Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - MiM

Sivuja: [1] 2
1
Tee-se-itse / Mistä hiukan isompi muovialusta/kaukalo
« : Heinäkuu 06, 2017, 11:37:34 ap »
Moi,

Tietääkö joku mistä löytyisi isompia muovialustoja kuin mitä esimerkiksi Chilitavike myy?

Koko saisi olla suunnilleen 2x1m, reunan korkeus ei ole oleellinen, ei myöskään onko sileä/uritettu.

2
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Helsingin veden ph
« : Kesäkuu 03, 2017, 00:41:05 ap »
Hei vesikemiaa paremmin tuntevat!

Yritän mitata kotona Helsingissä hanaveden ph:ta uima-allaskäyttöön tarkoitetuilla ph-liuskoilla ja mittauksen mukaan ph jää alle näytettävän skaalan (alle 6,8). HSY ilmoittaa kuitenkin että hanavesi olisi lievästi emäksistä (ph 8,3), mikä on jo kyseisten liuskojen skaalan toisessa ääripäässä. Suomalaiset veden laatukriteerit vaatii vesijohtoveden ph:n olevan yli 6,5. Käyttämäni liuskat näyttävät ainakin käyttämälleni piilolasinesteelle kutakuinkin ilmoituksen mukaisen ph-arvon (7-7,3). Mikä tässä menee pieleen kun näin pahasti heittää?

Miten muut Helsinkiläiset. Millaisia ph-arvoja mittaatte vedestänne?

Voiko paikalliset putket tms vaikuttaa noin paljon?

.... :question:

3
Muut harrastukset ja elämä / Yleinen valokuvakisa, huhtikuu 2017
« : Huhtikuu 07, 2017, 20:01:00 ip »

Huhtikuun valokuvauskisan aihe on Maailmassa tapahtuu, suuria - pieniä asioita
Myönnän että aihe nousi kisan avauspäivän ikävistä uutisista, mutta ei tässä silti vuoden lehtikuvaa tavoitella - anna mielikuvitukselle tilaa!

Säännöt ovat entisellään:

§1 Kuva on itse otettu ja julkistettu tässä ketjussa kisakuukauden aikana ja omalla tavallaan tulkitsee kuukauden aihetta.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Tuomari ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.

4
Kodin mausteinen kokkaus / Siementen poistaminen
« : Syyskuu 25, 2016, 18:17:33 ip »
Onko hyviä vinkkejä siitä miten hiukan pienemmästäkin chilistä (aji Cristal, Lemon Drop...) saisi siemenet irti leikkaamatta chilit kokonaan auki. Joku erikoistyökalu (kapea, kovera, teräväreuninen ja vielä pienet koukut päässä) olisi tietenkin varsin passeli...   

5
Kysymys kaikessa yksinkertaisuudessa: Miten saada tuoreen chinensen maku ja aromi parhaiten säilöön, niin että maku säilyy ja lopputulos on mahdollisimman helppo- ja monikäyttöinen.

Etikkaliemet ja muut chilikastikkeet eivät ole koskaan oikein iskeneet. Kuivatessa suurin osa aromista häviää. Pakastaminen on tietenkin ykkönen, mutta vahvan pakastetun chilin kaivaminen pakastimesta ja leikkaaminen vaatii aina oman pienen koreografiansa. Lisäksi on plussaa jos chili on jo siirtänyt makunsa johonkin liemeen, josta se leviää nopeasti ja tasaisesti ruokaan, vaikka lautasella lisätessä. Valmis soossi on myös tasalaatuisempi kun tuore marja, jolloin tulee vähemmän ylläreitä poltteen kanssa

Aiemmat chiliöljykokeiluni ovat epäonnistuneet, todennäköisesti koska olen jättänyt sattumia öljyyn. Näistä on sitten lähtenyt kasvamaan harmaata höttöä, joka ainakin on hyvin epäesteettistä, todennäköisesti myös terveydelle vaarallista. Seuraavaksi onkin tarkoitus kokeilla öljyn siivilöimistä heti keittämisen jälkeen, siinä toivossa että tällainen kestäisi jääkaapissa vähintään yhden talven yli.

