heinäkuu 11, 2020, 11:06:55 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Filago

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
toukokuu 14, 2017, 20:12:10 ip
Nyt on jo iso osa porukkaa ulkoilemassa. Ja chilien osalta päätin, että nyt saavat jäädä sinne, ellei nyt ihan pakkaskelejä iske.

Tomaatit ovat vasta siinä vaiheessa, että kävivät tänäänkin pihalla ottamassa aurinkoa. Ehkä viikon päästä isoihin astioihin ja muutto lopullisille paikoilleen.

Se mystinen "jalapeno" ei sitten ollutkaan jalapeno. Luulin, mutta olin katsonut numeron väärin, ja kun se ensimmäinen hedelmä syötiin, se oli juuri sitä, mitä pitikin purkin kyljen numeron mukaan, eli Beaver dam. Olin ryhmitellyt taimet lajikkeittain, mutta näköjään tuossa tullut pieni sekaannus. Hyvä juttu asiassa on se, että nyt on sitten saatu tuoreet siemenet kuivumaan lajikkeesta.

Ananaskirsikat on tänä vuonna idätetty aika riittävän ajoissa, kun niistä on saanut syödä marjoja jo vaikka kuinka. Antaa toivoa saada mukavasti satoa kun saadaan taimet kunnon multatilaan ja auringon lämpöön.

Tomatilloissa (2 kpl) on ollut kukkia paljon jo kauan, ja ensimmäinen yllättävän iso vaaleanvihreä paperilyhty siellä kelluu nyt. Odotan jännityksellä miten homma etenee, ja siirsin isoimman kasvin tänään ämpäriin. Tiedän enemmän loppukesästä, mutta neuvoja otan vastaan jo nyt ko. kasvin kasvatuksesta.

Filago, jolla kevät menee aina kynnet kuluneina ja aluset mustina
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
maaliskuu 31, 2017, 20:56:18 ip
Tomaatit on viime viikon kuluessa siirretty purkkeihin kasvamaan, lajikemäärä nousi viime hetkessä 9:ksi. Viime vuodelta jääneet aidot F1 amppelitomaatin siemenet eivät itäneet yksikään, sen sijaan viime kesän puskien F2-siemenistä iti kaikki, eli nyt on useampia tarjokkaita, jään odottamaan josko aidot itäisivät, tai jälkeläisistä jonkun lehdet ja varret roikkuisivat oikealla tavalla. Saisi edes yhden amppeliin sopivan taimen. Muuten taimia on nyt mukavasti reilu 30. Riittävät kesällä sekä oman pihan kasvariin että mökille sinne tänne. Ehkä jopa jokunen taas työkamuillekin.

Chilit kasvaa silmissä, aika moni jo kukkii, mikä nyt on periaatteessa ihan turhaa, mutta tietääpä, että kunhan pääsevät isompiin multiin ja aurinkoon, voisi odottaa jotain satoa sitten. Se ensimmäinen Jalapeno F x:n  hedelmä on venynyt oikein järkyttävän kokoiseksi, mutta ei se edelleenkään ole muodoltaan jalapeno. Jos se maistuu jalapenolta, väärä muoto ei haittaa mitään, koko olisi ah niin täydellinen kunnollisiin täytteisiin, mutta epäilen että on mieto. Kerron sitten.

Filago, joka odottaa kesää, olihan tänään jo ihan vappukelitkin
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
maaliskuu 21, 2017, 21:31:18 ip
Tomaatit kylvetty, vain 8 lajiketta :).

Filago, jonka Jalapeno Gaucho FX -sarjan ensimmäinen avautunut arpa, ei voittoa: Tekee hedelmää, joka sojottaa suoraan ylöspäin, ja vaikka on kokoluokaltaan oikea, on epäilyttävän suippo päästään. Pitää antaa hetken kasvaa, ja sitten maistamaan, onko edes maku sinnepäin. Toisaalta on rehevä, kukkii meikäläisen oloissa jo nyt, ja eka hedelmäkin tekeillä, niin jos ei jalapenona toimi, niin maku ratkaisee saako sitten jonkun muun tunnisteen ja jatkaa loppukesän tai vaikka ensi vuonnakin... kahtooteen
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
maaliskuu 16, 2017, 21:04:54 ip
Kuvat jos ei näy, pitää sit kuvailla tarpeeksi lennokkaasti. Taimia on tällä hetkellä ihan liikaa, mutta töihin sain muutaman hukattua, ja Espooseen kaverille jokusen myös. Kyllä tämä tästä, kohta pitäisi tomaatit idättää ja sitten ei enää mahduta mihinkään.

