reseptissä mainittukkaan, pelkkää väkiviinaetikkaa (reseptissä oli omenaviinietikkaa!) ja hunajat sun muut lisukkeet.. meniks viduiks?

Tänään tein tokan setin, eri reseptillä. Purkit on nyt täysiä, joissa ilmatyhjiö (toivottavasti) ja huomenna jääkaappiin. jes!
Yhteen pilttipurkkiin tein nagat + 7pot säilykkeen :D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: biblo - syyskuu 06, 2010, 18:24:03 ip
Olisi tuossa vajaa kilo championeja vielä kun pitäisi keksiä mitä tekisi kun kuivattaa en tahdo.

Pitäisikö heittää ihan normietikkaliemeen lillumaan? Kokonaisena jos laittaa niin ilmeisesti olisi hyvä rei'ittää?


Kannattaakohan sotkea liemeen esim. omenaviinietikkaa ja/tai valkosipulia?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: PeeVee - syyskuu 08, 2010, 21:59:51 ip
Laitoin itse juuri Championeja ihan normi etikkaliemeen. Halkaisin podit ja silppusin vielä keltaista Fataliita antamaan makua/tulisuutta ja loraus sitruunamehua. Saas nähdä mitä tuosta tulee, antaa nyt ainakin kuukauden muhia...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: olppa - syyskuu 09, 2010, 20:21:31 ip
tämä voi mennä vähäm ohi aiheen, tai onko tätä käsitelty jo aiemmin, mutta....

ite oon tehnyt laiskanmiehen säilykkeitä.

Eli ostanut kaupasta jotain valmista maukasta kurkkusäilykettä tms. ja palastellut sinne jallua ja cristalia sekaan oman maun mukaan.
mums mums. =)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Nizo - syyskuu 10, 2010, 07:41:50 ap
Lainaus käyttäjältä: olppa - syyskuu 09, 2010, 20:21:31 ip
tämä voi mennä vähäm ohi aiheen, tai onko tätä käsitelty jo aiemmin, mutta....

ite oon tehnyt laiskanmiehen säilykkeitä.

Eli ostanut kaupasta jotain valmista maukasta kurkkusäilykettä tms. ja palastellut sinne jallua ja cristalia sekaan oman maun mukaan.
mums mums. =)


Onhan tuosta tekniikasta puhetta ollut, ja ihan toimivaksi vaihtoehdoksi todettu.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: ingeniero - lokakuu 14, 2010, 20:20:38 ip
Tuollaiset laiteltu, siinä taisi mennä kauden viimeiset sitten samalla. Hieman sokeria, hieman hunajaa. Etikkaa ja kuumaa vettä. Chilejä useita eri lajeja silputtu. Siemenet talteen, ei niitä tuonne tartte säilöä :P

(http://img833.imageshack.us/img833/8804/silyke.jpg) (http://img833.imageshack.us/i/silyke.jpg/)

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Larski - joulukuu 11, 2010, 19:33:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Rince - syyskuu 03, 2009, 10:31:32 ap
Ja tässä vielä käyttämäni perusohje:

400 g chilejä
1 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Toimiva ohje. Justiin korkkasin ekan tuolla ohjeella säilötyn tölkkini. Chilien tulisuus oli tasottunu sopivasti liemessä pari kuukautta uidessa ja liemiki maistu oikeasti jopa yllättävän hyvältä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: linker - joulukuu 11, 2010, 21:10:18 ip


Suosituksena purkkiinsäilötyn habanero-naga-tomaattisoseen käyttöön:
nautittava viikon-kahden kuluessa purkin avaamisesta.

Muutoin voi käydä kuten itselleni puolisen tuntia sitten:
Kansi oli 5mm paksussa homeessa. Sisältö, noin neljäsosapurkillinen kuitenkin priimaa.
Söin kaike nlopun    *röyh*     (vain pilttipurkkikokoa oleva, ei suuri vahinko)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - joulukuu 12, 2010, 00:12:23 ap
ja en suosittele kenenkään käyttävän "piltti" purkkeja säilömiseen,
koska purkkien kannet on tehty niin, ettei niitä saa takaisin kiinni "oikeille" jengoille.
( nämä purkit on tarkoitettu pikku lasten ruuille ja siksi turvallisuus syistä kantta ei saa
takaisin paikoilleen)
Eli kun laitat niihin chilimössöä, vaikka kuinka kuumina ne teet ja suljet jää niihin aina "ilma" rako!
Ja tämä taas johtaa siihen, että eivät myöskään säily!
Kun säilötte, niin muistakaa kuumentaa lasipurkit uunissa vähintään 100 asteessa ja kannet keittää ja kuumana täyttä ja sulkea!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 12, 2010, 00:23:33 ap
Lainaus käyttäjältä: hessi - joulukuu 12, 2010, 00:12:23 ap... purkkien kannet on tehty niin, ettei niitä saa takaisin kiinni "oikeille" jengoille.

Tuosta olen vähän eri mieltä.
Kansissa ei ole kierrettä, vaan muovissa on jotakin uria. Jos käyttää oikeita kansia (eri merkeissä on erilaisia) ja painaa ne kuumana hyvin kiinni (voi vähän kiertääkin), ne ovat ilmatiiviitä. Kaikista on kansi painunut lommolle, jos olen ne kohtisuoraan saanut paikoilleen. Vinoonkin voivat toki mennä. Mitättömän kokoisihan nuo ovat muuhun kuin kokeiluihin.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Lihamestari - joulukuu 12, 2010, 13:05:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 12, 2010, 00:23:33 ap
Mitättömän kokoisihan nuo ovat muuhun kuin kokeiluihin.
Meidän talouteen varmaan sopii tuo purkkikoko, kun tuo emäntä on niin kukana chilipäästä, kun voi vaan olla!
Eilen illalla syödystä tacopiirakastakin mä sain syödä kaikki jalopenosiivut! :)
Nam...  ;D

Vois isommat purkin mennä huonoksi, varsinkin jo tuotteena on jotani erittäin tulista laatua...

Tosin toi säilöntä on vasta kaukainen haave!! ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - joulukuu 12, 2010, 14:29:37 ip
Ja emännälle kannattaa tarjota vain" hyviä" chilejä ja koukuttaa pikkuhiljaa ;)
Jallut on  yleensä niin pahoja tuon kitkerän annuumimauna takia, ettei niillä
ketään chilin saloihin koukuta, minun mielipide ainakin.
Mutta Aji cristal  varsinkin ne säilötyt ovat oivia kokuttamiseen :) vaaleat(vihreät/oranssit) on miedompia ja niillä kannattaa aloittaa ja jos tuoretta saa niin kuivata ja tehdä jauhetta, se sopii makkara/jauhelihakeitosta ihan mihin ruokaan vaan, oikein annosteltuna alussa.
Ja jos saat jostain savu championijauhetta niin sillä koukuttaa kenet tahansa :) on niin namia!

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Lihamestari - joulukuu 12, 2010, 16:27:26 ip
Lainaus käyttäjältä: hessi - joulukuu 12, 2010, 14:29:37 ip
Ja emännälle kannattaa tarjota vain" hyviä" chilejä ja koukuttaa pikkuhiljaa ;)
Jallut on  yleensä niin pahoja tuon kitkerän annuumimauna takia, ettei niillä
ketään chilin saloihin koukuta, minun mielipide ainakin.
Mutta Aji cristal  varsinkin ne säilötyt ovat oivia kokuttamiseen :) vaaleat(vihreät/oranssit) on miedompia ja niillä kannattaa aloittaa ja jos tuoretta saa niin kuivata ja tehdä jauhetta, se sopii makkara/jauhelihakeitosta ihan mihin ruokaan vaan, oikein annosteltuna alussa.
Ja jos saat jostain savu championijauhetta niin sillä koukuttaa kenet tahansa :) on niin namia!
Sä luet mun ajatuksia!  :o
Mä sitä piirakkaa syödessä totesin ihan samaa, että kun ensi kerralla tehdää tätä, niin vaihdetaan Jallut niihin säilyke Aji Cristaleihin! :)

Pitkä tie on vielä kuljettavana, mutta pikkuhiljaa nostetaan sitä potkun määrää...
Ja ainahan mä voin omaan annokseeni ripsiä noita jauheita joukkoon.. ;D
Tänään tosin on kesytettävänä Paholaisen possukääryle, mikä saattaa olla hieman liikaa! More for me!! ;D (on tosin itse ilmoittanut halukkuutensa maistaa)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: ingeniero - tammikuu 18, 2011, 19:09:35 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 11, 2010, 21:10:18 ip


Suosituksena purkkiinsäilötyn habanero-naga-tomaattisoseen käyttöön:
nautittava viikon-kahden kuluessa purkin avaamisesta.