Tänään kokeilin chilihunajaa. Muutama Fatalii ja Habanero palasiksi, palat hunajan kanssa kattilaan ja kattila kuumaan vesihauteeseen noin vartiksi. Lopuksi siivilöinti ja hunaja puhtaaseen lasipurkkiin. Lopputuloksena hienon tuoksuista ja vahvaa hunajaa, jossa kuitenkin myös varsin karvas sivumaku. Saisiko vähemmän karvasta jos poistaisi siemenkiinnikkeistä valtaosan, mutta käyttäisi enemmän marjoja? Sattumat laitoin paperille kuivahtamaan, saas nähdä löytyykö niille lähiaikoina käyttöä ja pysyykö hunaja käsittelyn jälkeen huoneenlämmössä hyvänä.

Löytyykö teiltä parannuskeinoja tai vinkkejä näihin menetelmiin, tai muita hyviä kikkoja joilla saa chilien maut säilymään koko talven ajaksi. Perusajatuksena siis lähteä tuoreesta tavarasta liikkeelle. Kuivatusta on parhaat aromit jo hävinneet.


Chilihunaja ja -"karkkeja"  :fire:

   

6
Muut harrastukset ja elämä / Saunat
« : Elokuu 12, 2016, 09:52:45 ap »
Oikeastiko täällä ei ole koskaan käyty keskustelua saunoista ja saunomisesta, vaikka foorumi on lämmönpalvontaan suuntautunut  :o

No, aloitetaan chilifoorumin vapaa saunakeskustelu kysymällä verkkokiukaista. Tarkoitus olisi vaihtaa sähkösaunan kiuas hiukan tehokkaampaan ja verkkokiuasta olin ajatellut jo ulkonäön vuoksi. Hiukan mietityttää kuitenkin kun huomasin, että verkkokiukaan kivimäärä on todella massiivinen verrattuna peruskiukaaseen (90 kg / 25 kg, tyypillisessä perhesaunakoossa (6-9kW)).

Tuostahan heti ymmärtää, että kivien lämmittämiseen menee aikaa ja energiaa, laskemalla 9kW:lla jopa 1/2 tuntia enemmän, jos kivimäärän keskilämmöksi halutaan 300C (lukema otettu hetivalmis kiukaan oppaasta). Todennäköisesti hiukan vähemmällä pärjää, koska isoa kivimäärää ei tarvitse ihan yhtä kuumaksi lämmittää ja kun löylytehoa on enemmän saunankin lämpötila voi olla alhaisempi.

Kysymys kuuluu siis millaisia käytännön kokemuksia kiuastyyppiä vaihtaneilla on. Onko lämmitysaika oleellisesti pidentynyt? Onko sähkönkulutus noussut huomattavasti? Onko verkkokiukaalla varustettu sauna huomattavasti tasalämpöisempi/pehmeämpi/parempi? Muuta huomioitavaa?

Saatan päätyä välimuotoon, jossa kiinteät sivut ja kivimäärä siitä keskeltä (60kg), eli sellaistakin saa kommentoida. Saunan kulmaan kiuas joka tapauksessa sijoittuu.   

7
Muut harrastukset ja elämä / Yleinen valokuvakilpailu, elokuu 2016
« : Elokuu 08, 2016, 19:26:14 ip »
Laitetaanpa ensi viikonlopun Chilifestin kunniaksi elokuun kisan aiheeksi:

Chilin Juhlaa

Kesä on päiväkirjoista päätellen ollut kasvattajille suosiollinen, joten elokuu tarjonnee chilifestin lisäksi paljon muutakin aiheeseen sopivaa.


Varsinaiset säännöt kuten ennenkin:
§1 Kuva on itse otettu kisakuukauden aikana ja liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.