Olen käyttänyt tänä keväänä aiemman kastelulannoitteen sijasta nyt kasteluveden seassa ihan perinteistä Nekon ravinnetta, millä on mukavan pieni ja helppo annostelu tippoina kasteluveteen. Mutta lopulta oli pakko täräyttää vaaleanpuneisia kiteitä koko joukolle, päätin ihan yksilötasolla, paljonko kullekin uskalsi antaa, kun mukana pari lehtien rullaajaa. Sitä ei kyllä jaksa tajuta, mitenkä saman lajikkeen sisällä voi olla yksilöillä niin iso ero lannoitteen kestossa. Mutta tujaukset teki hyvää, ja tällä hetkellä uusimmat lehdet kaikilla suunnilleen asiallisessa muodossa... Eikös se niin mene, että jos et ole rajoilla, tuhlaat osan potentiaalista ;).

Eka raakilekin havaittu, epä-yllättävästi Jalapeno Fx, mutta Numex Twilight näyttää saavan jotain aikaiseksi myös. Numexilla on myös äärimmäisen esteettiset reunoilta violetin sävyiset kukat, joiden kanssa ei voi välttyä ajatukselta, että ehkä pitää yrittää kuvan laittoa vielä joskus..

Tovariin kahdesta marjasta toinen on nyt punainen, annan sen kypsyä vielä paremmin ja ehkä kuivuakin puskaan ennenkuin korjaan. Uusi Flexu kukkii, jokin kukka taitaa jäädä kiinni, katsotaan kuinka käy, onko siemeniä vai pelkkää hdelmänlihaa. Niin ja kaverille melkein väkisin sijoitettu tänä talvena itänyt Lance on kotiutunut hienosti ja kuvamateriaalin perusteella kukkiii jo uudessa paikassa, samaan paikkaan lahjoitin tänään Duke Pequinin, että saa myös syötävää eikä vain katseltavaa.

Filago, joka yrittää viivyttää tomaattien idätystä kuun loppuun, ettei tule tilanpuute ( paitsi että aina tulee kummiskin)


5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
helmikuu 24, 2017, 17:37:35 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 22, 2017, 08:32:54 ap
Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 22, 2017, 00:17:45 apFilago, kamera tanassa kasvejaan vaanien

Kyllä nyt pääsi paha kirous rauhalliseltakin mieheltä. Nämä kuvat olisin halunnut nähdä, mutta iso G ei sitä sallinut. Taas kerran Google, mitä olet tehnyt kuvapalvelullesi? Ei tällaista voi sallia, että Bluesmanin ja Filagon kuvat sensuroidaan.

Lisäsin alkuperäisviestiin linkit, että pääset katsomaan, mutta elä odota liikoja, ihan tavan kasveja niistä löytyy :)

Filago, yhtä hämmästyneenä siitä, miten tämä voi olla niin vaikeaa
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Filago 2017
helmikuu 22, 2017, 00:17:45 ap
Päivitystä hiljalleen: Goronong jäi kypäräänsä, mutta muut itäneiksi mainitut tähän mennessä ok. Ainut lisäys kylvöksiin tuli, kun löysin kaupasta sellaisia nyrkin kokoisia vihreitä jalapenoja, ja osassa oli sisällä siemenkiinnikkeet jo punertumassa.. siemeniä tulille... Lajikkeesta tai soveltuvuudesta ei mitään tietoa, mutta ainakin osa yritti itää. Tosin talossa on tällä hetkellä jo niin paljon ruukkuja ja kosteaa multaa, että harsosääskiä on alkanut esiintyä, ja jää arvoitukseksi, ponnistaako yksikään kasviksi asti.

