Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tulipuu

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1

Kovin eri tahtiin kasvavat chilit taas kerran. Keskimmäisen kuvan ämpärichilit protestoivat ruukun vaihdon jälkeen kaksi viikkoa ilman kasvua ja ovat ottaneet kunnon spurtin vasta helteiden ja täyskastelun myötä.


Talvetettu risteymän kummajainen kukkii.


Kun multaa ja kasvimateriaalia kierrättää, nousee ruukuista edellisvuotisten chilien siemenistä itäneitä taimia.

28:00 ja 10:00


8:00 ja 10:00

Nämä kaksi ovat viettäneet parvekkeella jo kaksi viikkoa. Kasvuakin on tullut.

3
Koska pari viikkoa parvekkeella viettäneet testichilit ovat yhä hengissä, siirsin loputkin chilit parvekkeelle tänään. Kissan vesikuppikaan ei jaksa enää jäätyä. Ensi yön pakkasia en pelkää, mutta Su - Ma luvattu pilvinen sää hieman arveluttaa. Ensi viikko näyttää kuitenkin jo lämpöisemmältä kuin viime kesä.

Minä yritin tänä talvena talvettaa chilit parvekkeella. Osalla talvetuista chileistä oli vielä maaliskuussa ihan hyvän näköiset juuret, mutta tyhmänä menin kastelemaan niitä ja mädätin ne lopullisesti. Uskoisin, että talvettaminen parvekkeella voisi olla mahdollista, jos juuret saisi pidettyä kuivana. Otin vielä osan talvetetuista talteen, leikkelin juuret ja työnsin kaikki samaan ventipottiin kesää odottelemaan. En kyllä jaksa uskoa, että ne tuosta mihinkään virkoavat.

4


Chilit kävivät lauantaina ensimmäistä kertaa ulkoilemassa. Nelisen tuntia ne siellä nököttivät. Eilen yritin samaa mutta jouduin kantamaan kasvit sisään, kun taivas veti pilveen. Viimevuotiset palovammat ovat vielä takaraivossa.Koska chilit alkoivat tehdä uusia kasvupisteitä jo nuorina, päätin latvoa ne. Vaikka latvominen ei ihan aina toimi, on se kuitenkin osoittautunut varmaksi tavaksi saada lisää satoa. Viimevuotinen kääpiölombardo teki kokoonsa nähden tosi hyvän sadon. Keskimmäisen kuvan löysähkö PI 439416 on kasvattanut itselleen vajaassa viikossa mukavan paksun rungon, kuten myös alimman kuvan 7Roxa.


5
Ettei vaan kirvat ja ripsiäiset hyppää uusiin taimiin talvetetuista kasveista, koska oikein muuta selitystä en keksi talven keskellä moiselle ilmiölle.

Loppukesästä idätetyissä Lemon Drop x (Aji Fantasy x CAP 1444)-taimissa noita molempia oli syksyllä (jäi muuten kasvatuslistalta pois)

6Kaikki kasvit. Alemmassa kuvassa näkyy tyngäksi leikattu Chi bac (se chinensen kukkia tekevä bacca), joka oli jouluun asti parvekkeella, mutta alkoi kasvaa päästyään sisälle lämpimään.
Chi bac taimi. Kasvi tekee pieniä baccatumin makuisia podeja, joissa on vähän huonosti itäviä siemeniä. Kolme kasvia teki ihan hyvän sadon ja itämäänkin laitoin ainakin kymmenen siementä, mutta lopputuloksena oli yksi kasvi. Kaadoin tosin osan kuivatuista siemenistä pitkin kylppärin lattioita muiden siementen kanssa.
CGN 21500 x Punainen habanero harjoittelee kukkimista. Talvetettu kasvi teki yhden sormenpään kokoisen punaisen podin viime vuonna.


AFX kasvaa ja kukkii kuin bacca, mutta podeissa on jotain chinensemäistä.

