Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - jussa

Sivuja: [1] 2 3 ... 13
1
Tee-se-itse / Vs: IKEA NFT By Jaolsten
« : Maaliskuu 18, 2019, 18:20:11 ip »
Ikeassa Trofast -tuotteet -20% kanta-asiakastarjouksessa 24.3. asti: https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/series/19027/

2
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Pirkanmaan aluejaosto
« : Maaliskuu 12, 2019, 21:23:32 ip »
Minulle kelpaa kaikki. Tulen mieluusti mukaan pikkujouluihin ja postitustalkoisiin.

3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2019
« : Maaliskuu 11, 2019, 17:29:51 ip »
Tänään kävin Bauhausista ostamassa Biolanin kasvusammalta ja ruukutin muutamia taimia. Pitää vähän aikaa antaa rauhassa totutella uuteen ympäristöön ja samalla tarkkailen miten lähtevät kasvamaan. Siirrän sitten lisää ruukkuihin kun näyttää että kasvu taas jatkuu. Kovin kauan ei tosin voi odotella, kun alkavat taimet olla jo melko kookkaita. Isomman taimen siirtäminen vesiviljelystä multaan (tai kasvusammaleeseen, kookokseen, tms.) on ainakin itsellä lähes aina aiheuttanut melkoisen taantuman. Liian innokkaasti varmaankin olen siirtänyt takaisin kovaan valoon.

Ruukkuun menivät kaksi leekiä (C. annuum) bolivian rainbow (C. annuum) ja quintisho (C. baccatum):


Ihan kivoja juuria oli taas kasvanut passiivivesiviljelyssä, kuvassa leek:


4
Caspian pink on jo pystyssä!  :o

5
Jatkan tähän samaan ketjuun kauden 2019 tapahtumia. Tänään lähti idätykseen kaksi basingaa ja kaksi caspian pinkiä.

Eipä muuten ole aivan mahdottomasti viestejä tällä "Muut kuin chilipäiväkirjat" -osiolla.

6
Pitänee päättää edellinen kausi ennen seuraavan aloitusta. Litsit olisi varmaan pitänyt vaihtaa paljon isompiin ruukkuihin. Aina uusien lehtiparien ilmestyttyä edelliset kuivuivat pois. Lopulta kuivuivat koko kasvit kun ei enää jaksanut kiinnostaa. Heitin mäkeen.

Tomaatteja tuli jonkin verrankin, kasteluongelmista huolimatta. Harmittelin kun ne jäivät pienikokoisiksi, kunnes tämän vuoden puolella huomasin, että niiden pitikin olla kirsikkatomaatteja  ::)

Hyviä olivat ja niitä kypsyi yllättävän pitkälle syksyyn vielä lisää.

7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2019
« : Helmikuu 23, 2019, 17:07:42 ip »
Tänään siirsin viimeisetkin taimet idätyslootasta passiivivesiviljelyyn. Itävyys muutoin 100%, paitsi sugar rush peach 50% ja aji cristal 75%. Tarkalleen ottaen viimeinenkin aji cristal oli itänyt, mutta en enää jäänyt odottelemaan että se saisi sirkkalehdet esiin.

Ikean passiivihydro:


Omatekoinen passiivihydro:


Lannoitteena annoin muutamalle kokeeksi Root !t -ensilannoitetta (ec 0,4) ja lopuille Puutarhan kesää (ec 0,4-0,7).

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2019
« : Helmikuu 09, 2019, 17:36:44 ip »
Edellisen kauden harmistuksista vielä jonkin verran masentuneena meni näinkin pitkään ennen kuin sain yhtään mitään aikaiseksi chilien kasvatuksen kanssa. Viikko sitten kuitenkin laitoin uudet siemenet itämään.

Kauden 2019 kasvatukset: (Päivitetty 23.2.2019)

C. chinense:
 • Embassy naga, itämään 2kpl, hengissä 2kpl
 • Hainan yellow lantern, itämään 1kpl, hengissä 1kpl
 • Surinam red, itämään 2kpl, hengissä 2kpl
 • Trinidad perfume, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

C. baccatum:
 • Aji cristal, itämään 4kpl, hengissä 3kpl
 • Sugar rush peach, itämään 4kpl, hengissä 2kpl
 • Quintisho, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

C. annuum
 • Leek, itämään 4kpl, hengissä 4kpl
 • Bolivian rainbow, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

Tarkoitus on noista sitten aika rankalla kädellä karsia osa pois, kunhan näkee kuinka itäminen ja kasvuun lähtö onnistuu. Filosofiana on, että vähemmän on enemmän, ehkäpä sitä oppisi jotain jos ei yritä liikaa. HYLin siemeniä löytyi enää yksi kappale, joten laitoin surinam rediä varalta. Bolivian rainbow ja quintisho on molemmat vähän hupailu/testailu/koristus -mielessä itämään laitettu. Trinidad perfume on lähes tuleton chinense, olisi hauska tarjota chiliin tottumattomille tutuille maisteltavaksi ja miksei itsellekin.

