Ruoanlaitto ja ravintolat => Sadon säilöntä ja käsittely => Aiheen aloitti: MiM - syyskuu 04, 2016, 12:53:27 ip

Otsikko: Tuoreen chinensen aromit säilöön talveksi: pakastus/öljy/hunaja... ???
Kirjoitti: MiM - syyskuu 04, 2016, 12:53:27 ip
Kysymys kaikessa yksinkertaisuudessa: Miten saada tuoreen chinensen maku ja aromi parhaiten säilöön, niin että maku säilyy ja lopputulos on mahdollisimman helppo- ja monikäyttöinen.

Etikkaliemet ja muut chilikastikkeet eivät ole koskaan oikein iskeneet. Kuivatessa suurin osa aromista häviää. Pakastaminen on tietenkin ykkönen, mutta vahvan pakastetun chilin kaivaminen pakastimesta ja leikkaaminen vaatii aina oman pienen koreografiansa. Lisäksi on plussaa jos chili on jo siirtänyt makunsa johonkin liemeen, josta se leviää nopeasti ja tasaisesti ruokaan, vaikka lautasella lisätessä. Valmis soossi on myös tasalaatuisempi kun tuore marja, jolloin tulee vähemmän ylläreitä poltteen kanssa

Aiemmat chiliöljykokeiluni ovat epäonnistuneet, todennäköisesti koska olen jättänyt sattumia öljyyn. Näistä on sitten lähtenyt kasvamaan harmaata höttöä, joka ainakin on hyvin epäesteettistä, todennäköisesti myös terveydelle vaarallista. Seuraavaksi onkin tarkoitus kokeilla öljyn siivilöimistä heti keittämisen jälkeen, siinä toivossa että tällainen kestäisi jääkaapissa vähintään yhden talven yli.

Tänään kokeilin chilihunajaa. Muutama Fatalii ja Habanero palasiksi, palat hunajan kanssa kattilaan ja kattila kuumaan vesihauteeseen noin vartiksi. Lopuksi siivilöinti ja hunaja puhtaaseen lasipurkkiin. Lopputuloksena hienon tuoksuista ja vahvaa hunajaa, jossa kuitenkin myös varsin karvas sivumaku. Saisiko vähemmän karvasta jos poistaisi siemenkiinnikkeistä valtaosan, mutta käyttäisi enemmän marjoja? Sattumat laitoin paperille kuivahtamaan, saas nähdä löytyykö niille lähiaikoina käyttöä ja pysyykö hunaja käsittelyn jälkeen huoneenlämmössä hyvänä.

Löytyykö teiltä parannuskeinoja tai vinkkejä näihin menetelmiin, tai muita hyviä kikkoja joilla saa chilien maut säilymään koko talven ajaksi. Perusajatuksena siis lähteä tuoreesta tavarasta liikkeelle. Kuivatusta on parhaat aromit jo hävinneet.

(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070743-web.JPG)
Chilihunaja ja -"karkkeja"  :fire:

   
Otsikko: Vs: Tuoreen chinensen aromit säilöön talveksi: pakastus/öljy/hunaja... ???
Kirjoitti: PP - syyskuu 04, 2016, 13:02:29 ip
Tähän(kin) on pakko heittää hapattaminen. Maku ei säily täysin samana vaan muuttuu jännästi hyvällä tavalla ja aromit pysyy tallessa erittäin hyvin. Lopputulos ei ole etikkalientä vaikka onkin hapanta. Säilyy jääkaapissa kuukausia (olen syönyt yli puoli vuotta vanhaa) tai pakkasessa hyvin pitkään.
Otsikko: Vs: Tuoreen chinensen aromit säilöön talveksi: pakastus/öljy/hunaja... ???
Kirjoitti: MiM - syyskuu 04, 2016, 13:30:12 ip
Joo, olen kyllä seurannut keskustelua täällä hapattamisesta, mutta jotenkin tuntuu että hapattaminen olisi minulle ehkä hiukan miedompien lajikkeiden juttu. Sellaisille joita pystyy syömään paloja lisukkeina.