Etsi kirva.
Tämän kauden teema on tuholaiset. Tuholaisten kasvualustana toimivat chilit.
 Olen idätellyt kasveja pitkin talvea marraskuusta alkaen. Viime viikolla havahduin tutkailemaan vauhdilla kasvavia taimia ja löysin aikamoisen kirvafarmin. Pienessä kahden lehtiparin taimessa saattoi olla kymmenkunta kirvaa. Olen nyt suihkutellut kasvit kaksi kertaa mäntysuopaliuoksella, mutta yksittäisiä kirvoja löytyy yhä. Ripsiäisiä en ole löytänyt vielä, mutta eivätköhän nekin jostain sikiä ennen vappua.

Youtubekanava poistui, kun yritin selvittää mikä syö puhelimen akkua. Googlen haun mukaan useampi kuin yksi googlen tili saattaa syödä androidin akkua. Ei auttanut akunkulutukseen. Videot ovat kyllä vielä koneella, jos joku niitä kaipaa.

7
Idätetyt ja itäneet:

AFX (Aji Fantasy x luultavasti punainen haba tai CGN21500)
(PHxCGN21500) x joku (Risteymän risteymä)
PH x CGN 21500 (?)
Mini Rocoto (2017 kuoli)
PI 439416 (Väärät siemenet viime vuonna?)
Chi bac
7Froxa x joku
7Froxa
SLYS x joku (Frontera Sweet?)
Pun hab x Frontera Sweet (pyöreä valkoinen ruukku)
Frontera Sweet
Pink Habanero x Suippis
Aji Cristal x CAP 1444
Lemon Drop x (Aji Fantasy x CAP 1444)
Punainen habanero
Cajamarca
PH x Suippis
Punainen Mieto
Mahdollisesti Cabai Burung Ungu
Keltainen jättiläisrocoto

Muut:
Avocado
Pari klementiiniä (vai tyrnejä jopa?)
Viikuna
Basilika
Lehtipersilja

Itämässä:

Pink Habanero (tumma keraaminen ruukku)

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Elokuu 18, 2017, 16:38:09 ip »Frontera sweet. Herkullinen ja aromikas mieto chinense. Polte enimmäkseen kannassa. Muistuttaa maultaan kaupan keltaisia bonnetteja, mutta poltetta on huomattavasti vähemmän.


PH x CGN 21500 (tai toisin päin). Tosi makea, jopa liian makea, vaikka podi oli vielä vähän raaka. Maistuu vahvalta Pink Habanerolta CGN:n aromilla ja poltteella.Ripsiäiset vaivaavat, uli uli...

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Elokuu 01, 2017, 16:33:10 ip »
https://youtu.be/rKkhRDYqPVk

Päivitystä.

Satoa on taas vain osassa kasveista. Mistä lie johtuu tuo kesä-heinäkuun jumitus, joka pysäyttää kasvun ainakin kuukaudeksi... Liiasta valosta? Ripsiäisistä?  Säästä? Sen verran kuitenkin kypsyviä podeja kiinni, että kohta saa alkaa jo stressata. Eka kuivattu satsikin on jo maustemyllyssä. Onhan tässä vielä reilu kaksi kuukautta aikaa, ellei syksy ole ennätyskylmä. Aivan varmasti saa taas ensi kesänä heitellä edellisvuotisia jauheita ja kastikkeita mäkeen. On se silti hieman surkuhupaisaa, kun melkein vuoden vanhoilla kasveilla on kokoa se 30cm ja podeja on kiinni kolme.

10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Heinäkuu 19, 2017, 15:23:37 ip »
Chinensebaccatumin heteistä vielä kuva.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Heinäkuu 14, 2017, 14:16:41 ip »

Tässä tämän kesän kummajainen, jossa näkyy hyvin selvästi sekä Chinensen että Baccatumin geenit.
Video kasvista:https://www.youtube.com/watch?v=CBWoYPzAWZUEi ollut Fidalgo Roxa
Eikä tämä Lemon Drop

12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Kesäkuu 24, 2017, 11:10:43 ap »
https://www.youtube.com/watch?v=--AXsXy-9_I&

Kasvit ovat kasvaneet ihan mukavasti tässä kuukauden aikana. Ripsiäiset taas hieman kiusaavat, mutta niistähän on riesaa vasta syksyllä. Rapsiöljy ja tiskiaine tuntuvat pitävän kannan kurissa. Edellisvuosiin verrattuna kasvit tuntuvat hieman pieniltä, mutta eivätköhän ne tuosta ehdi kasvaa.
Hyvää juhannusta!

