toukokuu 28, 2020, 02:04:54 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - jussa

1
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 13, 2020, 16:59:08 ipKokeillujen tuloksena oon päätynyt itse lantraamaan noista 30% ja 20% -stokkiliuokset, jotka siis liukenee kokonaan ja pysyy nesteenä myös. Perusannostus 25ml+25ml/10l. EC 1.6 ... Aika liki Micro+Mato-settiä  ;)


Hmm, miten teet nuo stokkiliuokset? Minulla ei Hyperflex pysy 30% -stokkiliuoksena nesteenä, vaan pohjalle kertyy aika paljon kiteitä. Itse tein niin, että laitoin 3 dl hyperflexiä ja 7 dl vettä samaan pulloon. Jännän vihreätä siitä myös tuli.
2
Lainaus käyttäjältä: tuohinen - maaliskuu 11, 2020, 09:26:18 apOsaisitteko selventää:
...

Miten saamani arvo "19" (tai 100 x 19 = 1900) suhteutuu tähän ohjearvoon? Olisiko se 1,9?

Itse tulkitsen omaani juurikin näin, eli 1,9mS/cm.
3
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
helmikuu 25, 2020, 13:18:19 ip
Kävin eilen Tampereen Ikeassa tarkoituksena ostaa lisää Växer-kasvilamppuja. Eipä löytynyt. Kun kysyin, sain vastaukseksi että "Tulee ehkä syksyllä". Ikean nettisivuilta kun hakee, niin ainakaan minä en löytänyt mitään hakusanalla "växer". Toivottavasti ei ole poistunut valikoimasta. Airamin täysin vastaavia löytyi onneksi runsaasti lähimmästä Prismasta, joten ei hätää.
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2020
helmikuu 22, 2020, 14:56:28 ip
Laitoin vielä kolme siementä leekiä (C. annuum) itämään. Eiköhän nuo riitä. Tai itseasiassa niissä on jo ylimääräistäkin.

Itulaatikosta olen siis jatkokasvatukseen siirtänyt tähän mennessä kolme ojos de pescadoa ja kaksi HYLiä. Laatikossa kasvaa tällä hetkellä kolme HYLiä (jotka pitäisi piakkoin siirtää jatkokasvatukseen), kaksi aji fantasya ja trepadeiraa, yksi aji amarillo ja lemon drop. Itämistä odottaa yksi aji amarillo ja lemon drop, sekä kolme leekiä.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2020
helmikuu 15, 2020, 14:27:54 ip
Koitetaan vielä foorumipäiväkirjaa.

Tähän kauteen tulee sisältymään yksi muutto, joten kausi saattaa loppua ennen kuin satoa tulee. Vielä ei  ole tietoa millaisella parvekkeella chilini tulevat kesän asumaan.

Laitoin kuitenkin tammikuun alkupuolella chinensejä itämään:
 • HYL * 5
 • Ojos de pescado * 4 (kohtuu vanhoja siemeniä)

Näistä HYLit iti kaikki, tosin osalla kesti hyvinkin pitkään ja ODP:sta kolme iti. Tarkoitus on jättää (ehkä) yksi ODP ja kolme HYLiä kasvamaan.

9.2. itämään lähti baccoja seuraavasti:
 • Aji amarillo * 2
 • Aji fantasy * 2
 • Lemondrop * 2
 • Trepadeira do werner * 2

Baccoista molemmat trepadeirat ovat saaneet sirkkalehtensä näkyviin. Näistä en vielä oikein tiedä mitä jää kasvamaan, ei kuitenkaan kovin montaa.

Annuumeja en ole vielä itämään laittanut, mutta ehkä leekiä tulee taas kasvatettua, ehkä jotain muuta.

(Muokattu 22.2.)
22.2. Annuumeja itämään:
 • Leek * 3

Idätykset tänä vuonna Root!t juurrutussienissä ja jatko passiivivesiviljelyssä. Osan kasveista siirrän sittemmin kookokseen ja osan johonkin aktiivisempaan hydroon, riippuen siitä mitä saan aikaiseksi.
6
Lainaus käyttäjältä: Whili - helmikuu 13, 2020, 14:03:49 ipOnkos Pirkammaalaisilla lannoite-asiat kunnossa ??

Voi olla kimppaa tiedossa...

Kimppakiva kiinnostaa toki aina. 🙄😁😊
Lannoitteet myös.

Edit. Minulle kelpaa sekä Yara, että Nutriforte.
7
Minä voisin tällä kertaa osallistua kirjeeseen.
8
Lainaus käyttäjältä: rpa - elokuu 11, 2019, 15:26:24 ip
Näyttää että tänä vuonna täytyy tyytyä aineksiin Prisman vihannesosastolta. Alla olevat Suomalaisia.

