helmikuu 24, 2020, 08:44:19 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - AirMan

1
Muut kuin paprikakasvit / Vs: SIPULI
huhtikuu 23, 2017, 08:54:36 ap
Viime vuonna kasvatin sipulia ostetuista pikkusipuleista. Hiekkapitoinen lannoittamaton maa, johon tökin kepillä reikiä, ripottelin reikiin puhdasta tuhkaa ja painelin sipulit perään niin, että vähän jäi näkyviin. En muista liottelinko niitä vedessä ennen istutusta. Ei tullut mitään ötökkä- tai tautiongelmia ja ihan hyviä vaihtelevan kokoisia sipuleita saatiin syötäväksi.

Tänä keväänä lähti siemenhyllystä mukaan keltasipulin siemeniä. Laitoin ne tuossa kuukausi sitten dyno-rasiaan kasvamaan. Tällä hetkellä ovat 20-30cm mittaisia ohuita piiskoja, jotka makaavat rasiassa pitkin pituuttaan. Sen verran sain kaivettua ja kyseltyä ohjeita, että nuo olisi hyvä pitää lyhyempinä, noin 10cm mittaisina ja istuttaa jo nyt hieman harvempaan esikasvamaan. Vielähän nuo ehtivät tuosta voimistua, kun pellolla on ainakin puoli metriä lunta.
2
Mausteet / Vs: Heinzin uudet chilikastikkeet
huhtikuu 05, 2017, 15:28:57 ip
Vaimo oli ostanut kaupasta Heinz Chili Sauce nimistä kastiketta, jota ei voi hyvällä tahdollakaan chilikastikkeeksi nimittää. Etikkaista ketsuppia, jossa chiliä niin vähän, ettei makua edes huomaa poltteesta puhumattakaan. Tuoteselosteessa mainitaan chilin määräksi 0,04% eli kokonaista neljä kymmenestuhannesosaa.
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
maaliskuu 05, 2017, 14:16:27 ip
Uusi kausi käynnissä. Lähtö tällä kertaa nollasta. Syksyllä nostin kasvihuoneesta viimeiset kasvit autotalliin kypsyttelemään satoa. Muutaman kerran kävin poimimassa kypsiä, mutta jossain vaiheessa kasteluväli harveni ja kaikki kuivettuivat pystyyn. Tämän kauden lajikkeina Jalapa, Aji Fantasy, Peter Pepper ja White Fatalii ovat jo toisia lehtiään työntämässä. Lautalla kuukauden kelluskelun jälkeen Starfishit alkavat työntämään juurta ulos. Numex Suave Red siemenissä oli joku ongelma, työnsivät juuren ulos ja kuolivat sen jälkeen. Red Peruvian Rocoto ja Cabaca Roxa siemenet ovat seilanneet toista kuukautta lautalla ilman minkäänlaisia elonmerkkejä.
4
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kesäkurpitsa
maaliskuu 05, 2017, 13:58:00 ip
Onnistuipa minullakin viime kesänä kesäkurpitsojen kasvatus. "Yläpellolle" hyvin vettä läpäisevään maahan ja vielä kohopenkkiin. Naapureille ja sukulaisille niitä piti jakaa, kun alkoi itsellä jo korvista tunkemaan, vaikka kerättiin pois jo kasvihuonekurkun kokoisina. Salaatit, kakut, pihvit, paistokset, letut...
5
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vesimeloni
tammikuu 29, 2017, 21:31:37 ip
Sai sen hunajamelonin joku loppukesästä pölytettyä, mutta ei se juuri kananmunaa suuremmaksi ehtinyt. Vihannespunkit kiusasivat ja lopulta pimeä ja kylmäkin.
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Biologinen torjunta
syyskuu 10, 2016, 10:12:13 ap
Tilasin minäkin ansaripetopunkkeja tuolta. Hinta ei hirvittänyt, mutta sitten kun lasku tuli ja siihen oli lisätty verot ja postikulut alkoi tuntumaan siltä, ettei hommassa ole mitään järkeä. Samalla hinnalla olisi ostanut puolenkymmentä purkkia kemiallista torjunta-ainetta. Onhan se ötököiden syöttäminen ötököille tietysti terveydelle pienempi vaara kuin myrkkyjen sumuttelu.
7
Tee-se-itse / Vs: 3D tulostimet
elokuu 30, 2016, 13:48:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - elokuu 05, 2016, 23:43:54 ip

