Ruoanlaitto ja ravintolat => Sadon säilöntä ja käsittely => Aiheen aloitti: Anonymous - Lokakuu 01, 2005, 14:35:32 ip

Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: Anonymous - Lokakuu 01, 2005, 14:35:32 ip
Eikös noita voi pakastaa ihan normaalisti ja makukin säilyisi?
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: Poppamies Tuliliemi - Lokakuu 01, 2005, 14:53:19 ip
Juu voi, sulatettaessa saattaa rakenne vähän kärsiä.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: Janne - Lokakuu 01, 2005, 16:28:51 ip
Mä olen ikävä kyllä todennut että kaksinkertaisista minigripeistä ja tiiviistä rasioista huolimatta "pakkasen maku" tarttuu chileihin tosi herkästi.
Eivät ne nyt pilalle mene, mutta maku kärsii.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: svalli - Lokakuu 02, 2005, 16:03:45 ip
Vakuumipakkaaja on oiva apuvaline pakastamiseen. Se estaa chilien kuivumisen pakastimessa ja on riittavan tiivista estaakseen hajujen ja makujen siirtymista.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: simos - Marraskuu 02, 2005, 19:55:35 ip
Kannattaako pakastuksessa poistaa siemenet, vai voiko marjat laikkaa kokonaisina pakkaseen ? Tietty asianmukaisesti pussitettuna.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: svalli - Marraskuu 02, 2005, 21:03:11 ip
Katevinta on pakastaa sellaisessa muodossa kuin niita kayttaa. Eli jos kaytata chilit kokonaisina ruuanlaitossa, pakasta ne sellaisina. Jos taas poistat normaalisti siemenet, pakasta ne ilman siemenia.

Jotkut pakastavat chilit pienen vesimaaran kanssa silppurissa tai tehosekoittimessa jauhettuna. Silppu tai mosso annostellaan jaapalamuottiin ja jaadytetaan paloiksi. Palat voi pakastamisen jalkeen pakata muovipussiin.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: simos - Marraskuu 03, 2005, 07:19:28 ap
Lainaus käyttäjältä: "svalli"
Katevinta on pakastaa sellaisessa muodossa kuin niita kayttaa. Eli jos kaytata chilit kokonaisina ruuanlaitossa, pakasta ne sellaisina. Jos taas poistat normaalisti siemenet, pakasta ne ilman siemenia.

Jotkut pakastavat chilit pienen vesimaaran kanssa silppurissa tai tehosekoittimessa jauhettuna. Silppu tai mosso annostellaan jaapalamuottiin ja jaadytetaan paloiksi. Palat voi pakastamisen jalkeen pakata muovipussiin.


jeps, kiitoksia vastauksesta.

Täytyy testailla. Osa sadosta menee jokatap. kuivatukseen, mutta ajatus oli että osan pakastaa. Täytyy testailla muutamaa eri tapaa, jos sitten löytyis se itselle sopiva malli.
Otsikko: Pakastus
Kirjoitti: Aji Ungreat - Heinäkuu 03, 2008, 18:32:25 ip
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Jägermeister - Joulukuu 30, 2008, 11:46:52 ap
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?

Kyllä niitä varmaan voi, mutta muiden vihannesten/kasvisten kohdalla olen kyllä ainakin huomannut että pakastaminen muuttaa niiden ominaisuuksia niin paljon kuitenkin ettei niitä varmaan enään ole mielekästä yrittää lähteä kuivattamaan. Tietenkin joku ohut chilikin pitää muotonsa ja ominaisuutensa paremmin ja on siten helpompi kuivattaa.

Itse kyllä kuivatan suoraan ne jotka aion. Pakasteessa olevat chilit tuleekin sitten käytettyä suoraan ruuanlaittoon, ja yleensä vielä niin että ne kypsennetään ennen lautaselle joutumista.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: wille - Joulukuu 31, 2008, 19:02:33 ip
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?

Kyllä niitä varmaan voi, mutta muiden vihannesten/kasvisten kohdalla olen kyllä ainakin huomannut että pakastaminen muuttaa niiden ominaisuuksia niin paljon kuitenkin ettei niitä varmaan enään ole mielekästä yrittää lähteä kuivattamaan. Tietenkin joku ohut chilikin pitää muotonsa ja ominaisuutensa paremmin ja on siten helpompi kuivattaa.

Itse kyllä kuivatan suoraan ne jotka aion. Pakasteessa olevat chilit tuleekin sitten käytettyä suoraan ruuanlaittoon, ja yleensä vielä niin että ne kypsennetään ennen lautaselle joutumista.

