Kasvatus ja yleinen chilitieto => Päiväkirjat ja fotoalbumit => Aiheen aloitti: Jomppe - marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip

Otsikko: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip
Välivuosi takana, uusi asunto alla uusine kujeineen.
Huonekasviprojektien ja pienen ulkopuutarhan lisäksi ajattelin laittaa lasitetulle länsiparvekkeelle pari chiliä tuomaan maistiaisia, sekä jokusen koriste-annuumin ulos kukkalaatikoihin.
Paritalossa olisi tilaa vaikka kuinka isolle viljelmälle, mutta pidettänee se kuitenkin tällä haavaa kurissa.

Viime kesä meni normi kesäkukkien parissa sekä mökille istutellen erinäisiä monivuotisia hyötykasveja. Alkaa vihdoin tuntumaan puutarha kunnon puutarhalta.
Alkusyksystä tänä vuonna muutimme tähän paritaloon kerrostalosta, omaa pihaa on siis jonkin verran(avoin etelään) ja isot terassit kahdessa kerroksessa, joista ylempi on lasitettu, suuntana länsi.
Se suorastaan huutaa tomaatteja, paprikoita ja pari chiliä tulmaan elävyyttä.

Hommasin jo kevättä varten pari 90 litran suorakaiteen mallista laastipaljua joista yhteen tulee jo kasvamassa olevat perus punainen paprika sekä punainen suippopaprika. Toiseen laitan Brazilian Srarfishin(C.baccatum), sekä 400l "ämpärinpuolikkaaseen"(n. 200l) tulee jokin hyvä tomaatti.
Vanhan valkoisen pöydän virkaa toimittaneen IKEA Malm lipaston päälle majoittanen Pink Habaneron(C.chinense, juuri itäneet ja multaan lautalta siirretty) sekä pari Jalapeno Numex Pinataa(C.annuum). Puiselle hyllykölle, joka kaipaa vielä pientä modifiointia, ajattelin majoittaa vielä Aji Nortenon, Bishops Crownin sekä Lemon dropin(C.baccatumeja kaikki).
Kyseessä on samainen hylly, jossa kasvattelin kerrostalon parvekkeella kymmenkuntaa chiliä.
Otan pari tasoa siitä pois niin mahtuu viisitoistalitraiset astiat.


Ulos taivasalle arviolta 75-100l vetoiseen puiseen kukkalaatikkoon laitan koristeeksi vaimolle pari kolme Bolivian rainbowta(C.annuum). Lisäksi yhteen korkeaan ruukkuun pääsee jo hyvässä kasvussa oleva Explosive ember.(C.annuum).

Porkkanamaan, raparperipenkin sekä yrttimaan perustamisen lisäksi ajatuksena on laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan alaterassin lännenpuoleisen aidanteen viereen. Vaakarimaa aidanne niin saa niistä sopivasti kiipeiltyä ylöspäin ilman suurempia tukemisia

Uutena tuttavuutena tontilla kasvaa kymmenisen vuotta vanha rhododendroni, sekä vanha ja parkkiintunut koristeomena.


Summa summarum, edellisestä paljon-mulle-nyt-chilejä-heti-paikalla räpellyksistä viistastuneena, lähden maltilla kevättä kohti. Tilaa olisi vaikka 50 kasville pelkästään yläterassilla joista jokainen olisi 20l ämpäreissä, mutta alle kymmenellä lajikkeella menen tällä kertaa.
Lähes 4m huonekorkeuden omaavalla lasitetulla terassilla olisi tilaa väkertää myös kasvihyllyjä, mutta jätettänee niiden teko tuleville vuosille.
Syynä myös se, että KAIKKI siemenet jotka omistin, hävisivät muutossa kuin tuhka tuuleen. Harmittaa, mutta pysyypähän mopo kädessä.
Myöskin on tilaa kasveilla kasvaa sisällä huomattavasti väljemmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohdat on ihan hyvät myös taimikasvatukselle, vihdoinkin!


Kaudelle 2018 on siis päämääränä saada tulevat kasvit kukoistamaan, siemenistä kaikki:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Lemon drop
Piispanhattu
Jalapeno Numex Pinata
Explosive ember
Bolivian rainbow
Pink habanero

Joku kirsikkatomaatti mallia runko. Fataliilta tuli kylkiäisenä Pink Bumblebee, ehkä kuitenkin jotain perinteisempää?

Avomaankurkut.

Yrtit, raparperit ja porkkanat. Yrteistä monivuotisia vain ruohosipuli, luetaanko sitä edes yrtteihin? Väliäkös tuolla. Paljon sitä kuitenkin tulee!


Talvea odotellen!  :)

Edit 9.1.2018: Niin vain meni alle kymmenen lajikkeen päätös päin honkia. Lajikelista näyttää nyt tältä:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Pink habanero
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus pari tomaattia

Vaan ei hätää, tilaa pitäisi olla kohtuullisesti per planttu.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 06, 2017, 21:53:55 ip
Itäneet ja hyvässä kasvussa:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Explosive ember
Pink habanero
Punanen suippopaprika ja tavan paprika, siemenet kaupan hedelmistä

Tomaatti Pink bumblebeekin on pystyssä, pakko se oli laittaa kun tilaa on..

Jalapeno Numex Twilightin siemenet vaikuttaa kuolleilta, ei mitään muutosta. Optimisti ei luovuta eikä pessimisti pety, siis odotetaan.
En myöskään näköjään tilannut Bolivian Rainbowin siemeniä, siis nekin listasta pois. Jotain pitänee niiden tilalle laittaa.
Vaimokin tyrmäsi loistokkaan ideani laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan terassin aidanteen viereen, siis jääköön ilman orvokkeja! Ne piti laittaa toiseen kahdesta vajaan 100litran kukkalootaan, mutta arvoasteikossani kurkut menee edelle >:D

Lemon droppia en ole vielä laittanut, odotelkoon vielä hetken.

Joulu tulla tepsuttaa ja sitä myötä myös talvipäivänseisaus. Nopeasti on mennyt tämä puoli vuodesta, ja valoa kohti mennään.
Mukavaa joulunaikaa kaikille, ei liikaa herkkuja..! ^-^
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Trioniska - joulukuu 07, 2017, 08:59:28 ap
Tuo melkein huutaisi paria rocoto amppelia kesäksi, alkuun lasitetussa osiossa sitten kesä lasittamattomassa niin lämmötkin pysyisivät kurissa.

Vai valintaa suoritettu niiltä osin?  :P
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 09, 2017, 18:39:27 ip
Rocoto Montufar(PI 585273) kuusi siementä lautalla. Amppeliin mä sitä myös ajattelin ja juurikin niin että lämpöjen noustessa siirto lasittamattomalle alaterassille, yhdellä amppelilla kuitenkin vain.
Sopivasti noissa lasiseinissä makuu- ja olohuoneen nurkkauksissa(etelä-länsi) on valmiina järeähköt koukut katossa. Pysyy tukevatkin amppelit katossa kevään sisätiloissa kasvattelun ajan!
Toiseen amppeliin yläterassille on tulossa bataatti. Itse asiassa on kohta jo siinä pisteessä että saa pistokkaat laittaa juurtumaan.
Kasvaa nopeaa kunhan saa silmut heräteltyä kasvuun. Puolitoista kuukautta siihen meni.
Bataatin lehdet kuulemma voi hyödyntää pinaatin tavoin, eli ei mene hukkaan tarvittavat lyhentämiset :) Mausta en sitten tiedä.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 13, 2017, 22:34:54 ip
Elämäni ensimmäiset pubet, 'Montufarit', itää. Kaksi siementä lykkää häntää. Samaa esimerkkiä seuraa myös baccoista Sugar rush.

Kirjoittelin toisaalla ulkokasvatuksesta puutarhassa, ja en muistanut ollenkaan että edellinen asukas jätti passelisti kasvilaatikon. Tuolla se kököttää lumen alla.
Siihen ajattelin istutella tomaatteja kaksi ja Aji Nortenon.
Tomaateista hyvässä kasvussa on Pink bumblebee ja toiseksi laitoin itämään perus Moneymakerin.
Jos OIKEIN pahalta näyttää alkukesän osalta niin saahan kaupasta "kasvihuoneen" laatikkoon.

Ja näin sainkin sitten syyn lisätä lajikekirjoa kasvupaikkojen vapauduttua, alla lisää..

Ensimmäiset kuolonuhritkin jo saatiin, 1,5vee tytöntyllerö otti draamaqueenin roolin ja taittoi Explosive emberin sekä kaupan suippopaprikan rikkihalkipoikki. Tuin, mutta ei vajaa vuorokausi meni ja lehdet roikkui kohti maata.
Uusia sitten itämään ja laitoinkin kerralla koko kirjon, puutarhanetin puolelta eräs tarjoutui lähettämään omista noukittuja siemeniä, lajikepuhtaus ei välttämättä ole priimaa mutta jännitystä saa vähän olla.

Eli itämässä on:
Guajillo(annuumi)
Poblano(annuumi)
Hungarian hot wax(annuumi)
Alma paprika(annuum)
Lemon drop(bacca)
Piispanhattu(bacca)

Itäneet/kasvamassa:
Punainen paprika, kaupan(annuum)
Punainen "snackpaprika", kaupan, lasten valinta(annuum)
Marbles(annuum)
Brazilian starfish(bacca)
Aji Norteno(bacca)
Sugar rush, keltaista(bacca)
Pink habanero(chinense)
Rocoto 'Montufar'(pube)


Brazilian starfish saa ison saavin(n. 200l) yläterassilla alleen kun tomaatit suuntaa ulkoruokintaan, mukava nähdä kuinka korkeaksi mokoman saa kasvatettua kunnon multatilalla. Katsotaan mitkä on keväällä hengissä, mikä on kasvien koko ja sen myötä lopulliset asuinpaikat muille. Jos tuntuu annuumit kovin rehahtavan kasvuun pursuten normiruukuista niin sitten hommaan paljuja lisää.
Sisällekin mahtuu pari kolme, joista Pink haba luultavasti yksi.

Pink habasta puheen ollen, se taisi saada liian köyhän kasvualustan alleen. Muutakaan en keksi. Kasvattaa ekoja oikeita lehtiä tuskallisen hitaasti ja ovat vähän kalvakoita. Annoin pari suihkausta EC 0,4 Puutarhan kesä lantrinkia.

Onko muuten teillä kokemusta rautasulfaatin käytöstä chileille? Hommasin keväällä Valencia-appelsiinin pistokkaalle kun kovin kellastutti lehtiään. Nyt voi paljon paremmin eikä muutkaan huonekasvit ole nokkiinsa ottaneet.

On tää niin siistiä asua asunnossa jossa reilusti tilaa kasveille. En halua ylpeillä mutta: hyvästi kerrostalokituminen! 8) :thumbup: >:D


Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 15, 2017, 14:49:05 ip
Almapaprika itänyt.

Pink haban kituuttaminen näyttää olleen nälän aiheuttamaa, otti väriä lehdenalkuihin ja alkoivat kasvaa kokoa. Muy bueno.
Nakkelin kanssa purkkiin itäneet Montufarit, Sugar rushit ja Almapaprikat.

Viime talven kesäkukkakasvattelut meni täysin ilman ötököitä ja soisin saman kaavan toistuvan myös tänä vuonna. On tuolla kuitenkin viimeiseen hätään Provadoa ellei mäntysuopa+öljy sekä pyretriini tehoa mikäli komppaniat päättää suorittaa valtauksen. Täytyy muistaessa tarkistaa päiväys kun taitaa olla parisen vuotta ainakin aikaa kun nämä ostin.

Tarttee varmaan kanssa jo kohta tilata toiset 65w ESLit varalle, Pro-Star lupailee kyllä 15000h käyttöikää mutta kolmatta vuotta noilla jo valaistaan.
Mitenkähän lienee olla ESLien Lumenien määrä suhteessa käyttötunteihin? Onko tietoa että heikkeneekö valoteho iän myötä?

Edit. Isossa marketissa käydessä nappasin pari punasta habaa mukaan kärryyn. Eipä ole tullut niitä pitkään aikaan syötyä, lähinnä vihreitä irto jalluja mitä tuoreisiin tulee eikä niitäkään kovin useasti.
No, onpa nyt sitten ainakin itämässä yksi voimakkaampikin chinense, sisäkasviksi Pink Habaneron ja parin muun kanssa.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Trioniska - joulukuu 17, 2017, 10:30:06 ap
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - joulukuu 15, 2017, 14:49:05 ip

Tarttee varmaan kanssa jo kohta tilata toiset 65w ESLit varalle, Pro-Star lupailee kyllä 15000h käyttöikää mutta kolmatta vuotta noilla jo valaistaan.
Mitenkähän lienee olla ESLien Lumenien määrä suhteessa käyttötunteihin? Onko tietoa että heikkeneekö valoteho iän myötä?
8)


Kannattaa harkita myös airamin teholedejä https://www.prisma.fi/fi/prisma/airam-led-20w-840-e27-vakio-2452lm nykyään 15-16€ kappale. Kun 20W haukkaavat sähköä ja tuottaa kivat 2452lumen eli 3 lamppua 60W tuottaisi 7356lumen https://www.airam.fi/fi/tuote/v7643-2263/4711547/al-led-20w-840-e27-a67-cl/294/1 tuo tosiaan siksi kun käyttöiän aikana säästää melkein jo tuossa sähkön hinnassa tuon takaisin ja kun on airamin ledi niin takuuvaihdotkin menee heittämällä kun ledeistä puhutaan, versus kiinaledit.

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 17, 2017, 12:20:00 ip
No joo, eipä hullummat, tosiaankaan! Ilahtuisi tuo vaimokin kun pari kertaa on maininnut, ettei nuo Maxilightin heijastimet ole kovin silmiä hivelevät..

