heinäkuu 12, 2020, 06:34:09 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Memsie

1
Juuren pää tummuu kun juuren pää kuolee, josta siis seuraa se haarautuminen. Eli niin on tarkoituskin.
2
Käsittääkseni aika iso osa kivivillan koko pointista on se, että siinä pysyy pitkään tasainen kosteus = paljon vettä, mutta samalla rakenne on sellainen, että juuret saavat myös ilma

Jos ymmärsin lukemani oikein, tässä mun käyttämässä kastelutavassa, kun pumppu nostaa vettä alhaalta päin ja sitten kun kuutiot ovat kastuneet ja allas tyhjenee, ylimääräinen vesi valuu kuutioista pois, ja alaspäin valuessaan "vetää" ilmaa kuutioon.
3
Iltalehti on vaan kääntänyt/kirjoittanut huolimattomasti, englanninkielisessä alkuperäisartikkelissa kerrotaan, että chilit, joita käytetään jäätelön tekemiseen, ovat "500 kertaa tulisempia kuin Tabasco". Eli ei suinkaan jäätelö itse.
4
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - helmikuu 05, 2018, 12:40:21 ip
Memsie, tää onkin järkeenkäypä menetelmä, että juuret eivät kuivaa kohden kasva.   Monesti sen on nähnyt kuinka jostain kukkapurkistakin reiästä käy juuri kurkkaamassa mutta kääntyy takaisin tai voi pää kuivuakin.     Hyvät kuvathän nuo on. Onko kuutiot 10cm vai 7,5cm?   Juuritilalla on varmaan oma vaikutuksensa kasvin saavuttamaan kokoon.

Lainaus käyttäjältä: Memsie - helmikuu 04, 2018, 23:57:38 ip

ritilät, noin pari senttiä pohjan yläpuolella, ja muuten toimii ebbin lailla,


Äänestykseen oli ilmestynyt myös yksi "jotain muuta".   Sittenhän tuo ei olisi enää ebbikään, jos vettä laittaisi kuution päälle, käsin kannulla tai pumpun letkulla.  Tästä kyllä otan ideoita käyttöön enemmän tai vähemmän.  ^-^ :thumbup:


Joo, mä siis äänestin "jotain muuta". Toi "pöytä" on mulla siis ollut sekä ebbinä että nft:nä, niin siinä mielessä muistuttaa enemmän ebbiä, kun veden pintaa nostetaan. Mutta mikään ei tosiaan tietenkään estä kastelemasta vaan päältä.

Käytössä 10cm kuutiot.
5
Kuvat eivät ole kummoisiakaan, mutta näkee niistä ehkä vähän jotain.. Mä siis viime vuonna koeluontoisesti kasvattelin NFT:hen meneviä taimia air pruning -menetelmällä, ja olin kyllä ihan tyytyväinen, pysyivät sen kokoisina että mahtuivat olemaan, ja lähtivät (alkukesän kylmyyden huomioon ottaen) minusta mukavasti kasvuun kun pääsivät lopulliseen kasvupaikkaansa. Tässä siis ihan tarkoituksella pyritään hillitsemään viherkasvun määrää. Inspiraationa toimi tämä: http://www.just4growers.com/stream/propagation/better-propagation-learn-how-to-air-prune-your-seedlings-and-cuttings.aspx

Valtaosa näistä viime vuotisista oli paprikoita, mutta en havainnut eroa paprikoiden ja baccatumien viihtymisessä.

Tämä kuva on otettu 9.3.2017.


Tämä kuva on otettu 10.4.


Ja koska tästä ei kuitenkaan näe kovin hyvin.. Ideana siis se, että kivivillakuutioiden alla on ilmaa, jolloin juurien kärjet kuivuvat ja juuret haarautuvat. Tuossa on siis pohjalla laatikoihin sopivan kokoisiksi tuunatut tiskikaapin ritilät, noin pari senttiä pohjan yläpuolella, ja muuten toimii ebbin lailla, eli ylivuotoputki on sen korkuinen, että vesipumpun kun laittaa päälle, vedenpinta nousee ja kivivillakuutiot kastuvat, ja kun pumpun sammuttaa, laatikot tyhjenevät käytännössä kokonaan. Kastelun tarve oli ihan ulos siirtoon asti harvemmin kuin kerran päivässä, joten ajastinta en päässyt pumpulle laittamaan, vaan kastelin kun kuutiot alkoivat tuntua liian kevyiltä. Suunnitelmissa olis sama tällekin vuodelle.