Lampun alla kasvavat pikkutaimet taimet näyttää taimilta, söpöjähän ne on mutta kaikki ovat sellaisia nähneet kyllikseen, joten en spämmää kuvilla vielä.

Sen sijaan villien puolelta jotain kuvaa: Tovariin marjat odottamassa väriä. Marjojen varsien juuressa olevat vaaleat kohdat kertovat millaisia kukkaterttuja noistakin kohdista on tippunut tuloksetta pois, ennenkuin kumpaankin tarttunut yksi ainoa marja.https://photos.google.com/share/AF1QipMj-E6cNkuZAmsSOj2Rz9bnRgMKCrnZKgFZ8zBol4Li3nKfiAZd9wUeW9eR5Y_6rA/photo/AF1QipPbLmh3pmk6INolYXC9lOWRzDuuU3XNMRidiVu-?key=a0QxWC16RkRBdW83aUdJa0ZtclpscWJ2dU1EeThB

Siitä huolimatta, että kukissa on siitepölyä ja yritän niitä muistaessani pölytellä keskenään. Kukka on keltasävyinen, ja violettia on vain osassa kukkia hyvin hennosti.https://photos.google.com/share/AF1QipMj-E6cNkuZAmsSOj2Rz9bnRgMKCrnZKgFZ8zBol4Li3nKfiAZd9wUeW9eR5Y_6rA/photo/AF1QipMb9ogbZAKNhMOTQ4zqALgQRCRciEW4mcEHgZqN?key=a0QxWC16RkRBdW83aUdJa0ZtclpscWJ2dU1EeThBhttps://photos.google.com/share/AF1QipMj-E6cNkuZAmsSOj2Rz9bnRgMKCrnZKgFZ8zBol4Li3nKfiAZd9wUeW9eR5Y_6rA/photo/AF1QipOrX33bNHmKUICLKWGfUdVuAs7CTd91kBjHWFW_?key=a0QxWC16RkRBdW83aUdJa0ZtclpscWJ2dU1EeThB

Ja nyt kun kerran päästiin kuvienlaittamis-vauhtiin, niin tässä kuva tänä talvena idätetystä Flexuosumista. Mieletön elinvoima noissa versoissa ja nuppuja tulee, harmillisesti vain se toinen kasvi päätti nyt lopettaa kukinnan ainakin hetkeksi. Mutta eiköhän sitä kesään mennessä saada yhtäaikaa kukkia uuteen ja vanhaan, ja pääsisi lopulta tehokkaaseen ristipölyttelyyn..https://photos.google.com/share/AF1QipMj-E6cNkuZAmsSOj2Rz9bnRgMKCrnZKgFZ8zBol4Li3nKfiAZd9wUeW9eR5Y_6rA/photo/AF1QipPMw4O0OQ416Mvifpwz1QsM3770esiGGqjNgiRk?key=a0QxWC16RkRBdW83aUdJa0ZtclpscWJ2dU1EeThBSiinä tämän kertaiset, jos kuvat ei näy, kertokaa, niin opettelen lisää..

Filago, kamera tanassa kasvejaan vaanien

muoks. lisäsin kuviin linkit, joista kuvat pitäisi saada kurkittua, ja viimeistä yritin vielä toiseen kertaan, josko nyt näkyisi...
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Filago 2017
helmikuu 05, 2017, 19:22:59 ip
Koska tapana on aloittaa nämä päiväkirjat lajikelistauksella niin laitanpa minäkin.

Talvehtimassa on tänä vuonna ollut vähänlaisesti kasveja, johtuen ikkunalaudat tyhjentäneestä syksyisestä putkiremontista talossamme. Nyt onneksi sitten pitäisi pärjäillä 50 vuotta ilman vastaavaa liikennettä ikkunoiden tienoilla. Aikaisemmin olen talvehdittanut villit ja rocotot, lisänä satunnaisesti muita. Nyt sitten tilan puutteen takia päätin uudistaa täysin jo hieman turhan isokokoisiksi ja rähjäiseksi päässeen rocoto-valikoimani.

Eli porukkaa on valmiina kevättä odottamassa seuraavat lajit/lajikkeet:

Lanceolatum, kaksi aikuista koko ajan tuottavaa yksilöä.