Kiitos vinkistä! :)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 19, 2017, 20:24:32 ip
Hungarian hot wax ja Poblano itänyt ja multiin siirretty, Montufarit, Almapaprikat ja Sugar rushit availee sirkkalehtiään.
Suoraan multaan kylvetyt tomaatit 'Moneymakerit' nostelevat niskalenkkejä mullan seasta.
Ensimmäistä kertaa käytössä vermikuliitti taimien alustoissa ja ihan hyvin näyttää pelittävän. Tosin ei tuo tarpeeksi vastusta ja kypäräpäisiä on paljon ollut. Olen siis itävät siemenet vain peittänyt kevyesti tuolla tavaralla.

Pink haba sai toisen kerran mietoa lantaliuosta ja nyt näyttää lehdet kasvavan kokoa halutulla tavalla.

Kiva pieni pöhinä päällä, kylvöaika on parasta aikaa vuodessa :thumbup:

Vielä itäväksi odotellaan:
Guajillo
Lemon drop
Piispanhattu
Kaupan punainen habanero
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 21, 2017, 17:14:05 ip
Kirjoitin tuossa yllä että ensi kesäksi tulee bataatti pieneksi kuriositeetiksi amppeliin yöäterassille. Otin pistokkaan ja lykkäsin vesilasiin EC 0,4 PK liuokseen. Nyt kolme päivää myöhemmin, pisin juuri on jo 1.5-2cm mittainen ja pienempiä 5mm juuria reilu kymmenkunta. Tosin jo lasiin laittaessa pienet nystyt/juuriaihiot oli selvästi näkyvissä, mutta siltI TODELLA tehokasta juurtumista. En olisi uskonut, kaksi lehteäkin vain tuossa pistokkaassa, kolmatta toki nyt aukoo.

Kaupan punainen habanero itänyt.
Guajillo itänyt.
Piispanhattu itänyt.
Nämä kaikki tökätty multaan.

Vielä kun Lemon droppi laittaisi vaihteen silmään niin alkaa olla hyvällä mallilla.
Johan se jo joulukuu on, liki myöhässä nämä.. Hehe ::)Jatkoa: eipä se Lemon droppi laitakaan vaihdetta silmään. Jokainen siemen homehtunut, musta home otti vallan ja siementen sisältä tuli hajuiset mönjät vähänkään niitä painaen.
Höh, se niistä sitten kuten myös Poblanoista.
Ihan oma moka kun joululauluja hoilotellen pölyjä pyyhin kasvihyllyltä ja tiputin sitten poblanoruukun. Kaikki poblanon sirkkataimista poikki. Sorotnoo kuule.

En ala tilaamaan uusia siemeniä, laitan yhden Hungarian hot waxin ja Rocoto Montufarin tilalle kun ylimääräisiä taimia on. Onpahan verrokkit samoista lajeista lasiterassi versus ulkokasvatukselle.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 25, 2017, 22:29:47 ip
Nyt onkin kaikki taimet jo sirkoilla ja osa jo erilleen omiin ruukkuihin koulittuna.
Fiksumpi sanoisi, että olisit laittanu pari itänyttä siementä per purkki joista heikoimman olis nipsassu pois. Joo, vaan on se niin rentouttavaa tunkea näpit multaan :)
Jätin kaksi-kolme tainta per lajike, joista yhdet voimakkaimmat taimet jää pl. Hungarian hot waxista ja Montufarista joita tulee kaksi. Jos löydän järkevän paikan myös toiselle Almapaprikalle niin mahdollisesti jätän niitäkin kaksi. Jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa, ainakin yksi per lajike jää ylimääräiseksi kuukauden-kahden sisään, jos joku Kuopion lähettyviltä tahtoo adoptoida.

Bataatin pistokkaan istutin myös multaan, odotan innolla että pääsen maistelemaan miltä maistuu bataatinlehtimuhennos. Parit reseptit jo netistä bongasin, näyttää aika maittavalta. Aika hyödynnettävissä oleva kasvi, sanoisinko.

Nyt kohti vuotta 2018, päivä pitenee, kuulaat talvipäivät edessä ja kohta ollaankin mukavassa vauhdissa kohti kevättä. Palataan 8)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 29, 2017, 22:30:33 ip
Pink habanero kärsii jostain, tai ei suorastaan kärsi vaan on jotenkin kääpiöivä. Normaalin väriset lehdet, ne kolme "oikeaa" lehteä MUTTA, ne ei juurikaan ole sirkkalehtiä suurempia.
Toivotaan että aika parantaa, hengissä se kuitenkin vielä on ja tekee uusia lehtiä.
Mikäli olisi ollut ravinteiden puutosta, sen luulisi jo korjaantuneen. Ainakin kun vertaa muiden taimen vasteeseen samaan annokseen.
En sitten tiedä miten yleistä on tällainen hidas lähtö chinenseillä?

Latvoin Aji Nortenon, Starfishin ja Marblesin. Seuraavana taitaa olla vuorossa Sugar Rush ja paprikat.
Sugar rush on muuten rotevin taimista, vaikuttaa jo nyt vahva- ja nopeakasvuiselta.

Lamput voisi ehkä olla parikymmentä senttiä alempana ellei enemmänkin, mutta näin laiskana ajattelin kompensoida yhdellä ylimääräisellä latvontakerralla. Ajattelin aluksi pärjätä vain yhdellä, mutta samapa tuo on toiseenkin kertaan parturoida ennen kunnon kasvukautta. Onpahan tuuheat kasvit sitten.
 
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - joulukuu 30, 2017, 21:34:33 ip
Heh, näin se vaan menee.. Katselin meksikoilaisruokien reseptejä, ja en voinut olla tilaamatta Poblanon siemeniä..
Meksikolainen ruoka on kuitenkin lähellä sydäntä koko perheellä ja vaimokin jotenkin on oppinut kaupan "medium/hot" salsoja yms maistelemaan.

Sama tilaukseen fataliilta päätyi Bolivian rainbow, Birds eye baby(nämä kaksi parvekelaatikoihin vaimolle "kukiksi", ensimmäiset chilit jotka vaimo on itse valinnut!) sekä Jalapeno Goliath.
Eiköhän kahdelle lisä 10l ämpärillle löydy paikka tuolta terassilta, Poblanolle ja Jalapenolle, jos ei pöytä/hyllytilaa niin lattialle palju-baccatumien viereen.

Pari kuukautta vajaa 2 vuotias tytär pitää nokasta kiinni kun iskä syö chilikastiketta ja chilejä; "Pahaa hilii".
Käy kuitenkin monesti nuolasemassa markettiannuumin kärkeä iskän lautaselta.
Kieli ulkona pyytää sitten vettä, mutta ei se kovin pahaa voi oikeasti olla kun pitää useana kertana viikossa maistella.. 8)
Miten se menikään, ei liikaa, vaan sillai sopivasti :chili:
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 02, 2018, 13:56:14 ip
En viitsi näiden takia tehdä tori-osiolle turhaan uutta aihetta vaan laitan tähän. Alkaa olla viimeistään kuun puoliväliin mennessä aika istuttaa taimet isompiin astioihin, joten pari ylimääräistä hyvää taimea löytyy halukkaille.

Hungarian hot wax 1kpl
Alma paprika 1kpl
Guajillo 1kpl
Sugar rush 1kpl
Rocoto montufar 1kpl

Keväämmällä myös muita, lajikkeet selkeytyy itsellekin kunhan fataliin lähetys sekä yhdistyksen liittymispaketti tulee perille. Mutta ainakin Poblanoa ja Bolivian rainbowta.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 03, 2018, 21:11:27 ip
Yllä tarjolla olevat taimet meni jo, tosin ei forkan kautta.

Pink bumblebee tomaatti sai jonkin kohtauksen, tiputti hyvännäköiset lehdet pienestä kosketuksesta. Jäi pelkäksi rangaksi. Tein ruumiinavauksen ja tarkastin tilanteen, juuria ei ollut juurikaan ja nekin terveen valkoiset.
Luulen tietäväni syypään; huono multa. Kuopasin istutettaessa pussista jossa on vanhojen pussien periä ja huomasin sen vasta jälkeenpäin. Kävi nuupallaan kuivuudesta, jotta liekö sekin vaikuttanut..
No, siemeniä vielä löytyy, laitoin multiin viisi kappaletta ja hävitin vanhat mullat. Ei sillä että kiire olis.

Ei kuitenkaan niin paha alku kaudelle, ainoastaan pari menetystä: Poblano ja tämä Pinkki kimalainen, Lemon dropin siemeniä ei lasketa.. Olisin kuvitellut että kasvit olisi lattialla käynyt vähintään kolme kertaa tähän mennessä, tuo kohta 2v tyttötermiitti sen verran lähituttavuutta tekee.
Tosin ei tuo kasvi"hyllykään" ole kuin 35cm korkea >:D

No, raporttia rapsahtelloo, toivottavasti muilta menetyksiltä vältytään.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 05, 2018, 14:50:56 ip
Lisää kylvöjä: postilaatikkoon tipahti Fataliin siemenlähetys, tulipa mukana päällisinä elämäni toinen rocoto lajike; Rocoto Guatemala Orange. En kuitenkaan tälle kaudelle niitä laittele, Montufar olkoon pubejen kunkku tällä plantaasilla tänä kautena.

Itämään siis lähti Jalapeno Goliath ja Poblano, jonka taimen onnistuin siivousvimmoissani tiputtamaan niskoilleen lattialle.
Bird's eye babyn ja Bolivian rainbowin idättelyt jätän myöhemmälle, niillä ei vielä kiirettä ole kun päätyvät ainoastaan kaidelaatikoihin jossa ei itsessäänkään ole paljoa tilaa. Toki parit latvomiset matalan ja leveän kasvun toivossa hidastaa kasvua, mutta vielä ei ole niiden aika.

Ja taas jatketaan..


Edit. Almapaprika ja Piispanhattu on siirretty isompiin 11cm ruukkuihin.
Edit 2. Rocoto Montufarkin siirretty 11cm ruukkuun. Yksi Poblanon siemen näyttää jo siltä että häntää nähtäneen jo huomenna.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 08, 2018, 17:41:08 ip
Guajillo ja Hungarian hot wax istutettu isompiin, itämään lähti Rocotot Guatemala Orange vastoin tarkoitusta.
Joko kotipihaan tai mökille, mutta itämään lähti siemenet joka tapauksessa. Ei mahda mitään.. 8)

Multiin siirretty Jalapeno Goliath.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 09, 2018, 18:32:22 ip
Poblanot itivät viime yönä, nakkelin nekin multiin ja itämään läksi Aji Panca.

Suunnittelen mökille tekeväni kohopenkin tai pari puhtaasti chilejä varten. Vanhoja isoja kiviröykkiöitä tontilla kaskipeltoajoilta joista ajattelin latoa paksut seinämät ja keskelle säkkikaupalla multaa. Vastaavan tekasin puutarhavatuille ja karhunvatuille, nätin näköinen tuli vaikkakin turhan korkea. Sen toteutus oli että kasan keskelle seisomaan ja keskeltä latomaan kiviä seiniksi kunnes multa tulee vastaan.
Oli meinaan homma! Appiukko toi peräkärryllisen multaa mistä meni kottikärryllistä vajaa kaikki :o
Ajattelin, että jos tekisi metri x metri x metri, siis multatila. Yhden tai kaksi tuollaista näin alkuun kokeeksi.

Sen huomasin männä kesänä, että kivet oli lämpöisiä vielä pitkään yöhön aurinkoisen päivän jälkeen.

Yksi reunustamatonkin kohopenkki ojan varressa siellä vielä onkin johon lykkäsin villivattua(puolet paljastui olevan kitukasvuista mustaherukkaa, miten niin kiireessä tehty, lehdettöminä ne maasta revin mutta silti?), mutta kasvit ei oikein ottaneet tuulta alleen. Kaivan ne pois ja siihen voisikin laittaa avomaankurkkua. Kosteahko paikka pitkälle kesään niin ei välttämättä tarvitse edes monesti kastella. Porukkaa mökillä kyllä ravaa joten kastelukin onnistuu tarvittaessa(mökki siis appivanhempien).
Itse asiassa paikka taitaa olla avomaankurkuille täydellinen! :thumbup:

Tällaista, kuvattomat päivitykset mutta eipä nuissa pienissä ole juuri kuvattavaakaan. Kevät kun lähestyy niin eiköhän sitten :)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 10, 2018, 21:32:02 ip
Kausi vasta alussa, mutta isossa kaupassa tuli vastaan Madame Jeanetteja. Toki habaneron nimikeellä myynnissä.
Niitä pari sataa grammaa, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, suolaa, paprikaa, sokeria ja mausteita. Siispä soosin tekoon.

Ekat omatekoiset soosit minulle ikuna, mutta hyvää on! Jokunen puteli ja purkki näitä tuli, mutta ei nämä kauaa kyllä kestä >:D
Polte sattui yläkanttiin, ei kuitenkaan liian tulista. Seuraavaan saa laittaa enämpi valkosipulia ja hitusen makeutta lisää.
Etikkaa laitoin yläkanttiin, ainakin mitä muiden reseptejä olen seuraillut, muutenkin pieni etikan häivähdys on mieleeni. Ei kuitenkaan tabaskon vertaisesti.

Reseptiä en osaa tarkemmin antaa, en käytä juuri missään reseptejä vaan makustelemalla. Lopputulos on kuitenkin yllätyksekseni aika lähellä Scirachaa. Njam.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 11, 2018, 18:08:02 ip
Lemon drop ja Aji Cristal laitettu itämään.

Chilisoosipurkit hyvässä vakuumissa ja ensimmäinen korkattu salaatinkastikkeksi. Polte jo vuorokaudessa tasoittunut, valkosipulia voisi olla enemmän. Mutta hyvää ensimmäiseksi eräksi.

Mukavata touhua!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 13, 2018, 11:07:05 ap
Aji Panca ja Rocoto Guatemala Orange itänyt, kaksi siementä molemmista. Huomenna pääsevät multiin.

