Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ChilOut

Sivuja: [1]
1
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Chilin Säilöminen?
« : Elokuu 17, 2011, 18:45:21 ip »
Saattaapi olla! Löytyi ainakin seuraavanlaista selitystä: "(Tuliset) mausteet laajentavat ihon verisuonia, jolloin lämpö haihtuu helpommin iholta ja elimistö viilenee."
http://kuntoplus.fi/hyvinvointi/lomailu/viilenna-oloa-mausteilla
Taisin ihan tietämättäni ja vaistonvaraisesti viilennellä itseäni eli ottaa coolisti juodessani chilitequilaa Meksikossa.

2
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: ChilOut
« : Elokuu 13, 2011, 13:12:22 ip »
Riehuin kasvarissa nyt saksien kanssa kuin trombi. Näkymä lehtien karsimisen jälkeen:Olisi ehkä pitänyt tehdä jo ajat sitten? Kun nyt sain puskaan jonkinlaisen näkymän, marjoja olikin vähemmän kuin oletin. Aloitus meni varmaan liian myöhäiseksi, eikä kasvukausi nyt enää riitä. Maistoin myös (Hot!) Caribbean Blendiä ja (Hot!) Devil's Brewtä. Maistuivat lähinnä tavalliselta paprikalta, eikä potkua ollut ollenkaan. Eivät vielä riittävän kypsiä? Joka tapauksessa melkoinen pettymys tämä ensimmäinen kokeilu, varsinkin kun katselee noita kuvia kasveista, joissa on kymmeniä/satoja marjoja/hedelmiä/podeja (mikä se nyt oikea termi onkaan).

3
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Chilin Säilöminen?
« : Elokuu 12, 2011, 14:07:48 ip »
Chiliviinoista sen verran, että oltiin viime vuonna Meksikossa lomamatkalla. Hotellin pihalla kävi myyjä, jolla oli sen kymmentä sorttia erilaisia maustetequiloita myynnistä persikasta, mansikasta ja ties mistä aina chiliin saakka. Ihastuin siellä tuohon chilitequilaan. Olihan se tulista, mutta tuntui siellä menevän alas melkoisesta poltteesta ja suun alueen turtumisesta huolimatta. Ostin sitä kaksi litran pulloa ja toin kotiin. Vajaa vuosi matkan jälkeen on vielä 1,5 litraa juomatta. En tiedä mitä sille (tai minulle) lentomatkan aikana tapahtui, mutta aine tuntuu nyt niin tuliselta, että teelusikallinenkin tekee vaikeuksia.

4
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: ChilOut
« : Elokuu 12, 2011, 11:49:38 ap »
Suuret kiitokset toivotteluista ja hyvistä neuvoista. Tutustun varmasti uusiin lajikkeisiin. Talvella siemeniä tilatessani en miettinyt mitään ihmeellistä, ajattelinpahan vain, että kokeillaan nyt tuollaisia. Autuaallisen tietämätön olin eiliseen saakka myös chilifoorumista ja muista hienoista kotimaisista chilisivustoista. En olisi arvannut, että asiaan vihkiytyneitä harrastajia on näin paljon.

5
Uusien jäsenten esittelyt / ChilOut
« : Elokuu 12, 2011, 09:36:05 ap »
Moi! Olen aloittelija ja tässä tarinani (alku). Olen parin viime vuosikymmenen aikana ainoastaan syönyt paprikoita/chilejä ja alkanyt pitämään niistä yhä enemmän, varsinkin tulisemmista, joissa on jotain potkua. Viime talvena tilasin Korpikankaalta siemeniä ja laitoin ne joskus huhtikuussa taimimullassa turveruukkuihin ja eri puolille taloa ikkunalaudoille ja kuistille itämään. Sitten odottamaan. Viikkoja kului eikä oikein tapahtunut mitään, mutta pikkuhiljaa alkoi nousta pieniä taimenalkuja eri tahtiin. Hitaimmilta kesti varmaankin viisikin viikkoa. Laitoin pusseissa olleiden ohjeiden mukaan kaksi siementä/ruukku, mutta ahneuksissani en sitten kitkenyt kaikista ruukuista heikompaa tainta, vaan siirsin niitä yhä uusiin ruukkuihin. Lopulta minulla oli yli 100 capsicum annuumia omissa ruukuissaan (Hot Caribbean Blend, Sweet Marconi Rosso, Hot Cayenne, Hot Devil's Brew ja Sweet Jolly Rosso).

Toukokuun lopulla sitten viritin vanhan kasvihuoneen rungon päälle vanhaa, vintillä ollutta rakennusmuovia, käänsin maan ja sotkin siihen lehtikompostia. Kannoin taimia kasvihuoneeseen ja illalla takaisin sisälle. Kesäkuussa istutin taimet istutusruukuissaan kasvihuoneeseen. Olen hoidellut ja kastellut, myrkyttänyt muurahaisia ja poistanut kasvien lehdiltä etanoita ja lehtokotiloita. Heinäkuussa, kun alkoi olla kukkia kävin ostamassa Bernerin kasviperäistä Greencare -luonnonlannoitetta ja heittelin rakeita mullan pinnalle ajatellen, että kastelun myötä ravinteet siirtyvät ajan myötä kasveille. Myös nokkosvettä ja kanankakkarakeita käytin hieman.

Nyt kasvihuoneessa näyttää tältä:Osa kasveista on n. 80 cm korkeita (kaakkoisseinustalla), osa puolet matalampia, varsinkin luoteen puoleisella reunalla. Caribbean Blendissä on jo melko kookkaita (10 cm) hedelmiä, Cayennessä ja Devil's Brewssa 5-10 cm, Marconi Rossossa parisenttisiä alkuja, mutta Jolly Rossossa ei vielä juuri mitään.

Mitähän virheitä olen tehnyt? Tiedän, taitavat olla liian ahtaasti. Saisiko satoa vielä lisättyä, jos leikkaisi osan lehdistä pois? Katkoisi latvoja? Loppuuko aika ennen halloja? On kuitenkin ollut hienoa huomata, että saan edes jotain satoa. Käyn monta kertaa päivässä katsomassa "poikiani" ja kastelen niitä joka päivä (liikaako, pitäisikö antaa kuivahtaa välillä?). Haluaisin nyt jatkaa harrastusta, mutta saanko joitakin kasveista mitenkään talven yli? Kannattaako ottaa siemeniä? Yrittää pistokkaita? Kaivaa ylös ja siirtää sisälle?

Sivuja: [1]