Tovarii, yksi aikuinen marjova yksilö. Keräsin juuri talteen viime kauden sadon: 3 kypsää punaista ja yksi vihertävän puolella kuivanut marja, tällä hetkellä talvisatoa tasan yksi, mutta hyvän kokoinen marja vihreänä. Kasvi kukkii koko ajan, mutta tekee marjoja harvakseltaan.

Flexuosum, yksi aikuinen, ja yksi viime syksynä idätetty. Nuori tekee nyt ensimmäisiä nuppujaan, emo kukkii lajinsa mukaisesti ihan koko ajan, joten pian pitäisi siementuotannon nousta ihan uusille urille, kun on perheessa 2 yksilöä.

Rocoto Red, monta vuotta vanha, luulee kevään tulevan pian kasvuspurtista päätellen.

Peppadew, vanha uskollinen.

Japanista viime keväänä saaduista siemenistä kasvatettu Annuum (pussissa oli vain merkkejä, pitänee selvittää merkitys, että saa kasville jonkun muun nimen kuin "Japanin kynttilä", tekee hedelmät ylöspäin suuntautuneina klustereina, ja jatkanut sadon tuottoa koko talven. Leikkasin pienemmäksi ja otin sisään kypsyttelemään, mutta ei voinut heittää pois, kun ehti aina tekemään uudet raakileet ennenkuin ehti keräämään vanhat pois. Tienannut paikkansa lampun alla, vaikka onkin maultaan ihan peruschili, ruoanlaittokamaa.

Bhut jolokia, ainut talvehtimaan otettu chinense, bonsain alku.

Duke pequin, vanha uskollinen, ainakin 5 talvea nähnyt, menetettiiin tänä talvena.. kypsytti suurinta satoa ikinä, sai sen valmiiksi, ja yhtäkkiä kuivi pystyyn. Siksi hän löytyykin nyt idätettyjen listalta. Ei voi luopua lajista joka tekee satoa ympäri vuoden ja kasvaa kauniinmuotoiseksi puskaksi.

Ja nyt siis kesää varten idätetty paljon, mutta ihan kaikki ei suostunut itämään... Listaan tähän vain ne, mistä on jo vähintään multaan asti istutettu sirkkataimi.

Annuumit.

Duke pequin, korvaamaan entinen vakioasukas.
Jalapeno, x sukupolvea sitten ollut gaucho. Näitä tulee useita, koska ei voi olla ilman täytettyjä jalluja.
Minipaprika, punainen. Koska karkkiakin pitää olla.
Hegyes Erös Paprika, siemenketjukirjeestä kokeiluun. uusi
Numex twilight, koristeeksi pihalaatikoihin.
Bolivian rainbow, sama kuin yllä.
Beaver Dam, pitkästä aikaa.
Chiluacle Negro.
Poblano Ancho.
Guajillo.
Meksikolainen mulato, paikan päältä tuotujen jälkeläinen x polvessa.

Baccat.

Campane/Bishops hat, mökkilajike josta ei enää tietoa alkuperäisestä nimestä... pääasia että ihanan rapeita ja makeita.
Lemon Drop, pitkästä aikaa saatu itämään, kiitos KP78.
Sugar rush orange, siemenketjukirjeestä. uusi
Bacca Blondie, siemenketjukirjeestä. uusi
Aji Melocoton, siemenketjukirjeestä. uusi
Dulce dolor, siemenketjukirjeestä. uusi

Chinenset.

Cajamarca. Chilivaari sai vakuuttumaan, että pakko edes kerran kasvattaa. uusi
Chichen icha. uusi
Embassy naga, siemenketjukirjeestä. uusi
Trinidad scorpion, aina pitää yrittää, vaikka yleensä tehnyt minulla hyvin huonosti satoa.
Goronong, jotain varmaakin pitää olla.

Pubet:

Perniöstä viime kesänä ostettu kullankeltainen iso makea rocoto paikallista tuotantoa, (ei Penalta kuitenkaan) tätä on pakko saada lisää.
Turbo pube, korvaamaan entinen.
Rocoto orange, korvaamaan entinen.
Rocoto peru punainen, korvaamaan entinen.
Montufar, siemenketjukirjeestä, olen mainoksen uhri. uusi.

