Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: [1] 2 3 ... 59
1
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Toukokuu 21, 2018, 23:06:12 ip »
Onkos tämä lajike sitten jotenkin erityisen maukas kun pitää Kiinasta asti tänne tuoda? Onhan se mukava että kaikkia lajikkeita löytyneen ja tasapuolisesti kaikille.

Satoisa, hyvä ja tunnistettava omalla "profiilillaan" on aina tervetullut vaikka olisi kuusta.  Ja tästähän on omia perinteitä Kiinassa kastikkeineen. Vertaa vaikkapa Tabasco, jonka lajikkeen tuntemusta ja tietämystä tuskin kukaan tuolla lailla kyseenalaistaa.  Pitkältä hakemisesta voisi kysyä myös vaikka Jeweltä että eikö Perua lähempää muka chilejä löytynyt. Ja joo kyllä se Hainan Kiinan saari on , kerran googlemapsista kattelin.   ^-^  On kyllä niin etelää ettei Kiinaksi uskoisi.

Mulla on uusina nyt Hainanin lisäksi Goan ja Nepalin tuliaisia.

2
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Toukokuu 21, 2018, 22:47:28 ip »
Tehnyt mieli aloittaa sellainen perusaihe kuin lannoitteen vahvuus ja happamuus, kun yllätyksekseni en sellaisia löydä.  Tällainen monisatasivuinen otsikko on yhtä tyhjän kanssa asioitten etsimisen suhteen.  No eipä tässä muuta kuin uutta kysymystä kehiin, sillä ei tää ole niin jäsentynyt kysymys että uutta otsikkoa viitsisi nyt.

Miksi  pH oli noussut noin viikossa seiskaan niin NFT:ssä kuin ebbeissä? Poikkeuksena oli vielä happaman puolella eli noin pH 6,5:ssa  pienimmän kasvin ebbi josta vesi oli vähiten vähentynyt.  Kun kasvien kehitys on nähdäkseni hyvää niin miksi noita mittauksia pitäisi sen enempää tehdäkään? Tarkistin pH:n kun aloin vaihtaa litkuja ebbeistä.  Katsoin myös EC:t:  Isoimmassa ebbikasvissa oli vahventunut litku vajaasta kahdesta yli kahteen. NFT:ssä oli vahventunut 1,6:sta 1,8:saan mutta siinä ei ole vielä paljoa vähentynyt litku ehkä kolme ämpärillistä vasta 90l alkutilanteesta  Ebbeissä sen sijaan alkoi olla lähellä että pumppu imee ilmaa.

Pumppasin pilssipumpulla tyhjiksi ebbit ja kastelin multakasveja niillä. Ihan vähän jää pohjalle mutta mitäpä siitä. Uudet litkut kai sitten suunnilleen samat kuin ennenkin eli EC 1,8 tai sitten jo vahvennan siitä? Lannoite  säätää pH:n 6,5:teen .  Miksi sitä pitäisi laskea pH-downilla jos se ei tunnu auttavan kuin hetkellisesti?

Lannooite on Yaran Hydro + calsinit + vähän kekkilän syyslannoitetta.  Jotenkin veikkaan fiftisixti ettei kukaan vastaa mutta miten ihmeessä jengit voi säätää pH:n pysymään jossain kuudessa? Joka päivä mittaa ja lisää jotain?
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hellstonen kausi 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 22:01:33 ip »

Ei se ole niin minkään luotettavaksi tietämäni lähteen mukaan.

Mysteeri on edelleen chiliwikin erikoiset ja moninaiset luonnehdinnat. Myös 'valon tarve'  kohdassa kuin  vaikkapa kasvin koossa, joka aiemmin on ihmetystä minulle tehnyt  Tietenkin voi aina ajatella että ilmoitettu valon tarve on jonkinlainen vähimmäistarve, mutta kyllä sanaseppo on ollut turhan vapaalla kun eri rokotolajikkeille löytyy jo lyhyellä selailulla määritteitä kovin runsaasti:  Kohtalainen, tavanomainen, puolivarjo , normaali, keskivaativa, vähäinen...   ::)  Ei siinä mitään että määritteitä on paljon jos ne olisi jotenkin laitettu janalle järjestykseen.  Ei tuosta kukaan saa tietoa tuolla tavalla.

Toki lajin pääsivulla löytyy: Muiden lajien tapaan pubescensit pitävät valosta eikä niillekään voi antaa liikaa aurinkoa. Toisaalta ne eivät ole valon suhteen kovin vaativia, ja puolivarjo tai osa-aikainen paiste voi riittää hyvään satoon.