13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Toukokuu 20, 2017, 14:25:39 ip »


Värilliset kasvit ovat aina kauniita.

Risteymäksi merkattu kasvi kukkii ja podittaa.

Lemon Drop x Baccaristeymä on tosi vehreä. Kasveja on kolme samassa ämpärissä.

Kaikki kasveista kukkivat ja podittavat.
Kukissa on toki pieniä eroja.

Baccaristeymän kolmas oikeita podeja tekevä sukupolvi tekee kukkia ryppäinä.

Tämäkin on risteymäksi merkattu. Syvä purppura.

Näitä on tullut vuoden aikana pari kappaletta kuussa.

Tämä taitaa olla Lombardo.

Santa Lucia Island on latvomattakin tosi tuuhea. Kasvi oli pitkään laiha kitukasvuinen nysä.

Vicentes annum on latvottu ja tuuhea, sekä tekee ensimmäisiä nuppujaan. Ruukussa on puolet rodomultaa ja puolet kookos/rainbow multaa.

14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Toukokuu 05, 2017, 17:36:17 ip »
https://www.youtube.com/watch?v=7qBQC5R7PJU

Tuossa kuulumisia. Chilit olleet nyt tämän viikon parvekkeella. Muutamalla viimevuotisella testasin kylmänkestoa jo vapun alla. Muutamalla täysikasvuisella kasvilla oli tänä vuonna sama ongelma kuin viime vuoden täysikasvuisilla talvetetuilla eli liian iso ruukku, liian iso lehvästö ja liian pienet juuret. Nuutuminenhan siitä seurasi. Aji Cacucha, Trinidad Perfume ja Frontera Sweet siis kyseessä.

15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Huhtikuu 07, 2017, 13:52:35 ip »
https://www.youtube.com/watch?v=A8ZHiOYaGSI

Viteomuotossa horinaa ja höpötystä.

Habanerosta on jo saanut maistiaisia. Viimevuotisen kasvin podien muoto näyttää muuttuneen suiposta lättänäksi ja pyöreäksi. Talven jälkeen tuoreet podit yllättävät sekä maulla että poltteella, vaikka viimevuotisia on pakastimesta popsittu helmikuuhun saakka.

Katselin viimevuoden kirjoituksia ja huomasin, että näihin aikoihin on jo kasveja ulkoilutettu ihan urakalla. Tänä vuonna vain muutama kasvi on käynyt valosta nauttimassa. Parvekekausikin näyttää alkaneen jo ensimmäinen toukokuuta. Eilen oli ensimmäinen päivä tänä vuonna, kun kasveja olisi jo voinut parvekkeella pitää pidempään. Kummallisia ovat nämä säät olleet, kun yhtenä päivänä sataa ja toisena paistaa. Eihän nyt Suomessa...

16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Helmikuu 28, 2017, 15:08:05 ip »Ei ole koolla pilattu tätä kasvia. Kukassa oli vieläpä ihan hyvin siitepölyä, jota sitten sörkin sormella emiin.
Haboja tulossa

17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuu 2017
« : Helmikuu 07, 2017, 12:51:30 ip »


Työnsin joulun alla kasvivalon kaappiin. Ihan hyvin ovat risut kasvaneet. Vain pienemmät taimet ovat hieman murjottaneet.


Aji Cachucha on pudotellut hämärässä kuivassa ilmassa lehtiään, mutta tekee nyt innoissaan uusia.Ripsiäisen syömä pikkutaimi nuokkuu suihkutuksen jälkeen. Ripsiäisten havaitsemiseen toimii myös valoa vasten nostaminen, sillä niiden vipeltävät varjot on helppo havaita lehtien pinnalta.


