tammikuu 19, 2021, 22:58:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - sorrii

1
Oon kuullut Flicriä kehuttavan, vaan en ole kokeillut. Itse pidän Google Kuvissa julkisen kansion, johon laitan chilikuvat ym jaettavat. Siellä kun avaa kuvan, niin hiirellä saa kuvasta "kopioi kuvan osoite" ... En ole ihan varma, mutta ilmeisesti G-kuvatkaan ei näy käyttäjälle, joka ei käytä Chromea ja/tai ole kirjautuneena Googleen. Mun tutut on  8)  8)  8)

2
LainausTuossahan ne on aivan oikein. Korjaa profiilisi aikavyöhyke, laita vaikka Kaliningrad, niin näet sinäkin oikean ajan.

En äkkiseltään löydä mitään aikavyöhykettä profiilista. Siellä kyllä lukee "paikallinen aika" ihan oikein. Kattoos nny tuleeko tähän aikaleimaksi 16.06 ... ?!?

EI tullut, vaan 14.06
3
Mistäköhän johtuu, että foorumin kello on 2 tuntia jäljessä ??? ((nyt kello on oikeesti 11.49))
4
Mun arvaukseni näkemättä on ilman kuivuus. Ehkä myös vähäinen valo.

Kuiva lämmin huoneilma ei ole ihan paras olosuhde uudelle kasvulle. Jotta saisi nättiä bonchia tähän vuodenaikaan, pitää olla hyvät valot ja kasvatusteltta, tai joku kaappi, vitriini tms. missä pysyy paremmin kosteus. Ja ilmankostutin ...

Mun tavaksi on tullut, että syksyllä leikkaan kasveja senverran että mahtuvat olemaan ja pysyvät hengissä semmoisina risupuskina ja epämääräisinä torsona. Se tulee itsestäänkin silloin kun kypsyttelee viimeisiä hedelmiä sisällä ulkoa tai kasvarista tuoduissa kasveissa. Mä leikkaan silloin pois kaikki muut oksat paitsi ne joissa on raakile. Ja leikkaan raakileiden yläpuolelta myös oksan pois. Kun on sato korjattu viimeistä podia myöten, jää siitä aika ruma aihio, joka pysyy kuitenkin hengissä pimeän talven yli. Joskus helmikuussa kun alkaa tulla luonnonvaloakin ja on kaikki valot käytössä taimien kasvatuksessa, niin leikkaan parhaat talventineet vasta siihen bonchi-mittaan ja istutan myös uudelleen pieniin ruukkuihin. Siinä ne sitten kasvaa ja voi hyvin taimien muukana kasvatuskaapeissa ja keväämmällä ikkunalaudoilla, ja tuottavat sitten jo satoakin kun taimet vasta opettelevat elämään ...

Ei tuolla tavalla kyllä koristeboncheja kasvatella, kun ovat pimeän ajan rumia ja sitten kun alkavat olla nätissä kunnossa, on jo taimia jokapuolella, että hukkuvat joukkoon. Koristekasveille pitäisi olla joku oma lasikaappi, vitriini jossa saa pidetyä sopivaa kosteutta ja valoa. Koko huonetta ei voi tarpeeksi mitenkään kostuttaa jatkuvasti.
5
Tee-se-itse / Vs: Kylmäsavustus
joulukuu 16, 2020, 13:59:40 ip
LainausKaikilla ei ole autoa eikä peräkärryä kuskaamaan niitä kierrätykseen, joten siinä tekee palveluksen jollekin...

Mulla on peräkärri ja auto. Olisi ulkorakennuskin: Mökillä, jossa vaan ei ole sähköä ... harrrrmi

Tein kolme vuotta sitten uhkarohkean kokeilun: Asentelin ~20l. peltipönttöön savunkehittimen [joku 35W vastus] ja tein ritilät jyrsijäverkosta. Rei-itin näppituntumalla vähän päältä. Sijoitin pöntön kerrostalon kylpyhuoneeseen pesukoneen päälle!!! Vedin poistohormiin peltihaitariputkesta sauvuhormin joka oli lähes kiinni pöntän kannessa jossa ne reiät. Ha-haa  :D  :D  :D : Se toimi muuten ihan hyvin, mutta ei ollut kovin kylmää savustusta. Parin tunnin savustelun jälkeen oli pöntön pohjalla sentin verran savunhajuista lientä joka valui niistä rocotoista kun alkoivat kypsyä ... Tuli lopputuloksena sellaisia löysiä märkiä tulipalon hajuisia rokoto-lötköjä jotka pistin sitten kuivuriin. Kuivuri sitten levitti sen savuhajun ympäri asuntoa ...  >:(

Samaa voisin kokeilla ehkä joskus toiste jos saisin sopivan pienen jääkaapin jostain ... Saunpoisto oli ihan riittävä vaikka moni täällä foorumissa varoitteli ettei tule toimimaan ....