Lainaus käyttäjältä: AirMan - toukokuu 04, 2016, 19:46:51 ip
Melko huokoista tosin tulee ilman kuplanpoistoa, mutta siihen kuulemma riittää tavallinen ruokasuola. Täytyy sitäkin kokeilla, kunhan nurmikko lähtee kasvamaan. Kuiva kulokko ei ole kovin turvallinen ympäristö sulan metallin kanssa touhuamiselle.


Mahdoitko jo kokeilla? Mihin ja missä vaiheessa tuo suola tulee kuvioihin, sekoitetaanko se alumiiniin sulatusvaiheessa vai esim. valukanavaan ennen valua?

Ilman suolaa olen pärjäillyt toistaiseksi, kun en mitään suurta lujuutta vaativaa ole valanut. Pääasiassa koriste-esineitä. Jos tuossa ruokasuolaa käyttää, se lisätään sulaan alumiiniin esimerkiksi folioon käärittynä ja painetaan upokkaan pohjalle sopivalla työkalulla. Kuumuudessa suola hajoaa ja vapautunut kloorikaasu reagoi ylös noustessaan alumiinin seassa olevan vedyn kanssa. Pintaan nousevat kuplat ovat siis kloorivetyä ja varsin epäterveellisiä hengitettäväksi.
8
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vesimeloni
elokuu 10, 2016, 22:19:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 05, 2016, 09:59:57 ap
Melonin kasvatuksesta en tiedä mitään, mutta on tuossa ainakin pari vikaanmenomahdollisuutta. Luultavasti ne tarvitsevat pölyttäjän ja kasvihuoneessa ehkä ei sellaista pörrää. Siemenet voivat olla F1-hybridistä, ja ne voivat olla kelvottomia jatkamaan sukua. Ainakin kurpitsoissa sellainen peukalonpään kokoinen pallukka kukan takana muodostuu, vaikka pölytystä ei tapahtunutkaan ja se sitten putoaa pois. Samaa sukuahan nuo melonitkin ovat.

Kyllä tuolla pörriäisiä näkyy kulkevan, tosin ainakin kimalaiset enimmäkseen pyrkivät seinän läpi ulos eivätkä pakokauhun vallassa juurikaan kukkien pölyttämiseen panosta. Kukkakärpäset paremminkin kiertelevät kukissa. Mutta tulipahan kokeiltua tuonkin kasvattamista. Eihän sitä tiedä, jos ongelma oli vain jokin pikkujuttu olosuhteissa, joten voisi tuota seuraavallakin kaudella yrittää.

