lokakuu 26, 2020, 09:08:23 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - puumuu

1
Eksootikaa vois löytyä vai lie juna jo tältä keväältä mennyt?

Tomaateista lähti idätyslautalle (03.ja osa 05.03.2016) kaikkiaan 20 lajiketta ja vielä lisäksi kahta perusrunkoa (Maxifort ja Colosus, riivatun kalliita muuten).

Varsinaiset sadotuslajikkeet:

Green Sausage
Orange Banana
Japanese Black Trifele
Stupice
"New" (Univ. of Florida tekeillä oleva uutuus)
Hurma
Chernomor (vain 1 siemen)
Persimmon (vain 1 siemen)
Nebraska Wedding
Tomatoberry
Garden Gem (Univ. of Florida)
Blond Kopfchen
Tommies (F2)
Sugardrop (F3)... siis ei Sugar Drop joka on siis eri lajike.
'Jättiläissitruuna' (venäläinen lajike?)
Laukaus (harrastelijalajike)
Michael's Portuguese Monster
Big Zac (erilliskanta)
Ananas Noire

ja unehtui: Osmala 12 (harrastelijalajike, erilliskanta).

Näkyypi joitakuita lajikkeita jo itäneen :-)
2
Mausteet / Vs: Rocotot + Sambal manis (Conimex!!!)
joulukuu 12, 2015, 19:23:32 ip
Hyvä jos Rocotosäilykkeitä tms. löytyy tuolta. Pitää tutkia. Niin tuo Sambal manis pitis olla juurikin Conimexin valmistamaa, aromi kun riippuu siitä mitä sen tekoon tarkkaan ottaen on käytetty. Ikävä ett etniset kaupat ovat hiukka kaukana mut vois lomilla tutkia edes joitain niistäkin. Useimmat noista eivät kaikt juuri lähettele tuotteitaan... tai eivät ainakaan ilmoittele. Turussa olisi parikin mielenkiintoista paikkaa... toisella vaan ei ollut mitään hintatietoja tms. näkyvissä "tulossa pian" tms).
3
Mausteet / Vs: Rocotot + Sambal manis (Conimex!!!)
joulukuu 12, 2015, 13:38:51 ip
Joo ois just tuo. Hm... jotenkin tuntuu tuo 26,95 aika runsaalta... lähetyskulut samaa tasoa kuin Briteistä tilattaessa. Mut kiitti vastauksesta , kuuntelen vielä päivä pari olisko muita vinkkejä ja katson sitten paljonko tilaan ja mitä (jos tilaan mitään... noihin kuluihin pitäisi sitten tilata tosiaan aika paljon). Mut nyt kun muistelen niin maksoi se kyllä viimeksikin...
4
Mausteet / Rocotot + Sambal manis (Conimex!!!)
joulukuu 12, 2015, 12:02:01 ip
Menee hermo kun ei löydä, ei sitten millään. Tilasin muutama vuosi sitten tuoreita Rocoto manzanoja jostain ... Saksasta kait. Kastikkeet yms. Rocoto - jalosteet kiinnostavat myös. Ja sitten tuo toinen murheenkryyni, mistä ihmeestä löytää Conimexin Sambal Manisia, ... jos tilaa jenkeistä (ainakin Amazonissa oli tyrkyllä settejä) niin tulenevatko lasipurkit ehjnä perille ja liekö edes luvallista tilata... muutakin voisi tilata (mm. jauheet) sitten samalla mut jos lähtisi liikkeelle "most wanted" -. osastolta.
5
No eipä tullut vastausta kuin apteekin hyllyltä. Mut pistän heti eli nyt molempia itämään (+Rocopica + Canario) kutakin 2 kpl. Näkee sitten onko selviä eroja ja jopa ehkä sen ovatko peräti samoja lajikkeita.
Edit: pl. tietty tuo Rocopica, sitä en sentään ehdota samaan porukkaan.
6
Lyhyesti: kasvatuspaikat tulevat kuitenkin aivan täyteen. Onko mitään itua (paitsi väri) kasvattaa noita molempia, vai ovatko about tasan sama lajike? EDIT: vai liekö tuolla lajikenimellä tarkoitettu = Yellow Rocoto ts. Canario(?)...
7
Tori / tuoretta chiliä
syyskuu 13, 2008, 21:08:13 ip
Jahas, tulipa edellisen yllyttämänä tilattua 92 eurolla tavaraa (torstaina) Pepperkingistä. Onkohan tässä enää mitään järkeä... No, odotan varsinkin kahden kilon Rocotosatsia suurella mielenkiinnolla. Kotimaiselta ehtinee tilata vielä kertalleen ... ehkä kuukauden päästä... vai milloinhan siellä myyntikausi päättynee...
8
Muut harrastukset ja elämä / Chilistä maha sekaisin
huhtikuu 05, 2007, 18:17:09 ip
Pysytäänpä naturalistisella linjalla: siis kaikesta ylläolevasta voi vetää johtopäätöksen, että chili voi ainakin joillekuille aiheuttaa ripulia? Ainakin, jos on jo valmiiksi taipumusta ärtyneeseen paksusuoleen. Helkutti... niin siis yhdellä "kaverillani"  taitaa olla ongelma...  :evil:

Senkö he:tin takia sain sen muutoinkin v-mäisen mahataudin kestämään viikon... siis kun yritin häätää taudin popsimalla ronskisti tulisia chilimössöjä...
9
Kodin mausteinen kokkaus / pirkka jalapenot
maaliskuu 26, 2007, 07:02:35 ap
Noisssahan alkuperämaan piti Pertsan mukaan olla Meksiko. Oisko siis eri erää? Itsellä on kokemusta vain Siwasta löytyneestä purkista, oisko ollut Rainbow'ta, ei kaksinen.
10
Elikkäs sain toissaviikolla (kait?) kolme pussukkaa chilijauheita. Jäjellä on noin puolet... Paha nuha haittasi ja osin haittaa vieläkin makuaistimuksia, mutta minun suosikkini oli sitrusmaustettu, sitten vahva (hot) jauhe ja kolmoseksi jäi, ehkä nuhan muuttaman makuaistimuksen takia, se chipotle vai mikä se savujuttu nyt olikaan. Siemenistä pistin myös parit kasvamaan, Inca Berry iti kosteassa kahvinsuodattimessa kahdessä päivässä (kait se tuossa paketissa tuli?). Eli nopeusennätys, kevään hitain muuten on ollut Trinidad Seasoning, jolta itämiseen kului 9 viikkoa! Oli jo hylkykasassa kun ...
11
Edistyneempi chilinkasvatus / Gallup: Idätys
maaliskuu 17, 2007, 20:29:08 ip
Siirryin noin kk sitten kahvinsuodattimen välissä idättämiseen, voi seurata tapahtuuko mitään. Syynä kolme - neljä kelvotonta siemenerää. Niin ja paperin sitten minigrippiin tms. Mitään ilmarakoja en ole tehnyt. Tosin joskus jättänyt isommissa pusseissa pään auki.

Tammikuulla kokeilin konvehtirasiassa idättämistä. Chileille kaiketi tyypillinen hulppea ero itämisajoissa teki homman hankalaksi, olisi ollut jatkuvasti siirrettävä osa ylisuurina pois kun taas jotkut eivät olleet itäneet vielä lainkaan. Ja kuivuivat heti jos muovi unohtui päältä.

Tavallinen idätysmulta a la Kekkilä on saanut kelvata. Aluksi eli joulukuun erälle käytin mitä käteen sattui osumaan, mutta ... ... ja idätyspaikka oli hankala löytää, kun ei meinannut löytyä 25 - 30 C paikkaa koko talossa. No, olkkarin patterin lähistöä modifioimalla saatiin chilit (muttei emäntää) tyytyväiseksi.