Noista huonekasveista Valencia-appelsiinin kesällä hommattu pistokas yrittää jo toistamiseen kukkia. Neljän kukan voimin, jos nyt antaisi kukkia ja tuoda vähän tuoksua vaikka kasvuun ehkä vähän vaikuttaisikin. Juuria on väsäillyt pitkään ja toivottavasti vähän kehittelisi lisää lehtiä boostaamaan aineenvaihduntaa. Kaksikymmentäsenttinen nysä vielä.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 15, 2018, 14:04:15 ip
Ym. itäneet nakattu multiin. Itämään laitettu Trepadeira do Werner.

Kaikki latvotut chilit reagoivat latvomiseen toivotulla tavalla. Kaksi tai kolme uutta oksaa, jopa paikoin huonoksi haarautumaan mainittu Brazilian Starfish.
Toisen latvomisen teen sitten vielä myöhemmin, ennen kuin alan nostamaan lamppuja ylöspäin.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 16, 2018, 10:29:18 ap
Kauden ensimmäinen nuppuja työntävän tittelin sai kaupan hedelmästä otettu lempinineltään Punainen Snack-paprika. Kerran latvottu ensimmäisen oikean lehtiparin jälkeen, teki kaksi uutta versoa joista molemmissa kahdet lehtiparit ja nyt nuppuja näkyvissä. Ei lainkaan huonosti. Itse hedelmä josta siemenet otin, oli todella hyvän makuinen. Toivotaan että maku säilyisi myös tässä sukupolvessa, vaikka rulettiahan se tahtoo olla.
Jollei itse tiputtele kukkiaan niin autan siinä, ei vielä.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 16, 2018, 15:00:23 ip
Kysymys: Kolmisirkkaisia taimia on tullut vastaan eikä tunnu olevan kovin harvinaistakaan.
Mutta, eräs Rocoto Guatemala Orangen siemenistä työntää kahta TAI kaksihaaraista sirkkajuurta. En tuota vielä laita multiin vaan annan mennä sirkkalehdille saakka. Onko muilla esiintynyt vastaavaa?

Sen tiedän, että sitruksilla tämä on kohtuu yleistäkin, omallekin kohdalle aikanaan sattunut, mutta chileillä enkä muilla ole vastaavaan törmännyt.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - tammikuu 16, 2018, 16:53:54 ip
Eli siemenen sisältä tunkeutuu kaksi itujuurta?
En muista nähneeni, mutta en toisaalta ole vuosiin idättänyt chilejä lautalla, vaan kivivillassa. Järkeviä selityksiä voisi olla, että siellä on kaksi kasvialkiota saman kuoren sisällä. Tai sitten pienen hormonihäiriön seurauksena juuri on haarautunut ennen aikojaan. Laita kuva ihmeteltäväksi!  ;D
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 16, 2018, 17:28:36 ip
Odotan ensin että asia varmistuu täysin, että todella on kaksi itujuurta ;) Tällä hetkellä vahvasti siltä näyttää.
Sitruksilla on todellakin usein polyembryonisia siemeniä, jopa kolme neljäkin on suhteellisen yleistä.

Edit. Asia varmistui, kaksi juurta tosiaan on. Räpsäsin kuvat kameralla, illalla luvassa kuvaa jos onnistun uploadaamaan. En tosiaan ole koskaan aiemmin törmännyt polyembryoniseen chilinsiemeneen.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 16, 2018, 19:08:17 ip
(http://i10.aijaa.com/m/00580/14511067.jpg) (http://aijaa.com/WjvfoS)

Tuoltapa se näyttää. Muuta palvelua en ole käytellyt kuin aijaa.comia.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - tammikuu 16, 2018, 20:40:11 ip
No onpa se komea!  ;D
Tulee mieleen hämähäkin pedipalpit!  :D
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 17, 2018, 23:20:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 16, 2018, 20:40:11 ip
No onpa se komea!  ;D
Tulee mieleen hämähäkin pedipalpit!  :D


Pedipalpeilta tosiaankin näyttää ;D Kyllä ne molemmat rinta rinnan nätisti lykkäsi häntää, viskasin multaan ja katsotaan minkälainen mutantti sieltä nousee. Tuskinpa kovinkaan erikoinen.

Koetin googletella lontoonkielisiä artikkeleita aiheesta, mutten kovinkaan montaa löytänyt. Kuitenkaan ei kovin harvinaista näyttäisi olevan.

Tässä vähän emännän kanssa ollut käenvääntöä avomaankurkkujen paikasta. Anoppikin oli kuulemma julkaissut kiinnostuksensa mahdollisia ylijäämäkurkkuja kohtaan, joten paikka kurkuille löydettiin ja parille lisäamppelillekin "siinä sivussa" joihin majoitan mökille aikomani rokotot ::) Mökille sitten kurkkuja useampi, niin riittää anopille säilykkeihinkin asti :thumbup:

Hommasin viimeisen laastipaljun, joita on nyt siis kolme. Alustavia suunnitelmia on taas jouduttu muokkaamaan lajikemäärän "yllättäen" kasvettua. Vielä kun saapuu yhdistyksen siemensetti.
Kasvatuslista on nyt tämän näköinen. Mopo kurvasi taas, mutta onneksi on tilaa ^-^ Ei tarvi edes yrittää isommin pitää kasveja kompakteina.

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus tomaatit "Moneymaker" ja "Pink bumblebee" ja avomaankurkut.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 21, 2018, 20:41:53 ip
Ei isoa uutta, unohtui mainita että Pink Haba kuukahti. Jokin synnynninen(idännäinen?) vika, kun muut samoilla alustoilla ja hyvin kasvaa porskuttaa. No, ei mahda mitään.

Tuo multaan laitettu tuplarokoto otti ja päätti itse päivänsä. Kaksi itujuurta komeasti pyrki kohti taivasta aamulma kurkatessa ja pystyynhän ne oli kuivanut.

Sivuhuomiona se, että Aji Panca on jo sirkkataimen todella roteva. Rotevampi kuin esim. Poblano :o

Snack paprika ja Punainen paprika ruukutettu isompiin.

Lannoitusta saanee kohta isompien osalta nostella.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 24, 2018, 14:30:11 ip
Aji Fantasy itänyt kahden siemenen voimin. Kivaa, pääsee räpläämään.

Koputtelen samalla puuta; yhtään harsosääskeä ei ole näkyvissä. Odottelin että multasäkin mukana olisi tullut kuten aina ennenkin. Vaan ei ole. Uskon, että asiaan on vaikuttanut se, että multa on tönkköjäässä varastossa, josta olen lohkonut/rapsuttanut/hakannut ja tuo pariin kertaan potenssiin kymmenen jotta olen saanut muutaman litran tavaraa sankoon. Se sitten pesuhuoneen lattialle sulamaan. Nytkin multa on pöllyävän kuivaa tuolla sangossa, kostutan sopivasti ennen käyttöön ottoa ja samalla mukaan reilu kolmannes vermikuliittia.

Sitä ei muuten ollut honkkarissa, pitänee AF siemenet istuttaa pelkkään multaan. Ostin kuitenkin lisää multaa ja anppelitomaatin siemeniä malliltaan Tumbler sekä suorakylvöön yrttien siemenet.

Päivä pitenee ja pakkanen lauhtui, mukavata!


Jatkoa: Tumblerin siemeniä ei pakkauksessa ollut kuin kymmenkunta, mutta laitoin jo kaksi niistä multaan. Aikaista, mutta kasvun ihmettä on mukava seurata. Onhan tuossa katossa amppelille paikka paraatipaikalla joten,,, miksipä ei?
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 26, 2018, 13:56:28 ip
Järjestelty kasvihyllyä siivouksen ohella; rahapuu sai paikan jo uudesta kukkajalasta, ja vaimon kultaköynnöskin pääsi eteläikkunan nurkkaan vaatekaapin päälle. Siittä saakin sitten kasvaa köynnöksenä kaapinsivustaa alaspäin.

Siemenidättelyistä Aji Fantasy Sparkly White itänyt yhden siemenen voimin. Samalla laitoin yhdistyksen siemenpaketista tulleet Harold St. Bart'sit. Ne onkin sitten viimeiset chileistä tälle kaudelle, pl. parvekelaatikoihin puhtaasti koristekasveiksi menevät Bolivian rainbowit ja Birds eye babyt, kolme kutakin. Ne suunnittelin idättelväni vajaan kuukauden päästä.

Sitten onkin vuorossa raparperien ja avomaankurkkujen idätys, raparperit maaliskuun alkupuolella ja avomaankurkut loppupuolella.

Brazilian starfish ja Aji Norteno kasvaa sellaista vauhtia, että mahdollisesti latvon ne vielä kerran. Ovat kohta 30cm ja ensiksi mainittu työntää runsaasti juuria Eden ruukun vesitilaan. Päivittäin niitä nypin pois. Voisihan tuon siirtää kohta isompaan Edeniin, siitä sitten ämpäriin ja lopuksi isoon saaviin parvekekauden startattua.

Kaupan snack paprikasta otettu näyttää tekevän luonnostaan versoja kohtuullisesti, latvominen ei välttämättä olisi ollut tarpeen. On tukevampi kuin tavan paprika, rotevin kasvi tällä hetkellä selvästi.

Latvoin viikko sitten tomaatin 'Moneymaker'. En muistanutkaan, että on jo pienenä noin suuri.
Kokeilen sen kanssa juutuupin syövereistä näkemääni tapaa; matala ja monirunkoinen. Katsotaan miten kasvi muotoutuu muutaman latvomisen jälkeen. Nyt on jo neljä oksaa puskemassa läpi.
Aikaa on reilusti idätellä uusiksi jos ei ota onnistuakseen.

Tomaattien tuoksusta sellainen huomio, että en pidä lainkaan tuon Moneymakerin hajusta. Mutta Pink Bumblebeen ominaistuoksu on jotenkin makeahko, miellyttävä. En juuri pidä tomaatin mausta pl. salsoissa, joten odotan innolla päästä maistamaan sen tuotoksia.

Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan? Tässä pyörii parhaimmillaan kolmekin, senkin jälkeen, että pöllö otti jouluaatto-aamuna yhden joulupaistikseen. Menin viemään roihuja ulos ja persiilleni olin lentää kun iso lintu rymisteli terassiaidan vierestä oravankarvat pöllyten. Laski 50m päähän maahan mutustamaan saalistaan josta sen pöllöksi tunnistin. Joko viiru- tai lapinpöllö.

Mutta tosiaan, oravia pyörii tässä useastikin. Tosin toivotaan, että kesä kun tulee ja mukulat viihtyvät enemmän ulkosalla niin kävisivät vähän aremmiksi.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 28, 2018, 22:22:44 ip
Rocoto Guatemala Orange istutettu isompaan astiaan.

En ole varmaan maininnut, mutta käytän 11cm neliskanttisia muoviruukkuja toisen vaiheen ruukkuina.
Noin 5cm halkaisijaltaan, pienet pyöreät valkoiset keraamiset astiat on ensimmäisinä, ei reikiä pohjassa mutta kantapään kautta olen vuosien varrella kastelun opetellut. Monta kasvia ylikasteluun olen onnistunut tappamaan.
Sopivasti pysyy juurten avulla paakku kasassa kun antaa kasvaa toiseen oikeaan lehtipariin saakka nuissa pienissä, ja multakin kuivahtaa sopivan nopeasti.
Osa kasvaa nuissa 11 senttisissä aina tuonne huhtikuulle, osa saa majapaikakseen vähän isommat Eden ruukut. Lähinnä sisäkasveiksi jäävät kun ei niitä kyseisiä ruukkuja kovin montaa ole.

Pientä ylilannoituksen merkkiä ilmassa, pahiten lehtiä reunoilta ylös rullaileva on Aji Norteno vaikkei sekään vallan mahdottomasti oireile, ja kukintaa aloitteleva kaupan snackpaprikalla myös pientä hermostumisen merkkiä. Brazilian starfish ei ainakaan toistaiseksi näytä ryppyilevän vaikka onkin saanut muita enemmän lannoitetta. Kasvualustassaan on toki perliittiä ja vermikuliittia enemmän esim. Aji Nortenoon verrattuna joten alusta itsessään on hiukka ravinneköyhä.
Pitääpi kastella seuraavat kerrat pelkällä vedellä.

Mitä kasteluun tulee niin kerran viikkoon on ollut hyvä, nippa nappa nuupahtamiseen asti on isommat tuossa ajassa kerinneet(BS, Aji Norteno ja paprikat). Ihan pienet toki saa vettä pari kertaa viikkoon ja vielä pintakastelulla osa. Erona entiseen kerrostaloasuntoon on nelisen astetta viileämpi huone, ja se näkyy kasvien haihduttamisessa. Saa siis olla entistä nuukempi kastelun kanssa.

Tomaatti Tumbler on itänyt, taitaa olla ensimmäinen suoraan multaan kylvetty, soma hauras lenkki näkyvissä.
Aji Fantasyt sirkoilla.

Valencia appelsiini kukkii, hieno tuoksu muttei niin lempeä kuin kalamondiinin kukissa. Jos on niin hölmö ettei itse tiputa kukkaansa niin nyppäsen pois. Ainakin 50cm pitää tulla lisää pituutta ennen kuin annan tehdä hedelmää. Siihen voikin mennä vuosi pari.

Itämässä kahvisuodattimien välissä on vielä Lemon drop, Aji Cristal ja Harold St.Bart's.
Kaksi ensimmäistä saisi jo itää
;D
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - tammikuu 29, 2018, 02:11:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - tammikuu 26, 2018, 13:56:28 ip
Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan?


Ei ainakaan meidän pihan oraville ole maistuneet chilit.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 29, 2018, 09:47:55 ap
Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 29, 2018, 02:11:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - tammikuu 26, 2018, 13:56:28 ip
Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan?


Ei ainakaan meidän pihan oraville ole maistuneet chilit.


Hyvä juttu! Entä osaatko sanoa mitä tuumaavat tomaateista ja kurkuista?