Kaupan punainen habanero on selvinnyt talvesta hämärällä itäisellä ikkunalla todella hyvin. Yritti jopa kypsytellä paria peukalonpään kokoista papanaa joulu-tammikuussa.


18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tulipuu 2017
« : Tammikuu 29, 2017, 21:02:27 ip »
Chilit 2017:


C.Chinense:

3x 7Froxa (uusi sukupolvi)
3x Aji Dulce Amarillo
2x Mieto punainen
2x PI 439416
2x GRIF 9293
Aji Margaretino
Frontera Sweet
Santa Lucia Island
St. Lucia Yellow Seasoning
Vicentes Annum
Tobago Seasoning
Caribbean red hab


1x C x C
2x C x C
3x Chinense x AnnuumC.Baccatum:

6x Baccaristeymä 3Gen
3x Baccaristeymä x Lemon Drop
5x Bacca x Chinense
CAP 214C.Annuum:

Pasilla BajoC: Futescens (?):

CAP 924


Talvetetut:

Punainen habanero
7Froxa
Trinidad Perfume
Aji Cachucha
CatarinaItämässä:

Pink Hab
Catarina
Chinense x Annuum (ekat kaksi kasvia kuolivat jouluna, loput siemenet samassa ruukussa)
"Arbolpussin jalapeno"
Toissavuotisen Trinidad Moruga Scorpion + 7 Pod chilijauheen jämätdöd:

Aji Jobito
Tobago Seasoning
Venezuelan Tiger (sirkkalehdillä vesilasissa, juuret mätänivät)

19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuun tulipuut - Toinen kausi 2016
« : Joulukuu 13, 2016, 15:40:21 ip »
https://www.youtube.com/watch?v=4hY2ZTG9PEQ

Kasvit voivat hyvin muutamaa ongelmatapausta lukuunottamatta. Ötököitä on näkynyt silloin tällöin, mutta sen suurempaa invaasiota ei ole toistaiseksi tapahtunut. Ehkä sitten maaliskuussa. Satokauden jäljiltä kitukasvuinen viidakko aiheuttaa lähinnä vitutusta, mutta eiköhän tuokin ole ohimenevää. Ainakin yleinen himo tulista ruokaa kohtaan on yhä ennallaan.

20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tulipuun tulipuut - Toinen kausi 2016
« : Marraskuu 15, 2016, 14:29:08 ip »


Talvi tuli ja parvekkeella oleva 7Froxa halkesi. Toinen samassa ämpärissä oleva kasvi on rungostaan vielä päällisin puolin ehjä.

7Froxan pikku marjoja viime viikolta. Ripsiäiset niitä mutustelivat, joten poimin talteen.

Uusi podi on jo nyt isompi kuin edelliset.

Syksyn viimeinen 7Froxan podi. Ajattelin idättää tästä vielä muutaman siemenen.

Kukkiakin vielä jaksaa.


Jaksaakohan haba luonnonvalolla talven yli?

Uusi chinense-risteymä harjoittelee vielä kukkimista.


Trinidad perfumen talvehtiva tynkä kukkii myös. Muutaman podin sain syksyllä ja hyvää oli. Harmittaa, kun sato meni niin myöhään.

Pakkasessa yhden ihmisen selviytymistarpeet, jääkaapissa vielä jokunen korkkaamaton purkki omia sörsseleitä ja keittiön kaapeista putoilee ovia avatessa kuivia chilejä syliin - tästä talvesta tulee lämmin!
Valoa kohti.

Ensi vuoden trendi on miedot chinenset, jotka tilasin kesällä Semillakselta. Fataliilta on tulossa vielä pari pussia vahvistuksia: Aji Jobito, Aji Margariteno ja Venezuelan Tiger, sekä pari pussia tomaatinsimeniä.
Oma chilirutsaprojekti jatkuu.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10