Pakastettuja Habaneroja olen savustanut normaalissa sähkösavustimessa. Niistä tuli savustamisen jälkeen melko ällöttäviä limaklimppejä, mutta kuivatuksen jälkeen taipuivat jauhettavaksi oikein hyvin. Maistuvatkin hyvältä.  ;) Rocotoa en uskaltaisi lähteä pakastimesta kuivattamaan - ainakaan ilman kunnollista kuivuria - paksun lihansa takia. Kuivamisaika voisi olla liian pitkä ja johtaa homehtumiseen.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Heinäkuu 30, 2009, 00:29:30 ap
"Rookie" esittää tyhmiä kysymyksiä...  Miten hyvin ne chilit säilyvät pakkasessa?

Itse olen vain yrittänyt säilöä Nagaa pieneksi pilkottuna, lasipurkissa pakkasessa... Ja purkki minigrippiin varoitustekstien kera! 
Itse asiassa todella kätevä tapa käsitellä kyseistä tavaraa, jäisenä vaan soppaan... mutta kun ei ole laajempaa kokemusta asiasta, niin säilyvyydestä ei ole tietoa.
Miten tämä pakastus toimii miedommille lajikkeille?

Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: snu - Heinäkuu 30, 2009, 13:28:12 ip
"Rookie" esittää tyhmiä kysymyksiä...  Miten hyvin ne chilit säilyvät pakkasessa?
Miten tämä pakastus toimii miedommille lajikkeille?
Tarkoitatko miten kauan ne säilyvät? Kyllähän jäisenä mikä vaan säilyy vaikka kuinka kauan.

Samalla tavalla toimii miedoille, kuin tulisillekin. Mahdollisista haitoista nyt tuli jo tässä threadissa aika hyvä selitys.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Rach - Elokuu 03, 2009, 00:31:40 ap
Moi. Tosta vakuumipakkauksesta tuli mieleen, et oon joskus säilönyt kahvipapuja seuraavasti: Alkosta (tai miksei muualtakin) Vacuvin-setti missä on pumppu ja pari sellasta kumikorkkia, tais olla jotain 8e pari vuotta sitten. Sitten tyhjiin lasi- (eli kalja-) pulloihin papuja, korkki kiinni ja ilmat pois. Tuntuisi tuoreet pavut säilyvän huoneenlämmössäkin täysin muuttumattomina ties kuinka pitkään!

Ja miten tää chileihin liittyy.. :) No, minunki mielestä pakastaminen vie paprikasta makua tai oikeastaan tuo juuri sen pakastimen maun.. Taidan sadon kypsyttyä kokeilla tota kaljapullo-vakuumia, josko se säilyttäisi paremmin chilit pakkasessa. Juuri mikään lajike ei kyllä taida mahtua kokonaisena pulloon ja jäisenä pois, mutta haitanneeko tuo vaikka niitä pilkkoo pienemmäksi jo ennen pakastusta. Voihan se kyl olla niinkin, et tää metodi ei chilien kohdalla edes pelitä, mut ilmoittelenpa tuloksista!  :D
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: lumi1234 - Syyskuu 22, 2009, 11:12:38 ap
pakastimessa säilyy liha, esim hirvi, hyvänä maultaan noin 6-8 kuukautta, ja catin yrtti kurssin pitäjä aikoinaan sanoi, että yrttejä ei kannata pakastaa pidemmäksi aikaa kuin vie seuraavalta sadolta valmistua,eli  noin vuosi?
tämän ohjeen mukaan on tillit ja muut heivattu ulos pakkasesta ennen uusien sinne laittoa, mutta luulen että kellään täällä ei chilit kauaa pakkasessa pysy :)

pakastaessa se muuttunut ... olomuoto  johtuu liian hitaasta jäätymisestä, jolloin kasvin solut ehtii mennä jäätyvän veden takia rikki, ja sen kiinteys ei ole sama. sitä en tiedä mikä siihen auttaa :) kylmempi pakkanen, tai lähelle nollaa jäähdytys ennen pakastinta?

maku häiriöt liittynee samaan kasvin solujen rikkoutumiseen. luulen, päättelen :) todella tiivis pakkaus ja "nopea pakastus" pitäisi auttaa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: sandru69 - Lokakuu 15, 2009, 07:56:16 ap
tota öö ukolla on ollut jo 2 vuotta vähän ylikin chilejä pakkasessa, onko järkevää pakastaa niitä niin kauan ja mites ne siemenet, oisko siintä toivetta , että lähtevät vielä itämään, jos nappaa siemenet sieltä chilien sisältä pois???? :-\ 
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Herra 47 - Lokakuu 15, 2009, 08:00:01 ap
hyvällä tuurilla saattaa jopa itää...
Pakastaminen vaan ei tee tuoreille siemenille hyvää...
Kuivattuja siemeniä tuo pakkanen ei pahemmin vaurioita
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: lumi1234 - Lokakuu 17, 2009, 22:10:24 ip
tota öö ukolla on ollut jo 2 vuotta vähän ylikin chilejä pakkasessa, onko järkevää pakastaa niitä niin kauan