Muutoin voi käydä kuten itselleni puolisen tuntia sitten:
Kansi oli 5mm paksussa homeessa. Sisältö, noin neljäsosapurkillinen kuitenkin priimaa.
Söin kaike nlopun    *röyh*     (vain pilttipurkkikokoa oleva, ei suuri vahinko)


Mielenkiintoista. Omat säilykkeet alkavat olla 3kk vanhoja ja vielä moitteettomassa kunnossa. Hyvät tiiviit purkit ja hygieeninen käsittely annosteltaessa tavaraa ulos. Pullossa taitaa olla 1/10 jäljellä ja silti on ihan puhdasta ja raikasta tavaraa. Toisilla homehtuu oliivipurkkikin viikossa ja olen lähes varma et he käyvät salassa tonkimassa sormineen niitä sieltä ;D
Itse käytän aina vain puhtaita välineitä säilykkeisiin koskiessa.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Gluteus Maximus - toukokuu 15, 2011, 22:21:22 ip
Mites nuo etikka-säilöttyjen chilien siemenet itää vai itääkö ollenkaan? Jonkin topicin alta joskus olin lukevinani siitä, mutta ei nyt enää löytynyt meikäläisen hakusanoilla.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rundari - toukokuu 15, 2011, 22:29:56 ip
Taitaa siinä tuhoutua kun kuuma liemi kaadetaan niskaan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: SK - kesäkuu 16, 2011, 20:19:51 ip
Säilöin chilejä isoon lasipurkiin, aiemmin siinä on ollut punajuuria. Hyviä oli.
Mutta toisen kerran kun avasin metalli kantta jäi puolet lasipurkista korkkiin kiinni, eli chilit pilalla, kun saattoi mennä lasin sirpaleita joukkoon. :'(
Säilöessä kaadoin etikkaliemen kuumana (lähes kiehuvana) chilien päälle. Olisiko se voinut tehdä lasista haurasta?
Onko muille käynyt näin? Vai oliko vaan huono tuuri ja alun perin viallinen lasitölkki?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Nizo - kesäkuu 16, 2011, 20:46:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Nondo - kesäkuu 16, 2011, 20:19:51 ip
Säilöin chilejä isoon lasipurkiin, aiemmin siinä on ollut punajuuria. Hyviä oli.
Mutta toisen kerran kun avasin metalli kantta jäi puolet lasipurkista korkkiin kiinni, eli chilit pilalla, kun saattoi mennä lasin sirpaleita joukkoon. :'(
Säilöessä kaadoin etikkaliemen kuumana (lähes kiehuvana) chilien päälle. Olisiko se voinut tehdä lasista haurasta?
Onko muille käynyt näin? Vai oliko vaan huono tuuri ja alun perin viallinen lasitölkki?


Itse olen myös lähes kiehuvana liemen aina kaatanut, eikä vielä ole yksikään purkki hajonnut. Enkä ole kyllä ikinä kuullut että noin olisi käynyt. Todennäköisesti sinulle on siis sattunut sekundapurkki.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rundari - kesäkuu 18, 2011, 11:32:36 ap
Ettei ois lasi ollu liian kylmä kun kuumat nesteet oot sinne kaatanu?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: SK - kesäkuu 19, 2011, 04:36:44 ap
Huoneenlämpönen, varmaankin n. 23c.

Ne oli minun ensimmäiset etikkasäilönnät, Fresnoa ja Rocoto Red sekasin.
Hyviä oli joten teen uudestaankin. Ens kerralla vaan pienempiin purkkeihin, ei mene kaikki pilalle, jos näin käy...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Rundari - kesäkuu 19, 2011, 11:05:39 ap
Ne purkit ois pitäny uunissa lämmittää reiluun 100c niin desinfioituvat
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - kesäkuu 20, 2011, 13:42:53 ip
niin ja ovat silloin kuuman nesteen kanssa lähes samanlämpöisiä jolloin purkki säilyy ehjänä...
Mahdolliset valumat kannattaa huuhtoa vasta purkin jäähdyttyä ettei hajoa ;)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: SK - kesäkuu 25, 2011, 07:36:24 ap
Kiitokset vastauksista. Ajattelikin että tuo lämpötilaero vois olla syy tapahtumaan.
No asiat oppii parhaiten kantapään kautta.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Hubert - elokuu 09, 2011, 16:25:18 ip
Kertokaas, että montako nagaa uskallan heittää 1 kg kurkkuja sisältävään etikkanagakurkku-säilykkeeseen? Koitin Penalta udella, että paljonko laittaa nagaa siihen 5 kilon pönikkään, mutta vastaus oli vain että: "tietty määrä"  :D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - elokuu 09, 2011, 18:22:25 ip
Purkkien desinfioinnissa ne pitää ensin liottaa vedessä; mahdolliset homeiden ym. lepoitiöt aktivoituvat kosteassa. Lepotilassa ne kestää vaikka säteilytyksen, melkein, tai ehkä.
2: Kiehuvakaan vesi ei niitä itiöitä tapa, vaan polttaminen hengiltä kuumassa uunissa jossa kuivuvat ja kuolevat.

Atamon-pussissa on ohje, että purkit huuhdotaan en-muista-kuinka-vahvalla Atamon-liuoksella ...

Mä teen molemmat ;)

Kommenttina lisäainekauhuisille, että kannattaa miettiä kuinka paljon niitä säilykkeitä -tässä tapauksessa chilejä- tulee syötyä. Bentsoaattiahan on sitten luonnostaan puolukoissa ja mustikoissakin, joten ei liene kovin paha "lisäaine"

Mä oon käyttänyt Pilttipurkkeja kauan (tytär taitaa olla nyt 24v, eli niin kauan)
Käyn dyykkaamassa joskus illan hämärissä lasinkeräyslaatikosta, jonka viereisestä pienmetallin keräyslaatikosta löytyy kannet;
Löytyyhän noista muitakin hyviä purkkeja, esein juuri kaikenlaisia Old el Paso, Santa Maria Tex Mex ym. joissa on se napsukorkki.

Pienet pilttipurkit vaan on kivoja, kun tosiaan saa sopivan pieniä annoksia niihin.
Piltti- ym purkkien kannet saa kyllä kunnolla kiinni onnistumisprosentilla 90%, kun laittaa ne piripintaan ja painaa korkin voimalla päälle ja vielä kiertää väärään suuntaan varovasti ensin ...

Se paras resepti on vielä hakusessa ... ;) kun ei oo tsilejä tullut säilöttyä kuin kerran, ja silloin bongasin reseptin jostain kotikokki-foorumista "säilötyt paprikat": siihen laitettiin maustepippuria ja laakerinlehteä, ja hyi hilpervetin hattu kun tuli paskanmakuisia biojätteitä. Niitäkin kyllä sitten pystyin hetken miettityäni käyttämään karjalanpaistissa, palapaistissa yms. perinneruoassa. Sopis varmaan pipareihinkin.

Fataliin Aji Cristaleita oon joskus ostanut, enkä kyllä pidä niin makeista. Etikasta sittentaas pidän kyllä, jotte laitan sitä reilusti. Niinhän se menee, että mitä enemmän sokeria, suolaa ja etikkaa, sen paremmin säilyy ... Hunajalle aika monet on allergisia; itse oon allerginen ainoastaan alkoholille ja siten en taas oikein pidä viinietikankaan mausta; Vähän sitäkin kyllä laitan joskus tavallisen jatkeeksi.

Nyt olis ideana yrittää eteläameriikan sävyjä laittamalla limeä ja korianterinlehteä [=cilantro] joka sitten on ihan eri maailman mauste kuin ne siemenet jota käytetään leivonnnassa.
La Costena'n salsoissa ja muissakin säilykkeissä on usein havaittavissa se cilantro ... Suomessa sitä muuten myydään ihan korianterin nimellä tuoreena, persiljan näköisenä yrttinä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - elokuu 12, 2011, 22:26:52 ip
Keitä hillo mössöä :)
chiliä(esim.lemon drop, harold st barts) ,Limettä/sitruunaa,tuoreta inkivääriä, tuoretta korianteria, hiukan hillo-marmeldisokeria, etikkaa liraus, namia tulee :)
jos vielä haluaa makua niin sit tähtianista, tai tomaatipohjainen, tomaattia, chiliä,limettä, koianteria, valkosipulia ja yrttejä ei siinä paljoa sokeri tarvita ja loraus etikkaa, mulla säilyy ainakin
tai ei säily, kun ne syödään :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: hessi - syyskuu 17, 2011, 22:03:22 ip
tässä vähän kuvia mun etikka säilönnästä Aji Cristal kyseessä ja valkosipulilla :)
(http://kuvapilvi.fi/k/Y2z4.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/Y2zZ.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/Y2zL.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/Y2zr.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
kuvassa yksi purkki lemon droppeja kun lientä jäi yli ja vihreät on mun uusi kokeilu "mössö"
sekin Lemon Drop ja sitruuna yms yrtit :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: laidanalta - syyskuu 30, 2011, 15:28:20 ip
Lainaus käyttäjältä: mau - syyskuu 15, 2005, 20:03:13 ip
Hyväksi koettu  kokoonpano:
purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos...  :lol:


