helmikuu 25, 2020, 17:19:02 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - kilijano

1
Mausteet / Sempio tehotahna
joulukuu 09, 2016, 15:15:48 ip
http://www.sempio.com/eng/products/View.asp?mc=020101&cate1=PDKZ&cate2=PDKZ4

Citymarketista löytyi korealaista tehotahnaa. Pohjana on fermentoitua soijaa. Tämä soijaisuus tekee siitä omasta mielestäni riittoisan, ja on aika jämäkkää ainetta koostumukseltaan. Varmaan kävisi johonkin aasialaiseen dippailuun tai levitteeksi, mutta itse syön sitä suoraan purkista.

Sivuilta löytyy kuvallisia reseptejä.
2
Ensimmäinen kausi takana. Kuvia ei tullut aikaisemmin, koska en omista kameraa.

Viime kesänä ex tempore multaan laittamani kuivatettujen linnunsilmien siemenet (http://ruovedenherkku.fi/shop/product_details.php?p=98) itivät ja kasvitkin kestivät talven ylitse lehtiä tiputellen. Tästä rohkaistuin kokeilemaan kasvattaa ihan kunnolla.

Keräilin talven aikana eri kastikkeista ja tuorechileistä siemeniä ja laitoin ne tammikuun toisella viikolla multaan. Tilasin vielä Hungarian Yellow Hot Wax ja Sweet Banana -siemenet.

Idätyslampuksi ostin MotoNetistä NordLight 30 W 4500 K raksaledin.  Muuten ihan riittävä peli idätyksen tueksi, mutta valokeila näissä on liian leveä, joten valoa menee hukkaan. Yhden kauden perusteella tuollainen 30 W valkoista lediä riittää hyvin 20 kasville esikasvatukseen, jos vain on loppukeväästä aurinkoinen ikkuna.

Kerätyistä siemenistä lähti useita itämään, mutta sain tapettua ne melkein kaikki. Hengissä näistä selvisivät Prisman tuorechilit Rawit ja Espanjan Punainen Puikula, Makumestarin Unkarin Herkut ja yksi minkä epäilen tulleen Poppamiehen Naga Jolokiasta.

Ostosiemenet laitoin reilun viikon myöhemmin itämään. Niistä Sweet Bananan siemenissä oli huono itävyys.

Idätys tapahtui taimimullassa - taisi olla Biolan. Kasvatus sitten Rainbow tms. kukkamullassa. Alussa lannoitin vähän laimennetulla kusella, mutta kun lehdet rupesivat kupruilemaan, niin lopetin sen. Chilit olivat 11 cm neliöissä, mustissa ruukuissa. Kasvusto pöydällä oli tiheä, ja ulkoiluttaminen olikin aika työteliästä.

Yhteensä chilejä tuli päälle kaksikymmentä kappaletta. Siinä oli vielä lisänä tomaatteja ja kurkut, joita karaistin aurinkoon samalla kertaa.

Kukkia alkoi tulla jo sisällä auringon ilmaannuttua. Erinäisten ohjeiden perusteella olin päättänyt, että kasvatan sisällä vartta, ja annan kukinnan alkaa vasta ulkona. Poistin nuppuja ainakin kolmeen otteeseen. Tämä oli ehkä suurin virhe kasvatuksessa, ja jos kasvatan seuraavan kerran, niin poistan vain ehkä ensimmäisen satsin nuppuja.

Kesäkuun alussa tuli muutto uuteen kämppään, jonka parvekkeella on huono valo. Pidin kasveja siellä reilut pari viikkoa, ja evakuoin ne sitten äidin kasvihuoneeseen, jossa olivatkin sitten äidin kastelulla. Tässä tuli taas yksi kysymysmerkki.

En jaksanut enää askarrella ja heitin vain aina muutaman kasvin samaan ämpäriin. En laittanut edes nimikylttejä, kun kuvittelin chilien olevna niin erilaisia, että tunnistan ne helposti. Kahdeksan meni isosiskon pihalle 60 l muovilaatikkoon.

Moni parametri meni pieleen, mutta ei tämä nyt ihan mahdottomalta vaikuta. Ensimmäinen kausi ei ainakaan lannistanut.Siinä pääosa chileistä äidin kasvihuoneessa.Talven yli selvinneet linnunsilmät. Nämä kärsivät eniten nyppimisestä. Näissä puskissa on vain yksi podi.Aika masentava sato.Noista saa ehkä sen viitisentoista podia.
Rawit Prisman tuorehyllyltä. Olin innoissani, kun näytti alussa niin kasvuvoimaiselta, ja sitten vielä alkoi työntämään kunnolla podeja.

Ensimmäiset punaisena syödyt olivat täysin tulettomia ja vetisiä. Myöhemmät olivat nekin tulettomia, mutteivat niin vetisiä.

Ei ehkä kannata tuhlata liikaa tilaa markettichileihin, kun voivat olla ties mitä hybridejä.
Sweet Banana, josta lähti toinen puoli kasvustosta muuton yhteydessä. Pitäisi olla syötävä keltaisena, mutta kellertävissä on vielä vihertävää. Tuossa punertavassakin on keltaista ja vihreää yhtä aikaa. Odotan sen kypsymistä täysin punaiseksi. Söin yhden keltavihreän, ja oli kyllä mauton ja lievästi vetinen. Kurkku on nimeltään Baby. Se kasvoi hyvin ja tuotti hyvänmakiúisia hedelmiä.Edellisen irronut haara. Ollut tuossa pari kuukautta, ja kuten näkyy; on hengissä ja pukkaa uutta lehteä ja kukkaa. En tiedä mitä tehdä tuolle talvella. En oikein raaskisi tappaakkaan.Vasemmalla Hungarian Yellow Hot Wax ja oikealla Sweet Banana. Luin, että SB olisi jalostettu HYHW:stä. SB:n pitäisi kasvattaa reilun kokoisia podeja, mutta jäävät tuollaisiksi mansikoiksi. Mistähän johtuu? SB näytti siis jo itämisvaiheessa hankalammalta kuin HYHW.Edellisen HYHW:n kypsin podi. Tässäkin on vielä vihertävää, vaikka piti olla keltaisena syötävä.Vähän kitukasvuisempi HYHW. Podit tiiviissä rykelmässä.Edessä kaksi Espanjan Punaista Puikulaa. Nämä näyttävät aika paljon esikuviltaan. Alalaidassa olevan kypsyvä on rusehtava, jonka kärjestä nousee punainen väri.