8
Muut harrastukset ja elämä / Vinkkejä Vietnamiin (Hanoi)?
« : Kesäkuu 01, 2016, 13:20:00 ip »
Muistaakseni ainakin NPhoBiaz on oleskellut pidempään Hanoissa?

Itse olen lähdössä parin viikon päästä työmatkalle Hanoihin ja tarkoitus on tehdä sinne vielä muutama lisämatka parin vuoden aikana.

Onko heittää jotain hyviä tärppejä tai varoituksia siitä mitä kokousmatkoilla voi tehdä Hanoissa tai mikä ei ainakaan kannata? Sujuuko liikenne, vai onko yhtä pahasti jumissa kuin Pekingissä? Kannattaako liikkua aina takseilla, vai onko muita hyviä vaihtoehtoja (metro on ilmeisesti vielä rakenteilla)? Mitä olisi erityisen kannattavaa ostaa sieltä? jne...? Kyse on valitettavasti puhtaasti työmatkoista, joten aikaa mihinkään pidempään cruisailuun ei tule olemaan, mutta ainahan jotain vapaita sunnuntai/iltatunteja löytyy.

Kokouspaikka ja ainakin nyt ekalla matkalla myös hotelli on keskustasta (mausuleumista) viitisen kilometriä länsi-luoteeseen, Cau Giay districtissä, mikä ei paikkana kovin innostavalta näytä. Muutama tornitalo paiskottu helvetin tiheästi rakennettuun pientalojen mereen - Uskaltaako sinne pientalojen sekaan mennä, vai iskeytyykö pamppu päähän?

9
Edistyneempi chilinkasvatus / Peilejä, tottakai!
« : Helmikuu 27, 2016, 22:24:55 ip »
Niin ne parhaat ideat syntyvät saunassa, eikä tähän mennyt edes kuin alkoholitonta olutta...

Tänä aurinkoisena helmikuun launataina olen ihastellut auringon chileille eteläikkunassa antamaa valoa - sitä nyt piisaa. Samalla olen kuitenkin harmitellut ikkunan ulkopuolella/yllä olevaa lippaa, jonka takia noin huhtikuun puolenvälin jälkeen aurinko ei enää valaise kuin korkeintaan ruukkuja.

Mutta nytpä keksin keinon. Ikkunnan ulkopuolella on iso terassipöytä, ei tarvitse kuin laittaa alumiinipeitteen pöytälinaaksi ja avot, chilit saavat taas paistatella auringonvalossa, silloinkin kuin aurinko on liian korkealla paistaakseen suoraan ikkunasta sisään. Tosin valo tulee heijastettuna alaviistosta, mutta tuskin se haittaa. Jos viitseliäisyyttä riittä voi kehittää vielä lisää heijastavaa pintaa tuonne pihalle.

Niin on helppo tämä idea, että tuskin olen sen ensimmäisenä keksinyt, mutta en kuitenkaan muista lukeneeni täällä vastaavasta. Niinpä kysyn teiltä joilla on jo kokemusta, onko toiminut hyvin ja onko jotain erityistä huomioonotettavaa?

10
Mikä ihmeen buumi on nyt menossa, kun päiväkirjat pursuaa juttua idättämisestä jo lokakuussa? Olenko vain dementikko, vai onko tämä uutta tälle vuodelle? Aikaisemmasta muistelen että porukka on aloittanut idättämiset aikaisintaan joulukuussa, ehkä useammin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Oma kokemus on ainakin, että esimerkiksi viime vuoden itsenäisyyspäivän idätyksen aloittaminen oli liian aikainen. Toukokuussa oli sisällä tila loppu ja paine viedä ulos liian kova. Sitten tuli todella kovaa takapakkia, kun joutui viemään ulos liian kylmään.

Nyt on tietenkin tällä plantaasilla helppo pysyä vielä vanhassa kaudessa, kun nuo samat puskat notkuu ikkunan edessä kypsyneitä ja kypsyviä. Tilaakin on, kun huonoimmin pärjänneet ovat joutaneet tunkiolle, eikä nuo muutenkaan tässä kasvuvaiheessa niin paljon valoa tarvitse.

