lokakuu 25, 2020, 15:34:01 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - maurimöyrinen

1
4 päivää sitten chilini oli kaunis tuuhea ja tummanvihreä. Vaihdoin chilin uuteen isompaan astiaan. Avasin juuripaakun ja leikkelin juuria kuten aina ennenkin. Nyt Chili tiputtanut puolet lehdistään, jäljellä olevat lehdet ovat nahistuneet ja irtoavan näköiset, lehdet laikukkaita ja myös kaartuneet koppuralle. Onko chilini menettetty tapaus vai voisiko sen vielä pelastaa?

2
Päivitetääs tilannetta. Vieläkään ei ole pituuskasvua juurikaan tullut, mutta jostain syystä chinenset ovat alkaneet puskeen lehteä ihan hirveästi rungosta. Paksuutta näyttäisikin tulleen ainakin nelinkertaisesti verrattuna saman ikäisiin anuumeihin. Onko kenelläkään ollut tällaista ilmiötä? Voin uppia toki kuvaakin tänne, jos jotain asia kiinnostaa.
3
Mullat vaihdettu kaksiviikkoa sitten ja nekin on keitetyllä vedellä "steriloitu" ennen purkkiin vaihtoa. Multa aivan vastaavaa ollut aina, ja Anuumit myös samalla mullalla olleet. Ihan kukkapenkin multaa olen käyttänyt ja viimeksi purkin vaihdon yhteydessä tutkin juuria, ja kaikki oli hyvän näköisiä. Avasin juuripaakuun ja siistin juuria ennen multaan sijoittamista. Ötököita ei chinenseillä ole edes ollut, mutta anuumeihin niitä ilmestyy harvakseltaan, mutta vauhti ei ole hidastunut. Alkaa keinot loppuun itsellä. Kaikki mahdolliset asiat on tehty, mutta mikään ei tunnu auttavan. Kasvit ovat viellä päälisin puolin hyvännäköisiä, joten sekään ei anna osviittaa mihkään.
4
Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - heinäkuu 11, 2014, 18:41:57 ip
Onko nuo taimet idätetty pienissä kivivillakuutioissa?

Minulla oli joillakin taimilla vastaavan oloinen ongelma kivivillakuutiossa idätettynä. Pistin kivivíllakuution multaan, pinnan tuntumaan ja juuret eivät joillakin taimilla ruvenneetkaan kasvamaan kasvualustaan, joten ne jäivät pitkäksi aikaa tollaiseksi kitukasvuiseksi.


3kpl:tta on ollut kivivillassa (7pod, Carolina Reaper ja Black scorpion tongue), mutta nypin sen pois, ennen kuin laitoin multaan, ja multaan laittamisestakin on jo yli puolitoista kuukautta. Loput chilit idätetty lautalla, ja siirretty multaan ennen sirkkalehtiä.

Oon ymmärtänyt, että Chinenset nimenomaan vaatisivat valoa paljon, ja sitä onkin ollut paljon tarjolla.en vain ymmärrä mikä tässä mättää. Anuumit kasvaa hienosti eikä ongelmia ole. Pitää varmaan ruveta pitämään niitä varjossa, tai jotain ja katsoa kuinka käy. Selvästikkään suora auringon paiste yli 12h /päivä ei toimi. Eniten riipii, kun kaveri on saanut omansa kasvamaan pelkällä vedellä jo 20cm kokoisiksi, mutta itse olen yrittänyt oikein hienostella, eikä tulos ainakaan kovin mairea ole.
5
Eli kyseiset lajikkeet eivät kasva jostain syystä. Ainoastaan 7pod, joka 3viikon kylmäkauden aikana lähes kuoli, on saanut uutta elämää osakseen. Auringon valoa ja lämpöä ollut reilu viikon tarjolla aamu kuudesta ilta kahdestaan koko ajan. Ravinteita ja vettä olen myös tarjonnut. Anuumini BR ja Black scorpion tongue ovat viikon helle jakson aikana kasvaneet korkeutta kolmen kertaiseksi, vaikka valoa, lämpöä ja ravinteita olen antanut samanverran. Viikko sitten kasvit ovat olleet kooltaan samankokoisia, joten missä vika? Luulisi helteiden vaikuttavan edes jotenkin Chinenseihin, mutta mitään ei ole tapahtunut. linkitän pari kuvaa havainnollistamaan koko eroja.Ja vielä kuvaa 7podista, joka sinnitteli puolellatoista lehdellä montaviikkoa, ja jonka luulin jo olleen menetetty.
6
Kyllähän nämä ihan hyvältä myös minunkin mielestä näyttävät, kuten myös muutkin jotka olen kasvamaan saanut.

