tammikuu 23, 2020, 08:16:39 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - miiksuli

1
Pitkästä aikaa. Odotellu tässä todella pitkään kypsymistä että josko tämä Aji Mango vaihtais väriä... Niin se vaihtoikin haaleasta hieman vähemmän haaleampaan väriin. Maku muistuttaa karambolaa. Aika erikoinen Aji Mango... Semmonen hapahko, sitrusta, ei makea, mieto. Tulisuus on pippurinen jotain jalopenon tasoa. Maks ehkä 10K SHU. Värin olisi pitänyt olla keltainen tai oranssi mutta että karambola? Tämä oli suurin marja ja painoltaan 8 grammainen. Hyvin siemeniä jatkokasvatusta varten. Ei huono chili vaikka tosin mieto. Voisi sopia hyvin meksikolaisiin ruokiin salaattien kanssa.2
Voishan tuo ruskea olla black nagan ja jonkun muun miedomman sekoitus koska jos tulisuus on jotain habaneron ja nagan välistä tulisuus. Vähän siemeniä näyttäis olevan ja pieni istukka. Onko kaikki tuommosia ujoja sisältä?
3
Huhuh. Nyt on tuoretta kamaa tarjolla. On taas sellanen paratiisi luvassa maistajaa. Cantaloupe/hunaja melonia tuoksussa, parfyymia, makeutta ja super tulisen ominaista tuoksua. Aloittaja varmaan delaa tähän kun sen verran hyvä tuoksu että pelottaa taas jälleen :)

Vanhempaa satoa. Reilusti lannoitetta ja vaihtelevasti vettä.

4
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Biohiili
kesäkuu 26, 2019, 18:19:36 ip
Lainaus käyttäjältä: JLe - kesäkuu 25, 2019, 08:39:07 ap
pH:n nousu kiusasi mua aika pitkään hydrossa ja vastanyt olen saanut pH:n stabiloitua.

Seuraavaksi kannattaa varautua latvamätään.
Vesiviljelyssä latvamätä ei ollut mulla ainakaan ongelma, koska olen pitänyt kalsiumin määrän +200mg/l arvossa (laitettaessa). Sammal-biohiilialustoilla ja puhtaassa hiilessä se oli.
Akuuttiin puutokseen voi antaa kalsiumkelaattia, mutta se ei käy kasvualustan tekoon, eikä sillä pelasta jo syntynyttä latvamätää.

Sammaleelle olen käyttänyt dolomiittikalkkia, mutta kun pH nousee korkealle hiilen vuoksi, olenkin miettinyt kalsiumsulfaattia mahdollisena kalsiumin lähteenä kasvualustassa.

Merilevä kanssa toimii pH:n alentimena ja lisäravintona. Suosittelen antamaan koko elinkaaren ajan ja mihin vaan. Miltä latvamätä näyttää?
5
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Biohiili
kesäkuu 22, 2019, 12:11:29 ip
Tuli nytten sitten mitatttua pH. Mittari näytti 8,5. Joka on nyt aika reilusti... Kasvi näyttää voivan hyvin siitä huolimatta. Kova tarve kukkimaan ja kasvaa käytännössä vain paksuutta. Korkeasta pH:sta huolimatta kasvaa kaksi kertaa tuhdimmin kuin kookos+biohiilessä.

Päivitän kuvat myöhemmin tähän.

Ei mitään parhaita kuvia. Vaikea tuosta kuvakulmasta nähdä kun vielä muut chilit ympärillä. Etunmainen on biohiilessä. Pituuttakin noin 5 cm enemmän mitä kookoksessa ja päävarsi on noin tuplasti paksumpi. Kookos, hiili seoksessa nuppuja on runsaammin. Toisaalta tuo paksuus on vain hyvästä kun on tuulinen parveke.