Ja tämä oli tilanne kasvihuoneeseen siirrettäessä 22.5. (säähän nähden ehkä vähän liian aikaisin, kourun keskeltä paleltui yhdestä taimesta lehdet..)
6
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - heinäkuu 02, 2017, 22:12:34 ip
(Cali on mitä huonoin kutsumanimi Calcinitille, koska kaliumia kutsutaan kaliksi maanviljelyssä.  http://www.kaskistenlannoite.fi/wp-content/uploads/2016/02/Data-sheet-KALISUOLA-K-min-50.pdf )


Mulla siis on nimenomaan Haifan valmistamaa kalsiumnitraattia, jonka myyntinimi on Haifa Cal. :)
7
Mä olen käyttänyt Hydroa ja Calia about tämän ohjeen mukaisesti, vähän EC:tä fiiliksen mukaan säätäen.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1668.msg213245#msg213245
8
Lainaus käyttäjältä: Lucyfer - kesäkuu 16, 2017, 17:58:54 ip
Eikös Fatalii mm. ole risteyttänyt tomaattia ja perunaakin keskenään, vai muistanko ihan väärin? Koisokasvejahan nuo ovat kaikki, miksei periaatteessa voisi risteyttää myös paprikakasveja perunan kanssa?

Saatan olla väärässä, en jaksa nyt tarkistaa :D

Mutta enemmän tuo kuori näyttää mielestäni kiivihedelmän kuorelta kuin perunan.


Varttaminen ja risteyttäminen on hippasen eri asiat. :) Perunaa, tomaattia ja chiliä/paprikaa voinee varttaa kyllä, risteyttämällä ei varmasti saavuteta mitään.
9
Eikös Akirolta saisi jonkin verran halvemmalla tuo, jos kampanja on edelleen voimassa?
Huone 6mm levyillä 720€, rahti 65€, yksi automaattiavaaja kaupan päälle 0€, toinen normihintaan 90€ = 875€ (tai 965€ jos kampanja ei ole voimassa.)
http://akiro.fi/tuote/kasvihuone-strong-12m%C2%B2/
10
Mielenkiintoista!

En tiedä a) paljonko englanninkielistä yleisöä videolla ja b) kuinka helppoa tekstejä on vielä muokata, mutta englanninkielinen teksti "with or without germination" vie vähän harhaan, koska germination=itäminen. Lannoitus=fertilization/fertilisation. :)
11
Tee-se-itse / Vs: Akvaariosta taimikasvatuskaappi
helmikuu 24, 2017, 18:19:21 ip
Jos sulla on jo olemassa tuohon akvaarioon sopivat lamput, niin parhaat taimet saat varmaan kasvista kuin kasvista jos pistät valot paikalleen ja päälle. Moni kasvi viihtyy talvista huoneilmaa korkeammassa ilmankosteudesssa, joten sen puoleen akvaario käynee taimikasvatteluun mainiosti, joko ihan oikein päin, ja sitten tuolla lailla kyljellään, ja sitten voi miettiä, haluaako avoimelle sivulle laittaa jonkun muovin tms, jotta akvaarion sisällä pysyy kosteampana. Itse ehkä kääntäisin takaisin oikein päin, laittaisin pohjalle tarvittaessa muovin tms tai taimet astioihin, ja sitten lamput päälle.
12
Hydrohan tosiaan tulee 25kg säkeissä, teillähän on yksi säkki melkein jo kasassa. :)

Itsellä ei ole tarvetta enemmälle, jäljellä edellisiäkin. Tosin onnistuin sössimään Calin säilytyksen niin että se on aika hankalasti käytettävässä muodossa atm.. Eli teoriassa jos jollekin on iloa siitä, että ottaisin kilon kalsiumnitraattia, voin niin tehdä, mutta muuten ei sen kummempaa tähän mun osalta.
13
Muut kuin chilipäiväkirjat / Vs: cornell2017
tammikuu 17, 2017, 13:14:14 ip
Hei, mahtavaa kuulla kokemuksia Pantos-paprikasta, koska se on meikäläisen ostoslistalla saksalaisesta luomusiemenkaupasta, ja juuri ntf-kouruun tulossa. Viime vuonna perus-ramirojenkin kanssa sadonsaanti meinasi jäädä myöhäiseksi, mutta tänä vuonna olisi tarkoitus kylvää nft-taimet jo reilusti viime vuotta aiemmin, joten toivottavasti Pantoskin ehtii. Katsotaan! Ties vaikka mäkin rustailisin päiväkirjani tälle osastolle, painopisteenä on kaikki paitsi chilit, suunnilleen, mutta jotenkin viihdyn tällä foorumilla kuitenkin, kun tietoa on täällä niin hyvin saatavilla.
14
Kiertovesipumppu on se taikasana, kun googlailette. Akvaariokaupoista, sekä fyysisistä että nettikaupoista löytynee. Riippuu vähän siitä, missä päin maata asuu, että onko helpompaa tilata vai hakea liikkeestä. Jos lähimmässä kaupungissa on ihan oikea akvaariokauppa, sieltä varmasti vähintään löytyy.

