Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jomppe

Sivuja: [1] 2 3 ... 46
1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hellstonen kausi 2018
« : Toukokuu 09, 2018, 11:19:11 ap »
Täällä on chilit olleet kolmatra viikkoa lasitetulla parvekkeella. Öisin laskenut alimmillaan yhteen asteeseen, ei järisyttävästi kasvua mutta osa kukkii nyt kovasti amppelitomaatin kanssa.
Rocoto Montufar on ollut taivasalla jo hyvän tovin, pari lehteä tuulessa menettänyt mutta voimissaan on.
Avomaankurkut ja tomaatitkin istutin jo kasvimaalle, harsot kurkkujen yllä vielä mutta tomaatit on viikon kohta olleet ilman harsoja.

Toki harsottelen jos hallanvaaraa alaville maille lupaa, mutta toistaiseksi kaikki kunnossa. Onhan nuita varataimia vielä, muuten en uskaltaisikaan vielä ulos istutella..

2
Vuorikaskas: Omaan silmään tuo muotoilu "Mikä kumma jnejne.." otti silmään. Asiat mielestäni voi muotoilla ja ilmaista ystävällisemminkin. Asialliset huomautukset ja korjaukset kunniaan, ilman ylimääräistä piilovittuilua on paikallaan ja suotavaa aina, kun aihetta siihen on.

Ja ei, en meinaa että foorumi on kuollut.

Eiköhän kantani tullut selväksi, ja tämä on vain minun kantani sekä näkökulmani. Rauhaa, ystävät.


3
Noniin, hyväähän Chilivaari vain tarkoitti. Eiköhän kaikilla typoja tule.
Sori offtopikki, mutta tämmöinen turha nälviminen ei ainakaan lisää kävijöiden mielekkyyttä selailla tätä forkkaa, vaikka tietynlainen viihdearvo kai se tässäkin on..

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 27, 2018, 18:11:51 ip »
Noniin, ulkokausi sitten avattu. Rocoto Montufar majaillut jo useamman päivän ja yön ulkona tomaatti Pink Bumblebeen kanssa, ilman harsoja. Parit Balcony Yellow tomaatit kanssa majoitettu ulkoruokintaan harsojen kera. Tarkistan aina että jos näyttää illalla kylmenevän niin harsot nappaan niskaan.

Lasitetulla terassilla on amppelitomaatti Tumbler ja muut amppeli- kuin paljuchilitkin olleet jo viikon verran yötkin siellä. Pientä riippumista oli lehdissä alkuun mutta jos tätä rataa jatkaa yölämmöt niin harsojakaan ei tarvita. Tästä se lähtee, nuppuja ja podien alkuja lähes kaikissa, muutamat raakileet tippui ulos siirrpn yhteydessä odotetusti.

Snackpaprika lamppujen alla kypsyttelee mukavasti. Kukkii toistamiseen runsaasti ja uusia podeja tarttuilee tämän tästä. Ekan nappasin leivän päälle, aavistus vielä raa'an paprikan makua mutta makea oli. Antaa noiden kypsyä kunnolla. Ekat Marblesitkin maisteltu ja siemenet otettu talteen. Mitäänsanomattoman makuinen ilman poltetta, paremman makuinen kuitenkin kuin mikään muu maistamani koristechili.

Kohta pitää alkaa avomaankurkkuka totuttamaan ensin terassin aurinkoon ja siitä ulos parin viikon sykleissä, sitten saakin istuttaa avomaalle.

Kesä- ja kehäkukat itäneet, ekat porkkanat ja retiisit myös itäneet. Harson alle ja kasvimaalle istutetut siirretyt raparperit ynnä ruohosipulit selvinneet siirrosts hyvin. Pinaattien ja yrttien harsojen alle en ole kurkistanut. Nurmi alkaa puskea vehreää kasvua ja kylvetyt apilat itää. Pitäisiköhän tuota ottaa mallia naapurista ja siistiä vähän pensasaitaa(lue: Vetää matalaksi)?

Köynnöskrassit siirretty amppeliin, vielä pitäisi jättiauringonkukille paikka miettiä.

Ja ai niin, tuli kolme karviaispensasta istutettua pihamaalle. Tarvitsee jotain maanpeitekasvia vielä pohtia siihen mullokseen kylvettäväksi.

