Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: Triniman - toukokuu 20, 2006, 12:17:17 ip

Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: Triniman - toukokuu 20, 2006, 12:17:17 ip
Tervehdys kaikille!

Aloin viime vuoden keväällä kasvattaa siemenistä Habaneroja. Hyvin meni koko kesä ja syksykin, mutta talvella tuli ongelmia. Lehdet alkoivat kellastua ja putoilla pois vaikka kasvit kukkivat jatkuvasti ja chilejä tuli. Muuamaan eri huoneessa olevaan tuli punkkejakin, mutta ne hoituivat poist mäntysuovalla.

Nyt sitten kyllästyin touhuun pari viikkoa sitten ja ajattelin että jos niissä on hyönteisiä, saavat ainakin äkkilähdön (olin nähnyt mullassa sekä hyppyhäntäisiä että punkkeja paljon).

Koko satsi kylpemään viikon välein kolme kertaa mäntysuopaliuoksessa, ja täydellinen mullanvaihto. Mullaksi turpeen, hiekan ja kukkamullan sekoitetta, hiukan orkideamultaa sekaan. Lannoiteeksi vähän sarvilastua ja kanankakkaa.

Alkaa vähitellen näyttämään paremmalta, toivoisin että ongelmat ovat ohi. Saas nähdä. AInakin ovat alkaneet pukata paljon uutta lehteä ja uudet lehdet eivät ole enää kellastuneet. Chilejä tulee hoidosta huolimatta tasaista tahtia.

Olisin kiitollinen jos joku voisi spekuloida mistä kellastuminen johtui?

(http://i57.photobucket.com/albums/g221/Triniman_2006/huono_habanero_lehti.jpg)

Huonoksi mennyt lehti

(http://i57.photobucket.com/albums/g221/Triniman_2006/Habanero2.jpg)

Kasvien tämänhetkinen tila - isoja ovat mutta aika raaskuja vielä

(http://i57.photobucket.com/albums/g221/Triniman_2006/habanero1.jpg)

Chiliä tulee!!
Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: Makee - toukokuu 20, 2006, 14:34:13 ip
Mahdollisesti vanhuuttaan kuolevat pois? Kun lehti on tarpeeks kauan palvellut niin se kuolee pois, jota ennen kasvi imee osan aineista takaisin ja loput hajoavat -> väri muuttuu keltaseks
Otsikko: Altakasteluruukku
Kirjoitti: Triniman - toukokuu 20, 2006, 15:09:40 ip
Terve ja kiitokset vastauksista!

En ole käyttänyt tuota altakasteluominaisuutta noissa ruukuissa, olen ottanut romppeet pois ja käytän noita ruukkuja ihan tavallisina purkkeina.

Ikä ei ollut syynä - toki vanhat lehdet kellastuvat ja putoavat pois, mutta ihan uudetkin tekivät sitä.

Juuriongelma on silti täysin mahdollinen, semminkin kun mullassa tosiaan vilisi kaikenmailman maapunkkeja ja collembolaa.

Olispas kiva joskus löytä turvetta ihan normaalin kokoisissa esim. 10l säkeissä! En ole onnistunut. Aina jotain sikaisoja 80l säkkejä joita ei pysty raahaamaan.

Aika hauskaa oli että vuoden päivät miltein noi kasvit oli ihan tavallisessa vanhassa kukkamullassa. Ja satoa tuli, kasvit voi hyvin. Sitä ihmetteli moni harrastaja. Noh, en tiedä miksi sitten 10 kk myöhemmin homma meni käsille. On ehkä syytä mainita että kasvit olivat silloin tälöin vierailevien parveketupakoijien kanssa samassa tilassa. Ei kait vaan olisi mosaiikkiviirusta?

Joka tapauksessa nyt näyttäis hiukan paremmalta. Aika näyttää..
Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: Makee - toukokuu 20, 2006, 16:38:27 ip
Tuo yleistilanne näyttäisi kuitenkin ihan hyvältä? Kuinka isossa osassa lehtiä noita tommosia tulee?
Otsikko: Re: Altakasteluruukku
Kirjoitti: calm - toukokuu 21, 2006, 11:12:09 ap
Lainaus käyttäjältä: "Triniman"Olispas kiva joskus löytä turvetta ihan normaalin kokoisissa esim. 10l säkeissä! En ole onnistunut. Aina jotain sikaisoja 80l säkkejä joita ei pysty raahaamaan.

Helppoahan niitä on kanniskella, turve kun on vallan kevyttä tavaraa kuivana. Se 85 litran säkki painaa noin kymmenisen kiloa, jos ei ole päässyt vettymään.
Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: Triniman - toukokuu 22, 2006, 00:42:02 ap
Ei ne silti ole kivoja retuuttaa bussissa paikasta A paikkaan B...

Noiden "habojen" kanssa on menossa odotteluvaihe, uutta lehteä pukkaa taas hyvin, katotaan alkaako kellastumaan. Olen pitänyt kasvit totaalisesti eristyksissä muista, jottei mahdollinen tauti tms. ongelma ainakaan pääsisi leviämään.

Itse olen epäillyt kellastumisen syyksi A) maan otuksia, hyppyhäntäisiä ja punkkeja oli kun mikroskoopilla tutkin, B) mahdollisesti ripsiäisiä joita en kylläkään havainnut lehdillä , saattaa olla että maassa näkemäni otukset olivat ja tein virhemääärityksen hyppyhäntäisiksi, C) kasvitautia, koska kys. habat olivat olleet kosketuksissa tupakoijiin, tai D) maata / sen laatua ja kastelua, mikä sinänsä olisi vähän outoa koska niiden kanssa meni aivan hyvin n. 8 kk.
Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: svalli - toukokuu 22, 2006, 18:50:02 ip
Tuo kellastunut lehti näyttää samalta kuin minun punkki-invaasion kärsineitten chinensien lehdet. Ensin niihin tuli pieniä ruskeita pilkkuja ja sitten lehdet kellastuu ja putoaa pois.

Siinä vihreän chilin kuvassa näkyy lehden alapinnalla valkoisia pisteitä. Oisko jotain punkkeja tai ötökän munia?
Otsikko: Habanerojen ongelmat
Kirjoitti: Triniman - toukokuu 22, 2006, 22:15:29 ip
Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa että mulla on hyvä skooppi - tutkin noita pisteitä itsekin, mutta eivät ole punkkeja eikä munia vaan jotain muuta, ilmeisesti kasvin erittämää (?).  Seurailen tilannetta..
Otsikko: Näyttää jo paremmalta
Kirjoitti: Triniman - kesäkuu 07, 2006, 13:04:34 ip
Näyttäisi että tuo kasvumateriaalin vaihto ja suopahoito auttoivat, sillä puskat voivat huomattavasti paremmin ja ovat rehevöityneet melkoisesti. Ne alkoivat myöskin kukkia vimmatusti juuri, joten toivoa hyvästä sadostakin on.