Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: phantom - Lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip

Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: phantom - Lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip
Miten kannattaa järjestää chilien syksy-/talvivalaistus? Osa chileistä kukkii vielä. Olisi kiva saada niistä vielä satoa...

Kuinka voimakkaan valaistuksen chilit tarvitsevat jatkaakseen satokautta? Käykö tavalliset hehkulamput tai loisteputkivalaisimet vai tarvitaanko jotain erikoisvarusteita?

Chililajeina ovat Habanero, Scotch Bonnet sekä Thai Chili.

Thanks.

 ???
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Lokakuu 14, 2002, 18:58:50 ip
Itselläni on sama ongelma (ei tosin taimet kuki vielä). Thietavu suositeli tuolla foto-puolella mulle energiansäästölampuja.

Osaisiko joku opastaa mistä niitä kannattaisi etsiskellä pääkaupunkiseudulla? Eivät kuulemma ole halvimmasta päästä...

Tiedän, että kysymykseni on tyhmä, mutta sallittakoon aloittelijalle, eli onko kyseessä ihan vaan tälläinen (http://www.ikea.fi/product_presentation/show.asp?productnumber=00016085&type=III)? (Mutta tehokkaampi?
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: mitjo - Lokakuu 14, 2002, 19:50:09 ip
moi...
kyllähän tuokin chileille paremmin käy kun hehkulamppu ja tuotahan thietavukin varmasti tarkoitti, mutta pöytävalaisimeksi tarkoitettu pienois loisteputki on vielä parempi.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Lokakuu 14, 2002, 19:56:16 ip
Yhdessä vaiheessa ajattelin hankkia Bilteman roikkaloisteputkia, ja virittää foliosta heijastin ohjaamaan kaikki valo taimille.

Ovat meinaan halpoja=voi ostaa monta.

Pitänee ilmeisesti testata kumpikin.

Mulla on nimittäin pari tainta töissä, ja koska valot sammutetaan yöksi, niin saavat nyt vähemmän valoa kuin kotona=kasvavat todella hitaasti!

Eli jos laittain pienosloisteputken duuniin, ja energiansäästölampun himaan, niin vois testata, ja sitten päättää kummalla linjalla jatkaa  :p
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Lokakuu 15, 2002, 18:32:14 ip
Löysin 21W:n energiansäästölamppuja. Kyljessä sanottiin vastaavan 100W:n hehkulamppua.

Kysynkin taas tapanimukaan thmiä, mutta uskaltaako tommosen laitaa lamppuun jossasanotaan:Max 60W, tai jopa Max 40W.

Nurkassa lojuu pari Max 40  pöytälamppua, ja pari max 60W:n saisin varmaan helpostikin.

En kuitenkaan viittisi polttaa kämppää, eli jos viisaammat voisivat jeesata keltanokkaa  :;):
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tyräkki - Lokakuu 15, 2002, 18:57:12 ip
21w energiansäästölampun teho on todellakin vain 21w, vaikka se paremman hyötysuhteensa ansiosta vastaakin valoteholtaan n.100w hehkulamppua. Lamppujen soveltuvuus valaisimiin siis riippuu vain tuosta wattimääräisestä tehosta, eikä lainkaan niiden valaisutehosta, eli tuosta "vastaa xx tehoista hehkulamppua" ilmoituksesta. :cool:
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Nummis - Lokakuu 16, 2002, 14:46:49 ip
No, niinkuin tuossa jo edellä tulikin ilmi 21w säästölamppu on todellakin vain 21w lamppu. Valoteho tuossa on varmastikin yli 1000 lumenia, kun 60w hehkulampun valoteho on jotain 700 lumenin paikkeilla. Ongelma hehkulampuissahan on se, että about 90% niiden tehosta katoaa lämpönä ilmaan ja vain 10% ilmenee valona. Itselläni on pienen farmini (muutama pienehkö yksilö) valaisimena Osramin Dulux säästövalaisin. Muistaakseni vain 18 wattinen (sen lupailtiin tuottavan valoa tuommoiset 1000 lumenia) . Kyllä sillä ainakin chilit hengissä pysyy, mutta valoa kait ei koskaan voi olla oikein liikaa. Tuota Duluxia saa muistaakseni ainakin 24 wattisena.
Itse pyrin ajattelemaan aina jonkin verran ekologisiakin seikkoja ja se tuki päätöstäni hankkia tuommoinen säästövalaisin. En halua, että chilifarmini takia pitää rakentaa kuudeskin ydinvoimala. Säästövalaisin on omiaan kasvilampuksi, koska käsittääkseni säästölamput hyvin käyttöön jossa valojakso on pitkä. Jatkuva sytyttely ja sammuttelu on niille haitallisempaa.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tekla - Lokakuu 17, 2002, 16:37:05 ip
Lainaus
Kyris Posted on Oct. 14 2002,19:56      
Yhdessä vaiheessa ajattelin hankkia Bilteman roikkaloisteputkia, ja virittää foliosta heijastin ohjaamaan kaikki valo taimille.


Kyris, tulin viime keväänä hankkineeksi pari roikkaloisteputkea, kun koetin päästä halvalla. Pettymys oli suuri, kun loisteputken valoteho oli aivan surkea: vähän sinertävää valon "kajastusta". Tavallinen 11W työpöytävalaisinkin valaisee paljon paremmin. Nuo halpis roikkaloisteputket ostin Tarjoustalosta, mutta vaikuttivat samanlaisilta kuin Bilteman mallit. Loisteputkea ei niihin voinut vaihtaa, joten ostos ei myöskään ollut kovin ekologinen. Bilteman roikkaputket voivat kyllä olla laadukkaampia kuin Tarjoustalon mallit, mutta kannatta varmaan tarkistaa asia.

Tämän talven kasvini koettavat sitkistellä verhovalon,  parin työpöytävalaisimen ja energiansäästölämpuilla varustettujen spottivalaisimien avulla. Keväällä virittämässäni taimihyllykössä on 3x60 w loisteputket, mutta talvehtivat kasvit eivät siihen enää mahdu. Valoa ei ole kasveilla kovin paljoa, mutta tavoitteenani on vain viedä ne talven yli. Talvisadosta en haaveile. Viime talvesta kaksi chiliä selvisi pelkän verhovalon (2x36 w loisteputki) alla ja alkoi kukkia jo tammikuussa.[/color]
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Lokakuu 17, 2002, 17:03:23 ip
Biltemalla on malli johon voi vaihtaa lampun, mutta olen päättänyt hankkia energiansäästölamppuja hoitamaan homma.

Vähän tyyriimpiä kyllä, mutta huomattavasti helpompia ainakin tässä vaiheessa.

Jahka taimet kasvavat jaan niitä hieman eri paikkoihin, eli energiansäästölamput ovat myös esteettisempiä kuin roikka lamput.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Leero - Lokakuu 18, 2002, 19:31:50 ip
Hehkulamppua ei kannata käyttää, koska hyötysuhde on huono eli suurin osa tehosta menee lämmöksi ja chilien latvat voi palaa. Energiansäästölamppu on hyvä, jos sen saa vaan tarpeeksi lähelle chiliä. Kannattaa rakentaa jonkinlainen heijastin foliosta, että mahdollisimman paljon valoa saataisiin hyödynnettyä.

Loisteputki on hyvä ja edullinen vaihdoehto. Putki maksaa muutaman euron kappale ja valaisimia saa käytettynä joskus jopa ilmaiseksi. Uutena ne on yllättävän kalliita. Joku puhui ircissä #chili kanavalla, että helsingistä jostain halpakaupasta saa edullisesti myös valaisimia, mutta en nyt muista sen kaupan nimeä. Itselläni on 4x58w isoille chileille, 2x18w taimille ja yksi säästölamppu. Pitäisi ostaa lisää valaisimia, koska eihän nämä vielä riitä mihinkään ja taimetkin kasvavat nopeasti... Ensin pitäisi ostaa rimoja tai lautoja ja viritellä joku teline lampuille.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: mitjo - Lokakuu 19, 2002, 10:56:20 ap
kotonamme romahti seinä-hylly ja kun sitä ei saanuit takaisin paikoilleen niin rakensin siitä chili\kasvi hyllyn pikku taimille ...
se kun oli seinään laitettavaa mallia niin siinä ei ollut takaseinää joten rakensin sen laudasta johon teippasin ja niittasin foliota ja sivu seinät rakensin pahvista johon myös teippasin foliota. sitten kävimme ostamassa loiste-putki valaisimen, kaksi loisteputkea toinen kasvi-putki (violetin värinen) ja toinen tavallinen putki ja johdon jonka asensimme kotona.
kustannukset: vähän päälle 29e
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Strode - Lokakuu 19, 2002, 13:53:58 ip
Itselläni on tuossa 2x36w taimille. Isommille kasveille on 3 x 36w-lamppua. Normaalit loisteputki on warm white, joka soveltuu paremmin kukitukseen. Näiden teho on 3000 K. Ostin cool white -putkia, jotka soveltuvat paremmin kasvuvaiheeseen. Teho 4000 K! Myös warm white putkia oli myynnissä, joiden valoteho on +25% parempi kuin normaalien. Hinta oli sama, kuin perusputkien.

Leeron mainitseman kaupan nimi on Bauhaus. Sieltä jokainen pääkaupunkiseutulainen chilinkasvattaja hamstraamaan valaisimia (+36w loisteputki) hintaan 6.70e. Töpselin ja johdon joutuu ostamaan erikseen.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tyräkki - Lokakuu 19, 2002, 21:30:34 ip
Itselläni juuri sisäänajossa kasvatus-/taimikaappi. Seinillä 8kpl/40w putkia ja kolmen siirrettävän hyllyn alapinnassa 2x40w kussakin. On kirkas, jopa niin, että vaimoke istuu aamuisin sen edessä ottamassa "kirkasvalohoitoa" :cool:
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tyräkki - Lokakuu 19, 2002, 21:31:34 ip
Putket seinillä siis pystyasennossa :cool:
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Strode - Lokakuu 22, 2002, 23:15:23 ip
Eikö kannattaisi harkita jo vahvasti natikan hankkimista? ;)Valoteho on jo reilusti parempi. Jannehan voisi vähän kertoa valotehoista?
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tyräkki - Lokakuu 24, 2002, 17:23:54 ip
"Natikka" olisi ilmanmuuta paras valaisin chileille(kin), mutta ei pärjää hintakilpailussa "köyhänmiehenvalaisinsarjassa", kun loisteputkia/valaisimia saa ilmaiseksi :)  Silti olisi toki mukava kuulla sen valotehosta yms. teknisistä ominaisuuksista.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: mitjo - Lokakuu 24, 2002, 17:41:39 ip
sama täällä.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Janne - Lokakuu 24, 2002, 18:06:59 ip
Itselläni ei (ainakaan vielä) suurpainenatriumlamppua ole, mutta tein jatkoa ajatellen pientä vertailevaa tutkimusta aiheesta.

Elikkäs, vertailussa eri valaisimet ja niiden tuottamat lumenit. Vertailukohtana 250 watin SPNA.

Loisteputki (nämä vaihtelevat hieman esim. valon värin mukaan)

36w  2800 lumenia

250 watin edestä 36 watin loisteputkia:    19500
250 watin spna                                        33000
250 wattinen MV *)                                 12700

*) elohopeahöyryvalaisin, joita saattaa löytää
kirppareilta. Mutta parempi jättää sinne... Tosin niihin saa korvaavia spna -polttimoita:

210 wattinen, joka sopii 250 wattiseen MV -lamppuun ja tuottaa 18000 lumenia eli 21430 lumenia per 250 wattia. Marginaalisesti enemmän kuin loisteputket ja lisäksi nämä ovat melko hintavia.

SPNA :n teho nousee varsin reippaasti watteja lisätessä, eli 400 wattinen antaakin jo kokonaiset 55 000 lumenia!
Lisäksi spnan ero loisteputkiin on sen tuottaman valon läpäisyvyys, siinä missä loisteputki on tehokas vain alle 10 sentin päähän, valaisee spna jo noin metrin päähän tehokkaasti.

Hinta onkin toinen juttu, 400w spna maksaa 55-150 euroa ja polttimot noin 25 eurosta 40 euroon. Ajan kanssa kyllä maksaa itseään takaisin johtuen huikeasti paremmasta hyötysuhteestaan.

 :cool:  :cool:  :cool:  :cool:Edited By Janne on 1035472055
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Janne - Lokakuu 24, 2002, 18:10:18 ip
Lainaus
Strode,Oct. 19 2002,13:53]Näiden teho on 3000 K. Ostin cool white -putkia, jotka soveltuvat paremmin kasvuvaiheeseen. Teho 4000 K!

Tuo ei ole teho vaan värilämpö, eli valon aallonpituus...[/color]
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Hessu - Lokakuu 24, 2002, 18:30:59 ip
Värilämpötila tosiaan, eli tuohon lämpötilaan kuumennettu materiaali säteilee kyseisen väristä valoa. Aallonpituus vaikuttaa tietenkin väriin, mutta ei sitä tuosta suoraan näe. Näkyvän valon allonpituus oli kai jotain 400-700 nanometriä. Valkoisella valolla ei toisaalta ole yhtä aallonpituutta, koska se on kaikkien värien summa... Hohhoijaa, onpas tylsää   :p

Ai niin, mulla on 1x36W warm white putki pienemmille jonkin matkan päässä latvojen yläpuolella ja sitten verholistaan ruuvatut pari samanlaista isommille kukkasille. Tiukan määritelmän mukaan valaistusta ei siis ole järjestetty ollenkaan...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: mitjo - Lokakuu 24, 2002, 21:19:49 ip
heh..heh..
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Aji Inferno - Lokakuu 25, 2002, 03:57:36 ap
Tuo valaistus ei ole chileille samanlainen kohtalonkysymys kuin ötököidentorjunta... Aina parempi jos se on kunnossa, muttei kannata vaipua epätoivoon jos käytössä on vain loisteputkia tai vast. säästölamppuja. Kyllä talvi niilläkin taittuu. Kasvit eivät kuole valonpuutteeseen, mutta saattavat kasvaa honteloiksi ja ylipitkiksi etsiessään valoa...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Janne - Lokakuu 25, 2002, 08:13:47 ap
Totta puhut, Thietavu. Kyllä kasvit hengissä selviävät parilla loisteputkellakin, mutta itseä kiinnostaa kovasti ympärivuotinen sadonkorjuu :) Tuoretta chiliä kun ei mikään voita. :)
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Garbonig - Tammikuu 29, 2003, 18:22:26 ip
Hehee....ei voi olla ilmaisematta omaa valo tilannetta tällä hetkellä, on nimittäin aika hyvä tilanne. Pääosin valoa luo 400w suurpainenatriumvalo, sitten on energian säästölamppuja siihen lisäksi(irtos aika halvalla Hong Kongista, 21w lamppuja 4 kpl pyöreesti 17€, valoa irtoo 1200 lumenia á lamppu), ja sitten viellä taimille loisteputki valo, joka on lundia hyllyn alatasossa kiinni niin että sitä saa siirreltyä kohtalaisen kätevästi ylemmäs jos tarvis. Ainoo vika on tosta natikasta lähtevä hillitön hohde joka kantaa ulos asti kohtalaisen kirkkaana :cool: Kohtuullisen halpa systeemi saada hyvät valotehot on ostaa natikka jossa on sisäinen sytytin ja siihen kuristin, sitten ei tarttekkaan muuta kuin e27 kannan ja piuhaa. Tulee halvax ja saa tehoja valaistukseen.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tyräkki - Helmikuu 03, 2003, 15:55:15 ip
Tapasin sattumalta närpiöläisen kasvihuoneviljelijän kun olin tutkimuksissa Turussa. Keskusteltavaa luonnollisesti riitti, vaikka minä olenkin puhdas amatööri mitä kasvihuonekasvatukseen tulee. Eräs seikka joka hänen jutuistaan jäi erityisesti mieleeni, koski kasvivalojen käyttöä taimikasvatuksessa. Olettaisin hänen tarkoittaneen SPNa - valoja, sillä tuskinpa ammattilaiset muita käyttävät. Hän nimittäin kertoi, että kun taimet kasvatetaan pimeään vuodenaikaan keinovalossa, niin lamppuja täytyy pitää päivittäin päällä myös pitkähkön siirtymäajan sittenkin, kun auringon valo jo periaatteessa yksinkin riittäisi. Jos keinovalo äkillisesti lopetetaan päivän pidennyttyä riittävästi, niin kasvit lopettavat pitkäksi aikaa kasvunsa, ja saattavat ääritapauksessa jopa kuolla. Niinpä keinovalotus täytyykin kuulemma lopettaa vähitellen keinovalojaksoa lyhentämällä, jotta kasvit saavat hiljakseen tottua pelkkään auringon valoon.

Kiinnostava, joskin minulle aivan uusi väite. Onko kenelläkään täällä tietoa tuosta asiasta. Minä en ole törmännyt moiseen tietoon edes alan kirjallisuudessa, joten hiukan kyllä epäilyttää. Toisaalta kyllähän keinovalon spektri parhaimmillaankin tietysti poikkeaa huomattavasti luonnon valon spektristä. Mutta tarvitseeko kasvi tosiaankin jopa viikkojen ajan molempia valoja sopeutuakseen spektrinmuutokseen kasvun kärsimättä?
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Pacsu - Helmikuu 08, 2003, 11:43:56 ap
Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"
Tapasin sattumalta närpiöläisen kasvihuoneviljelijän kun olin tutkimuksissa Turussa. Keskusteltavaa luonnollisesti riitti, vaikka minä olenkin puhdas amatööri mitä kasvihuonekasvatukseen tulee. Eräs seikka joka hänen jutuistaan jäi erityisesti mieleeni, koski kasvivalojen käyttöä taimikasvatuksessa. Olettaisin hänen tarkoittaneen SPNa - valoja, sillä tuskinpa ammattilaiset muita käyttävät. Hän ...

toisaalta eikö spNa lamput ole kaikkein lähinpä auringon tarjoamaa spektriä? Sinänsä väite kuulostaa hassulta. Olisiko enemmän kyse aurinkon valon vähäisestä   tehosta näillä pituuspiireillä keväisin ja syksyisin?Ehkä joku aallonpituksin ja spektreihin vihkiintynyt tietää enemmän?
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Fatalii - Helmikuu 10, 2003, 03:00:59 ap
Juu, onhan noita mahdollista ostaa polttimoita (SPNa) jotka soveltuvat nimenomaan taimikasvatukseen (kukituspolttimo on yleisempi näissä valaisimissa).
Jopa yhdistelmiä löytyy mutta näiden käyttö taimivalaisimena on vähän kyseenalainen... kukitusvaiheeseen tarkoitettu spektri tekee kasvista helposti "hontelon", ja omien kokemusten mukaan myös yhdistelmäpolttimot tekevät näin.

Lisäksi kannattaa muistaa että taimivaiheessa chilit eivät tarvitse LÄHESKÄÄN niin paljon valoa kuin kukkimisvaiheessa joten taimikasvattaminen SPNa valaisimella on yksityiskäytössä on erittäin epätaloudellista :)

Tosin natikan alla kukitettavien kasvien ei tarvitse olla niin säntillisiä puskia kuten loisteputkien alla...

Nuo muutamat baccatumit mitkä kasvatin "liian alusta" SPNa valolla joutavat kyllä ehdottomasti kasvihuoneeseen/parvekkeelle/ulos, sellasia "tilaihmeitä" ovat sanan huonossa merkityksessä ;)
Samat lajit kasvatettuna pidempään loisteputken alla säntillisesti - jonka jälkeen SPNa:n alle kukkimaan, ovat erittäin kompakteja kivoja pikku puskia, noita mahtuu useampikin pieneen tilaan... :)
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Helmikuu 12, 2003, 21:46:54 ip
Chilihyllyssäni (http://kotisivu.mtv3.fi/kyris) on nyt vain yksi loisteputki (jokin perus 36W).

Ajattelin ruvata alempaan hyllyynkin lampun, ja samalla vaihtaa ylemmän putken parempaan.

Löysin joitain Aqua-lamppuja, jotka on periaatteessa akvaarioihin tarkoitettuja, mutta sopivat luulemma myös kasveille. Toisesta liikkeestä löysin lamppuaj joiden pitäisi vastata luonnon valoa.

Kumpiakohan kannattaisi ostaa? Taimet eivät vielä ole kukkimisasteella, eli kukittamiseen en niitä vielä tarvitse.

Vähän olen ajatellut pitää toisen tason taimille, ja laittaa isommat toiseen, eli kahdenlaisia lamppuja voisin hyvinkin käyttää.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Fatalii - Helmikuu 13, 2003, 09:58:10 ap
Noihin loisteputkiin joita kutsutaan "kasvilampuiksi" ei kannata sijoittaa penniäkään.
Sama pätee aqua-loisteputkiin..
Ensinnäkin kasvu ja kukkimisvaiheeseen tarvitaan erilainen spektri, nuo voivat toimia kultaisena keskitienä, mutta eivät YHTÄÄN sen paremmin kuin esim bilteman halpisputket jotka ovat lähes ilmaisia noihin verrattuna.

Itse olen päässyt hyvin vertaamaan kun lamppuja löytyy kummankinlaisia, kasvavat aivan yhtä hyvin bilteman putkien alla.

Jos on valmis sijoittamaan noin järjettömiä summia loisteputkiin niin kannattaa samantien harkita voimakkaampia valoja. :)

Halpisputkiakin löytyy kahden tyyppisiä, coolia ja warmia, viileät spektrit sopivat taimi- ja kasvuvaiheeseen, lämpimät esikukitus- ja/tai kukitusvaiheeseen.
Tosin noissa kaupan cooleissa ja warmeissa saattaa olla kuitenkin varsin pieniäkin eroja.

Käytännössä yhdentyyppisillä putkilla pärjää kyllä alusta loppuun, mutta näiden lamppujen sekoitukset ovat toimineet varsin hyvin sadontuotossa....
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Helmikuu 13, 2003, 10:38:43 ap
Kiitos tiedoista,~€14 loisteputkesta tuntuikin hieman kalliilta verrattuna Bilteman €2,50 putkeen.... ???

Eli ostoslistalle menee näin alkuun noita cooleja lamppuja  :D

Säästyneille rahoillekin saattaa löytyä viikonloppuna jokin kohdekin...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Fatalii - Helmikuu 13, 2003, 13:24:05 ip
Niinniin.... mullanhankinnat vk-lopun mullanvaihtoja varten ? ;) ;) ;)
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kyris - Helmikuu 13, 2003, 15:18:20 ip
Aivan !   :p
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JyriT - Helmikuu 14, 2003, 08:13:10 ap
no hittolainen, nythän se selvisi miksi nuo mun puskat ovat tupanneet kukkimaan koko talven, vaikka pituutta piti tulla lisää.. Vääränlainen putki  :( noo, kunhan kesä tulee niin sitten vois aloittaa tupakkilakon (Lue lopettaa parvekkeella kessuttelun ja siirtyä etupihalle) ja tehdä partsista kasvarin. Osoittaa meinaan länteen, ja lasit on.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JaskaS - Lokakuu 24, 2003, 11:39:09 ap
Tuli tänään haettua taimille 2 X 18W loisteputkivalaisin ja ruuvasin sen Lundiaan. Valaisin on kuitenkin sellaisella korkeudella että koneella istuessa putket loistaa suoraan silmiin ja tekisi mieli laittaa tuo suojakupu paikalleen mutta sillä lienee negatiivisia vaikutuksia valo/lämpötehoon? Onkohan hukka% ratkaisevaa luokkaa..? Lisäksi kasveille antaa valoa sivuttaissuunnassa 11W pöytävalaisin.

Mysö se askarruttaa että onko heikko päivänvalo (pilvipoutaa, länsi-ikkuna) parempi kuin tuo edellämainittu loistarivalaistus? Olen yleensä heittänyt taimet päiväksi ikkunalle, mutta siinä tuntuu olevan vähän vetoista ja tähän vuodenaikaan valokin on mitä on...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Mikko - Lokakuu 24, 2003, 21:53:50 ip
Lainaus käyttäjältä: "JaskaS"
Valaisin on kuitenkin sellaisella korkeudella että koneella istuessa putket loistaa suoraan silmiin ja tekisi mieli laittaa tuo suojakupu paikalleen mutta sillä lienee negatiivisia vaikutuksia valo/lämpötehoon? Onkohan hukka% ratkaisevaa luokkaa..?

Taiteile foliosta ja pahvista siihen häikäisysuoja (jos ulkonäkö ei ole ratkaiseva tekijä, tosin voi tuollasesta saada nätinki) joka heijastaa valoa kukille takas ja estää valon tulemista silmille.[/color]
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JaskaS - Lokakuu 24, 2003, 22:58:25 ip
Lainaus käyttäjältä: "Guest"
Taiteile foliosta ja pahvista siihen häikäisysuoja (jos ulkonäkö ei ole ratkaiseva tekijä, tosin voi tuollasesta saada nätinki) joka heijastaa valoa kukille takas ja estää valon tulemista silmille.

Hmmm.. jotain tommosta suojaa pitää viritellä. Sen tosin pitää olla siisti koska muuten alkaa kuulua napinaa ja uhkailua paremman puoliskon suusta (jolta muuten aina kaikki kasvit tuppaa menehtymään :D )[/color]
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Bermann_7 - Helmikuu 07, 2008, 14:45:40 ip
Pahvi-folio viritys on aina hyvä ratkaisu! Paikasta riippuen kannattaa ehkä miettiä, miten virityksestä saa sellaisen, että se on helposti irrotettavissa väliaikaisesti tai siirrettävissä...  :lol:

Itselläni lamput paistaisivat myös suoraan verkkokalvolle ilman pahvi-folio-kyhäelmää... kuitenkin kasteltaessa viritys pitää aina poistaa, joten koko "etuseinä" toimii kätevästi avattavana luukkuna. narulla ja koukulla kiinni yhden lampun varressa :  8)
Otsikko: Ledit
Kirjoitti: Birdy75 - Huhtikuu 08, 2008, 20:43:33 ip
Itse laitoin 2 kpl punaisia ja 2 kpl sinisiä teholed spotteja talvikasvatukseen ja erittäin hyvin toimii. Kasvit käyttävät valosta vain punaisen ja sinisen aallonpituuksia (heijastavat pois vihreän valon, joten näyttävät vihreiltä!), joten loisteputkissa ym. valkoisissa valoissa suuri osa tehosta menee kasvien osalta hukkaan.

Tämä on todistettu testeissäkin, jossa kasvatettiin kasvin taimia. Esim. 3W punaisella ledivalolla päästiin parempiin tuloksiin kuin 18W loisteputkella. Ledin valo ei myöskään sisällä UV valoa laisinkaan, joten se ei lämmitä kasvia vaikka kuinka läheltä valaistaan.