Toki jokainen tekee omat päätöksensä, ja jos tilaa ja valoja riittää isojen kasvien kukittamiseen sisällä, tai idättää villejä, tai... niin mikäpäs siinä.

11
Nyt on jo todella monta kertaa käynyt niin, että kun olen ottanut puskasta kypsän chilin ja leikellyt siitä siivuja, ei ole ollut havaittavissa kuin vähän tuoksua tai makua. Mutta sitten kun muutaman tunnin jälkeen, tai seuraavana päivänä kaivaa loput marjasta jääkaapista niin se yhtäkkiä tuoksuukin miellyttävän vahvalta.

Onko muilla sama kokemus, eli vahvistuuko chilien aromi jos ne jättää auki leikattuna esille tai jääkaappiin? Erityisesti olen ollut havaitsevinani tällaista chinenseillä, mutta tämä saattaa johtua niitten muutenkin ylivoimaisesta aromista.

12
Kesälomakuukauden kunniaksi aiheena on "vesi"

Kilpailu on kaikille kännykkäkuvaajista välineurheilijoihin, ja tämä on leikkimielistä kilvoittelua.

§1 Kuva itse otettu kisakuukauden aikana, liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan alle lyhyt kommentointi kuvasta ja halutessaan kalustosta.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys 1.-5. elokuuta. Kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.

13
Rupeaa vakavasti näyttämään siltä, että pyretriinillä, tai sitä lievemmillä litkuilla en pääse ripsiäisistä eroon, joten tiukempaa tavaraa tarvitaan. Ainakaan helposti ei löydy harrastelijalle muita systeemisesti vaikuttavia hyönteismyrkkyjä kuin Provado puikot ja Calypso litkua. Näistä kahdesta olen yrittänyt googlata ja etsiä hyviä ja huonoja puolia. Molemmat tuotteet myydään suomessa ainoastaan koristekasvikäyttöön, mutta Provado puikkojen vaikuttava aine käytetään myös kasvisten torjuntaan ja Calypsoa jopa myydään Englannissa nimellä Provado Ultimate Bug Killer, jota suositellaan myös mm tomaateille ja paprikoille (pepper).

Provado puikot (Asetamipridi 40 g/kg NPK 10-7-9)

+ Helppo ja siisti käyttää (työnnä puikot ruukkuihin)
+ Suositellaan suoraan ripsiäisten torjuntaan (paitsi Kalifornianripsiäinen)
+ Pitkä systeeminen vaikutus (4-8 v), hyvä jos ei ole hedelmää kypsymässä

- Hinta
- Pitkä systeeminen vaikutus (4-8 v), huono jos hedelmiä tulossa
- Lannoite mukana, joka ei ole chilille optimaalinen
- Saatavuus, joudun ilmeisesti tilaamaan netistä

Calypso neste (Thiacloprid) aka Provado Ultimate

+ Hinta (tiiviste)
+ Lyhyt varoaika (3 päivää paprikoille ruiskutettuna UK ohjeen mukaan)
+ systeeminen vaikutus
+ Pitäisi löytyä mm Chilitarvikkeesta (onko muuten pääsiäislauantaina auki?)

- Ainoa ohjeen mukainen käyttötapa (chileille) on ruiskutus (sotkuista)
  (ilmeisesti toimii myös kasteluveteen sekoitettuna, mutta mitäköhän silloin varoajalle tapahtuu)
- Ripsiäiset ei suoraan mainittu tuotteen vaikutuslistalla
  (mutta netistä katsottuna Thiaclopridia käytetään kyllä ripsiäisillekin)

En nyt ihan usko myrkyttäväni itseäni, vaikka söisinkin jonkun Provadolla kyllästetyn chilin, mutta hiukan tuntuu pahalta työntää Provado puikkoja maahan syöttämään pariksi kuukaudeksi myrkkyä, kun chilit notkuu juuri kypsyviä marjoja. Tämän, pakkolannoituksen ja jonkin verran hinnan takia olen itse kallistumassa Calypson kokeilemisen puolelle, mutta saisiko täältä kommentteja?