6
On nyt chilit kasvamassa tuulisella parvekkeella ja kylmiäkin öitä ollut. Hyvin kasvanut Neudorffin vihanneslannoitteella. Vankkakasvuisia chilejä saanut. Toimii hyvin esilannoitteena. Taimille, isomille ruukun vaihdon yhteydessä. Sen jälkeen hieman hankalampi lisäillä mutta voi joko sitten ripotella pintamultaan tai antaa yön yli muhia vedessä.  Kallistahan tuo on. Täytyy ensi vuonna kokeilla muita Neudorffin tuotteita.

NPK 1,66-1-2. Kaliumia voisi olla enemmän mutta saahan sitä muualtakin, kuten merilevästä jota käyttänyt yhdessä tämän lannoitteen kanssa. Tommonen 750 gramman pussi maksaa 7,9€ plus toimistuskulut. Voipi olla että marjalannoitetta voisi seuraavaksi kokeilla. Että onhan chilin hedelmä marja. Marjalannoitteen NPK 2,33-1-3,33

https://www.neudorff.de/produkte/azet-veggieduenger.html
https://www.neudorff.de/produkte/azet-beeren-obstduenger.html

Edit.

Tämmönen koktaili antaa 1 EC  ja pH 6.0 (Odotusta mielellään vuorokausi):
7,6L vettä (7,5 pH)
30 ml neudorffin kuiva vihanneslannoitetta
15 ml kotimaista rakkohaurua jauheena

Tuosta voi sitten kasvattaa aina yhdellä ruokalusikallisen mitalla kuivalannotetta jos tarvitsee tuhdimmin.

7
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Biohiili
kesäkuu 14, 2019, 18:52:48 ip
Vähän ujosti on kasvaneet kun parvekkeella ja säät ollu huonoja. 100% hiilessä oleva kasvanut paksuutta enemmän ja kova halu kukkimaan. Tuo taaempi kookoksessa ja hiilessä tuppaa kasvaman pituutta enemmänkin ja ei niin kova halu tehdä nuppuja. Antaa vielä kasvaa ja kattellaan sitten mllasia kitukasvusia tulee. Ei ole mitään pH kontrollia tällä hetkellä. Voi olla että tuossa orgaanisessa neudorffissa on jotain pH puskuria ja toki merilevä alentaa hieman pH:ta.
8
Tässä olis nyt pieni pätkä luontodokkaria. Osaisko joku kertoa mitä nuo otukset on? Nopeita on liikkumaan. Kokoa noilla on 1mm tai pienempiä.

https://youtu.be/P_CvY7VzIAk
9
PI322717 kirii aikaa vastaan. Hieman myöhään tuli laitettua. Näyttäis toimivan turve+biohiili ja neudorffin vihanneslannoitusta + merilevää. Mahdollisimman paljon valoa myös. Sirkkalehdetkin vielä tallessa vaikka haaroittuu täyttä häkää.


10
Nyt näyttää kestävän Smooth White. Kerran sen toin sisälle ja nyt jätin sen tuon näköisenä ulos. Riesen Gelb tekee ekoja marjojansa. Pieneks on kasvi jäänyt niin ei tuu kun muutama. 7 Pot Pink myös tekee lisää satoa nyt kun siirsin sen parvekkeelle. Yllättävää että monet noista chinenseistä pärjää tosin hyvin kylmiä öitäkin.  Ainut joka otti osumaa oli tuo Smooth White. Rocotot näyttää voivan kans hyvin kunhan saa vaan myös aurinkoa.  Goats Weed kans näyttää voivan hyvin parvekeilmastossa (tummalehtinen, pitkä, takana). Mulla on nyt kaksi PI x Dukea ja toinen on minkä ostin ja sitten sen marjojen siemenistä kasvatettu toinen joka poikkeaa muodollisesti, maullisesti ja tulisuudelta. Molemmat PI x Duket satoaa. Sitten on myös se Pink Habanero joka kans nyt vihdoinkin satoaa. Aneeminen tällä hetkellä mutta saanut väriä takasin taas. Maukas chili, super tulisen makuinen mutta polte on jotain jalapeno tasoa. Vois olla hyvä tuomaan makua omiin chilisooseihin kun kaivataan vähemmän tulisuutta.