Teoriassa voisin myös kokeilla kylmällä ilmalla peltipöntössä tuolla mökillä: Mulla on nyt jo akut irroitettu aurinkosähkösysteemistä talveksi, niin voisi kytkeä savunkehittimen suoraan paneeliin. Nykyinen 270W/24V ei ilman convertteria oikein kävisi ehkä sille savuvastukselle, mutta vanha 100W paneeli lojuu saunan takan turhana. Tässäkin ideassa on hidasteena se, etten -vittu- viitsi sähköttömällä mökillä alkaa asustamaan ja lämmittämään kylmää kosteaa mökkiä tähän aikaan  vuotta. Tampereelta taas on 40km matkaa mennä lataamaan uusia savukiekkoja muutaman tunnin välein...

Tuli vielä mieleen kaiken pähkäilyn lopuksi, etten oikeesti pidä savunhajusta ollenkaan ruoassa: Mun mielestä savu sopii vain tupakkaan ja kapakkaan; molempien käytön olen lopettanut. Kunhan siis tyhjensin pieruja päästäni ... 8)
6
Mun chiltepin oli hitaampi kuin nuo rocotot. Kesti kivivillassa yli 2 viikkoa itää. Rocotot itää lautalla alle viikossa: paperin päällä toki näkee sen "itämisen" heti kun työntää juurta siemenestä. Mullastahan se nousisi vasta parin viikon kuluttua.

Tepin on kuitenkin villi kasvi, jotka on vaikeita ja hitaita yleensä. Toki näistä enää tiedä kuinka villejä ovat kun siemenet ovat ajatuneet tänne kauas Suomeen ja kasvaneet aika monta sukupolvea ennen minua ...

Googlella kun selaa kuvia, niin voi vertailla ja arvailla. Onhan noita jalostettuja pieniä annuumejakin pilvin pimein ja vielä muita saman tapaisia lajeja ... Varmaa tietoahan ei voi saada jos ei tiedä alkuperää tarkasti.
7
Mitenkäs Tepin ?? Mulla tuli heti mieleen kun puhutaan marjoista. On tuossa ikkunalaudalla/pöydällä (yli-)kypsymässä parikin pikkupuskaa. Munan muotoisia punaisia marjoja; korkeintaan 1cm pituutta. Aika "mausteisia" - ei kuitenkaan polta suuta ihan tunnottomaksi ... Näyttävät muuten puskat sopeutuvan hyvin kuivaan huoneilmaankin.Toin ne pari viikkoa sitten turvaan mökiltä: toinen oli kasvihuoneessa, toinen ulkona. Marjoja ovat puskat täynnä 2cm välein ... Vähän mietin miten saisi ne kuivattua järkevästi, kun eivät pysyisi kuivurin ritilöillä! Pitäisi hankkia jyrsijäverkkoa alustaksi kai ... Tai sitten annan kuivua oksille ja poimin pöydältä kuten tein Biquinholle!

Tepin/Chiltepin on aika pieni puska näin yhden kesän jälkeen, jossa tuuhea kasvu, mutta aika hentoja oksia ja pienet lehdet. Luonnossa -kuulemma- voi kasvaa 7m korkeaksi pensaaksi. Ainakin Teksasissa ;-)
8
Foorumilla käytetty kokonaisaika 53 päivää, 11 tuntia ja 15 minuuttia. Yhteensä viestejä 3888...

Aika vähän on tullut täällä riekuttua viime aikoina  ::)


Chilifoorumin Facessa näkyy enemmän vipinää. Siellä useimmat eivät ole tästä chilifoorumista kuulleetkaan. Huomasin kun kävin lannoitekauppaa, ja yritin ohjata kyselijöitä Chilifooruumin Tori-osion ketjuun ...
"Missä semmoinen tori on .. emmää löydä sitä täältä ..." oli tyypillinen vastaus ..

Mä en jaksa jonnekin Faceen juuri kirjoitella, kun tiedän etten löydä edes omaa kirjoitustani seuraavana päivänä! On siis jäänyt chilisosiaalinen elämä aika vähiin.