- Calypson vaikutus ripsiäisiin, onko kokemusta?
- Provado/Calypso tehojen ero?
- Mitä muita hyviä vaihtoehtoja olisi?
- ??? mitä olen unohtanut ajatella

14
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Chilitaimien tuoksusta
« : Maaliskuu 30, 2015, 21:57:37 ip »
Kolmatta vuotta on noita taimia tuolla ihan vieressä, kun olohuoneen nojatuolissa kirjoittelen läppärillä. Onhan niistä aikaisemminkin lähtenyt hiukan tuoksua, mutta juuri nyt se tuntuu todella vahvalta, koko ajan läsnäolevalta. Syitä eroon lienee monia: Lajikevalikoimassa on selkeästi aikaisempaa enemmän chinensejä ja pari rocotoa, joita ei ole ollut olenkaan aikaisemmin. Kasvit voivat selkeästi paremmin kuin koskaan aikaisempina vuosina ja sekä kukkii että tuottaa marjoja. Erityisesti tänään tuoksu on vielä voimistunut eilisestä spruzit-käsittelystä (ei, en tarkoita että niihin on jäänyt spruzitin hajua, vaan ne tuoksuvat liikuttelun ja kunnon suihkutuksen jälkeen selvästi enemmän omaa ominaistuoksuaan)...

Aika vähän mielestäni kuitenkin puhutaan chilikasvien tuoksusta (lukuunottamatta maininta, että rocotot tuoksuu koskettaessa). Miten muilla olohuonekasvattajilla, tuntuuko välillä että chilit tuoksuu hiukan liiankin voimakkaasti, vaikka tuoksu onkin mukava?  Onko kukaan tutkiskellut tarkemmin eri chilien (siis kasvien) tuoksujen eroja? itse en pysty erottelemaan tuosta metsästä yksittäisiä planttuja tuoksun perusteella.

 ::) Joo, tällainen myönteinen "ongelma" tällä kertaa. Myönnän olevani varsin tuoksuille herkkä, eikä perheessämme käytetä juuri ollenkaan hajusteita  ::)

15
Tee-se-itse / Onko kokemusta savi/kivi/posliiniruukkujen poraamisesta?
« : Maaliskuu 21, 2015, 15:33:01 ip »
Nykyään joka kaupasta löytyy todella kivoja ja halpojakin ruukkuja erinäisistä savi/kivi/tms materiaaleista, joiden ainoa vika on että niissä ei ole reikä pohjassa  >:(. Yleensä näiden materiaali on vielä kovempi ja ohuempi kuin perinteisessä terrakottaruukussa. Onko kokemusta siitä miten käy jos tällaisiin yrittää itse porata reikää pohjaan?

Erityisesti löytyykö vinkkejä siihen miten sen voi tehdä onnistuneesti? Lopputulos ei tarvitse olla kovin siisti kunhan vesi valuu läpi ja multa pysyy sisällä, eli esimerkiksi viilto timanttilaikalla on myös mahdollinen ratkaisu..

16
Erikoisuudet / Chilipään aamiaismysli
« : Maaliskuu 15, 2015, 11:01:36 ap »
Myslihän kannattaa sekoitta itse. Hakkaa mennen tullen kaupan mauttomat ja sokeriöveriä heti aamusta antavat tekeleet. Myslin kannattaa mielestäni sekoitta aamulla tuoreena, tai tehdä korkeintaan muutaman päivän satsi kerrallaan. Aikaa tähän ei mene kuin muutama minuutti, eikä tämä parane "makujen sekoittumisesta".