 
11
Lidl myy samaa telttaa 60€. En tiedä onko niillä enää tarjousta voimassa mutta jos on niin senhän sais ihan kohtalaisen halvalla :)
12
On kyllä erittäin huono säänkestävyys Smooth Whitella. Se melkein kuolee jo noissa 4-7 asteen yö lämpötiloissa. Kaikki muut chilit näyttäis voivan ihan hyvin vaikka kasvanut hitaasti kun ollu huonoja säitä. Melko hullua touhua kun ei ole lasitettu parveke ja vaan pleksit antamassa vähän tuulen suojaa.

Vertailuksi vaikka Peach Bhut WM x Jonah joka kasvaa nyt tollein rimpulaisesti, kärsinyt ja menettänyt oksia. Smooth White oikealla.
13
Kevään muutama marja.

7 Pot Pink, Peach Bleeder, Harold Green. 7PP:n polte on häijyimpiä mitä maistellut. Pippurinen joka levii koko suuhun ja alkaa polttelee kurkussa. Polte iskee heti eikä viivettä ole. Peach Bleederiä saa esim jauhaa puol minuuttia ennen kuin alkaa polttelee ja sitten iskee niin kovaa että voi tulla shokki jos kokonaisena vetää. 7PP:n tuoksu on makea, trooppisen hedelmäinen, kiivinen. Maku oli aika karsea. Mehukas ja keskipaksu seinämä. Pitää vielä uusinta maistelua tehdä jossain kohtaa. Peach Bleederi on taas hyvin parfyyminainen tuoksultaan mutta sekin voi olla karsea maultaan. Riippuu ihan kasvuolosuhteista ja lannoituksesta.


14
Nyt on maisteltu Machu Picchuja ruonalaitossa. Eikai tossa voi muuta sanoa että maukas chili ja toimii. Samanlaista makeutta kuin haroldsissa tai jalapenossa. Mutta tulisuus on hiemen enemmän kuin perus jalapenossa.  Kasvaa muutenkin tosi jämäkästi ja ei tarvitse tuentaa. Kasvaa myös aika pitkälti ylöspäin. Suostuu satoamaan pienessä ruukussa ja vähällä valolla. Eli varmasti satoisa kaveri kunnon olosuhteissa.

Nyt ostin sitten turvetta kun kutosella sai 65L säkin. Sitä sitten jatketaan biohiilellä. Lannoitus neudorffin orgaanisella vihanneslannoituksella. Kevyellä merileväuute liemellä kastelu. Aika runsaalla kädellä heitin lannoitusta. Menikö kuusi ruokalusikallista 8 litraan.

On kyllä parhaimman tuoksusta seosta jota ollu. Semmonen raikas kevyt multainen, jossa tuoksuu kevyesti neudorffin kuivalannoitus. Kalliimaksi tulee hieman kuin kookos koska biohiili on melko kallista. Mutta käytännössä nyt on 100% kotimaista paitsi lannoite vissiin saksalainen ja rakkohaurukin on Suomen vesistä :)

15
Alkanut kasvaa jo isommiksi nuo sienet. En pistäis kyllä joo noita lounaaksi. Varmaan korjaan ne pois vaan jossain vaiheessa jos tulee tielle.

Peach Bleederiltä muutama uus marja. Vähän niukasti saa valoa nyt kun ei käytännössä saa ollenkaan luonnonvaloa. Ei nuo LEDit oikein tahdo riittää ja pitää keksiä parempi lannotus/tapa. Mutta riittää että on muutama mielenkiintoinen chili josta sitten uudestaan kasvattaa. Veikkaan scovillen olevan jotain 1,3-,1,5M. Koittanut nyt tässä risteyttää Harold Greeniä ja Peach Bleederiä mutta ei tuo Harold nyt jaksa tuolla varjossa tehdä enempää satoa kun muutaman marjan kerralla niin odotellaan kärsivällisesti parempia kelejä.Machu Pichu tekee outoja marjoja kanssa...
16
Lainaus käyttäjältä: sorrii - toukokuu 09, 2019, 13:27:56 ip
Taisi olla Mato-purkin kyljessä annosteluohje, joka vastaa EC-arvoiltaan aika samaa kuin esim. Tomaatti&Mansikka-setillä ... Toimiihan se.
Miksi et muuten hanki kookokselle tarkoitettua lannoitetta?? Ne setit on yleensä vähän halvempiakin kuin tuo Micro+Mato ...
Mä oon pitänyt parhaana Atamin B'Cuzzia joka makselee ~15€/1+1l. Tampereen Palmu myi joskus Canadian Xpress-lannoitteita jotka oli yksikomponenttisia: Toki kasvu ja bloom -versiot erikseen. Käytin kokeeksi sitä Bloomia koko kauden ja oli parasta kasvua ja satoa ikinä ... Sitä vaan ei myy kukaan Suomessa ...  :-[