Kauankohhan tätä fooorumia jaksetaan pitää pystyssä jos osallisujat lasketaan yhden käden sormilla??  :-[
9
Google Photos on hyvä  ;D  ... pitäisi vaan määrätä että kaikkien foorumin lukijoiden pitää pysyä kirjautuneena Googleen kun selaa ...  8)  8)  8)

10
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Rocototahna
lokakuu 22, 2020, 15:02:24 ip
Jää kertomatta tässä ja blogissa, että kuumennatko tahnan vielä ennen purkitusta?? Ei liene kovin säilyvää jos vain blenderistä suoraan purkittaa ...

Itseä kiinnostaisi yleensäkin eri chileistä tehdyt tahnat, jotka myös säilyisivät purkissa jonkun kuukauden - avatussakin! Unkarista olen ostanut Erös Pista -nimistä sosetta, jossa näyttäisi olevan 10% suolaa. Ilmeisesti ei kuitenkaan etikkaa. Ihan hyvää hilloa se on ollut ja maistuu aika puhtaalle paprikalle. Sopivan tulista: Sitä pystyy itkemättä syömään vaikka lusikalla. Lienee suola, sokeri, etikka ja/tai/tai/ja välttämättömiä jos haluaisi pitempäänkin säilyvää pöytämaustetahnaa ...
11
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Etikkasäilöntä
lokakuu 19, 2020, 13:03:40 ip
Ilman sokeria ja säilöntäainetta kannattaa ainakin purkit desinfioida oikein: Yön yli liotus [=lepoitiöt aktivoituvat!] sitten uuniin 125*C 15min. Kannet samoin mutta tiivisteiden takia ehkäpä kiehuvaan veteen uunin sijaan ...
Ne lepoitiöt kuulemma voivat kestää uuninkin jos ei ole liotettu ...

Purkit piripintaan ettei jäisi yhtään ilmaa.

Mulla on ollut vanhoja chilisäilykkeitä kellarissa yli 5 vuotta eivätkä ole pilaantuneet: Toki resepteissä on etsimistä, kun eivät aina kovin herkkua ole: Kaikista chileistä vaan ei ehkä tule hyvää?! Jallut ja Aji Cristal ovat olleet hyviä.
12
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Etikkasäilöntä
lokakuu 16, 2020, 11:50:55 ap
Kylläkai se onnistuu jos sitten maku kelpaa. Etikkasäilykkeessä makeus on aika olleellista. Makeutusaineet usein tekee sivumakuja ...

Oleellista kai on että miksi haluaa ilman sokeria?! Onko kyse vain kaloreista vaiko diabetes tai hiivasyndrooma tms. Jälkimmäisessähän ei saisi käyttää etikkaakaan ... Diabeetikko taas voi vähän käyttää sokeriakin: Eipä chilisäilykkeitä nälkään syödä ...

Yritin kysyjän puolesta vähä Guuglata aihetta: Löytyi äkkiseltään yksi suolakurkkuohje joka lienee olevinaan venäläisten kurkkujen ohje etikalla ((Voisi sopi mlle, kun en siedä ollenkaan fermentoituja ym. luonnollisesti pilaannutettuja tuotteita mukaanlukien viinietikka ja viini; hapatetut tuotteet, hapanmaitotuotteet: kaikista lähtee huuto-oksennus minulta)) Ko. ketjussa oli maininta, että Venäjä-seuran sivulla hyvä ohje: liekö se tämä:

LainausHyvä suolakurkkuohje

2,5-3 kg kurkkuja
mustaherukanlehtiä
tillin kukintoja
piparjuuren lastuja
3-5 valkosipulin kynttä

Liemi:
2,5 l vettä
2,5 dl etikkaa
1 dl suolaa
2 tl valkopippuria
1 rkl sinapinsiemeniä

Ladotaan kerroksittain.Vesi,suola ja mausteet kiehautetaan,lisätään etikka ja annetaan jäähtyä.Kaadetaan kurkkujen päälle.

Säilyvyyden kannalta tuon ohjeen etikan määtä on kyllä liian vähän, joten vaatisi säilöntäanetta tai kiehuvana purkitusta ... Ehkä näissä voi onnistua väärinkin tekemällä jos ei tiedä mikä on "oikein" ...  ???

Luulisin että oon törmännyt kaupan jalapenoihin ja pepperone-säilykkeisiin jotka eivät olleet makeita.