Touhua puuhamaassa täällä Takametsässä, hiljoksiin hyvä tulee!:)

5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 19, 2018, 14:34:39 ip »
Suorakylvöjä tehty, laastipaljuihin menevät chilit päässeet paljuihin, apilan siemenet kylvetty ja pihamaata muutenkin siistitty.
Viime yö oli chileillä ensimmäinen terassilla, mikään ei suuresti riiputtanut lehtiään. Näyttää kuitenkin sen verran kylmiä öitä vielä tulevan että taitanee jäädä vain yksittäiseksi riskinotoksi.
Onhan se vasta huhtikuu.


6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 16, 2018, 13:32:20 ip »
Pilvinen päivä kääntyi aurinkoiseksi ja lämpimäksi. Pienempien lasten nukkuessa sain puolet kasvimaasta käännettyä ja perattua juurakoista ja isoimmista kivistä. Vielä haralla möyhentää kalkkia sekaan sekä uutta puutarhamultaa pari sataa litraa sekoittaa joukkoon, niin pääsee kylvämään porkkanoita ja retiisejä harson alle.

Pihamaalta vielä vähän lumikasaa täytys levittää, niin ei mene kuin viikko ja saa kylvää nurmen sekaan apilata. Kevät on tullut rysäyksellä!

On tää niin hauskaa!

7
Samaa katselin. Toivottavasti aurinko kuitenkin paistaisi niin voisi rehuja pitää päivisin edes tuolla terassilla. Makuuhuoneeseen en enään niitä majoita. Harsot kaveriksi jollei muuta.

Peukut pystyyn että pilvet pysyy kaukana!

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 15, 2018, 08:30:48 ap »
Tuossakin on lasien yläosassa 20cm aukot, verkotin ettei linnut ja kurret puske sotkemaan paikkoja.

On tässä pitänyt hommata tallentava mittari ja langattomalla anturilla. Edellinen hajosi syksyllä.

Montufari selvisi täysin, ei ongelmia. Kaikki tomaatit oli eilen terassilla, tästä on hyvä jatkaa!

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 14, 2018, 12:33:58 ip »
Ilmatieteenlaitoksen mittareiden mukaan -2,0 on käynyt viime yönä. En omaa itse tallentavia mittareita joten tarkkaa lämpötilaa en osaa sanoa. Toki tuo on lasitettu ja katettu parveke/terassi, sekä toisessa kerroksessa niin en usko että ihan pakkasella on käynyt.

Tämä on myöskin kukkulan juurella pienessä montussa, että varmasti jonkinlaiseksi kylmän ilman altaaksi muodostuu öisin.

Katsotaan miten kaveri elpyy, harmihan tuo on jos liikaa otti osumaa, mutta tämmöistä tämä välillä on.

10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 14, 2018, 10:48:59 ap »
Oli muuten käydä hassusti. Jätin Montufarin terassille muita pidempään tarkoituksenani nostaa se ennen nukkumaanmenoa saunaan. Enpä muistanutkaan. Huomasin sen vasta kun aamulla kannoin muita terassille, ei kovin pahalta edes näyttänyt. Vähän roikotti lehtiään mutta näyttäisi selviävän.

Huolellisuutta..

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 13, 2018, 21:49:16 ip »
Yläterassin saavi veti 250litraa turvetta. Olisi kymppi pari mennyt vielä mutta jääköön vähän vajaaksi.
Viimehetken suunnitelmamuutos, että saaviin pläjäytän tomaatti Moneymakerin. Sisälle isoon noin 30litraiseen Brazilian Starfish ja ulos maahan Rocoto Montufari.

Viimeksi mainittu tekee niin kovin korkeita oksia latvomisen jälkeen, että järkeä en näe amppeliin laitettaessa. Jäisi liikaa varjoon ylimmät haarat. Lemon droppi sitten menköön sen tilalle amppeliin, kun sopivan rentoja oksia tekee jo nyt. Amppelikasvit siis Trepadeira werner ja Lemon droppi, sekä tuo Tumbleri tomppeli.

Brazilian Starfishin muuten istutin jo tuohon jättiruukkuun.

Piispanhattu kukkii, mutta armias kun tekee heinäisiä oksia. Tuon tukemisen kanssa meneekin mielenkiintoiseksi. Valon puutteesta ei voi syyttää, nähtävästi kuuluu kyseisen otuksen luontaisiin piirteisiin.