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 29, 2018, 13:49:10 ip
Otin ja latvoin Brazilian Starfishin ja Aji Nortenon; näin vältyin lampun nostolta ja eivät myös muut pienemmät jää paitsi parhaasta mahdollisesta paisteesta. On kanssa sopivan lyhyet välit myös lehtien ja kasvupisteiden välillä, joten hyvällä lykyllä uusia haaroja tulee useampia.
Saavatpahan muut kasvit ainakin kurottua pituuskasvua umpeen, helpottaa kasvien järjestelyä valojen alla. Se hyöty ainakin on taattu 8)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - tammikuu 29, 2018, 13:51:28 ip
Tomaatteja en ole aikoihin omassa pihassa kasvattanut, mutta viimeksi kun oli, niin saivat olla rauhassa. Rastaatkaan eivät jostain syystä ole chileihin ja tomaatteihin koskaan kajonneet, vaikka kaikki muut marjat ja omenat kelpaavatkin.

2013 oli kasvihuoneen ympäristössä jotain kulinaristilintuja, jotka söivät pieniä rocotoja.  ;D
Linnut hakivat kasvarin kattoluukun kautta podeja ja söivät ne sitten terassilla, josta nokitut podit löysin.
Tappio oli tosin vain jotain 10 podin luokkaa, eikä tihutyö kestänyt kuin ehkä viikon.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 29, 2018, 21:45:05 ip
Nooh, ans'kattoo kuinka käy. Peukut pystyyn että älyäisivät pysyä poissa niin suuremmilta torjuntatoimilta vältyttäisiin.

Aji Cristalin eka siemen työntää häntää! Vihdoin, eniten odotettu itäjä Brazilian Starfishin jälkeen. BSssä kiehtoo sen kasvin koko, että kuinka suureksi saa reilulla multatilalla sen venymään.

Laskeskelin tässä, että hyvällä tsägällä 10kg satoa voi mennä tällä kaudella rikki. Ei tosiaan tekisi kuin vähän reilu 500g per planttu, minkä uskon olevan aivan mahdollista.
Joka tapauksessa, olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että saisi kesän ja syksyn rouskutella tuoretta ilman, että tarvii kaupasta rahdata. Mitään satotavoitteita en laita. Pessimisti ei pety.
Kaikki säilöttäväksi asti jäävä on plussaa, tässä on tullut purnukoita säästeltyä varmuuden vuoksi.

Tilasin meille lämpöisän kesän.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - tammikuu 30, 2018, 17:23:25 ip
Sugar rush, Bishops hat ja tomaatti Moneymaker siirretty isompiin astioihin. Tomskusta alimmat lehdet ja oksantyngät pois, huippu vain jäi pinnalle. Kauaa ei tuossa välimallin ruukussa kerinnyt olla, ja oli reilun mittaiset juuret tehnyt mullan alle jääneeseen runkoon. Kasvaa nyt siis kaksihaaraisena.
SR ja BH oli alkanut kiertämään jo juuriaan ruukun pohjalle ympyrää, joten hetki oli hyvä ruukutukseen.

Valencia-appelsiini tiputti pienemmät nuput pois, tuo yksi auennut kukka tiputti terälehtensä pois ja kukkavarsi on vahvonut. Näyttää todella yrittävän hedelmää. Ei nyt vielä sentään.

Honkkarissa ja K-raudassa käväistyäni mukaan lähti kastelukannu, kolme amppelinpidikettä ja pari ämpäriä jotka hoitavat kahden amppeliruukun virkaa. Nekin siis poissa hankintalistalta. Enään puuttuu ainoastaan turpeet, nurmikon siemenet paikkauskylvöihin sekä puutarhakalkki. Ja tuo kesä.

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 01, 2018, 23:33:55 ip
Brazilian Starfish ja Aji Norteno jotka latvoin, vastasi hyvin leikkaukseen. BS tekee molempiin latvoihin kaksi uutta haaraa, ja näyttäisi siltä että AN tekee yhteensä kuusi uutta oksaa.
Molemmat myös työntelee siihen malliin juuria vesitilaan, että alkaa olla kohta aika ruukuttaa isompiin.
Odottelen ensin kuitenkin uusien oksien kunnollista kasvua ennen häirinköintiä.

Laitoin sähköpostia henkilölle jolta tuon appelsiininpistokkaan ostin, ja hän tarjoutui lähettämään keväällä pistokkaita sekä samaisesta Valencia-appelsiinista, mutta myös toisesta(käsittääkseni hedelmää jo tekevästä) mandariinista. Juurrutushormoonia pitää hankkia 8)

Tomaatti Tumblerin molemmat siemenet iti, heikomman nyppäsin pois. Pari pitää vielä laittaa myöhemmin, niin saa sisälle eteläikkunalle laittaa IKEAn amppeliin. Pieni multatila kyseisessä amppelissa, mutta jos parikin marjasta tulisi niin on ainakin tyhjä kolo käytetty hyötyyn.

Snackpaprika avaa näinä päivinä ekat kukat, siis ensimmäinen Capsicum-suvun kukkija tälle kaudelle.
Punainen paprika pursuaa myös nuppuja, ja omaksi kummastukseksi näyttäisi siltä, että haaroo kolmasti per latva.

Nuppuja on kehittymässä myös Rocoto Montufarissa, Guajillossa, Hungarian hot waxissa sekä Almapaprikassa. Pieniä vielä, joten luultavimmin tiputtaa kukkansa mutta mikäli podit tarttuupi niin kasvatelkoon, tässä vaiheessa ei haittaa vaikka vähän kasvu hidastuukin.

Huomenna Aji Cristalin siemenien multaan laitto, ja tänään lauttailemaan pääsi Bolivian rainbow sekä Birds eye baby.
Näin ollen on kaikki kauden 2018 chilit itämässä/idätetty!!

Postin huomassa on tulossa raparperiä ja yrttejä, rapskut voisi idättää jo kuukauden päästä. Eivät niin nopeakasvuisia käsittääkseni ole.

Bataatti alkaa toipumaan övereistä, liian tujua tuo puutarhamulta sille. Osan lehdistä vetänyt korpulle ja täyteen kiteitä, selvästi on kohdistanut niiden ylimääräisten aineiden sijoituksen tiettyihin lehtiin.
Juurikasvu on myös sillä todella voimakasta, moneen kertaan on saanut jo pätkäistä vesisäiliön pohjalle päätyneet juuret.
Saa nähdä, pääseekö syksyllä tekemään ruokaa omista bataateista. Hyvältä ainakin nyt vaikuttaa, mutta niin moni asia voi mennä pieleen.

Hyvä pöhinä, sallittakoon sen jatkuvan.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 03, 2018, 14:21:12 ip
Aji Cristalit siirretty multaan ja näyttää siltä että päivät pitenee mukavaa vauhtia, etenkin tällaisena aurinkoisena päivänä jo häikäisee talven pimeyden jälkeen.
Siispä, multaa kolmeen purkkiin ja kaksi Tumbling tomaatin siementä per purkki. Vielä kun tilaa on lamppujen alla niin pystyvät hyvinkin maaliskuulle kasvaa tuossa, sitten amppeleihin ja luonnonvalolle.:-*
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 05, 2018, 13:14:18 ip
Eloa vihdoin Lemon dropeissa niin, että yks siemen jo siirretty multaan. Harold St Bartseistakin yksi työntänyt milln tyngän, eli itämättä enään Birds eye babyt ja Bolivian rainbowit. Niissäkin positiivisia muutoksia.

Postimies kurvasi ja toi yrttien ja raparperien siemenet, joista viimeksimainitut muutamaksi tunniksi turpoilemaan. Itämisajaksi kerrottu 10-30vrk, joten oletan huoneenlämmössä menevän sen pari viikkoa joten tilan puolesta kärsii jo idättää. Pärjäilevät melkeenpä suoraan eteläikkunalla.
Ei ne youtubesta seuranneena kovin nopeakasvuisia näytä kuitenkaan olevan.
Kolme siementä per purkki, kolme purkkia ja harvennus sitten myöhemmin. Ja sitten lisää itämään avomaankurkkujen kanssa niin voisi laittaa myyntiin, jos vaikka siementen hinnan saisi netottua.

Parin vuoden päästä voi sitten odottaa satoa tulevan :thumbup:

Näin täällä, miten siellä?
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 06, 2018, 20:35:21 ip
Harold St. Bart's laitettu multaan, näyttäisi että alkaa kaksi muutakin työntämään itua.
Bolivian rainbowkin itänyt, vielä pitäisi ainakin kaksi siementä saada kyseistä lajiketta itämään.

Aji Cristalit oikoo niskalenkkejään, olen pääsääntöisesti kaksi siementä multiin nakellut, pienempisiemenisiä lajikkeita kolme.

En tiedä, onko saamissani siemenissä ollut ristiinpölytyksen mahdollisuutta, mutta Aji Fantasy Sparkly Whiten toinen sirkkataimista oli hyvin tumma ja paljon solakampi kuin sisarensa. Nyppäsin sen pois, oli heikompi taimista joka tapauksessa.
Satovaiheessapa sitten näkee, ei isoa vahinkoa kuitenkaan tule vaikkei täysin täyttäsi lajikekuvausta.

Brazilian Starfish yllättää, latvomisen seurauksena työntää nyt peräti seitsemää uutta oksaa. Nää tosin nähtäväksi, jääkö jokin niistä jälkeen. Luultavasti jää.

Ensimmäinen baccatumikin näyttäisi alkavan haaromaan, lajikkeena Bishop's hat. Aikaisemmin kuin olin odottanut.

Odotin myös, että Rocoto Guatemala Orangen taimi menehtyisi, aivan omasta möhläyksestä. Kastellessa keskityin kuuntelemaan lapsen kysymystä ja lorisutin mullan aivan lillingiksi. Tämä tapahtui siis kaksi viikkoa sitten isompaan ruukkuun siirtäessä, nyt alkaa pinta kuivahtamaan joten hyvältä näyttää. Virkeä taimi.
Onkohan pubet jotenkin anteeksiantavampia liikakastelun suhteen verrattuna muiden lajien edustajiin?

Bataatti kasvaa kohisten, pelkällä merilevävedellä kastellut. Lieköhän aikaisempaan todella pahaan ödeemaan ollut syynä voimakas juurikasvu verraten lehtimassaan vai onkohan puutarhamulta liian äityä..? Pitää viimeistään terassille siirron yhteydessä selvittää asia netinbsyövereistä. Jos syynä viimeksimainittu, niin kylvö ja taimimulta vermikuliitilla jatkettuna taitaisi olla hyvä vaihtoehto.

Rocoto Montufar alkaa haaromaan kaikista neljästä oksasta, latvoin sen siis kertaalleen. Nuppuja näkyvissä ainakin kahdessa ylimmäisessä.

Kaupan punainen habanero on toiminut mittarina valon riittävyyden suhteen. Kasvaa reunalla syrjäisimmällä paikalla, mutta silti todella tiiviisti ja kompaktisti ilman minkäännäköistä turhaa venymistä.
Tämä on ehkä kaikista eniten reagoinut lämmönnousuun, kun aurinko pääsee porottamaan huoneeseen esteettömästi sen viitisen tuntia päivässä ennen laskeutumista, nyt kun pilvettömiä päiviä on muutamia ollut. Lämpötila kohoaa likelle 30 astetta, yöt ovatkin sitten melkein alta 20 asteen.
Kasvanut viimeisen viikon aikana suhteessa muihin eniten.

Tomaateille ajattelin kesällä virittää ylleen harsokatoksen tuohon etupihan kasvilaatikkoon. Nurkista löytyy ylimääräisiä aitaseipäitä, joiden ylle virittelen harsosta seinät ja katon. Saisi ainakin alkukesän olla kunnes kasvit puskevat läpi.
Yksinkertaisen kerroksen alle ei varmaan lämmöt pääse liian suuriksi, etelään suuntautuvalla pihallakaan? Toki karaistaessa täytyy kerroksia useampi, mutta olisiko tuosta mitään hyötyä muuta kuin tekemisen ilo?

Suunnittelua, suunnittelua..


Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 10, 2018, 21:20:02 ip
Näyttää siltä, että haaveet Bolivian rainbowit sekä Birds eye babyt koristekasveina kaidelaatikossa on hylätty. Vain kaksi siementä per lajike on itänyt ja loput oli vetänyt mustan homeen ylleen. Säästän nuista yhdet taimet, lopullinen kasvupaikka pitäisi vielä keksiä.
Ostin siis amppelitomaatti Micro tomin siemeniä joista kuusi pitäisi saada hengissä, eli kaksi per laatikko, kolmeen laatikkoon.
Tomaattia pitäisi ainakin omiin tarpeisiin tulla, jo vähän huonommallakin onnella. Kun lähinnä tuo vaimo ainoastaan syö tuoreena.
Olisi siis kuusi Micro tomia, neljä Tumbleria(joista kaksi IKEAn amppeliin olemattomalla multatilalla), Moneymaker ja Pink bumblebee. Lähti mopo näidenkin osalta.

Avomaankurkuille laitan kyllä joko oman kasvulaatikon, tai sitten tuohon terassikaiteen vierustalle. Valitkoon vaimo nuista itselleen mieluisan vaihtoehdon, nyt on jämpti näi. Niin tai näin, kurkkuja tulee ainakin viisi omaan pihaan ja mökille sitten loput taimet mitä tuosta siemenpussista tulee. Onpahan sitten mökilläkävijöille rouskuteltavaa kesähelteillä. Onkohan liika aikaista laittaa maaliskuun lopulla nuo avomaankurkut?

Turvesäkkejä saakin alkaa kohta rahtaamaan, pitääpä tehdä karkeat laskelmat että mikä tulisi edullisimmaksi.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Huru-ukko - helmikuu 11, 2018, 09:48:20 ap
Hankkijalla 320l (tiivistetty) turvesäkki on 19 €.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 11, 2018, 14:02:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 11, 2018, 09:48:20 ap
Hankkijalla 320l (tiivistetty) turvesäkki on 19 €.