haittana saattaa olla ettei maku ole sama, eikä rakenne aivan sellainen kuin pakastuksen jälkeen pitäis, mutta se vuosi on suositus, ite en ainakaan koskaan ole syöny sen pidempiä aikoja pakasteessa maanneita, kerro toki onko ne kestäny :)
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: jasuiitta - Lokakuu 20, 2009, 23:09:10 ip
jos saa chilit laboratorion  -85 asteen pakkaskuivuriin, niin tulos ainakin jauhaessa on "henkeäsalpaava"  ;D
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chilimieli - Tammikuu 23, 2010, 11:02:21 ap
Mitenkäs toimisi seuraava metodi chiliä pakastaessa?
Käytetään chilit kylmässä vedessä, kuten kalaa pakastaessa, eli "vesitetään", jolloin pantaan jäätyy vedestä kerros, eikä podien omasta nesteestä. Täten chililtä ei kuluisi omaa nestettä jääpinnan synnyttämiseen ja oletuksena hedelmä säilyttäisi paremman rakenteen ja muodon. ;)
Kokeilleita?
Halkaisemalla podin saa kätsysti sisäpinnankin myös säilymään (?) hyvänä.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: bluesman - Tammikuu 23, 2010, 11:59:15 ap
 Just söin Aji cristalia jonka olin pakastanut syyskuussa sellaisenaan. Kyllä sitä mieluummin söi kuin turpaansa ottaa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: hessi - Tammikuu 24, 2010, 19:37:58 ip
minä pakastan aina osan sadosta, ovat ihan hyviä ruuanlaitossa.
Jäisenä ne saa helposti pienen pieneksi silpuksi jota on sitten helppo heitellä ruokaan kuin ruokaan.
Tänäänkin tei juuri näin kun leivoin rocoto sämpylöitä. :)
tuohon veteen pakastamisen olin ihan unohtanut, vaikka yleensä esim. kanttarellit pakastan näin.
täytyy kokeilla ens sadosta.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Aketza - Kesäkuu 29, 2010, 16:57:10 ip
Kerran olen kokeillut kokonaisia chilejä pakastaa (kaupan chilejä). Heti kun lämpäsivät olivat aika kamalan näköisiä, joten ei niitä kukaan syönyt. Ehkä, jos tekisi niistä jotain chilisosetta ja sekottaisi sen esim. tomattisoseen (tai voihan ne chilit yksinkin sinne laittaa) kanssa purkkiin ja sitten pakkaseen, voisi olla hyvä mauste/kastike. Pitää joskus kokeilla.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: tonttu - Kesäkuu 29, 2010, 17:00:24 ip
Ruuan laittoon erittäin hyvä. Just löydettiin pari kuukautta sitten iso rasiallinen pakastettuja omianagoja... alko olla kaikki chilit loppu, joten voitontanssihan siitä lähti :-) Tulisuus tosin katoaa pakastaessa, nyt noita nagoja pystyi jo syömään suht nyypätkin kisailuissa... se ei kyllä käy päinsä, mutta kesän grillijuhlilla asia tullaan korjaamaan.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chilimieli - Heinäkuu 02, 2010, 09:36:51 ap
Itsekkin huomannut rocotojen kanssa saman, tulisuus katoaa ja jäljelle jää mukava pikkupolte, näin ei käy tosin kaikkien podien kanssa. Osa pysyy suht samassa poltteessa..
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Heinäkuu 03, 2010, 23:44:00 ip
Pakkaseen menevät tavarat on aina lasipurkeissa (=vanhat hillopurkit)

Silppuan chilit pieneksi jo ENNEN pakastamista, ja purkki tietty ahdetaan täyteen tavaraa yhdellä kerralla. Kun sitten talvella tekee mieli satoa, niin haarukalla vaan hakkaa irti sopivan paljon chiliä. Tavara ei oikeastaan ole muuttunut miksikään, kunhan on pakastettu riittävän nopeasti. Sama asia sulatuksen kanssa. Suoraan vaan jäisenä soppaan/kastikkeeseen/salaattiin, niin eipä juuri huomaa eroa pakastetun ja tuoreen tavaran välillä. Ja jos jäisenä napostelee satoa pakkasesta, niin lukuun ottamatta sitä että tavara on kylmää, niin hiput ovat hyvin lähellä tuoreen tavaran koostumusta ja makua.

Testattu: Lemon Drop (/Hot Lemon), Aji Cristal, Penan oranssit Habanerot, Annum joku muu, Naga...