Tässä taatusti terveellinen aamiainen tulisen ruuan ystävälle. Inkivääri on tässä pääosassa, mutta pieni tujaus chiliä antaa mukavan lisäsäväyksen.

-Kaurahiutaleita, mielellään pannulla vastapaahdettuja runsaskuituisia mutta Elovena suoraan pahvistakin käy
-Jotain voimakasmakuista muroa  (ei makea), esimerkiksi Bran Flakes, hiukan pienennettynä, jos hiutaleet ovat kovin isoja
-Pähkinöitä isosti murskattuna, lajikkeet mielen mukaan, mm manteli sopii tähän hyvin. Vältä valmiit pähkinäsekoitukset!
-Sokeroitua inkiväärä, pieniksi paloiksi leikattuna
-Kuivattuja karpaloita tai muu hapan marja/hedelmä (sokeroimaton/sokeroitu maun mukaan)
-Ripaus kuivattua chiliä, esimerkiksi Lemon Drop
-Maitoa niin että peittää 

Nauti!  :-*

Tätähän voi vaihdella loputtomiin ja määrät voi jokainen päättää itse. Jos tekee yksittäisannoksen kannattaa aloittaa pienillä määrillä, kulho täyttyy yllättävän reippaasti kun alkaa lisäämään eri tavaraa.

Inkivääriksi sopii mahdollisimman voimakasmakuinen ja vähäsokerinen. "Punnitse ja säästä":n tomusokeroitu käy, mutta etnisestä liikkeestä olen löytänyt voimakkaampaa. Sokeroitu inkivääri on leikattuna tahmea ja tarttuva, eli leikatut palat kannattaa sekoittaa kaurahiutaleisiin pienissä määrissä ettei muodosta isoja klimppejä. Itse käytän yhteen annokseen yksi-kolme inkivääripalaa, koosta riippuen.

 Chiliä ei tähän kannata mielestäni laittaa liikaa. Ihan pieni ripaus riittää tukemaan inkiväärin antamaa makua ja jättämään sellaisen miellyttävän kutinan kitalakeen.

17
Äänestykset / Nypitkö?
« : Maaliskuu 01, 2015, 21:54:31 ip »
Missä vaiheessa annat chilien kantaa marjoja?

18
Tästä oli äänestys pari vuotta sitten. Onkohan tilanne muuttunut ledivillityksen mukana paljon? Vaihtoehdot ovat tässä täysin samat kuin silloin, eli helppo verrata.

Itse porskutan tuossa vaatimattomassa 100-250W ryhmässä.

19
Valaisimet chilinkasvatukseen / Valon määrä/aika
« : Helmikuu 16, 2015, 22:42:01 ip »
Nyt kun tuo taivaan iso valo paistattaa ikkunachilejä jo 4-5 tuntia kirkkaana päivänä jäin miettimään millainen vaikutus on valon absoluuttisella määrällä verrattuna valossaoloaikaan? Luulisi että ainakin kotimaisten tomaattien kasvattajat ovat tutkineet tätä tarkemmin, ja useinhan kuulee "pohjoisen pitkistä kesäpäivistä", vähintään mainospuheissa (ei se koko, vaan se pituus, vai miten se nyt menikään  ;). Mutta tietääkö joku täällä asiasta tarkemmin? Onko jossain kaava joka kertoisi esimerkiksi että kasvu riippuu logaritmisesti valon intensiteetistä, mutta lineaarisesti valoajasta?

Otetaan vaikka esimerkiksi oma tilanne. Minulla on ikkunachileille varsin heikot kasvivalot <100W yhteensä, jotka eivät mitenkään pysty kilpailemaan auringon kanssa valomäärässä. Vaikka pitäisin niitä päällä 24h niin niitten antama kokonaisvalomäärä jää murto-osaksi siitä mitä aurinko tarjoaa muutamassa tunnissa. Toisaalta pystyn niillä tuplaamaan sen ajan jossa chilit saavat edes jonkinlaista valoa. Paljonko nuo valot ovat tällaisessa tilanteessa avuksi? Selvää on, että voin ne sammuttaa silloin kun aurinko porottaa, mutta onko se itsensä huijaamista uskoa että niitten pitäminen iltaisin päällä vaikuttaa oleellisesti enää kasvuun? Missä vaiheessa ne muuttuu käytännössä turhiksi?