Edit: Olisi tuossa avaamaton maustekurkku purnukka mites toimisi Aji Cristal silputtuna sekaan? Purnukka olisi tarkoitus viedä vanhemmille, niin ei mitään järkky lajiketta onneksi ollut  ;D

*Jäi vähän epäselväksi keitetääntkö tässä pilkotut chilit, valkosipuli samaan aikaan etikan, hunajan kanssa sitten uunissa desifioituun purkkiin ja kansi kiinni? Huoneenlämmössä pari viikkoa ja jääkaappiin. Säilyvyys?*

Taitaa mennä tuonne mautekurkku purkkiin, satoa ei niin kauheasti tullut. Loput, kun punastuu kuivatan. Mutta toki saa tulevaisuutta ajatellen vastailla kysymyksiin.  ;)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: -V- - syyskuu 30, 2011, 22:02:23 ip
Täällä on joillakin ollut noita purkkeja, joihin on jäänyt vähän enemmänkin ilmaa sekä purkkeja, joissa umpiointi on kussut... söittekö ja vieläkö olette hengissä. Itsellä meni kastikehommat mahdollisesti vähän mäkeen tuon suhteen...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: laidanalta - lokakuu 03, 2011, 14:00:43 ip
Nakkasin tuossa yhden Aji Cristalin ~reilun tupakkiaskin mittainen ja tulipunainen maustekurkku purkin sekaan. Purkin kyljessä oli ohje "Avattuna säilyy jääkaapisa" joten sinne sen ravistelun jälkeen laitoin. Halkaisin podin ja siemenet taas toiseen ruukkuun sitten vain kunnon palasina. Tuleekohan tuosta mitään.  ::) Voisi vanhemmillekin tehdä samanlaisen. Kasvi vielä muutamia podeja kasvattaa ja väri oranssin punainen, pari vihreätä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: exa - lokakuu 03, 2011, 14:34:58 ip
Tässä (http://www.youtube.com/watch?v=17QT1BdfIgA) havainnollistavassa videotaltioinnissa melko huumorintajuton heppu laittelee jallut ja makeemmat suippopaprikat säilykkeeksi. Melko simppeli liemi tossa, tais joku yrtti sinne purkkiin mennä kaveriksi.

Tota lientähän voi sitten oman maun mukaan aika pitkälti säveltää. Mitenköhän joku lihaisampi yrtti esim. rosmariini toimis jonkun melko maskuliinisen makusen chilin kanssa? Itse tekisi kovasti mieli kokeilla jotain särmää lisätä noihin litkuihin... Lähtis oikeen kunnolla soveltaan ja pilkkois yhen passionin aji cristaleitten sekaan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: laidanalta - lokakuu 03, 2011, 14:49:01 ip
Lainaus käyttäjältä: laidanalta - lokakuu 03, 2011, 14:00:43 ip
Nakkasin tuossa yhden Aji Cristalin ~reilun tupakkiaskin mittainen ja tulipunainen maustekurkku purkin sekaan. Purkin kyljessä oli ohje "Avattuna säilyy jääkaapisa" joten sinne sen ravistelun jälkeen laitoin. Halkaisin podin ja siemenet taas toiseen ruukkuun sitten vain kunnon palasina. Tuleekohan tuosta mitään.  ::) Voisi vanhemmillekin tehdä samanlaisen. Kasvi vielä muutamia podeja kasvattaa ja väri oranssin punainen, pari vihreätä.


Edelleen, kauanko menesi, että maku tarttuu jääkaapissa kurkkuihin, miten säylyy, ettei tule ruokamyrkytystä tai muuta :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tyttii - lokakuu 10, 2011, 16:59:27 ip
No niin. Ensimmäinen kausi virallisesti ja kirjaimellisesti paketissa. Haboja etikassa, palmusokerilla makeutettuna.

(http://i5.aijaa.com/b/00865/8849404.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=008658849404.jpg)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Huru-ukko - lokakuu 11, 2011, 12:24:05 ip
Itsellä ei ole chilien säilömisestä etikkaan kuin yksi kokemus. Neljä vuotta sitten ostin jostain kaupasta pussin siemeniä jossa luki vain Chili siemeniä....(Muistaakseni).
Silloin(kaan ei ollut mitään kunnon toleranssia chilien rouskuttamiseen, eli syömättä jäivät. Mutta kun en raskinut pois heittää niin tuli säilöttyä ne etikkaan. Kahteen litran purkkiin ja sokeria, etikkaa ja vettä. Mausteeksi valkosipulia, tilliä ja persiljaakin  ::). Lisäksi lisäsin punaviinietikkaa toiseen ja valkoviinietikkaa toiseen purkkiin. Olivat selkeästi erimakuisia. Eikä säilöminen sitä tulisuutta poistanut. Sinne ne jäivät välieteisen komeron ylähyllylle pimeään kunnes muistin ne, kun tarvitsin säilykepurkkeja.
Maistoin kokeeksi ennen kuin pistän ne biokiertoon. Rakenne oli muuttunut samaksi kuin kurkulla pitkään säilöttäessä, eli aika pehmeitä olivat. Myös se kova polte oli tasoittunut, tai sitten suu oli oppinut sietämään enemmän. Joka tapauksessa toinen purkeista on lieden vieressä ruuanlaittoa varten jotta muistaisi sen paremmin.
Joka tapauksessa etikkasäilötyt "jutut" kestää pitkään....
                                                                     Asiaa auttaa jos pää on kuin seula  ::).
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tyttii - lokakuu 12, 2011, 18:06:01 ip
Hitsi repesin tolle persiljalle  :D :D Varmaan maistuu!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 13, 2011, 14:51:34 ip
Mitäs repeämistä persiljassa on??
Voisi tehdä hyvän sävyn valkosipulin kanssa moneen ...

Takavuosien suosikki kaupan säilykkeissä, muuten, oli Eldorado Tonnikala Persiljalla! Siinä tuo oli hyyyvääää ....
[saattaa sitä vieläkin olla jos osaa etsiä kaikenmaailman ¤#"!¤#" satay-, chili-,barbeque- ja italialainen tomaattikastike- versioiden seasta]
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Huru-ukko - lokakuu 15, 2011, 13:32:18 ip
Njooo...höhö.. Ehkä se ei ollut siihen kohtaan passeli mauste, vaikka onkin monessa muussa erittäin hyvää, kuten lihasopassa. Ja onhan sitä tuorejuustoissakin mausteena. Ja kasvimaalla sitä kasvaa noin neliön ala joka vuosi, erittäin maukasta sinälläänkin.
Ja ko. chiilisäilykkeessä sitä ja tilliä ei enää erottanut, molemmat oli vihreitä kasoja, jotka maistui....yllätys, chilille  ::).
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Lihamestari - lokakuu 16, 2011, 17:50:12 ip
Nyt meni omat rocotot liemeen!
Omat suhteet oli seuraavat:
1 L Vettä
2,5 dl Väkiviinaetikkaa
1,5 dl Omppuviinietikkaa
100 g Sokeria
2 rkl Hunajaa
1 tl Atamonia
2 tl Suolaa

Tota lientä maistelin, niin omaan makuun muissa ohjeissa oli hippasen liian vähän makeutta ja happamuutta!
Katotaan muutaman viikon jälkeen miten äijän kävi! :)

Olis tossa reilu varttikolo ruskeaa habaa! Ehdoituksia?
Ihan tollaisenaan en uskalla säilöä, koska saattaa muuten olla Pilttipurkkikin hieman liian iso kerta-annokseksi...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tyttii - lokakuu 20, 2011, 12:32:34 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - lokakuu 13, 2011, 14:51:34 ip
Mitäs repeämistä persiljassa on??
Voisi tehdä hyvän sävyn valkosipulin kanssa moneen ...


Tarkoitin sitä, et chiliin tottumaton tuskin maistaa etikkasäilöttyjen chilien maun seasta persiljaa. Kun vaan polttelee. Ja hyvällähän hekotutti  ;)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 20, 2011, 17:58:07 ip
Käykö chilifoorumissa tottumattomia??  :monkey:

Oon muuten huomannut, että kun haluaa nimenomaisesti maistella chilejä tai chile-tuotteita, niin se aromi tulee ensimmäisenä, ja sitten vasta polte vie huomion. Maistoinpa viime syksynä TSMB'täkin varomattomasti kunnon viipaleen tuoreena. Kyyyllä siinä selvä maku oli ennenkuin taju lähti .. X-| ...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Dwarf - lokakuu 25, 2011, 22:39:23 ip
Mitens teidän etikkasäilötyt? Nyt mulla on ensimmäiset jallut etikkasäilötyt. Tuloksena maistuu lähes pelkästään etikalle, mutta polte on tallella. Olisikohan pitänyt laittaa vähemmän etikkaa vai enemmän sokeria yms. vai molempia?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Herra 47 - lokakuu 26, 2011, 06:01:01 ap
kannattaa antaa "kypsyä" sen 2-3 kuukautta ennen maistelemista ;)

maku paranee ajan myötä
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 26, 2011, 07:52:03 ap
Lainaus käyttäjältä: Dwarf - lokakuu 25, 2011, 22:39:23 ipOlisikohan pitänyt laittaa vähemmän etikkaa vai enemmän sokeria yms. vai molempia?