Jos haluatte kuvia kasvivalosta chilien kasvatuksessa niin laittakaa viestiä tulemaan.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: cola - Syyskuu 10, 2008, 03:37:38 ap
Joo laita ihmeessä kuvia tulemaan. Mistä olet muuten lamput ostanut ja paljonko maksoi?

Miten kun mietin että voiko noista palapeileistä tehdä jonkin laisen heijastimen kasveille? Noita peilejä olisi nimittäin todella paljon kellarissa???
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Aji Ungreat - Syyskuu 10, 2008, 07:03:16 ap
Mm/varsinkin juuri peilien käytössä tulee jotain ongelmia. Jostain aiheesta joskus luin, kun Fatalii oli yrittänyt, ja kasvit vain kituivat. Kun peilit otti pois, kasvien elinvoima sai uusia ulottuvuuksia. En muista mikä se juju oli mikä tekee niistä huonoja...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Noli Me Tangere - Syyskuu 10, 2008, 16:08:24 ip
Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"
Mm/varsinkin juuri peilien käytössä tulee jotain ongelmia. Jostain aiheesta joskus luin, kun Fatalii oli yrittänyt, ja kasvit vain kituivat. Kun peilit otti pois, kasvien elinvoima sai uusia ulottuvuuksia. En muista mikä se juju oli mikä tekee niistä huonoja...
Ne oli varmaan anoreksiaa sairastavia ja piti itseään läskinä kun näkivät kuvansa peilissä...
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Syyskuu 10, 2008, 17:13:27 ip
Jos maalaisajattelijan epätieteelliset mielipiteet täällä edistyneemmällä chilinkasvatusfoorumilla sallitaan, niin kyseessä saattaa olla niinkin yksinkertainen asia, että kasvit pyrkivät kasvamaan valoa kohti - ylöspäin. Jos valo tuleekin sivulta tai alhaalta, ne menevät sekaisin. Korjatkaa oi asiantuntijat, jos parempaa tietoa on tarjolla.

Lisäksi kasvien lehdet ovat sellaisia, että ne ottavat yläpinnallaan auringon säteilyn talteen. Jos valo tuleekin alhaalta, ne eivät ehkä osaa kääntää lehtiään ylösalaisin.

Ikkunalaudalla, jos kasveja ei välillä käännä, niistä tulee aika toispuoleisia. Valon puoli kehittyy voimakkaammin ja lehdet kääntyvät siihen suuntaan. Ne siis sopeutuvat vähitellen vain yhdestä suunnasta, mutta yläviistosta tulevaan valoon. Minä kyllä kääntelen niitä melko usein, jotta kehittyvät tasaisemmin.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kärsä Babar - Syyskuu 10, 2008, 19:19:53 ip
Joskus luin jostain että peileissä on se vika että ne "imee" valoa eikä suinkaan heijasta sitä kunnolla.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Mape - Marraskuu 19, 2008, 18:28:08 ip
Kauankos yleensä talvi aikaan pidätte valoja päällä vuorokaudessa?
itse pidän 12h päällä ja 12h poissa.
onko liikaa vai liian vähän vai sopivasti?
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Hombre - Marraskuu 19, 2008, 19:10:20 ip
pannuhuoneessa 16/8. Autotallissa 12/12. Ikkunalaudalla 8/16 noin suurinpiirtein
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Patu - Marraskuu 25, 2008, 16:52:59 ip
no onkos haittaa jos pitää valot koko ajan päällä paitsi viikonloppuisin???
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Aji Ungreat - Marraskuu 25, 2008, 18:31:30 ip
Kasvit tarvitsevat lepohetken. Valot 18 tuntia päällä päivässä alkaa tietääkseni olla aika maksimi.
Otsikko: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jumprahuitti - Marraskuu 29, 2008, 05:30:29 ap
Sähköliikkeessä oli 4000K ja 5300K, itse valitsin kirkkaamman 4000K Philipsin loisteputken talvivalaistukseen chileille kun myyjä ei kasvatuksen puolesta osannut sanoa mitään.  Ajattelin kokeilla sitä fluoran tilalle, jotkut kerran ovat fluoraa haukkuneet.

Onko kellään järkevää (kokemusperäistä) sanottavaa  tuohon.
Onko merkillä väliä?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kimppu - Joulukuu 17, 2008, 21:43:58 ip
http://www.pispalanpalmu.fi/catalog/product_info.php?cPath=2&products_id=203&osCsid=7010ebedf2bbed76dbbeb3a6fc7c502e
Kenelläkään kokemuksia tuosta valaisimesta?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kimppu - Joulukuu 21, 2008, 21:00:48 ip
Tuli vain tässä mieleeni, että miten natikoita käyttävät kasvattajat kiinnittävät nuo lamput esimerkiksi kattoon? 600 wattiset näköjään painavat kaikki yli 10 kiloa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hyeena - Joulukuu 21, 2008, 23:06:59 ip
Eipa tuo 10kg vaadi viela mitaan erikoisempia kiinnityksia, sen painoisen paikallaan pysyvan kohteen uskaltaa vetaa kyprokkiinkin kinni..
Eli siis, kiinnitys riippuu hieman siita mita materiaalia se katto on ja valitaan sen mukaan (tasta syysta esim. ikean tuotteissa ei tule seina/katto ruuvveja ja proppuja mukana, toimivaa yleismallia ei oikein ole)..
Monessa paikaa nailonproput ja niihin sopivat ruuvvit ajavat asiansa.

Itsellani on edessa kattokiinnitys, pitais arvioida mika on riittavan jarea kiinnitys hyppykeinulle jossa pomppii talla hetkella 8kg ipana..
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Raattori - Helmikuu 23, 2009, 21:46:38 ip
Tuli vain tässä mieleeni, että miten natikoita käyttävät kasvattajat kiinnittävät nuo lamput esimerkiksi kattoon? 600 wattiset näköjään painavat kaikki yli 10 kiloa.

jos ostat osa-sarjan etkä kokonaista valaisinta vois pitää muuntajan vaikka lattialla joten sitä ei tarvitse laittaa roikkumaan. itse polttimo ja heijastin nyt eivät paina juuri mitään.

Itse sain lainaksi kokeeksi 600w natikan ja mietin että kuinka kaukana pitäisi kasveja pitää?

Mitäs kokemuksia jos kasvia kasvattaa taimena kukitus käyttöön tarkoitetulla polttimolla ?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huemac- - Maaliskuu 14, 2009, 04:05:14 ap
Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin, esim 250w SPNA polttimo tuottaa n. 32 000 lumenia ja 200w ESL polttimo n. 13500 lumenia eli SPNA reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin ESL. Ymmärrän toki että jotkut käyttävät 200w 6400k ESL kasvuvaiheeseen, mutta 200w 2700k ESL kukitusvaiheeseen minusta on hölmö valinta sillä se on SPNA polttimoita melkein kaksi kertaa kalliimpi :o

Yli 60cm loisteputkissa on myös huomattavan paljon parempi hyötysuhde verattuna energiansäästölamppuihin, sillä energiansäätölamputhan ovat vain pienikokoisia loisteputkia ja kuten tiedämme mitä pitempi loisteputki, sen parempi hyötysuhde. http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=251517&_path=251882;251433;251138;251517
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Maaliskuu 14, 2009, 11:26:10 ap
Olisit edes vertaillut saman kokoisia valaisimia. Olisi ollut reilumpaa. :-\

Totta kyllä on, että loisteputket ovat huomattavasti tehokkaampia kuin monelle mutkalle käännetyt pienoisloisteputket.  Tuon 200 W ESL:n tehot saisi pitkillä loisteputkilla reilulla sadalla watilla. Se on myös kirkkaasti halvin. Pitkiä putkia ei vain voi käyttää samalla tavalla johonkin paikkaan keskitettynä valona kuin ESL:ää.

Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin.

Kuulopuheiden perusteella (kun en itse ole natikoita harrastanut, nähnyt kyllä) osaisin sanoa muutaman syyn, miksi niitä ei käytetä.
- Valosaaste. Jos meidän pitäisi asua natikan kanssa samassa asunnossa, toinen saisi lähteä. Luulen, että se olisi natikka, vaikka sitten chilit kärsisivät.
- Äänisaaste
- Lämpö
- Sähkölasku

Viimeinen kohta ei kelpaa syyksi, jos tilalle tarvitaan yhtä iso ESL, sen myönnän. Minulla kaikkien chilien valoihin kuluu tällä hetkellä alle 100W. Enempään olisi kyllä keskitalvella tarvetta - tai tehokkaampiin valaisimiin.

MUUTEN:
200 W ESL:llä saa helposti yhtä paljon valoa chileille kuin tuolla 250 W SPNA:lla. Jos natikkaa pitää metrin päässä ja ESL:n tuo 60-70 cm päähän kasveista, molemmat valaisevat yhtä voimakkaasti. Etäisyys on tärkein tekijä valon voimakkuudessa ja ESL:n voi tuoda lähemmäksi. SPNA:lla taas valaisee suuremman pusikon.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kärsä Babar - Maaliskuu 14, 2009, 11:35:06 ap
Natikat ovat äänettömiä paitsi käynnistyessään, jos natikka pitää ääntä niin joku osa väärässä asennossa.
Natikka tuskin lämmittää enempää kuin kuin saman verran eslejä. Jotkut ovat täällä sanoneet että kaikki energia muutttuu lämmöksi. Ledienkään ei pitäis lämmetä mut isommissa ledi lampuissa on tuulettimet. Valo saastekkin on niin suhteellista itse pystyisin elään huoneessa mitä natikka valaisee, varsinkin talvella. Mut jos ikkunoista vaan aurinko paistaa niin yleensä kesällä natikalle ei ole tarvetta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: calm - Maaliskuu 14, 2009, 14:03:04 ip
Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin, esim 250w SPNA polttimo tuottaa n. 32 000 lumenia ja 200w ESL polttimo n. 13500 lumenia

Parempi spektri kasveille -> hyötysuhdevertailu lumeneilla melkoisen turhaa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kärsä Babar - Maaliskuu 14, 2009, 15:47:09 ip
Vaikka isoissa esleissä onkin parempi hyötysuhde olevinaan niin mielummin silti yhden 400w natikan ku 2x200 esliä.
Eslit ei anna kovin laajalle eikä syvälle valoa. Lumeneitakin voi jossain määrin tuijottaa, paljon lumeneita, paljon tehoa. Ledejä ja natikkee ei ehkä lumeneilla kannata vertailla mutta eslejä kylläkin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: pgrt - Maaliskuu 17, 2009, 16:37:33 ip
Minä suosittelen yli 3W ledielementeistä rakentamista. Yhteensä 66W sinisiä ja punaisia ledejä kasvattaa tällä hetkellä taimiani melkeen 2x nopeammin kuin vieressä olevia taimia n.100w ESL valoja. Välissä eristeenä alulmiinifoliolla pinnoitettu kovalevy. Pinta-ala ja etäisyys samat. Ledit ovat royal blue joka on kuitenkin vielä karvan liian "vaalea" kasveille, mutta tuntuvat silti tykkäävän ja punaiset taas vähän turhan tummia. Ja mitä noihin valomääriin tulee niin kummallakin järjestelmällä on jokainen kasvattamani chililaji(n.15kpl) kukkinut ja kasvattanut satoa.

Olen myös huomannut että 12h/vrk rupee omilla kasveillani olemaan jo melkeen liikaa valoa ja jos tuota monta päivää jatkaakin niin tuntuu että kasvu pysähtyy. Sitten kun sammuttaa valon vaikka vuorokaudeksi, kasvit ottavat hirveän kiskaisun joka suuntaan. Voi pienemmillä tehoilla ehkä pidempikin aika voi tehdä hyvää. Lamput ovat n. 20cm päässä latvoista.

Ledien hyötysuhteiden vertaaminen muihin kasvatusvaloihin on suhteellisen tuhraa puuhaa, mutta tuottamaansa valonväriä ne tekevät n. 50% hyötysuhteella. Tuotettu valo tosin on melkein(ellei jopa täysin) kasvin hyödynnettävissä, toisin kuin monilla muilla valoilla. Toki yhtälöstä puuttuu vielä muuntajan 15% hävikki mutta uskoisin tuon kuitenkin olevan ihan kilpailukykyinen kokoonpano. Tänä vuonna on taas tullut myös uusia ja parempia ledejä ja niitä tuossa syksyllä varmaan testailen iltojen pimetessä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Josid - Maaliskuu 30, 2009, 18:20:48 ip
Lainaus
Minä suosittelen yli 3W ledielementeistä rakentamista.

Mistä ostit nuo ledielementit? Minulla olisi kiinnostusta vastaavanlaisen valaisimen rakenteluun.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: TurboPuberteth - Huhtikuu 13, 2009, 13:36:18 ip
Onko kellään kokemusta tästä lampusta?http://www.tv-ora.fi/info/valaisimet/1.htm (http://www.tv-ora.fi/info/valaisimet/1.htm) Sain ruinattua anopilta tuollaisen. Pikkusen sitä v.....i kun kerroin hinnan myöhemmin ;D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: TurboPuberteth - Huhtikuu 13, 2009, 14:06:22 ip
Ainakin sen olen huomannut, että tuo olematon varjostin on aivan liian pieni. Antaa valoa aika pienelle alueelle. Sopii pari puskaa korkeintaan. Pitäisi koittaa viritellä joku esteettisesti hyvä ja toimiva systeemi siihen, että saa vähän jaettua valoa laajemmalle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Raattori - Huhtikuu 19, 2009, 13:25:11 ip
Onko kellään kokemusta tästä lampusta?http://www.tv-ora.fi/info/valaisimet/1.htm (http://www.tv-ora.fi/info/valaisimet/1.htm) Sain ruinattua anopilta tuollaisen. Pikkusen sitä v.....i kun kerroin hinnan myöhemmin ;D
itselläni on vähän saman tapainen, tosin 70w. ainoat ongelmat ovat vaan että jos laitat sen kuaksi kasveista, valo ei riitä, ja jos laitat sen lähelle ei alle mahdu kuin pari kasvia. jos laittaa liian lähelle olisi kuin suurennus lasilla aurinkoisella säällä polttelisi lehtiä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Uine - Huhtikuu 23, 2009, 14:27:42 ip
Noissa ledeissä luxit/lumenit on näköjään ihan eri sarjaa kuin natikoissa sun muissa... Paljonko lumeneita saisi olla led-lampuissa yhteensä, että kasveille olisi talven yli iloa niistä?

// Esimerkiksi täällä (http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=2283) olisi edullisia led-lamppuja, joita saisi helposti 3-4 kattoon tai seinälle. Mutta riittääkö mikään noista valoteholtaan? Näitä (http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=2283&productID=17031) saisin 20e / 4 kpl, mutta ne ovat vain 230V ja

Valovoimakkuus: 300 Lux / 28 Lumen
Väri: valkoinen (6000 K)
Ledit: 24 kpl

Olisiko neljä tuollaista pelkkää placeboa kasvien kannalta?

// Tjaa, tutustuin tuohon alempaan led-ketjuun kun sen bongasin, ja eipä taida kannattaa valkoisia ledejä ostaa. Pitää katsoa innostunko värkkäämään itse oman led-virityksen vai ostanko vain jonkin putkisysteemin tuohon kaapin päälle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Amazi - Huhtikuu 23, 2009, 22:07:26 ip
Noissa ledeissä luxit/lumenit on näköjään ihan eri sarjaa kuin natikoissa sun muissa... Paljonko lumeneita saisi olla led-lampuissa yhteensä, että kasveille olisi talven yli iloa niistä?

// Esimerkiksi täällä (http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=2283) olisi edullisia led-lamppuja, joita saisi helposti 3-4 kattoon tai seinälle. Mutta riittääkö mikään noista valoteholtaan? Näitä (http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=2283&productID=17031) saisin 20e / 4 kpl, mutta ne ovat vain 230V ja

Valovoimakkuus: 300 Lux / 28 Lumen
Väri: valkoinen (6000 K)
Ledit: 24 kpl

Olisiko neljä tuollaista pelkkää placeboa kasvien kannalta?

// Tjaa, tutustuin tuohon alempaan led-ketjuun kun sen bongasin, ja eipä taida kannattaa valkoisia ledejä ostaa. Pitää katsoa innostunko värkkäämään itse oman led-virityksen vai ostanko vain jonkin putkisysteemin tuohon kaapin päälle.

Tuota, siinä kuvauksessa luki että: LED LAMPPU 230 V AC 1,8 W
Joten eiköhän ne kaikki kasvattajien lamput ole 230V (volttia) vai onko jollain kotona käytössä voimavirtaa  ;)
No kuitenkin tehoksi tuossa ilmoitetaan 1,8W (wattia) eli melko tehoton on.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Uine - Huhtikuu 23, 2009, 22:57:09 ip
Juu, luovuin jo ajatuksesta ja aloin tähystellä noita superkirkkaita sinisiä ja punaisia ledejä. :D Mie vaan en noista volteista ja wateista paljoa hahmota niin piti täällä kysellä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Rigsu - Toukokuu 01, 2009, 12:29:46 ip
huomasin muuten tämmöisen :) http://ledvalo.com/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=30 (http://ledvalo.com/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=30) ainakin on huomattavasti edullisempi kuin viherpeukun ledit, tosin varmasti tehottomampikin. tälläistä voisi jopa talveksi harkita :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: meriahven - Toukokuu 21, 2009, 08:50:40 ap
Nyt kannattaa hamstrata jo talveksi lamppuja(?). Lempäälän Ideaparkissa on Ihmekauppa -niminen putiikki, jossa oli energiansäästölamppuja 5 kpl = 10 eur. 2700K ja watit oli 8 - 15 (eri tehoisia). Ei kai paras mahdollinen ratkaisu, mutta lamput oli kyllä edullisia :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: snu - Toukokuu 21, 2009, 22:22:48 ip

Itse olen suosinut 20W ja yli olevia eslejä. Saa enemmän valoa samalta alalta, eikä tarvii niin montaa heijastinta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Mape - Toukokuu 21, 2009, 22:24:25 ip
eikä se loiste putki valaisinkaan kallis ole  ;D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: karis - Toukokuu 29, 2009, 08:47:25 ap
Loistareita saa ainakin Tampereen bauhausista alle kympillä 36W. Mielestäni jo hyvän hintanen  ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: nuthero - Kesäkuu 14, 2009, 18:13:10 ip
Espoon bauhausista taas sai kolme 1300lumenin (22w) ESLiä 3,99€. Eliniäksi sanottiin 5000h. Ihan hyviltä ne vaikuttivat.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: snu - Kesäkuu 14, 2009, 18:32:01 ip
Loistareita saa ainakin Tampereen bauhausista alle kympillä 36W. Mielestäni jo hyvän hintanen  ;)
Siis putkia vai valaisimia?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: O - Kesäkuu 18, 2009, 01:49:37 ap
Loistareita saa ainakin Tampereen bauhausista alle kympillä 36W. Mielestäni jo hyvän hintanen  ;)
Siis putkia vai valaisimia?

Espoossa oli viimeksi 36w valaisimia 720 putkilla 2 kpl kympillä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hutilo94 - Syyskuu 30, 2009, 22:01:28 ip
Itse näin HongKongissa 100w elohopea lamppuja?
Tekeekö noilla mitään kun lukee paketin kyljessä että tarvitsee jotain erikois elektroniikkaa :P

Hintaa oli vajaa 10e jos jotakuta kiinnostaa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Syyskuu 30, 2009, 22:14:49 ip
Itse näin HongKongissa 100w elohopea lamppuja?
Tekeekö noilla mitään kun lukee paketin kyljessä että tarvitsee jotain erikois elektroniikkaa :P

Hintaa oli vajaa 10e jos jotakuta kiinnostaa.

Vaatii sytkät ja muut.Ennemmin 125w/250w-esli kantoineen viidenkympin hujakoilla.

Tai minulta 400w natikka halvalla.. ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hutilo94 - Syyskuu 30, 2009, 23:17:41 ip
Itse näin HongKongissa 100w elohopea lamppuja?
Tekeekö noilla mitään kun lukee paketin kyljessä että tarvitsee jotain erikois elektroniikkaa :P

Hintaa oli vajaa 10e jos jotakuta kiinnostaa.

Vaatii sytkät ja muut.Ennemmin 125w/250w-esli kantoineen viidenkympin hujakoilla.

Tai minulta 400w natikka halvalla.. ;)

Siis minulla on jo loisteputket sun muut, mutta kerroin tuollaisesta jos joku tarvitsee elohopealamppua ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: ingeniero - Helmikuu 25, 2010, 12:46:39 ip
lamppukauppa (http://www.lamppukauppa.fi/tuotteet/energiansaastolamput-e27-kanta/kasvilamppu)

Edullisia vai ei? Toimituskulut 3,9€ määrästä riippumatta kait :-\
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hutilo94 - Helmikuu 25, 2010, 13:22:27 ip
lamppukauppa (http://www.lamppukauppa.fi/tuotteet/energiansaastolamput-e27-kanta/kasvilamppu)

Edullisia vai ei? Toimituskulut 3,9€ määrästä riippumatta kait :-\

Juuri samoja megamanin "kasvilamppuja" saa joka Prismasta ja Honkkarista(+Ja Cittareista), vieläpä samaan hintaan.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Rolle R - Helmikuu 26, 2010, 21:26:20 ip
Moro,

Talvivalaistusta pikkukasveille pitäisi järjestellä täälläkin. Heijastin on nyt valmis ja salonkikelpoinen, mutta polttimot pitäisi vaihtaa uusiin.
Nyt käytössä heijastimessa on 6 x 15 W random halpalamput, joten laskennallisesti tehoa pitäisi mennä noin 90 wattia. Kuitenkin energiankulutusmittarin mukaan systeemi vie 5W Resunin kanssa 68 wattia, joten 10-11 W lamppuja nämä todellisuudessa ovat. Kyseessä siis ne pyöreäkantaiset E27 15 W 2700K lamput mitä myydään 1,50 € hintaan K-marketeissa, Clas Ohlsonilla, Honkkareissa yms. Lisäksi vähän kauemmin käytössä olleet lamput ovat selvästi kellastuneet sekä kannan muoviosista että itse putkesta. Ei hyvä, ei hyvä. Uudet vastaavat tuntuvat toimivan paremmin (15-16W) ja ovat valoltaan selvästi valkoisempia.
Onko porukka suosinut alle 20 W  kokoluokassa juuri Megamaneja vai peruslamppuja mallia Osram? Varsinkin megamanit maksavat melko suolaisesti, 23 W Osramin saisi noin 7 € hintaan. Näitä 6 rinnan niin oltaisiin jo yli 130 watin, minkä pitäis riittää pienimuotoiseen taimikasvatukseen mukavasti. Mistä saisi halvimmat noin 20 W polttimot, tai siis edullisimmat, mitään ihan kuraa ei ole enää tarkoitus ostaa.

Liitän loppuun muutaman kuvan en. heijastimesta. Heijastin siis itse kyhäilty ja sisältää 6 tavallista E27 kantaa, mikä antaa mukavasti valinnanvaraa polttimoita valittaessa. Isommatkin mahtuvat hyvin, lämpöjä ehkä pitää yli 20 watin lamppujen kanssa tarkkailla. 15 W polttimoilla ei pelti lämpene kuin ehkä kädenlämpöiseksi.

(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/Valaisimet/IMG_1381.jpg)

Vapise ZenGrow, Diy yrttitarha toimii hienosti  :D

(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/Valaisimet/IMG_1378.jpg)

Nyt valaisin roikkuu vielä katosta, mutta ZenGrow tyyppinen pöytäjalusta valaisimelle on tulossa.

(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/Valaisimet/IMG_1374.jpg)

(Edelleenkin foorumin kirjoitustoiminto hyppyyttää kirjoitusikkunaa aina tekstin keskivaiheille, joten kirjoittaa pitää sokkona. Alas voi kyllä scrollata, mutta heti näppistä painettaessa näkymä hyppää ylös? Mutta vika ilmeisesti täällä päässä, kun ei muut vastaavaa valittele  ???)

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Minbaari - Helmikuu 26, 2010, 21:57:24 ip
Just kirosin samaa tuolla omassa päiväkirjassani..
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Toni.A - Maaliskuu 01, 2010, 11:27:49 ap
Moi!

Haluaisin tietää kokeneilta chilin kasvattajilta, kun hommasin tuollaisen SpNa-valaisimen 400w, että mikä olisi optimaalinen korkeus kasvista, ettei se kärvenny? Loisteputkivalaisimilla olen tähänasti kasvattanut ja saanut kukkimaan, mutten ole ainuttakaan podia saanut kasvatettua. Pölyttänyt olen kukkia, tai siis tarkemmin yrittänyt vanupuikolla, muttei tulosta ole tähänasti tullut, tuuletin on myös käytössä. Lannoitteena on on ollut Bio Bizzin tuotteet. Taimet kasvavat tosi hyvin loisteputkien alla, kun on kasviputket, mutta halu on kova saada viimekesän kasveista satoa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jeQQ - Maaliskuu 01, 2010, 12:30:55 ip
40cm pitäisi olla hyvä, 10cm / 100w ;) Jos tuntuu, että kasvit palaa, niin kannattaa harkita tuuletinta. Itsellä kasvanut nyt pari kasvia jo kiinni natikan koteloon(ei kuitenkaan siis polttimoon) ja nyt näkyy muutamassa lehdessä palamista, mutta eipä ole ollut intoa ostaa tuuletinta kun olen jo kolme saanut rikki. :D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Toni.A - Maaliskuu 01, 2010, 12:45:37 ip
Ok! Laitan sen siihen 40 cm ja katson miten käy, tuuletin on ollut kokoajan käytössä noilla loisteputkillakin. Ihan tavallinen pöytätuuletin, mitä helteellä on yleensä käytetty.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Maaliskuu 01, 2010, 16:31:12 ip
Nyt käytössä heijastimessa on 6 x 15 W random halpalamput, joten laskennallisesti tehoa pitäisi mennä noin 90 wattia. Kuitenkin energiankulutusmittarin mukaan systeemi vie 5W Resunin kanssa 68 wattia, joten 10-11 W lamppuja nämä todellisuudessa ovat. Kyseessä siis ne pyöreäkantaiset E27 15 W 2700K lamput mitä myydään 1,50 € hintaan K-marketeissa, Clas Ohlsonilla, Honkkareissa yms. Lisäksi vähän kauemmin käytössä olleet lamput ovat selvästi kellastuneet sekä kannan muoviosista että itse putkesta. Ei hyvä, ei hyvä. Uudet vastaavat tuntuvat toimivan paremmin (15-16W) ja ovat valoltaan selvästi valkoisempia.
Onko porukka suosinut alle 20 W  kokoluokassa juuri Megamaneja vai peruslamppuja mallia Osram? Varsinkin megamanit maksavat melko suolaisesti, 23 W Osramin saisi noin 7 € hintaan. Näitä 6 rinnan niin oltaisiin jo yli 130 watin, minkä pitäis riittää pienimuotoiseen taimikasvatukseen mukavasti. Mistä saisi halvimmat noin 20 W polttimot, tai siis edullisimmat, mitään ihan kuraa ei ole enää tarkoitus ostaa.