4
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Toukokuu 21, 2018, 14:58:43 ip »
Pari viikkoa riippuen lämmöstä/valosta

Pari viikkoa?  Tämä vastaus on  jäänyt kummittelemaan muistiini, koska olen jäänyt miettimään mistä hetkestä  tuo ajanjakso aletaan laskea ja toisaalta mikä lajike olisi noin supernopea?  2kk  olisi mielessäni normaalimpi ja 2 vk ymmärtäisin liittää jonkinlaiseen loppukypsymiseen värin saamisesta kannasta kiertämällä irtoamiseen.

HYL tuskin on minkäänlainen poikkeus kypsymisessäänkään kuin ei  varmaan ole kymmenkertaisessa sadossaankaan Kansantasavallan johdon mukaan?

5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas - kasvihuoneessa kuhisee taas
« : Toukokuu 21, 2018, 10:00:33 ap »
Kukkien lisäksi rupikonnia täällä asuu myös ja kerran vaelsi yksi rantakäärmekin.   Hoitelen voikukat ja muut heinät siimaleikkurilla.  Nyt alkaisi olla jo aika.   Luontoillassa taidettiin sanoa että voikukkia on kymmeniä lajeja mutta maassa taitaa olla jopa kaksi henkiöä joiden tiedetään pystyvän kaikkien lajimäärityksiin.

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hellstonen kausi 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 09:48:40 ap »

P.S. Oliko se niin että Rocotot tykkää kasvaa enemmän varjossa kuin suoraan auringon paisteessa?  :o

Tuo on hiukan mysteeri minulle vieläkin. Siitähän saa lukea jostakin että sopivin olisi puoliksi varjoisa.  Vuosittain on riittänyt auringon lomassa pilviäkin sen verran etten oikein osaa päättää onko siinä enemmänkin perää.  Arvelus voisi olla että ihmeen vähän rokotoissa näkyisi aurinkoisina päivinä taivasalla kehitystä ja lehtiä menee käppyrään, mutta en mää vaan tiiä.

7
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 21, 2018, 09:39:05 ap »
Puutkin vaikuttaa.  Ja  korkeudesta olikin jo puhetta:  Nuo on mitattu 2 metrin korkeudesta. Itse mittailin maan rajasta.   Tämä selitti osittain suuren eron mitä olen paikallissääennusteen ja oman tontin todellisuuden välillä pari vuotta ihmetellyt.  Ja metsä selittää myös miksi toisella puolen taloa on monta astetta lämpimämpää viileinä öinä. Sekä harjun läpi kaivettu  "jättimäinen oja" junalle kasvarin vieressä joka tuo kylmää tuolta alavammilta alueeilta. Iltatieteenlaitoksella  on naitä selostettu usein kysytyissä.  Tuossa noi kysymykset ja vastaukset linkkeinä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18066.msg347183#msg347183

Ja niin muuten, viime yönä oli jäänyt mittariin enää +1, joten hallatrendi on vähentyvä.  :D Olisi oikein mielenkiintoista jos olisi muutama luotettava mittari joita voisi asetella erilaisiin kohtiin tontilla, myös ylemmäs ja alemmas.  On sitä pölhömpiäkin mittauksia tullut tehtyä.

8
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 20, 2018, 23:34:04 ip »
Näkyy kuitenkin Malmilla mitatun alle 5 viime yönä.

9
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 20, 2018, 16:44:20 ip »
Hallanvaara on kyllä itselle yksi turhimmista varoituksista, talo jokivarressa korkeiden vaarojen välissä suunnilleen Oulun korkeudella... Viime kesänä löytyi esim. heinäkuussa -3 yölukemat...

Jokiunelmalta kuulostaa  muttei välttämättä puutarhaunelmalta.

Täällä etelässä mittari jätti lukeman -1,5 viime yönä samoin mitattuna kuin  edellä eilen.  Ja alhaisin lukema Ilmatieteenlaitoksella oli nyt (2m korkeudella)  2,6.  Mittauspiste vaihtui eilisestä. Näissähän on kyse mm. pilvistä yötaivaalla.


10
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: NFT vs. EBB
« : Toukokuu 20, 2018, 07:34:39 ap »
Onko kukaan kokeillut ebbiä ihan suht karkearakeisella luonnonsoralla? Raekoko +1mm, tuota nyt on käsillä ja hydro/lecasoraa taas ei, sillä mietin ::) Suodatus pitää järjestää tuloputkeen ja ylivuotoputkiin mutta muuten en keksi mikä olisi ongelma...