Tapoja ja makuja on niin monenlaisia, mutta tässä vähäetikkainen versio:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Hubert - marraskuu 08, 2011, 19:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: hubert - elokuu 09, 2011, 16:25:18 ip
Kertokaas, että montako nagaa uskallan heittää 1 kg kurkkuja sisältävään etikkanagakurkku-säilykkeeseen? Koitin Penalta udella, että paljonko laittaa nagaa siihen 5 kilon pönikkään, mutta vastaus oli vain että: "tietty määrä"  :D


Muistaakseni Linker vastasi tähän että 50g tuoretta nagaa olisi passeli määrä.  :D
No ennen kuin vastaus tuli, niin kerkesin jo laittaa kurkut purkkiin ja n.700g satsiin laitoin yhden ison nagan, eli arviolta 7g.
Oletin lopputuloksen siis olevan lähes tuletonta ja niinpä koinkin nyt iloisen yllätyksen, kun 3kk:n makuuntumisen jälkeen avasin kurkkupurkin.
Tulisuus on varsin sopivaa ja naga maistuu mukavasti läpi. Kokemattomalle Pentti Perusjampalle en kuitenkaan menisi tarjoamaan...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: kalat69 - marraskuu 09, 2011, 06:48:53 ap
heh, no siinä on ainakin riittävästi nagaa, koska penan purkissa taitaa olla jopa pikkasen vähemmän. mutta meillä on sellasia kurkkuja joihin on laitettu litran purkkiin iso naga ja näin reilun vuoden säilömisen jälkeen maku on kyllä kohdillaan, ei tarvii syödä ku pari viipaletta kerrallaan. kyllä maistuu ;D
Otsikko: Kokemuksia säilönnästä ..
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 09, 2011, 15:38:22 ip
Tulipahan sitten toisen kerran elämässä säilöttyä tsilejä.

Eka karralla toissa syksynä järkeilin reseptin jostain Kotikokki-sivustolta paprikasalaattiohjeesta: Virhe!!
Se ohje oli tietysti jonkun yli-innokkaan kotikokin omasta ensimmäisestä kokeilusta, jossa mausteina mm. maustepippureita ja laakerinlehteä.
Sekoittelin silloin eri lajeja ja vihannespaprikaakin osaan purkeista. Kaikki maistui samalle - tulisuus vaihteli. Noita oon vähän käyttänyt ruoanvalmistuksessa terävöittämässä karjalan paistia ja chiliäkin, johon se suomalainen lihapata-maku ei kyllä oikein istu kun texmex-keittiössä on vähän eri aromit ...

Tällä kerralla -taas kiireessä kun pelkäsin että sato kohta mätänee- päättelin muutamasta nettiohjeesta, että Meiran mausteseos sienten ja vihannesten säilöntään voisi toimia.
Nyt jo osasin epäillä lisämausteiden järkevyyttä mausteisen tuotteen säilönnässä, ja tuplasin muiden aineiden osuuden verrattuna ohjeeseen, eli veden, sokerin ja etikan, plus lisäsin suolaa ja vähän atamonia. Piltti- tm lastenruokapurkkeja oli jemmassa aika palljjonn kun tuli niitä illan hämärässä dyykattua kierrätyspisteen lasi- ja metalliroskiksesta. Purkit ja kannet huolellisesti liotin yön yli, pesin ja kuumensin ½t 170* uunissa. Atamon-litkullakin taisin niitä huuhtaista....

Pilttipurkeista "onnistui" keskimäärin 8/10 eli aina parista purkista jäi kansi löysäksi. Yhdestä satsista jäi etikka pois, minkä huomasin vasta kun olivat jäähtyneet. Eli uusiksi ...
Muutamaa purkkia kokeilin piruuttani umpioida painekeittimellä: vitut! Ja hah: kannet oli poksahdellut auki ja liemet lillui kattilan pohjalla, ja purkeissa oli epämääräistä pahanmakuista löysää hilloa.

Tulollaan on vielä myöhäistä satoa jokunen AC, aika paljon Aji Benitoa ja Kaleidoskopia, ja muutama appelsiinin kokoinen rocoto. Tässä viimeisessä tän syksyn kokeilussa meinaan jättää tyhmät lisamausteet pois. Käytän liemenä vain vettä, etikkaa, sitruuna- ja limemehua, sokeria, suolaa ja atamonia. Eipä noissa valmiissakaan ostosäilykkeissä taida mausteita olla. Fataliin Aji Cristalit on erinomaisia, vaikkakin mun makuuni liian makeita. Paras on ollut Old El Pason Mixed Chilies, jossa on vihreää ja punaista jalapenoa sekä manzano-chiliä eli jotain rocotoa. Ei ole niissä pippureita, yrttejä eikä mitään sipuliakaan.

Pilttipurkkien sulkemisessa kokeilen käyttää jotain prässiä eli painoa kansien päällä kunnes jäähtyvät: valurautapata tai täysi kattila saa kelvata kokeeksi ...

Katsotaan miten äijän käy!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Huru-ukko - marraskuu 09, 2011, 16:28:32 ip
Hunarian Hot Waxit kypsytyksessä noin puolet kypsyi ja toinen puoli jäi osittain oranssiksi ja vihreäksi. Joka tapauksessa kypsistä siemenet talteen ja sitten omaan purkkiin ja raa'emmat omaan purkkiin, sama liemi molempiin.
Eli se hyväksi havaittu. 1 osa etikkaa, 5 osaa vettä ja sokeria sekä suolaa. Lisäksi laitoin valkoviinietikka pullon lopun sekä white Balsamico pullon pohjan myös sekaan. + haarukkassa maximi mälli hunajaa sekä noin 10 kpl neilikan kukkaa, kun on se joulukin tulossa  ;).

      Namia......................
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Disturbed - joulukuu 08, 2011, 23:21:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 14:14:31 ip
Erityisen hienoja ovat mietoon etikkaliemeen kokonaisina säilötyt "Joulun kellot" (http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg49588#msg49588), Campane chilit. Mutta kuten tuoreessakin, polte on sisällä siementen kiinnikkeissä ja suuri osa chilistä on mietoa. Luulin maun tasaantuvan muutaman kuukauden säilönnässä, mutta ei.Sellaista asiaa olisi, että alkaisivat kaikki champagnet olemaan kypsiä ja kiinnostaisi tuo säilykkeiden teko.Purkit on ostettu ja chilithän nyt on omasta takaa.
Nyt on antaumuksella etsitty jotain sopivaa ohjetta liemeksi ja kuten chilivaarikin, niin itsekkään en niin välitä tuosta liiallisesta etikan mausta joten tulen varmaankin seuraamaan hänen blogistaan löytynyttä ohjetta:

Lainaus4 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa (maun mukaan jopa 2dl)
0,5 dl hunajaa (voi korvata sokerilla)
0,25 dl sokeria
1 tl merisuolaa
1 sitruunan mehu

Toisen erän tein vähemmällä makeutuksella. Pidempään säilytykseen voi mukaan laittaa myös Atamonia säilöntäaineeksi, mutta kohta syötävillä testipurkeilla en katsonut sitä tarpeelliseksi.


Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: PP - joulukuu 09, 2011, 10:09:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 08, 2011, 23:21:12 ip
Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?


Anteeksi, että epäilen tyhmiä, mutta ethän aio säilöä liemeen juustolla/pekonilla täytettyjä chilejä? Se ei tule onnistumaan kotikonstein niin, että tuote säilyisi pakastamatta. Täytetyt chilit voi pakastaa tai sitten säilöt tyhjät chilit liemeen ja täytät ne myöhemmin niinkuin varmaan tarkoititkin.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Disturbed - joulukuu 09, 2011, 17:40:25 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 09, 2011, 10:09:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 08, 2011, 23:21:12 ip
Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?


Anteeksi, että epäilen tyhmiä, mutta ethän aio säilöä liemeen juustolla/pekonilla täytettyjä chilejä? Se ei tule onnistumaan kotikonstein niin, että tuote säilyisi pakastamatta. Täytetyt chilit voi pakastaa tai sitten säilöt tyhjät chilit liemeen ja täytät ne myöhemmin niinkuin varmaan tarkoititkin.


Ihan oikeassa olit siinä tyhmien kyselemisten suhteen sen kanssa mitä luulit minun tarkoittavan. Eli siitä juuri halusinkin kysellä, että onko mahdollista täyttää chilit ja laittaa ne sitten täytettyinä liemeen maustumaan. Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.