Tällä kaudella idätykset tapahtuvat Root!t -kitissä. Viime kaudella käytössä ollut Ikean systeemi on poistunut valikoimasta, eikä siihen tarkoitettuja kivivillapötköjä enää saa. Muutenkaan se ei ollut oikein minun tarpeisiini sopiva. Kirjoittelen ehkä jonkinlaisen arvostelun aiheesta jossain välissä.

Viikon odottelun jälkeen Kaikki annuumit ja trinidad perfumet ovat itäneet, puolet sugar rush peacheista ja surinam redeistä, muita ei vielä näy.

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2018
« : Helmikuu 09, 2019, 17:06:42 ip »
Nonni, nyt ehkä huvittaa taas vähän kirjoitella tännekin. Loppukausi karahti ikävästi kiville parin poissaolon aikana. Ensin viikonlopun reissussa tuo ämpärihydro oli imaissut itsensä lähes kuivaksi, eikä koskaan siitä toipunut. Sitten pidemmän reissun aikana kastelujärjestelmä toimi vähemmän optimaalisesti ja loputkin satohaaveet kaatuivat. Jotain toki tuli, mutta tässä vaiheessa harmitti sen verran paljon että ei juuri napannut enää koko homma. Vasta viikko sitten innostuin taas laittamaan uutta siementä itämään ja ehkäpä tästä vuodesta vielä uusi kasvatuskausi tulee.

10
Itse kun asun kerrostaloyksiössä eikä minulla ole autoa, niin nuo kookostiilet ovat erittäin käteviä.

11
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED työmaavalaisimet
« : Lokakuu 15, 2018, 18:03:36 ip »
Terve!
Olen aloittelemassa chilien kasvattamista, mutta opiskelija statuksen omaavana nämä kasvatustarvike kauppojen kasvivalot tuntuvat olevan todella arvokkaita. Tarkoitukseni olisi kylvää 4-5 erillaisia chiliä ja saada ne nyt jonkin verran kasvamaan tulevan syksyn ja talven aikana ja sitten ensi kesänä tuottamaan satoa. Esim motonetissä näyttää olevan suht paljon ja suht edullisesti led työmaa valaisimia niin onnistuisiko kuvailemani projekti tälläisillä valaisimilla? Jos onnistuu niin mitkä olisivat hyviä (linkki) ? Kasvatukseen suunnittelemani paikka on 2,5m pitkä ja 50cm syvä ikkunalauta.

Kyllä niitä voi käyttää ja toimii ihan kohtuullisesti. Suosittelen kuitenkin katsomaan ennen ostamista Ikean kasvilamppuja, tai Airamin vastaavaa.
Airameita saa vähän useammastakin paikasta.


12
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
« : Elokuu 30, 2018, 23:44:58 ip »
Näkyykö muuten toi sitten, kun joku sanoi ettei näkyisi:  https://www.facebook.com/groups/178860506063261/permalink/266389510643693/?sale_post_id=266389510643693&hc_location=ufi

Tää muuten johtuu omalla kohdallani siitä, että tuo Savustajat kirpputori on suljettu ryhmä eikä sen sisältö näy ulkopuolisille. Mobiilifacebookin virheilmoitus ei ollut hirveän avulias.


13
Mausteet / Vs: Lidl soosi Bring The Pain
« : Elokuu 13, 2018, 21:05:26 ip »

Sen sijaan ostin samasta hyllystä habanerosoosia. Tämä soosi on maultaan huomattavan etikkainen, eikä kovin tulinen.

Valmistusmaa näyttäisi olevan Saksa.

Tarkemmassa tutkimuksessa paljastui, että tästä soosista habaneroa on vain 4%. Saa jäädä hyllyyn jatkossa.  >:(

14
Mausteet / Vs: Lidl soosi Bring The Pain
« : Elokuu 13, 2018, 19:55:16 ip »
Moro kaikille! Olen uusi täällä ja ajattelin pikkasen kirjoittaa moisesta soosista. Oston ja kun tulin kotiin nion otin teelusikallisen ja meinas kyllä henki lähtee! Sitten koitin laittaa chicken nuggetin päälle. 2pikkuista tippaa ja polttelee mukavasti! En ole ihan tottumaton chiliin. Syön kuitenkin habanerot sun muut pitsan päällä ja wasabi ei tunnu missään, voin syödä tuubeja sitä. Onko joku muu maistanut?