1mm on karkeaa hiekkaa. Soraksi sanotaan 2mm lähtien.  Tuli tutuksi termit akvaariohommissa.   

Jos on hyvin tasakokoiseksi seulottua pienirakeistakin ainesta, se ei pidättele liikaa vettä jolloin läpipäästävyys on hyvää ja juuristolla tilaa ja ilmaa, mutta missä menee raja?  Jokin 5 tai 8mm olisi minusta kiinnostava lähtökohta kokeiluun. Tai sepeli jossa kulmikkaampia rakeita 8-20mm.   Meinaan vaan että turhan hienolla tavaralla tulee varsin tiivis alusta joka voisi olla altis liialle märkyydelle? 

Se ettei kivet ole huokoisia, korvautuu kyllä sopivalla tilavuudella.  Jotta saadaan tulvavälille  pituutta.  Kunhan juuret ensin kasvavat.

Jos ei ole tarpeeksi tasakokoista soraa käy niin että se pakkaantuu varsin tiiviiksi kun pikkukivet täyttävät isompien väliset aukot.  Hiekka- ja sorasuodattimissa käytetään vastaavasti aina  tasakokoon seulottua tavaraa.


ed.  Vähän kuukkeloin. Löytyi selostukset - edut ja haitat sekä hiekasta että sorasta.  Soran edut:
    Very inexpensive
    Easy to clean
    Drains well
https://www.epicgardening.com/hydroponic-growing-media/


-------------------------------


Törmäsin tällaisiin, sanoisinko NFT-EBB hybrideihin.  On NFT-rännissä soraa tai muuta matskua ja kastelu on rytmissä.
https://www.commercial-hydroponic-farming.com/tag/flow-rate/


11
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Toukokuu 2018
« : Toukokuu 19, 2018, 18:58:52 ip »
Ilmatieteenlaitoksen mittauspisteet on 2m korkeudella. Täällä kävi viime yönä -3 maan pinnassa.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18066.msg347183#msg347183

Nyt taitaa tulla taas koska:  Yön alin lämpötila +1...6 astetta, yleisesti hallaa, lännessä mahdollisesti ankaraa hallaa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-ja-meri

12
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kurkuma
« : Toukokuu 19, 2018, 14:51:03 ip »
Mitäs tässä muuta kuin ikkunalta ovat ruukut siirtyneet kasvihuoneen kulmaan. Lannoituksia en ole lisää laittanut, mutta tuo Pollen Paras oli aika reilu lisäys.


13
Ebbissä hitaammin, ehkä taimet vaatii aikaa tottua siihen... Aiemmin kommentoimani ongelma muutamasta kellastununeesta lehdestä ei pahentunut, ripsiäisiä ei näkynyt, kasvit jatkaneet kasvua, ehkä kärtsäs vähä parvekkeella tai lannoitetta oli liian vähän (puutarhan kesää oli varmaan vähä alle taimien ohjemäärän 5ml/10l)Hyvältähän tää näyttää.   :thumbup:


---------------------------------------------------------------------------------------Kekkilän ammattiviljelyn turpeissa saattaa olla joitain joissa on sekaan laitettu kookoskuitua?   Tällaista kerrottiin jossain vanhassa keskustelussa.

Pitääpä kokeilla huomaanko mitään eroa kokoonpainuvuudessa tai jossain kesän mittaan kun osaan istutuksia sekoitan turpeen sekaan 1/4 kookosta.

https://www.kekkilaprofessional.com/fi/tuotteet/vihannekset-marjat-ja-yrtit/


https://www.schetelig.com/kekkilan-kasvualustat-ja-lannoitteet
https://www.schetelig.com/kekkila-kasvualustat-ja-lannoitteet-marjanviljelyyn


http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18066.msg347168#msg347168 Miellyin nyt istuttelemaan "parannetulla turpeella" eli turve + kookos 3+1.  Koostumus on kyllä selkeästi kivempaa kuin pelkällä turpeella.  Kokoonpainuminen on hallitumpaa ja ruukkujen täyttö sopivaan tiiviyteen ja kastelu helpottuu.

14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Yleinen fotoalbumi
« : Toukokuu 19, 2018, 12:01:02 ip »15
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Toukokuu 19, 2018, 11:49:26 ap »
Nyt on istutettu ainoat varsinaiset kasvaritomaatit tänä vuonna. Muuten sitten amppeli-, ruukku- ja avomaalajikkeita.  Amish Paste ja Ciliegia Rossa.