Nyt kun aloin pohtimaan asiaa, miksei onnistuisi tuon tekeminen, niin tulee mieleen äkkiseltään kyllä se, että kuuma liemi varmaan sulattaa juuston ruman näköisesti joukkoon. Säilyvyys ongelmiakin saattaisi alkaa syntymään jos kylmään liemeen alkaisi lisäilemään chilejä...

Pitänee tehdä niin, että ensin laittaa chilit liemeen ja sitten joskus niiden tarjoilun koittaessa täyttää ne.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: SK - joulukuu 10, 2011, 03:58:12 ap
En kyllä etikkasäilöttyjä chilejä alkais enää täyttämään juustolla ja grillamaan. Toki kaikkea voi kokeilla ja kerro jos hyviä tuli.
Itse täyttäisin ne tuoreena, pekoni ympärille ja griliin/uuniin. Nauttisin tosta herkusta niin kauan kuin tuoreita chilejä riittää.
Ja olen huomannut että jotkut chilit säilyy jääkapissa melko kauan, jopa pari kuukautta. Riippuen varmaankin siitä missä vaiheessa ne on poimittu talteen.
Etikkasäilötyt chilit olen vaan laittanu leivän tai pizzan päälle.

Tulipa taas tuoreen chilin nälkä...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Räyhis - joulukuu 10, 2011, 11:13:14 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 09, 2011, 17:40:25 ip
Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.


Eiköhän ne ole jossain mausteöljyssä lillumassa.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Disturbed - joulukuu 11, 2011, 00:42:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Nondo - joulukuu 10, 2011, 03:58:12 ap
En kyllä etikkasäilöttyjä chilejä alkais enää täyttämään juustolla ja grillamaan. Toki kaikkea voi kokeilla ja kerro jos hyviä tuli.
Itse täyttäisin ne tuoreena, pekoni ympärille ja griliin/uuniin. Nauttisin tosta herkusta niin kauan kuin tuoreita chilejä riittää.
Ja olen huomannut että jotkut chilit säilyy jääkapissa melko kauan, jopa pari kuukautta. Riippuen varmaankin siitä missä vaiheessa ne on poimittu talteen.
Etikkasäilötyt chilit olen vaan laittanu leivän tai pizzan päälle.

Tulipa taas tuoreen chilin nälkä...


En minä niitä sen jälkeen grillaamassa enää olekkaan, tämä siis vielä lisättäköön kun on näemmä epäselvää ollut. Ajatuksena oli alkupalojen tekeminen niin, että laittaisin punamangoldilehden päälle halkaistun champagnen jossa olisi se tuorejuusto tahna sisällä ja päälle laittaisin vaikka pekoni- tai suolaliha silppua erilaisten kivojen kontrastien aikaan saamiseksi. Nuo nautittaisiin siis kylmänä.
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - joulukuu 10, 2011, 11:13:14 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 09, 2011, 17:40:25 ip
Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.


Eiköhän ne ole jossain mausteöljyssä lillumassa.


Hyvin todennäköistä, että näin on. Mietin sitä etikkaliemien keittoa sen takia, että noita säilöttäviä chilejä on aika paljon, joten säilyvyyttä tahtoisin niin paljon kuin mahdollista. Ja olen lukenut, ettei mausteöljyissä olevat säily paria kuukautta kauempaa.
Osan ajattelinkin pakastaa ja grillailla joulupöytään, mutta osan tahtoisin käyttää yllä jo mainitsemallani tavalla. Todennäköisesti tulen tekemään niin, että osan säilön etikka liemeen ja sen osan mitä en tuoreena käytä, pakastan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Mobix - heinäkuu 16, 2012, 11:08:24 ap
Itselläni on tarkoitus tehdä jotain etikkachilisosetta, jota voi kokkaillessa lisätä ruokaan.

Mietin vaan chilien säilömistä soseen valmistamiseen asti, kun chilisadot on tosi pieniä. Pakastaminen paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: exa - elokuu 27, 2012, 23:16:27 ip
Biquinho (c. chinense) tuottaa, vastoin ennakko-odotuksia, ulkona semmoisen sadon, ettei sitä tuoreeltaan kykene yksi immeinen käyttämään. Iski semmoinen idis, että niistähän voisi saada loistavia pikkunaposteltavia jos vaan saisi säilöttyä kätevästi. Kuivaaminen eikä pakastus välttämättä palvele sitä tarkoitusta kovinkaan kummoisesti, joten jäljelle jää etikkasäilöntä.

Onko kellään näkemyksiä miten projekti kannattaa toteuttaa? Tai painavaa sanaa miksi ajatus kannattaa unohtaa samoin tein? Onko Biquinhosta kokemuksia säilöttynä (muutkin tavat kuin etikkaan ikuistettuna)?

Käytännössä kannat kannattaa varmaan nyppiä pois ja varmistaa, että lientä pääsee sisuksiin asti. Tulisi aika mielekkään näköistä säilykettä!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Whili - elokuu 28, 2012, 07:43:45 ap
Lainaus käyttäjältä: exa - elokuu 27, 2012, 23:16:27 ip
Biquinho (c. chinense) tuottaa, vastoin ennakko-odotuksia, ulkona semmoisen sadon, ettei sitä tuoreeltaan kykene yksi immeinen käyttämään..

Biquinho on loistava marja tuoreena ja miksei myös säilöttynä.
http://flavorsofbrazil.blogspot.fi/2011/11/recipe-preserved-biquinho-peppers.html
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: exa - elokuu 28, 2012, 10:44:08 ap
Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 28, 2012, 07:43:45 ap
Biquinho on loistava marja tuoreena ja miksei myös säilöttynä.
http://flavorsofbrazil.blogspot.fi/2011/11/recipe-preserved-biquinho-peppers.html


Ai että minkä reseptin nakkasit, kuulostaa todella herkulliselta vaikka etikkaa onkin reippaasti. Parantaakohan alkoholi säilyvyyttä tässä tapauksessa vai haihdutetaanko se kokonaan, se jäi vähän epäselväksi.

Toisekseen, nyt kun syksy uhkaavasti lähenee niin pitäisi metsästää niitä purkkeja sillä mieli ainakin tekisi kovastikin kokeilla erilaisia säilykkeitä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Lassi-s - lokakuu 04, 2012, 14:37:20 ip
tuli tuossa itsekkin säilöttyä habaneroa, starfishiä, aji amarillo/starfish hybridiä, aji cristalia, medinaa, rocoto turbopubea ja championia. kaikkee vaan sekaisin purkkeihin ja reilusti valkosipulin kynsiä.

etikka/vesi suhteen pistin 1dl väkiviina etikkaa puolta litraa vettä kohden. 2 tl sokeria ja 1 tl suolaa tuohon vesi/etikka liemi määrään.

lasipurkit pesin ja kiehautin kansien ja tiivisteiden kanssa. nyt sit pari viikkoo odotellaan kuola suupieliä pitkin valuen että olisivat jo valmiita syötäväksi.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Lassi-s - elokuu 27, 2013, 15:29:19 ip
tän syksyn ekat säilönnät tehty. turbopubee ja jallua sekaisin. 1 litra vettä. 2dl väkiviinaetikkaa. 4tl sokeria ja 2 tl karkeaa merisolaa. kiehautin vettä 5min suolat ja sokerit seassa. etikan lisäsin kun vesi oli hiukka jäähtyny. purkit tietty keitin. ny jätin valkosipulin pois chilin makua pilaamasta.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Larski - elokuu 27, 2013, 19:35:59 ip
Voiko kesäkurpitsaa säilöä etiikkaan, esim. maustekurkkureseptillä? Palstan kurpitsat alkaa hiljalleen maistua puulta, jotenka mieluummin säilöis loput talveksi kuin vetäis ne pakkopullana.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: wille - elokuu 28, 2013, 11:40:37 ap
Kurpitsallehan on ihan oma maustesekoituskin etikkasäilöntää varten.
Itse tein tuossa taannoin pikseliä kesäkurpitsasta, chilistä ja sipulista muilta osin pussukan ohjetta mukaillen.
Namia tuli.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: NiGo87 - lokakuu 07, 2013, 15:02:19 ip
Nyt olis ensimmäiset säilönnät tehty. Löysin hyvän ohjeen uusimmasta ruoka ja viini lehdestä. Siinä oli säilötty kurkkuja itämaisittain, nyt säilöin chilejä itämaisittain.
Kokeilin noita kurkkuja viikko sitten ja ne ainakin toimii. Saa nähdä miten sama soossi toimii chileillä  :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jame - lokakuu 25, 2014, 21:42:54 ip
Nostetaanpa vanhaa topiccia. Nyt pitäisi korjata loppu sato sisällä olevista puskista olivat sitten kypsiä tai raakoja. Osa sadosta on jo kuivattu, paholaisen hilloa on tehty ja vielä on tarkoitus tehdä tuhtia chili-tomaattisoosia ja pakastaa sitä jääpalamuotissa jäädytettyinä kuutioina.