Ne chilit taas jotka on ollut pakattu ohuissa kertakäyttö muovirasioissa, niissä on kaikissa havaittavissa "pakaste vaurioita" laadussa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: ihis81 - Heinäkuu 04, 2010, 01:28:43 ap
Mitenkäs toimisi seuraava metodi chiliä pakastaessa?
Käytetään chilit kylmässä vedessä, kuten kalaa pakastaessa, eli "vesitetään", jolloin pantaan jäätyy vedestä kerros, eikä podien omasta nesteestä.

Vanha juttu jo, mutta miksi kylmään veteen? Lämmin vesihän jäätyy nopeammin pakkasessa kuin kylmä.

Ja ennenkuin joku väittää vastaan, nii tehkääpä testi vaikka jääpalapusseilla.
Toiseen lämmintä vettä, ei kuumaa huom. ja toiseen kylmää vettä.
Sitten näette...
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Aketza - Heinäkuu 04, 2010, 12:07:42 ip
Minä olen kuullut, että lasipurkkeja ei saisi laittaa pakkaseen.

Laitatko muuten nuo jonnekin liemeen, kun laitat ne pakkaseen?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Heinäkuu 04, 2010, 22:58:15 ip
Miksi ei saisi? En minä ainakaan meinaa keneltäkään lupaa kysyä... ;)  Lasipurkki joka on tehty esim suolasillin yms ruokatavaroiden säilytykseen ei voi olla huono valinta jos haluaa olla varma chilin aromien säilymisestä. Ei mitään lientä, ihan sellaisenaan, siemenet mukana tai ilman. Samalla tavalla kuin läyttäisit ne tuoreena
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Wolfman - Heinäkuu 05, 2010, 22:02:29 ip
Minä olen kuullut, että lasipurkkeja ei saisi laittaa pakkaseen.

Liemi lasipurkissa pakkaseen voi olla huono ratkaisu, ainakin vesipohjainen joka saattaa jäätyessään rikkoa purkin. Voi olla että tuo ohje/kielto pohjautuu tuohon ? Öljy ja öljypohjaiset liemet eivät _kai_ laajene jäätyessään eli niitä voinee laittaa lasipurkkiinkin.... Itse en ainakaan keksi muita syitä kiellolle kuin tuon rikkoutumisvaaran jos sisältö laajenee jäätyessään.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Aketza - Heinäkuu 05, 2010, 22:09:11 ip
Joo, taitaa pohjautua tuohon. Mutta mahtaakos lasi laajeta jäätyessään?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Räyhis - Heinäkuu 05, 2010, 22:16:43 ip
Eih. Vettä lukuunottamatta asiat kutistuvat kylmässä. Poikkeuksiakin varmaan on, mutta sellaisia aineita ei varmastiokaan löydy kotoa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Aketza - Heinäkuu 05, 2010, 22:31:31 ip
OK, eli sitten kyllä taitaa pohjautua siihen, että lasipurkissa olisi vettä sisällä.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Starwhite - Heinäkuu 14, 2010, 04:40:44 ap
Vanha juttu jo, mutta miksi kylmään veteen? Lämmin vesihän jäätyy nopeammin pakkasessa kuin kylmä.

Pitää paikkansa ainakin jos lämpötilaero ei ole liian suuri, veden sisältävä astia on tietyn muotoinen ja ehkä vaatii myös avoimen pinnan vedelle. Ainakin noin pikaisen googlauksen perusteella.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Jahvetti - Syyskuu 05, 2011, 08:46:21 ap
Mä olen ikävä kyllä todennut että kaksinkertaisista minigripeistä ja tiiviistä rasioista huolimatta "pakkasen maku" tarttuu chileihin tosi herkästi.
Eivät ne nyt pilalle mene, mutta maku kärsii.

Näin siis sanoo Janne, itsellä ei ole kokemusta. Jannella on sitten senkin edestä.
Tosin en tiedä (sitäkään) että miten se "pakkasen maku" kuivatuissa tulee pintaan.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Herra 47 - Syyskuu 05, 2011, 09:26:32 ap
jos pystyy niin kannattaa tyhjiöpakata chilit niin maku säilyy hieman paremmin ;) kuivatut myös kannattaa pakata tyhjiöön niin eivät ime kosteutta
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Sabai - Syyskuu 25, 2011, 18:40:44 ip
Meillä on pakastettu tiiviissä rasiassa pari kuukautta eikä mielestäni mitään ongelmaa. Pitkästä säilytyksestä en tiedä. Kun meillä pakaste chilit otetaan ruoan laittoon niin ne heitetään joukkoon joko kokonaisena tai paloiteltuna, mutta ei koskaan anneta suotta sulaa välissä. Sulaneena varmaan näkökin muuttuisi. Kuivattu chili pakkasessa tosin imee kosteutta varmasti ihan eri lailla kuin tuore, näin olettaisin.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: srgi - Marraskuu 10, 2011, 15:16:38 ip
Mie pakastin noin viikon ajaks syssymmällä kokonaisia rocotoja. Kun sitten sulatin chilit ja halkasin ni jokaisen chilin sisältä tuli paljon tulimehua. Jäätyminen siis rikko soluja, rakenne kärsi ja samalla soluista karanneita tuli ym aromeja katos sulaneen mehun mukana.