Pubet ja Chinencet laitoin itämään jo tammikuun alussa, muut jokunen viikko sitten.

Lajikkeet on suunnattu siihen todellisuuteen, että todella tulisia ei kannata olla liikaa taimia tai lajikkeita, koska niitä ei ehdi syömään sitä määrää, mitä pahimmillaan onnistuu saamaan. Nimimerkillä nagaa turha kasvattaa edes joka vuosi tässä perheessä. Mutta tänä vuonna on se vuosi, kiitos sille joka oli laittanut Embassy nagaa ketjukirjeeseen, syksyllä selviää, eroaako entisistä.

Sen sijaan jalapenoja ei ole koskaan ollut liikaa, eikä meksikolaisia mole-kastikkeen osasia, eikä mietoja muitakaan. Eikä rocotoja. Ja koristekasvitkin omalta osaltaan tarpeellisia... Siemenketjukirje kävi pitkästä aikaa luonani, ja verotin sitä monen uuden baccan kohdalla pari siementä, koska kuulostivat todella kiinnostavilta. Tulee kokeiltua uutta, kiitos kaikille näiden lajikkeiden kirjeeseen lisääjille :), sieltähän se kaivattu Montufarkin löytyi.

Mutta siinä sitä listaa, jatketaan päiväkirjailuja kunhan kasvavat edes sen verran, että eivät näytä kaikki samanlaisilta.

Filago, jolla on ensi kesänä jo toista kertaa ihan oikea pieni kasvihuone käytössä, vaikkakin enimmäkseen tomaatteja varten ja chilit muovin alle tai ulos.. näette sitten
8
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Lanceolatum
tammikuu 23, 2017, 21:55:35 ip
No niin, nyt pitäisi olla julkinen, voisiko joku katsoa..

Filago, blondina
9
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Lanceolatum
tammikuu 22, 2017, 20:33:33 ip
Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - tammikuu 22, 2017, 16:28:13 ip
Lisäät vaan kuvan koodiin esim width=800 niin kuvasta tulee pienempi. myös korkeuden voi säätä height, mutta pelkkä leveys width skaalaa kuvan myös oikein.
[img width=800 ]


Kiitos, säädin :).

Filago
10
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Lanceolatum
tammikuu 22, 2017, 14:21:05 ip
Aiemman idätyskokeen tulokset ovat lähteneet melkein kaikki jo uusiin koteihin, ja maanantaina tämä pahnanpohjimmainenkin muuttaa. Ajatuksena siis oli, että kun siemenet kerran tuli kasteltua ja elämänmerkkejä löytyi, niin niitä ei heitetä roskikseen vaan levitetään uusiin koteihin, missä joko menestyvät tai sitten eivät.Mutta kyllä Lancet on söpöjä pieninä ( ja isoina). Kuvan kokoa en vielä osannut muuttaa, tämä oli eka kokeiluni pitkästä aikaa saada johonkin kuva, koittakee kestää.

Filago, joka meinaa kohta jopa aloittaa taas päiväkirjankin, siellä sitten lisää liian isoja kuvia, kunhan siemenet ehtii kasvattaan muutakin kuin sirkkalehtiä...
11
Lainaus käyttäjältä: Wolfman - joulukuu 15, 2016, 12:45:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - joulukuu 14, 2016, 21:58:31 ip
Mukana olleista Bluesman-talouspaperitötterö-siemenistä siirsin jotkut jo pusseihin. Oletin, että olivat jälkikuivamassa niissä papereissa, mutta ne mitä otin tai muuten kurkkasin, vaikuttivat kuivilta. Ajattelin, että niitä voinee purkaa sitä mukaa kun siemeniä haluaa ottaa tai katsoa?

Filago


Trioniska perkasi ne Bluesmanilta tulleet juuri ennenkuin toi kirjeen Lahteen, kannattanee antaa kuivua vielä vähänaikaa eli ei ainakaan tiiviiseen pussiin ihan heti.


Lähtevät nyt sitten vasta huomenna, saavat hellät reiät pusseihinsa.

