Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: -Pete- - huhtikuu 06, 2004, 22:30:28 ip

Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: -Pete- - huhtikuu 06, 2004, 22:30:28 ip
Jukalta on saapunut "tusinoittain" eri lajikkeita idätettäväksi, ja hyvin on onnistunut, paitsi Bolivian Rainbow, joka on meikäläiselle lähes pakkomielle ...kele. No reilu viikko tässä vasta on mennyt idätyksessä, joten odotellaan (muutama aiemmin kylvetty lajike kyllä jo tuuppaa sellaista vartta, että kohta loppuu tila lamppujen alta)  :)

Nyt pitäisi suunnitella kasvatusjärjestelmää parvekkeelle/mökille, ja oikeastaan ainoa vaihtoehto on altakasteluruukku. Nämä (todella isot) maksavat kaupassa maltaita, joten ajattelin rakentaa sellaisen itse. Periaate näyttäisi olevan  melko yksinkertainen, kunhan vain ottaa huomioon vesisäiliön tilavuuden suhteessa ruukun tilavuutteen. Ruukuksi käy mikä tahansa muoviämpäri, mutta miten tehdä välipohja, ja  "multajalka", eli se joka menee välipohjasta vesitilaan?  Itse olen ajatellut muovilevyä, jossa reikä keskellä, ja siinä salaojaputkea(jossa reikiä)???  Onkohan kenelläkään kokemuksia vastaavasta projektista?
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Timo - huhtikuu 06, 2004, 23:25:08 ip
Hmm, tästä ajattelinkin saada keskustelua aikaiseksi.. nimenomaan SUURET altakasteluruukut. USA:ssa myydään kohtuu kovaan hintaan tällaista tuotetta:
earthbox (http://www.earthbox.com)
(lisää tietoa googlettamalla "earthbox")
Joka on käytännössä 50l laatikko josta on tehty altakasteluruukku. Vastaavan voisi tehdä helposti esim. muuttolaatikosta, saunamatosta ja esim. viemäriputken pätkistä vesisäiliön tukena. Väittävät että toimii kuin tauti.

Voisinpa pääsiäisenä kotopuolessa käydessäni lobata parin tuollaisen prototyypin rakentelemisen puolesta, voi äitee vaikka salaattia kasvatella. Saa kattoa miten käy :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 07, 2004, 10:48:50 ap
Altakastelut = rules, altakastelut kasvarissa = SUBERB!!!

Viime kautena näin miten muutama kasvi viihtyi altakastelussa kasvarissa... tänä vuonna onkin 95%:lla kasveista altakasteluruukuissa, ja ensi vuonna vähän enemmän kasveja useampaan altakasteluun!!

Ja säiliötkin kun täyttää niin ei tarvitse vähään aikaan huolehtia kastelusta... :)

Suurimmat on tollasia 80L ruukkuja, voi vaan kuvitella miltä rocotot näyttää niissä marraskuussa...
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 07, 2004, 10:52:31 ap
Oho, eipä tullut sitten loggauduttua...

Piti vielä Petelle sanoa että Bolivian rainbowssa voi mennä helpostikin yli pari viikkoa... joskus ne itävät parissa päivässä, joskus voi mennä monta viikkoa... go figure :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: -Pete- - huhtikuu 07, 2004, 11:27:25 ap
Juu, ei tässä vielä ole luovutettu tuon Bolivialaisen suhteen. Näkyy olevan vain hieman hitaampaa laatua itämään :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Tepi - huhtikuu 07, 2004, 12:31:49 ip
Itselläni Bosse on ainoa laji jonka kanssa ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Iti nopeasti, ja nyt on oikeastaan ainoa joka päällisin puolin todella viihtyy (huolimatta siitä, että idätyspurkista siirrettäessä se suurinoiirtein revittiin kappaleiksi  ??? ).

Tuosta tulikin mieleen, että minkäslaisessa(kokoisessa) purkissa bosset tuppaa viihtyyn???
   Tällä hetkellä Bosella on korkeutta vajaa 10cm ja korkeutta saman verran...Lehtiä on kymmenkunta.

Purkkina on tällä hetkellä 5dl:n olut tuoppi josta n.2/5 on katkaistu.
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 07, 2004, 14:31:58 ip
Bolivian Rainbow itävyys näyttää todella olevan aika mysteeriä... toisilla itää nopeasti vaikka muut eivät idä, toisilla itää hitaasti aina, toisilla ei idä lainkaan...