Ainakin pari hydroa olisi tarkoitus saada aikaiseksi, nyt kaikki ovat perintesellä tavalla viljelyssä, lajikkeita on nyt 20, keskimäärin taimia pari kpl per lajike. Enempää ei ole tarkoitus kasvattaa... mutta eipä ollut näinkään paljon :evil: ... mutta kukas voi vastustaa kun saa esim. Inca Berryä käsiinsä...

Lisäksi 400 W natikka ja pari energiansäästölamppua ... sekä ikkunalauta.
12
Jooh, käytin apuna tietokonetta tuo äärimmäisen mutkikkaan ongelman ratkaisemisessa ja siksi varmaan sainkin virheen aikaiseksi. Eli ei se nyt onneksi sitten euroa per päivä vie :shock: ... toisin esim. 0.4 e/vrk tekee kuukaudessa sitten 12 e... eli se toinen lamppu saa luvan olla loisteputki. Muuten alkavat kulut kuulostaa kuitenkin aika suurilta. Kun kaikkea muutakin pitää hankkia.

Jaah, että pöytätuuletin haukkaa luokkaa 40 W eli se ei ole paha.
13
Paljonko arvosta tuuletin vie sähköä per käyttötunti? Ovatko ne samoja pöytätuulettimia mitä kesäisin näkee toimistojen pöydänkulmilla?

Ja sitten, lasken varmaan jotain väärin... tai tulee keltaisten chilien sijaan kultaisia chilejä... eli sanokaas, paljonko arvosta natikka (400 W) vie päivässä sähköä, jos sitä käytetään 10 tuntia? Osatuloksen jälkeen uskallan varovaisesti arvioida koko vuoden tilannetta  :shock:
14
Joo semmoinen tekniikka on ainakin joillakuilla (jota siis yritän nyt apinoida tomaateille, jotka kylläkin ovat aika lailla ronkelimpia joka suhteessa), että 2 cm x 2 cm palaseen kivivillaa istutuskuoppa (puukolla tms.) ja sitten kun chili tms on itänyt ja juurtunut niin niine hyvineen lopulliseen istutuspaikkaan (tai väliruukkuun). Eli tosiaan kivivilloineen päivineen, eipä taimi kärsi sitten siirrosta.
15
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Et kai oikeasti aio rakentaa yli sadalle kasville waterfarmin tyylisiä hydroja :)


No ehkä en rakenna. Mutta olisi se kyllä aika mielenkiintoinen esim. kasvarissa... tai sitten joku pitkä läpivirtaussysteemi (taudit ym. ongelmat sitten kyllä leviäisivät samantien...)... kun vielä keksisi mitä sitten teksi muutamalla sadalla kilolla chilejä ja muutamalla tonnilla tomaatteja :shock:

Jospas vähän rajaisi, eli pari ämpäriä sisälle ikkunalle ja ehkä pari kolme koetta sitten kasvariin...
16
Eli kun natikkaongelma VIHDOIN helpotti, niin seuraava ongelma. Soittelin rautakaupaan eivätkä tunteneet "kivivilla" - nimikettä ollenkaan. Siis myydäänkö ko. tavaraa sitten vain esim. Viherpeukun tapaisissa paikoissa, vai onko kivivillalla jokin triviaalinimi jolla rautakauppakin sen tunnistaa? Jos on jokin mineraalivilla niin onko se sitten se ja sama mikä se on? Pl. lasivillat, arvattavasti.