Maistamisalustana tuoresalsa: Tuoretta chiliä, tomaattia tai paprikaa, valkosipulinkynsi, tuoretta cilantroa
(kun loppui, oreganoa),  suolaa, loraus etikkaa tai sitruunamehua, pieni liraus öljyä. Yhteensä 2dl valmiina.


Lajikkeet pääosin Heinän puutarhalta.

1. Sugar rush red
2. Aji amarillo
3. Tämä lienee hollantilainen habanero
4. Sugar rush peach
9
Mausteet / Vs: Savuhovin Kipu-sinappi
heinäkuu 05, 2019, 15:17:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Tommix - heinäkuu 04, 2019, 20:23:55 ip
Lienee valmistus lopetettu kun ei löydy mistään. Ei edes Keravan myymälästä...  :'(


Harmi. Nagasinappia jos haluaa, niin tietääkseni ainakin Heinän puutarha ja Ruukin kastike semmoisia tekee. Tosin Ruukin kastikkeellakaan sitä ei ole tarjolla kuin niiden kojulta tapahtumissa mihin he osallistuvat. Sinapin tekeminen ei kai ole kovin vaikeaa itsekään.
10
Lainaus käyttäjältä: kiesus - kesäkuu 12, 2019, 19:28:45 ip
Tervehdys foorumilaisille.Tervetuloa foorumille. Kuvan perusteella arvelisin sen olevan kirva. Niitä on useita erilaisia: http://www.otokkatieto.fi/cat?id=6.
Normaalisti noista voi koittaa päästä eroon monin tavoin. Jos niitä on vähän, voi niitä listiä vaikka sormin. Toinen on miedolla saippualiuoksella suikuttelu, esim. mäntysuopaa veteen vaikka 2dl / 10l (ei ole tarkkaa). Kaikki kasvin osat pitää suihkutella joka puolelta. Biologinen torjunta on monen suosikki. Tarkoittaa sitä, että tuodaan paikalle kirvoja syöviä petoja, kuten leppäkerttuja, tai voi tilata Biotukselta jotain muita petoja. Voi niitä koittaa myrkyttääkin.

Tarkempia ohjeita löytyy hakemalla mm. tältä foorumilta.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2019
kesäkuu 04, 2019, 09:47:36 ap
Vaihteeksi pieni päivitys. Eilen siirsin chinensetkin parvekkeelle. Aiemmin lämpötila on käynyt öisin 10°C tienoilla, mutta ennuste lupasi lämpenevää, joten uskalsin näin tehdä. 15°C oli viime yön alin lämpötila. Minulla on kolme chiliä vesiviljelyssä, lajikkeet aji cristal (C. baccatum), hainan yellow lantern ja surinam red (molemmat C. chinense) ja järjestelmänä bubler josta ilmakivet korvattu vesipumpulla. Onkohan tuolle olemassa joku oma nimikin? Kookoksessa (no on seassa kasvusammaltakin) pari leekiä ja bolivian rainbow (C. annuum); aji cristal, sugar rush peach ja quintisho (C. baccatum); sekä surinam red, trinidad perfume ja embassy naga (C. chinense).


Trofast vesiviljelykäytössä.


Lähikuva edellisestä. Vesipumppu on laatikon etuosassa, jotta juuret eivät aivan heti tukkisi sitä. Pumppuna 2W Platinum, paitsi yhdessä on isompi pumppu mikä löytyi valmiiksi omasta varastosta. Hieman jäi harmittamaan kun pienellä vaivalla noista olisi saanut ebbinkin.

Pari kuvaa parvekkeelta eri suuntiin:


Taustalla pari tomaattia.

Leek on jokavuotinen takuupodittaja, aloittaa varhain ja tekee isoja paksulihaisia sekä hyvän makuisia podeja. Kasvi ei tosin kasva isoksi.

12
Tämän kauden tomaatit ovat oleskelleet parvekkeella jo jonkin aikaa. Hieman on ollut kylmää varsinkin öisin, mutta nyt sekin asia korjaantuu. Viime yönä ei mennyt kertaakaan alle 15°C. Kukat ovat jo alkaneet aueta. On kyllä helppo huomata että lähempänä parvekkeen reunaa oleva saa enemmän valoa. Lajike caspian pink.


Vasemman puoleinen haarautui niin tasapuolisesti kahteen osaan, että päätin jättää molemmat kasvamaan.