Itselläni itänyt aina mutta välillä aivan käsittämättömän hitaasti, viittaa siihen että BR:n siementen kuorien paksuus/kovuus vaihtelee suuresti tms.

Isoa ruukkua se ei tarvitse... riippuu tietysti siitä haluatko tehdä kasvista suuren pusikon vai pienen koristepuskan...

Itselläni edesmennyt (pois lempattu) BR oli alkuvaiheessa varsin suuressa altakastelussa, jälkeenpäin leikkelin kasvin huomattavasti pienemmäksi ja laitoin pieneen altakasteluun, hyvin pärjäsi.

Tuossa toimii ertyisen hyvin "mitä pienemmät marjat, sitä pienempi ruukku riittää".

Kannattaa tarkkaan miettiä haluaako oman BR:n päätarkoituksen olevan sato-, vai koristekasvi.. :)

Itselläni BR-jauhetta kertyi aivan liikaa kun sitä ei kuitenkaan ihan ensimmäisten joukossa tule käytettyä vaikka kelpo jauhetta onkin... sellaisia jauheeksi sopivia herkkulaijikkeita on vaan niin paljon että niitä tulee popsittua enemmän :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Gekko - huhtikuu 08, 2004, 10:06:43 ap
Alkaa mennä hiukan offtopiciksi, mutta itse olin päättelevinäni bossen kaipaavan viileämpiä idätysoloja, tammikuussa omat kasvini kun itivät vajaassa viikossa huoneenlämmössä. Muut eivät tietenkään sitten millään ennen kuin sain lämpöä kohotettua ja kotiini kunnon viidakkotunnelmaa esittämällä siemenille alkuasukastansseja. Kannattanee tehdä kunnon puolitieteellinen vertailu eri lämpötiloissa jos vain siemeniä riittää.

Bosset kauniisiin, max. 20cm ruukkuihin ja ikkunalaudalle/parvekelaatikkoon näytille, imho. Erittäin kauniita koristeita.
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 08, 2004, 14:06:22 ip
Kyllähän noita puolitieteellisiä vertailuja on tullut tehtyä jo useampiakin, eri lämpötiloissa... noissa vaan outoa on se että toisella kerralla itää viileässä hyvin ja toisella kerralla lämpimässä, eli yhden kokeen varaan en kyllä laskisi mitään, ja useamman kokeilun jälkeen saa vain pudistella päätään ja ihmetellä...

Mystistä mutta niin mukavaa. :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: -Pete- - huhtikuu 08, 2004, 17:22:04 ip
No, nyt on pari omatekoista altakasteluruukkua valmiina. Mielenkiintoista nähdä miten toimii. :p Hinnaksi tuli n.8€/kappale. Suurin kuluerä oli itse 40cm ruukku (Hong Kong 6,95). Vastaavan ruukun altakastelumallin hinta näkyi olevan n.20€, joten tuleehan tuosta säästöä.
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: JartsaP - huhtikuu 10, 2004, 01:59:45 ap
Minulla on kaikki muut kylvetyt itäneet hyvin, mutta kaksi on itämättä, BR ja Aji Cristal. Mullan lämpö välillä 27-30 astetta ja kannen alla. Siemenet menivät multiin 15.3 eli aikaa on jo kulunut reilusti. Pitäisiköhän siis kokeilla huoneenlämmössä välillä...

Altakasteluruukkujen tekeminen kiinnostaisi minuakin, arvelin laittavani tomskut, ananaskirsikat, chilit ja vihannespaprikat tavallisiin muoviämpäreihin ja sikäli kasvariin mikäli se ehtii tänä keväänä valmistua. Altakasteluominaisuus olisi mahtava juttu, nyt altakasteluruukkuja riittää vain parille sisätiloihin jäävälle "lemmikkichilille".
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 10, 2004, 11:47:50 ap
Uhraapa piruttain yksi lemmikkichilisi altakasteluruukku kasvaria varten... kannattaa!!

Paljon enemmän hyötyä niistä on kasvarissa kuin sisällä. :)
Otsikko: Altakasteluruukku - Miten rakennan itse...
Kirjoitti: Make - huhtikuu 10, 2004, 12:16:31 ip
http://www.jyrekom.fi/mietteet/2003_2_altakasteluruukku.html

Tuollainen löytyi.