Mie siis ainakin tästä eteenpäin noudatan filosofiaa että:
Jos pakastat, käytä jäisinä.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: qwerty_88 - Tammikuu 22, 2012, 17:05:59 ip
Viimekesän sato meni suurimmalta osalta pakastimeen ihan sellasenaan, eli kokonaiset podit pakastepusseihin ja pakastimeen. Sieltä sitten otan aina tarvittaessa sopivan määrän chilejä, ja leikkaan ne jäisenä ruuan sekaan. Siemenistä yleensä enimmät oon kopistellut pois ennen ruokaan lisäämistä. Eihän se ihan tuoreen veroista tietysti ole, mutta välttää laadultaan meikäläiselle.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Tammikuu 27, 2012, 21:37:51 ip
Avasin melkein 1,5 vuotta pakkasessa olleen lasipurkin: aivan loistavaa tavaraa priima kunnossa.

Lasipurkki, johon on ennen pakastamista silputtu chiliä, ahdettu täyteen ja kansi kiinni. Pysynyt erittäin hyvänä, ei mitään merkkejä "nahistumisesta". Haarukalla vain irti sopiva määrä ja ruokaa...

Muovipurkki: vastaavasti silputtu chili muovirasiassa, ei kovin tiiviisti pakattu. Tämä oli aika säälittävää tavaraa.

Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Huru-ukko - Tammikuu 29, 2012, 15:40:55 ip
Avasin melkein 1,5 vuotta pakkasessa olleen lasipurkin: aivan loistavaa tavaraa priima kunnossa.

Lasipurkki, johon on ennen pakastamista silputtu chiliä, ahdettu täyteen ja kansi kiinni. Pysynyt erittäin hyvänä, ei mitään merkkejä "nahistumisesta". Haarukalla vain irti sopiva määrä ja ruokaa...

Muovipurkki: vastaavasti silputtu chili muovirasiassa, ei kovin tiiviisti pakattu. Tämä oli aika säälittävää tavaraa.


Loistava esimerkki siitä, kuinka huolimattomuudella voi pilata tuotteen, minkä eteen on tehnyt töitäkin. Kunnon pakastusrasia on aina hintansa väärti. Lasipurkkia en itse kyllä pakastimeen edes laittaisi. Normaalisti kun jää lämpenee, niin se laajenee myös. Ja tuloksena on sirpaleita.....
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Tammikuu 29, 2012, 20:15:37 ip
Ei muuten ole esimerkki mistään huolimattomuudesta...
Muovirasiassa (orthex merkkinen pakasterasia) tavara ei vaan säily yhtä hyvin kuin tiiviissä lasipurkissa
Voit aivan surutta pakastaa tavaraa lasipurkisa, kunhan et laita mitään ylimääräitä lientä sinne
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Räyhis - Tammikuu 30, 2012, 17:35:26 ip
Loistava esimerkki siitä, kuinka huolimattomuudella voi pilata tuotteen, minkä eteen on tehnyt töitäkin. Kunnon pakastusrasia on aina hintansa väärti. Lasipurkkia en itse kyllä pakastimeen edes laittaisi. Normaalisti kun jää lämpenee, niin se laajenee myös. Ja tuloksena on sirpaleita.....

Loistava esimerkki siitä, kuinka kannattaisi vain olla hiljaa ja esittää fiksua sen sijaan, että avaa suunsa ja poistaa epäilykset.