Katselin tänään Lidlissä tuota ja tuoteselosteessa luki jotain että sisältää jalapenoa ja kasvisuutetta (en muista tarkkaa sanamuotoa, ehkä voit tarkistaa omasta pullostasi?). Tästä päättelin, että soosi on tehty kapsaisiiniuutteesta ja jätin pullon hyllyyn. Voin olla tietysti väärässä ja voihan siitä silti tykätä.  :)

Sen sijaan ostin samasta hyllystä habanerosoosia. Tämä soosi on maultaan huomattavan etikkainen, eikä kovin tulinen.

Valmistusmaa näyttäisi olevan Saksa.

15
Mikähän Jalapenoa (plantagenista taimena ostettu) vaivaa, kun osa ylimmistä lehdistä on ruvenneet tummumaan joistain kohdin (kuva)? Muuten kasvi kuitenkin voi hyvin, kukkii ja podejakin jo ilmestynyt muutama. Kasvaa tosiaan mullassa ja lannoitettu puutarhan kesällä 1ml/2l ja sumuteltu silloin tällöin merileväuutteella (biobizz). Oikeastaan tummuminen alkoi samaan aikaan kun rupesin levää sumuttelemaan, mutta muille kasveille niin ei kuitenkaan ole käynyt, voisiko liittyä jotenkin siihen? Ja ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen. :)

Niin ja lisäksi mietin sitä, että missä vaiheessa tietää koska ne podit on kypsiä, kun jalapenothan kuuluu syödä vihreinä?

Joidenkin chililajikkeiden lehdet tummuvat hyvässä valossa, ei ole mitenkään vaarallista. Vihreänä jalapenokin on raaka (se siis syödään monesti raakana). Kannattaa itse kokeilla milloin maku on parhaimmillaan, alkuun ne maistuvat lähinnä ruoholle tai herneelle, eikä poltetta ole ollenkaan. Kannattaa myös antaa osan kypsyä ihan kypsiksi pensaassa, niin sitten tietää senkin maun ja poltteen. Sitten kokeilemalla etsimään itselle sopivinta makua ja tulisuutta.

16
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Kesäkuu 30, 2018, 13:42:32 ip »
Kuinka yleistä tomaateilla on että kukkatertusta alkaa kasvaa uutta haaraa tai lehtiä?

17
Jäkätijäkäti / Vs: Typerin aate/uskonto
« : Kesäkuu 27, 2018, 23:18:01 ip »
Aiemmin olin pitkälti sitä mieltä, että olisi hyvä päästä uskonnoista eroon. Vanhemmaksi elettyäni olen kuitenkin huomannut että sitä mukaan kun ihmiset luopuvat perinteisistä uskonnoista, he ottavat tilalle uusia uskomuksia. Tyypillistä näille uskomuksille on, että oma totuus on jotenkin moraalisesti kehittyneempää. En nyt haluaisi antaa esimerkkejä, koska ei ole tarkoitus alkaa kinastelemaan, mutta oteteaan nyt selvyyden vuoksi vaikka kasvissyönti. Huomautan heti ensiksi, ettei minulla ole mitään kasvissyöntiä tai kasvissyöjiä vastaan, tämä vain esimerkkinä. Kysymys ei siis ole uskonnosta, mutta mielestäni ei monien kohdalla kauas jäädä.

Se mitä siis yritän sanoa on että uskonto on nähdäkseni osa ihmisyyttä, eikä sitä pitäisi yrittää kitkeä pois. Uskontojen ja muiden eettisten normistojen vaikutuksia normaaliin elämään pitäisi kuitenkin pystyä kriittisesti käsittelemään ja rajoittamaan uskonnon (tai vast.) harjoittajien aiheuttamaa haittaa muille. Tai niin ainakin uskon.  >:D

Toivottavasti joku sai jotain selkoa kirjoituksestani, pitäis vissiin vähän filosofiaa opiskella.

18
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Maukkain lajike?
« : Kesäkuu 27, 2018, 23:02:26 ip »
Aji cristal on kyllä ihan hyvä, niitä on nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa  ;D
Suosikkini on kuitenkin aji norteno, siinä on ihan omanlaisensa maku, en osaa sitä tarkemmin kuvailla. Aji amarilloa pitäisi jossain kohtaa päästä maistelemaan. Tuskin sitä itse alan kasvattamaan kun aji nortenokin kasvaa parvekkeella pitkästi yli kaksi metriseksi ja aji amarillon kai pitäisi kasvaa vieläkin isommaksi.