Edellä mainittujen jälkeen jää vielä pypsiä, puolikypsiä ja raakoja Aji Christalin, Lemon Dropin, Championin, Jalapenon yms. ei niin tulisia podeja jotka ajattelin säilöä etikalla. Viime vuonna kokeilin jotain suolakurkkutyylistä lientä mutta se ei ollut oikein onnistunut versio - liikaa etikkaa, liian vähän sokeria ja laakerinlehdet maistuivat liikaa. Joten jos on suositella jotain  reseptiä niin heittäkää kehiin. Suola - sokeri - etikka - valkosipuli-linjalla ajattelin mennä, mahdollisesti jotain muutakin mitä kaapista löytyy voi laittaa sekaan.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Siika - lokakuu 26, 2014, 09:03:26 ap
Mie olen tuolla chilivaarin  reseptillä tehny jo vuosia,siinä ku tulee sitruunaa ja hunajaa sekaan niin kaikki ovat kyllä tykänneet,itse olen sitruunan osuutta siihen hiukan lisänny. :o :o
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 26, 2014, 11:40:15 ap
Maistuu tuo vähemmän etikkainen minullekin edelleen.
Suora tie ohjeeseen blogiani tuntemattomille:
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Jame - lokakuu 26, 2014, 13:47:07 ip
Kiitos vinkistä! Tuota täytyy kyllä kokeilla.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Feint - lokakuu 28, 2014, 21:32:17 ip
Tuli säilöttyä omat Trepadeira Wernerit ja Aji Fantasyt etikkaan omatekoisella reseptillä, joka oli tyyliin "etikkaa ja mausteita". Pari viikkoa olleet liemessä ja olen käyttänyt ruoanlaitossa, tulisuus yllättävän voimakas ja tasainen kaikissa paloissa ja etikkainen maku toimii yllättävän hyvin jopa keitoissa. Omenaviinietikka on aika suunmukaista.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: pave_p - lokakuu 31, 2014, 17:23:48 ip
Tuolla Chilivaarin ohjeella (etikkaa/valkoviinietikkaa saatto olla vähän enempi) säilöin kaikki loput jalapenot kuukausi sitten. Nyt otin eka purkin auki ja täytyy sanoa että toimii (ainakin leivänpäällä).   :P

Laitoin tuoreeltaan jalapenot siivuiksi (punaisian, vihreitä ja siltä väliltä) ja purkkiin jonka jälkeen kuuma liemi päälle.
Hunaja antaa mukavan vivahteen, huomaa mutta ei maistu liikaa. Tulisuus ei ehkä vielä täysin tasoittunut.

Marketissa myytäviä purkitettuja lötköjä jalapenoja en osta enää ikinä.
Todennäköisesti ei näe sunnuntaita tuo purkki, hyvä jos huomista.   ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: pave_p - lokakuu 31, 2014, 17:34:26 ip
(http://kuvapilvi.fi/k/yhc3.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)

Löyty kuvakin säilykepurkeista
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 07, 2014, 13:18:17 ip
Hyväksi oon havainnut kikan korvata osa [~puolet] ohjeiden etikasta sitruuna/lime-mehulla.
Mä pidän kyllä aika happamistakin etikkasäilykkeistä kun en niitä nälkääni syö ... Useimmissa ohjeissa on mun mielestäni sokeria ihan liikaa.

Netistä löysin joskus amerikkalaisen jallujen ohjeen jossa liemessä oli puolet etikkaa: paikallisessa etikassa on taas puolet vähemmän happoa kuin meikäläisessä väkiviinaetikassa, joten sen kanssa 1/4-osa. Eli tässä 1/8-osa etikkaa ja 1/8-osa sitruuna-limemehua.  ~Litran liemessä [2pint=~11dl] muistaakseni 5rkl suolaa, 2rkl sokeria.
Sitruunamehun happopitoisuus on samaa luokkaa etikan kanssa, joten Ph on tuolla ohjeella varmasti tarpeeksi alhainen. Tämä ohje oli siis jalluille: Ajien -ja varmaan sopisi myös Chinensejen- kanssa käänsin nuo suolan ja sokerin määrät ympäri ja toimi hyvin. Jenkkiohjeessa laitettiin liemeen myös (oliivi?] öljyä jonka tarkoitusta en oikein ymmärrä, sekä ogeranoa, basilikaa ja timajamia jotka sopivat ainakin jalluille; samoin valkoisipuli sopii... Aji säilykkeeseen en minä laita mitään muita mausteita, kun tuote itsessään on "mauste" ja esim. Aji Cristal ei kaipaa muuta - ei valkosipuliakaan!

Atamon antaa kotisäilykkeelle sen viimeisen silauksen  8): Nestemäisessä Atamonissa on rommiaromia(!) jonka kyllä voi maistaakin: sopii moneen, vaan ei kaikkeen ...

lisäys:
LainausPickled Jalapeno Peppers

 1 pound [455g] jalapeno peppers

 one-pint [568ml] jars with lid (sterilized)

 1 small onion, chopped

 1 tbsp extra virgin olive oil

 1/2 tbsp fresh garlic, chopped

 Boiling brine solution (1 pint 5% vinegar, 1 pint water, 2 tbsp sugar, 5 tbsp salt)

Poke a small hole in each jalapeno, then blanch for 4 minutes in boiling water. The holes will keep the peppers from collapsing.
Add the peppers to the jars.

Before the peppers cool, add onion, garlic, basil, oregano, thyme, and olive oil.

Pour in boiling brine solution. Ideally, you will have this mixture begin to boil as you begin to blanch
Cap the jar tight and boil in boiling water for 15 minutes.

Allow to cool, and refrigerate.

Please NOTE: The jalapeno peppers have to be HOT when you add your brine.


On muuten vieläkin jäljellä toissasyksyisiä säilykkeitä, ja ovat säilyttäneet makunsa, värinsä ja jopa rakenteensa. Aika hyvä herkku on sekoitus rocotoja ja punaisia sekä vihreitä jalluja. Mun kylmäkellari samoinkuin pakastin tuntuu olevan musta aukko, jonne kaikki unohtuu. Aina joskus koen riemun hetkiä kun löydän vanhoja herkkuja ... Pakastimesta aika iso osa menee aina vuoden jälkeen biojätteeseen.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Roskankerääjä - tammikuu 19, 2015, 10:23:52 ap
Lainaus käyttäjältä: mau - syyskuu 15, 2005, 20:03:13 ip
Hyväksi koettu  kokoonpano:
purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos...  :lol:


Ensimmäistä kertaa tein säilykettä tällä reseptillä, mitat ei kyllä ollu kovin tarkat, mutta hyvää tuli! Jalapeno viipaleita ja kokonaisia biquinhoja tuli säilöttyä.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: J.J Chili - lokakuu 22, 2015, 12:02:20 ip
Tervehdys!

Olisi sellainen kysymys tosta etikkasäilönnästä että kun tein viimeisimmän satsin maustumaan,niin vielä siinä vaiheessa kun kaadoin kiehuvan kuuman etikkaliemen purkkiin paloiteltujen chilirenkaiden päälle, ja pistin kannen kiinni, liemi peitti koko satsin,mutta hetken kuluttua kun purkkia katselin liemen pinta oli pudonnut purkissa sen verran että päällimmäisenä olevat chilirenkulat eivät olleetkaan enää liemen peitossa. Ilmeisesti renkulat imaisivat sen verran lientä itseensä että pinta pääsi purkissa hieman putoamaan. Onko tästä haittaa,pilaantuuko toi satsi kun ne päällimmäiset renkulat eivät ole sen liemen peitossa siellä purkissa?

Edellisissä satseissa tälläistä pinnan putoamista ei ole tapahtunut. Ja kiitokset muuten Chilivaarille loistavasta etikkaliemi reseptistä jonka löysin tämän keskustelun kautta,toimii!!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Hubert - lokakuu 22, 2015, 14:14:26 ip
Lainaus käyttäjältä: J.J Chili - lokakuu 22, 2015, 12:02:20 ip
Onko tästä haittaa,pilaantuuko toi satsi kun ne päällimmäiset renkulat eivät ole sen liemen peitossa siellä purkissa?


Ei pitäisi haitata ollenkaan. Ainakin mulla on kaikissa purkeissa päällimmäiset chilinpalat pinnan yläpuolella ja hienosti ovat säilyneet jo yli kaksi vuotta.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: J.J Chili - lokakuu 22, 2015, 17:16:18 ip
Ok,

niitä voi siis alkaa popsimaan ihan rohkeesti sitten ku ne on vaan tarpeeksi maustuneet.. Hyvähyvä.