Normaalisti kun jää lämpenee, se sulaa vedeksi ja sen tilavuus pienenee. Ja tuloksena on sulaa jäätä..
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Herra 47 - Tammikuu 30, 2012, 19:13:43 ip
vesihän on niitä harvoja aineita jotka laajenevat jäätyessään :D
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: tomppa, - Tammikuu 30, 2012, 19:26:10 ip
Ja kun vesi jäätyy,sen tilavuus kasvaa noin 9%   ja niille ketkä väittävät että alkoholi ei jäädy niin ikävää luettavaa
21 % jäätyy miinus 8,7 asteessa
31,6 % jäätyy miinus 16,4 asteessa
49,5 % jäätyy miinus 31 asteessa
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Huru-ukko - Helmikuu 02, 2012, 16:23:34 ip
Esimerkki siitä, kun joskus on tullut tehtyä vesiämpäreissä jäälyhtyjä. Kun on pakkasta parikymmentä astetta niin homma onnistuu kun laittaa veden illalla astiaan ja aamulla ämpäri ylösalaisin ja lämmintä vettä päälle niin lyhty irtoaa ilman muoviämpärin rikkoutumista. Pari kertaa on käynyt niin että pakkanen on laskenut liki nollaa ja ämpärin pohja on haljennut.
 Lisäksi pilkillä käyneenä on kokemus, että kovalla pakkasella jää kutistuu, ja kun ilma lämpenee, myös jää laajenee. Seurauksena tästä syntyy railoja, joissa jäälauttoja nousee jopa pystyyn.
 Eli kyllä väitän, että jää lämmetessään laajenee.
Sulaesaan se jopa pysyy lasissa.... ;)

Testaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa. Luotan davven sanaan pienin varauksin ja pahoittelen huonoja sanavalintojani.
 
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Chilivaari - Helmikuu 02, 2012, 16:34:50 ip
Testaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa.

Taas saatiin pitkä ja kiivas keskustelu asian vierestä.
Chilithän pilkottiin lasipurkkiin ILMAN NESTETTÄ. Ei siellä jäätä ole, chilinpaloja vain.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Räyhis - Helmikuu 03, 2012, 09:15:43 ap
Esimerkki siitä, kun joskus on tullut tehtyä vesiämpäreissä jäälyhtyjä. Kun on pakkasta parikymmentä astetta niin homma onnistuu kun laittaa veden illalla astiaan ja aamulla ämpäri ylösalaisin ja lämmintä vettä päälle niin lyhty irtoaa ilman muoviämpärin rikkoutumista. Pari kertaa on käynyt niin että pakkanen on laskenut liki nollaa ja ämpärin pohja on haljennut.
 Lisäksi pilkillä käyneenä on kokemus, että kovalla pakkasella jää kutistuu, ja kun ilma lämpenee, myös jää laajenee. Seurauksena tästä syntyy railoja, joissa jäälauttoja nousee jopa pystyyn.
 Eli kyllä väitän, että jää lämmetessään laajenee.
Sulaesaan se jopa pysyy lasissa.... ;)

Testaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa. Luotan davven sanaan pienin varauksin ja pahoittelen huonoja sanavalintojani.
 


Eli siis...siis..niin mitä? Onko tuossa viestissä mitään helvetin järkeä? Miten muoviämpärin rikkoutuminen liittyy yhtään mihinkään?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chilimieli - Helmikuu 03, 2012, 17:37:16 ip
Sanottakoon vielä, että se lasipurkki hajoaa JÄÄTYESSÄÄN, ei sulattaessa.
Hajoaminen johtuu laalenemisesta, jota tapahtuu jäätymisvaiheessa. Pakkasen kylmyys ei riitä jään muutoksiin jäätymisen jälkeen.
Itse tosin en säilöisi chilejä nesteessä pakkaseen, kuten chilivaari jo sanoikin.
Korkeintaan "vesittäisin" chilit, jolloin ne eivät luovuta niin paljoa omaa nestettään jään muodostuessa. Vesittämisellä siis tarkoitan palkojen kastamista ennen pakkasta.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: tomppa, - Helmikuu 03, 2012, 20:09:11 ip
Höpö höpö! tuohon et usko itsekkään!    on muutama lasipurkki itselläni hajonnut kun olen pakkasesta ottanut huoneenlämpöön!
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: CyberDog - Helmikuu 04, 2012, 08:21:44 ap
http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/5luonnontieteet/kemia/kemia1/vesi

Älkää tapelko.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: davve - Helmikuu 04, 2012, 12:24:42 ip
 ;D

jään ei myöskään tarvitse edes sulaa jotta siellä tapa

Edit: lähti siis vahingossa, jatkuu:

htuu aineensiirtoa. Jos haluaa laskea mitä siinä tapahtuu ohessa on höyrypaine...
http://www.wissenschaft-technik-ethik.de/wasser_dampfdruck.html
"Zustände von Wasser und Dampf" on toinen klassikko...
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chilimieli - Helmikuu 04, 2012, 20:09:22 ip
Höpö höpö! tuohon et usko itsekkään!    on muutama lasipurkki itselläni hajonnut kun olen pakkasesta ottanut huoneenlämpöön!