Joo-O, ei hassumpi. Laitan ylös muistiin vaikkei äkkiseltään hirveän isoa eroa HongKongin Tarhurin Puutarhaturpeeseen. Tekaisen maaliskuun alkupuolella soittorumban ja nappasen parhaat päältä. Tuommoinen reilu 600-700l ainakin menee jollei enemmänkin oman pihan viljelmien käyttöön, mökille sitten toinen kuution puolikas.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - helmikuu 11, 2018, 15:48:38 ip
Ei todellakaan kannata lähteä tekemään kompromisseja turpeen laadussa. Kingkongin ja muiden halpistuotteet ovat halpistuotteita: hyvällä tuurilla voi olla toimivaa, mutta suurella todennäköisyydellä ei ole.
Haet maatalousliikkeestä jotain ammattilaistavaraa, esim. Kekkilän Professional-sarjan OPM 420 W kasvuturvetta. Maksaa tosiaan tuon vajaa 20€ per 320 litraa ja on varmasti hyvää.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 11, 2018, 17:54:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - helmikuu 11, 2018, 15:48:38 ip
Ei todellakaan kannata lähteä tekemään kompromisseja turpeen laadussa. Kingkongin ja muiden halpistuotteet ovat halpistuotteita: hyvällä tuurilla voi olla toimivaa, mutta suurella todennäköisyydellä ei ole.
Haet maatalousliikkeestä jotain ammattilaistavaraa, esim. Kekkilän Professional-sarjan OPM 420 W kasvuturvetta. Maksaa tosiaan tuon vajaa 20€ per 320 litraa ja on varmasti hyvää.


Case closed, sait vakuuttuneeksi! :)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 11, 2018, 20:29:24 ip
Aji Norteno ruukutettu isompaan, samoin Aji Panca jonka myös latvoin.
Foorumilla vaikuttavalta kaverilta saatu, pussissa lukee että "mutantti". Sellainen kyllä on, roteva ja vahvakasvuinen. Luonnehtisin jo sirkkalehtiäkin jättimäisiksi, noin 4cm pitkät :exclam:
Sisäkasviksi jäävä, bonchiaihio ja talvetettavaksi aiottu jos kaikki menee hyvin. 
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hubert - helmikuu 12, 2018, 00:24:11 ap
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - helmikuu 11, 2018, 20:29:24 ip
Foorumilla vaikuttavalta kaverilta saatu, pussissa lukee että "mutantti". Sellainen kyllä on, roteva ja vahvakasvuinen. Luonnehtisin jo sirkkalehtiäkin jättimäisiksi, noin 4cm pitkät :exclam:


Tilli-mutanttiko vai joku muu?  ???
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 12, 2018, 09:04:08 ap
Aji Pancaa siis tarkoitin, lisätietona pussissa lukee että mutantti 8)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 14, 2018, 11:37:12 ap
Raparpereita itänyt yhteensä kuusi, itäminen oli nopeahkoa jos vertaa pussin kyljessä oleviin viitearvoihin.

Piispanhattu latvottu toistamiseen, onneton kasvaa niin nopeasti. Muista baccatumeistani poiketen on hentoinen ja siro. Jotenkin herkän näköinen.

Lannoitusta pitää alkaa isompien osalta nostamaan. Osa alkaa näyttämään ensi merkkejä kasvun vaalenemiseen, pahimpana Almapaprika. Se on nopeasti korjattu "ongelma" ja kasvavat kuitenkin mikä on pääasia. Laiskuuttani olen antanut samaa mietoa liuosta isoille kuin mitä pienetkin saa. Enkä edes joka kerta ole lannoittanut.

Ensimmäinen amppeli on täytetty, Tumbler tomaatti pääse amppeliin ja majailee toistaiseksi makuuhuoneen ikkunalla.

Aji Cristal ruukutettu 11cm ruukkuun. Koristechilit ja Harold St Barts saa vielä viikon pari majailla noissa pienissä. Olisihan tuo ACkin viihtynyt hyvin pienessä, mutta kun sai olla joka päivä vettä lirauttamassa niin isommassa pääsee helpommalla..

Tikka rummuttaa takapihalla, tintit alkaa jo lauleskelemaan ja keli keväisen leuto. Muistakaahan ystäviänne vaikka soittamalla, näin ystävänpäivän kunniaksi! :)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: DiscoKai - helmikuu 14, 2018, 17:28:30 ip
Tikat ja Tintit eivät vielä tiedä arktisen pyörteen hajoamisen tuomasta, mahdollisesti, hyytävästä pakkasesta.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: ViljoH - helmikuu 15, 2018, 17:53:59 ip
Onko Harold st bards piispahatun joku nimi vai onko joku muu chili :question:
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 15, 2018, 18:39:01 ip
Capsicum chinense se lukemani mukaan on :) Hyväksi kehuttu, siemenet tuli yhdistykseen liittymisen johdosta.

Rocoto Montufar ja kaupan Snackpaprika ruukutettu isompiin. Juuri ajoissa, kohta olisi saanut repiä juuripaakkua auki.
Vielä pari kolme viikkoa jos odottelisi, niin saisi laittaa isompia kasveja ämpäreihin eteläikkunalle.
Runkotomaatit ainakin + Sugar rush sekä kaksi muuta.

Jatkoa: Kauden ensimmäiset podit(3kpl) on tarttunut tuohon Snackpaprikaan. Nuppuja olen poistanut perus paprikasta, Guajillosta, Rocoto Montufarista, Almapaprikasta ja latvomisen yhteydessä lähti Bishops hat:stä ja Poblanosta. Hyvässä vauhdissa osa, pienimmät vasta sirkoilla.

Jatkoa jatkolle: Tosiaan, kuun vaihteessa päivän pituus olisi karvan vajaa 10h. Eiköhän se riitä jottei aivan honteloa kasvua tulisi..? Toki tomaateilla ei niin isoa merkitystä, useampirunkoisena kun olisi ajatus ne pitää niin saavat saksista ainakin pariin otteeseen vielä.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 16, 2018, 23:24:06 ip
Ja näin pari kolme viikkoa meni yhden vuorokauden aikana. Tomaatti Moneymaker istutettu ämpäriin, alustana puutarhamullan ja taimimullan 50/50 sekoitus. Aurinkoa luvannut joten eteläikkunan suora arska usean tunnin ajan voittaa kyllä nuo ESLit.

En tiedä, onko kukaan teistä seurannut juutuupista Praxxus(jokunumerosarjatähän) tai VoodooGarden kanavia. Saman hepun sisä- ja ulkopuutarhasäätämisiä. Tyyppi siis kasvattaa tomaatit monirunkoisina ja istuttaa ne niin syvään, että vain latvat jäävät pintaan.
Näyttää siis kasvaessaan kuin että olisi useampi kasvi, vaikka vain onkin yksi.
Satoa on saanut, joskin olosuhteet ovat erit kuin täällä pohjolassa.

Hyvät on ainakin perustelut:
-kasvi saa pääjuuripallon syvälle jossa kosteutta paljon
-peitettyihin runkoihin kasvavat juuret hyödyntävät kasteluveden mukana tulevat ravinteet
-tasaisempi kosteus kasvilla vs vaikkapa laastipalju
-ei kilpailua vs useampi kasvi samassa, eli yhdestä saa "useamman kasvin"

Moni asia käy ainakin minulle järkeen.

Ihmetellyt olen useasti, että miksi esim varkaat pitää poistaa. Tai että miksi ne mukamas veisivät kasvilta energiaa. Enempi lehtiä:enempi energiaa, ainakin mielestäni.
Hedelmää ei toki kaikkien varkaiden kannata antaa tehdä. Ja ymmärrän kaupallisen kasvatuksen yhteydessä varkaiden poiston.

Elikkäs, ajattelin latvoa tuon mokoman tomaatin vielä kerran, päämääränä neljä vartta. Näiden kasvua ohjaan sivulle jonkin verran narua käyttäen, ja istutusvaiheessa laitan mahdollisimman syvälle. Vaikkapa niin että 30-40cm per latva jää pinnalle.
Tuossa kun on melkein puolen metrin kuoppa jo kasvilaatikon sisällä. Mylläsin syksyllä maata ja vanha kanto löytyi nurmikon alta. Sen siis sain pois parin tunnin äheltämisen jälkeen. Ei siis tarvitse odotella pidempään maan lämpeämistä tuolta syvemmältä, kun uudet mullat siihen tarttee roudata joka tapauksessa. Vanhaa kaivan pois tarvittavan määrän vielä.

Tomaatti Pink Bumblebeen kanssa ajattelin edetä perinteisesti, jonkinlaisena verrokkina.

Meni sitten syteen tai saveen, tätä kokeilen. Tomaatit meidän tuorekäyttöön kun tulee heittämällä parista amppelitomaatista.

Mielipiteitä tai ajatuksia?
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Vuorikaskas - helmikuu 17, 2018, 00:55:10 ap
Näillä leveysasteilla on syvemmällä pahimmassa tapauksessa ikirouta.  Mittauksia kannattaa tehdä alkukesästä ainakin ettei nyt sentään jääkaappilämpötilaan laita.

Tomaattien varkaiden poiston tarpeellisuudessa on paljon kyse myös tilankäytöstä ja muotoilusta sekä kulloisestakin tilanteesta. Mikä on lajike merkitsee paljon.  Avainsanat ovat determinate ja indeterminate eli päättyvä ja päättymätön kasvutapa.

Pensastomaatti, determinate, päättyväkasvuinen
Runkotomaatti, indeterminate, päättymätön kasvutapa

Kuitenkaan puhtaasti tällaisiä tyyppejä ei niin hirveän usein tomaatit ole, vaikka siemenen yhteydessä ei olisikaan semi-determinate termiä.  Joten voi kokeilla erilaisia muotoilutapoja.  Kuinka paljon tulee raakileita kerrallaan, merkitsee myös.  Tyypillisesti runkotomaattiin usein halutaan alhaalta ylöspäin kehittyvän terttu kerrallaan jotka myös samassa järjestyksessä kypsyvät kesän edetessä. Joskus yhteenkin terttuun tulee liikaa raakileita, jolloin kasvi ei ehdi niitä kasvattaa ja kypsyttää kaikkia ja silloin voi olla hyötyä karsia raakileiden määrää tertuissa.  (Huomata voi myös jättihedelmänkasvatuksessa käytetyt taktiikat, jossa jätetään vain harvat ja valitut hedelmät, äärimmillään yksi. http://www.jattikasvisyhdistys.fi/  No ei se taida tomaatilla hirveesti toimia.)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17138.msg330459#msg330459
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17138.msg330124#msg330124
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9266.msg282123#msg282123

https://puutarha.net/keskustelut/2774108/RE-Tomaatti-Solanum-lycopersicum-osa-4-SULJETTU-Jatkuu-Tomaatti-osa-5?PageIndex=340#2774513

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17457.msg338120#msg338120
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 17, 2018, 09:35:28 ap
Lämpötila pitää tottakai olla kohdillaan, laitan keväällä vielä mustan muovin jos auttaisi.
Kiitos kattavasta viestistä, tomaatit ovat itselle vierasta maaperää.

Katsotaan kuinka miehen käy, tai tomaattien.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 20, 2018, 11:24:09 ap
Helmikuu helisee, kuuluu vanha sanonta. Kirkas pakkaskeli, mutta auringon vaikutuksen huomaa huoneilman lämpötilan nousussa. Olen nostellut chilejä päiväksi aurinkokylpyyn ja eron kasvuvoimassa huomaa lähes välittömästi. Marbles on viikon päivät majaillut tuossa ikean kolmen kasvin telineessä ja kukkii noin kymmenen kukan voimin. Ravistelin ja lehdet ovat täysin siitepölyssä, toiminee jonkinmoisena mittarina valon riittävyydestä.
Ikean amppeliin istutetut kolme Tumbler-tomaattia nuokkuivat ensimmäiset kolme päivää; syynä korvausilmaventtiileistä hohkava kylmä ilma, tiesin ottavani riskin. Nyt ovat kuitenkin tottuneet jo viileään kasvualustaan(metallinen amppeli on kädelle aivan viileä) ja ovat terhakkaana pystyssä. 

Istutin isoimman tomaatti Tumblerin jo isoimpaan amppeliin(oliskohan 10litrainen) ja laitoin ämpärissä majailevan Moneymakerin viereen luonnonvalon armoille. Moneymaker latvottu toistamiseen ja Pink Bumblebee kertaalleen.

Tänään istutan Almapaprikan ämpäriin, sekä Piispanhatun, joka muuten tekee melkein kymmenen oksaa latvomisen seurauksena, isompaan, kunhan keksisi että mihin. Ensinmäinen vastaantullut chili, joka tekee kahta oksaa per kasvupiste. Tokikaan kaikki eivät välttämättä ota tuulta alleen. Jäädään seuraamaan.

Kaikki pienimmätkin chilit ovat tekemässä toista oikeaa lehtiparia, ja tilan vapauduttua noin viikon kuluttua Tregrenin ledin alta alkaa vuoroon tulla Micro tom tomaattien idättely.

Bataatti sai lähtöpassit, en tiedä missä vika, mutta ödeemaa pukkasi taas koko kasviin. Käytän sen tilan paremmin hyödyksi. Laitoin pari avomaankurkkua jotka saavat kasvaa kultaköynnäksen kanssa rinnan vaatekaapin reunaa alaspäin, aurinko kun pääsee paistamaan siihen esteettömästi. Tuleepahan kokeiltua sekin ja saa ainakin kokemusta.

Nyt kuppi kahvia ja kiikkustuoliin ihmettelemään, lapset kipeänä ja vaimo töissä, ulos ei asiaa tänään.
Arkea parhaimmillaan.


Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 22, 2018, 11:02:33 ap
Ja taas hyppy tuntemattomaan. Bataatti siis ei lähtenyt kasvuin toivotulla tavalla, ja jotain piti keksiä sen paikan täyttämiseksi. Tuntuisi turhalta laittaa lasiterassille kurkkua, kun ulos ja mökille on yhteensä toistakymmentä avomaankurkkua tulossa. Katselin honkkarin siemenvalikoimaa, lämmin ja valoisa paikka. Hmm, vesimeloni Sugar baby. Sitä pussi mukaan ja siemenet kotiin päästyä käsiä hieroskellen itämään ja ihmettelemään.
Jos liikaa roihahtaa kasvuun ennen terassikautta, niin uusi kierros sitten myöhemmin. Rohkia rokan syö ja raukat jää rannalle ruikuttamaan. Toivotaan ettei käy vanhanaikaisesti.

Raparperit istutettu 11cm ruukkuihin, lisää multaa ostin eilen, joten tänään jatkukoon ruukutukset.
Vuorossa koristechilit ja Harold St. Barts. Ruukkutomaatit Micro tomit tekis mieli jo idätellä, mutta vielä pitää malttaa.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 22, 2018, 23:24:28 ip
Pih pah, mites kävikään. Micro tom siemenpussi tyhjennetty, oliko 10 siementä jotka peittelin 9 miniruukkuun, yhteen tuli siis kaksi. Tavoitteena olisi saada kolme parvekelaatikkoa täytettyä, onko nuo nyt 90cm pitkiä, kolme tainta per loota, vaan ei taida kaikki itää. Taitaakohan ne enään edes olla taimia tuolloin, eiköhän ne kerkiä taimivaiheen ohittaa jo kahteen kertaan..
Laatikoihin istutan ne heti, kun lämpötilat sallii patteritermostaattien ruuvaamisen kiinni täällä makuuhuoneessa. Sopivasti mahtuu laatikot patterin päälle pötköttään. Pitkä, yhden seinän, ikkunoista koostuvan, suuntana länsi, osin metsän varjostama, mittainen patteri.

Aji Pancan taidan istuttaa isoon IKEAn(mistäpä muualta) hankittuun Paranöt ruukkuun makuuhuoneen eteläikkunalle. Kasvitelineeseen kesäksi jäävät koristekasvit(Valencia-appelsiini, Ficus microcarpa ja rahapuu) saavat pärjätä pancan varjostuksessa. Toki länsi-ikkunat jää avoimeksi.

Enään sitten avomaankurkut jäljellä. Niitä EN vielä laita, sitten käy kalpaten niiden roihahtaessa kasvuun. Voisi siinä vaiheessa tulla sanomista kun parikymmentä kurkkua lähtee köynnöstämään..
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 25, 2018, 21:16:31 ip
Lisää idätyksiä: 10 pikkupottiin kolme siementä per ruukku. Rapareria lajiketta "Victoria".
Tarkoitus laittaa myyntiin keväällä avomaankurkkujen kanssa pikkusummalla. Sijoituspaikkana länsi-ikkuna, lattianrajassa patterin takana piilossa. Patteri tietenkin sammutettu.

Jos ei ostajia näy, niin mökille sitten ja sato vuosien varrella vaikka mehuksi.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - helmikuu 28, 2018, 12:12:44 ip
Micro tomit kahta lukuunottamatta kaikki itäneet.

Baccatumeissa alkaa tapahtua: Bishops hat nuppuilee kovasti, Aji Norteno, Sugar rush ja Brazilian starfish työntää myös pientä nupunalkua. Starfishin pisimmän oksan(80cm) latvoin vielä kertaalleen. Oli vähän sivussa valosta ja alkoi venymään turhaan pituutta.
Pari pientä baccaa sai kanssa samalla saksista.

Annuumeista Alma paprika availee ekat kukkansa näinä päivinä, mutta menetti toisen ison oksan kun joku lapsista nakannut pehmolelun päälle. Kuitenkin alkaa päästyään suoraan auringonpaisteeseen tekemään uusia oksia monta. Punainen paprika ja Hungarian hot wax tulee jaetulla kolmossijalla rinta rinnan. Snackpaprikassa hedelmiä jo useita, vaikka ekat 6 nipsaisin pois.

Isoimmat tomaatit kasvaa sopivaa vauhtia, eivät ihan mahdottomiksi monstereiksi kerkiä. Myöskin amppelissa olevat pienemmät Tumblerit näyttää kohtalaisen tukevilta, vaikka eivät suoraa valoa saa vielä tässä vaiheessa.

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 01, 2018, 19:37:01 ip
Aurinko paisteli kirkkaasti, että piti oikein lasiterassin mittaria kurkata. +16 näytti ja alkoi pieni touhuaminen ja paikkojen siistiminen.
Ruuvasin samalla vanhan ikean hyllykön parilla ruuvilla seinään kiinni sekä poistin alimman hyllyn. Nyt mahtuu laastiämpäri hyvin alle ja jäi odottamaan vesimelonille suotuisia ilmoja. Ensimmäinen siemen on muuten työntänyt lenkin pintaan.
Tämä siis peri paikan bataatilta. Isoja en odota, jos saisin edes kasvamaan ja tuomaan vehreyttä toiseen "olohuoneeseen" kesän mittaan niin tyytyväinen olen.
Suoraa paistetta kun ei välttämättä saa ollenkaan kuin alkukesän ja lopukesän tienoilla.

Ensimmäiset persiljat kylvettiin esikoisen kanssa, avomaankurkkuja tekisi mieli kylvää niin ettei tiedä mitä tekisi, mutta viimeistään tuolloin tila käy vähiin. Huhtikuulle jos saisi venytettyä. Toistaiseksi on tyytyminen tuohon yhteen kurkkuun, ekoja oikeita lehtiä availee ja parin viikon päästä pääsee vaatekaapin päälle köynnöstämään. Nyt nauttii auringosta aamusta iltaan isompien kasvien kanssa. Sadon saanti on tässäkin tapauksessa toissijainen juttu.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 02, 2018, 20:56:48 ip
Multaa haettu kaupasta muutama säkki. Ilman siemeniä ei päästy tälläkään kertaa lähtemään. Kotiin päästyä ja lapset muonitettua itämään pääsi kanelibasilikaa, ruohosipulia, purjosipulia sekä tuohon edellisessä viestissä mainitun hyllyn ylätasolle majoittuva tomaatti "Balkoni yellow".

Tässä on vielä mietinnän alla seuraavanlainen asia: laittaakko rocotot ulos taivasalle parinkymmenen litran multatilan omaaviin laatikoihin jotka isompien sateiden tullessa nostan suojaan, VAI, sijoittaako ne 10l ämpäreihin roikkumaan lasitetulle terassille "amppeliksi" jolloin suoraa loistetta ei saa kuin alimmat oksat? Katon läpi kun ei valoa tule. Viimeksi mainitussa voisin tietenkin yrittää vetää oksia alaspäin lankojen avulla.

Tässä kaipaan apua ja mielipiteitä, kummassa voisi satoa odottaa enemmän tulevaksi?

Jos vastauksena on että ulos taivasalle, niin ämpäriamppeleihin olisi tuleva Trepadeira do werner ja Lemon drop baccatumien edustajina.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: MRgreen - maaliskuu 03, 2018, 00:09:39 ap
Olenpas miettinyt samaa. En tiedä/osaa päättää, kertokaa  >:(
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Huru-ukko - maaliskuu 03, 2018, 09:31:29 ap
Tämä ei nyt ole varsinainen vastaus kumpi parempi; itse en sijoittaisi varjoon mitään chiliä.

Muutamia vuosia sitten pubeista oli vallalla käsitys että viihtyy varjossa, mutta ei ne pahaa tykkää auringon paisteestakaan. Kerran mulla oli muutamia pubeja suoraan maahan istutettuna, satoa tuli noin kilon kieppeillä kasvistaan. Sieltä muuten tuli painavin podikin, Peruvian 180g möllykkä.
Vain kypsät laskettuna, ainakin kilon verran meni raakileita kompostiin per puska.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Hellstone - maaliskuu 03, 2018, 10:39:27 ap
Itse kun tänä vuonna ekan kerran pubeja kasvattelen niin itse olen suunnitellut sijoittelevani niitä vähän sinne sun tänne tuonne pihalle jotta näkee miten missäkin menestyy. Osa menee myös amppeleihin ja pari avopuolisin pyynnöstä koristamaan kukkapenkkeihin suoraan maahan kasvamaan tai jossain "hienossa" ruukussa sinne sekaan. Mutta pääsääntöisesti isoihin ämpäreihin ympäri tonttia . ;D ;D  :chili::chili:
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 03, 2018, 21:49:04 ip
Taitanen sijoittaa ne eteläseinustalle nuihin puisiin laatikoihin. Trepadeira wernerin ja Lemon dropin laitan niiden sijaan tuonne ämpäriamppeleihin roikkumaan. Hommaan sitten vaikka ketjua ja asettelen ne sillä alemmaksi ellei kasvun ohjailu riitä. TW ainakin kasvoi itselläni edellisen kerran toissa vuonna aika lamoavasti, kun olin pariin otteeseen latvonut.
Ei vain raaskisi kovin paljon alemmas tiputtaa, ettei tila ole sitten alapuolella laastipaljuissa kasvavilta poissa..

Kirjoittelin joku aika sitten Piispanhatun latvomisesta, 10 uutta oksanalkua teki, mutta vain neljä otti tulta alleen. Ne on nyt sitten jo haaromassa ja nuppuja näkyvillä. Eiköhän nuo loputkin oksat ota kasvaakseen kun pääsee aurinkoon.

Almapaprika, kaupan paprika ja Hungarian hot wax avaa kukkansa parin päivän sisään. Unkarilaisessa jo terälehdet raollaan. Sugar rushin nuput on vasta nuppineulan nupin kokoisia. Pääsee huomenna ämpäriin.

Aji Norteno pysäytti kasvun ämpäriin siirron jälkeen, pientä lehtien rullailua eli tuhtia multaa. Puolet puutarhamultaa ja puolet taimimultaa. Seassa reilusti perliittiä. Nuppuja kuitenkin runsaasti näkyvissä ja haaromiset vauhdissa.

Poblano, Guajillo ja Jalapeno Goliath aloittele myös nuppujen työntämistä. Poblanon ja Jalapenon nuput saan kuitenkin nyppiä pois. Alta 20cm mittaisia vielä.

Pitäisi alkaa kuviakin ottamaan niin saatte vähän paremmin selkoa tilanteesta. Osa kasveista siinä kunnossa että viimeistään juhannusgrilliin on täytettä tätä menoa luvassa.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 04, 2018, 12:55:45 ip
Pihahommia sunnuntain ratoksi; koristeomenan pientä siistimistä ja parin vanhan mutta kitukasvuisen pihlajan murtuneiden alaoksien karsimista. Varmasti monessa lapsiperheessä tuttu näky, mikäs sen parempia kiipeilypuita kuin pihlajat.

Sugar rush siirretty ämpäriin ja vielä pitäisi ainakin Rocoto Guatemala Orange siirtää pykälää isompaan.
Almapaprika ja Hungarian hot wax kukkii ekoilla kukillaan. Molemmat siis Unkarilaisia vaikka viime viestissä viittasin HHWhen.

Basilikoissa ja ruohosipuleissa ensimmäisiä pikkuruisia lenkkejä pinnalla, aika nopeaan näyttävät itävän.

Melkeinpä joka päivä on tullut jotain pientä touhuttua kasvien suhteen.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 07, 2018, 11:46:08 ap
Rocoto Guatemala Orange siirretty isompaan, Rocoto Montufar ryntäilee leveyssuunnassa todella kovaan tahtiin paraatipaikalle päästyään. Kohta pitää alkaa sakseilemaan ellei tahti hidastu.
Korkeutta 20cm, leveyttä 60cm.

Itämään laitettu meloni 'Yellow Canarian' lasiterassille hyllyn ylätasolle ja jokunen pensastomaatti 'Maja' avomaalle istuteltaviksi.

Teinpä sitten päätöksen kasvupaikkojen seuraavalla tavalla:

Puulaatikoihin ulos tomaatteja, lasiterassin amppeleihin rocotot ja sinne lattialle ämpäreihin Lemon drop ja Trepadeira werner. Rocotojen ämpäriamppelit laitan vähän ketjulla alemmas niin saavat kaikki kunnolla valoa vaikka söisikin vähän alla kasvavien latvustilaa.
Case closed.

Edit. Tomaattien kanssa niin, että 'Balcony yellow', joka nyt itänyt, pääsee yhteen puulaatikoista ja toiseen pääsee yksi 'Maja'. Pari kolme 'Majaa' saa myös paikan kasvimaalta.
Huhhuh, mihinkähän sitä joutuu näiden kasvien kanssa?
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 10, 2018, 23:45:20 ip
Rocoto Montufar on saksittu kovahkosti, nyt parin päivän jälkeen näkyy jo tulokset. Tekee oksia sen justiinsa vajaa kakskymmentä. Valojen alla taas, ja kunhan ottaa tuulta alleen uudet niin saa lopullisen kymppilitraisen alleen. Kasvuvoima on Montufarin kohdalla lyönyt ällikällä hitaahkon alun jälkeen.

Baccatumeja saksin, Aji Norteno, Bishops hat, Sugar rush ja Brazilian starfish(beeässän alemmat oksat jotka kirivät kiinni latvaan) pääsivät kolmannesta kasvustoaan. Tätä menoa olisivat muuten jo hyvinkin kaksimetrisiä ennen terassikelejä. Ainakin ämpäreissä olevat.
Nyt starfishille jäi mittaa "vain" 80cm ja lopuille sen puoli metriä.
Jos näillä saksimisilla ja lannoituksen minimissä pitämisellä saisi pidettyä kasvit kurissa.
En muuten ole lantaa antanutkaan muutamaan edelliseen kastelukertaan, pl epsom suola ja merileväuute.