Marbles kypsyttelee podejaan, pari viikkoa ja siemenet talteen sekä maistiaiset toki, sitten yläterassille pakkasmittariksi harsojen alle.

On noissa vain kantamista, vaikken pidemmälle kannakkaan kuin saunan lauteille. Heti kun plussan puolelle menee, niin yläterassille ja illalla ennen pakkasia sisälle. Yksikään ei ole palanut, vaikka Ajit Cristal sekä Fantasy ja Fantasy Sparkly White kovin surkean näköiseksi veti tänään. Nostin ne iltapäivällä jo sisälle kun lehdet runkoa myöten rukoili armoa. Syyksi väitän auringon lämpöä ja vähän vilpoisia jalkoja. Nopiaan kuitenkin piristyivät.
UVtä ei liialti näytä olevan kun mitään edes pientä valkoista ei lehdissä ole, suodattaa nuo lasit näköjään sen verran. Pitää siis muistaa tuo ulkoilmaan siirtäessä.

Nyt kastelu-urakka osalle ja pehkuihin, öitä.

12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 12, 2018, 21:29:42 ip »
Humppa humppa hei, trallatrallalei, turveostoksille tieni vei.
Hankittu siis reilu 800l puutarhaturvetta sekä 200l puutarhamultaa. Eiköhän näillä pärjätä.
Honkkarin multaa kummiskin, jos on silkkaa kuraa niin no can do, näillä mennään.

25kg kalkkia viskelty pihamaalle, toinen mokoma odottaa kesää ja syksyä. Valkoapilaa puolen kilon pussukka hankittu, ja lukee mokoma että riittäisi tuollainen pussi 250m² alaan :o :o

No, nyt passaa kesän tulla.

13
Baccat tahtoo olla sellaisia että ryppyämistä ja lehtien kasvuhäiriöitä tulee aika ajoin. Tuo kuva voisi olla otettu omista Starfishistä, Aji Nortenosta tai Piispanhatusta. Samanlaisia kuperia, kääntyneitä ja vääntyneitä on ollut ja mennyt tällä kaudella ilman ötököitä. Liimapaperiin tarttuvat taitaa yleensä olla harsosääskiä, jotka ei juuri vaikuta kuin pieniin taimiin. Niiden toukat siis.

Pääasiassa epäilen omien kasvien ryttyilyn johtuvan huonosta kastelusta ja/tai liian tymäkästä lannoituksesta. Joka tapauksessa kasvit kasvaa sopivaa vauhtia niin en tuosta huoli. Kalsiumia ripsautin varalle jos auttaisi.

14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 09, 2018, 21:41:45 ip »
Pink Bublebeeltä vapautunut ämpäri toistaiseksi tyhjä. Lemon dropin siihen laitan kunhan valojen alla kerää kimpsujaan latvomisen jälkeen.

Kevät tulee rytinällä, pihalaatoitus puhtaana ja kasvimaat vapaat lumesta ja jäästä.
Tän etupihan reunaan viritin aitakepit ja narun, niin ei tenavat ainakaan niin helposti myllää märkää nurmea. Tai sammalta. Vanhan nurmikon elvyttely siis pääasiallisena operaationa, huomenna suoritan kalkituksen. Syksyllä saikin jo annoksen mutta ajattelin sen vielä toistaa.
Sitten lumien sulattua, toivon mukaan parin viikon perästä kun pihasta olen kevättä auttaakseni lumia pois roudannut, rapsutan pintaa rikki ja viskelen hiekkaa johon laitan valkoapilan siemeniä. Pariin kertaan voisi alkukesästä lisäksi jollain typpipitoisella, niin saa nurtsi vähän paukkuja päästäkseen vauhtiin ja ripsautella ennen kastelua kalkkia.

Huomenna laitan paikalleen myös avomaankurkuille tuon ruusukaaren. Reilu pari metriä korkea, joten taidan vähän lyhentää sitä. Jos miehenmittaiseksi sen pätkäisisi niin eiköhän luulisi riittävän.

Tomaatti Tumbler ottaa hirvittäviä spurtteja kananpeen lisäämisen jälkeen. Metrin leveä jo, korkeutta melkein sama. Tuin naruilla parit pääoksat ja loput saa kaartaa sivulle/alas. Neljä kukkaterttua jo kukassa, yksi hedelmäterttu kehittymässä ja nupputerttuja toistakymmentä.