Filago

muoks: kirje taas liikenteessä
12
Kyllä, lopultakin saapui. Tänään oli mieluinen homma valkata uutta kasvateltavaa ensi kesää varten, ja huomenissa ehtinen töiden jälkeen postiin.

Mukana olleista Bluesman-talouspaperitötterö-siemenistä siirsin jotkut jo pusseihin. Oletin, että olivat jälkikuivamassa niissä papereissa, mutta ne mitä otin tai muuten kurkkasin, vaikuttivat kuivilta. Ajattelin, että niitä voinee purkaa sitä mukaa kun siemeniä haluaa ottaa tai katsoa?

Filago
13
Lainaus käyttäjältä: Käki - joulukuu 08, 2016, 12:18:35 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 05, 2016, 19:39:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Käki - joulukuu 05, 2016, 19:25:46 ip
Joo ihan pieleenhän tuo kysymys oli mennyt, sori. Meinasin, että minkähän kokoisia ruukkuja tuon kokoiset chilit kaipailevat.


Tuollakaan perusteella ei voi sanoa paljoa, koska chilin korkeus ei kerro paljoa. Riippu lajista, lajikkeesta, kasvutyylistä ja olosuhteista, millainen viher- ja juurimassa kasvilla on ja siinä voi olla 10-kertainen ero saman korkuisilla chileillä. Sanotaan karkeasti, että pikkutaimelle riittä 2 dl, seuraava voi olla litrainen, sitten 3-5 litrainen ja viimeinen 10-20 litrainen. Itse jätän kolmannen vaiheen kokonaan pois.

Jaha, kiitos tiedoista. Osaatko yhtään kuitenkaan antaa vinkkiä eri lajeista sitten?(saa muutkin antaa)
Tietenkin tuossa olikin jo ihan hyvää tietoa, että loppuruukutus voisi olla tuota luokkaa. Katselin vain kuvia tuosta istuttamastani Jamaican Bellistä ja karmeen kokoisia ruukkuja löytyi googlella. (oli kyllä aika puu tuo kasvi muutenkin)
Laitoin nyt jalopenoa kasvamaan suoraan 3-5 litraiseen, ettei tarttis heti istuttaa uuteen ruukkuun, se kun ei oikein kiinnosta. Enintään 1 vaihto tulee olemaan niillekin siemenille joita tilailin muutamasta eri paikasta. Siksi haeskelenkin tässä vähän ruukkujen koosta infoa, kun ei oikein ole aikaisemmin ollut käsitystäkään.

Kiitos kaikille vastanneille.

Sellainen juttu, että vaikka luonnossa kasvilla on itämisen jälkeen käytössä heti kaikki multa mitä nyt siinä kohtaa sattuu vapaana olemaan, ja luulisi, että sama laittaa vaikka samantien siemen lopulliseen astiaan, jos tila piisaa. Niin käytännössä on kasvateltaessa havaittu, että kasveille tekee hyvää, jos niitä koulitaan isompiin ruukkuihin asteittain.

Siksi juuri itäneelle pikkutaimelle ensin vaikka se jugupurkki 2-5 dl, jonka ollessa täynnä juuria, on hyvä hetki vaihtaa seuraavaan kokoon, joka voikin olla sitten jo se useampi litrainen ruukku tai ämpäri, jos ei jaksa tai ehdi tai halua välissä maitopurkkia tai pienempää ruukkua, mutta paras tulos on jos jaksaa siirtyä isompaan maltillisesti, ja kasvin juuret pysyy ikäänkuin mukana menossa koko ajan.

Kaiken lisäksi, jos kevään esikasvatusvaiheessa on yhtään valosta tiukkaa, niin pitkäksi hujahtaneen taimen saa muokattua paljon paremmaksi istuttamalla aina syvempään samalla kun vaihtaa ruukkua, varteen kasvaa siinä hyvin uusia juuria, ja liika pituus häviää. Tällä tosin ei niin suurta merkitystä, jos valoa on tarpeeksi.