Ja muuten, miten nuo valmiit vesiviljelysetit voivat olla noin kalliita? Onko hinnoissa paaaaljon ilmaa vai enkö vain tunnista mikä niissä maksaa. Siis esim.:

http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?products_id=650

Siis jos aikoisi istuttaa noin 30 chiliä ja 60 tomaattia, 20 paprikaa ja kissa ties mitä muuta niin eipä taida talous kestää (ts. perinteinen menetelmä ainakin melkein kaikille). Itse asiassa noista ei uskalla paremmalle puoliskolle edes mainita. Niin, ohjeita itse tekemiseen on ihan kivasti, pitää ehkä kaivella ja tekaista koe-erä, eli vaikka pari kolme kipaletta. Mutta siihenkin tarvitsee jo vaikka mitä tarvikkeita...
17
Joo ei ne kasvit olleetkaan sentään ihan niin lähellä, vaan luokkaa 20 - 30 cm lampusta. Mutta siis edelleen kauemmas. Niin koekäyttövaihe vasta menossa. Täytyy sitten tarkistaa polttimon kiinnitys... ehkäpä juuri se on väsähtämässä... käytetty kun oli jo tullessaan.

Muuten mitä ihmettä, ilmoitus Keltaisessa pörsissä: "Toimiva ja laillinen natikka myynnissä"

Siis onko laittomiakin natikoita myynnissä? Millä tavalla laittomia?
18
Kuuluuko natikan pitää ääntä? Ja varsinkin välkkyä tietyin väliajoin... oisko luokkaa 5 sek. Siis intensitteetti vaihtelee kuin olisi ohjattu tekemään niin. Kummallista. Ja ärsyttävää. Kuinka lähelle kasveja tuon voi laittaa, siis noin ohjeellisesti, minulla on nyt n. 10 cm päässä ja varmaan pitäisi olla... paljon enempi. Voiko 400 W natikkaan pistää 250 lampun, vai seuraako siitä jotain ikävää?
19
Pistänpä huvikseni aloittelijan väliaikatilanteen (lajikeluetteloa tarkistettu maaliskuun puolivälissä):

Pst. 400 W natikkakin toimii, ja pari tavallista lamppua, joista toinen varustettu kasvatukseen tehdyllä energiansäästöpolttimolla, toinen toistaiseksi tavallisella.

Itäneet hyvin (itäneet /istutettu)

Rocoto manzano 2/2
Long Chocolate habanero 4/4
Apache 2/2
Scotch bonnet 4/4 (~yellow habanero)
PI 441551 2/2
PI 260567 2/2
PI 441540 3/3
Jalapeno 2/2
Gorynytsh (/Gorynych)  2/2
Aji Norteno 2/2
Aji Colorado 2/2
Aji Cristal 2/2
Pulla 2/2
Inca Berry 2/2 (uskomattoman nopea itämään, parissa päivässä!)
Ceyenne 3/3

Melko hyvin tai ainakin joku itänyt:

Lemon Drop 2/3
CAP 272 3/4  
Trinidad seasoning 1/4
Dvoinoje Isobilije 1/2 (hee, tulihan sieltä ainakin yksi alku... tosin paljastui paprikaksi, korjaus: on sittenkin chili... on tämäkin...)Ei itäneet (kpl/istutusmäärä):


Ancho 0/4
Guajillo 0/4
Iso espanjalainen 0/6
Trinidad perfume 0/4

Helmikuun 27 pistetty:


Ancho 1/2 kpl (eri erää kuin ylläoleva)

Lisäksi viimekesäisestä chiliamppelista löytyi yllättäen kaksi chilintainta, ilmeisesti Apachea. Pitänee siirtää ne toisaalle.


Vielähän noita varmaan itääkin, mutta esim. Trinidadit eivät ole suostuneet näyttäytymään uusintaistutuksesta huolimatta (mutta toivoa on kun eräs Fylliläinen sai samoista siemenistä lähtemään oikein hyvin). Sen sijaan esim. nuo joita on 3 - 4 tulivat sitten kaikki uudet ja vanhat istutuskerrat yht'aikaa esille. Olosuhteet eivät ole olleet parhaat... silti esim. Iso espanjalainen, Guajillo ja Ancho lienevät viallista tavaraa. Jännä seurata mitä vielä tapahtuu...
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Idätys
helmikuu 18, 2007, 15:59:26 ip
Ahaa, tuo pitää kyllä testata heti...