On nyt ollut vähän hämärät ja synkeät päivät, mutta silti osa chileistä jaksaa kukkia. Loppuviikollehan se lupaili pitkälti aurinkoista, joten eiköhän saada osa partsille valohoitoon. Yöksi näppärä nostaa saunan lauteille. Alkaa kieltämättä jo paisumaan kasvit siihen mittaan että kyllästyttää melkein itseänikin tämä viidakko. Kumma kyllä, hellasäröä ei ole esiintynyt.

Kevät, voi kai sanoa että se on jo saapunut 8)

15
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Huhtikuu 04, 2018, 22:30:37 ip »
Minä annan runkotomaatin tehdä 3-4 haaraa, joita leikaan jos liikaa terttuja on tulossa.

Mitä lehtien poistamiseen tulee, niin tomaatti käytää tertun yläpuolella olevaa kahta lehteä sen tertun kasvuun/kypsyttämiseen. Yleensä tomaatit itsekkin poistaa vanhoja alimmaisia lehtiään, jos rungon alapuolella ei ole versoja nousemassa.

Minä poistan alapuoliset lehdet alimmaisen tertun alta. Ja kaiken mitä alhaalta versoo. Parantaa ainakin ilmankiertoa ja estää siten homeiden muodostumisen.


Takkar o pokkar. Tuo nuista lehdistä oli uutta tietoa, kiitän.

Voisi tulevina vuosina tehdä ihan testin, että miten käy sadon kanssa useampirunkoisena versus tarkasti varkaat poistettuna ja yksirunkoisena.

16
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Kurkun kasvatus
« : Huhtikuu 04, 2018, 22:22:19 ip »
Avomaankurkkuja 'Marketmore' kuusi omaan pihaan(sirkoilla) ja mökille niin paljon kun jaksan maata myllätä.
Sisällä kaapin reunaa alas köynnöstävä kukkinut parin kukan voimin, lisää nuppuja muodostuu aika runsaasti kuten kai kurkuille yleensäkin.


17
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Huhtikuu 03, 2018, 18:08:58 ip »
Jotenkin on itseäni aina häirinnyt tuo että "runkotomaatti" kuuluisi kasvattaa yksiorunkoisena. Kokeiluun menee että annan kasvattaa "varkaita" ja yhden tertun per "runko" ja maksimissaan 5 terttua samaan aikaan. En latvo kuin silloin jos tukeminen tuottaa ongelmia. Sitä mukaa kun kypsiä poimii niin saa tehdä saman verran lisää. Eli siis koko ajan tuon max 5 terttua. Epäilen kuitenkin, että ei enempiä suomen suvessa kerkiä kypsytellä.

Kahdella lajikkeella edetään, Moneymaker puutarhaan istutettuna sekä Pink Bumblebee korkeaan ruukkuun runsaalla multatilalla suojaisassa, lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa.

Jostakin olen lukenut että lehtien poistaminen jouduttaa kypsymistä. En ymmärrä tätäkään. Lehdethän ne tuottaa sokereita ja muita yhteyttämisaineita ja pumppautuu hedelmiin. Ei kai mikään kasvi ole niin hölmö että pumppaisi ne kasvuun ensisijaisesti?

Kasvihuonekasvatuksessa kaupallisessa mielessä ymmärrän nämä asiat, joista myös Vuorikaskas kirjoitteli.

18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 02, 2018, 14:53:54 ip »
Lunta tuvassa ja porstuassa, vielä ei pyryksi voi sanoa mutta katsotaan mitä ilta tuo tullessaan.

Tomaatti 'Pink bumblebee' istutettu lopulliseen isoon n. 30litraiseen latvatupsua myöten.
Odotettavissa oli, että ei ole ehtinyt täyttää astiaa juurilla, mutta reilut lenkit oli jo pohjaa kiertämässä. Juuripaakku siis vähän otti osumaa, monta juurenpätkää ei kuitenkaan onneksi lähtenyt. Mullattuun varteen oli koko matkalla juuria tulossa. Tuosta kun kopeutuu niin ottaa kyllä vauhtia kasvuun.
Reilun kourallisen puolitoista sekoitin pohjalle kanankikkareita, pohjalla reikien päällä verkko ja salaojituksena neljä-viisi senttiä soraa. Kastelin aina välissä vain kevyesti kun turvetta vartta pitkin lisäilin. Tässä vaiheessa ei mätää varteen kaivata.