Snackpaprikan podicount rikkoi 20, isoimmat jo nelisenttidiäsiä. Näköjään noin kompaktina tekee jo hedelmää niin jääköön lamppujen alle kesäksi. Sen tilalle lasiterassille laitan poblanon. Maustakaan ei ole takeita kun kaupan snackpikarista otettu grown in Närpiö. Eli onko hybridi vai ei.
Tämä muuten kasvaa puhtaassa Tarhurin Taimimullassa, Epsom suolaa vain olen pirskotellut mullan pinnalle kolmisen milliä, ja merileväuutetta vain kasteluveden mukana saanut nyt viimeisimmän ruukunvaihdon jälkeen.
Tiedä häntä, että onko magnesium lisä innoittanut kukkimaan vai onko tuo jalostuksen tulosta. Mutta podittaa kuin monet koristechilit, samalla voimalla.
Korkeutta n. 30cm, leveyttä samat. Latvottu toki ainakin kolmasti.

Habanero alkoi haaromaan ja nupunalkuja näkyi, hyvä aika latvoa. Naps.

Latvomispäivä siis tänään, huomenna tomaattien Balcony yellow koulimiset omiin ruukkuihin.
Pohdinnassa on, että aloittaisikohan sitä pienen vlogin pitämisen. Kuvattavaa varmasti kesällä.riittää, niin chilien ja puutarhan hyötykasveissa, sekä kotona että mökillä. Ajatus siitä korvan takana muhinut jo pitkään, eikä lähde kovimmallakaan kuuraamisella pois..
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 12, 2018, 21:54:24 ip
Oho.. Olen lyöty ällikällä ja isosti, enemmän kuin koskaan ennen!

Tässä kun päivällä lasiterassilla istuskelin aamuauringossa ja mallailin vielä kasvupaikkoja, niin yhden(!) ämpärin paikka jäi vajaaksi sen verran pahasti, että olisi omaakin esteettistä silmää häirinnyt. Toisekseen, erään kasvin pienuus verraten saman suvun edustajan kokoon nähden on saanut miettimään yksilön hylkäämistä.

No, sitten toimeen ja päätöksiä. Heitin kyseisen kasvin lasiterassille elohopeamittarin näyttäessä vajaata +1 astetta. Ajattelin, etten itse raaski kasvia kompostiin laittaa vaan annan luonnon viedä hengen.
Ensimmäisen tunnin jälkeen kasvi on ok, vielä toisenkin. Ajattelin, että on se iltaan mennessä kaputt.

Ja mitäkä vielä, juuri pari minsaa sitten nostin TÄYSIN TERHAKKAAN kasvin sisälle omalle paikalleen. Ei sitten ainoatakaan merkkiä minkään näköisestä lehtien lerputtamisesta tms. 12h maksimissaan +3 asteen lämpötilassa ilman mitään merkkiäkään vilustumisesta.
Jos aamulla on vielä täysissä voimissa ilman paleltumisen merkkejä, niin on kyllä ansainnut paikkansa!! Nyt näytti elohopea -2.

Kysessä siis C.pubescense "Rocoto Guatemala Orange". Vajaat 20cm korkea, kahteen kertaan latvottu, n. 15cm ruukussa taimi/kylvö- sekä puutarhamullan 50/50 sekoituksessa oleileva. Aamulla aikaisin kasteltu.

Olen sanaton.


Edit: Jatkoa vielä, että jos hengissä säilyy niin ulos istutan puutarhaan. Yksi kasveista siis yläterassilla jäisi tosiaan muiden varjoon, että pahaa tekisi sijoittaa sellaiseen paikkaan. Lemon drop näin amppeliin ja tämä ulos, jos hengissä säilyy.
Mutta sanaton olen, ihme kasvi jos tästä päivästä selviää eikä aamulla ole nuupassaan!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 15, 2018, 19:31:25 ip
Em. rocoto on kova kaveri. Puskee uutta kasvustoa ja niin ees päin. On todella ansainnut paikkansa. Ei tosin paraatipaikalle pääse, mutta jos podin saisi kauden aikana maisteltavaksi niin riitää sen osalta.

Rocoto Montufarin tänään istutin isompaan ja lopulliseen kymppilitraiseen ämpäriin. Hyvin oli juuria jo tehnyt, terveen näköistä settiä.

Pari puuttuvaa tomaatti Majaa kylvin lisää. Kaikki kylvetyt melonit 'Yellow
canarian' itivät, harvensin ja jätin yhden per ruukku sekä lisäsin multaa tyvelle. Kaksi ruukullista joista vahvempi vie voiton.

Isossa amppelissa majaileva tomaatti Tumbler sai pientä tukinarutusta kun sen verran tyvestä antoi myöten. Kolme kukkaterttua jo näkyvissä. Oksia jokaisessa lehtihangassa sentin kaksi tulossa, kunhan vain ei liian suureksi kerkiä ennen terassikelejä..

Persiljat ekasta erästä itäneet, loput suorakylvönä ulos. Avomaankurkut parin viikon päästä multiin. Raparperit tekee neljänsiä lehtiään. Imevät vettä kuin sienet.

Tällainen hätäinen rapsa, seuraavaan kertaan kuvien kera!
 
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 21, 2018, 09:48:23 ap
Ei toteudu nytkään luvatut kuvat. Niin sekasortoa ettei paljon kehtaile fotoilla.

Kasvit kasvaa tasaiseen tahtiin, kukkia siellä sun täällä ja raakileita myös. Noin puolet kukkivat, ei jaksa eritellä enään.

Poblano ja Lemon droppi istutettu kymppilitraisiin, Rocoto Guatemala Orange lensi pois sittenkin. Pysäytti kasvuaan niin, että jäisi jälkeen pahasti eikä todennäköisesti kerkiäsi montakaan podia tehdä.
Onpa noita lajikkeita vielä.

Avomaankurkut kylvetty, siemeniä riittää uusintakylvöön jos tuli liika aikaseen laitettua.

Tumbling tomaatti kukkii, Micro tomit tekee nuppuja reilusti alta kymmensenttisinä. Basilikaa ja persiljaa kylvetty lisää, samoin purjosipulia. Retiisin siemeniä 'Riesenbutter' ostettu, samoin toista porkkanalajiketta 'Rondo' lajikkeen 'Nantes' kaveriksi.

Kasvilaatikko kaivettu lumen alta, hajosi käsiin(ruuvit ruostuneet poikki) joten naulattu tukevasti kuntoon.
Ruusukaari hankittu avomaankurkuille tueksi, kirpparilta 2,5€ Florabestin kevyt kapine, alkuperä LIDL
Samoin pari reilu puolitoistsmetristä painekyllästettyä pyöreää aitatolppaa mikäli tomaatit tarvii tukea.
Niiden väliin parit narut pauloitettu juuttinarusta, josta yksinkertaiset juuttinarut roikkumaan ja kannattelemaan kasveja. Jos siis tarvitsee. Moneymaker todennäköisesti jonkinnäköistä tukea tulee tarvitsemaan.

Pajunkissoja bongailtu aurinkoisilta paikoilta, kevät tekee tuloaan aimo harppauksin. Vaikka viime yönä vielä pakkanen paukutti nurkkia.

Näin, on tää hauskaa!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: chilifellow - maaliskuu 21, 2018, 14:34:31 ip
Jep. Kauden aloitus alko mullakin verkkaisesti. Ny on chilit venähtäny luonnonvalolla jo 20cm pituisiksi. Ravinteena Neudorffin Tomaattilannote, jota sai halvalla Honkkarista viime syksynä. Taitaa saada myös Kodin Terrasta ja Bauhausista. Halvemmin ku maahantuoja Esbau Biogardenista...

Kattelin takapihaa (20m2) ja funtsasin siirtää olemassa olevia lavakauluslaatikoita hieman. Niitä on kolme. Kaikkea kivaa kasvo viime kautena chilien lisänä.

Kevät tulee! Olihan se kevätpäiväntasauskin.

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 23, 2018, 22:09:15 ip
Aurinko näytti tänään taas todellisen voimansa, lunta rymisi katoilta ja rännit liritti vettä. Alaterassiltakin suli loput jäät ja kuivahtikin niin, että otin ja hiasin pirttikaluston penkit maalausta varten. Lapiohommiakin oli auringossa hauska tehdä. Tulevalta kasvimaalta sekä kivikkopenkistä ylimääräisiä lumia pois sekä pahimmista varjokohdista samaten. Vaikka ei vielä kaikkia lumia ole taivaalta tälle talvelle tullutkaan.

Puutarhakalkit tuli hankittua ja samalla muutama litra kanankakkia. Lähinnä tomaattien istutuskuoppaan ajattelin heittää, ja kaivan myös pienet paukut myöhemmin noille chileille, jotka majailevat jo lopullisissa ämpäreissään. Nyt kun multana on niillä tuo taimimulta niin on vähän varastolantaa PKn lisäksi.

Tomaateista Pink bumblebee kaipasi tukikeppiä, nostin sen ämpäriryppään keskeltä ja heitti vartensa pitkälleen. Säikähdyksellä selvittiin vaikka luulin jo käyneen kalpaten. Kunhan turpeet tulee saataville kauppoihin niin istutan sen lopulliseen majapaikkaansa syvään.
Jos ei nyt ryhdistäydy kasvun suhteen, niin jää jatkossa pois kasvatuslistalta. Jotenkin liian hentokasvuinen omaan makuun, vaikka samat olosuhteet kuin esim. Moneymakerillä.

Avomaankurkut kaikki itäneet, ylimääräiset kitketty pois. Basilikat myös lähestulkoon jokainen kylvetty siemen itänyt. Kylvin sitten vielä heräteostoksena hankitut isoköynnöskrassin siemenet, ajatuksena on istuttaa ne koristeomenapuun runkoa kiipeämään. Toki pienen avustuksen tarvitsee juuttinarun muodossa.
Myöskin itselle maistiaisiksi kylvetyt retiisit itäneet. Kuukauden päästä pitäisi olla maistelukokoinen, se ratkaiseekin että pääseekö jatkoon.

Tuossa kaapin reunaa alaspäin levittäytyvässä avomaankurkussa on ekat kukka-aihiot näkyvissä, merkittävä saavutus tämäkin. Kurkkujen suhteen olen vasta-alkaja.

Pieniä viitteitä ilmassa että jotain on tullut tehtyä oikein. Kasvit kyllä antaa palautteen, joskus viiveellä mutta kuitenkin. Tästä on hyvä jatkaa!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - maaliskuu 31, 2018, 13:34:51 ip
On se mukavaa, valoisaa jo pitkälle iltaan ja lapset nauttii kurakelien poikasista. Tässä alkaa jo mieli mennä jäniksenä kesää kohti. Raparperit on neljänä päivänä jo ottaneet aurinkoa lasiterassilla ja vahvistuneet silmissä.
Vielähän se lupailee lunta tuleman alkuviikolla, mutta uus lumihan se vanhan sulattaa.

Avomaankurkkujen tukikaarenkin nostin paikallensa, sen verran uhkaavalta näyttää katolla että kohta rytisee lunta maahan reilummin. Ensimmäisiä lammikoitakin joutunut purottamaan parkkipaikalta väljemmille vesille.

Kasvien osalta köynnöskrassit kaikki itäneet, kohta koulimista vailla valmiita, samoin basilikat kaipaa harvennusta joita laitoin pari satsia lisää. Pinaatitkin nostelee kulmiaan, juuri sopivasti saa babypinaattia leivän päälle kun ekan satsin basilikoista saa ekan sadon kerätä.
Ruohosipulit latvottu, se on aina yhtä hyvää. Tulevina vuosina pitää kyllä laittaa lisää. Voisihan sen suorskylvääkin, mutta paremman alun saa mielestäni esikasvatettuna.
Persiljat tekee ekoja oikeita lehtiään.

Mittailin kasveja, pisimmän korren veti arvattavasti Brazilian Starfish. Ruukun pinnasta 117cm, hyvänä kakkosena Sugar rush vajaan 15cm erolla. Muut pyörii 80cm hujakoilla plus pari myöhemmin itänyttä.
Almapaprikakin otti ja tiputti isoimman podinsa. Syyksi arvelen sitä, että käänsin ruukkua ja hedelmä jäi varjon puolelle. Kukkii kuitenkin edelleen, eikä ole uusia tiputellut.
Nostin vähän lisää lannoitusta ja näkyy selvästi kasvussa. Starfish kaipaili tukikeppiä, tyvestä antaa vähän myöten. Se korjaantuu sitten saaviin päästyään kun törkkää vähän syvemmälle. Vaikka eipä tuo tukeminen iso homma ole. Samoin Almapaprikan yksi päävarsista kaipasi tukea.

Toivotaan että kunnon kevät ja kesä tulee kerralla, ei ole vielä hellasäröjä tullut mutta kun näkyvyys ikkunasta alkaa heiketä, niin varmasti on jotain odotettavissa.

Vielä pitäisi mökille vietävät avomaankurkut idätellä jossain välissä, jos parin viikon päästä törkkäisi multiin. Ensimmäiset porkkanatkin tekisi mieli kylvää, siis tuota Rondo lajiketta.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 01, 2018, 13:55:48 ip
Lasitettu parveke lämpeää näillä keleillä jo 15 asteeseen. Pitäisi putsata talven jäljiltä mutta odottelen kuitenkin huomisensi ennustetun myräkän menevän ohitse.

Siellä on nyt kylpemässä auringossa Rocoto Montufar seuranaan raparperit, purjosipulit ja ruohosipulit.

Turvetta nostin lämpeämään niin teen uusintakylvöt meloneille, aika rivakkaa tahtia kasvaa ainakin tuo 'Yellw canarian', että jos on liika iso terassille siirtäessä niin on ainakin yksi pienempi heppu kutakin korvaamassa.

Pitäisihän tuon ainakin tämän hetken ennusteen mukaan vähän lämmetä myräkän jälkeen.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 02, 2018, 14:53:54 ip
Lunta tuvassa ja porstuassa, vielä ei pyryksi voi sanoa mutta katsotaan mitä ilta tuo tullessaan.