Energiankulutusmittari näyttää väärin koska kaikki loisteputkivalot antavat ns. "loissähköä" takaisin johtoihin.

15w ei loppupeleissä ole paljon mitään. 23W osrami 7€ hintaan ei sekään ole varsinaisesti hyvä diili. Näin jossain 36w lamppuja karvan alle kympillä., eli karkeasti 55 eurolla 216w.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tomps123 - Maaliskuu 02, 2010, 14:55:25 ip
15w ei loppupeleissä ole paljon mitään. 23W osrami 7€ hintaan ei sekään ole varsinaisesti hyvä diili. Näin jossain 36w lamppuja karvan alle kympillä., eli karkeasti 55 eurolla 216w.

Ilmoitathan heti, jos muistat, mistä noin halvalla saa 36W lamppuja?  :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: MaXXer - Maaliskuu 02, 2010, 18:42:16 ip
Halpaketjun kaupoissa on ollut ainakin 25w 6400k eslejä 4,90 /kpl, jonkun työvalaisimen varalamppuja taitaa olla virallisesti.
Ja noilla kaupoilla tarkoitan tokmannia, säästökuoppaa, hong kongia, yms vastaavia.

E: ja ne on useimmiten pakattu sellaisiin valkoisiin pikkulaatikoihin missä lukee kannessa tehot yms, ei ainakaan täällä ollut "normaalin" lamppupaketin näköisissä laatikoissa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Maaliskuu 02, 2010, 20:32:28 ip
Maalarimestarien Oy, espoon toimipiste, olarinluomassa, starkin takana.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilimieli - Maaliskuu 03, 2010, 12:29:19 ip
Ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta mistä saisi edullisesti vikavirtakytkimiä turunseudulta? 400w natikka saattaisi tarvita lisävarustusta ihan nyt turvallisuuden nimissä.. Mihin hintaan mahtaisi löytyä kaupoista?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Toni.A - Maaliskuu 03, 2010, 17:25:16 ip
Ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta mistä saisi edullisesti vikavirtakytkimiä turunseudulta? 400w natikka saattaisi tarvita lisävarustusta ihan nyt turvallisuuden nimissä.. Mihin hintaan mahtaisi löytyä kaupoista?
Eikö kannattaisi laittaa kytkimellä varustettuun roikkaan, mulla on ja on toiminut hyvin. Jos sulla on vielä enemmänkin valoja siinä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tomps123 - Maaliskuu 04, 2010, 00:26:35 ap
Vikavirtakytkinhän on pikkasen eri asia kun ihan perus kytkimellä varustettu jatkoroikka... Bilteman verkkokaupasta löyty ainakin sellanen "jatkopala" joka tökätään suoraan pistorasiaan ja siihen sit roikka kiinni. Eli ihan plug n play meininkiä. Maksoi 8e.. En jaksa neppailla tota urlia tähän, mutta www.biltema.fi ja hakuun vikavirta.

Oon turussa käynyt pari kertaa, en tiedä onko siellä biltemaa  ;D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Toni.A - Maaliskuu 04, 2010, 03:52:08 ap
Katos hittolainen, niinpäs siinä lukikin, lukihäriö varmaan iski siinä paikkaa. ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: TurboPuberteth - Maaliskuu 16, 2010, 12:29:10 ip
Mittees ootte mieltä, että joko kasvit olisi järkevää siirtää 250W natikan alta ikkunalle kun tuota auringonpaistetta tuntus jo olevan tarjolla? Kumpi lie tehokkaampaa sitten?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Neutroni - Maaliskuu 16, 2010, 13:16:05 ip
Mittees ootte mieltä, että joko kasvit olisi järkevää siirtää 250W natikan alta ikkunalle kun tuota auringonpaistetta tuntus jo olevan tarjolla? Kumpi lie tehokkaampaa sitten?

Riippuu ympäristöstä. Omalle ikkunalle Aurinko paistaa kolmisen tuntia keskipäivän aikaan, joten annan niille natikkaa aamulla ja illalla. Jos Aurinko paistaa liki koko päivän, eiköhän tuo riitä. Natikalla on kutenkin aika vaikea päästä lähellekään Auringon intensiteettiä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Toni.A - Maaliskuu 16, 2010, 19:55:38 ip
Mittees ootte mieltä, että joko kasvit olisi järkevää siirtää 250W natikan alta ikkunalle kun tuota auringonpaistetta tuntus jo olevan tarjolla? Kumpi lie tehokkaampaa sitten?

Riippuu ympäristöstä. Omalle ikkunalle Aurinko paistaa kolmisen tuntia keskipäivän aikaan, joten annan niille natikkaa aamulla ja illalla. Jos Aurinko paistaa liki koko päivän, eiköhän tuo riitä. Natikalla on kutenkin aika vaikea päästä lähellekään Auringon intensiteettiä.

Joo, samaamieltä itsekin, että jos on tarjota aurinkoista ikkunaa pitkäksiaikaa päivällä, niin ilmanmuuta. Itsellä ovat 400w natikan alla kasvamassa, kun ei vielä riitä auringonvalo tarpeeksi. Riippuu tietysti päivästäkin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: MiguP - Maaliskuu 26, 2010, 13:22:48 ip

Energiankulutusmittari näyttää väärin koska kaikki loisteputkivalot antavat ns. "loissähköä" takaisin johtoihin.

15w ei loppupeleissä ole paljon mitään. 23W osrami 7€ hintaan ei sekään ole varsinaisesti hyvä diili. Näin jossain 36w lamppuja karvan alle kympillä., eli karkeasti 55 eurolla 216w.
Tilasin eilen tuollaisen lampun: http://taskuraketti.com/tuote.php?id=1
Näyttäis olevan parempi watti-euro suhde tuossa. Eli mitä mieltä tuosta yhdestä 250W vs. 6 erillistä ESLiä?
Yritän tolla lampulla saada enstalven yli kasvit, mitä siinä vaiheessa toivottavasti on 3-6.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Neutroni - Maaliskuu 26, 2010, 13:48:53 ip
Tilasin eilen tuollaisen lampun: http://taskuraketti.com/tuote.php?id=1
Näyttäis olevan parempi watti-euro suhde tuossa. Eli mitä mieltä tuosta yhdestä 250W vs. 6 erillistä ESLiä?
Yritän tolla lampulla saada enstalven yli kasvit, mitä siinä vaiheessa toivottavasti on 3-6.

Kyllä yksi iso lamppu on parempi kuin kuusi erillistä lamppua ryppäässä, jossa ne ylikuumentavat toistensa liitäntälaitteet hajalle. Muuten tuon speksit näyttivät hieman heikonlaisillta. 40 lm/W ei ole mairitteleva arvo loisteputkelle. Hyvät 827-väriset (sama väri kuin tuolla lampulla) loisteputket tuottavat yli 100 lm/W.

Valaisimen tehonkulutus per hinta ei ole se paras valintakriteeri. Esimerkiksi tuo 250 W:n lamppu kuluttaa elinaikanaan (8000 h) 2000 kWh energiaa. 0,13 E/kWh -hinnalla se kustantaa 260 E, eli yli viisi kertaa polttimon hinnan. Polttimo ja valaisin ei siis ole se oikea paikka säästää, jos säästö heikentää vähänkin valontuottoa käytettyä kWh:ta kohti.

Saisit suunnilleen saman valontuoton 2x58 W:n heijastimellisella loisteputkivalaisimella. Huokeimmillaan noita saa romiksilta muutamalla eurolla (toimistoista vaihdettuja), mutta edes uusi putkineen ei maksa paljoa yli viittäkymppiä. Sen jälkeen laatuputket maksavat muutaman euron per kappale, kestävät tuplasti esliin verrattuna ja säilyttävät tehonsa käyttötuntien lisääntyessä paljon paremmin. Jos et aivan halvinta hae, uudet ohuet T5-putket elektronisine liitäntälaitteineen ovat vielä parempia, mutta niissä on hinnoissa hieman uutuuslisää. Pitkä loistevalaisin on kasvatusgeometriankin kannalta parempi, koska kasvit saa kätevästi riviin sen alle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: MiguP - Maaliskuu 26, 2010, 14:11:29 ip
En tuota tehonkulutusta/hinta ennen tuota räyhäkkään postia edes kattonut. Pitää nyt yrittää selvitä tuon kanssa yks talvi ja kattoo onko siitä mihinkään. Tai sitten jos satun törmäämään ohimennen normaaliin loisteputkelliseen ratkaisuun niin viritellä siitä valo.
Harhaanjohtava tuo ESL-nimitys tässä tapauksessa ainakin. :)

PS. Kiitos selvennyksistä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Neutroni - Maaliskuu 26, 2010, 14:43:14 ip
Harhaanjohtava tuo ESL-nimitys tässä tapauksessa ainakin. :)


ESL:ksi kutsutaan loisteputkia, joihin on kiinteästi yhdistetty liitäntälaite ja jotka sopivat kierrekantaan ilman erillistä liitäntälaitetta (ulkomailla on myös bajonettikantoja). Yleensä ne on tarkoitettu korvaamaan hehkulamppu, johon verrattuna mikä tahansa esli tuottaa paljon enemmän valoa käytettyä energiaa kohti. Tekniseltä kannalta idea kierrekantaan kierrettävästä loisteputkesta on tyhmä, koska (ainakin laadukas) liitäntälaite kestää paljon kauemmin kuin putket, ja putkien yhteydessä ahtaaseen kuoreen pakattuna se kärsii lämpenemisestä. Mutta koska ihmiset eivät halua vaihtaa valaisimiaan, niin lampputehtaiden on pakko keksiä jotain, joka sopii olemassaoleviin valaisimiin. Uudet pienikokoiset valaisimet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa pistokantaloisteputkilla, jotka ovat kuten eslit, mutta liitäntälaite on erillään valaisimesta. Normaalit loisteputket ovat vielä parempia, jos ne saa sisustuksellisesti sopimaan valaistavaan tilaan.

Mutta älä nyt tuhkaa päällesi kaada ja soimaa itseäsi virhehankinnasta. Kyllä noita isoja eslejä käytetään aika paljon, ja ihan hyvin ne toimivat. Mikäli harrastuksesi etenee normaalin kaavan mukaan, pian mielesi alkaa tehdä natikkaa ja sitten valaisinkuviot menevät joka tapauksessa uusiksi. Tuo toimii vallan mainiosti siihen asti (ja sen jälkeenkin tulee kaikenlaisia satunnaisia valaisutarpeita).
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: bittipippuri - Elokuu 23, 2010, 18:18:32 ip
Noniin. Tässä sitten suunnitellaan talven tuomionpäivän konetta. Valoa pitäisi kansalle saada ja ehkä joku marjakin. Omistan 90w kiinaihme-ufon, johon en oikein ole tyytyväinen, orkideoille tuo kyllä hyvin pelittää, mutta chileille ei oikein tunnu antavan. Chileille ollaan siis muuta valaisinta miettimässä. Kysymys onkin, että millaista valaisinta pitäisi harkita? Varmaan kymmenisen planttua olisi talvehtimassa (ok, tuo toinen lanka aloittelija puolella ehdottelisi 250w natikkaa), vaikkakin varmaan melkolailla bonsai koossa.

...

Oikeastaan, mikä minua eniten kiinnostaa ovat valaisimien paloturvallisuudet, pitää nimittäin tuo emäntäkin saada uskomaan, ettei kämppää olla polttamassa. Seuraavana jonossa tulee helppous. Millaisia kokemuksia ihmisillä on?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: ozmium - Elokuu 23, 2010, 19:43:34 ip
Oikeastaan, mikä minua eniten kiinnostaa ovat valaisimien paloturvallisuudet, pitää nimittäin tuo emäntäkin saada uskomaan, ettei kämppää olla polttamassa. Seuraavana jonossa tulee helppous. Millaisia kokemuksia ihmisillä on?

400W natikka porottaa keittiössä, eikä niin hirveän kaukana seinästä. Asteella tuntuu nostavan huoneen lämpötilaa, mutta eipä tuosta juuri hirveätä haittaa. Aivan lampun läheisyydessä heijastimen alla on melko lämmintä, yläpuoli luonnollisesti melko viileä. Valoa tosin tuo asuntoon melko runsaasti, mutta hyvin tuon omankin naisen sai tottumaan: nykyään harmittelee natikan sammuessa iltasella, että kun "ei nää mitään, laitatko valoa?"

Helppoudesta sen verran tietysti, että ei tuon ohella tarvitse juuri muita lamppuja viritellä (n. 10 kasvia itselläkin). Valon väri saattaa tietysti olla joillekin vastenmielinen ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: omarosa - Elokuu 23, 2010, 19:53:21 ip
Omistan 90w kiinaihme-ufon, johon en oikein ole tyytyväinen, orkideoille tuo kyllä hyvin pelittää, mutta chileille ei oikein tunnu antavan. Chileille ollaan siis muuta valaisinta miettimässä.

Myytkö pois led valaisimen? mitä pyydät.

Mitä tarkoitat , chileille ei oikein tunnu antavan ?
http://www.ledvalo.com/ledvalo/  Voihan noi chilit lähettää talveksi saharan etelä puolelle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: donc - Elokuu 29, 2010, 20:56:57 ip
Tuli tänään kyhättyä tollanen hyllykkö, kun yritän pelastaa kesällä parvekkella kituneet Chilit.
Näistä kasvilampuista en vielä tiedä juuri mitään. Ostin Osramin kasvivalaisimen ylähyllylle ja 2x 18w loisteputket alahyllylle.
Koko paketti kasattu Bauhausista.

(http://img529.imageshack.us/img529/4545/hylly.jpg)

Jos noi lamput on surkeita pitää etsiä korvaavat.
Osram 81,90€
2x18w loisteputket 19.95€

-edit-
nyt hylly näyttää tältä
http://img842.imageshack.us/img842/7549/kaappi320002.jpg
Samat chilit ylemmässä kuvassa vasemmalla alhaalla ja oikealla.


Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: acmer - Syyskuu 01, 2010, 08:26:28 ap
Minä varattomana yritän kyhäillä köyhän miehen talvivalaistusta chilien alulle saamiseen...

Eilen kipasin kaupoilla katselemassa valaisimia. Kaikki meni monta kymppiä yli budjetin (joka on reilusti alle 100e). Vaihtoehtojakin oli vähän täällä itä-Suomen markkinoilla. Päädyin sitten seuraavanlaiseen listaan:

3x E27 valaisinkanta a 1,99e
3x maad. pistotulppa a 0,99e
10m MMJ 3x1,5S piuhaa (olisi riittänyt pienempikin mutta otin jäykkyyden takia) 12,90e
2x joku 23W esl, 3000K 1500 luumenta a 6,90e, kolmannen ostan myöhemmin jos tarvis
Kasvimökki, johon laitan maitopurkeista idätystörpöt 6,90e
10L kukkamultaa 2,95e

Kotiin päästyä huomasin vielä edellisen asukkaan jättämät pienet neliöpeilit, jotka aion viritellä jotenkin heijastelemaan ylimenevää valoa takaisin kohteeseen. Valoja ohjaa tuntiajastin. Perustana koko viritelmälle varmaankin siirreltävä vaatetanko, josta valot roikkuu. Kasvit laitan jonkun lootan päälle valojen alle tietysti.

Tämän halvemmalla ei olisi tainnut päästä mitenkään, paitsi jättämällä jotain kokonaan pois. Mitä mieltä on väki? Riittääkö viritys vai pitäiskö säästää hetki ja ostaa jotain paljon parempaa ja toimivampaa?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Syyskuu 01, 2010, 10:02:34 ap
Kyllähän tuolla setillä pärjää. Malttaa vain trimmailla niitä rehuja.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Vostok - Syyskuu 01, 2010, 13:00:20 ip
Valo hoitoa pimeille talvi päiville. Vielä on tilaa muutamalla rehulle tai sitten voisin mennä itse tuonne lämpimään pötköttelemään.
(http://img265.imageshack.us/img265/4453/picture313s.th.jpg) (http://img265.imageshack.us/i/picture313s.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: omarosa - Syyskuu 01, 2010, 14:09:18 ip
Minä varattomana yritän kyhäillä köyhän miehen talvivalaistusta chilien alulle saamiseen...

 Riittääkö viritys vai pitäiskö säästää hetki ja ostaa jotain paljon parempaa ja toimivampaa?


Säästä , yhteensä  60 puntaa + postit , valaisee 5 m2 alueen.
45w led grow light panel , suositellaan hyviä aurinko laseja , jos oleskellaan samassa tilassa yli 2 minuuttia.
http://www.plantsandcacti.com/led-grow-lights.php

http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://www.cleanairgardening.com/45w-led-grow-light-panel-.html&ei=wjN-TKDTKsHvOcb8wIME&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.cleanairgardening.com/45w-led-grow-light-panel-.html%26hl%3Dfi%26sa%3DG
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: acmer - Syyskuu 01, 2010, 14:43:07 ip
Säästä , yhteensä  60 puntaa + postit , valaisee 5 m2 alueen.
45w led grow light panel , suositellaan hyviä aurinko laseja , jos oleskellaan samassa tilassa yli 2 minuuttia.
http://www.plantsandcacti.com/led-grow-lights.php

http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://www.cleanairgardening.com/45w-led-grow-light-panel-.html&ei=wjN-TKDTKsHvOcb8wIME&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.cleanairgardening.com/45w-led-grow-light-panel-.html%26hl%3Dfi%26sa%3DG


Tuopa vaikuttaisi hyvältä. Harmi vaan kun tilaa on muutenkin 65m2 ja siellä vilistää itseni lisäksi vaimo ja 2 pientä lasta. Voisihan siinä tietysti laittaa muksut saman lampun alle kasvamaan :D
Toistaiseksi tilan tarvekkin on vain noin 0,5m2. Tuommoinenhan se pitää ostaa myöhemmin jos/kun pääsee isompaan asuntoon ja muksut + chilit kasvaa.

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Syyskuu 01, 2010, 14:55:50 ip
Kyllä tuo led-paneeli pitää parit kasvit talven yli hengissä mutta ei tuolla muuta virkaa ole. 5 neliön alue ehkä valaistuu mutta mitään tekemistä tehon kanssa tuolla ei ole.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Juhoman - Syyskuu 02, 2010, 12:52:43 ip
Jos tuon kasvupaneelin valaisupinta-alaa laskisi johonkin reilun neliömetrin alalle, johon mahtuisi hikisesti 4 pientä kasvia, olisiko mahdollista saada satoa koko vuoden?

Huolehtien hukkavalon takasinheijastuksesta tietysti.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Syyskuu 02, 2010, 14:32:28 ip
No siinäpä se kun sopivainen kasvi vie helpolla sen neliön. Itse lähtisin koittamaan ihan vaan noilla loisteputkilla. Oma Cristal-puska tuotti 3-4 podia pienin väliajoin 2*18w loistareiden+1kpl 30w eslin alla.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: koshui - Syyskuu 06, 2010, 10:44:14 ap
Näistä kasvilampuista en vielä tiedä juuri mitään. Ostin Osramin kasvivalaisimen ylähyllylle ja 2x 18w loisteputket alahyllylle.

Tuohon Osramin FLORASET semmoinen vinkki, että uuden EU säännöksen mukaan ei 2015 saa enään myydä elohopeahöyrylamppuja joten jos varapolttimoja tuohon haluaa niin niitä kannattaa käydä hamstraamassa. Ostin itse samanlaisen Osramin kasvivalaisimen Bauhausista kun oli poistotuotteissa -40% hintaan juuri samasta syystä. Osramilla on korvaava tuote listattuna sivuillaan. Uusien mallien polttimot on 35W tai 70W monimetalli FLORALUMEN.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: donc - Syyskuu 06, 2010, 14:17:49 ip
Tuohon Osramin FLORASET semmoinen vinkki, että uuden EU säännöksen mukaan ei 2015 saa enään myydä elohopeahöyrylamppuja joten jos varapolttimoja tuohon haluaa niin niitä kannattaa käydä hamstraamassa. Ostin itse samanlaisen Osramin kasvivalaisimen Bauhausista kun oli poistotuotteissa -40% hintaan juuri samasta syystä. Osramilla on korvaava tuote listattuna sivuillaan. Uusien mallien polttimot on 35W tai 70W monimetalli FLORALUMEN.

Kiitos vinkistä.
Ostin jo toisen Osramin FLORASETIN kun Turun Bauhausissa se oli viimeinen kpl, ei tosin poistohintaan. Kysyin saisiko niitä tilattua lisää, eikä kuulemma enää ole tulossa. Varaston mukaan Vantaan Bauhausissa oli vielä 4kpl jäljellä mutta tilaaminen Turkuun +25€  ;D

En vielä ole vakuuttunut onko noi kovin hyviä ja saako noilla Chilin kukkimaan kunnolla, jos toimii voisin kyllä vielä hankkia pari kpl. Ostin myös Airamin Megaman ARTCO kasvivalaisimen jonka mukana toimitettiin 15W esli. Vaihdoin tilalle 23w Osramin ja nyt testailen sitä.
http://www.airam.fi/index.php?id=166&catid=140&product=501

En ole vielä löytänyt sopivaa valaisinta noille s27 esleille. Etsinnät jatkuu.
Pakko saada Chili kasvamaan ei voi mitään chilihulluus iski.


Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: omarosa - Syyskuu 08, 2010, 16:21:00 ip
Minä suosittelen yli 3W ledielementeistä rakentamista. Yhteensä 66W sinisiä ja punaisia ledejä kasvattaa tällä hetkellä taimiani melkeen 2x nopeammin kuin vieressä olevia taimia n.100w ESL valoja. Välissä eristeenä alulmiinifoliolla pinnoitettu kovalevy. Pinta-ala ja etäisyys samat.

Energian säästö lamppuja kovasti suositellaan uusille harrastajille , itse ostin loisteputket osram fluora L36/77 ja philips TL-D 90 de luxe pro 36w/965 .
Suurpaine natrium olisi varmaan paras jos ei sähkön kulutusta tarvitsisi huomioida.
Ja hehkulamppu kohdelamppua en ole kokeillut. Spektri olisi hyvä, vähän lumeneita, joo joo  .
 
Kiinnostaisi  tietää ostamieni loisteputkien tarkka spekri ja paljonko/vähänkö ne antavat valoa kasvin käyttämille punaisen ja sinisen valon aallon pituuksille.
"  AD-Luxin myymälässä on spektrimittari, jotta voit itse vakuuttua asiasta. Tuo vaikka oma lamppusi testiin, näet onko sen spektri jatkuva vai ei."
Onko kukaan käynyt turun myymälässä mittauttamassa lamppujaan tai ollut mittaus laitteita käytössä (esim. chiliyhdistyksellä)
http://www.adlux.fi/public/tyo/spektrivertailu09.html
http://home.comcast.net/~mcculloch-brown/astro/spectrostar.html
 
 
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Macex - Syyskuu 20, 2010, 22:02:04 ip
Mulla oli tossa aikasemmin 5kpl ESL valaisimia, jotka nyt on korvattu 400W natikalla ja jäin miettimään, että tarviikos sen chilin valaistuksen olla sen 12H päällä vai pärjäävätkö tuon tehosella valaisimella ihan vaikka 10 tai jopa 8H valaistuksella? Podeja on jotain 6-9 kasvamassa ja kukkiakin on paljon. Polttimona mulla toimii Philips Master SON-T PIA Plus 400W .
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jeQQ - Syyskuu 21, 2010, 13:40:36 ip
Mulla oli tossa aikasemmin 5kpl ESL valaisimia, jotka nyt on korvattu 400W natikalla ja jäin miettimään, että tarviikos sen chilin valaistuksen olla sen 12H päällä vai pärjäävätkö tuon tehosella valaisimella ihan vaikka 10 tai jopa 8H valaistuksella? Podeja on jotain 6-9 kasvamassa ja kukkiakin on paljon. Polttimona mulla toimii Philips Master SON-T PIA Plus 400W .

Kyllä mulla ainakin pärjäsi loistavasti kahdeksalla tunnilla..
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Macex - Syyskuu 21, 2010, 13:54:44 ip
Mulla oli tossa aikasemmin 5kpl ESL valaisimia, jotka nyt on korvattu 400W natikalla ja jäin miettimään, että tarviikos sen chilin valaistuksen olla sen 12H päällä vai pärjäävätkö tuon tehosella valaisimella ihan vaikka 10 tai jopa 8H valaistuksella? Podeja on jotain 6-9 kasvamassa ja kukkiakin on paljon. Polttimona mulla toimii Philips Master SON-T PIA Plus 400W .

Kyllä mulla ainakin pärjäsi loistavasti kahdeksalla tunnilla..
Jeps, pitää tiputtaa pari tuntia pois :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Revenant - Syyskuu 21, 2010, 17:16:08 ip
Ite olen nyt kattellut kanssa noita loisteputkia talveksi, mutta kysyn teiltä, mitkä olisi hyvät Kelvin määrät?
Jostain luin että 4000-6000k olisi hyvä. Myös watti määrä ihmetyttää, pitäisikö olla esim. 18w ja vaikka 4100K, vai 56w ja 6500k?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilihardhead.fi - Syyskuu 21, 2010, 17:43:55 ip
Watteja niin paljon kuin rahat ja tila sallii, mieluummin useampi putki vielä rinnakkain.
Kylmempi valo on tehokkaampi, ota silti se mikä miellyttää silmää enempi.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jeQQ - Syyskuu 21, 2010, 21:18:52 ip
On se kylmä silmällekin miellyttävämpi..

