tammikuu 29, 2020, 17:36:27 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Moribrand

1
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - toukokuu 08, 2016, 19:07:09 ipKokeile istuttaa syvälle. Istuta niin syvälle, että se ylin haara jää pinnalle. Sitte paljon paljon valoa, niin lähtee haarautumaan


Yhden paljas runko mullasta vihreän latvan ja ensimmäisten haarojen luo on n. 30 senttiä. Sama toisen kanssa, paitsi pari vanhempaa isompaa lehteä jää alapuolelle. Tarvittaisiin aika iso ruukku tuohon... Ajattele mielessä mäntyä metsän keskellä hakkuun jäljiltä, niin se on aika hyvä kuvaus...

Jos niistä napsaisi latvat toisen kerran, n. 20 senttiä latvasta(ja laittaisi ne palat juurtumaan omikseen kuten edelliset), runkoa jäisi n. 25 senttiä kummassakin, ja saisi sen siten  puskemaan uutta vihreää alempaa, ne alkaisivat ehkä näyttämään hiukan järkevämmiltä kasveiksi. En vain tiedä uskallanko kokeilla...
2
Haluaisin kysyä leikkaamisesta, koska chiliwikissä luin että on paras jättää jonkin verran vihreää ettei vahingossa menetä kasvia.

Koska kumpikin chileistäni myöhäistalvella, Trinidad Morega Scorpion ja Carolina Reaper, olivat melko tikku-ukkoja, siis suhteellisen suora runko ilman haaroja ja muutama lehti ja melkein kaikki muu vihreä/haarat ihan latvassa, leikkasin kummastakin noin kämmenen pituisen pätkän jättäen ainakin yhden haaran alapuolelle. Se auttoi koska niihin vähitellen alkoi tulla uutta vihreyttä, ja jopa haaroja alapuolelle leikkauskohtaa.
Mutta, siitä huolimatta niitten alaosa näyttää vieläkin melko puilta; jos leikkaan uudestaan, toiseen ehkä jää muutama lehti, toiseen ei sitäkään. Eli onko nyt liian myöhäistä saada niistä yhtään vähemmän hataran muotoisia?

(Katkotut oksat laitoin vesilasiin, ja kun niihin tuli juuret laitoin ne omiin ruukkuihinsa. Niillä ei tätä ongelmaa onneksi ole koska entisinä latvoina ne oli aika haaroittuneita jo valmiiksi)
3
Ei siinä keittiön pöydällä varsinaisesti lisävaloa ole ollut. Mutta keittiön valaisuna on toiminut kaksi loisteputkea katossa siitä asti kun isovanhemmat vielä asuivat täällä. Kaipa niissä on tarpeeksi ytya kun ne useimmiten on päällä, päivisinkin, ja pitkälle iltaan (menen yleensä myöhään nukkumaan. Jos menen...(viikonloput)).
4
Kuten otsikossa lukee. Täällä Ypäjällä on kaksi paikkaa joissa on tarjolla chicken wings, pizzeriasta ...tai viereisestä pubista(Karrinpuomi).

Kävin katsomassa Karrinpuomin ensi kertaa nyt joulun kunniaksi (olen asunut kauan Ypäjällä, mutta koska en käytä alkoholia, ei ole koskaan ollut tarvetta käydä siellä). Olin kyllä kuullut 'siipi-ateriasta' aikaisemmin, mutta koska pizzeriasta saa myös, niin...  Sanotaan nyt jälkiviisautena että kadun etten ollut käynyt/syönyt siellä aikaisemmin. :-\ ...

Siivet on perus-kamaa (voiko siivissä olla eroja?). Kastike on eri vahvuuksilla mild - hot , ... ja kamikaze.

Tuo viimeinen, miten sen nyt selittäisi ymmärrettävästi... Otetaan varteenotettava vertaus; Käytän kotona poppamiehen naga jolokia chilimurskaa leivän päällä (käytän joskus vahvempiakin, mutta tuota murskaa saa kilon purkeissa joten käy halvemmaksi tyytyä siihen pitemmän päälle...). 'Kamikaze' ei ihan yllä siihen, mutta tulee pirun lähelle. Vahvuus ei iske heti syödessä, joten ehtii syödä useamman siiven ennen kuin sen tuntee. Jos tuo selitys auttoi yhtään?...

No, jos matkanne kulkee Ypäjän kautta koskaan, käykää ihmeessä maistamassa. :)

Edit; Sain selville että kyseinen kastike on Siipiweikkojen Kamikaze-siipikastike.
Siipiweikkojen ravintola toimittaa sitä ravintoloille ja yrityksille. Yksityisille sitä on saatavilla ainakin Poppamieheltä.
Sisältää Trinidad Moriga Scorpionia joten se selittää tulisuuden. Tosin sen verran vähän(vesi, paprika, margariini, sokeriruokoetikka edellä aineslistalla) ettei kastike ole ihan tulisimmasta päästä kuitenkaan, merkattu poppamiehellä 7/10 tulisuus-asteella.
5
No, kiitos vastauksista, molemmille :). Saa nyt odottaa ja nähdä tuleeko niitä podeja. Niistä luultavasti näkisi kumpi lajike on kysymyksessä...

Mitä itse löysin kertomuksia chilin talvehtimisesta netistä, ei ollut kovin rohkaisevaa luettavaa, mutta ehkä hermoilin hiukan etuajassa...
6
No, ytimeen; Onko chilillä normaalia kukinto-kautta?

Syy kysymykseen, on että toinen chileistäni alkoi kukkia juuri nyt joulun alla(valkoisia pienehköjä kukkia). (kuva; http://imgur.com/JIBnQuf )
Pitäisikö olla huolissaan? Tai erityisiä hoitotoimenpiteitä?

Hiukan taustaa; Tilasin alkuvuodesta kaksi chilipurkkia poppamiehestä, toinen trinidad moriga scorpion, toinen carolina reaper.
Olin vähän hidas niiden aukaisussa joten ne iti vasta myöhempään keväällä.
Kasvoivat kesän aikana joten vaihdoin purkit saviruukkuihin. Ja jatkoivat kasvuaan. Arvelin ettei ne kukkisi ennen ensi vuotta? Siinä vaihdossa unohdin merkata ylös kumpi on kumpi, joten nyt voin vain arvailla kumpi lajike on kukassa?

Kuvassa lehdissä on läikkiä (kukkivassa, ei toisessa). Syy on että myöhempään kesällä siihen tuli jotain valkoista hometta lehtiin, ne kävivät veltoiksi ja alkoivat roikkua. Yritin etsiä ohjeita netistä, ja vaihto-ehtoina esitettiin joko joku sienimyrkky, tai mahdollisesti maito-emulsio. Maitoa ei ollut, ja kasvikauppa toisessa kaupungissa. Soijaa oli (käytän sitä kahviin), käytin sitä ja kumma kyllä se tuntui toimivan? Tosin nuo läiskät on ollut siitä lähtien...

Muuten, koko kasvun ajan kummatkin ovat olleet koko ajan siinä keittiön pöydällä. Ikkuna on lounaaseen ja juuri tässä talossa se mistä tulee eniten valoa. Ne kaksi saviruukuissa jotka myös pilkottavat kuvassa ja jakavat keittiön pöydän chilien kanssa ovat dracaena-pistokkaita(tuoksutraakki) jotka on katkaistu vanhasta korkeasta yksilöstä. Tähän mennessä kaikki neljä ovat pärjänneet hyvin keskenään.