Naapurin rouva innostui tuossa pari päivää sitten esittelemään meloneitaan. Hän oli ostanut vesimelonin siemeniä ja kasvihuoneessa oli nyt ainakin kolme sellaista kahden nyrkin kokoista palloa. Pitää itsekin tuota kokeilla.
9
Kuukausimansikoiden osalta tämä vuosi meni niin, että täräytin kolme tainta ulos mansikkamaalle ja kolme kasvihuoneeseen. Molemmissa ovat kasvaneet hyvin ja kasvihuoneessa niistä on tullut joitakin kymmeniä oikein makeita marjoja. Mansikkamaalla vasta kukkivat.
10
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vesimeloni
elokuu 05, 2016, 09:42:53 ap
Minulla on kasvihuoneessa hunajamelonia, jonka siemenet keräsin kaupasta ostetuista meloneista. Kyllähän tuo iloisesti kukkii, mutta pallerot tippuvat viimeistään peukalonpään kokoisina. Tiedä sitten, mikä olosuhteissa on vikana.
11
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Retiisi?
elokuu 05, 2016, 09:39:42 ap
Minä kasvattelin kasvihuoneessa parvekelaatikossa retiisejä. Ensimmäinen erä onnistui ihan hyvin, mutta toinen erä kasvoi suoraan kukkavarsiksi ja mukulaa ei tosiaan kasvanut juuri ollenkaan.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
elokuu 04, 2016, 21:27:46 ip
Laitetaanpa tilannekatsausta pitkästä aikaa. Chileistä Champion ja Pimenta Cambuci ovat tuottaneet kohtalaisesti satoa. Starfishit ovat vielä raakileita. Tänä vuonna kylvetyistä taimista ainoastaan Cheyenne kasvattelee raakiletta, muut ovat vasta kukkimisvaiheessa.

Vihannespunkkiongelma on kiusannut koko kesän jonkin verran. Samettikukka ei siihen auttanut, vaan se piti heittää pihalle, kun punkit iskivät siihen. Sen jälkeen punkkeja on alkanut näkymään kurkkujen lehdillä ja viimeisimpänä chilien kukinnoissa. Viime viikolla päätin sitten tilata ansaripetopunkkeja, kun ei kehtaa enää myrkkyjen kanssa sohlata kasvihuoneessa, josta haetaan kurkkuja, yrttejä ja kuukausimansikoita syötäväksi päivittäin ja kohta tomaattejakin. Saapa nähdä, miten ansaripunkit pärjäävät itseään isommille vihannespunkeille. Tietääkö joku, kuinka pitkäikäisiä nuo petopunkit ovat ja lisääntyvätkö ja talvehtivatko ne?

Kasvihuoneen ulkopuolella kesäkurpitsa on onnistunut harvinaisen hyvin. Alkaa kohta tulemaan korvista, kun sitä tavaraa on tungettu joka ruokalajiin. Maissi ei ole yhtä hyvin onnistunut, se tekee vain hedekukkia niin kasvihuoneessa kuin ulkosallakin. Mansikkamaan teko onnistui hyvin, ainoastaan yksi taimi on hieman kitukasvuinen ja maistelumarjoja on saatu kohtalaisesti. Rönsyjä pukkaa niin, että tuosta saisi näppärästi moninkertaistettua mansikkamaan koon. Täytyisi vain ensin kuokkia perunat pois tieltä. Perunanvarsiin iski rutto jo melko varhain kovimpien sateiden aikaan. Täytynee ensi vuonna etsiä uusi perunamaan paikka, sillä taisi olla maassa pesivä tauti.