Jou, vieläkös kaupoista saa 30w eslejä? Ei ole silmään iskenyt ja tarkoitus parille kasville talvettaa toista vuotta, niin toimeen tulisi ihan parilla 30w eslillä, loistareita en jaksa enään virittää, omaan tarpeeseen epäsopivia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilihardhead.fi - Syyskuu 21, 2010, 23:56:04 ip
Itse viihdyn päreenvalossa, päreissä parhaiten.
Kohta joutuu viritteleen kahvipaketteja ja verhoja, että pystyy oleen kämpässä, kun chilit tulee sisään.
Jos säästö karin ohi kuljet, niin siellä on ollu 30w 2700k osramit n.12e. Rixun Prisma näytti olevan max.20w lamppuja.
Hyvinkäästä ei mitään tietoa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jeQQ - Syyskuu 22, 2010, 08:55:29 ap
Pitänee käydä kattomassa halpahallista ja sitten suuntailla riksuun. Vieläköhän mätänetissä noita olisi, joskushan siellä taisi olla 36w eslejä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kaltsu - Syyskuu 22, 2010, 11:47:20 ap
Pitänee käydä kattomassa halpahallista ja sitten suuntailla riksuun. Vieläköhän mätänetissä noita olisi, joskushan siellä taisi olla 36w eslejä.

Motonetissä näyttäisi tällä hetkellä olevan seuraavat. Kouvola 3kpl, Lahti 4kpl, Pori 1kpl, Oulu 2kpl ja Rovaniemi 2kpl.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Syyskuu 22, 2010, 22:04:32 ip
Pitänee käydä kattomassa halpahallista ja sitten suuntailla riksuun. Vieläköhän mätänetissä noita olisi, joskushan siellä taisi olla 36w eslejä.

Motonetissä näyttäisi tällä hetkellä olevan seuraavat. Kouvola 3kpl, Lahti 4kpl, Pori 1kpl, Oulu 2kpl ja Rovaniemi 2kpl.

Kirotut chilitukat ovat taas hampstranneet kaikki enerkiansäästölamput
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Herra 47 - Syyskuu 27, 2010, 01:42:08 ap
ja energian säästölammpujen syytä että sähkönhinnan pitäisi 5-6 kertaistaa kun ne aiheuttavat sitä loistehoa jota nykyinen verkko ei enää kestä
että sellaista ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Revenant - Syyskuu 27, 2010, 19:28:43 ip
Mitä luulette, pitäisikö idätykseen/taimille ottaa mahdollisimman suuri wattinen esl, vai "kasvilamppu esl - 15w" johon tänään törmäsin kaupassa?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Macex - Syyskuu 28, 2010, 06:22:32 ap
Mitä luulette, pitäisikö idätykseen/taimille ottaa mahdollisimman suuri wattinen esl, vai "kasvilamppu esl - 15w" johon tänään törmäsin kaupassa?
Eiköhän sen monasti oo täällä todettu olevan hölmön huijaamista toi kasvilamppu 15w. Kunnon 20w< ESl vaan pöhöttämään.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: donc - Lokakuu 03, 2010, 23:04:13 ip
Tuli tänään kyhättyä tollanen hyllykkö, kun yritän pelastaa kesällä parvekkella kituneet Chilit.
Näistä kasvilampuista en vielä tiedä juuri mitään. Ostin Osramin kasvivalaisimen ylähyllylle ja 2x 18w loisteputket alahyllylle.
Koko paketti kasattu Bauhausista.

(http://img529.imageshack.us/img529/4545/hylly.jpg)

Jos noi lamput on surkeita pitää etsiä korvaavat.
Osram 81,90€
2x18w loisteputket 19.95€-edit-
nyt hylly näyttää tältä
http://img842.imageshack.us/img842/7549/kaappi320002.jpg
Samat Chilit ylemmässä kuvassa vasemmalla alhaalla ja oikealla.

Bauhausin Loisteputkiin iskin 15cm x60cm rosterit kylkiin.
http://img535.imageshack.us/img535/7413/rosterit20003.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/3251/rosterit20004.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/102/pellit20001.jpg
http://img155.imageshack.us/img155/4515/pellit20003.jpg


Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: KonZa^^ - Lokakuu 14, 2010, 14:59:07 ip
Kestääkös noi chilit 3 päivää putkeen 250W eslin porotuksessa 24-0 valojaksolla?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: linker - Lokakuu 14, 2010, 15:01:55 ip
Kannattaa niille antaa lepoaika myös:
14-10 riittää
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilihardhead.fi - Lokakuu 14, 2010, 15:12:44 ip
Pitäis kestää, jos lämmöt ei nouse liikaa.
Jos mahdollista 8-12h lepotauko on silti hyväksi.
Itse pidän lämmityksen takia joskus valoja useamman vuorokauden putkeen, tuntuvat nauttivan siitäkin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Upcider - Lokakuu 18, 2010, 21:05:22 ip
Ainakin Turun biltemasta löytyy edelleen 30W eslejä hintaan 3,99€/kpl tai kolmen paketissa 8,99€.

1650 lumenia ja 4000 kelviniä ilmoitettuna.

Ja eiku ostamaan kaikki pois ennenkuin hamstraajat ehtii!
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Legoinsinööri - Lokakuu 28, 2010, 10:27:05 ap
Käsitin että noi olis ihan pysyvät hinnat Biltemassa. Bilteman lamppujen laadusta en sitten tiedä...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Hegu - Marraskuu 08, 2010, 19:24:45 ip
tuossa on mielenkiintonen ledi ainakin lumenit riittäs

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42806 (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42806)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: RakuLa - Marraskuu 09, 2010, 09:09:25 ap
tuossa on mielenkiintonen ledi ainakin lumenit riittäs

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42806 (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42806)

Joskus kans katoin tuota :D Watteja piisaa. Löytyyköhän tuohon Driveria  ???
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: O - Marraskuu 09, 2010, 10:44:48 ap
Löytyyköhän tuohon Driveria  ???
Löytyykö mielekästä jäähdystysratkaisua?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: RakuLa - Marraskuu 09, 2010, 12:13:16 ip
Löytyyköhän tuohon Driveria  ???
Löytyykö mielekästä jäähdystysratkaisua?
Luulisi jostain löytyvän tarpeeksi iso jäähdytysprofiili johon saisi kiinnitettyä tietokoneen tuullettimet.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: yan - Marraskuu 11, 2010, 11:04:19 ap
Löytyyköhän tuohon Driveria  ???
Löytyykö mielekästä jäähdystysratkaisua?

tuo on kuitenki metallikehikossa, joten ei varmaa oo hirveen hankalaa kiinnittää jäähyyn. Tehoa ja valoa näyttää irtoavan ihan mukavasti, harmi vain ettei näyttänyt olevan punaisena tai sinisenä
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: CyberDog - Marraskuu 11, 2010, 15:15:02 ip
Toi valkoinenhan on käytännössä melkein pelkkää sinistä ;) Enää ei tarttis tueksi kun punasta kaveriksi jonkin verran. Tosin esim. ikkunalla toi vois hyvin mennä pelkiltään.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jan - Marraskuu 16, 2010, 21:02:18 ip
Tuossa selaillessani törmäsin tähän. Itse en tule tuollaista näkemään kuin unissani, mutta joistain threadeista päätellen täältä löytyy hifistelijöitä, joilla on liikaa rahaa. Tässä siis se ultimate valaisinratkaisu, jos haluat jättää natikoilla leikkivät kaverisi varjoon: http://www.vainopakkala.fi/rikkiplasmavalaisimet/psh0731b-730w-4500k-6500k-7500k/  ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Old Skool - Marraskuu 17, 2010, 14:05:40 ip
Tuossa selaillessani törmäsin tähän. Itse en tule tuollaista näkemään kuin unissani, mutta joistain threadeista päätellen täältä löytyy hifistelijöitä, joilla on liikaa rahaa. Tässä siis se ultimate valaisinratkaisu, jos haluat jättää natikoilla leikkivät kaverisi varjoon: http://www.vainopakkala.fi/rikkiplasmavalaisimet/psh0731b-730w-4500k-6500k-7500k/  ;)

Ei ole kovin paljon näyttöä että rikkiplasmalla saisi kasvatettua yhtään paremmin satoa kuin hyvällä natikallakaan, varmaan tehdashalleihin ihan hyviä valaisimia mutta puutarhoissa noita ei vielä ilmeisesti pahemmin näy. "Natikoilla leikkiminen" on huomattavasti kannattavampaa ainakin noilla hinnoilla.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jan - Marraskuu 17, 2010, 14:50:17 ip
Tuossa selaillessani törmäsin tähän. Itse en tule tuollaista näkemään kuin unissani, mutta joistain threadeista päätellen täältä löytyy hifistelijöitä, joilla on liikaa rahaa. Tässä siis se ultimate valaisinratkaisu, jos haluat jättää natikoilla leikkivät kaverisi varjoon: http://www.vainopakkala.fi/rikkiplasmavalaisimet/psh0731b-730w-4500k-6500k-7500k/  ;)

Ei ole kovin paljon näyttöä että rikkiplasmalla saisi kasvatettua yhtään paremmin satoa kuin hyvällä natikallakaan, varmaan tehdashalleihin ihan hyviä valaisimia mutta puutarhoissa noita ei vielä ilmeisesti pahemmin näy. "Natikoilla leikkiminen" on huomattavasti kannattavampaa ainakin noilla hinnoilla.

Ei ole varmaan kovin paljoa tutkimuksiakaan. Nämä uuden malliset rikkiplasmathan ovat olleet markkinoilla vasta vuodesta 2007.

En sanonutkaan, että tuo olisi hinnaltaan kannattavaa, mutta valoteho vastaavan wattimäärän omaavaan natikkaan näyttäisi olevan noin tuplasti. Tuolta löytyy kiva taulukko eri valaisimien valotehosta http://fi.wikibooks.org/wiki/Koristehampun_kasvatusopas/Sis%C3%A4kasvatus#Sopivat_valaisimet

Lähdettähän tuonne ei ole merkitty, mutta olettaisin, että ovat enimmäkseen valmistajien ilmoittamia lukemia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Old Skool - Marraskuu 17, 2010, 15:20:48 ip
Tuossa selaillessani törmäsin tähän. Itse en tule tuollaista näkemään kuin unissani, mutta joistain threadeista päätellen täältä löytyy hifistelijöitä, joilla on liikaa rahaa. Tässä siis se ultimate valaisinratkaisu, jos haluat jättää natikoilla leikkivät kaverisi varjoon: http://www.vainopakkala.fi/rikkiplasmavalaisimet/psh0731b-730w-4500k-6500k-7500k/  ;)

Ei ole kovin paljon näyttöä että rikkiplasmalla saisi kasvatettua yhtään paremmin satoa kuin hyvällä natikallakaan, varmaan tehdashalleihin ihan hyviä valaisimia mutta puutarhoissa noita ei vielä ilmeisesti pahemmin näy. "Natikoilla leikkiminen" on huomattavasti kannattavampaa ainakin noilla hinnoilla.

Ei ole varmaan kovin paljoa tutkimuksiakaan. Nämä uuden malliset rikkiplasmathan ovat olleet markkinoilla vasta vuodesta 2007.

En sanonutkaan, että tuo olisi hinnaltaan kannattavaa, mutta valoteho vastaavan wattimäärän omaavaan natikkaan näyttäisi olevan noin tuplasti. Tuolta löytyy kiva taulukko eri valaisimien valotehosta http://fi.wikibooks.org/wiki/Koristehampun_kasvatusopas/Sis%C3%A4kasvatus#Sopivat_valaisimet

Lähdettähän tuonne ei ole merkitty, mutta olettaisin, että ovat enimmäkseen valmistajien ilmoittamia lukemia.

Tuolla ilmoitettu lukema on käsittääkseni väärä. Oikeaa valotehoa nuo 730w rikkiplasmat muistaakseni antavat n. 50000 lumenia, spektrillä ja värintoistolla noita markkinoidaan, 50000 lumenia ja 6500K on kyllä ihan hyvä saavutus. Tämä kaikki siis mutuilua. Ainoat kasvatukset mitä plasmalla olen nähnyt tehtiin niillä 300w plasmavalaisimilla mitä Väinö Pakkalakin myy.

[Edit] Sieltähän se LG:n esitteestä löytyikin, 4500k valaisin on 62000 lumenia ja 7500K on 58000 lumenia
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jan - Marraskuu 17, 2010, 17:02:53 ip
No jos voitan lotossa, niin teen empiiristä tutkimusta plasmoilla kasvatuksesta ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Old Skool - Marraskuu 17, 2010, 21:45:27 ip
Olisi kyllä kiva tietää kummalla ratkaisulla saa ylläpidettyä kasvit terveempinä, 400w natikalla vai 2x200w ESLillä. Vai meneekö tavalliset 80w loisteputket noiden edelle? Putkien alle saisi ainakin enemmän kasveja.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jan - Marraskuu 17, 2010, 21:56:21 ip
Olisi kyllä kiva tietää kummalla ratkaisulla saa ylläpidettyä kasvit terveempinä, 400w natikalla vai 2x200w ESLillä. Vai meneekö tavalliset 80w loisteputket noiden edelle? Putkien alle saisi ainakin enemmän kasveja.

Mikäli itse olen asiasta mitään ymmärtänyt, niin natikka on noista ihan ylivoimainen. Eslien etu tuossa olisi lähinnä se, että niiden valo on useimmille paljon siedettävämpi, jos asuu samassa tilassa kasvien kanssa (ja tässä tapauksessa niitä olisi kaksi, joten voisit sijoittaa kahteen eri paikkaan). Loisteputket olisivat varmaan halvin ratkaisu ja kyllä ne kasvit niidenkin alla pärjäävät. Käsittääkseni natikalla saa kunnon heijastimella varsin laajallekin alueelle valoa, joten en menisi sanomaan, että loisteputkien alle välttämättä mahtuisi enemmän kasveja.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: cubido - Marraskuu 29, 2010, 12:03:21 ip
Tervehdys.

Chiliharrastus joutu vastatuuleen kun ensimmäisen kerran käynnistin 400w SpNa:n kotona. Rupesi hallituksesta kuulumaan melkoisia soraääniä valon väristä. Näyttää kaikki ihmisetkin sairailta kuulemma! :) Valaisin sijaitsee siis asuintiloissa, joten kai se on metsästettävä puolisoa mielyttävämpi polttimovaihtoehto.

Kysymys kuuluukin: minkä merkkinen polttimo tuottaa kaikkein siedettävintä valoa?
Nyt on yksi osramin plantstar (todella keltaista), philipsin master son-t pia plus (hieman järjellisempi väri) testattu.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Minbaari - Marraskuu 29, 2010, 13:07:19 ip
^Jos kyseiseen valaisimeen vaan käy, niin monimetallipoltin saattaisi olla järkevämpi valinta. Itse olen piakkoin hommaamassa sellaista olohuoneeseemme, kun natikan väri on kuulemma melko oksettava.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Macex - Marraskuu 29, 2010, 13:08:24 ip
Tervehdys.

Chiliharrastus joutu vastatuuleen kun ensimmäisen kerran käynnistin 400w SpNa:n kotona. Rupesi hallituksesta kuulumaan melkoisia soraääniä valon väristä. Näyttää kaikki ihmisetkin sairailta kuulemma! :) Valaisin sijaitsee siis asuintiloissa, joten kai se on metsästettävä puolisoa mielyttävämpi polttimovaihtoehto.

Kysymys kuuluukin: minkä merkkinen polttimo tuottaa kaikkein siedettävintä valoa?
Nyt on yksi osramin plantstar (todella keltaista), philipsin master son-t pia plus (hieman järjellisempi väri) testattu.
Natikoilla ei varmaan hirveen järjellistä väriä saa, ehkä vaihtaa sitten Monimetalliin, jolla saadaan sitä vaaleampaa ja korkeakelvinisempää värilämpöä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: cubido - Marraskuu 30, 2010, 10:28:46 ap
Kiitos vastauksista.
Syö tuo valaisin näköjään monimetallipolttimoitakin kunhan hommaa siihen vaan suojalasin.
Minkä merkkinen monimetallipolttimo antaisi silmää miellyttävää valoa sisätiloihin?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili_maestro - Marraskuu 30, 2010, 13:09:27 ip
http://www.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=22_44&products_id=423&osCsid=469bbc9fbb8616a71d2266175a735317


Ostin juuri tuommoisen monimetallin.
Värilämpötila 4300k eli ei ole ällöttävän kellertävän oranssia valoa.

Vanhemmassa kasvilampussani(osram) on myös jonkin sortin monimetallipolttimo ja siinä on valoltaan miellyttävä neutraalin kirkas väri ja kasvukin parempaa kuin eslissä.   ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: zarmo - Joulukuu 12, 2010, 18:31:53 ip
Itselläni on tällä hetkellä tuollainen 3x30w ESL-viritys ja uuttakin satoa tulee jonkin verran. Kylppärissä majailevat nuo kasvit, joten luonnon valoa eivät ole saaneet muutamaan kuukauteen. Eivät nuo kyllä kovin paksusti voi, mutta ainakin osasyyllisiä ovat myös kirvat.

(http://lh4.ggpht.com/_GqLAveBBM8c/TQT2r9bco8I/AAAAAAAAAf0/HKIny8icPrk/s640/img_1224.jpg)
(http://lh3.ggpht.com/_GqLAveBBM8c/TQT2s6GDAnI/AAAAAAAAAf8/CcA4r0e4fbc/s640/img_1227.jpg)

 
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: ChiliPola - Tammikuu 18, 2011, 23:53:37 ip
.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Tammikuu 20, 2011, 20:52:40 ip
Mulla on 4 kpl 250 W SpNa- valaisimia. Niiden avulla saan tuoreita chilejä koko talvikauden tasaisesti. Suosittelen.

Taidat saada myös pullon kuohujuomaa sähköyhtiöltäsi jouluisin.....
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JaloPena - Tammikuu 20, 2011, 23:08:30 ip
Otin pienen riskin ja tilasin Taskuraketilta tuollaisia alla olevia eslejä laatikolliset. Kelvinit pitäisi ainakin olla kohdillaan. 10 kpl 25w 6400K (1300lumen) yhteensä 55€ ja 6 kpl 50w 5300K (2400 lumen) yhteensä 45 €. Veloittavat maksun etukäteen, postikulut särkyvänä ja varovaisena kuljetuksena tekevät yhteensä 10€. Onneksi 110€ ei maata kaada vaikka huonoksi ostokseksi osoittautuisivatkin. Jos niin käy, kyllä se kuitenkin v***ttaa. Sitä en kiellä. Katsellaan ja raportoidaan. Onko muilla ko firmasta tai lampuista kokemusta?

http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=240
http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=260
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Tammikuu 21, 2011, 09:47:10 ap
Otin pienen riskin ja tilasin Taskuraketilta tuollaisia alla olevia eslejä laatikolliset. Kelvinit pitäisi ainakin olla kohdillaan. 10 kpl 25w 6400K (1300lumen) yhteensä 55€ ja 6 kpl 50w 5300K (2400 lumen) yhteensä 45 €. Veloittavat maksun etukäteen, postikulut särkyvänä ja varovaisena kuljetuksena tekevät yhteensä 10€. Onneksi 110€ ei maata kaada vaikka huonoksi ostokseksi osoittautuisivatkin. Jos niin käy, kyllä se kuitenkin v***ttaa. Sitä en kiellä. Katsellaan ja raportoidaan. Onko muilla ko firmasta tai lampuista kokemusta?

http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=240
http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=260


http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=taskuraketti&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Itse tilasin liikkeen alkuaikoina 250w eslin ja se kyllä tuli nopealla toimitusajalla. Sen jälkeen on joillain käsittääkseni ongelmia ollut. Eihöhän tuokin liene sitä tapauskohtaista.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: ChiliPola - Tammikuu 21, 2011, 10:22:30 ap
.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: olppa - Tammikuu 21, 2011, 10:24:01 ap
Taskuraketista itse tilailin 6kpl 50w, maksoin tilauksen. meni n.3viikkoa eikä mitään kuulu eikä näy, vaikka tuotteet kuulemma olivat varastossa valmiina ja maksuni näkyi heillä.

Sähköposteihin eivät vastanneet. Googlailin ja luin aikas pahaa kommenttia ks. kaupasta. =(
Soitin sinne eräs päivä, ja yllätykseksi joku vastasi.
pahoittelivat ja lamput tuli seuraavana päivänä. Kaikki toimivat hyvin ja ovat kirkkaita.

Suosittelen potkimaan heihin vauhtia ellei tilaus ala tulemaan.
ei jäänyt liian hyvä maku kaupanteosta.....
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Tammikuu 21, 2011, 11:02:04 ap
Se nyt on sama jos huoneessa on 1000 W lämpöpatteri tai neljä 250 W SpNa valaisinta. Molemmilla pysyy lämpötila sopivana.

Paitsi että patterissa on termostaatti joka katkaisee virransyötön kun tavoitelämpötila on saavutettu.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JaloPena - Tammikuu 21, 2011, 13:28:45 ip
Taskuraketista itse tilailin 6kpl 50w, maksoin tilauksen. meni n.3viikkoa eikä mitään kuulu eikä näy, vaikka tuotteet kuulemma olivat varastossa valmiina ja maksuni näkyi heillä.

Sähköposteihin eivät vastanneet. Googlailin ja luin aikas pahaa kommenttia ks. kaupasta. =(
Soitin sinne eräs päivä, ja yllätykseksi joku vastasi.
pahoittelivat ja lamput tuli seuraavana päivänä. Kaikki toimivat hyvin ja ovat kirkkaita.

Suosittelen potkimaan heihin vauhtia ellei tilaus ala tulemaan.
ei jäänyt liian hyvä maku kaupanteosta.....


Kiitos tiedosta. Tilauksen viivästymistä pahempi harmitus tulee, jos kasvit alkavat kärsiä valon puutteesta.

Potkitaan. Tarvittaessa kovaa. Jos ei rupea tilaus tulemaan kunnolla, konsultoidaan viranomaisia.  ;D  Mutta katsellaan nyt kuitenkin ensi viikon loppupuolelle.

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jeQQ - Tammikuu 21, 2011, 22:10:46 ip
Se nyt on sama jos huoneessa on 1000 W lämpöpatteri tai neljä 250 W SpNa valaisinta. Molemmilla pysyy lämpötila sopivana.

Paitsi että patterissa on termostaatti joka katkaisee virransyötön kun tavoitelämpötila on saavutettu.
No eipä 3 x 250W varmaan kenekään taloutta kaada, eikä sillä mitään kuohareita saada. Käytännön kokemusta 2 x 400, jonka jälkeen 1 x 400. Myös RankkaPanda ja Bluesman voivat varmasti jakaa kokemuksensa asiasta.. Kyllähän natikalla mukavasti saa satoa talvisinkin mikäs sen parempaa kuin tuore murska tai slaissi bröödin päälle?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kilikili - Tammikuu 21, 2011, 22:47:07 ip
Taskuraketista tilattu syyskuussa 2010(10kpl 50W esl 5300K).Tavara tuli n.2kuukaudessa,parin kyselyn jälkeen.Ilmeisesti oli just varastosta loppuneet,joten Kiinasta(?)tilasivat.Lamput on ainakin toitaiseksi kestäneet n.2kk(12h/vrk).
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Tammikuu 21, 2011, 22:54:13 ip
keskivertojantteri ei varmaan kuitenkaan ymmärrä kilowatin "ylimääräisen" sähkökulutuksen päälle. Pari tehokkaampaa esliä on vielä harrastamista, mutta natikka tai pari menee jo rankemman harrastuksen puolelle. Miksei samantien 1KW per huone, niin voi sydäntalvellakin hillua kalsareissaan ja napsia tuoreita palkoja, samalla ruskettuen. Puoliammattilainen viljely vs. pari planttua ikkunalaudalla ovat kaksi eri asiaa joten en ymmärrä tätä "leijumista" että kyllä kilowatin kanssa kelpaa satoa saada.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: omarosa - Tammikuu 21, 2011, 22:59:54 ip
150w natikka,kin on hemmetin hyvä lisävalo ikkunalle ja menee nippa nappa oleskeluvalonakin jos heijastus ihmisistä poispäin, ainakin valosaan päivä aikaan.
. On niinku bilteman 30w eslistä suuri harppaus. Ampas chilit nimittäin semmoiseen kasvuun kun vaihdoin 2x36w t8 putket ,90wledin ,ja lopuksi 150w spna:han ;D että tekis mieli tilata Saksasta toinen.

Natikka on kasvatus valoista ylivoimainen Ykkönen, kaikissa teholuokissa (varsinkin 150w ja ylöspäin), toiset tykkää  Kakkosesta :o, makuasia , sano hauva kun ...
  
kelta/punainen valo on hyvin tunkeutumiskykyistä kasvin käyttöön , yhdistettynä  polttimosta lähtevään säteilylämpöön, on hyvä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kilikili - Tammikuu 22, 2011, 04:17:51 ap
Ja kun ite käyttää paria lamppua,ni tos o pari(2)ylimäärästä.Turun alueelle:10 ekee per lamppu.Takuu nolla kk.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chiliholisti - Tammikuu 22, 2011, 18:29:57 ip
Otin pienen riskin ja tilasin Taskuraketilta tuollaisia alla olevia eslejä laatikolliset. Kelvinit pitäisi ainakin olla kohdillaan. 10 kpl 25w 6400K (1300lumen) yhteensä 55€ ja 6 kpl 50w 5300K (2400 lumen) yhteensä 45 €. Veloittavat maksun etukäteen, postikulut särkyvänä ja varovaisena kuljetuksena tekevät yhteensä 10€. Onneksi 110€ ei maata kaada vaikka huonoksi ostokseksi osoittautuisivatkin. Jos niin käy, kyllä se kuitenkin v***ttaa. Sitä en kiellä. Katsellaan ja raportoidaan. Onko muilla ko firmasta tai lampuista kokemusta?

http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=240
http://www.taskuraketti.com/tuote.php?id=260


http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=taskuraketti&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Itse tilasin liikkeen alkuaikoina 250w eslin ja se kyllä tuli nopealla toimitusajalla. Sen jälkeen on joillain käsittääkseni ongelmia ollut. Eihöhän tuokin liene sitä tapauskohtaista.
mikäs noista noista taskuraketin 250 sulla on?miten se on pelannu?entä lämpö? mä oon ajatellu ostaa ton http://taskuraketti.com/tuote.php?id=259 pitää selvitellä vielä ton lampun toimivuutta chileille... tällä hetkellä mulla 2*15w 2700k + 2*21w 2700k + 23w 4000k toi viiminen on kokeilussa ollu nyt ekan vuorokauden, kattoo onko mitää vaikutusta sen tilalla oli aijemmin 20w 2700k.kasvaa ne ihan kohtuullisesti...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: olppa - Tammikuu 23, 2011, 21:14:11 ip
Tallaiset ostin ikeasta, jokaisessa 50w lamppu sisällä. Valaisin on ylhäältä avonainen.
Omaan silmään varsin olohuone kelpoiset, myös hameväki pitää tästä enemmän kuin 2x150w ESL viritys. =)(http://lh4.ggpht.com/_kFKpt02yCdI/TTx5bNLjegI/AAAAAAAAANo/4gk19tlBCjE/s640/DSC_0174.JPG)

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60140837 (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60140837)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilimieli - Maaliskuu 02, 2011, 09:38:08 ap
Sellainen kysymys megamanin kasvivalaisimista, että voiko noissa pitää huoletta 25 w eslejä, sillä valaisimesta löytyy merkintä "max 15w ip20". Tämä tuli mieleen, kun olen pitänyt isompia eslejä osassa valaisimista jo jonkin aikaa, mutta uuteen heijastimeen laitettuani huomasin sen haisevan läheltä nuuskittuna vähän kärähtäneelle. Olen aikaisemmin olettanut johtuvan vanhempien heijastimien iästä. Valaisimen omilla 15w kasvivaloilla moista ongelmaa ei ole ollut. Hyvin näyttää toimivan, mutta tuo haju vähän arvelluttaa.