Ja mikä parasta, kasvu on tukevoitunut hienosti.

Saa nähdä millaisen monsterin joutuu tuolta yläkerrasta alas raakata ulkokelien tultua..

Ämpärikin vapautui, pitää vähän miettiä järjestystä huoneessa tasaisen valonsaannin turvaamiseksi, ja se minkä tuohon ämpäriin sulloo.

19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Huhtikuu 01, 2018, 13:55:48 ip »
Lasitettu parveke lämpeää näillä keleillä jo 15 asteeseen. Pitäisi putsata talven jäljiltä mutta odottelen kuitenkin huomisensi ennustetun myräkän menevän ohitse.

Siellä on nyt kylpemässä auringossa Rocoto Montufar seuranaan raparperit, purjosipulit ja ruohosipulit.

Turvetta nostin lämpeämään niin teen uusintakylvöt meloneille, aika rivakkaa tahtia kasvaa ainakin tuo 'Yellw canarian', että jos on liika iso terassille siirtäessä niin on ainakin yksi pienempi heppu kutakin korvaamassa.

Pitäisihän tuon ainakin tämän hetken ennusteen mukaan vähän lämmetä myräkän jälkeen.

20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Takametsän tarinoita
« : Maaliskuu 31, 2018, 13:34:51 ip »
On se mukavaa, valoisaa jo pitkälle iltaan ja lapset nauttii kurakelien poikasista. Tässä alkaa jo mieli mennä jäniksenä kesää kohti. Raparperit on neljänä päivänä jo ottaneet aurinkoa lasiterassilla ja vahvistuneet silmissä.
Vielähän se lupailee lunta tuleman alkuviikolla, mutta uus lumihan se vanhan sulattaa.

Avomaankurkkujen tukikaarenkin nostin paikallensa, sen verran uhkaavalta näyttää katolla että kohta rytisee lunta maahan reilummin. Ensimmäisiä lammikoitakin joutunut purottamaan parkkipaikalta väljemmille vesille.

Kasvien osalta köynnöskrassit kaikki itäneet, kohta koulimista vailla valmiita, samoin basilikat kaipaa harvennusta joita laitoin pari satsia lisää. Pinaatitkin nostelee kulmiaan, juuri sopivasti saa babypinaattia leivän päälle kun ekan satsin basilikoista saa ekan sadon kerätä.
Ruohosipulit latvottu, se on aina yhtä hyvää. Tulevina vuosina pitää kyllä laittaa lisää. Voisihan sen suorskylvääkin, mutta paremman alun saa mielestäni esikasvatettuna.
Persiljat tekee ekoja oikeita lehtiään.

Mittailin kasveja, pisimmän korren veti arvattavasti Brazilian Starfish. Ruukun pinnasta 117cm, hyvänä kakkosena Sugar rush vajaan 15cm erolla. Muut pyörii 80cm hujakoilla plus pari myöhemmin itänyttä.
Almapaprikakin otti ja tiputti isoimman podinsa. Syyksi arvelen sitä, että käänsin ruukkua ja hedelmä jäi varjon puolelle. Kukkii kuitenkin edelleen, eikä ole uusia tiputellut.
Nostin vähän lisää lannoitusta ja näkyy selvästi kasvussa. Starfish kaipaili tukikeppiä, tyvestä antaa vähän myöten. Se korjaantuu sitten saaviin päästyään kun törkkää vähän syvemmälle. Vaikka eipä tuo tukeminen iso homma ole. Samoin Almapaprikan yksi päävarsista kaipasi tukea.

Toivotaan että kunnon kevät ja kesä tulee kerralla, ei ole vielä hellasäröjä tullut mutta kun näkyvyys ikkunasta alkaa heiketä, niin varmasti on jotain odotettavissa.

Vielä pitäisi mökille vietävät avomaankurkut idätellä jossain välissä, jos parin viikon päästä törkkäisi multiin. Ensimmäiset porkkanatkin tekisi mieli kylvää, siis tuota Rondo lajiketta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 46