Ei mulla muuta.. paitsi se vielä, että jos aikoo vaan kesän sadon verran pitää kasvia, niin ei kannata laittaa multatilaa kovin montaa kymmentä litraa lopussakaan, hyöty ei ole suhteessa siihen, paljonko vie tilaa.. ja sitä multaa. Niin ja siitä vielä, että melkeen kaikki chilit tuntuu kasvavan helposti korkeammiksi kuin tuo sun suurin mitta, ellei katto tule vastaan, jos on muuten asiat kohdillaan, valoa ja ravinteita ja aikaa.

Oikeasti se on tosiaan aika lailla omasta halusta kiinni, miten kasvattaa mitäkin.. Esim. kylvääkö joka vuosi uusia vai talvehdittaako ainakin osan, koska toisaalta talvehtimaan mahtuu paremmin pienemmässä astiassa, ja siten sato ei ole niin suuri ekana kesänä, mutta sitten seuraava kausi alkaa paljon aikaisemmin "valmiilla kasvilla", heti kun vähän kevätaurinko pilkistää.. Eli kokeilee vähän sitä ja tätä ja oppii sitten, mikä itselle sopii, mikä on paras vaivan ja materiaalin ja satotoiveiden suhde omassa kasvattelussa.

Filago
14
Lainaus käyttäjältä: Sholva - joulukuu 07, 2016, 22:40:42 ip
Kirje lähtee minulta huomenna eteenpäin postin kyttiin


Ja mä niin odotin että saan viikonlopuksi jo katseltavaksi, mutta ei tullunna vielä. Ehkä maanantaiksi ehtii Kusti polkea.

Filago
15
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Flexuosum
marraskuu 25, 2016, 23:39:06 ip
Lainaus käyttäjältä: SecondBestFlame - huhtikuu 03, 2014, 18:25:13 ip
LainausMistähän muuten johtuu toi flexun suht huono itävyys? Tai ainakin se että se vie aikaa? Mulla on vissiin yli 3 viikkoa ollu siemeniä lautalla ja vain yksi on itäny :o Kiitos muuten vielä jaolstenille siemenistä!


Varmaankin suurimmat syyt huonoon itävyyteen ovat:  a)vanha siemen tai b)ristiinpölytyksen puute.
Omat kokemukset flexun itävyydestä ainakin tukevat tätä, itsepölytteisen flexun siementen itävyys 0%
Ristiinpölytetyn tuoreissa siemenissä itävyys n. 95% itämisajan ollessa noin 14 vrk ja mutuna sanoisin että hyötyy lämpötilan vaihteluista idätettäessä


Mulla on vain yksi elävä Flexu. Kukkii hulluna niinkuin kai kaikki, marjoja tulee vain osasta, ja enimmäkseen niitä aivan pieniä, ajoittain vähän isompia, tänä vuonna myös pari siementä marjoissa. Laitoin yhden siemenen koe-itämään samalla kun tarkistin siemenketjukirjeeseen laitettavien Lancejen itämiskykyä.

Pari viikkoa, ja nyt puskee hyvännäköistä juurta. (Lanceista tähän mennessä 2/5, joten voinee laittaa kirjeeseen, kahden viikon tulokseksi minusta hyvä.) Mutta tuo Flexu, itsepölyttynyt ja silti itää. Nyt on sitten toiveita, että kunhan kasvaa, saadaan ristiinpölyttyneitäkin, ei tarvii kuin selviytyä jäämättä kypärään... ja kasvaa.. ja kukkia yhtä aikaa kuin kaverinsa.

Pitäkää peukkuja. Alkuperäinen kahden kasvin idea hupeni aikoinaan siihen, että kahdesta itäneestä toinen jäi kypärään, toinen on tämä jo vakiintunut kaveri, jonka jälkikasvu nyt pinnistää esiin.

Filago

muoks. Lancet on nyt itäneet kaikki, eli 5/5. Kannattaa siis idättää tuoreena eikä säilöä vuosia... Ja Flexu jo hiukan vihertää olkapäästään :).
16
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Tovarii
lokakuu 22, 2016, 23:15:45 ip
Mullakin alkoi Tovarii kukkia takaisin sisälle päästyään, ja ihmeiden ihme, nyt on normaalin kukkasateen jäljiltä kummiskin kolme marjaa kiinni ja täyskokoisina vihreinä, jotain siementäkin läpi kuultaa.