Kyseessä siis tällainen tötterö:
(http://www.kodin1.com/products/thumbnail_50x70/6757033.jpg)

Valitettavasti en löytänyt pienempää kuvaa. ;D
Siis isona näkyy tällä sivustolla:
http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=490657&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3070000&compartmentId=3070100&categoryId=3070113
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Maaliskuu 02, 2011, 10:22:48 ap
^ Oma vastaava valaisin kuumeni juuresta aivan stanasti käytettäessä 36w lamppua, porailin yläosaan 10-15 kpl 8mm reikiä ja helpotti vähän muttei tarpeeksi, kun vaihdoin lampun 30 wattiseen niin nyt lämmötkin pysyy kurissa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Masokisti - Maaliskuu 02, 2011, 17:38:56 ip
Chilit saavat valoa tällä hetkellä 4x18W loisteputkista. Sain tuossa sähkömittarin kätöseen ja mittailin niin yksi 2x18W lamppusetti näyttäisi kuluttavan kuitenkin noin 50W? Vievätkö nuo sytyttimet lopun tuosta tehokulutuksesta vai mikä?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Maaliskuu 02, 2011, 20:54:13 ip
^ Olen ymmärtänyt, että loisteputkivalaisimista pukkaisi virtaa takaisinpäin johtoon ja tämä "huijaisi" sähkömittaria näyttämään todellista suurempia lukuja. Fiksummat korjatkoon. Mutta toki liitäntälaitteet ja sytkät vievät oman osansa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: yan - Maaliskuu 02, 2011, 22:26:10 ip
Sellainen kysymys megamanin kasvivalaisimista, että voiko noissa pitää huoletta 25 w eslejä, sillä valaisimesta löytyy merkintä "max 15w ip20". Tämä tuli mieleen, kun olen pitänyt isompia eslejä osassa valaisimista jo jonkin aikaa, mutta uuteen heijastimeen laitettuani huomasin sen haisevan läheltä nuuskittuna vähän kärähtäneelle. Olen aikaisemmin olettanut johtuvan vanhempien heijastimien iästä. Valaisimen omilla 15w kasvivaloilla moista ongelmaa ei ole ollut. Hyvin näyttää toimivan, mutta tuo haju vähän arvelluttaa.

Kyseessä siis tällainen tötterö:
(http://www.kodin1.com/products/thumbnail_50x70/6757033.jpg)

Valitettavasti en löytänyt pienempää kuvaa. ;D
Siis isona näkyy tällä sivustolla:
http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=490657&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3070000&compartmentId=3070100&categoryId=3070113

sanoisin tuohon, että en suosittele käyttämään liian tehokkaita lamppuja valaisimessa jossa sanotaan tietty maksimi. Noihin maksimeihin on aina jokin syy ja siksi sitä ei kannata ylittää. Sen voi ylittää, mutta lampun ikä voi lyhetä huomattavasti. Ja mahdollisesti paloturvallisuuskin kärsii. Palaneelle haiseminen johtuu hyvin todennäköisesti juurikin tuosta liian tehokkaan polttimon laittamisesta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: zarmo - Maaliskuu 03, 2011, 10:23:51 ap
Chilit saavat valoa tällä hetkellä 4x18W loisteputkista. Sain tuossa sähkömittarin kätöseen ja mittailin niin yksi 2x18W lamppusetti näyttäisi kuluttavan kuitenkin noin 50W? Vievätkö nuo sytyttimet lopun tuosta tehokulutuksesta vai mikä?

Se mittari ei välttämättä osaa oikein tollasia vaihtovirtajuttuja. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tehollisarvo
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: calm - Maaliskuu 03, 2011, 10:54:25 ap
Chilit saavat valoa tällä hetkellä 4x18W loisteputkista. Sain tuossa sähkömittarin kätöseen ja mittailin niin yksi 2x18W lamppusetti näyttäisi kuluttavan kuitenkin noin 50W? Vievätkö nuo sytyttimet lopun tuosta tehokulutuksesta vai mikä?

Ite kun noita tuossa mittailin, niin 2x18 W putket magneettisilla kuristimilla otti verkosta 67 W / 152 VA, ilmoitettu tehokerroin 0,3. Kuristimet siinä melkoisesti lämpenevät sillä lopulla teholla. Elektronisella liitäntälaitteella olevat 2x18 W ottivat vain 39 W.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili123 - Maaliskuu 10, 2011, 16:01:36 ip
Elikkä neuvoa tarttis:

13.1.2011 ostin viherpeukaloilta käytetyn 400w spna valaisimen, ja olen käyttänyt sitä 8h/päivä. Viime viikon keskiviikkona se sanoi sopimuksensa irti ja luulin, että poltin oli palanut.

No sitten tilasin uuden polttimon kärsältä ja sain sen eilen. Eilen kun laitoin lampun päälle uudella polttimolla niin se ei syttynyt päälle heti ensimmäisellä kerralla, vaan vasta toisella kerralla kun yritin. Tänään lamppu ei lähtenyt enään ollenkaan päälle, vaikka monta kertaa yritin. Lamppu pitää sirittävää ääntä, eli saa virta jolloin virtajohdossa ei pitäisi olla mitään vikaa.Lamppu ei vilku eikä mitään.

Mitäköhän tuon kanssa pitäisi tehdä?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Maaliskuu 10, 2011, 16:32:03 ip
Sytytin vaihtoon. Melko varmasti paukkunut jos kerran kuristin ääntelee.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili123 - Maaliskuu 10, 2011, 17:04:10 ip
Sytytin vaihtoon. Melko varmasti paukkunut jos kerran kuristin ääntelee.
Mistä sais halvimmal 400w natikkaa?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: biblo - Maaliskuu 10, 2011, 18:04:22 ip
Finnparttialta kannattaa kysäistä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Herpiili - Maaliskuu 10, 2011, 18:05:22 ip
Elikkä neuvoa tarttis:

13.1.2011 ostin viherpeukaloilta käytetyn 400w spna valaisimen, ja olen käyttänyt sitä 8h/päivä. Viime viikon keskiviikkona se sanoi sopimuksensa irti ja luulin, että poltin oli palanut.

No sitten tilasin uuden polttimon kärsältä ja sain sen eilen. Eilen kun laitoin lampun päälle uudella polttimolla niin se ei syttynyt päälle heti ensimmäisellä kerralla, vaan vasta toisella kerralla kun yritin. Tänään lamppu ei lähtenyt enään ollenkaan päälle, vaikka monta kertaa yritin. Lamppu pitää sirittävää ääntä, eli saa virta jolloin virtajohdossa ei pitäisi olla mitään vikaa.Lamppu ei vilku eikä mitään.

Mitäköhän tuon kanssa pitäisi tehdä?

Itse ottaisin kyllä viherpeukaloihin yhteyttä, vaikka kyseessä on käytetty valaisin niin ei noin lyhyttä käyttöikää voi siltäkään odottaa. Jos kyseessä on asiakaspalvelua harrastava yritys niin tarjonnevat vaihdokkia tilalle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Rankkapanda - Maaliskuu 10, 2011, 18:25:06 ip
Elikkä neuvoa tarttis:

13.1.2011 ostin viherpeukaloilta käytetyn 400w spna valaisimen, ja olen käyttänyt sitä 8h/päivä. Viime viikon keskiviikkona se sanoi sopimuksensa irti ja luulin, että poltin oli palanut.

No sitten tilasin uuden polttimon kärsältä ja sain sen eilen. Eilen kun laitoin lampun päälle uudella polttimolla niin se ei syttynyt päälle heti ensimmäisellä kerralla, vaan vasta toisella kerralla kun yritin. Tänään lamppu ei lähtenyt enään ollenkaan päälle, vaikka monta kertaa yritin. Lamppu pitää sirittävää ääntä, eli saa virta jolloin virtajohdossa ei pitäisi olla mitään vikaa.Lamppu ei vilku eikä mitään.

Mitäköhän tuon kanssa pitäisi tehdä?

Itsellä on vastaavia natikoita kaksi kappaletta viherpeukaloilta, joskus tekivät samaa sirittävää ääntä eivätkä lähteneet päälle. Mutta ongelma poistui kun odotin seuraavaan aamuun ja silloin laitoin päälle, ongelma hävisi itseltäni siihen kohtaan. En sitten tiedä auttaako sinun tapauksessa, että odotat jonkin aikaa ja sitten uusiksi kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili123 - Maaliskuu 10, 2011, 21:05:58 ip
Juu kiitoksia neuvoista, laitoin viherpeukaloille viestiä saa nähä mitä vastaa. No huomenna pitää testaa vielä, että lähteekö päälle vai ei.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili123 - Maaliskuu 11, 2011, 15:08:55 ip
Tänään sain vastauksen viherpeukaloilta, saan palauttaa tuotteen ja saan uuden tilalle. Loistavaa asiakaspalvelua, kert harva liike tuolla tavalla myöntäisi käytetyistä tuoteista takuuta.

Nyt pitäs etsiä vaan sopiva laatikko missä lähettäisi natikan takaisin  :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chili123 - Maaliskuu 29, 2011, 17:04:11 ip
Sain nyt tuon uuden natikan, näinköhän tuosta on menossa virtalähde pa#kaksi kun pitää hurjaa ääntä? siis pitää normaalia natikan ääntä, mutta hemmetin paljon kovempaa vain.
No saa nähä kauan tuo kestää kasassa. Onneksi on nyt yksi ylimääräinen natikka lainassa, että jos tuo pettää nii ei olla taas kusessa  ;D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilinator - Kesäkuu 06, 2011, 12:20:55 ip
Mulla tuli sama ongelma täältä ostetun polttimon kanssa, ekalla kerralla ei syty vaan kun käyttää virrat pois niin sit vasta syttyi.

Toisella polttimolla toimii aivan normaalisti, lienee toi polttimo rikki?

Muuntaja pitäs olla ok, on meinaan aivan uus digitaalinen virtalähde jota vasta testailin.

Tai sit se hylkii noita Philipsin polttimoita, tiedä häntä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: CyberDog - Kesäkuu 06, 2011, 14:13:53 ip
Sain nyt tuon uuden natikan, näinköhän tuosta on menossa virtalähde pa#kaksi kun pitää hurjaa ääntä? siis pitää normaalia natikan ääntä, mutta hemmetin paljon kovempaa vain.
No saa nähä kauan tuo kestää kasassa. Onneksi on nyt yksi ylimääräinen natikka lainassa, että jos tuo pettää nii ei olla taas kusessa  ;D

Mulla olis sellanen mielikuva että olis joku raportoinut täällä yhden polttimon aiheuttaneen voimakasta hurinaa kun toinen ei sitä olis tehnyt.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jone-73 - Heinäkuu 08, 2011, 19:12:59 ip
Noissa loitse putkissa itse kääntyisin akvaariokauppojen puoleen, kun on toi valon teho ja taajudet siellä tiedossa ja saa kasveille sopivilla taajudella olevia putkia. Maksavat mutta ovat kanssa tehokkaita.Samalla kannattaa katsoa niiltä niiden lannotteita, kun ovat sekä fosfori että typpi vapaita, eli talvehtimisen sopivia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Maniscalco - Heinäkuu 08, 2011, 23:07:22 ip
Samalla kannattaa katsoa niiltä niiden lannotteita, kun ovat sekä fosfori että typpi vapaita, eli talvehtimisen sopivia.
Vettä tulee hanastakin, kaliumia munankuorista??? ???
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Täti-E - Elokuu 04, 2011, 09:40:30 ap
Jätelajitteluaseman kierrätyskonttiin tavaroita viedessäni huomasin sinne jätetyn akvaarion tarvikkeineen. Akvaarion päällä tönötti yksinäinen akvaariolamppu joka googlettamisen jälkeen selvisi tälläiseksi (tai ainakin melkein): http://www.akvaariokauppa.fi/new/product_details.php?p=653 (http://www.akvaariokauppa.fi/new/product_details.php?p=653)

Minähän noukin sen mukaan olettamuksella että toimii koska kierrätyskonttiin oli jätetty, sinne kun ei saisi jättää epäkuntoista roinaa.
Pituutta lampulla on muistaakseni tuo 110cm ja sinne menee yksi putki.

Olisin kiinnostunut tietämään minkälainen putki siihen kannattaisi ostaa?
Viekö loistari enemmän vai vähemmäs sähköä kuin ESLit?
Mikä värisävy olisi hyvä?

Onko tässä mitään järkeä, vai ronttasinko muiden roskat kotiini :D ?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Elokuu 04, 2011, 10:17:06 ap
Olisin kiinnostunut tietämään minkälainen putki siihen kannattaisi ostaa?
Viekö loistari enemmän vai vähemmäs sähköä kuin ESLit?
Mikä värisävy olisi hyvä?

Onko tässä mitään järkeä, vai ronttasinko muiden roskat kotiini :D ?

On tuo tyhjää parempi, mutta yhdellä 30 W putkella ei saa paljoa valoa. Loisteputket tuottaa samalla sähkönkulutuksella jonkin verran enemmän valoa kuin ESLit. Värisävynä suosittelen 4000-6000 K ja putken pitäisi olla 800- tai 900-sarjaa. Noita ei ole (yleensä) rautakaupoissa, joten suuntaa sähkö/valaisinliikkeeseen.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: keNj1 - Elokuu 05, 2011, 05:30:47 ap
Morjens

Nyt olis pientä kysyttävää/tarkistettavaa liittyen talvehtimiseen.

Eli tänä kesänä chili kärpänen pääsi puraseen jonka ansiosta ostin paikallisesta puutarhasta 3 taimenta (https://www.viherpeukalot.fi/?s=11&tuote=62101)

Haasteena tässä projektissa on se että lähden marraskuussa pienelle ulkomaanmatkalle (3kk) ja pitäisi rakentaa valaitus kellokytkimen varaan valot ettei äitimuori joudu kuin vettä lisäämään.

Meneekö homma niinkuin näin 1-2kpl esl lamppuja ?W 12h päällä päivässä ja tuuletin hetkeksi tuulettamaan kasveja?

Onko Valon suunnalla merkitystä kasvatuksessa, luulisin että suositellaan kasvin yläpuolelta?

Monenko watin esl lamput kannattaisi ostaa koska haluaisin että kasvit pysyisivät vain hengissä ja ehkä kasvaisivat hieman kokoaan.

Pitäisikö vielä jotain huomioida?

Kiitos ja kumarrus kaikille vinkkejen antaneille
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Elokuu 05, 2011, 06:25:46 ap
Suurin piirtein noin se menee.
Paitsi että tuuletinta noin isot kasvit eivät tarvitse; minun mielestäni eivät pienetkään, mutta tästä on erilaisia koulukuntia.

Ongelmakohta ovat ESL-valaisimet. Vieläkään ei ole helposti löydettävissä valaisimia, joihin mahtuisi vähän isompikin esl-lamppu, vaikka hehkulampuista luovuttiin jo ajat sitten. Valaisinsuunnittelu vain raahaa vuosia kehityksen perässä. Niihin suositellaan vain jotakin 11W, kun lamppujen pitäisi olla yli 20W, mielellään 50W, jotta niistä olisi hyötyä kasveille. Kun ahtaaseen valaisimeen laittaa ison lampun, syntyy kuumuutta ja jopa palovaara, kun lamput poksahtelevat. Äidille en jättäisi tuollaista.

Toinen ongelma ovat ajastimet. Ne ovat halpoja ja epäluotettavia. Yksi sähkökatkos voi saada sellaisen aivan sekaisin ja taas äidillä on vaikeaa. Isommat mekaaniset ovat minulla kestäneet. Jotkut ovat elektronisistakin löytäneet jonkun aikaa kestäviä, mutta niiden merkit ja mallit vaihtuvat niin tiheään, että voi olla vaikeaa löytää jonkun viime syksynä suosittelemaa. Siinä pitäisi kuitenkin olla varmistusparisto, että ajastus kestäisi sähkökatkojen yli.

Valoina loisteputket olisi varmempi vaihtoehto. Niissä on parempi hyötysuhde ja ovat kestäviä. Aivan katosta asti ne riittävät huonosti ikkunalaudalle, joten vähän niitä pitäisi ripustaa alemmaksi. Ne ovat melko isoja ja voi olla, että sinulle ei sovi 120 tai 150 cm pitkä laatikko.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Täti-E - Elokuu 05, 2011, 07:50:47 ap
Tässä vielä kuvin tuo kotiin ronttaamani lamppu:
(http://farm7.static.flickr.com/6139/6009176080_d6112ca325_b.jpg)

(http://farm7.static.flickr.com/6124/6008628569_b16923f70d.jpg)

Sen lisäksi että olen tehnyt ehkä turhan "löydön" olen surkea ostamaan loisteputkia. Vaikka samassa talossa on asuttu usempi vuosi onnistun aina ostamaan vessaan liian pitkän loistarin ;D

Minkä mittainen tuohon sitten menee? - voisin kysyä myös samalla yksinkertaista selitystä sille mitä eroa on T5 ja T8 lampuissa ja kumpi tähän kysessä olevaan lamppuun menee..
Jos tuossa lukee 1x20W mitä tapahtuu jos laittaa vaikka 30W???Räjähdys ;D :o??

Koska olen nuuka nettitilailija ja eläintenystävä tulee kerran pari vuodessa tilailtua saksan Zooplussasta roinaa ja huomasin että siellähän myydään myös akvaariolamppuja! (daa, se on eläintarvikekauppa..)

Esimerkin omaisesti onks tälläsissä mitään järkee http://www.zooplus.fi/shop/akvaario/valaisus/t5_valaisimet/211749 (http://www.zooplus.fi/shop/akvaario/valaisus/t5_valaisimet/211749) ?

Yleisesti putket tässä: http://www.zooplus.fi/shop/akvaario/valaisus
 (http://www.zooplus.fi/shop/akvaario/valaisus)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Elokuu 05, 2011, 08:44:07 ap
Minkä mittainen tuohon sitten menee? - voisin kysyä myös samalla yksinkertaista selitystä sille mitä eroa on T5 ja T8 lampuissa...

Pituushan noissa loistareissa on ratkaiseva tekijä. Kai sinulla on metrimitta talossa? Mittanauhalla sen mittaaminen on vaikeampaa, mutta mahdollista. Muun mittaiset putket eivät siihen mahdu kuin liittimien väliseen tyhjään tilaan sopivat.

T5 ja T8 ovat eri-ikäisiä ja eri kokoisia keksintöjä.  Ne eivät sovi toistensa paikoille. Liittimet ovat eri kokoisia. T8 on noin peukalon paksuinen putki, T5 pikkusormen. T8 on vain muutamia mittoja ja wattimääriä, T5 näkyy olevan vaikka mitä mittoja.
Tuolla on lisätietoa: http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Loisteputki

Tuo valaisimesi näyttää olevan 20W. Sellaisesta en ole ennen kuullut, mutta akvaarioliikkeestä putkia löytyy, ehkä erittäin sinisenä ja kenties kalliina. Ehkä ei kannata ryhtyä etsimään.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Elokuu 05, 2011, 09:18:36 ap
Tässä vielä kuvin tuo kotiin ronttaamani lamppu:


Jos tuossa lukee 1x20W mitä tapahtuu jos laittaa vaikka 30W???Räjähdys ;D :o??

Isompitehoinen ei mahdu siihen fyysisesti paikalleen, koska se on pitempi. Pienempitehoisen saa panna. Jos kantojen väli on 590 mm, tuohon käy yleiset 18 W loisteputket, mutta sellaisesta tulee niin vähän valoa, että käytännössä ei kannata vaivata itseään tuon lampun kanssa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Täti-E - Elokuu 05, 2011, 09:56:38 ap
Eli ronttasin roskat kotiin :D Tämä siis seuraavassa kuormassa takaisin sortin kierrätyskonttiin.

onneksi on se 200W esli odottelemassa kiinitystään. Kiitokset teille.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Lemon - Elokuu 28, 2011, 20:49:34 ip
Aloittelen vasta tätä jaloa harrastusta ja ajattelin kärsimättömänä ihmisenä laittaa siemenet heti itämään, kun ne käsiini saan.
Eli itse asiaan. Vaativatko chilit että tietyin välein ne ovat pimeässä? Vertaa: yö. Vai voiko niille syöttää valoa 24/7?

Ajattelin laittaa ehkä kolme nagan siementä itämään ja 1-3 n. 20w hehkulamppu kantaista loisteputki valaisinta valoa tuomaan. Apuna on vielä ikkunan lävitse paistava aurinko.
Foliota meinasin taitella kasvien ympärille, ettei valoa mene hukkaan.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Jonitä - Elokuu 28, 2011, 21:29:47 ip
Tarvitseeko tähän hommaan jotaki erikois lamppua, vai kelpaako iha normaali lamppu???
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Siku - Elokuu 28, 2011, 21:44:22 ip
Riippuu minkä mieltää peruslampuksi.
Marketin Energiansäästölamput ja loisteputket kelpaavat ihan hyvin.  :)

Toki aina voi mennä askeleen pidemmälle, mutta niistä hienouksista löytyy muista topiceista aivan riittämiin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: InkRose - Elokuu 28, 2011, 21:52:05 ip
Valojaksolla on kyllä merkitystä. Päiväntasaajan tuntumastahan noista suuri osa on lähtöisin, eli joku 14/10-12/12 valoa/pimeää noin karkeasti taitaa olla useimmille se kotiseutujen rytmi. Vähän pitempikin toimii, etenkin heikommilla valoilla (esim. pienemmät loistarit ja ESLit), mutta 18/6 taitaa olla siellä ylärajoilla noille. Vai oliko se 20/4? Itse annoin taimille viime talvena noin 15-16 h/d valoa 2x18W sekä 39W loistareilla ja 23W ESLeillä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: ChiliPola - Syyskuu 10, 2011, 09:57:45 ap
.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: k0nu - Syyskuu 14, 2011, 10:06:42 ap
En nyt tiedä kuuluuko tämä kysymys talvivalaistukseen mutta jos http://www.valokauppa.fi/aviamth478monimetallivalaisinsislampunip65250w-p-894.html (http://www.valokauppa.fi/aviamth478monimetallivalaisinsislampunip65250w-p-894.html) tuollasen ostais niin pystyskö valasemaan (sisällä) vaikka joitani 5 pienikokoista ja 1 isoa kasvia vai sopiiko tuo ollenkaan kasvatukseen? ja minkalainen liitäntä tuossa on? Saako vaa seinään kiinni normaalisti vai? ( + jos viitsitte voisitteko ehdotella jotain valaisimia talvea varten jotka mielellään vaan menisivät tuohon seinään normaalisti kiinni johdolla) Kun loisteputkiakin on nii vaikea löytää liitännällä joka menee seinään kiinni. Tiedän että ehkä sokeripalalla saisi laitettua mutta kun en oikein ole perehtynyt tuon sokeripalaliittimen käyttöön,
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: InkRose - Syyskuu 14, 2011, 10:32:31 ap
Suuri osa noista on tarkoitettu pintaan asennettavaksi tai upotetuksi, joten ne myydään yleensä ilman johtoa. Sähköliikkeessä kyllä laittavat johdon yleensä ihan maltillista korvausta vastaan, samalla saat pistotulpan siihen. Tuossa linkittämässäsi on liitäntälaite mukana, joten löytynee myös se töpseli. Siinähän on .pdf-tiedostossa tarkemmat tiedot, eiköhän sieltä viimeistään varmistu tuo.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: THä - Syyskuu 23, 2011, 16:37:24 ip
Tuli investoitua talvivalaisuun, mutta mutta... Kun edullisesti sai, niin ostin uuden monimetallivalaisimen. Mietin nyt, että olisiko fiksumpi vaihtaa tuohon natriumi, vai maksaako vaivaa? Lumenit menisi noin 20 000/30 000 natriumin eduksi. Asuintiloihin tuo ei tule, joten sitenkään värillä ei ole väliä. Käykö edes tuo vaihto edes noinpäin? Löysin tietoa vain natikasta monimetalliksi.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Minbaari - Syyskuu 24, 2011, 05:46:14 ap
Tuli investoitua talvivalaisuun, mutta mutta... Kun edullisesti sai, niin ostin uuden monimetallivalaisimen. Mietin nyt, että olisiko fiksumpi vaihtaa tuohon natriumi, vai maksaako vaivaa? Lumenit menisi noin 20 000/30 000 natriumin eduksi. Asuintiloihin tuo ei tule, joten sitenkään värillä ei ole väliä. Käykö edes tuo vaihto edes noinpäin? Löysin tietoa vain natikasta monimetalliksi.

Itse hommasin monimetallivalaisimen jotta voin tarvittaessa käyttää kumpaa vaan poltinta. Natikkapolttimot on lumeneissa mitattuina tehokkaampia, mutta väri taas aika karsea. Tosin siihenkin tottuu yllättävän äkkiä. Noissa monimetallivalaisimissa pitää olla vahvistettu suojalasi jottei lamppu pamahda ja sirpaloidu joka paikkaan, kun sen käyttöikä alkaa olla lopussa. Kannattaa varmaan vielä varmistaa myyjältä toi asia, että sopiiko siihen ostamaasi valaisimeen molemmat polttimot. Mutta käsittääkseni noihin käy lähestulkoon aina molemmat. Ja omasta mielestäni tuolla tasapainotetulla natikkapolttimolla kasvu on ollut varsin hyvää ja chilit ovat kukkineet ja tuottaneet satoa. Mutta hyviä monimetallipolttimojakin on markkinoilla tai sitten niitä hybridipolttimoja mitä ei vissiin ole kovin moni vielä testannut.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Perry - Syyskuu 24, 2011, 11:45:14 ap
Itse tuli myös nyt investoitua talvivalaistukseen;

(http://i5.aijaa.com/b/00892/8747498.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=008928747498.jpg)

400W SpNa jäähdyttävällä virranlähtellä. hinta 0,- se olikin ainoa syy miksi tuohon päädyin. Silti ajattelin tuosta raapaista parit yli 100w Esilt tykö.