Kokeiltava kai tämäkin on ...  8)  8)  8)
Minä teksin jonkun perusohjeen mukaan yksinkertaisesti jättämällä sokerin pois: Chilit tuskin kaipaa muita mausteita kuin vähän suolaa, ehkä ...

PS. Itsellä muuten pusseissa reilu 10kg erilaisia chilejä odottamassa käsittelyä
13
Harsosääskiksi noita minä sanoisin ... samoinkuin niitä bioastian ympärillä lenteleviä. Kai noillakin on sen sata eri lajia, kuten on tavallisilla sääskilläkin ... Ei kuitenkaan yhtä ikäviä kuin kirvat, punkit tai ripsiäiset.
Satoja lajeja noita kaikkia on. Se on sitä luonnon monimuotoisuutta mikä tekee chilipuutarhurinkin elämän jännittäväksi: Koska tahansa voi ihna tyhjästä ilmestyä ötökkä joka panee kaikki kasvit kompostiin  8)  8)  8)
14
onko vielä? Sisältääkö putket? Mitkä kelvinit ...
15
Onko kukaan keksinyt/kokeilut käyttöä näille marjoille?
Nehän eivät ole tulisia, eikä paljon minkään makuisia: Lancen marjoillakin on kuitenkin oma makunsa. Varmaan ihan tunnistettavakin, ei-paha maku, ehkä  :-\

Mulla tuli pari desiä niitä viime kesänä ja kuivasin ne vaan jemmaan. Tuli kuitenkin ajatus että jos noita voisi heittää johonkin säilykkeeseen lisänä. Olisi hieno sanoa, että sisältää maailman harvinisinta(!?) chilimarjaa .... Jäi kokematta tuo ilo, toistaiseksi  8)

Nyt olis muuten poimittavana pari tuuheaa puskaa Tepiniä. niiden sekaan Lance-marjat hukkuisivat niin, että voisi sanoa, että tuottaa löytäjälle onnea  ::)
16
Tori / Wirta hyötykasvikuivuri Tampere
syyskuu 25, 2020, 09:52:53 ap
Yhtenä syksynä pari kertaa käytetty Hongkong-tavaratalon kuivuri lämmönsäädöllä. Vähän tuunattu: Kansiosaan porasin pienen reiän lämpömittarin anturille. Parissa korissa lisätty jyrsijäverkosta tiheämpi seula ettei pikkuchilit putoile .. 
-alkuperäinen laatikko
-20€ olis pyyntö + posti.
-kuljetus lähelle [10km Peltolammilta] ilmaiseksi, kauemmas sovitaan sitten ...

Syksyn chilit kuiviksi ja talvella vaikka jerkyt kuivumaan  8)  8)  8)
17
Kyllä chinensien kanssa saa olla iloinen jos yksikin hedelmä tulee sisätiloissa  :D
18
Niin. Kyllähän Petenero on ihan habaneron sukua: Ainakin kasvutapa sama tukeva ja isot vahvat lehdet. Tosi paljon oli podeja, joten varmaan useita yhdessä typillisesti.
Itsellä on muuten pari Red Cap Mushroomia mökillä ja näyttää senkin satoisuus olevan huippuluokkaa vaikka näyttivät alkuun että kituivat ulos istutuksen jälkeen tekemättä mitään:
19
Noista hedelmän kuvista tulee mieleen Petenero [C.C.] jota kasvattelin muutama vuosi sitten. Oli outo mutta hyvin satoisa lajike. Se teki kesän aikana kaksi satoa [kasvutunneli keskellä peltoa] joista (muistaakseni) ensimmäiset podit olivat oransseja sileitä habaneron muotioisia ja jäivät pieniksi kylmän kesäkuun takia. Sitten elokussa pukkasi uuden sadon kirkkaan keltaisia, isoja ja muhkuraisia "sienimäisiä" palleroita. Hyvin samannäköisiä kuin kuvassa. Kukkia en ole koskaan katsellut, enkä muista kasvoivatko erillään vai yhdessä ... [[pitääkin elvyttää lajike taas ensi kesänä: siemenet varmaan jo 7v vanhoja ... ]]
20
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Vs: Tammelantori
heinäkuu 18, 2020, 11:48:25 ap
Käykö keisari koskaan arkisin Tampereen toreilla? ...onkokaan toripäiviä nykyään .. (anteeksi tyhmyyteni)