Kiitoksia paljon Hubertille vastauksesta ja avusta!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Redfox - helmikuu 01, 2016, 20:45:44 ip
Onko kukaan kokeillut etikkasäilöä chilejä, jotka on ensin karamelisoitu? Voisi olla ihan mielenkiintoisa kokeilu, nyt kun vain  muistaisi tämän idean sadonkorjuun aikaan. :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: J.J Chili - lokakuu 06, 2016, 09:45:26 ap
Moro,

sellanen kyssäri olisi että onko sillä mitään merkitystä kun ajattelin tehdä vähän chilisäilykkeitä omasta sadosta,jos osa chileistä on vähän nahistuneita ja pehmoisia? Vai pitääkö säilykkeisiin käytettävät chilit olla täysin tuoreita ja sellaisia "rapsakoita"?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 06, 2016, 11:51:02 ap
Ei nahistuminen sinänsä haittaa, mutta keittäisin ne kyllä ensin, sillä niissä saattaa olla home- ym itiöitä tavallista enemmän.
Oman etikkareseptini päivitin juuri blogiini: http://chilivaari.blogspot.fi/2016/10/chilisailykkeita-syksyn-sadosta.html

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: J.J Chili - lokakuu 06, 2016, 13:16:40 ip
Oolrait,

pitää vähän keitellä niitä ennen ku rupean varsinaiseen säilykkeen tekoon.. Kiitokset avusta taas!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 06, 2016, 14:14:19 ip
Mä käyttäisin etikkasäilykkeeseen kyllä juuri noita rapsakoita ja kuivaisin suosiolla ne nahistuneet. Tai ehkä pakastaisin: Se on varmaan helpoin tapa säilöä ...

On itsellä kokemus, että niitä säilykkeitä jää käyttämättä helposti jos eivät ole ihan priimaa. Kuivatut ja pakastetut on hyvää tavaraa ruoanlaitossa, kypsennettävissä ruoissa. Mullahan on kellarissa purkkikaupalla vanhoja erikkachilejä, ja alkaa mennä "päiväykset vähän yli" .. Silti syöntiin tulee otettua vain niitä parhaita [=jallut, aji cristal]
Kuivatut sentään säilyy aikas pitkään ja on helppo lahjoitellakin .. vihollisille esim. ...  8)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: NPhoBiaz - marraskuu 11, 2016, 18:00:21 ip
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Whili - marraskuu 11, 2016, 18:25:34 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 11, 2016, 18:00:21 ip
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?
Ei ne ehdi pöpöttymään   8)  ..Hyvä jos itsenäisyyspäivään asti säilyy syömättä  ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: PP - marraskuu 11, 2016, 22:56:16 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 11, 2016, 18:00:21 ip
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?


Pitäisi riittää.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: NPhoBiaz - marraskuu 11, 2016, 23:15:34 ip
Kiitos PP. Aavistuksen verran tämä ketju (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8090.0) sai jo harkitsemaan foliohatun päähän laittoa. ::)

Lainaus käyttäjältä: Whili - marraskuu 11, 2016, 18:25:34 ip
Ei ne ehdi pöpöttymään   8)  ..Hyvä jos itsenäisyyspäivään asti säilyy syömättä  ;D


Todennäköisesti kyllä näin. ;D
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 12, 2016, 19:29:32 ip
Ihan oikeesti pitäis liottaa yön yli ensin. Sitten uunittaa tai keittää, höyryttää tms. Lepoitiöt taimitäneon kestää kuumaa, kylmää ja kuivaa. Liottamalla ne herää kuolemaan ...

Mä olen kuitenkin vain huuhtonut purkit kuumalla Atamon-litkulla kylmiltään. Vanhimmat säilykkeet on säilynyt kellarissa 4 vuotta. Tietysti ne, jotka ei alunperinkään ollut kovin hyviä ...

Jauhemaisesta Atamonista ei juuri tule makua. Nesteestä tulee jotain rommiaromia.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: NPhoBiaz - joulukuu 03, 2016, 13:35:45 ip
Totesin hyväksi tällaisen reseptin:

- 0,35 litraa omenaviinietikkaa
- 1 litra 100% omenamehua
- n. 1dl hunajaa
- n. 2rkl suolaa

Sopii etenkin makeille baccatumeille. Etikan sivumakua ei ole lopputuotteessa oikeastaan ollenkaan, ja maistuu erittäin hyvälle. :) Mikäli makeutta haluaa vähemmän, niin puolittaisin hunajan määrän.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - joulukuu 03, 2016, 13:40:54 ip
Se on niin makuasia ...
Itse en koske viinietikalla säilöttyihin ollenkaan, kun maistuu se viinin sivumaku.

Itse korvaan osan etikasta sitruuna- ja limemehulla.

Hunajaakaan en rakasta, joten suosin sokeria :)
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 03, 2016, 17:50:45 ip
Nämähän ovat viimeisen päälle makuasioita.
Reseptisi on suurelta osin aika tavalla oman versioni (http://chilivaari.blogspot.fi/2016/10/chilisailykkeita-syksyn-sadosta.html) kaltainen, jos laskee saman kokoista annosta. Omenamehu nyt on yleensä vähemmän hapanta kuin vesi ja sitruuna ja suolaa sinulla on ehkä reilusti enemmän. Tosin nykyiset lusikat ovat niin matalia ja laakeita, ettei tuostakaan tiedä. Minä mittasin muovimitalla virallisen teelusikan verran ja se ei pysyisi lähellekään meidän kahvilusikoissamme. Virallinen ruokalusikka on kyllä kolme kertaa isompi.


Sorriille ja muille viinietikan vierastajille tiedoksi: pari desiä 10% väkiviinaetikkaa riittää samaan happamuuteen.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: PekkaT - huhtikuu 25, 2018, 16:31:30 ip


Ensin liotan pestyjä purkkeja muutaman tunnin vedessä. Sitten suoraan märkinä 100 asteiseen uuniin tunniksi ja kannet kattilaan kuumaan veteen. Säilönnän edistyessä otan suoraan uunista ja kattilasta näitä purkkeja ja kansia.

Joskus olen täältä kopsannut (?) säilöntäliemen ohjeen pepperoneille ja meni näin että 1 dl väkiviinaetikkaa 5 dl vettä 2 teelusikkaa suolaa 1tl sokeria.Liemi pois levyltä ja atamonia ohjeen mukaan. Kuumana purkissa olevien chilien päälle ja hyvin ovat maakellarissa säilyneet vuosia.

Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - huhtikuu 26, 2018, 16:38:44 ip
LainausSorriille ja muille viinietikan vierastajille tiedoksi: pari desiä 10% väkiviinaetikkaa riittää samaan happamuuteen...


Mä aina yritän olla "sivisynyt" ja laitan kyllä pienen lirun viinietikkaakin joskus, jos ohjeessa sitä käytetään: Suurimman osan korvaan kuitenkin laimennetulla etikalla. Sama juttu on esim. kylmäpuristetun oliiviöljyn kanssa: sekoitan vähän rypsiöljyyn tai käytän valmista sekoitusta ...

Mä olen Googlaillut ohjeita ympäri maailman ja usein tulee ohje Jenkkilästä: Sikäläinen etikka lienee 5% : ei sitä voi suoraan puolittaa kuitenkaan .. vaatii laskemista. Mä olen yrittänyt laskea sen lopputotteen kokonaismäärään saman määrän "puhdasta" etikkaa. Siinäkin on kokeilun paikka kuitenkin aina, kun on vaikea arvioida paljonko esim. siivuja mahtuu purkkiin. Kokonaisten chilien liemi voi olla yli puolet laimeampaa niin. Grammoissahan nämä kannattaa laskea. Ja voi etukäteen kokeilla paljonko chilejä tai siivuja, suikaleita ym. mahtuu purkkeihin. Sitten punnita ne. Lopulta kun sitten kaadat kuuman liemen purkkeihin joissa chilit sitten saattavatkin lämmössä kutistua, niin lientä meneekin enemmän ja loppuu kesken. On tässä tutkittavaa pienille chilipäille ...  :D :D :D

Sellainen on muuten jäänyt kokeilematta vielä, että kun jenkki-ohjeissa usein on esim. jalapenojen liemessä myös öljyä!? Että mitäkäköhän sekin siellä vaikuttaa ..  ??? ... Ja taitaapa olla esim. LaCostenan jalapenoissa tuoteselosteessakin mainittuna öljy. Ne LaCostenat on aika hyviä ja sopivan pehmeitä mutta eivät hajoa haarukkaan ...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Tommy66 - toukokuu 31, 2018, 00:12:22 ap
Heip,

tein Chilivaarin ohjeesta oman modauksen; muutin jonkun verran suhteita ja käytin makeutuksena palmusokeria. Tuli aivan mielettömän hyvää, vielä on jäljellä pari purkkia ja alan jopa pihtailemaan tuotetta, ennen kuin saan syksyllä taas purkit täyteen.