Chinensen tyypillinen kukkainen/parfyymimainen maku on myös minulle mieleinen, mutta yleisesti niiden tulisuus on minulle vähän liikaa että viitsisi enemmän niitä syödä. Tykkään ihan kaupan habaneroista ja tykkäsin CGN-21500:n maustakin. Tykkään myös esimerkiksi brown bhutlahin mausta, mutta jostain syystä nagan makuun en ole vielä päässyt. Kovin montaa toki en ole syönytkään  ::)  Koitin viime kesänä kasvattaa tulettomiakin chinensejä, mutta eipä niistä yhtään kunnon podia tullut. Tämän kauden ainoa chinense on HYL ja siitä näyttäisi ainakin pieniä raakileita tällä hetkellä löytyvän.

Niin ja kyllä minulle pubetkin kelpaavat, ne ovat yleensä maultaan mukavan pehmoisia ja tulisuus on hyvin miellyttävän oloinen, vaikkakin voi olla aika kova. Kovin erityisiä makuelämyksiä ne eivät kuitenkaan vielä ole tarjonneet. Ehkä vielä jonain päivänä.

Meinasin jo lopettaa kirjoittamisen, mutta mainitaan nyt vielä annuumit. Pidän kohtuu makeista paksulihaisista annuumeista, kuten mm. leek.

Muita lajeja olen aika vähän päässyt maistelemaan (paitsi tabasco soosia).

19
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
« : Kesäkuu 26, 2018, 00:35:11 ap »
No nyt itselläni myös alkoi taistelu PH:n kanssa. Jostain syystä NFT:ssä PH on alkanut aina vain nousemaan uudestaan ja uudestaan sinne seiskaan ja ylikin. Eli nyt niitä neuvoja kiitos.  :D
...

Mittaatko EC:tä myös? Käsittääkseni yleensä PH nousee kun EC laskee, eli kasvi syö nopeammin ravinteita kuin ottaa vettä.

Itse olen tällä kaudella kokeilemassa vesiviljelyä, enkä ole mittaillut muuta kuin PH:ta tippatesterillä (minulla ei ole EC-mittaria). Olen huomannut PH:n vaihtelevan jonkin verran, mutta lannoitevahvuuden lisääminen tai vähentäminen on tähän asti riittänyt sen säätöön. Enkä toki joka heilahdusta korjaa, joskus menee päiviäkin etten edes mittaa PH:ta, tarkistan ehkä paljonko vettä on jäljellä ja tarkkailen kasvin vointia.

Ai niin joo, en tiedä miten erilaiset PH:n säätöön tarkoitetut aineet vaikuttavat EC-mittaukseen.

20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2018
« : Kesäkuu 14, 2018, 15:57:16 ip »
Montufaria on kypsynyt jo useita maistiaisiksi ja se kukkii hyvin ja uusia podeja on paljon kypsymässä. Muissa lajikkeissa on kaikissa kypsyviä podeja, tosin manzanoissa hyvin vähän, eivätkä ne myöskään kuki (yksi tai kaksi kukkaa yhteensä kolmessa kasvissa). Myös lemon dropissa on vain muutama pieni podin alku ja kukkiakin vain muutamia. Leek on takuuvarma podittaja kun se aloittaa ja nytkin niissä kasvaa jo muutamia podeja kovaa vauhtia. Hiukan hitaammin kasvavat aji cristalin podit, mutta vesiviljelyssä niitä on tulossa runsaasti. Tässäpä kuva isoimmasta:HYL kukkii edelleen varovaisesti, mutta kuitenkin. Suurin osa kukista putoaa pois, mutta löytyipä yksi podin alkukin:Tuleville kausille suunnittelen vesiviljelyn lisäämistä kahdesta syystä:
 • Helppous. Vaativat päljon vähemmän hoivaa, kunhan silloin tällöin tarkistaa vesitilanteen ja sen laadun
 • Satoa tuntuu tulevan älyttömän paljon enemmän

Lisäksi olen ajatellut siirtyä kookoksesta takaisinpäin multaan, mutta ei siihen lähikaupan halvimpaan. Voin toki harkita myös muita vaihtoehtoja, kuten kasvusammalta ja turvetta. Ideana on tuottaa pääsato vesiviljelyssä ja hifistellä muutaman multaruukkun kanssa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 13