Kysymys on siten akateeminen että tällä ei ole minun kannalta suurempaa käytännön merkitystä juuri nyt. Pidän ne valot iltaisin päällä joka tapauksessa, koska chilit oleskelevat olohuoneessa ja näyttää niiden alla näteiltä.

(anteeksi pitkä postaus)

20
Tuossa Jone1970:n päiväkirjassa lähti käyntiin keskustelu ertyisesti chinensen lämpötilakäyttäytymisestä:

Taimivaiheessa tästä niin tarkkaan tiedä, mutta nimenomaan chinenset vaatii kunnolla kasvaakseen yölämpötilaksi yli 20 asteen lämpöjä.

Tuo on melko raju väittämä. Olen mielestäni lukenut melko paljon chilitietoutta, sieltä sun täältä, mutta en ole muistaakseni moiseen aikaisemmin törmännyt. Löytyykö linkki faktatietoon?

Jos tavoitteena suhteessa valtava vihermassa ja puolukan kokoiset podit, voi chinensejä kasvattaa viileässä. Muutoin tuo Huru-ukon minimilämpö pitää paikkansa.
Ja asiasta kyllä löytyy ihan faktatietoakin, ainakin Herpiili on muistaakseni laittanut linkkejä ko. tutkimuksiin...

Selvää marjojen pienentymistä olen huomannut, kun yölämmöt laskee alle +16 asteen. Muistaakseni scotch bonnetit on sellasia, että niissä tulee oikean muotoista satoa vasta kun lämpötilat ylittää pysyvästi tietyn rajan. Herpiilillä vois olla lisätietoja.

Haulla löysin jotain Herpiilin juttua:

Chinenset ja lämpötila:
http://njveg.rutgers.edu/NJpepperconference-10.23.08/assets.pepper/pdfs/05_Jaimez.pdf

Lainaus
Flowering and fruit production is regulated by prevailing climatic conditions. Flowering initiation and fruit production was delayed at lower temperatures. An increase in temperature (between 26 to 30C) led to an increase in the number of flowers; below this temperature it remained unchanged. Fruit production was drastically reduced at the lower temperature site due to a large number of aborted flowers and small fruits. It would seem that temperatures below 20C affect fruit production in C. chinense and its cultivation is not advised where night temperatures drop below 15C. Our data supports the theory that such plants have undergone a process of regional adaptation.

ja Infernochili kertoo seuraavaa:
Lämpötiloista voi sanoa sen verran, että trooppisimmat lajikkeet, C. chinenset etunenässä, kieltäytyvät toisinaan kasvamasta alle noin 20 asteen lämmössä, vaikka muuten voisivatkin ihan ok. Myös Andien vuoristochili Rocotosta on hyvä muistaa, ettei se pidä kovin kuumasta. Useimmat chilikasvit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin 25..32 asteen lämmössä.

Eli mielestäni nämä tukevat enemmän aikaisempaa käsitystäni, että herkempiä chilejäkin voi hyvin pitää ulkona hiukan viileämmässäkin yölämmössä, ainakin jos ei pyri vimpan päälle tehotuotantoon? Oma kokemukseni chinenseistä rajoittuu cheiro roxaan, joka viime vuoden kesäkuun lämpöhukasta huolimatta tuotti ihan mukavasti marjoja, jotka toki jäi pienehköiksi.

Millaisia kokemuksia porukoilla siis on? Milloin yölämmöt alkavat oikeasti heikentämään satoa ja kasvua? Mitkä lajikkeet pärjäävät paremmin, mitkä huonommin? Keskustelun ei tarvitse rajoittua chinenseihin.

Sivuja: [1] 2