Ja nyt kun ei enää etanat syö niitä niinkuin kesällä (vähänkö harmitti kun etanan piti just sitä kalleinta ruokaa vetää...), niin ehkä nuo tuosta punastuvat kun jaksaa odottaa kauemmin kuin jaksaisikaan. Ties vaikka vuoden siemensadon kappalemäärä nousisi. Tai ensi vuoden sato alkaisi ajoissa. Mukava yllätys joka tapauksessa.

Filago
17
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - lokakuu 01, 2016, 21:01:04 ip
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 01, 2016, 19:36:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - lokakuu 01, 2016, 16:13:56 ip

Onko jossain ilmoittautumislistaa tälle uusimmalle kierrokselle? Kuten tuolla villien osiossa oli puhe, voisi pitkästä aikaa varmistaa, ettei Lancet lopu Suomesta uusiltakaan, ja laittaa jonkinlaisen pussukan tuoreita siemeniä mukaan. Sen verran itseänikin alkoi kiinnostaa kirjeen sisältö, että jos se vaikka käväisisi myös täällä etelässä (rosvottavana ja ) täydennettävänä?


Whilille privaviesti, niin siitä se lähtee :)


Viestissä yksi tosiaan ohjeistukset http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12858.msg230959#msg230959


Juu, se privaviesti lähti. Mutta siis kysymys kuului, että olisi kiva nähdä lista ihan julkisenakin, niinkuin aiemmin on ollut. Jotta näkee kenelle pitää laitella oma ossu ja keneltä odottaa tietoa mihin lähettää. Sitä listaa siis ei ole olemassa enää?

Filago
18
Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 23, 2016, 20:30:33 ip
Kirje lähtee uudelle kierrokselle kun riittävä määrä sääntöjen edellyttämiä halukkaita ilmoittautuu !!

JA edelleen etsitään uutta innokasta kirjeen pyörittäjää !!!!
Tämän kierroksen viellä laitan liikkeelle ja hoidan.  8)


Onko jossain ilmoittautumislistaa tälle uusimmalle kierrokselle? Kuten tuolla villien osiossa oli puhe, voisi pitkästä aikaa varmistaa, ettei Lancet lopu Suomesta uusiltakaan, ja laittaa jonkinlaisen pussukan tuoreita siemeniä mukaan. Sen verran itseänikin alkoi kiinnostaa kirjeen sisältö, että jos se vaikka käväisisi myös täällä etelässä (rosvottavana ja ) täydennettävänä?

Filago
19
Molempiin Lanceihin tuli tänä kesänä paljon marjoja. Onko jo kaikilla maailman ihmisillä kaikki Lancet mitä tarvitsevat, vai haluaako joku siemeniä? Ovat vielä marjoissa, mutta puran niitä kuivamaan jos joku tarvitsee.

Filago
20
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Tovarii
syyskuu 27, 2016, 22:49:58 ip
Tämän kesän sato kerätty Tovariista, huimat 4 siementä. Kasvi vietti kesän ulkona, ja tuloksena nuo vähät siemenet olivat tosi terveen ja kypsän oloisia. Kerätty ihan tumman punaiseksi kypsyneestä isosta marjasta, joka oli muuten niin tulinen, että maistui koko illan suussa kun erehdyin muistelemaan, oliko tää nyt tulinen ollenkaan. Oli se. Kasvi pääsi eilen sisälle lampun alle talvehtimaan, jatketaan ensi kesänä harjoituksia.

Filago, joka sai tänä kesänä ensimmäisen Flexun siemenen omasta puskasta, kukkia oli kiljoona, marjoja oli piponaan, mutta tasan yhdessä terveen oloinen kypsä siemen.. hauskinta vaan, että tämä on ainut Flexuni, joten ei pitäisi tuottaa yksinään edes tuota yhtä siidua.. liekö risteytynyt johonkin muuhun ulkohyönteisten toimesta?.. ajattelin kylvää keväällä, ja jos itää, näkee sitten mitä mutanttia sieltä kasvaa