Kookoslannoitteissa on jotain puskuri-aineita ja ylimääräistä kalsiumia sekä magnesiumia jota kookos kaipaa kait erityisesti. Hyvin kyllä tuottivat kasvit kookoksessa autopoteilla kun käytin Nutriforten Tomaatti&Mansikkaa järvivedessä ... Kaipa kalkkia ja magnesiumiakin voi lisäillä jos siltä tuntuu. On vaan nuo GHE'n litkut senverran kalliita että ottaisin sitten oikeeta kookoslantaa jos nestemäisiä käyttäisin. Varmaan käytännössä Puutarhan kesällä ja puutarhakalkilla tarvittaessa saa ihan samaa tulosta ... oikeesti  8) 8) 8)

GHE Flora on vielä halpaa verrattuna kuivalannotteisiin jos kookoksessa. Ne määrät on hirvittäviä mitä pitää antaa ja alusta pitää olla iso että puskuria löytyy. Kalsiumia ja magnesiumia saa myös jonkin verran merilevästä joka sekin toimii kookoksessa. Hyvä ravintolisä chileille.

Neudorffin kuivalannotteet toimii hyvin esilannoituksena. Nopeasti vaikuttava ja pitkäkestoista. Mutta sitten kun chili alkaa olla iso niin se haluaa nopeasti ruokaa ja paljon. Siinä tulee ongelmia kun ei ehdi tarpeeks nopeasti vaikuttaa nuo kuivalannotteet vaikka on nopeasti vaikuttava osittain.

+ NPK sopiva chileille
+ nopeasti vaikuttava ja pitkäkestoinen
+ sisältää mykkorritsaa
+ orgaaninen

- ei tarpeeksi nopeasti vaikuttava isommille kasveille
- tarvitsee ison kasvualustan
- hinta
17
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Biohiili
toukokuu 07, 2019, 21:25:10 ip
Kokeilaanpa nyt sitten itsekin tuota. Täytin 5L kangasruukun biohiilellä ja tökkäsin White Hot Limen sinne. Vertailuksi laitan toiseen kookos, kevytsora, biohiili sekoituksen. Kookosta on siinä ainakin 70%. Ravinteiden saanti toimii neudorffin kuivalannoituksella ja merilevällä. Passiivisesti toimii tuo kastelu. Laitan vadit noille ja vettä sopivasti. Kuvia ottelen myöhemmin kun huono hetki mutta tulee aloitus ja myöhemmin kuvat.

Alotuitus. Vasemman puolenmaisessa biohiiltä pelkästään ja on myös pienempi. Oikealla on 10% biohiiltä, 10% kevytsoraa ja loput kookoskuitua.
18
Oisko paha jos tämmösiä laittais 2-3 sarjaan ja parvekkeelle? Vai onko jotain muuta mukavia ideoita?

https://www.netrauta.fi/kasvihuone-hortus-143x73x195-cm
19
Kiitosta Huru-ukko  :thumbup: Antaa kasvaa ja lautaselle :D
20
Joo voi olla pientä raakuutta vielä hieman. Mutta maku oli jo ihan hyvä.

Pink Habanerossa kasvaa jotain sientä. Sekin alkanut muuten tekee satoa nyt yli vuoden vanhana varjossa.