Edit: kun yrittää ottaa iPhonella kuvaa kasveista kun natikka on päällä, niin miksi kuva näyttää tältä? Nuo mustat raidat siis liikkuu ylhäältä--->alas.

(http://i5.aijaa.com/b/00660/8750766.jpg) (http://aijaa.com/v.php?i=006608750766.jpg)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: -V- - Syyskuu 25, 2011, 16:48:10 ip
Ne on nuo nykyajan digihärpäkkeet semmoisia. Kun ei pysty säätämään valotusajalla, aukon koolla ja filmin herkkyydellä, tulee ongelmia poikkeavissa (mikähän se normi sitten onkaan) valaistusolosuhteissa.

Siitä en tiedä, mitä tuossa tarkalleen tapahtuu. Näyttää lähinnä siltä, että siinä olisi sälekaihtimet edessä. Tuskin sieltä minikokoisia kaihtimia kuitenkaan löytyy. Tai miksei... voisihan ne olla esim. nestekiteillä toimivat. Joka tapauksessa kyseessä on kamerakännykän tapa suhtautua "liian kirkkaaseen" valoon.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Syyskuu 25, 2011, 17:00:24 ip
Nuo mustat raidat siis liikkuu ylhäältä--->alas.

Näyttää ihan videon virheeltä, mutta kai sitä voi olla stillikuvassakin?
Natikka sykkii meidän sähkötaajuudellamme, iPhone ilmeisesti amerikkalaisella (50/60hz). Ne eivät mene tahtiin. Sama ongelma voi esiintyä myös loisteputkilla, jos kuvaa vieraassa maassa, vierailla taajuuksilla.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: calm - Syyskuu 25, 2011, 17:28:16 ip
Siitä en tiedä, mitä tuossa tarkalleen tapahtuu. Näyttää lähinnä siltä, että siinä olisi sälekaihtimet edessä. Tuskin sieltä minikokoisia kaihtimia kuitenkaan löytyy. Tai miksei... voisihan ne olla esim. nestekiteillä toimivat. Joka tapauksessa kyseessä on kamerakännykän tapa suhtautua "liian kirkkaaseen" valoon.

Aika lähellehän kuvaus osui. CMOS-kameroissa kun ei valotu koko kuva yhdellä kertaa, vaan rivi kerrallaan edeten, niin tulee kaikesta liikkuvasta tai vilkkuvasta hassuja kuvia.

http://www.globalnerdy.com/2009/01/13/cheap-camera-interesting-shot/
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: exa - Lokakuu 04, 2011, 20:20:03 ip
Laitetaas toiseen kertaan oikeamman otsikon alle.

Kattelin 2x36w (30 €) loisteputkivalaisinta Biltemasta. Tosin kyseiseen taitaa sopia T8 putket, jotka vissiin vähän vanhempia teknologialtaan...

Toinen vaihtoehto on ollut harkinnassa myös. Sama muuten, mutta 58-wattisena (35 €), ja tämmösillä (http://www.e27.fi/kauppa/index.php?act=viewProd&productId=15) 865/840-putkilla.

Hintaeroa ei tosiaan ole kun tuo viitisen euroa rungoissa, lampuissa itseasiassa 58-wattisen hyväksi noin 60 snt (+postit, mikäli tuolta nyt onnenkantamoisella jonkun megakimppatilauksen kasaisi). Pitäs varmaan kävästä hakemassa jompi kumpi lähipäivinä. Maalaisjärjellä ajateltuna isompi voisi tohon hintaeroon nähden olla melko kova sana?

Kelvineistä vielä loppuun sen verran, että puhtaasti oman viihtyvyyden kannalta lienee parempi ostaa yksi 6500K ja yksi 4000K putki, kuin kaksi 6500K putkea? Biltemasta vain 4000K putkia, jos 58-wattisia kattelee, pitänee niihin tyytyä, kun tuo e27-kauppa vaikuttaa aika könttätilausmestalta, sekä postikulut hintavia.

Tohon sitten lämäsee muutaman euron kiinnikkeistä yhteishintaan päälle, niin aika halvalta vaikuttaa minusta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: atni - Lokakuu 04, 2011, 21:22:40 ip
Tuo E27.fi näytti jänskältä kaupalta mutta mitä on nämä? http://www.e27.fi/kauppa/index.php?act=viewCat&catId=9 ? paljot watteja vähän hintaa ja e27 kanta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: exa - Lokakuu 06, 2011, 05:53:48 ap
Tuo E27.fi näytti jänskältä kaupalta mutta mitä on nämä? http://www.e27.fi/kauppa/index.php?act=viewCat&catId=9 ? paljot watteja vähän hintaa ja e27 kanta.

Eikös noi elohpealamput ollut jotenkin räjähdysherkkiä (ehkä hieman överi ilmaus, särkymisherkkä voisi olla oikeampi)? Spektristä en osaa sanoa mitään, mutta eikös noi lämpene aika tavalla, ja näinollen huonohkoja kasvien kasvatteluun?

E27 melko edullinen, tukkukauppa kun on, mutta sieltä pitää tosiaan könttänä tilata:

"»  TOIMITUSKULUT alk. 14,00 alv0% (max.10kg/0,003m³). Transpoint perille kuljetus.
»  MAKSUEHTO  14pv netto.
»  PIENTILAUSLISÄ  alle 65,00 alv0% tilauksille = 9,50 alv0%.
»  MINIMITILAUS 25,00 alv0% (tuoterivit)
»  Tehtyäsi tilauksen, saat meiltä TILAUSVAHVISTUKSEN toimituskuluineen, hyväksyttäväksi.
»  Kaikki hinnat sivuillamme alv0%. Alv lisätään laskuun."

Jos sais jonkun < 10 kg ja < 0,003 m³, mutta > 65 € tilauksen tehtyä, niin sittenhän tuo voisi olla kannattavaa. Tai enhän tiedä, kuinka paljon nuo postit tosta painon kerttyessä kasvavat... Jonnekkin kimppatilaus topicciin voisi laittaa, ja katsoa jos kiinnostuneita löytyy tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JaloPena - Lokakuu 06, 2011, 08:50:42 ap
Elohopealamppu ei liene paras kasvatuslampuksi, se tuottaa huomattavan määrän UV-säteilyä. Käytän itse 250-wattisia maastossa perhoslamppuina juuri tuon runsaan UV:n takia, sisälle en niitä ainakaan itse toisi..  Muutaman euron säästö lampun hinnassa on pikkurahaa verrattuna sähköön, jonka lamppu vie elinaikanaan. Sähkön kulunkihan samantehoiseen natikkaan verrattuna on ihan sama. Mutta eihän kukaan kiellä kokeilemasta...

Jos joku reipas kuitenkin päätyy elohopeaan, kannattaa muistaa, että myös se tarvitsee kuristimen toimiakseen. Suoralla verkkovirralla lamppu kosahtaa hyvin pikaisesti.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilihardhead.fi - Lokakuu 06, 2011, 11:31:26 ap
Elohopealamput kuuluvat myynnistä poistuviin, joten en kovasti sijoittaisi niihin kuristimineen.
Wikissä siitä kerrotaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elohopeah%C3%B6yrylamppu
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: atni - Lokakuu 06, 2011, 19:01:52 ip
Joo noihinhan tarvii virtalähteen ja kuristimen kaikki roinat, uusi käsite tuo "elohopea lamppu" nii piti kysäistä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: exa - Lokakuu 14, 2011, 16:20:11 ip
Tyydyin tilanpuutteen takia kuitenkin 2x36wattiseen lamppuun em. 2x58w sijasta. Nappasin kätevästi Biltemasta mukaan myös yhteensopivat 6500 Kelvinin putket. Eilen asensin ja nyt jo kasvit kurottelee sitä kohti, taisi olla melkoinen parannus ikkunalaudan tarjoamasta hyvin heikosta "auringonvalosta". Kertokaas joku kokeneempi, että voinko huoletta ottaa valaisimen läpinäkyvän kuvun pois? Oma järki sanoo, että suora valo olisi tehokkaampaa, mutta välillä tuntuu, että järjelläni on puhevika?

(http://i1230.photobucket.com/albums/ee492/exapics/14-10-11002.jpg)(http://i1230.photobucket.com/albums/ee492/exapics/14-10-11001.jpg)
Loisteputkiviritelmä ja kaikki 11 kasvia pituusjärjestyksessä sen alla. Valaisin myös kallellaan, toinen puoli hieman alempana. Vielä pitäisi jonkinmuotoinen heijastinsysteemi raapia kasaan.
____________________________________________________________________________________________________________________________

(http://i1230.photobucket.com/albums/ee492/exapics/14-10-11003.jpg)
Lyhyimmille vielä vanha ESLi porottamassa (tuo vanha joutaa idättämispuuhiin jahka saan seuraavaa kautta aloteltua).
_____________________________________________________________________________________________________

(http://i1230.photobucket.com/albums/ee492/exapics/14-10-11004.jpg)(http://i1230.photobucket.com/albums/ee492/exapics/14-10-11005.jpg)
Erittäin helpposäätöiset ja edulliset kiinnitysmekanismit. Katossakin oli jo vanhat reiät valmiina niin tökkäsinpä niihin.

Eiköhän tolla kasvit säily hengissä talvikuukaudet. Ja eikun sitä heijastinta kasaamaan...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: disturbed833 - Lokakuu 14, 2011, 17:50:48 ip
Itsellä ei noita loisteputkia ole mutta ainakin olen nähnyt joidenkin pitävän ilman joten uskon että voi pitää ilmankin
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Lokakuu 14, 2011, 18:01:13 ip
... Kertokaas joku kokeneempi, että voinko huoletta ottaa valaisimen läpinäkyvän kuvun pois?

Voi toki pitää ilmankin, mutta siinä on sitten semmoinen juttu, että ennen pitkää ne chilit kasvavat putkiin kiinni ja polttavat lehtensä.
Voi siinä tietysti käydä näinkin : http://chilivaari.blogspot.com/2010/01/rocoto-peru-pitaa-loisteputkista_25.html
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: exa - Lokakuu 14, 2011, 18:19:39 ip
Voi toki pitää ilmankin, mutta siinä on sitten semmoinen juttu, että ennen pitkää ne chilit kasvavat putkiin kiinni ja polttavat lehtensä.
Voi siinä tietysti käydä näinkin : http://chilivaari.blogspot.com/2010/01/rocoto-peru-pitaa-loisteputkista_25.html

Juurikin tuosta blogistasi sain semmoisen kuvan, että chilit pitäisivät enemmän esteettömästä valosta. Onneksi tuon viritelmäni korkeutta on helppo säätää, joten seuraava vaihe taitaa olla suojakuvun poisto.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Lokakuu 24, 2011, 11:09:37 ap
Hiljaista aikaa foorumilla, mutta laadin blogiini tuollaisen mittausohjeen talvivalaistusta suunnittelevalle:
http://chilivaari.blogspot.com/2011/10/valon-mittaus-digikameran-avulla.html

Digikameralla voi mitata kasveille tulevien luksien määrän, järjestelmäkameroilla luotettavasti ja helposti, automaattipokkareilla vähän laskutoimituksia suorittaen ja vähän epätarkasti.

Nyt olisi hauska kuulla, minkälaisia valotasoja ihmiset käyttävät. Erityisesti talvikasvatuksessa onnistuneiden natikan/monimetallin käyttäjien luksilukemat olisivat tarpeen, jotta tietäisimme, missä valossa vielä kasvaa, missä kukkii ja missä saa satoa. Samalla voisit kertoa etäisyyden lampusta ja montako kasvia sinne alle mahtuu.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JohnnyBlade - Lokakuu 25, 2011, 15:08:19 ip
Hiljaista aikaa foorumilla, mutta laadin blogiini tuollaisen mittausohjeen talvivalaistusta suunnittelevalle:
http://chilivaari.blogspot.com/2011/10/valon-mittaus-digikameran-avulla.html
Nyt olisi hauska kuulla, minkälaisia valotasoja ihmiset käyttävät. Erityisesti talvikasvatuksessa onnistuneiden natikan/monimetallin käyttäjien luksilukemat olisivat tarpeen, jotta tietäisimme, missä valossa vielä kasvaa, missä kukkii ja missä saa satoa. Samalla voisit kertoa etäisyyden lampusta ja montako kasvia sinne alle mahtuu.

No nyt tällä hetkellä keskellä kasveja latvoista mitattuna on noin 12000 luksia käyttäen tuota sinun mittaus menetelmää ja reunimmaiset saa valoa 6000 luksia ja keskellä on Chinense ja Annuum keskittymä reunoilla Baccatumeja. Ja jopa yks pubescens ison Chinensen varjossa.
Kaikki kasvaa aikalailla hirmu vauhtia ja kukkii ja satoaa täyttä häkää. Esimerkiksi Championiin on tulossa podeja samoten Criolla Sellaan ja Cristalliin. Myös Jalapenot podeilee ja jopa 15 cm korkea Lombardo on tehnyt nuput. Mysteeri Chinense kukkii mutta ei jostain syystä tee siitepölyä ??? Myös noin 20 cm korkea naga alkoi tehdä kukkia mutta siirsin sen passiiviseen vesiviljelyyn ja se otti osumaa siinä ja pudotti kukkansa. Leikkasin yhden Aji Bananan ihan alas en jättänyt kuin runko tapin (noin 5 cm). Ja alta viikossa se oli herännyt ja tehnyt pirusti lehtiä.
Lamppu on 600w natikka virtalähteellä http://tinyurl.com/4x5p4av ja tälläisella polttimolla http://tinyurl.com/3c9pyaj ja tämmönen heijastin http://tinyurl.com/3dz77bk . Hintaa laitokselle tuli pikkasen alta 200 euroa mutta minun mielestä kannatava ostos! Parempi polttimo saattais olla kannatava ostos ??? Etäisyyttä on noin metri latvoista.

edit: lisäsin heijastimen
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Lokakuu 25, 2011, 16:29:30 ip
Tehokkaalta vaikuttaa. Metrin päästä saat samat tehot kuin minä 108-wattisella loisteputkikasalla (http://chilivaari.blogspot.com/2011/09/valoa-syksyn-synkkyyteen.html) 25 cm päästä.

Nuo reunat kait toimivat ihan hyvin vielä, kun siellä on baccoja, jotka sinulla tekevät satoa?
Yleensä on niin, että chinenset vaativat enemmän valoa. Siksi kai ne sinulla on keskellä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: JohnnyBlade - Lokakuu 25, 2011, 17:39:50 ip
Joo tehokas viritys kait se on. Kyllä nuo baccat satoaa ihan samaan tyyliin kuin kesälläkin ikkunan lävitse ja hajavaloa saivat t-neon 2x75w kapistuksesta. Kyllähän sillä varmaan sais vielä paremman luksi keskittymän jos vaihtaisi heijastimen kiiltävään ja tasaisen kun tuossa on aaltoileva tuo heijastimen pinta mutta ihan hyvin menee silläkin. Myös Apache joka asustaa noin kahden ja puolen metrin päässä natikasta on alkanut tekemään oksia natikan suuntaan.

Haittapuolina voi tosiaan mainita helvetillisen värisen valon ja lämmön tuoton. Joskin lämmön tuotto on hallittavissa vaikka on keskuslämmitys puulla että säätää siitä päästä taloa patterin pienelle ja valo ei niin hirveästi haittaa kun laittaa valojaksoksi 12 tuntia ja vaikka 19-7 niin päivällä sen kans pärjää.

Kokeeksi olen laittanut myös lehtisalaattia natikan alle ja ne näkyvät kasvavan todella vaudikkaasti. Ne ovat passiivisessa vesiviljelyssä mutta kasvuvauhti on kuitenkin useita senttejä päivässä. Käyn ottamassa kuvan siitä lombardosta ja vaikka Caribbean redistä ja pistän parin viikon takaiset kuvat tänne.

Lombardo nykypäivänä 25.10 korkeus 27 cm
(http://i196.photobucket.com/albums/aa97/ticolainen/Chilit/kuvia0052510.jpg)

Lombardo 26.9 korkeus noin 4 cm
(http://i196.photobucket.com/albums/aa97/ticolainen/Chilit/kuvia3752609.jpg)

Caribbean red nykypäivänä 25.10 korkeus 29 cm
(http://i196.photobucket.com/albums/aa97/ticolainen/Chilit/kuvia0012510.jpg)

Caribbean red 26.9 korkeus noin tuuman
(http://i196.photobucket.com/albums/aa97/ticolainen/Chilit/kuvia3712609.jpg)

Ja kasvit saanut pelkästään natikan valoa
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: TeemuN - Lokakuu 26, 2011, 20:34:56 ip
edit: jos oppisi lukemaan ennen postaamista...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Juso - Joulukuu 22, 2011, 15:07:36 ip
Suomen Lamppupalvelu myy Alver-merkkisiä 120W ESLejä pois 30€ kpl, 2700K sekä 6400K.
Muutamia jäljellä Espoon Olarinluomassa ja Seinäjoella.

http://www.suomenlamppupalvelu.fi/pages/fi/koti/poistomyynti.php , sivun alaosassa.

Myyjä kehotti tukemaan sidontalangalla heijastimeen varmuuden vuoksi "yhdestä lenkistä" sieltä pääpuolelta. Liekö varmuusvaraa vai merkkinä laadusta?  Jokatapauksessa yhden ostin taimikasvatuksiin.

e: sitomaan siis vaaka-asennuksissa, mitä tietysti näissä hommissa suurin osa on.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Janne - Helmikuu 03, 2012, 15:00:18 ip
Terve,

nyt menee ihan reilusti mainostamisen puolelle
Niin menee ja seuraavasta oman ketjun ulkopuolelle tulleesta mainoksesta seuraa banni.

lukekaa kaupalliset tahot ne tori -alueen säännöt:

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9209.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9209.0)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: mohla - Helmikuu 03, 2012, 15:22:00 ip
Mun mielestä tälläisissä tapauksissa voisi lähteä heti viesti bittiavaruuteen, kun on täysin sääntöjen vastainen. Puhumattakaan siitä, että ko. tuotteen sivut ovat varsin harhaanjohtavat mainintoine vastaavuuksista 120W LEDeihin, värilämpötilasta ei mainintaa jne. Jos ilmoitetut speksit pitävät kutinsa, niin tuo LED alkaa vastata 67-90 lm/W arvollaan loisteputkien vastaavia. Ottoteholla laskien tuo 67 lm/W. Vastaavaan valaisuun harrastelija päässee yhdellä 56 W loisteputkivalasimella, joita saa tuohon 300e hintaa aika monta...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Helmikuu 03, 2012, 15:32:02 ip
... on täysin sääntöjen vastainen. Puhumattakaan siitä, että ko. tuotteen sivut ovat varsin harhaanjohtavat mainintoine vastaavuuksista 120W LEDeihin...

Äläpäs nyt.
Olihan siellä minusta ikimuistettava luonnehdinta 120W led-valaisimista:
"..ei voi aina päätellä onko valaisimen ilmoitettu teho ledien ottoteho vaiko koko valaisimen ottama teho verkosta (näistä ei kumpikaan kuitenkaan kerro yhtään mitään valotehosta).

Tällä tavalla ilmoitettuna esimerkiksi 120W LED-valaisimen valoteho voi olla melkein mitä tahansa hehkulampun ja lämpöpatterin väliltä, huomattavasti enemmän oikeasta tehosta kertoo valoteho ilmoitettuna luxeina tai lumeneina."


Klassikon aineksia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tonppa - Helmikuu 03, 2012, 17:04:13 ip
Moi! Itse aloitin tammikuussa chili kasvatuksen pelkästään led finl.... 120w ledin alla ja upeasti on kasvanut ja todellakin kiinnostaa tuo uusikin led valaisin joita täällä jo mainostettiin.
Nyt olisi kiva löytää tuon uuden maahantuojan ledien alla kasvatettuja chilejä ja joitain kuvia missä olisi nämä 2 eri valaisinta vierekkäin yms. Ostakaas joku toi uus valaisin et saadaan tietoa tänne siitä :D ....ite en osta ennenkuin löytyy jostain testi tuloksia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tomppa, - Helmikuu 03, 2012, 20:13:33 ip
Miksi et osta suoraan natikkaa,tai loisteputkia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tonppa - Helmikuu 03, 2012, 20:31:26 ip
Päätin kokeilla tuota lediä ja keväällä lähtevät kasvamaan kasvihuoneeseen joka tapauksessa...mutta jos tuo led ei toimi niin sit hommaan natikan. Mut tähän asti kasvaneet chilit ja salaatit todella hienosti.   :D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: sammal - Helmikuu 21, 2012, 23:05:27 ip
Ja kaikki ketkä itkee natikan keltaisuudesta yhy yhyyyy! niin ostakaa pavunvarresta / tms hybridi polttimot   ;)

Millonkohan näihin "uraauurtaja" ledeihin tulee tämä miellyttävä valo & hullu kasvu ominaisuus??
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Helmikuu 21, 2012, 23:47:09 ip
Millonkohan näihin "uraauurtaja" ledeihin tulee tämä miellyttävä valo & hullu kasvu ominaisuus??
Onhan niitä olemassa.
Oikean värisiä, äänettömiä, kevyitä, nättejä: http://www.bhphotovideo.com/c/product/744882-REG/Rosco_290424240120_24_x_24_LitePad.html
Tuo oli sieltä halvemmasta päästä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tomppa, - Helmikuu 22, 2012, 00:33:51 ap
kyllä hinnat laskevat vielä noissa led tekniikkaa koskevissa tuotteissa. Mutta en usko ikinä että ledeistä tulisi natikan  korvike..
Ja tosiasiahan on että mikään valaisin maailmassa ei voi korvata valaisusta mahtavinta..aurinkoa!
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Helmikuu 22, 2012, 12:52:14 ip
Tuskin LED:eistä natikan korviketta tulee, eikös ne ole jo ajanut melkein ohi. Tekniikka kehittyy kyllä ja niin ne LED valotkin. Ja olisiko se LED valon jälkeen rikkiplasman vuoro.....
 Jos sais kymmenen hengen porukan kasaan, niin semmonen rikkiplasma 730W sais 200 ekeä halvemalla.... Jäis enää reilu tonni kappalehinnaksi.... ;)


   Edit: Oikeastaan tämä kuuluisi olla jossain muussa valotopikissa...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: rami12 - Syyskuu 29, 2012, 18:47:59 ip
Virittelin tänään tuolle loisteputkelle jonkinlaisen heijastimen en tiedä että onko siitä juurikaan apua.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kepuli - Syyskuu 30, 2012, 13:17:00 ip
Itse tässä juuri mietiskelin, opiskelialla ei riitä rahat polttaa nattia jatkuvaan joten miksi en käyttäisi noita nurkista löytyviä LCD näyttöjen taustavaloputkia!

Joten, mitä olette mieltä ideasta? Putkista lähtevä valo on "puhtaan valkoista".
Miten tämä soveltuu chileille? Putket eivät myöskään tuota yhtään lämpöä.

Tuossa juuri heittelin kasanaa pienen hakkurin kyseisille, näyttää jaksavan nätisti sytyttää kaksi putkea kerrallaan syötettäissä 13.8V sisään ja ottaa vajaan 180mA vain virtaa.
Nurkista löytyy myös läjä UPSn akkuja ja vanha 18V 15W aurinkopaneeli. Lataus-säädin on jossakin vielä...

Jahka säädin löytyy jostakin tai on kasattava yksi lisää, pääsee kokeileman käytännössä.

Tähän mennessä hintaa kyseiselle on tullut vain pari kupillista kahvia, kolvin ottama sähkö ja noin 10cm pätkä tinaa. Halvalla saa ja kispalla pääsee....
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kepuli - Syyskuu 30, 2012, 13:46:00 ip
Laitetaas vielä kuva jossa yksi putki palaa noin puolella teholla.
http://i11.aijaa.com/b/00726/11007179.jpg (http://i11.aijaa.com/b/00726/11007179.jpg)
Hakkuri on putken edessä pultattuna isohkoon jäähytyslevyyn.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Syyskuu 30, 2012, 14:15:28 ip
Itse tässä juuri mietiskelin, opiskelialla ei riitä rahat polttaa nattia jatkuvaan joten miksi en käyttäisi noita nurkista löytyviä LCD näyttöjen taustavaloputkia!

Joten, mitä olette mieltä ideasta? Putkista lähtevä valo on "puhtaan valkoista".
Miten tämä soveltuu chileille? Putket eivät myöskään tuota yhtään lämpöä.

Täysin hyödyttömiä. Ne voi näyttää kirkkailta, mutta puhdas matematiikka ja fysiikka kertoo, että parin watin sähköteholla ei voi tuottaa kasveille merkittävää määrää valoa.

Natikkaa vähemmälläkin pärjää. Halvoin vaihtoehto on käytetty (usein ilmainen) loisteputkirunko ja siihen laatuputket 5-10 €/kpl.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kepuli - Syyskuu 30, 2012, 14:24:47 ip
Njaa, pitänee kantaa tuolta varastosta joko tuo 600W natikka tai yksi noita runkoja.
Putki pitänee jostakin romulavalta käydä hakemassa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: FFOGGYL - Marraskuu 08, 2012, 20:57:41 ip
Voiko tuollasia 90cm pitkiä, 30w ja 2400lm valkosia lamppuja käyttää chilien kanssa yhtään?
Oli meinaa Citymarketissa poistossa 50snt kpl, nii ostin muutaman. Oikea hinta 7.95e :O
Tuo teho vaan epäilyttää :D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Marraskuu 08, 2012, 23:54:23 ip
Voiko tuollasia 90cm pitkiä, 30w ja 2400lm valkosia lamppuja käyttää chilien kanssa yhtään?
Oli meinaa Citymarketissa poistossa 50snt kpl, nii ostin muutaman. Oikea hinta 7.95e :O
Tuo teho vaan epäilyttää :D

Tottakai voi. Muutama tuollainen on jo ihan hyvä valo monelle taimelle tai parille isommalle chilille.

Oliko ne pelkkiä loisteputkia vai peräti kokonaisia valaisimia?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: FFOGGYL - Marraskuu 09, 2012, 15:12:08 ip
Voiko tuollasia 90cm pitkiä, 30w ja 2400lm valkosia lamppuja käyttää chilien kanssa yhtään?
Oli meinaa Citymarketissa poistossa 50snt kpl, nii ostin muutaman. Oikea hinta 7.95e :O
Tuo teho vaan epäilyttää :D

Tottakai voi. Muutama tuollainen on jo ihan hyvä valo monelle taimelle tai parille isommalle chilille.