Kukkia aukeamassa.
13
Tee-se-itse / Vs: IKEA NFT By Jaolsten
maaliskuu 18, 2019, 18:20:11 ip
Ikeassa Trofast -tuotteet -20% kanta-asiakastarjouksessa 24.3. asti: https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/series/19027/
14
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Pirkanmaan aluejaosto
maaliskuu 12, 2019, 21:23:32 ip
Minulle kelpaa kaikki. Tulen mieluusti mukaan pikkujouluihin ja postitustalkoisiin.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2019
maaliskuu 11, 2019, 17:29:51 ip
Tänään kävin Bauhausista ostamassa Biolanin kasvusammalta ja ruukutin muutamia taimia. Pitää vähän aikaa antaa rauhassa totutella uuteen ympäristöön ja samalla tarkkailen miten lähtevät kasvamaan. Siirrän sitten lisää ruukkuihin kun näyttää että kasvu taas jatkuu. Kovin kauan ei tosin voi odotella, kun alkavat taimet olla jo melko kookkaita. Isomman taimen siirtäminen vesiviljelystä multaan (tai kasvusammaleeseen, kookokseen, tms.) on ainakin itsellä lähes aina aiheuttanut melkoisen taantuman. Liian innokkaasti varmaankin olen siirtänyt takaisin kovaan valoon.

Ruukkuun menivät kaksi leekiä (C. annuum) bolivian rainbow (C. annuum) ja quintisho (C. baccatum):


Ihan kivoja juuria oli taas kasvanut passiivivesiviljelyssä, kuvassa leek:

16
Caspian pink on jo pystyssä!  :o
17
Jatkan tähän samaan ketjuun kauden 2019 tapahtumia. Tänään lähti idätykseen kaksi basingaa ja kaksi caspian pinkiä.

Eipä muuten ole aivan mahdottomasti viestejä tällä "Muut kuin chilipäiväkirjat" -osiolla.
18
Pitänee päättää edellinen kausi ennen seuraavan aloitusta. Litsit olisi varmaan pitänyt vaihtaa paljon isompiin ruukkuihin. Aina uusien lehtiparien ilmestyttyä edelliset kuivuivat pois. Lopulta kuivuivat koko kasvit kun ei enää jaksanut kiinnostaa. Heitin mäkeen.

Tomaatteja tuli jonkin verrankin, kasteluongelmista huolimatta. Harmittelin kun ne jäivät pienikokoisiksi, kunnes tämän vuoden puolella huomasin, että niiden pitikin olla kirsikkatomaatteja  ::)

Hyviä olivat ja niitä kypsyi yllättävän pitkälle syksyyn vielä lisää.
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Jussan kausi 2019
helmikuu 23, 2019, 17:07:42 ip
Tänään siirsin viimeisetkin taimet idätyslootasta passiivivesiviljelyyn. Itävyys muutoin 100%, paitsi sugar rush peach 50% ja aji cristal 75%. Tarkalleen ottaen viimeinenkin aji cristal oli itänyt, mutta en enää jäänyt odottelemaan että se saisi sirkkalehdet esiin.

Ikean passiivihydro:


Omatekoinen passiivihydro:


Lannoitteena annoin muutamalle kokeeksi Root !t -ensilannoitetta (ec 0,4) ja lopuille Puutarhan kesää (ec 0,4-0,7).
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2019
helmikuu 09, 2019, 17:36:44 ip
Edellisen kauden harmistuksista vielä jonkin verran masentuneena meni näinkin pitkään ennen kuin sain yhtään mitään aikaiseksi chilien kasvatuksen kanssa. Viikko sitten kuitenkin laitoin uudet siemenet itämään.

Kauden 2019 kasvatukset: (Päivitetty 20.5.2019)

C. chinense:

 • Embassy naga, itämään 2kpl, hengissä 1kpl

 • Hainan yellow lantern, itämään 1kpl, hengissä 1kpl

 • Surinam red, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

 • Trinidad perfume, itämään 2kpl, hengissä 1kplC. baccatum:

 • Aji cristal, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

 • Sugar rush peach, itämään 4kpl, hengissä 1kpl

 • Quintisho, itämään 2kpl, hengissä 1kplC. annuum

 • Leek, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

 • Bolivian rainbow, itämään 2kpl, hengissä 1kplTarkoitus on noista sitten aika rankalla kädellä karsia osa pois, kunhan näkee kuinka itäminen ja kasvuun lähtö onnistuu. Filosofiana on, että vähemmän on enemmän, ehkäpä sitä oppisi jotain jos ei yritä liikaa. HYLin siemeniä löytyi enää yksi kappale, joten laitoin surinam rediä varalta. Bolivian rainbow ja quintisho on molemmat vähän hupailu/testailu/koristus -mielessä itämään laitettu. Trinidad perfume on lähes tuleton chinense, olisi hauska tarjota chiliin tottumattomille tutuille maisteltavaksi ja miksei itsellekin.

Tällä kaudella idätykset tapahtuvat Root!t -kitissä. Viime kaudella käytössä ollut Ikean systeemi on poistunut valikoimasta, eikä siihen tarkoitettuja kivivillapötköjä enää saa. Muutenkaan se ei ollut oikein minun tarpeisiini sopiva. Kirjoittelen ehkä jonkinlaisen arvostelun aiheesta jossain välissä.

Viikon odottelun jälkeen Kaikki annuumit ja trinidad perfumet ovat itäneet, puolet sugar rush peacheista ja surinam redeistä, muita ei vielä näy.