Toki tuore tavara voittaa, mutta oikein tehty säilöntä on kyllä maukasta!
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Chilivaari - toukokuu 31, 2018, 13:55:41 ip
Palmusokeri on hieno tuote ja sitä minäkin käytän monenlaiseen makeuttamiseen.
Chilisäilykkeen teossa sen kanssa kävi vain ikävä moka. Säilöin valkoisia Aji Fantasyja ja siitä tulikin ikävän ruskeaa. Maku toki on kohdallaan, mutta tässä tapauksessa ruskea sokeri ei toiminut.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - joulukuu 02, 2019, 19:11:07 ip
Myöhäistä päivitystä aiheeseen  8) Tuli juuri ne ihan viimeiset säilöttyä oikein rakkaudella  :-*  :-*  :-*

On siis vuosien varrella tullut kokeiltua kaikenmoista, enkä oikein koskaan ole ollut ihan tyytyväinen tuotoksiini. Jostain kumman syystä Aji Cristalista on kuitenkin aina tullut vähintään kohtuullisen hyvää ... Siinä kai niin vahva oma makunsa, ettei mene pilalle edes Meiran Sieni-säilötteellä ...  ;D  ;D  ;D

Pilaantumaan ei ole mulla koskaan päässyt vaikka on nytkin kellarissa yli 5v vanhoja (Piltti-)purkkeja: Oon aina laittanut vähän Atamonia: Jauheena, jonka sanotaan olevan mautonta ja hajutonta - nestemäisessähän on rommiaromia.

Tämän syksyn pääsadon -tai pääsäilönnän- laitoin ilman mitään sipuleita, mausteita tai yrttejä: Halusin että maku tulee vain chileistä. Ohjeita oon yleensä joka kerta erikseen surffaillut jenkkiläisiltä sivuilta - niin nytkin. Amerikkalainen etikka vaan kuulemma on 5% kun meillä se on 10% ((paitsi viinietikka 6%  sitäkään en käytä)) Suomalaisella etikalla siis jenkkiohjeen pint wettä ja pint etikkaa muuttuu litra vettä ja puolikas etikkaa; siitä sitten aikojen kuluessa viisastuneena laitan lopulta 250ml etikkaa tai etikka/lime/sitruuna ja vettä 750ml . Käytännössä korvaan puolet etikasta lime-sitruunamehulla (tuoreista hedelmistä tietysti!) ...

Siltikin: En nytkään ollut ihan tyytyväinen, kun maistelin valmiita ja sitä lientä. Oon täysin vakuuttunut että Atamonista tulee joku outo sivumaku, josta en pidä. Samoin noiden Jenkkien suolakin taitaaa olla jotain puoliksi laimennettua ihmesuolaa jota laitetaan ruokalusikkallinen ½ litraan: Usein puhutaankin kosher-suolasta tain "picling salt"istä ... ?!? Tai nuo vaan tykkäävät tönkkösuolatuista säilykkeistä ...

Olipa jääkaapissa jemmassa vielä vajaa litra sekalaisia mietoja chilejä: Fantasyä keltaisena ja valkoisena; muutama Bishops Crown; Sugarrush, Aji Cristal ja muutama osin keltaiseksi kypsynyt Jalapeno. Silppusin siis sekaisin ne 2dl Pilttipurkkeihin ja keittelin liemen lähes Chilivaarin ohjeen mukaan: Vaihdoin vaan 2dl viinietikkaa 1dl'aan väkiviinaetikkaa:
4dl vettä
50g juoksevaa hunajaa
25g valkoista sokeria
1tl(kukkura) suolaa [=4g]
60ml lime-sitruuna -mehua [tuoreista!]

lopuksi 1dl etikkaa

Lisäsin liemeen ~60ml sitruunan ja limen mehua kiehautin sen
Kaadoin liemen purkkeihin ja annoin chilien hetken lämmetä kunnes siivilöin sen takaisin kattilaan
Lisäsin 1dl etikkaa; kiehautin vielä ja kaadoin purkit piri-piri-pintaan. Suljin kannet heti tiukasti puristaen: Bauhausista ostetut Honeywell talvikäyttöön tehdyt asentajan työhanskat toimivat hyvin tässäkin asennuksessa ...

Laitoin purkit heti kuumina kylmään veteen, ja muutaman minuutin kuluttua kuului tänne tietokoneelle asti "pok" ... "naps" ... "poks" ... Kaikki kolmen purkin kantta napsahtivat umpioon ...

Maistoin tuota ylijäänyttä liemen tilkkaa ja oli niin hyvää, että lotkotin janooni koko desin  8)  8)  8)
Jouluna kerron ehkä tuliko oikeesti hyvää, ja miten solmuun meni veljen muijan naama mun "paprikasuokaleista" //

PS. Purkkien desinfiointiin on hyvä ohje/selitys mm. Marttojen sivuilla: Pestyt purkit (ja kannet?!) liotetaan vedessä yön yli. Sitten pidetään uunissa 125oC puolisen tuntia. Purkit täytetään kuumana. Bakteerien tai homeiden ja virusten(?) lepoitiöt voivat kestää jopa uunin, jos ei ole ensin liotettu ...
Toinen tapa on toki huuhtoa purkit ja kannet Atamon-litkulla. Mä olen tehnyt molempia.
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Miami - lokakuu 15, 2020, 20:17:38 ip
Toimiiko säilöntä ilman sokeria?
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 16, 2020, 11:50:55 ap
Kylläkai se onnistuu jos sitten maku kelpaa. Etikkasäilykkeessä makeus on aika olleellista. Makeutusaineet usein tekee sivumakuja ...

Oleellista kai on että miksi haluaa ilman sokeria?! Onko kyse vain kaloreista vaiko diabetes tai hiivasyndrooma tms. Jälkimmäisessähän ei saisi käyttää etikkaakaan ... Diabeetikko taas voi vähän käyttää sokeriakin: Eipä chilisäilykkeitä nälkään syödä ...

Yritin kysyjän puolesta vähä Guuglata aihetta: Löytyi äkkiseltään yksi suolakurkkuohje joka lienee olevinaan venäläisten kurkkujen ohje etikalla ((Voisi sopi mlle, kun en siedä ollenkaan fermentoituja ym. luonnollisesti pilaannutettuja tuotteita mukaanlukien viinietikka ja viini; hapatetut tuotteet, hapanmaitotuotteet: kaikista lähtee huuto-oksennus minulta)) Ko. ketjussa oli maininta, että Venäjä-seuran sivulla hyvä ohje: liekö se tämä:

LainausHyvä suolakurkkuohje

2,5-3 kg kurkkuja
mustaherukanlehtiä
tillin kukintoja
piparjuuren lastuja
3-5 valkosipulin kynttä

Liemi:
2,5 l vettä
2,5 dl etikkaa
1 dl suolaa
2 tl valkopippuria
1 rkl sinapinsiemeniä

Ladotaan kerroksittain.Vesi,suola ja mausteet kiehautetaan,lisätään etikka ja annetaan jäähtyä.Kaadetaan kurkkujen päälle.

Säilyvyyden kannalta tuon ohjeen etikan määtä on kyllä liian vähän, joten vaatisi säilöntäanetta tai kiehuvana purkitusta ... Ehkä näissä voi onnistua väärinkin tekemällä jos ei tiedä mikä on "oikein" ...  ???

Luulisin että oon törmännyt kaupan jalapenoihin ja pepperone-säilykkeisiin jotka eivät olleet makeita.


Kokeiltava kai tämäkin on ...  8)  8)  8)
Minä teksin jonkun perusohjeen mukaan yksinkertaisesti jättämällä sokerin pois: Chilit tuskin kaipaa muita mausteita kuin vähän suolaa, ehkä ...

PS. Itsellä muuten pusseissa reilu 10kg erilaisia chilejä odottamassa käsittelyä
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: Miami - lokakuu 19, 2020, 08:03:58 ap
Kiitos vastauksesta, ja ohjeen etsimisestä!

Sokeri ei vain yksinkertaisesti kuulu ruokavaliooni, eikä makeutusaineet. Ei liity sairauksiin...

Taidan testata tuota venäläistä ohjetta pieneen määrään ensin, säilyvyydestä en ole huolissani, kun syön ne varmaan aika pian kumminkin...palaillaan asiaan, kun saan purkitettua...
Otsikko: Vs: Etikkasäilöntä
Kirjoitti: sorrii - lokakuu 19, 2020, 13:03:40 ip
Ilman sokeria ja säilöntäainetta kannattaa ainakin purkit desinfioida oikein: Yön yli liotus [=lepoitiöt aktivoituvat!] sitten uuniin 125*C 15min. Kannet samoin mutta tiivisteiden takia ehkäpä kiehuvaan veteen uunin sijaan ...
Ne lepoitiöt kuulemma voivat kestää uuninkin jos ei ole liotettu ...

Purkit piripintaan ettei jäisi yhtään ilmaa.

Mulla on ollut vanhoja chilisäilykkeitä kellarissa yli 5 vuotta eivätkä ole pilaantuneet: Toki resepteissä on etsimistä, kun eivät aina kovin herkkua ole: Kaikista chileistä vaan ei ehkä tule hyvää?! Jallut ja Aji Cristal ovat olleet hyviä.