Vattuja tulee hyvin, mutta ampiaiset ovat kiusana. Jotenkin semmoinen muistikuva, että aiempina vuosina parhaan sadon on saanut kerätä ilman ampiaisten häiriköintiä, vaikka siinä on pesä ollut lähimmillään viereisen puukasan alla. Ehkä jossain on tänä vuonna jättiläispesä tai sitten työläiset on jo potkittu pihalle ja henkensä pitimiksi imeskelevät vattuja.
13
Kokeilinpa minäkin tuota chilien savustamista. Testierässä oli viime syksynä kuivattuja sekalaisia chilejä, pääasiassa pitkulaisia annuumeja. Työvälineinä pyöreä Muurikan savustusastia ja rengaspoltin. Kuivat chilit savustuskoriin, savustimen pohjalle leppälastuja ja vartti miedolla lämmöllä. Valmis jauhe antaa oikein mukavasti chili- ja savuaromia ruokaan. Rutikuivat chilit vain jauhautuivat niin hienoksi pölyksi, että joka maustamiskerralla joutuu muutaman kerran aivastamaan.
14
Minulla on kasvihuoneen lattiana saumaamattomia betonikiviä, joiden raoissa elää kymmenittäin erilaisia nopeajalkaisia musta-harmaa-ruskeankirjavia hämähäkkejä. En ole huomannut, että nämä kolojen asukit tekisivät seittiä, joten ilmeisesti juoksevat tai hyppäävät saaliinsa kiinni. Ei niitä päiväsaikaan näy muualla kuin kivien päällä ja koloissa, mutta toivottavasti kiertelevät yöllä laajemmin partioimassa. Täytyy kokeilla, jos niitä saisi kuvattua tunnistusta varten. Pikaisella googlettamisella ei ainakaan löytynyt samanlaisia, joille olisi nimi tiedossa.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
kesäkuu 17, 2016, 14:06:09 ip
Vihannespunkit ovat iskeneet Championin kimppuun ihan tosissaan. Lieneekö tuo jotenkin herkemmässä tilassa kuin muut, kun siinä on raakileita toista kymmentä ja muissa yhtä tai kahta? Kiskoin löyhässä olevat lehdet ja tyhjät oksat irti ja sumuttelin lopun Raidilla. Joku kertoili, että samettikukka olisi hyvä kirvojen karkottamisessa, mutta mitähän punkit siitä tykkäävät? Pikainen Googletus tiesi kertoa, että jollakin punkit ovat syöneet pelkästään samettikukan, mutta jättäneet muut kasvit rauhaan.

Pihamaalla olen ihmetellyt erästä rikkaruohoa, joka leviää nurmikon seassa varsin voimakkaasti. Ei se sentään rönsyleinikille, voikukalle, juolavehnälle ja valvatille pärjää, mutta kasvutapa on matala ja ruohonleikkurin ulottumattomissa, joten kitkeminen onnistuu ainoastaan käsin. Kyseessä siis maahumala. Vielä suurempi oli hämmästykseni, kun huomasin sitä myytävän taimitarhoilla useamman euron kappalehintaan. No, myydäänhän siellä myös juhannusruusua, tatarpensasta ja muita hankalasti tapettavia peitekasveja, jotka minä luokittelen rikkakasveiksi.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
kesäkuu 08, 2016, 21:57:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - kesäkuu 08, 2016, 21:00:58 ip
Hyvin näkyy siisti kasvihuone kuvassa, ootko ollu siihen tyytyväinen?

Hyvin tuo on tähän asti palvellut ja toiminut. Lumikuorman kanssa ei mitään ongelmaa ja hyvin tuntuu kennolevy kestävän osumia, mitä tuohon on ruohonleikkurista muutaman kerran kivi pompannut melko vauhtia. Automaattiavaajien avulla lämpötila pysyy aurinkoisina päivinä 40 asteen tuntumassa. Kiveä on melkoinen määrä varaamassa lämpöä ja pohjalla on 50mm styrox estämässä lämmön karkaamista. Miinusta tulee siitä, että ovien saranat tahtovat vääntyillä, jos tuuli pääsee riuhtaisemaan. Lisäksi sisälle aukeavat tuuletusluukut eivät ole aivan 100% yhteensopivat automaattiavaajien kanssa, vaan vaativat ylimääräisen tangon asentamisen, koska sarana on alareunassa, eikä yläreunassa ole tilaa avaajalle. Ja kun luukku on osittain auki, ovi ei pääse avautumaan, ellei luukkuun asenna kahvaa, josta sen saa kiskaistua kiinni oven avaamisen ajaksi.
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
kesäkuu 08, 2016, 19:30:41 ip