Oliko ne pelkkiä loisteputkia vai peräti kokonaisia valaisimia?

Pelkkiä putkia siis. Mutta lue viestini "Aloittelijoiden; Valoa Chileille" - topicista, niin jatketaan siellä  ;) En uskalla kahteen topiciin kirjottaa samasta asiasta, tai tulee ilkeä mode ja syö mun sadot.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Juso - Marraskuu 09, 2012, 20:14:06 ip
Kokemuksia Lumatekin himmennettävästä? Koolla ei ole väliä vissiin mutta harkinnassa on 600W vempele korvaamaan nykyinen ESL-hässäkkä. Aihetta sivuaa sikäli että (kevät)talvella taimet kasvatetaan kesää varten. Alku mennään edelleen loisteputkilla.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Pankkipoju - Joulukuu 30, 2012, 10:43:22 ap
Tuollaisen löysin.
Sen perusteella mitä tekstistä ymmärsin, niin kirkkaassa valkoisessa valossa vihreä olisi punaista tehokkaampaa fotosynteesin kannalta:

http://pcp.oxfordjournals.org/content/50/4/684.full.pdf
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tygistö - Tammikuu 28, 2013, 21:37:25 ip
Millaista lamppua/valaisinta/hehkua suosittelette ja linkkejä/kauppoja otetaan vastaan mistä sillaisia voisi hommata :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jaolsten - Tammikuu 28, 2013, 22:03:31 ip
Käyppä tuolla aloittelijoiden osiolla ensin lukemassa perustietoja:

http://chilifoorumi.fi/index.php?board=65.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?board=65.0)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Räyhis - Tammikuu 29, 2013, 10:01:50 ap
Millaista lamppua/valaisinta/hehkua suosittelette ja linkkejä/kauppoja otetaan vastaan mistä sillaisia voisi hommata :)

Nomen est omen.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: blakk - Huhtikuu 19, 2013, 23:36:24 ip
Millaista lamppua/valaisinta/hehkua suosittelette ja linkkejä/kauppoja otetaan vastaan mistä sillaisia voisi hommata :)

Nomen est omen.
Tai sitten ei...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: rami12 - Kesäkuu 20, 2013, 03:05:49 ap
Mitenhän paljon suurinpiirtein irtoaisi valoa tuollaisesta 2x55 wattisesta loisteputkivalaisimesta loisteputkien värilämpö n 6000 k
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hejkki - Heinäkuu 21, 2013, 13:07:24 ip
Moi.. en tiedä onko jo keskusteltu tässä aiheessa siitä kun on niin paljon alasivuja jo mutta

Punainen valohan on sadon tuotantoon ja sininen viherkasvuun, eiks?
Mutta onko se noin suoraviivaista, vai kasvaako kuinka hyvin lehteä ja muuta punaisella valolla? Vai tarvinko molemmat valot?

Muoks: Siis esleistä kyse.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Heinäkuu 21, 2013, 13:22:15 ip
Moi.. en tiedä onko jo keskusteltu tässä aiheessa siitä kun on niin paljon alasivuja jo mutta

Punainen valohan on sadon tuotantoon ja sininen viherkasvuun, eiks?

No ei. Tuo "tieto" tulee ihan toisten kasvien piireistä eikä päde chilille. Valon sävyllä eli aallonpituusjakaumalla voi olla jotain merkitystä, mutta luotettavaa tutkimustietoa asiasta ei ole.

Lainaus
Mutta onko se noin suoraviivaista, vai kasvaako kuinka hyvin lehteä ja muuta punaisella valolla? Vai tarvinko molemmat valot?

Yksi ELS riittää ja sen kannattaa olla värilämmöltään 4000-6000 K. "Punaisella" eli 2700 K lampulla kasvaa myös, mutta valon sävy on pitemmän päälle aika ikävää katsoa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: unenkuva - Heinäkuu 21, 2013, 17:11:05 ip
Mitenhän paljon suurinpiirtein irtoaisi valoa tuollaisesta 2x55 wattisesta loisteputkivalaisimesta loisteputkien värilämpö n 6000 k

Tarkennatko kysymystä? Tuostahan irtoaa valoa 110w  ;D ;D  mutta sitä tuskin tällä haet.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Michilin - Heinäkuu 23, 2013, 11:01:51 ap
Mitenhän paljon suurinpiirtein irtoaisi valoa tuollaisesta 2x55 wattisesta loisteputkivalaisimesta loisteputkien värilämpö n 6000 k

Tarkennatko kysymystä? Tuostahan irtoaa valoa 110w  ;D ;D  mutta sitä tuskin tällä haet.
Paljohan mahtaa sähkölasku kasvaa tuollaisilla... Muu tässä ei oikeestaan pelotakkaan  :-\
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Heinäkuu 23, 2013, 11:28:31 ap
Mitenhän paljon suurinpiirtein irtoaisi valoa tuollaisesta 2x55 wattisesta loisteputkivalaisimesta loisteputkien värilämpö n 6000 k

Tarkennatko kysymystä? Tuostahan irtoaa valoa 110w  ;D ;D  mutta sitä tuskin tällä haet.
Paljohan mahtaa sähkölasku kasvaa tuollaisilla... Muu tässä ei oikeestaan pelotakkaan  :-\

Kilowatti maksaa noin 14 senttiä siirtokuluineen. Kun olet polttanut tuota lamppuasi 9 tuntia kertaa 110 w, niin on mennyt 990 w mikä on aika lähelle  1 kWh, eli 14 senttiä rahaa on mennyt.

 Itselleni sähkö maksaa siirtoineen noin 13.5 senttiä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hejkki - Heinäkuu 24, 2013, 13:16:23 ip
Kun olet polttanut tuota lamppuasi 9 tuntia kertaa 110 w, niin on mennyt 990 w
tarkoittanet 990 Wh eikä w eli 0,99 kWh
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: unenkuva - Heinäkuu 24, 2013, 15:11:24 ip
Korjaa jos olen väärässä, mutta 1Kw=1000w, eli 990w=0,99Kw, eikö? Jolloinka 990wh=0,99Kwh
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: hejkki - Heinäkuu 24, 2013, 17:20:48 ip
juu oikein, mutta 9 tuntia kertaa 110W ei ole 990W vaan 990Wh :)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: unenkuva - Heinäkuu 24, 2013, 19:09:34 ip
Haha. Kattos kun kapsahti näsäviisastelu omaan nilkkaan  ;)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: niko.m - Maaliskuu 10, 2014, 21:28:40 ip
Alkoi tuo natikka kiinnostamaan, kun sähkölasku sisältyy vastikkeeseen ja olkkarissa on talvella liian kylmä tuon hallitsevan homo sapiens sapiens-lajikkeen mielestä. Saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. CE-merkitty natikkahan kelpaa varmaam vakuutusyhtiöllekkin jos jotain sattuu? Ääntäkään ei ilmeisesti pidä muuta kuin käynnistettäessä? Voiko natikan päällä pitää kynttilöitä? Tämä on kuulemma ehdoton vaatimus. Ja tuotahan käytetään sadolle eikä varsinaisesti kasvatukseen? Eli loisteputket ja tuo normaalisti tuo parhaan tuloksen? Sopisi myös aloittelevien ketjuun, mutta natikka taas taitaa kuulua edistyneiden-kategoriaan? Tuolle kyllä pitää hommata sitten se vikavirta-liitin

Taisi tämänkin harrastuksen suhteen mopo karata nyt jo käsistä..
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Maaliskuu 11, 2014, 13:22:45 ip
Alkoi tuo natikka kiinnostamaan, kun sähkölasku sisältyy vastikkeeseen ja olkkarissa on talvella liian kylmä tuon hallitsevan homo sapiens sapiens-lajikkeen mielestä. Saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. CE-merkitty natikkahan kelpaa varmaam vakuutusyhtiöllekkin jos jotain sattuu?

Pitäisi kelvata, mutta jos vahinko sattuu niin siinä on 99% tapauksissa kysymys väärinkäytöstä ja huolimattomuudesta, jotka ei kelpaa vakuutusyhtiölle. Itse natikkla ei syty tulee tai räjähdä.

Lainaus
Ääntäkään ei ilmeisesti pidä muuta kuin käynnistettäessä?
Yleensä ei. Magneettisista teholähteistä saattaa kuulua pieni surina.

Lainaus
Voiko natikan päällä pitää kynttilöitä? Tämä on kuulemma ehdoton vaatimus.
Kysytkö tosissaan? Natikan polttimo on erittäin kuuma, ja lampun kotelo/heijastinkin niin kuuma, että kynttilä sulaa. Palavan materiaalin laittaminen minkään lampun päälle ei ole hyvä idea sen vakuutusyhtiön mielestä. Lisäksi, kun natikka on päällä, on ihan sama onko siinä kynttilöitä vai ei, koska valo on järjettömän kirkas.

Lainaus
Ja tuotahan käytetään sadolle eikä varsinaisesti kasvatukseen? Eli loisteputket ja tuo normaalisti tuo parhaan tuloksen?
Lamppujen luokittelu sadotukseen ja kasvuun ei kuulu chilinkasvatukseen. Lampuissa on toki eroja, mutta kaikilla tehokkailla lampuilla chilit kasvaa ja satoaa.

Vikavirtaliittimestä ei ole hyötyä sisätiloissa laadukkaan lampun kanssa, jos sitä käytetään oikein.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: niko.m - Maaliskuu 11, 2014, 13:41:34 ip
Olin jostain lukevivani että tuo ei päältä lämpenisi, eikä tietenkään samaan aikaan kynttilöitä kun natikka on päällä. Mutta yhtenä vaatimuksena olisi tuo että sen päällä pitäisi pystyä kynttilöitä pitämään (älä kysy miksi, en itsekkään ymmärrä) ja tietysti polttamaan iltaisin kun natikka ei ole päällä.

Edit. Siis sellainen lasi jossa on hiekkaa ja kuppi jonka sisällä on se kynttilä (tai näin käsitin). Tietysti jollain tavalla kiinnitettynä natikan yläosaan ettei vahingossakaan tipu.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Maaliskuu 11, 2014, 14:42:12 ip
Olin jostain lukevivani että tuo ei päältä lämpenisi, eikä tietenkään samaan aikaan kynttilöitä kun natikka on päällä. Mutta yhtenä vaatimuksena olisi tuo että sen päällä pitäisi pystyä kynttilöitä pitämään (älä kysy miksi, en itsekkään ymmärrä) ja tietysti polttamaan iltaisin kun natikka ei ole päällä.

Tietääköhän hallitus ja tiedätkö itsekään, minkä näköistä natikan valo on? Kynttilävaatimus antaa sellaisen kuvan, ettei sitä kusenkeltaista valoa katsella pitkään. Sinuna harkitsisin monimetalli- tai loisteputkivalaisinta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: HotVelo - Maaliskuu 11, 2014, 16:00:47 ip
Tuo ajatus natikasta sisustuselementtinä on niin mieltäkääntävä, että on pakko laittaa havainnekuva sen värin laadusta.

(https://lh6.googleusercontent.com/-Y0l7JJmG7e0/Ux8V3b-9r1I/AAAAAAAABsQ/ZTPqCu9qDiQ/s912/P9140152_2.JPG)

Eli jos tuommoista valoa olohuoneessa  vakain aikomuksin halutaan katsella, niin sitten siitä vaan. Mutta muutoin ottaisin harkintaan PP:n vihjeen toisenlaisesta valaisinratkaisusta.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: M - Maaliskuu 11, 2014, 18:53:05 ip
Itsellä 400W natikassa lukee varoitus: "Älä koske polttimoon valaisimen ollessa päällä, koska sen lämpötila on yli 400 astetta. Älä myöskään koske valaisimen runkoon sen ollessa käytössä (lämpötila voi nousta noin 100 asteeseen)."
Joten ainakaan itsellä ei tulisi mieleen laittaa kynttilöitä, eikä mitään muutakaan, kovin lähelle lamppua.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: janne_87 - Maaliskuu 11, 2014, 21:57:33 ip
minkälaista on monimetalli polttimon valo väriltään? onko kellään havainnollistamis kuvaa?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kärsä Babar - Maaliskuu 11, 2014, 22:27:02 ip
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=421265454643474&set=pb.182891188480903.-2207520000.1394569596.&type=3&theater
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: niko.m - Maaliskuu 13, 2014, 09:13:36 ap
Olin jostain lukevivani että tuo ei päältä lämpenisi, eikä tietenkään samaan aikaan kynttilöitä kun natikka on päällä. Mutta yhtenä vaatimuksena olisi tuo että sen päällä pitäisi pystyä kynttilöitä pitämään (älä kysy miksi, en itsekkään ymmärrä) ja tietysti polttamaan iltaisin kun natikka ei ole päällä.

Tietääköhän hallitus ja tiedätkö itsekään, minkä näköistä natikan valo on? Kynttilävaatimus antaa sellaisen kuvan, ettei sitä kusenkeltaista valoa katsella pitkään. Sinuna harkitsisin monimetalli- tai loisteputkivalaisinta.

Itse tiedän natikan valon sävyn yms, mutta tuo toinen osapuoli ei tiennyt, joten siinä olisi ollut sauma hankkia. Mutta näki yhden kuvan tältä foorumilta ja ilmoitti että tuollaista valoa ei tänne tule. Eli paluu loisteputki-linjalle
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - valon mittaus puhelimella
Kirjoitti: Chilivaari - Marraskuu 23, 2014, 18:20:13 ip
Perehdyin vihdoin valon määrän mittaukseen puhelimella ja sainkin yllättävän oikeita tuloksia, kun mittasin väärin.

Laitoin ohjeet blogiini, missä ne ehkä säilyvät ja ovat löydettävissä paremmin kuin täällä.
http://chilivaari.blogspot.fi/2014/11/valon-mittaus-puhelimella.html

Ohje on iPhonelle, mutta jos löydät Androidille mieleisesi ohjelman, voitaisiin kalibroida senkin tarkkuus, jos meillä sattuu olemaan saman kokoisia lamppuja.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilinaama - Marraskuu 29, 2014, 14:43:30 ip
Taas on niin pimeää että...Seuraavaksi hankintalistalla tehokas valaisin chileille autotalliin.. Tähän valintaan tarvitsenkin hieman mielipiteitä ja suosituksia.

Tällä hetkellä minulta löytyy, 200W ESL 2700K ja 2x49W loisteputkivalaisin 5700K Ra >97 (näitä pidän jatkossakin käytössä. Toimivat moitteetta ja tuottavat tyydyttävää tulosta.)
sekä erittäin vanha (n. 10v sitten ostettu) 250W SPNA/MH- polttimoille soveltuva valaisin joka on tullut eläkeikään. Polttimot syttyvät hitaasti ja osa polttimoista ei sano pihahdustakaan. Vanha lousku lähteekin kaaressa pois uuden tieltä.

Edellämainitusta 250W valaisimesta on jäljellä SPNA JA MH polttimoita joten ne saisi mahdollisesti jatkokäytettyä uudessa valaisimessa. Tähän tarkoitukseen soveltuukin mielestäni parhaiten esim 600W valaisin SÄÄDETTÄVÄLLÄ virtalähteellä (250W, 400W, 600W).

Yritin etsiä valmiita valaisinpaketteja joissa on säädettävät virtalähteet sekä heijastin suojalasilla mutta en löytänyt mieluisaa.

Valon tunkeutuvuus lehvästöön syvemmälle onnistuu oletettavasti paremmin Spna/mh. Siksi en ajatellut LED-valaisinta vielä toistaiseksi hankkia...hmm.. Ellei joku käännä ajatusmaailmaani. Toki sen voisi tuoda huusholliinkin sisälle pornojuhlien aikaan 😃

Suositelkaa sellaista valaisinta/valaisimia joka on VALMIIKSI KASATTU niin että ripustan valaisimen kattoon ja laitan töpselin seinään. Laiska kun olen. Valaisimen  ulkonäkö ei ole pahitteeksi vaikka toisaalta sillä ei väliä koska pääosin valaisee autotallissa.
Laittakaapa linkkejä tulemaan!

Kiitos jo etukäteen!
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Marraskuu 29, 2014, 17:26:26 ip
Lamppua en osaa suositella muuten kuin, että natikka, uudenaikainen monimetalli tai hyvät loisteputket on kannattavimpia. Ledeissäkin on hyviä, mutta niitä voi olal vaikea löytää, ksoka myyjien lupauksiin ei voi luottaa.

Valon tunkeutuvuus lehvästöön syvemmälle onnistuu oletettavasti paremmin Spna/mh. Siksi en ajatellut LED-valaisinta vielä toistaiseksi hankkia...hmm.. Ellei joku käännä ajatusmaailmaani. Toki sen voisi tuoda huusholliinkin sisälle pornojuhlien aikaan 😃

Tuota käsitettä "tunkeutuvuus" ei ole oikeasti edes olemassa vaan se on lamppumyyjien mainospuhetta. Valo on kaikista lampuista vaan valoa ja kulkee samalla tavalla. Valoon kostumuksessa (spektrissä) on eroja samoin kuin heijastimissa, mikä saa aikaan erilaisia vaikutelmia "tunkeutuvuudesta".
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: NPhoBiaz - Marraskuu 29, 2014, 18:00:12 ip
Lamppua en osaa suositella muuten kuin, että natikka, uudenaikainen monimetalli tai hyvät loisteputket on kannattavimpia. Ledeissäkin on hyviä, mutta niitä voi olal vaikea löytää, ksoka myyjien lupauksiin ei voi luottaa.

Ihan selvyyden vuoksi, luokitteletko myös eslit tuohon kannattavaan ryhmään?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Marraskuu 29, 2014, 18:07:01 ip
Lamppua en osaa suositella muuten kuin, että natikka, uudenaikainen monimetalli tai hyvät loisteputket on kannattavimpia. Ledeissäkin on hyviä, mutta niitä voi olal vaikea löytää, ksoka myyjien lupauksiin ei voi luottaa.

Ihan selvyyden vuoksi, luokitteletko myös eslit tuohon kannattavaan ryhmään?

En kannattavimpiin. ESLien lumen/W-luvut eli hyötysuhde on kaukana loisteputkista.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: NPhoBiaz - Marraskuu 29, 2014, 18:35:37 ip
Lamppua en osaa suositella muuten kuin, että natikka, uudenaikainen monimetalli tai hyvät loisteputket on kannattavimpia. Ledeissäkin on hyviä, mutta niitä voi olal vaikea löytää, ksoka myyjien lupauksiin ei voi luottaa.

Ihan selvyyden vuoksi, luokitteletko myös eslit tuohon kannattavaan ryhmään?

En kannattavimpiin. ESLien lumen/W-luvut eli hyötysuhde on kaukana loisteputkista.

Oho, kiitoksia tiedosta. Luulin, että eslit on periaatteessa vain loisteputkia solmussa. :D Kaikkea sitä oppii.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: 0lli - Marraskuu 29, 2014, 18:42:21 ip
Mullakin oli se esli, ja nyt loistari, ja jotenkin tuntuu että tuo loistari on kyllä parempi, en tiedä onko noista edellisistä viesteistä johtuvaa placeboa vai mitä mut tuli semmonen fiilis kun rupesin eroja pohtimaan  ::)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilinaama - Marraskuu 29, 2014, 21:58:39 ip

Lamppua en osaa suositella muuten kuin, että natikka, uudenaikainen monimetalli tai hyvät loisteputket on kannattavimpia. Ledeissäkin on hyviä, mutta niitä voi olal vaikea löytää, ksoka myyjien lupauksiin ei voi luottaa.

Tuota käsitettä "tunkeutuvuus" ei ole oikeasti edes olemassa vaan se on lamppumyyjien mainospuhetta. Valo on kaikista lampuista vaan valoa ja kulkee samalla tavalla. Valoon kostumuksessa (spektrissä) on eroja samoin kuin heijastimissa, mikä saa aikaan erilaisia vaikutelmia "tunkeutuvuudesta".


Sehän tässä harmittaa kun käy alan liikkeessä kyselemässä vaihtoehdoista niin puhutaan valon läpäisevyydestä/tunkeutumisesta.  Asiaan en ole sen enempää perehtynyt tai mistään tutkinut ja oletukseksi se käsite itselleni muodostui. Onneksi on chilifoorumi! 😄

Myös ledien hyötysuhteita hehkutetaan ja vertaillaan 150W lediä 400W natikkaan..hmm..  Sen minäkin ymmärrän että 150W kuluttaa vähemmän sähköä kuin 400W mutta tuloksia en usko ennen kuin itse näen tai kuulen hyviä kokemuksia luotettavasta lähteestä.

Ledit/valaisimet ovat suht hintavia (tai niin se köyhästä tuntuu) ja pitkäaikaisia hankintoja, että en halua laadutonta tai toimimatonta vekotinta  arpapelillä hommata.  Olen lueskellut valosta ja tunnen vain kourallisen peruskäsitteitä, siksi täällä kyselen ettei mene rahat hukkaan.

Led lärpättimen osto toisaalta houkuttelee vaan niistä on niin monia erinäisiä mielipiteitä kuullut että en uskalla hommata ennen kuin kokemus kertoo minulle jonkun merkin olevan oikeasti toimiva chilin kasvatuksessa.

Loisteputkiin olen ollut yllättävänkin tyytyväinen tänä syksynä. Ostin laadukkaat ns täyden spektrin putket jossa värintoistoindeksi lähentelee sataa ja en huomaa eroa chileissä ESL 200W verrattaessa kuin korkeintaan parempaan suuntaan vaikka loistarien nimellisteho on puolet vähemmän kuin eslillä.

Vielä pitää lueskella ja tuumailla ennen valaisimen ostopäätöstä. En kerta löydä valmista säädettävää natikka-pakettia... Tai jospa ostaisi em loistareita muutaman neliön patteriston 😃 tuskin sekään huono vaihtoehto olisi.

Vaikka forumia olenkin lukenut paljon. Otan mielelläni vastaan ehdotuksia tai kokemuksia toimivien valaisimien suhteen. Alan liikkeeseen en ainakaan mene kyselemään sillä tuskin "loppu totuutta" kertovat...
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Kärsä Babar - Marraskuu 29, 2014, 23:41:36 ip
Mielestäni voi puhua tunkeutuvuudesta. Onhan siinä selvästi eroa tuleeko 400w lyijykynän kokoiselta alueelta vai sohvan kokoiselta alueelta.
Valo tuntuu menevän huomattavasti pidemmälle eli syvemmälle kun on tehoa paljon pienellä alalla. Ei se niistä lehdistä läpi luultavasti mene mutta kimpoillen väleistä.
Yhden "alan liikkeen" omistavana en ymmärrä miksi liikkeissä ei pyrittäisi puhumaan totta siitä mikä on paras. Hyviä tuotteita on helppo myydä, miksi siis rupeisi suosittelemaan monesta vaihtoehdosta sitä huonointa.
Meillä on myös ollut maan halvin digitaalivirtalähde setti, valitettavasti saadaan vasta tammikuussa lisää. 
Voin sinulle korvaavan hyvän paketin tarjota jos kiinnosta.

Se on totta että ledeissä on ollut ihan yleisesti hieman liioiteltuja myyntipuheita. Puheet luultavasti johtuu vain tietämättömyydestä. Teoriassa ledit varmaan voisi olla joskus niin tehokkaita mitä niistä hurjimmillaan väitetään.
Itsellä oli kesällä noin 200w lediä käytössä. Lamput olisi voinut pitää lähellä latvoja, mutta kapean valokeilan vuoksi en olisi saanut koko alaa valaistua. Sitten kun ottaa vähän etäisyyttä niin se valo ei yletä kunnolla alas eli tunkeudu. Tästä seurasi se että alimmat lehdet tippui valon puutteesta. Kasvu ja sadontuotto ei ollut kummoista.

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Marraskuu 30, 2014, 10:21:43 ap
Tunkeutuvuus on nimenomaan juuri kauppiaiden suuhun sopiva termi........ Sillä saadaan uskomaan että valo jotenkin painuu syvemälle kohteeseen ollen sitä tehokkaampi.
Intesiteetti olisi parempi sana mielestäni, se kertoo valaistuksen voimakkuuden, mitä suurempi intensiteetti, sitä kauemmalle valokeila kantaa. Mitä kapeampi valokeila on (samantehoisella valonlähteellä), sitä suurempi on intensiteetti.

Kärsä mainitset että sinulla on n. 200w ledilamppuja. Entä jos se olisikin yksi 200w ledi, ehkä se tunketuvuus/intesiteeti olisi silloin ihan eri luokkaa.

Itselläni on käytössä 3 kpl yhteenliitetty 2x58 w loisteputkia yhteisteho 348w; 2700k/ 5400k.
Sekä 400w natikka.

Loisteputkien alle sopii kasvamaan 1,7m x 1m alueelle kasveja putkien ollessa noin 20 cm päässä kasveista. Palovammoja tulee jos lehdet kasvaa kiinni putkiin kuivumisen muodossa.

Natikka on kasvien päällä n. 70 cm päässä latvoista, alle sopii kasvamaan 1,5m x 1,5m alalle hyvin kasveja. Niihin oksanhaaroihin jotka joutui yli metrin päähän natikan polttimosta, tuli alla oleviin verrattuna hontelompaa kasvua mitä kauemmas oksa kasvoi.

Kasvatuksessa noilla natikka tuottaa noin kolmanneksen enemmän kasvimassaa kuin putket. Oma havainto.

Aamun askareina tutkin noita valmistajien testejä, lähinnä opiskelun merkeissä käsitteissä. Eräällä sivulla todettiin että "kylmän valkoinen valo" antaa noin kaksinkertaisen valonmäärän lämpimään valoon verrattuna.
Omasta mielestäni pitäisi puhua kusenkeltainen vs. päivänvalo. Itselläni on noita 6000k eslejä kattovalaisimina, ja tuo väite että ne antaa kaksinkertaisen valomäärän verrattuna suomalaisten yleisemmin ostamaan 2700k lamppuihin pitää paikkansa.

Ehkä tässä on myös syy siihen että kasvattajilta alkaa tulla huomioita että 6000k putkilla on tullut paremmin kasvua verrattuna vanhoihin putkiin.... Ehkä pitäisi itsekkin vaihtaa ne 2700k putket 10000k putkiin, joiden sanotaan vastaavan "pilvettömän taivaan" värilämpötilaa.....

Kolme pubea kotona; talvivalaistukset:
Puhelimella kuvat, ei muokattu. Kuvat otettu ilman sisävalaistusta kymmenen aikaan aamulla.