Itsellä ei ainakaan ole hajonnut pakkasen jälkeen sulatellessa. Jäädyttäessä kyllä hajoaa helpostikin. Itse en tosin ole aikoihin käyttänyt lasiastioita pakkasessa.
Noh, pointtina kuitenkin esittäköön, etten pakastaisi nesteeseen kuin korkeintaa vesitettynä.
Mitä tekee jääpalan sisään jäätyneillä podeilla? Saisihan noista näyttävän boolin. ;)
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: tomppa, - Helmikuu 06, 2012, 10:09:26 ap
Omassa viestissäni en ehkä tarkentanut riittävästi tuota vastaustani. muutama lasipurkki on sen takia hajonnut kun lasi ei kestä niin kovia lämpötilan vaihteluita niin nopeasti. omassa pakkasessani on noin -30 astetta,hieman liikaa.
Toki purkit olivat varmaan 10v vanhoja ja halkeaminen johtui siitä. jos tahdotte kokeilla tuota käytännössä nopeutettuna niin jäädyttäkää lasipurkki ja pistäkää se lämpimään veteen hetkeksi. menee noin 15 sekuntia niin lasi krätsähtää rikki.
Normaali huoneenlämpökin riittää,mutta ei tästä sen enempää! toki siinä menee hieman kauemmin
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Räyhis - Helmikuu 06, 2012, 16:17:47 ip
Karkaistu lasi varsinkin tykkää lämpötilan vaihteluista. On useammankin kerran räjähtänyt tuoppi käsiin kun nostanut ravintolapesukoneesta ulos.

Mutta lupaan syödä hatullisen paskaa, mennä VR:lle tuuraamaan veturia viikoksi, heittää kolmoisvoltin kerien ja lainata Finnairilta lomalentojen airbussin jos joku näyttää miten pakasterasiassa/lasipurkissa oleva jää "laajenee" lämmetessään ja hajoittaa astiansa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Tiemuh - Helmikuu 08, 2012, 00:04:22 ap
 :o niinpä  :D
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: FFOGGYL - Elokuu 30, 2012, 11:39:37 ap
Kärsiikö ravintoarvot muuten kuinka paljon pakastaessa?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: PP - Elokuu 30, 2012, 14:02:59 ip
Kärsiikö ravintoarvot muuten kuinka paljon pakastaessa?

Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: exa - Elokuu 30, 2012, 14:18:19 ip
Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.

Eikös C-vitamiinipitoisia vegejä nimenomaan suositella pakastettaviksi? Käsittääkseni C-vitamiini säilyy melko hyvin pakastettaessa. Muista ravintoarvojen säilymisestä en osaa sanoa, mutta maalaisjärjellä ajatellen pakastus säilyttää ne hyvin.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: PP - Elokuu 30, 2012, 15:16:53 ip
Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.

Eikös C-vitamiinipitoisia vegejä nimenomaan suositella pakastettaviksi? Käsittääkseni C-vitamiini säilyy melko hyvin pakastettaessa. Muista ravintoarvojen säilymisestä en osaa sanoa, mutta maalaisjärjellä ajatellen pakastus säilyttää ne hyvin.

Joo, sitä tarkoitin sanomatta asiaa suoraan, koska marjojen ja vihannesten säilyminen pakkasessa on peruskoulutason tietoa. Siis "kärsii jonkin verran" = "säilyy melko hyvin". :)
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: ChiliKopf-13 - Heinäkuu 25, 2013, 18:52:02 ip
Tänään soseutin 4 kg Penalta tulleita Naga Moricheja ja pistin soseen kumisiin 32 koloisiin jääpalamuotteihin. 6 kpl jääpalamuottia tuli täyteen sekä pakastekaapin oma 42 koloinen jääpalalokerikko. 234 Nagasosekuutiota yhteensä pakkasessa.  :) :) :)
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Jingle Bell - Heinäkuu 25, 2013, 20:01:50 ip
Pystyykö pakastettujen chihilijen siemeniä käyttää vielä pakastamisen jälkeen? Saako ne itimään ja kasvamaan?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: LupeKani - Heinäkuu 25, 2013, 20:04:28 ip
Pystyykö pakastettujen chihilijen siemeniä käyttää vielä pakastamisen jälkeen? Saako ne itimään ja kasvamaan?
Ei jos ne on tuoreena pakastettu. Ilmeisesti mitä olen ymmärtänyt, niin täysin kuivana pakastetut siemenet saa vielä itämään, ainakin kun tätä ajattelee: Huippuvuorten siemenholvi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Huippuvuorten_siemenholvi)
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chipe - Elokuu 19, 2014, 00:22:40 ap
No niin, ensimmäinen pakastustesti tehty sen arvioimiseksi onko tuo toimiva tapa säilöä satoa.