Ärsyttää vain tuon Habaneron menetys, kun se mielestäni tällä hetkellä on se paras chili. Jigsawissa lähinnä korpeaa hinta/laatu suhde. n.7e ja 7 siementä, joista 4 ihan vaan mahoja, ja kolme itämään lähtenyttä kuoli mystisesti. Otin jo yhteyttä Fataliihin, josko olisi mahdollista saada uudet siemenet vanhojen tilalle. Ainoa syy mitä keksin Jigsawin epäonnistumiseksi, on huonot siemenet. idätyslämpö lautalla oli koko ajan karvan päälle 28 ja valoakin oli tarjolla ylen määräisesti. Kaikki muut (pois lukien Habanero, joka ei lyönyt edes juuren alkua siemenistä) kyllä lähti hienosti itämään ja kasvaakin parhaillaan hienosti. Toivotaan, että Fatalii heltyisi, ja laittaisi uuden pussin Jigsawia. Habaneroa saa kaupasta kyllä, mutta Jigsaw on ainakin vielä vähän harvinaisempi.
7
Noniin. Nyt alkaa oleen kaikki itäneet, jotka vain itämään lähtivät. Habaneroista ei yksikään lähtenyt lykkäämään edes juuren alkua. Bolivian rainbowsta taas iti yksi siemen neljästä. Suurin pettymys oli kyllä Jigsaw. Kaikki siemenet kyllä lähtivät itämään jollain lailla, mutta yksikään ei sitten loppujen lopuksi koskaan kasviksi asti päässyt. Yksi sentään sirkkalehdet sai pinnalle, mutta sitten jostain syystä kuoli pystyyn, vaikka mitään järkevää syytä en sille keksi. Pakko kyllä varmaan jatkossa tilata siemeniä muualta kuin Fataliilta, koska harmittaa niin paljon nuo Jigsawit ja Habanerot. Kaikki siemenet laitoin itämään näistä kahdesta, mutta kummastakaan en saanut edes yhtä kasvia. Kaikkista muista on sentään 1-3 kasvia, ja siemeniäkin vielä varalla, mutta nämä kaksi ei saanut kuin pahan mielen. Jos jollain on Jigsawia tai Habaneroa ylimääräistä puskaa, niin otan mielelläni vastaan. Ärsyttää niin että meinaa loppua mielenkiinto harrastuksesta heti alkuunsa.
8
Tänään kypsyi hermot odotteluun ja päätin kurkkia siementen tilannetta. Kaivelin siemeniä varovasti esiin mullasta muovilusikan avulla ja sain todeta, ettei siemenet olleet alkaneen itämään( paitsi yksi Jigsaw). Nyt on kaikki (paitsi 3/3 itäneet Hot Tomatot ja yksi Jigsaw) laitettu Chilivaarin kelluvalle lautalle itämään. Toivotaan josko jotain alkaisi tapahtumaan pikkuhiljaa, kun tuo lautta systeemi ilmeisesti tehokas tapa on idättää?  Huhtikuun 24 laitettu itämään niin kuinka kauan pitäisi vielä jaksaa odotella? Multa ei ole hetkeäkään ollut kuiva ja lämpötila on ollut jatkuvasti 28,4 astetta, mutta mitään ei ollut tapahtunut. Laitanko suoraan uusia, vai annanko Lautalle mahdollisuuden?
9
Tänään en lisäile kuvia, mutta Hot tomatot ne vaan kasvaa kovalla vauhdilla. Muissakin siemenissä havaittu itämisen merkkejä, kun Jigsaw puski pintaan mullasta kypärä päässään. Ilmeisesti olin liian pintaan jättänyt siemenen, joten laitoin varosvasti idun hivenen syvemmälle, että "kypärä" heikkenisi kosketuksestaan kosteaan multaan. Onkohan mahdollista, että tapoin tuon ko kasvinalun? Arrowheadkin näyttäisi pikkuhiljaa puskevan pinnalle.