Kolmas kasvi on Rawit.Sweet Bananassa on taas tynkiä podeja.Kaksi Espanjan Punaista Puikulaa. Maiston näitä vihreinä, ja olivat tulisia ja mukavan makuisia. Melkeinpä tekisi kasvattaa uudelleen vihreänä poimittavaksi.

Ämpärissä myös Rawit. Kuvasta näkyy miten tämän Rawitin podi on lommolla. Myöskin kärki oli terävän sijasta sisäänvetäytynyt. Puskassa on useampikin samanlainen. Irroitin kaksi tällaista podia. Niissä oli lievästi tulisuutta, mutta ei yhtään siementä. Täysin tyhjiä podeja.http://new.kameleondeli.com/makumestarin_mm004/ antoi tällaisen mielenkiintoisen komistuksen. Tykkään tästä eniten. Nämä kaksi olivat tilan puutteen vuoksi huonolla valolla ja kasvihuoneeseen viedessä olivatkin vain muutaman viikon ikäisten taimien kokoisia. Olivat alle puolet muiden koosta, mutta aurinkoon päästessä ovat kasvaneet lähes kaksi kertaa muita korkeammiksi. Näitä tekisi mieli kasvattaa alusta asti hyvällä valolla.Lähikuvaa podeista. Harmi vain kun eivät taida keretä kasvaa tänä vuonna.Samassa ämpärissä kasvava mysteerio. Aika suurella todennäköisyydellä tämä lähti Poppamiehen Naga Jolokia -soosista ottamistani siemenistä. Tuli huono kuva, mutta ovat käyriä, tylppäkärkisiä ja pitkittäiset uurteet / lommot. Yksi tummuu rusehtavaksi. Seuraillaan mitä tulee.

Ei tullut sitten oikein sadoksi nimitettävää määrää. Ensi kaudesta en vielä tiedä, kun ei ole enää saatavilla suoraa auringonpaistetta. Tilasin toki siemeniä ja laitoinkin jo niitä itämään. Hungarian Yellow Hot Wax, Aji Cristal ja Griller kasvavat jo. Griller vaikuttaa oikein kasvuvoimaiselta. Yritän taas saada muutaman kasvin talvetettua. Varmasti tulee tehtyä vielä isompikin siementilaus. Katsellaan sitten keväällä miltä näyttää kämpässä.
3
Muut kuin paprikakasvit / Nukkatyräkin paritus Joensuussa
heinäkuu 22, 2015, 17:32:06 ip
Sain kaverilta mullanvaihtopalkkiona ruukussa olleen nukkatyräkin poikasen. On kasvanut hyvää vauhtia auringossa ja nyt huomasin että alkaa jo sukupuolielimetkin avautumaan. Tuntuu tosiaankin olevan vähän kestävämpi kasvi.

Koska kaverilla oli vain yksi kasvi, niin minun kasvi on käsittääkseni klooni ja tämäkin kasvi tekee klooneja. Parempihan olisi kahden kasvin risteytys.

Olisiko jollakulla Joensuussa, mieluummin Noljakassa, vastaavassa tilassa olevaa nukkatyräkkiä? Laitettaisiin kasvit jomman kumman luokse vähäksi aikaa, ja sitten jaetaan poikaset keskenämme. Näitä voi sitten isompina lahjoitella joillekin poropeukaloille.

4
Uusien jäsenten esittelyt / Päivittäistä narkkausta
toukokuu 25, 2014, 13:57:20 ip
Hei täältä Joensuun kupeesta.

Chilit koukuttivat vahingossa parisen vuotta sitten. Kaverin antamista maistiaisista etenin pian päivittäiseen käyttöön ja kohta olikin lähiseudun marketit käyty läpi. Tiedätte varmaankin miltä näytti jääkaapin sisältö tässä vaiheessa? Hyvin pian kuvioihin astuikin jo netistä tilaaminen.

Lueskelin aiheesta netistä ja törmäsin näihin sivuihin. Kasvattaminen toki kiinnosti, mutta kun se vaatisi laitteistoja ja kasvihuoneen - en usko pari puskaa ikkunalaudalla riittävän minulle.

Ostin Joensuun Kalamarkkinoilta Öljypuun Aji Cristalia (sokerietikassa) ja Ruovedenherkun kuivachilejä (jotain linnunsilmiä). Molemmissa oli hirveät määrät siemeniä.

Kun olin jo tänä vuonna laittanut muita kasveja itämään pihalle ruukkuihin, niin heitin piruuttani muutamaan lisäruukkuun noiden chilien siemeniä itämään. Kävin äsken pienen ukkosen jälkeen tarkistamassa tilanteen ja sieltähän pilkotti jo neljä parin millin tainta. Tiedän, että nuo eivät tule onnistumaan, mutta virallinen askel on jo otettu, joten näköjään täytyy ensi kaudeksi miettiä tätä kasvatushommaa ihan tosissaan.