Kuvapäivitystä tällä kertaa. Mahtaakohan kuva näkyä muille kuin itselleni? Joka tapauksessa, kerronpa mitä kuvassa pitäisi näkyä. Vasemmalla ovella kurkkii hiljalleen kukkiva Pimenta Cambuci. Ensimmäinen raakilekin on päässyt kuvaan. Siitä eteenpäin nurkkaan asti kaukalossa erilaisia tomaatteja. Kaukalon reunalla basilikaa, kesäkurpitsaa ja chilintaimia, jotka pitäisi lähiaikoina siirtää isompiin astioihin. Takaoven vasemmalla puolen Champion, joka tekee hedelmää, mutta kärsii vihannespunkeista. Oven kohdalla retiisiä ja jääsalaattia. Oven oikealla puolella Starfish. Oikeanpuoleisessa kaukalossa muutamanlaisia kurkkuja, lähimpänä kameraa hunajamelonia ja kulman takana maissia. Kaukalon reunalla sitruunamelissaa ja oreganoa. Kulman takaa kurkkaa Starfish.

Kylmien öiden jäljiltä keskellä lattiaa kynttilät ja lämpöpuhallin. Nyt tosin napsahti vikavirtasuoja päälle, olisikohan sade päässyt kastelemaan vesipumpun jatkojohdon, joka on samassa pistorasiassa.
18
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 20, 2010, 14:49:47 ip
Budjetti? Jos alle 1000 e niin valmista ei kannata harkita jo yksin sen vuoksi että halvat on niin matalia.

Noissa voi jonkin verran kikkailla perustuksen kanssa. Tosin tulee siinäkin äkkiä hintaa, kun täräyttää pari kierrosta leveää (painekyllästettyä) lankkua kasvihuoneen ulkoseinien alle. Harkkoja tai betonia jos käyttää, niin vaatii jo pohjatöitäkin niin paljon enemmän, että menee halvan kasvihuoneen idea hukkaan.
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
kesäkuu 05, 2016, 21:08:59 ip
Viime yönä varmistelin lämpötilaa neljällä öljykynttilällä. Mittarillekin löytyi sijainti, josta se saa yhteyden tuohon keittiön hermokeskukseen. Yön alin lämpötila kasvihuoneessa 8,7 astetta ja ulkona 2,6. Tänään kävin viimeinkin ostamassa riittävän pitkän jatkoroikan ja virittelin sen tuohon paikalleen. Yksi soratie tuossa on välissä, mutta ojarummun kautta sai jatkoroikan näppärästi ujutettua teippaamalla pari pitkää rimaa peräkkäin. Kasvihuoneen sisälle täräytin auton sisätilanlämmittimen LOW-teholle ja ajastin sen puhaltamaan pätkittäin kello 0-1, jatkuvasti 1-4 ja taas pätkittäin 4-6. Pitää vähän seurailla jos yöllä sattuu heräämään, että ovatko automaattiluukut auki vai pitäisikö napsauttaa puhallin täydelle teholle.

Kasvihuoneen ulkopuolella virittelin hallaharsoa mansikoiden, kurpitsojen ja maissien päälle. Viime yönä oli tosiaan se 2,6 astetta, mutta ei ainakaan mitään näkyvää tuhoa ole tullut. Selvinnee tässä muutaman päivän sisällä, oliko sittenkin liian kylmä yö.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: AirManin kasvatit
kesäkuu 04, 2016, 21:00:42 ip
Tulipa sitten innostuttua liikaa alkukesän lämpöaallosta. Kaikki on kuskattu kasvihuoneeseen, suurin osa istutettu jo penkkeihin. Päivälämpötila on ollut parin metrin korkeudella 30-40 astetta, mutta nyt on kylmiä öitä tulossa. Eikä edelleenkään riittävän pitkää jatkoroikkaa, jolla saisi lämpöpuhaltimen yöksi varmistamaan lämpötilan pysymistä sen verran korkealla, että mikään ei palellu. Kesäkurpitsojakin on jo ulkopenkissä. Mahtaakohan niille hallaharso riittää, jos yöllä käy nollassa? Kasvihuone on kennolevyä, eli siellä saattaisi riittävä määrä kynttilöitä riittää lämpötilan säilyttämiseen.