Maaliskuussa itämään laittamani Paprikachilit tuntuvat jämähtäneen paikalleen. Ehkäpä sitä tarvii vähän enemmän alkaa lannoittamaan, sekä ensiviikolla laittaa ne jo puolilitrasiin purkkeihin. Tällä hetkellä PC:t ovat jogurtti purkeissa. Tässä tän illan hajatukset. Kuvia sitten taas kun alkaa oleen jotain konkreettisempaa tapahtunut.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: 0llin oppivuodet
toukokuu 04, 2014, 23:33:04 ip
Komea on Jigsaw! alkaa olla aika kärsiä omasta sadostaan  ;)
11
Pakko laittaa tännekin tämä, kun eilen Hot Tomato taimen puski pienen lenkin verran pintaan, niin tänään olikin jo kunnon taimi ylhäällä sirkkalehtineen. kuvanotto väli on noin vuorokausi, eli vauhti on tällä veijarilla huumaava. :o

Alkaispa nyt muutkin jo pikkuhiljaa osoittamaan itämisen merkkejä.:-\ Joku viisas sen jo puki sanoiksikin, itämisen sietämätön hitaus.
12
Tänään tapahtunut taas edistystä! Reilu viikko sitten laitetuista siemenistä Hot Tomato rupee puskeen pintaan kaikkien kolmen siemenen voimin!

Eilen illalla rupesin antamaan lannoitetta chilipaprikoille ja heti aamulla oli uusia lehtipareja puskemassa kaikki neljä.
13
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
toukokuu 03, 2014, 17:38:26 ip
No nyt Sorriin mittausten jälkeen ollaan taas hivenen viisaampia ja alan jatkossa pitämään taimet päiväsaikaan tuolla vilpolassa lasin vieressä(aurinkoisena ja lämpöisellä kelillä oon taimet kantanut suoraan pihalle, että tuulen vire tekisi varresta jämäkän).
14
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
toukokuu 03, 2014, 12:55:44 ip
Ja tälläinen systeemi olisi siis ikkunalaudan kanssa kilpailemassa. Olen tuossa pitänyt peiliä päällä, ettei valoa menisi niin paljon hukkaan.
15
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
toukokuu 03, 2014, 12:32:37 ip
Kannattaako chilejä pitää tämmöisinä "harmaina" päivinä mielummin ikkunalaudalla, vaiko pienen eslin alla? kummasta kasvi saa enemmän tarvitsemaansa valoa. Taimet olisi noin 5-7cm kokoisia ja niissä on jo muutama oikea lehtipari ja sirkkalehdetkin ainakin toistaiseksi.
16
Terve vaan kaikille.
Ostin lidlistä itselleni Grandiol merkkisen Multi-Purpose Plant Food ravinnesäkin, jonka NPK on 12-5-14. Mitä mieltä ihmiset ovat tuosta sekoitussuhteesta? Kerran vasta olen kevyesti suihkaissut chileille, mutta aloittelijana en oikein tiedä kannattaako tätä edes käyttää? Mikä olisi se paras NPK sekoitussuhde chilejä ajatellen?
17
Tousta vähän kuvaa mun kasvaristani, johon modifioin pienen eslin antamaan valoa kasveille.

Tässä sitten fataliilta tilatut siemenet itämässä. vielä ei ole noussut mitään pinnalle, mutta maltti on valttia :)


Kesän mittaan olisi tarkoitus nikkaroida minikasvari jossa lamppuina olisi loisteputket ja sinne mahtuisi 8-12 bonchia talvehtimaan.
18
Kaupan Paprikachilit kasvaa pikkuhiljaa.


Onkos nuo sirkkalehdet mielestänne ihan OK? hivenen käpristyvät ja muuttuneet keltaisiksi, mutta taas nuo kunnon lehdet mielestäni ihan ok näköiset.

En välttämättä kovin aktiivisesti tätä päivittele, mutta yritän kerran viikossa saada kuvia laitettua. Vinkkejä ja neuvoja voi ja saa antaa  :)
19
mutta siis lajikkeesta, kuin lajikkeesta pitäisi pysty bonchi tekemään? Ja mitä ulkoäköön tulee niin, mielestäni fataliin sivuilla oli hieno kuva bonchista, jossa oli suurehkot punaist podit(naga?). Unelmoin vain siitä, että voisin kesken kokkauksieni ottaa habanero bonchistani podin leikkuulaudalle, ja maustaa ruokani sillä.
20
Onko mitään tietoa, että mistä lajikkeista pystyy boncheja kasvattamaan? Olen yrittänyt itse etsiä tietoa, mutta mitään spesifiä tietoa ei ole tullut vastaan.