http://www.akvaariokala.fi/tuotteet.html?id=21246/ (Liike Tampereella)
http://www.akvaarioon.fi/epages/akvaario.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/19102007-19910/Categories/Kiertovesipumput/Pumput (Varastomyymälä Lahdessa)
http://verkkokauppaan.fi/verkkokauppa/2130/tuotteet/7288/Vesipumput/
http://www.akvaariokauppa.fi/new/p694-eheim-compact-300-fi.html (Liike Helsingissä)

Nostokorkeus on sellainen seikka, joka kantsii ottaa huomioon, jos on rakentamassa jotain, missä on yhtään korkeuseroa reson ja kasvatusaltaan välillä, teho varmasti riittää pienimmissäkin.
15
Tee-se-itse / Vs: Mistä edullinen vesisäiliö?
joulukuu 27, 2016, 11:30:07 ap
Pumppuja saa kaupasta, myös tehokkaampia. :) Tehokkaampi nostaa helposti 1-1.5m.

Tässä on nyt ehdoteltu kaikenlaisia ratkaisuja. Jos on alkupostauksesta muuttuneita toiveita esimerkiksi koon tai muodon suhteen, ne kannattaa tietenkin kertoa, niin parviäly osaa paremmin ehdotella sopivia astioita.
16
Päivityspuolella on ollut hiljaista, vaikka kasvu on ollut reipasta sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Valtaosa chileistä on tosin liian tulisia omaan suuhuni, mutta sen kyllä tiesinkin. Pikkuhiljaa kypsyvät tulettomat baccat ovat kyllä olleet mukavia.

Nyt vain kauhulla odottelen, että loppuiko oikein onnistunut vesiviljelykokeilu tähän. Allaolevassa ei kovin hyvässä kuvassa näkyy tilanne siinä vaiheessa, kun 3h sähkökatkon jälkeen kävin kaatamassa pari kastelukannullista vettä nft-kouruun. Nestejännitys palautui yllättävän nopeasti. Valitettavasti sen jälkeen piti lähteä yövuoroon, eikä ole oikeastaan tietoa, millaisia viritelmiä parempi puoliskoni sai sinne tehtyä. Saa nähdä mikä on huomisaamuna tilanne. Sähköt ovat olleen poikki klo 13 alkaen, arvioitu korjausaika on klo 04, mutta saa nähdä miten pitää kutinsa. Kasvihuone on sentään pystyssä. :DKurpitsamaakin on ottanut myrskytuulista osumaan, lehtiä on katkeillut paljon, mutta eiköhän siitä hyvä vielä tule.
Kuvassa ennen myrskyä..

17
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Valkosipuli
elokuu 22, 2016, 15:22:19 ip
Oisko siis sipulikärpänen löytänyt jostain sorriin valkosipuleihin? Oireet kuulostaisivat vähän siltä.
18
Tee-se-itse / Vs: Mistä edullinen vesisäiliö?
heinäkuu 31, 2016, 19:34:12 ip
Kuinka suurille viljelyksille tätä vesisäiliötä tarvittais? Mulla on lappoletkulla yhdistetyt 65litran muovipaljut 2 kappaletta, käytössä oleva vesitilavuus varmaan välillä 115-120l ja lyhin täyttöväli nyt kun on lämmintä ja kasvit melko isoja, on ollut 13 vrk. Ja mulla siis kasvihuoneessa neljän metrin ntf-kouru, jossa on kaksi isoa puskaa, yksi keskikokoinen ja muutama kuppaisen pieni.
19
Onkohan se 30kg mikä on Postilla rajana, matkahuollolla saattaapi olla enemmän vielä.
20
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatin kilpailevat latvat
heinäkuu 20, 2016, 22:18:00 ip
Mulla on kasvamassa Bingenheimer Saatgutilta tilattua Rote Murmel -marjatomaattia. Se on ehkä ollut vähän huonolla hoidolla, mutta en ole ollut kovin vaikuttunut. Kasvi on kohta kasvihuoneen katon kieppeillä niin kuin muutkin tomaatit. Vaikka tomaatit ovat pienenpieniä, terttuja ja niissä tomaatteja on suunnilleen saman verran kuin muissakin tomaateissa, eli grammoissa ajateltuna satoa tulee hyvin vähän. Raakileita siinä on niin kuin muissakin, tällä hetkellä. Ihan mielenkiintoinen tomaatti toki sinänsä, mutta en usko että ensi vuonna uhraan sille ainakaan yhtä paikkaa enempää kasvihuoneesta.

Voinen laittaa kuvan kunhan muistan, nyt oon työn äärellä.