Tomaatti 'Pink bumblebee' istutettu lopulliseen isoon n. 30litraiseen latvatupsua myöten.
Odotettavissa oli, että ei ole ehtinyt täyttää astiaa juurilla, mutta reilut lenkit oli jo pohjaa kiertämässä. Juuripaakku siis vähän otti osumaa, monta juurenpätkää ei kuitenkaan onneksi lähtenyt. Mullattuun varteen oli koko matkalla juuria tulossa. Tuosta kun kopeutuu niin ottaa kyllä vauhtia kasvuun.
Reilun kourallisen puolitoista sekoitin pohjalle kanankikkareita, pohjalla reikien päällä verkko ja salaojituksena neljä-viisi senttiä soraa. Kastelin aina välissä vain kevyesti kun turvetta vartta pitkin lisäilin. Tässä vaiheessa ei mätää varteen kaivata.

Ja mikä parasta, kasvu on tukevoitunut hienosti.

Saa nähdä millaisen monsterin joutuu tuolta yläkerrasta alas raakata ulkokelien tultua..

Ämpärikin vapautui, pitää vähän miettiä järjestystä huoneessa tasaisen valonsaannin turvaamiseksi, ja se minkä tuohon ämpäriin sulloo.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 09, 2018, 21:41:45 ip
Pink Bublebeeltä vapautunut ämpäri toistaiseksi tyhjä. Lemon dropin siihen laitan kunhan valojen alla kerää kimpsujaan latvomisen jälkeen.

Kevät tulee rytinällä, pihalaatoitus puhtaana ja kasvimaat vapaat lumesta ja jäästä.
Tän etupihan reunaan viritin aitakepit ja narun, niin ei tenavat ainakaan niin helposti myllää märkää nurmea. Tai sammalta. Vanhan nurmikon elvyttely siis pääasiallisena operaationa, huomenna suoritan kalkituksen. Syksyllä saikin jo annoksen mutta ajattelin sen vielä toistaa.
Sitten lumien sulattua, toivon mukaan parin viikon perästä kun pihasta olen kevättä auttaakseni lumia pois roudannut, rapsutan pintaa rikki ja viskelen hiekkaa johon laitan valkoapilan siemeniä. Pariin kertaan voisi alkukesästä lisäksi jollain typpipitoisella, niin saa nurtsi vähän paukkuja päästäkseen vauhtiin ja ripsautella ennen kastelua kalkkia.

Huomenna laitan paikalleen myös avomaankurkuille tuon ruusukaaren. Reilu pari metriä korkea, joten taidan vähän lyhentää sitä. Jos miehenmittaiseksi sen pätkäisisi niin eiköhän luulisi riittävän.

Tomaatti Tumbler ottaa hirvittäviä spurtteja kananpeen lisäämisen jälkeen. Metrin leveä jo, korkeutta melkein sama. Tuin naruilla parit pääoksat ja loput saa kaartaa sivulle/alas. Neljä kukkaterttua jo kukassa, yksi hedelmäterttu kehittymässä ja nupputerttuja toistakymmentä.

On nyt ollut vähän hämärät ja synkeät päivät, mutta silti osa chileistä jaksaa kukkia. Loppuviikollehan se lupaili pitkälti aurinkoista, joten eiköhän saada osa partsille valohoitoon. Yöksi näppärä nostaa saunan lauteille. Alkaa kieltämättä jo paisumaan kasvit siihen mittaan että kyllästyttää melkein itseänikin tämä viidakko. Kumma kyllä, hellasäröä ei ole esiintynyt.

Kevät, voi kai sanoa että se on jo saapunut 8)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 12, 2018, 21:29:42 ip
Humppa humppa hei, trallatrallalei, turveostoksille tieni vei.
Hankittu siis reilu 800l puutarhaturvetta sekä 200l puutarhamultaa. Eiköhän näillä pärjätä.
Honkkarin multaa kummiskin, jos on silkkaa kuraa niin no can do, näillä mennään.

25kg kalkkia viskelty pihamaalle, toinen mokoma odottaa kesää ja syksyä. Valkoapilaa puolen kilon pussukka hankittu, ja lukee mokoma että riittäisi tuollainen pussi 250m² alaan :o :o

No, nyt passaa kesän tulla.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 13, 2018, 21:49:16 ip
Yläterassin saavi veti 250litraa turvetta. Olisi kymppi pari mennyt vielä mutta jääköön vähän vajaaksi.
Viimehetken suunnitelmamuutos, että saaviin pläjäytän tomaatti Moneymakerin. Sisälle isoon noin 30litraiseen Brazilian Starfish ja ulos maahan Rocoto Montufari.

Viimeksi mainittu tekee niin kovin korkeita oksia latvomisen jälkeen, että järkeä en näe amppeliin laitettaessa. Jäisi liikaa varjoon ylimmät haarat. Lemon droppi sitten menköön sen tilalle amppeliin, kun sopivan rentoja oksia tekee jo nyt. Amppelikasvit siis Trepadeira werner ja Lemon droppi, sekä tuo Tumbleri tomppeli.

Brazilian Starfishin muuten istutin jo tuohon jättiruukkuun.

Piispanhattu kukkii, mutta armias kun tekee heinäisiä oksia. Tuon tukemisen kanssa meneekin mielenkiintoiseksi. Valon puutteesta ei voi syyttää, nähtävästi kuuluu kyseisen otuksen luontaisiin piirteisiin.

Marbles kypsyttelee podejaan, pari viikkoa ja siemenet talteen sekä maistiaiset toki, sitten yläterassille pakkasmittariksi harsojen alle.

On noissa vain kantamista, vaikken pidemmälle kannakkaan kuin saunan lauteille. Heti kun plussan puolelle menee, niin yläterassille ja illalla ennen pakkasia sisälle. Yksikään ei ole palanut, vaikka Ajit Cristal sekä Fantasy ja Fantasy Sparkly White kovin surkean näköiseksi veti tänään. Nostin ne iltapäivällä jo sisälle kun lehdet runkoa myöten rukoili armoa. Syyksi väitän auringon lämpöä ja vähän vilpoisia jalkoja. Nopiaan kuitenkin piristyivät.
UVtä ei liialti näytä olevan kun mitään edes pientä valkoista ei lehdissä ole, suodattaa nuo lasit näköjään sen verran. Pitää siis muistaa tuo ulkoilmaan siirtäessä.

Nyt kastelu-urakka osalle ja pehkuihin, öitä.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 14, 2018, 10:48:59 ap
Oli muuten käydä hassusti. Jätin Montufarin terassille muita pidempään tarkoituksenani nostaa se ennen nukkumaanmenoa saunaan. Enpä muistanutkaan. Huomasin sen vasta kun aamulla kannoin muita terassille, ei kovin pahalta edes näyttänyt. Vähän roikotti lehtiään mutta näyttäisi selviävän.

Huolellisuutta..
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: miiksuli - huhtikuu 14, 2018, 10:53:20 ap
Ei tainnu nyt yöllä onneksi olla pakkasta. Kyllä se siitä  8)
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 14, 2018, 12:33:58 ip
Ilmatieteenlaitoksen mittareiden mukaan -2,0 on käynyt viime yönä. En omaa itse tallentavia mittareita joten tarkkaa lämpötilaa en osaa sanoa. Toki tuo on lasitettu ja katettu parveke/terassi, sekä toisessa kerroksessa niin en usko että ihan pakkasella on käynyt.

Tämä on myöskin kukkulan juurella pienessä montussa, että varmasti jonkinlaiseksi kylmän ilman altaaksi muodostuu öisin.

Katsotaan miten kaveri elpyy, harmihan tuo on jos liikaa otti osumaa, mutta tämmöistä tämä välillä on.
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Vuorikaskas - huhtikuu 14, 2018, 14:16:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - huhtikuu 14, 2018, 12:33:58 ip
Ilmatieteenlaitoksen mittareiden mukaan -2,0 on käynyt viime yönä. En omaa itse tallentavia mittareita joten tarkkaa lämpötilaa en osaa sanoa. Toki tuo on lasitettu ja katettu parveke/terassi, sekä toisessa kerroksessa niin en usko että ihan pakkasella on käynyt.

Tämä on myöskin kukkulan juurella pienessä montussa, että varmasti jonkinlaiseksi kylmän ilman altaaksi muodostuu öisin.

Katsotaan miten kaveri elpyy, harmihan tuo on jos liikaa otti osumaa, mutta tämmöistä tämä välillä on.


Mulla oli kasvarissa lämpömittari yön.  Huone ei juurikaan lämmittänyt kun oli tilkitsemättä aika reiluin aukoin (eikä kyllä muutenkaan yksinkertaisena muovihuoneena) .  -8 jäi alimmaksi lukemaksi 30 cm korkeudella maasta.   Huone on kylmässä kohdassa ja toisella puolella taloa olisi monta astetta lämpimämpi. Johtuu junaradasta jolle on kaivettu monttu läpi harjun ja se tuo alavan suoalueen kylmyyden tuohon penkalle.  Täällä ei ole Ilmatieteenlaitoksen mittauspistettä joten paikallissää on laskettu tänne useista ympäristön mittauspisteistä. Inkoo, Lohja Salo yms.    Alin lämpötila viime yönä mitä bongasin mitatun on Salo Kärkkä --3,8. 

Suosittelen kaikille perinteistä sähkötöntä minimin ja maksimin jättävää mallia.  Saa monista kaupoista.    Napista nollataan.  (Pudottamista kannattaa välttää, koska elohopeat menee silloin enemmän tai vähemmän sekaisin ja katkonaiseksi tai epäbalanssiin min ja max kesken.   Tosin yllättävän hienosti se myös korjaantuu ajan kanssa ja ehkä vähän hallitusti täräyttelemällä sitä voi myös avittaa korjaantumaan.)  https://www.google.fi/search?q=min+max+l%C3%A4mp%C3%B6mittari&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB0q_30bnaAhVBKywKHUKEAYkQ_AUICigB&biw=2560&bih=1326#imgrc=bDWTeIwffJYOxM:
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 15, 2018, 08:30:48 ap
Tuossakin on lasien yläosassa 20cm aukot, verkotin ettei linnut ja kurret puske sotkemaan paikkoja.

On tässä pitänyt hommata tallentava mittari ja langattomalla anturilla. Edellinen hajosi syksyllä.

Montufari selvisi täysin, ei ongelmia. Kaikki tomaatit oli eilen terassilla, tästä on hyvä jatkaa!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 16, 2018, 13:32:20 ip
Pilvinen päivä kääntyi aurinkoiseksi ja lämpimäksi. Pienempien lasten nukkuessa sain puolet kasvimaasta käännettyä ja perattua juurakoista ja isoimmista kivistä. Vielä haralla möyhentää kalkkia sekaan sekä uutta puutarhamultaa pari sataa litraa sekoittaa joukkoon, niin pääsee kylvämään porkkanoita ja retiisejä harson alle.

Pihamaalta vielä vähän lumikasaa täytys levittää, niin ei mene kuin viikko ja saa kylvää nurmen sekaan apilata. Kevät on tullut rysäyksellä!

On tää niin hauskaa!
Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 19, 2018, 14:34:39 ip
Suorakylvöjä tehty, laastipaljuihin menevät chilit päässeet paljuihin, apilan siemenet kylvetty ja pihamaata muutenkin siistitty.
Viime yö oli chileillä ensimmäinen terassilla, mikään ei suuresti riiputtanut lehtiään. Näyttää kuitenkin sen verran kylmiä öitä vielä tulevan että taitanee jäädä vain yksittäiseksi riskinotoksi.
Onhan se vasta huhtikuu.

Otsikko: Vs: Takametsän tarinoita
Kirjoitti: Jomppe - huhtikuu 27, 2018, 18:11:51 ip
Noniin, ulkokausi sitten avattu. Rocoto Montufar majaillut jo useamman päivän ja yön ulkona tomaatti Pink Bumblebeen kanssa, ilman harsoja. Parit Balcony Yellow tomaatit kanssa majoitettu ulkoruokintaan harsojen kera. Tarkistan aina että jos näyttää illalla kylmenevän niin harsot nappaan niskaan.

Lasitetulla terassilla on amppelitomaatti Tumbler ja muut amppeli- kuin paljuchilitkin olleet jo viikon verran yötkin siellä. Pientä riippumista oli lehdissä alkuun mutta jos tätä rataa jatkaa yölämmöt niin harsojakaan ei tarvita. Tästä se lähtee, nuppuja ja podien alkuja lähes kaikissa, muutamat raakileet tippui ulos siirrpn yhteydessä odotetusti.

Snackpaprika lamppujen alla kypsyttelee mukavasti. Kukkii toistamiseen runsaasti ja uusia podeja tarttuilee tämän tästä. Ekan nappasin leivän päälle, aavistus vielä raa'an paprikan makua mutta makea oli. Antaa noiden kypsyä kunnolla. Ekat Marblesitkin maisteltu ja siemenet otettu talteen. Mitäänsanomattoman makuinen ilman poltetta, paremman makuinen kuitenkin kuin mikään muu maistamani koristechili.

Kohta pitää alkaa avomaankurkkuka totuttamaan ensin terassin aurinkoon ja siitä ulos parin viikon sykleissä, sitten saakin istuttaa avomaalle.

Kesä- ja kehäkukat itäneet, ekat porkkanat ja retiisit myös itäneet. Harson alle ja kasvimaalle istutetut siirretyt raparperit ynnä ruohosipulit selvinneet siirrosts hyvin. Pinaattien ja yrttien harsojen alle en ole kurkistanut. Nurmi alkaa puskea vehreää kasvua ja kylvetyt apilat itää. Pitäisiköhän tuota ottaa mallia naapurista ja siistiä vähän pensasaitaa(lue: Vetää matalaksi)?

Köynnöskrassit siirretty amppeliin, vielä pitäisi jättiauringonkukille paikka miettiä.

Ja ai niin, tuli kolme karviaispensasta istutettua pihamaalle. Tarvitsee jotain maanpeitekasvia vielä pohtia siihen mullokseen kylvettäväksi.

Touhua puuhamaassa täällä Takametsässä, hiljoksiin hyvä tulee!:)