(https://lh3.googleusercontent.com/-l6ERj46ADmk/VHrPJo7IS4I/AAAAAAAAEzM/FRfZ9cVC7GA/w496-h880-no/30.11.2014%2B-%2B1)
Etelänpuoleinen ikkuna, ei lisävaloa. Giant Rocoto pärjää siinä hyvin pudottelematta lehtiään, yleisvaikutelma on hiukan nukkuvan oloinen, paitsi silloin harvoin kun aurinko näyttäytyy.(https://lh5.googleusercontent.com/-P3sW_7cqChI/VHrPFzXjtZI/AAAAAAAAEzE/JxuVHkkDs4Q/w1537-h865-no/30.11.2014%2B-%2B1)
PI 585273 itäikkunalla. Tällä on 5w ledi kaverina, tiputtelee vanhimpia lehtiään 1-2 päivässä.(https://lh6.googleusercontent.com/-zGUigYDP7VU/VHrPDT3EpII/AAAAAAAAEyg/LSdKvXy1SV8/w1537-h865-no/30.11.2014%2B-%2B1)
Manzano Rojo myös itäikkunalla. Tämä tiputteli lehtiään alkuun niin paljon että huoneen puolen oksat on rankoina. Laitoin sille 2 x 4,5w ledit (Airam  :o) pari viikkoa sitten. Tulos että lehtien tiputteleminen loppui, ja uusi pieni sirkkoja on näkyvissä hiukan.
Kasvit ei saa lannoitetta, ja vettäkin pari kertaa viikossa noin parin desin verran kerrallaan.
Huom: Amppelit on yhdeksän litran, eli jos sinulla on litran ruukku niin tämä ei ole oikea kasteluohje sille  ::).....

Eli kyllä ne hengissä pitää vähälläkin valolla pimeimmän talven yli, kunhan ei odottele satoa saavansa....
Huhti-/toukokuussa niillä on jo niin paljon luonnonvaloa,että kasvavat sillä hyvin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chiliharri - Marraskuu 30, 2014, 12:26:32 ip
Ehkä pitäisi itsekkin vaihtaa ne 2700k putket 10000k putkiin, joiden sanotaan vastaavan "pilvettömän taivaan" värilämpötilaa.....

Ei tuo 10000K ainakaan yleensä mikään pilvettömän taivaan väri ole. Jossakin käytetään 5500K, mutta itse olen käyttänyt kuvien käsittelyssä usein jotain 5700K. Okei, käytän tosin ns. harmaakorttia välillä apuna  ::) Tähän voisi vaikka Chilivaari kommentoida, kun voi olla jotain tietoa tästäkin.

Muutoin samoilla linjoilla mennään, eli mullakin on yleisvalaistuksessa muuta väriä valonlähteissä kuin marketin hyllyssä on tyrkyllä. Tuo 6500K isompi ESL on antanut jo useamman vuoden myös hyvän yleisvalaistuksen talvisin kotosalla. Muutkin polttimot ovat vaihtuneet Bio Vitaleihin tms. - ja kasvit näyttäis viihtyvän.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilinaama - Marraskuu 30, 2014, 14:17:28 ip
Laita vaan kärsä tarjouksia tulemaan vaikka inboksiini. Otan mielelläni vastaan erilaisia vaihtoehtoja.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Marraskuu 30, 2014, 14:54:07 ip
... voisi vaikka Chilivaari kommentoida, kun voi olla jotain tietoa tästäkin.
Virallinen "luonnonvalo" on 5600K, aurinko pilvettömällä taivaalla päivällä, Suomessa vain kesällä, kun on riittävän korkealla. Matalalla auringonkin Kelvinit laskevat, eli ilmakehä suodattaa sinistä pois. Pilvisen päivän Kelvinit ovat yleensä vähän korkeammat, nytkin 7500.
Pilvetön taivas heijastaa kesällä reilun 10.000K varjokohtiin, mihin aurinko ei osu.
Ihmissilmä mukautuu valon väriin, eikä huomaa näitä eroja, kun on vähän aikaa niissä oleillut. Kamera huomaa.
Jos vierekkäin on erivärisiä valoja, silloin vähänkin ymmärtävä ihminen näkee eron, jos valot ovat yhtä kirkkaat.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chiliharri - Joulukuu 01, 2014, 20:43:07 ip

Kirjoittelin tähänliittyen tuonne parempaan paikkaan: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8924.msg298966#msg298966 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8924.msg298966#msg298966)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Mango Sauce - Marraskuu 07, 2017, 10:49:10 ap
Ajattelinpa aktivoida tämän ketjun koska talvikausi on alkanut ja tämä valaistuspuoli kehittyy koko ajan kovaa vauhtia.  ;)
Miten ihmiset, kumpi mielestänne parempi talvehtiville kasveille?
a) Valkoinen ledi jossa tarpeeksi Kelvinejä.
vai
b) pelkkää sinistä ja punaista valoa antava ledi.
Jälkimmäinenhän on mainio taimikasvatukseen, mutta riittääkö valomäärä talvehtiville, joiden ei tarvitse kasvaa? Ja löytyyhän niitä tietenkin myös sellaisia joissa kaikkea kolmea valoakin.

Noissa ulkomaisissa nettikaupoissa on paljon erilaisia ledejä ja halvalla. Mm wish.com . Onkohan kellään kokemusta noista?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Hubert - Marraskuu 07, 2017, 11:31:27 ap
Kokemusperäisesti sinipuna-bordelliledeillä ei kasva yhtään sen paremmin kuin valkoisilla. Eli jos valoa joutuu katselemaan, niin valkoinen on ilman muuta parempi vaihtoehto.
Labratasolla tarkkojen spektrien lampuilla voi tehdä ihmeitä, mutta kuluttajalampuilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Marraskuu 07, 2017, 12:56:17 ip
Laittaisin Hubertin viestille ison peukun, jos voisin.

Kaikki kuluttajille myytävät sinipunalamput perustuu käytännössä pelkkään mutu-tason tietoon tai vanhentuneeseen tieteelliseen tietoon. Valkoinen valo toimii aina, koska kaikki suorassa valossa viihtyvät kasvit ovat sopeutuneet siihen tuhansien vuosien ajan. Valkoisiakin valoja on tietysti erilaisia, koska purkauslamppujen ja loisteputkien spektrit ovat (osittain) piikikäitä eli valossa ei ole kaikkia aallunpituuksia, kun taas LEDien spekrit ovat jatkuvia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: skemppi - Marraskuu 07, 2017, 16:56:09 ip
Saa korjata jos olen väärässä, mutta eikös kasvatuksessa tärkein ole se valon määrä. Jos lamppuja on todella paljon esim. isoissa kasvihuoneissa niin niissä valoissa ei kannata tehoa tuhlata sen vihreän valon tekemiseen vaan poistetaan kasville turhat aallonpituudet.
Jos lamppu luovuttaa 100w valona ja siitä osa käytetään turhiin aallonpituuksiin niin sekin teho kannattaa käyttää hyödyllisiin aallonpituuksiin.
Muutamalla lampulla kotikäytössä näistä ei kannata huolehtia vaan hankkii tehokkaimman valon.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Mango Sauce - Marraskuu 07, 2017, 21:41:25 ip
Hyviä pointteja, kiitos. Rivien välistä voinen lukea että valkoinen valo on parasta myös talvehtiville  ;D
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Trioniska - Marraskuu 11, 2017, 09:15:28 ap
Hyviä pointteja, kiitos. Rivien välistä voinen lukea että valkoinen valo on parasta myös talvehtiville  ;D


Itse voin suositella helppoina valintoina E27 lampuista https://www.prisma.fi/fi/prisma/airam-led-20w-840-e27-vakio-2452lm ja http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60317483/ noilla saa rakennettua toimivan talvetuscombon.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: MakaZan - Tammikuu 06, 2018, 13:43:54 ip
No eikös se punaisen valon tarve chileillä ole teilattu jo useammassakin testissä? Mm. chilivaari: http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/valotesti-paattyy-tahan.html?m=1 (http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/valotesti-paattyy-tahan.html?m=1)
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: miiksuli - Huhtikuu 09, 2018, 21:00:19 ip
Itse käytän nykyään full spectrum LED lamppuja. Tuohon tulee nykyään sitten aktiivisemmin luonnonvalo kun eteläikkunalla chilit. Katotaan nyt sitten mitä tulee kunhan pääsee maistelee ja saan enemmän kokemusta.

53,57% RED
25% BLUE
7,14% WHITE
7,14% WARM WHITE
3,57% INFRARED
3,57% UV
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: poiu - Kesäkuu 05, 2018, 22:37:09 ip
siis käytätkö talvehtimiseen noita full spec led valoja? Eikös talvehtiminen tarkoita hiljaisempaa kasvua / horrostilaa?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Kesäkuu 06, 2018, 10:58:10 ap
Kyllä tarkoittaa, mutta aika moni pitää chilit tuotannossa talvisinkin. Siksi ketjun nimikin, talvivalaistus.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Kesäkuu 06, 2018, 16:47:09 ip
Eikös talvehtiminen tarkoita hiljaisempaa kasvua / horrostilaa?
Chilit ovat tropiikin kasveja, eikä siellä ole talvea. Jotkut saattavat kuolla kuivan kauden aikana ja kasvaa taas siemenistä, kun sateet tulevat, mutta monin paikoin ne ovat monivuotisia.
Alkuvuosina chileihin tutustuessani yritin talvihorrosta, mutta herääminen oli aika huonoa. Paljon paremmat mahdollisuudet on valossa ja jonkinmoisessa lämmössä vaikka matalaksi leikattuna, mutta kasvaen koko talven. Saksia olen käyttänyt ahkerasti, jotta saan useampia kasveja samalle ikkunalaudalle saman valon alle.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: poiu - Kesäkuu 06, 2018, 20:15:36 ip
Juu, taisin lukea otsikon väärin eilen illalla. Tosian talvivalaistushan se.
Itselläni on tarkoitus keksiä parempi tapa 'säilöä' kasvit talven yli. Kovin aktiivinen kasvu ei vain ole mahdollista sisätiloissa jo ihan tilankin vuoksi. Jonkinlainen valaistus varastoon ja mahdollisimamn kompakti ebbflow on tulossa. Eli mahdollisimman helppohoitoinen ja pois asuintiloista.
Siitä sitten kevättä kohti valoa enemmän ja lämpöä, kunnes voi siirtyä taas kasvihuoneeseen.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tigura - Syyskuu 01, 2018, 23:09:40 ip
Hommasin Homebox vista medium- teltan chilien talviasunnoksi:

https://www.homebox.net/en/vista/

Kokoa on lev 125, syv 65 ja kork 120.

Nyt mietin mikä olisi hyvä valo, jotta saisin myös talvella satoa. Telttaan menee noin 6 kasvia, niin olisko esim 250w esl hyvä?

Miten te toimisitte, jos valon budu 150€?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Syyskuu 02, 2018, 09:36:40 ap
Sato ikäisiä kasveja sinne sopii 2. Pelkkään talvetukseen sinne voi se 6 sopia. Minä ostaisin sinne ledejä. Melkein kaikki ledit tehdään idässä, ja loput tehdään muualla samoista komponenteista. Suomalaisetkin ledit on tehty siellä, tarra kyljessä on pelkkä brändi. En kokenut kovia tunnontuskia kun Saksan amazonista 4 vuotta sitten ostin 2 kpl 300w lediä 80 € kpl. Ei palaneita lamppuja, ei ongelmia. Sinun telttaasi kun on niin leveä, menisi 2 kpl 100-150w lediä. Se ESL:n valo on muutaman vuoden päästä kuin aamuauringon kajastus.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Tigura - Syyskuu 02, 2018, 11:44:28 ap
Saako niitä ledejä sellaisilla sävyillä, että silmät tykkää? Ei siis punaisia tai sinisiä vaan valkoisia.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Syyskuu 02, 2018, 12:01:08 ip
Saako niitä ledejä sellaisilla sävyillä, että silmät tykkää? Ei siis punaisia tai sinisiä vaan valkoisia.

Pienehköjä E27-kantaisia (max luokkaa 20 W) saa, mutta isompia ei tietääkseni. Ledimallisia loisteputken korvikkeita tietty saa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Syyskuu 02, 2018, 14:05:53 ip
Saako niitä ledejä sellaisilla sävyillä, että silmät tykkää? Ei siis punaisia tai sinisiä vaan valkoisia.
Ei tietoa. COB ledeisä näyttäisi olevan jotain 100 w asti, 200 w on jo ajovalot. Niistä tiedä mitään, muuta kuin ovat erittäin halpoja sisäärakennetuilla ajureillakin. En ostaisi, koska sormi suussa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: miiksuli - Syyskuu 02, 2018, 14:31:32 ip
Saako niitä ledejä sellaisilla sävyillä, että silmät tykkää? Ei siis punaisia tai sinisiä vaan valkoisia.
LED katuvalot toimii 85~265V. Tarvii vaan jatkojohto asentaa. Löytyy 30 watista 200 wattiin. Pikkutehoisia spotteja löytyy E14/E27 kannalle jos tarkoitus pitää kasvit vaan hengissä. Hyvät värisävyt saa 2800-3000K ja 3500-4000K LEDeillä. White ja warm white nimellä löytyy.

https://www.ebay.com/itm/50W-LED-Road-Street-Light-Industrial-Lamp-Outdoor-Garden-Yard-Lights-85-265V-AC/282752160335?hash=item41d557924f:m:mDg8z7qVwkgBhIKZWU_4WRw
https://www.ebay.com/itm/LED-Road-Street-Flood-Light-Industrial-Lamp-Outdoor-Garden-Yard-AC85-265V-DC12V/132408983328?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20131003132420%26meid%3D399aaed4e9aa494a8b90daa40242a48d%26pid%3D100005%26rk%3D6%26rkt%3D12%26mehot%3Dpp%26sd%3D282752160335%26itm%3D132408983328&_trksid=p2047675.c100005.m1851

15W isoimmat mitä löytyy
https://www.ebay.com/itm/gu5-3-MR16-B22-E27-E14-GU10-COB-LED-Spot-Ampoule-Ultra-Lumineux-Clair-9W-/162920729530
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Syyskuu 02, 2018, 15:19:22 ip
Saako niitä ledejä sellaisilla sävyillä, että silmät tykkää? Ei siis punaisia tai sinisiä vaan valkoisia.

LED-työvaloja tietty saa ainakin 50 W asti.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Syyskuu 02, 2018, 17:19:14 ip

LED-työvaloja tietty saa ainakin 50 W asti.
Tällaisia esimerkiksi saa monestakin halpakaupasta:
https://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Products/10110893
Niillä kyllä chilit kasvaa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Hyvätuli - Syyskuu 09, 2018, 21:44:53 ip
Moi kaikille, kun nyt uutena tässä ensimmäistä postausta tänne kirjoittelen. Nyt alkaa olla ensimmäinen kasvukausi itselläkin ehtoon puolella, ainakin luonnon valolla. Näinollen on nyt mietinnässä miten talven yli hommaa jatkaisi, kun ei kaikkia kasveja viitsisi hävittääkkään.

Onkohan jollain näistä kokemusta: https://m.ebay.com/itm/COB-LED-Grow-Light-Full-Spectrum-CREE-CXB3590-100W-12000LM-3500K-E27-Replace-HPS/283133859441?var=583540125281&hash=item41ec17d671:m:mtLClMKfa4vXThimWKZJMzw&varId=583540125281  (https://m.ebay.com/itm/COB-LED-Grow-Light-Full-Spectrum-CREE-CXB3590-100W-12000LM-3500K-E27-Replace-HPS/283133859441?var=583540125281&hash=item41ec17d671:m:mtLClMKfa4vXThimWKZJMzw&varId=583540125281)

Toisaalta aika kallis jos tuo ei kestä kuin talven tai kaksi. Tuossahan kun on tuo ajuri tuossa samassa rungossa niin siksi kestävyyttä epäilen.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Chilivaari - Syyskuu 09, 2018, 22:22:13 ip
Eipä ole mitään kokemusta tuon tyyppisestä. Saattaa tosiaan kuumentua rungostaan, vaikka todellista tehoa onkin vain 65W ilmoituksenkin mukaan ja ne yleensä liioittelevat.
MUTTA: tuohan on jenkkijännitteelle 110V
JA mikä tärkeintä: Myyjä ei selvästikään ole luotettava. eBayssa pitää palautteen olla runsasta ja yli 99% positiivista ennen kuin uskaltaisin ostaa.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: miiksuli - Syyskuu 10, 2018, 09:23:38 ap
Jännä että tiedoissa on 65W joka on ihan perhanasti noinkin pienelle alueelle. Tietokoneiden passiiviet CPU jäähdyttimet on ihan jäätävän kokoisia jotka sitten oikeasti toimii käytännössä ja eikä osat sitten ylikuumene.  Tiedoissa lukee myös 240V. Kannattaa tosin myyjältä varmistaa ennen ostoa. Palautus tulee olee kallis jos tuleekin väärän tyyppinen.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Huru-ukko - Syyskuu 10, 2018, 10:29:05 ap
Ei voida toimittaa Suomeen. Toki muitakin myyjiä on.

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Vuorikaskas - Syyskuu 10, 2018, 19:46:48 ip
Kannattaa hakea ebay.de ja ebay.uk osoitteista.  Sieltä myös huomata kokeilla europe ja worldwide osumat.

Äkkiseltään katsottuna imaisee 65W seinästä ja valo olisi valkoista jolloin lumenit on myös aika hyvin verrattavissa muihin valkoisiin. 13000lumenia lupaa mikä ei ole uskottavaa. Kun  on  yli 100lumen/w kannattaa olla jo epäileväinen.  Uusimmat keraamiset monimetallit (315W) yltävät sen yli ja vanhoilla muuntajilla toimivat 360W keraamiset sen pintaan (ja polttimot maksavat vain vähän perinteisiä enemmän). 

T'ämä on tietysti vain epäilykseni tuosta tuotteesta.  Ledejä paremmin tuntevat ehkä kertovat miksi noin ihmeelliset speksit. Onko noi COBit jo tuollaisia?
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: PP - Syyskuu 10, 2018, 23:58:23 ip
Tuollaiseen myyjään ei missään tapauksessa kannata luottaa.

Pikavilkaisulla tuosta ledistä. JOS se on oikeasti Creen ledi, itse ledi voi antaa maksimissaan 10-12 tuhatta lm 86 W sähköteholla. Se tekee 130-14 lm/W, mikä on normaalia moderneille COB-ledeille. Valaisimeen asennettuna lumeineita häviää heijastimissa ja linsseissä ja todellinen ledille menevä sähköteho on kiinalampuissa aina iso kysymys.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Reptilian616 - Syyskuu 21, 2018, 13:50:53 ip
Itelle riitti säätäminen ja kikkailu satunnaisten lamppujen kanssa, joten ostin sitten kerralla valoa 600w natikan edestä. Nyt ihmettelenkin että mikäs lamppu talvilevolle tuuraajaksi, hiukan energiasyöppö toi spna polttaa satokauden ulkopuolella. Säätyvällä yksiköllä (250w-600w) niin mahtaisko olla tohon suoraan käypästä, ainakin joku e40 kantaan menevä ledi oli jossain myynnissä mutta että tohon lumii:n purkkiin käypä?
Kun ei vaan jaksa kikkailla :P
Tietty 250w tuikku ja muutaman tunnin valolla niin tuskin puskat kuukahtaa, ja kukkarokin kiittää.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: chilldude - Syyskuu 21, 2018, 15:34:04 ip
Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: jvni - Syyskuu 24, 2018, 21:33:31 ip
Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.
400w monimetallilla olen paria nagaa ylläpitänyt. Huoneessa 35 astetta valot päällä, joka on ilmeisesti liikaa... Enemmän on enemmän, mutta taimikasvatukseen riittää loistavasti loisteputki/esl, joka ei tuota lämpöä niin paljon ja voit pitää lähellä kasveja.


Lähetetty minun GT-I9506 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: miiksuli - Syyskuu 25, 2018, 21:13:13 ip
Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.
Kasvia kohden jotain 7-10W LED lamppu (oikeita watteja) riittäneen noin ekalle kuukaudella. Siitä sitten tuplaamaan joka kuukausi valoa. 7-30W kolmelle ekalle kuukaudelle, 50-100 cm etäisyydeltä. Tollein karkeasti. Kun vielä ihan mini taimi ekoilla sirkkallehdillä LED lamppu voi olla sen 10-15 cm päässä. Jos joku eteläikkuna niin sitten pienempi valaistus riittäneen myöhemmin kun valoa alkaa tulla tammikuussa enemmän. Ainakin mulla toiminu ihan hyvin. Aina parempi jos saa siihen yhdistettyä luonnonvaloa. Mulla kasvaa nyt erittäin tulinen C. chinense peach bleeder (BB9) pelkillä LEDeillä eikä ollenkaan luonnonvaloa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäisiä ja watteja LEDeissä vähän päälle 30W 100 cm etäisyydeltä. Muutama alin lehti nahistu pois mutta muuten ihan hyvin voi vielä. Muista vielä käyttää foliopeitettä niin kasvit saa valoa enemmän, varsinkin silloin kun kasvien etäisyys kasvaa lamppuihin.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: MarLind77 - Lokakuu 10, 2018, 16:10:37 ip
Kasvia kohden jotain 7-10W LED lamppu (oikeita watteja) riittäneen noin ekalle kuukaudella. Siitä sitten tuplaamaan joka kuukausi valoa. 7-30W kolmelle ekalle kuukaudelle, 50-100 cm etäisyydeltä. Tollein karkeasti. Kun vielä ihan mini taimi ekoilla sirkkallehdillä LED lamppu voi olla sen 10-15 cm päässä. Jos joku eteläikkuna niin sitten pienempi valaistus riittäneen myöhemmin kun valoa alkaa tulla tammikuussa enemmän. Ainakin mulla toiminu ihan hyvin. Aina parempi jos saa siihen yhdistettyä luonnonvaloa. Mulla kasvaa nyt erittäin tulinen C. chinense peach bleeder (BB9) pelkillä LEDeillä eikä ollenkaan luonnonvaloa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäisiä ja watteja LEDeissä vähän päälle 30W 100 cm etäisyydeltä.

HEI!
Toimiiko tämä edellä ollut ohjesääntö taimilla kuin taimilla, vai onko lajikkeiden välillä isojakin eroja valon tarpeen suhteen? En ole aiemmin kasvattanut taimia talvikautena, ainoastaan keväällä luonnon valon voimin.
Tulisiko valon sävyn olla lähellä luonnonvaloa? Entä lampun lämmöntuotto, onko se hyödyksi vai haitaksi? Olisi kiva saada hieman kuvia teidän tee-se-itse "kasvatusteltoista". Itse harkitsin lainaavani Chilivaarin ideaa jossa iso pahvilaatikko vuorattu foliolla. Tuollainen ekologinen kierrätysmateriaalin hyödyntäminen houkuttaa, näprääminen osa homman hauskuutta :) Kiitos jo etukäteen fiksuista vastauksistanne.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: kasvattaja - Lokakuu 10, 2018, 18:02:35 ip
Folio on heijastaa valoa huonosti, joten unohda materiaalina se ja laita mustavalkomuovia. Valkoinen puoli näkyviin tai panosta parhaimpaan materiaaliin, mylariin.

Ehkä vaivattomin tapa saada iso pahvilaatikko valoa paremmin heijastavaksi on maalaus valkoisella matta spraymaalilla.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: Feint - Helmikuu 19, 2019, 17:19:25 ip
Hoi!


Kevät lähestyy uhkaavasti ja olisi (taas) aika panostaa vähän tähän harrastukseen. Chilit ja muut hyötykasvit kaipaisivat valoa ja nyt olisikin hakusessa hieman pienempään budjettiin ja tarpeeseen soveltuvat vermeet. Aikaisemmin oli käytössä 2x55W loisteputkivalaisin(kutakuinkin tällainen https://pavunvarsi.fi/taimivalaisin-starlight-2x55w-leve-mpi-malli.html), joka tuotti loistavaa kasvua taimille ja jopa satoa useammalle chilille.

Nyt puntaroin tuon yllä linkatun valaisimen ja hieman tehokkaamman ESL:n välillä. Chilitarvikkeesta saisi tällaisen https://chilitarvike.fi/tuotteet/kasvilamput/lumii-maxii-heijastin-ja-e40-kanta/ heijastimen, johon ilmeisesti sopisi niinikään Chilitarvikkeesta saatava 300W ESL: https://chilitarvike.fi/tuotteet/kasvilamput/esl/street-light-esl-energiansaastolamppu-300w-2700-6400k-dual/

Hinnaltaan nuo pyörivät suunnilleen samoissa, mutta tehoa on ESL:ssä melkein triplana. Hyötyykö tuosta kukaan muu, kuin sähkönsiirtoyhtiö? Saako tuollaisella ESL setupilla valaistua tasaisesti useamman kasvin, vai jääkö valaistu alue pienemmäksi, kuin loisteputkilla? Tarkoitus olisi esikasvattaa mahdollisimman paljon tomaatteja, chilejä, mansikoita, yms kuin mahdollista, jotta toukokuun puolella saisi kasvihuoneen täyteen elinvoimaisia taimia. Sisällä taimet kasvaisivat siis n. 2-3kk ajan, eli valoa tullaan erityisesti loppuvaiheessa tarvitsemaan melkoisesti.
Otsikko: Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
Kirjoitti: tjk-666 - Helmikuu 19, 2019, 20:17:42 ip
Täältäkin edelliseen liippaavaa kysymystä. Kuvassa (linkki alla) oma setup jonka askartelin kasaan Bilteman vermeistä, eikä ollu kalliit. 2 x 120 cm (54w) loisteputket joissa molemmissa yksi 6400k ja yksi 4000k putki. Ketjuilla katossa eli voi nostaa ja säätää. Kasvit kun kasvavat niin pitkät toiseen päähän ja lyhyet toiseen ja kulmaa voi säätää. Itseänikin askarruttanut tuo etäisyys kasveihin - onko niin että koko ajan mahdollisimman lähellä koko ajan (20-30 cm latvoista?). Vai pitäisikö nostaa kasvin kasvaessa tuolla kaavalla tuolta alta (haetaanko tässä vain sitä, että useampi kasvi mahtuu valokiilaan)? Kyllä käsittääkseni luxit menee aika pieneksi jos loisteputkella valaisee ja etäisyyttä tulee. Minulla on muuten täysin valoton tila eli luonnonvaloa ei tule mistään. 

https://www.dropbox.com/s/6aprpbk5c0tgfch/Photo%2019-02-2019%2C%2019.54.44.jpg?dl=0