Laitoin yhden tuoreen hyväkuntoisen Lemon Dropin noin viikko sitten pakkaseen puolitettuna ja siemenet poistettuna, tiiviisti muovipussiin, josta pyrin poistamaan ilman mahdollisimman hyvin. Rullailin ylimääräisen pussin osan moneen kertaan tuon ympärille makujen eristämiseksi ja pakastimessakin oli vieressä vain tyhjää hyllyä.

Sulatin tuon nyt ja maistelin sellaisenaan. Rapea rakenne oli muuttunut nahkean sitkeäksi ja sitruunainen maku lähinnä kitkerän karvaaksi. Tulisuus toki on tallella mutta ei tuota kyllä mielellään syö. Ja tuo tosiaan vain viikon muhimisen jälkeen.

Ei nyt oikein tuo pakastaminen vakuuta säilöntämuotona :(.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Whili - Elokuu 19, 2014, 06:49:47 ap
Parhaiten makunsa säilyttää paksulihaiset lajikkeet. Lötköksihän ne menevät, mutta kun laittaa suoraan pannulle niin ei haittaa.

Myös Martat suosivat paprikan pakastusta: http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/kasvikset-ja-sienet/
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Huru-ukko - Elokuu 19, 2014, 08:17:11 ap
Parhaiten makunsa säilyttää paksulihaiset lajikkeet. Lötköksihän ne menevät, mutta kun laittaa suoraan pannulle niin ei haittaa.

Myös Martat suosivat paprikan pakastusta: http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/kasvikset-ja-sienet/

Paprika häviää ehkäpä vähiten pakastuksessa, se on "ihan hyvää" mm. salaattien lisäkkeinä joina sitä itsekkin viime vuotisia käytin kevääseen saakka.
Tuorekäyttö suoraan suuhun pakastimesta ajatellen chilit menettää ryhtinsä ja ovat kuten Whilikin sanoi lötköjä. Toki isoimmista pubeista saa tehtyä maistuvia täytettyjä chilejä. Ja yleensäkkin ruoaksi laittaessa se ei haittaa, etenkin jos tuoretta vaihtoehtoa ei ole omasta takaa.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: chipe - Elokuu 19, 2014, 10:35:18 ap
Tuota rakenteen menettämistä osasin odottaakin mutta tuo maku oli se suurin pettymys. Toki tuollainen sitruunainen maku on varmaan hankalalimmasta päästä. Sen verran kitkerä tuo kuitenkin oli, että laitoin leipäni väliin mieluummin 5 päivää jääkaapissa puolitettuna ollutta bolivian rainbowta...

Pitää kokeilla tuo pakastus vielä Starfishillä pikaisesti, koska noita nyt ainakin pitää jotenkin säilöä.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: hahonen - Elokuu 19, 2014, 20:33:52 ip
Meillä ajettu tyhjiökoneella pussi tyhjäksi ja kuumasaumattu. Tämmöinen paketti säilyttää rakenteen ja maut aika samankaltaisena tuoreeseen verrattuna jos malttaa sulattaa hitaasti.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Miquel - Elokuu 19, 2014, 20:44:22 ip
Meillä ajettu tyhjiökoneella pussi tyhjäksi ja kuumasaumattu. Tämmöinen paketti säilyttää rakenteen ja maut aika samankaltaisena tuoreeseen verrattuna jos malttaa sulattaa hitaasti.

Olet siis pakastanut vakumoitua chiliä ja se säilyttää rakenteensa, niinkö?
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: hahonen - Elokuu 19, 2014, 21:57:01 ip
Kutistuu tietenkin tyhjiöitäessä mutta palaa alkuperäiseen muotoonsa sulatettaessa kun vakuumi puretaan. Minusta paremmin säilyy näin kuin minigripissä pakastettuna. Ei ole kosteaa velliä sulatettuna vaan tuorean oloisia ovat.  Vakuumikoneena Lava V.300 jolla tyhjiöinnin voi suorittaa hallitusti. En sano mitenkään tämän olevan ylivertainen tapa kuivaamiseen tai muuhun verrattuna, mutta minusta pakasteessa näin säilyvät hyvin. Vuodesta 2002 olen koittanut erilaisissa muodoissa säilöä satoa ja tällä tavoin voin sulattaa pussillisen vaikka kesken talven ja tehdä siitä mitä haluan.
Otsikko: Vs: Pakastus
Kirjoitti: Max_7Pot - Elokuu 20, 2014, 08:21:59 ap
Soseutan kaikki pakastettavat chilit ja jäädytän soseen jääpalamuoteissa. Tosi helppo napata pakkasesta kuutio tai pari kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Menee iso määrä chiliä kompaktiin kokoon.  ;)
En ole huomannut minkäänlaisia muutoksia rakenteessa, värissä enkä maussa.