16
Kevytsoralla mittasin tilavuuksia.  Ventipot 20l oli pettymyksenä vain 16,5l aivan piripintaan täytettynä. Samalla täyttötyylillä tähän kangasruukkuun olisi mennyt varmaan 15,5l mutta tässä 15l.


Tässä sama "20l" Ventipot ja Alkon PP kassissa 16,5l soraa.


Nyt kassissa 20l
Ventipot 12l versio veti vastaavasti 13l.  ;)17
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Oluen paneminen
« : Toukokuu 19, 2018, 09:13:45 ap »
Kuukauden päästä ihan sen enempää tietämättä ostin Cooperin Draught'in. Tynnyriolutta. Pullossa hyvin heikosti vaahtoavaa, nyt parin kk jälkeen kuten kaikissa oluissa kypsyminen on parantanut makua jonkin verran. Menettelee ruuan kanssa, en ostaisi uudelleen.

Mitä tällä tynnyrillä tarkoitat ja miten se vaahtoamiseen liittyy?  Onko sulla jokin tynnyri, jossa pullojen sijaan laitat loppusokereineen hiilihapot kehittymään ja kypsymään? Millainen hana semmoisessa on?

18
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Oluen paneminen
« : Toukokuu 19, 2018, 09:01:27 ap »
 Onhan noita tullut laitettua valmiista uutteista mutta on ollut pitempi tauko.  Olen kyllä nyt taas siihen valmistautunut olutta pulloissa ostaen ja heti huuhdellen kun tyhjenee.  Varastoista löytyy eri vuosilta erilaisia uutteita.  Vuosikertaoluitako ne on sitten?

Olin vielä alaikäinen kun aloin viiniä tekemään. Myohemmin sitten olutta.  Vaan on mulla kuin ihmeen kaupalla vielä 80-luvun alussa hankkimani ominaispainomittarikin tallessa pysynyt.  Lähinnä ihme että on pysynyt ehjänä paristakymmenestä muutosta.


Alan liikkeiden nettisivuja katsellen näyttää oikean panemisen olevan ilmeisesti aika yleistä nykyään.   Alan liikkeet ja oikea paneminen.  :o    Tarkoitan tietysti maltaasta lähtien itse mäskit imellyttäen vai miten se menee. Sitten valitaan humalat.

19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kaskas - kasvihuoneessa kuhisee taas
« : Toukokuu 19, 2018, 08:09:31 ap »
Sattuipa radiosta korviini 'alavilla mailla hallanvaara'.  Niinpä sitten sovitin kaikki kasvariin illalla.  Tai no, ei nyt rokotoista puhuta ja ja jätin myös tomaatintaimet. 

Peitin tomaatit kahdenkertaisella harsolla.   Taitaa olla osin kolmikertainen.


-3  jäänyt lukemaksi analogiseen!  :o   Nuo SER -tyyppiset mittarit näyttävät mitä sattuvat eli +1 väittää sellainenkin.  Ja juu, nuo mittarit oli noilla sijoillaan eli mittauspisteet oli tosiaan noin lähekkäin harson ulkopuolella.
Lähimmillä mittausasemilla alin 4,7. Mutta nuohan ei taida olla maan pinnalta mitattuja, vaan olikohan se metrin ylempää?


Ei vaan kahden metrin korkeudesta.

http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#11

http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#15

http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#17


Jaa olihan siellä muutakin kuin tomaatteja.


Rokotot. Hätävarjelun liioittelua.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aji Fantasy


Piriz


Ebbit - CGN21500, Piriz, HBGTässä se kärähtänyt, josta lehtiä putoili.  Uutta lähtenyt jo hyvin tulemaan.
Aji Fantasy
20
Erikoisuudet / Vs: Chimaa!
« : Toukokuu 17, 2018, 23:03:44 ip »
Aika hirveetä tavaraa siitä tuli. Sitruuna jotenkin päällimmäisenä.. ehkä se korostuu chilistä.  Mutta tää saattaa kypsyä ajan kanssa paremmaksi.  Ja voi olla että löytyy jokin sopiva sekoitus joka maistuu. Ensimmäisenä voisi kokeilla vettä puolet ja hunajaa.

1,5 litran pulloon oli neljä kahvilusikallista sokeria varsin sopiva pullossa käymiseen.  Kunnolliset hiilihapot on. Tuon määrän otin vanhasta muistista vähän siihen suuntaan kun olutpulloon muistelin laittaneeni lusikallisen.

Sivuja: [1] 2 3 ... 59